Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα αστειεύεσαι προφανώς.

Δίνω 500 ευρώ για 90+ τ.μ. στα ΒΠ σε οροφοδιαμέρισμα του 2010 με συναγερμό, ηλιακό, φυσικό αέριο και τζάκι.

Δες πόσο κοστίζει ένα αντίστοιχο σπίτι σε μια αντίστοιχη περιοχή κάποιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και τα ξαναλέμε. Δες απλά πόσο κοστίζει για ενοικίαση ένα random σπίτι στο Notting Hill του Λονδίνου, χωρίς να είναι καινούριο και χωρίς να είναι τόσο μεγάλο και χωρίς να έχει τα plus που σου ανέφερα.

Στην Αγγλία (ή σε όποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θέλεις) είσαι υποχρεωμένος να συγκατοικήσεις για κάτι τέτοιο προκειμένου να σου μείνει ο μισός μισθός σου να περάσεις το μήνα. Το ίδιο πράγμα μπορεί να κάνει κάποιος και στην Ελλάδα με περισσότερες ανέσεις μάλιστα.

:cry:  :cry:  :cry: ειναι τοσο φτηνα που ποναει. τετοιο πραμα εδω στις βρυξελλες κανει χαλαρα 1200 ευρω μπορει και παραπανω.

• Απαντ. 228
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εξω που πηγαινες τα μαγαζια ηταν σαν απο την δεκαετια του 70  οπως ειναι στην Ρουμανια τωρα ,ειχες αμαξι κωμωδια γιατι δανειο δεν εδιναν να παρεις του 21ου αιωνα  η΄' δεν ειχες καθολου , vcr  kai atari  περιμενες να  σου φερει ο θειος σου που ηταν  ναυτικος ,διακοπες εκανες στο χωριο σου,και η τηλεοραση σου ηταν αφρικανικη  ετσι να τα λεμε ολα οχι μονο οτι μας συμφερει να θυμομαστε(κριση εχεις τα τελευταια χρονια ευρω σαν νομισμα πολυ πιο πριν).

Δεν ξέρω αν ζήσαμε και εργαστήκαμε σε διαφορετικές χώρες, αλλά αυτά που έχω υπογραμμίσει, κάθε άλλο παρά ίσχυαν επί δραχμής, τουλάχιστον όσο αφορά σ' εμένα και την οικογένειά μου, ενώ δεν υπήρξα - ούτε εγώ, ούτε κάποιος από την οικογένειά μου - ποτέ, ούτε ιδιαιτέρως ευκατάστατος, ούτε έκανα καμιά «κυριλέ» δουλειά. Εμποροϋπάλληλος στη λιανική ήμουν. 

Εργαζόμουν στην Ελλάδα από το 1989 συνεχώς, μέχρι τη στιγμή που έφυγα για εξωτερικό και η ποιότητα τής ζωής μου (ή, για να είμαι ακόμα πιο ακριβής, η αξία των αποδοχών μου αναλογικά με το κόστος διαβίωσης), ήταν πολύ καλύτερη επί δραχμής.

Έβγαινα πολύ συχνότερα για διασκέδαση, σε μαγαζιά κάθε άλλο παρά τριτοκοσμικά, όπου μπορούσα να περάσω μια χαρά, χωρίς να σκέφτομαι ότι αυτά που θα ξοδέψω, θα μου λείψουν αύριο.

Το αυτοκίνητό μου το είχα αγοράσει μεταχειρισμένο μεν και με δόσεις για ένα μέρος (μικρό αναλογικά) τής συνολικής τιμής του, αλλά χωρίς δάνειο, με απολύτως ανεκτό ποσό μηνιαίας καταβολής το οποίο έβγαινε μια χαρά από το μισθό μου και κάθε άλλο παρά κωμωδία θα το χαρακτήριζα. Δεν ήταν τίποτα συγκλονιστικό (ένα opel astra 1.4), αλλά δεν ήταν ούτε dacia τού '70, ούτε τίποτα σχετικό.

Έμεινα για 5 περίπου χρόνια σε διαμέρισμα που νοίκιαζα στη Βάρκιζα με 70.000 δρχ ενοίκιο κάθε μήνα, με αυτά που έμεναν από το μισθό μου μετά από ενοίκια και πάγια έξοδα, να καλύπτουν τις ανάγκες μου με ελάχιστες θυσίες.

Μια χαρά τηλεόραση είχα για την εποχή (Philips Matchline 29", made in ...Belgium - τη γνωστή αφρικανική επαρχία...), καθώς και vcr και dvd και κλιματιστικά και πολύ καλό ηχοσύστημα, πράγματα τα οποία είχα αγοράσει αποκλειστικά με λεφτά από τη δουλειά μου, χωρίς να παρακαλάω κανένα ...θείο ναυτικό να μού τα φέρει. Επίσης, συμμετείχα κατά το ήμισυ, στην ανανέωση τής οικοσκευής τού πατρικού μου, όταν τα πράγματα που είχαν οι δικοί μου από το γάμο τους, άρχισαν μετά από χρόνια χρήσης - όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό - να παραδίδουν πνεύμα, ένα ένα.

Διακοπές, πήγα πολύ περισσότερες φορές, για πολύ περισσότερες μέρες κάθε φορά και σε πολύ περισσότερα μέρη, όντας εργαζόμενος και αμειβόμενος με δραχμές.

Με τη μετάβαση στο ευρώ, το κόστος διαβίωσης έκανε τεράστιο άλμα, δυσβάστακτο για τους περισσότερους, με τις τιμές ακόμα και των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών να εκτοξεύονται, την ίδια στιγμή που οι αποδοχές των εργαζόμενων δεν έμεναν καν σταθερές, αλλά τραβούσαν βουτιά προς τα κάτω.

Ο τελευταίος μου μισθός, πριν φύγω από την Ελλάδα, ήταν €700,00 και, μόνο για ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινόχρηστα, έφευγαν τα €450,00 με αποτέλεσμα, από τα μέσα τού μήνα να τσοντάρουν οι δικοί μου από αυτά που δεν είχαν ούτε οι ίδιοι, για να τα βγάλω πέρα. Μέχρι τη στιγμή που παρέδωσα το διαμέρισμα και επέστρεψα με ...δόξα και τιμή(!) στο παιδικό μου δωμάτιο στο πατρικό, σε ηλικία ...37 ετών!

Επί ευρώ, τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου, «σκοτώσαμε» τα αυτοκίνητά μας, διότι δε μπορούσαμε να αντέξουμε το κόστος κατοχής και συντήρησής τους, είτε αυτό λεγόταν βενζίνη, είτε εφορία και τέλη, είτε service.

Επί ευρώ, ο πατέρας μου άφησε σε ακινησία το δικό του, διότι η σύνταξή του δεν τού επέτρεπε να αποκαταστήσει κάποιες σοβαρές βλάβες που έβγαλε με τα χρόνια (είναι και μοντέλο '96, δεν έχει και λίγα χρόνια στην πλάτη του...) και η τηλεόραση που έχει τώρα που μιλάμε στο σπίτι του, είναι εκείνη, ή ίδια Philips crt, που έμεινε από το παλιό μου σπίτι. Τι να κάνουμε; Όσο κρατήσει...

Επί ευρώ, ξέχασα τι σημαίνει έξοδος για χαβαλέ, έκανα την πάπια ακόμα και στα γενέθλιά μου και εξαφανιζόμουν από προσώπου γης, μη τυχόν και με καλέσουν σε κανένα γάμο, όπου δε γούσταρα να πάω με άδεια χέρια. Όσο για ...διακοπές(!), άσε να ποστάρω στα ανέκδοτα καλύτερα...  

Επειδή δε, οι παρερμηνείες είναι συχνότατες και πολλές φορές δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό, να διευκρινίσω το εξής:

Δεν είναι το € ως νόμισμα που φταίει για την κρίση, αλλά η υποχρεωτική ένταξη μιας χώρας υπό την ομπρέλα ενός ενιαίου νομίσματος, μαζί με χώρες που βρίσκονται αιώνες μπροστά της σε ανάπτυξη και οικονομικά δεδομένα και η φαντασίωση ότι μπορεί να επιβιώσει, όπως μπορούν αυτές. Το μέγεθος τής κρίσης δε, μόνο ασύνδετο δεν είναι με το νόμισμα.

Η ενδεχόμενη έξοδος τής Ελλάδας αυτή τη στιγμή από τη ζώνη τού ευρώ, θα ήταν απλώς ...στιγμιαίος θάνατος. Η είσοδός της όμως τότε, υπό τις τότε συνθήκες, ήταν τεράστιο, εγκληματικό λάθος, το οποίο από γονατισμένη που ήταν, την κατέστησε σε κώμα. Η δε παραμονή της, με δεδομένη την πολιτική που ακολουθείται και η οποία δεν φαίνεται να αλλάζει, διότι δε θέλουν να αλλάξει, δε σημαίνει τίποτε άλλο από τον αργό της θάνατο.

Το αν είναι προτιμότερος ο στιγμιαίος θάνατος, ή ο αργός, είναι θέμα υποκειμενικής φιλοσοφίας τού καθενός, η οποία όμως δεν αλλάζει το - δυστυχώς προκαθορισμένο - αποτέλεσμα. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε παρέα (...εκτός κι αν δεν προλάβουμε...)

• Like 7
Δημοσ.

Να τους ριξει φασκελο ποιος; Ο δημ. υπαλληλος του 2001 που βρεθηκε να παιρνει απο 1500 ως 4000 ευρω μισθο; 

Και 1500 ευρω να επαιρνε .. οταν ξαφνικα σε μια μερα κατεληξε ενα απλο τοστ να κανει 6 ευρω.. επρεπε να τους ριξει φασκελο..κλ το Λονδινο δεν ειναι να το εχεις ως μεση περιοχη. Οι τιμες ειναι για γελια και για κλαμματα. Διαβαζα τις προαλλες οτι πιο πολυ συμφερει να μεταναστευσεις. Να ζεις σε διπλανη χωρα και να πηγαινοερχεσαi στην δουλεια σου παρα να πληρωνεις νοικι,,

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@dessnider

αναφερεις  απο το 89  και μετα που ησουν ΕΟΚ  και τα δανεια και τα πακετα επεφταν βροχη απο την Ευρωπη.Επειδη δεν εισαι πιτσιρικας και επειδη τα διαβαζουν εδω μεσα  και μερικα "παιδακια "  (που δεν τα προλαβαν  και ακουνε μονο τα παραμυθια  του τυπου "τι καλα που ηταν παλια " απο τον κυκλο τους ) για πες μας και τι εκανες το 70   και αν ισχυαν τοτε αυτα που λεω εγω μεχρι και περιπου το 86 για την συντριπτικη πλειοψηφια του ελληνικου λαου .

Η ραγδαια ανοδος του βιοτικου επιπεδου στην Ψωροκωσταινα  αρχισε με την εισοδο στην Ευρωζωνη και το ευρω μεσω του φτηνου δανεισμου  και της εισαγωγης για πρωτη φορα φτηνων καταναλωτικων αγαθων.Τοτε λεω που για πρωτη φορα ενας υπαλληλος του ιδιωτικου τομεα πηρε αυτοκινητο συγχρονο και σπιτι  και ταξιδεψε εστω και σε μια χωρα εξω που πριν ηξερε μονο το χωριο του.

Χωρις το ευρω θα ειμασταν Βουλγαρια τοσο απλα ,ουτε Σουηδια ουτε Δανια αλλα αλλη μια χωρα απο την Βαλκανικη γειτονια μας για ευνοητους λογους. Και η πτωχευση  που θα ηταν αναποφευκτη και με την δραχμη  θα εμοιαζε με την καταρευση των πρωην κομμουνιστικων κρατων με οτι συνεπαγεται αυτο -εσυ εχεις και εμπειριες επι του θεματος οπως και εγω που ειχα βρεθει εκεινητην περιοδο σε μια απο αυτες τις χωρες  ως τουριστας- λογω της  δομης της ελληνικης  οικονομιας: υπερογκος κρατικος τομεας ,κρατικοδιαιτη μεγαλο επιχειρηματικοτητα χωρις εξαγωγικο προσανατολισμο .

Επεξ/σία από Fotis13
Δημοσ.

Και 1500 ευρω να επαιρνε .. οταν ξαφνικα σε μια μερα κατεληξε ενα απλο τοστ να κανει 6 ευρω.. επρεπε να τους ριξει φασκελο..κλ το Λονδινο δεν ειναι να το εχεις ως μεση περιοχη. Οι τιμες ειναι για γελια και για κλαμματα. Διαβαζα τις προαλλες οτι πιο πολυ συμφερει να μεταναστευσεις. Να ζεις σε διπλανη χωρα και να πηγαινοερχεσαi στην δουλεια σου παρα να πληρωνεις νοικι,,

Δεν ξερω που εκανε το 2001 ενα απλο τοστ 6 ευρω... παλι μιλας για καποια εξαιρεση, μεση ελληνικη τιμη απλου τοστ 6 ευρω δεν υπαρχει ουτε και σημερα. Με 4-5 ευρω γεμιζεις ενα τοστ με πανω απο 4 πραγματα. 

Και παλι ομως, οταν στο σπιτι εμπαιναν απο 2 εργαζομενους 3-5 χιλιαρικα το μηνα, κλαην για τα 4,5 η 6 ευρω του τοστ, ειχαν γεμισει οι ψαροταβερνες και οι λογαριασμοι δεν επεφταν κατω απο 50αρικο.

• Like 1
Δημοσ.

Αφησε μας ρε νεοφιλελελευθερε εσυ και ο αλλος που σου εκανε και λαικ που ωρες ωρες αναρωτιεμαι αν εισαι εφοπλιστης η αν εχεις αλυσιδα σουπερμαρκετ. Που τα ειδες αυτα και μιλας ετσι γενικα; Ο μεσος μισθος μετα απο χρονια εργασιας ηταν 1500 ευρω στο δημοσιο και μιλαμε και για ατομα με πτυχια και χρονια εργασια..Τα 5 χιλιαρικα που λες δεν υπαρχουν και οσα υπηρχαν ηταν σκανδαλωδη και σπανια..Οσο για τα 6 ευρω τοστ δεν ειπα εγω οτι ηταν του 2 υλικων , μπορει να ειχε 3,4 αλλα υπηρχαν.

• Like 1
Δημοσ.

Αφησε μας ρε νεοφιλελελευθερε εσυ και ο αλλος που σου εκανε και λαικ που ωρες ωρες αναρωτιεμαι αν εισαι εφοπλιστης η αν εχεις αλυσιδα σουπερμαρκετ. Που τα ειδες αυτα και μιλας ετσι γενικα; Ο μεσος μισθος μετα απο χρονια εργασιας ηταν 1500 ευρω στο δημοσιο και μιλαμε και για ατομα με πτυχια και χρονια εργασια..Τα 5 χιλιαρικα που λες δεν υπαρχουν και οσα υπηρχαν ηταν σκανδαλωδη και σπανια..Οσο για τα 6 ευρω τοστ δεν ειπα εγω οτι ηταν του 2 υλικων , μπορει να ειχε 3,4 αλλα υπηρχαν.

Pournaras  τα μισα να μου λεγε μονο ,  :PΣου εκανα και εσενα like saya  για να μην γινεις emo .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Που ειπα εγω οτι ηταν τοστ των 2 υλικων αυτο των 6 ευρω.. Οκ βαζανε και λιγο ελιες μεσα η λιγη πιπερια και το πουλαγαν 6 ευρω. Και αντι να μου πει το προφανες , ναι ηταν ακριβο μου λεει. Μα αφου ο μεσος δημοσιος υπαλληλος επαιρνε τοτε 2 χιλιαρικα..με 4 αρα και; Εγω γιατι ξερω οτι και ο γιατρος επαιρνε 2 χιλιαρικα με το ζορι.. 

Αυτο το δεν σε χαλασε χαζη εκφραση . Τι ειναι για να χαλασει; Παστιτσιο; 

Για να μην παρεξηγουμαστε , δεχομαι ολες τις αποψεις. Εχω φιλους φιλελευθερους και ο,τι θες.. αλλα μην λεμε ο,τι θελουμε..υπηρξε κερδοσκοπια και με χαλαει ,οπως λες, να αλλαζουν τα δεδομενα.

Επεξ/σία από saya
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αναφερεις  απο το 89  και μετα που ησουν ΕΟΚ  και τα δανεια και τα πακετα επεφταν βροχη απο την Ευρωπη.Επειδη δεν εισαι πιτσιρικας και επειδη τα διαβαζουν εδω μεσα  και μερικα "παιδακια "  (που δεν τα προλαβαν  και ακουνε μονο τα παραμυθια  του τυπου "τι καλα που ηταν παλια " απο τον κυκλο τους ) για πες μας και τι εκανες το 70   και αν ισχυαν τοτε αυτα που λεω εγω μεχρι και περιπου το 86 για την συντριπτικη πλειοψηφια του ελληνικου λαου .

Η ραγδαια ανοδος του βιοτικου επιπεδου στην Ψωροκωσταινα  αρχισε με την εισοδο στην Ευρωζωνη και το ευρω μεσω του φτηνου δανεισμου  και της εισαγωγης για πρωτη φορα φτηνων καταναλωτικων αγαθων.Τοτε λεω που για πρωτη φορα ενας υπαλληλος του ιδιωτικου τομεα πηρε αυτοκινητο συγχρονο και σπιτι  και ταξιδεψε εστω και σε μια χωρα εξω που πριν ηξερε μονο το χωριο του.

Χωρις το ευρω θα ειμασταν Βουλγαρια τοσο απλα ,ουτε Σουηδια ουτε Δανια αλλα αλλη μια χωρα απο την Βαλκανικη γειτονια μας για ευνοητους λογους.

Αναφέρομαι - και λογικό είναι, πιστεύω - στην περίοδο από το '89 και μετά, διότι από το '89 και μετά άρχισα να είμαι εργαζόμενος, να ζω μόνος μου, να αυτοσυντηρούμαι, άρα και να είμαι σε θέση να κρίνω το αν και κατά πόσο μπορούσα να ζήσω αξιοπρεπώς, στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές μου δυνάμεις και προσπάθειες. Από το '87 μέχρι το '89 ήμουν φαντάρος και νωρίτερα ήμουν μαθητής. Τι να σου πω, σχετικά με το τι έκανα το '70; Το '70 ήμουν ...δύο ετών και στο τέλος τής δεκαετίας ...δώδεκα!

Καλό θα είναι δε, να μην εξομοιώνουμε το «ήσουν στην Ε.Ο.Κ.», με το «το κοινό νόμισμα, είναι το μόνο κοινό που έχεις με κάποιες χώρες», διότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές - και με τελείως διαφορετικές συνέπειες - καταστάσεις. Με δυο λόγια, άλλο πράγμα η Ε.Ο.Κ. (και, εν συνεχεία, η Ε.Ε.) και άλλο το να έχεις κοινό νόμισμα και κόστος ζωής ευρωπαϊκών χωρών, με μισθούς στο ένα δέκατο συγκριτικά με αυτές και με εγχώρια παραγωγή και βιομηχανία για κλάματα.

Να σου πω, παρ' όλα αυτά, τι θυμάμαι, όσο μπορώ να θυμάμαι; Θυμάμαι ότι τη δεκαετία τού '70, ζούσαμε στο ενοίκιο, σ' ένα απίστευτο διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο, σχεδόν πάνω στην παραλιακή και νοικιάζαμε το πατρικό μου στην Ακαδημία Πλάτωνος, σε μια φιλική οικογένεια, σχεδόν τσάμπα, απλώς για να μη μένει κλειστό και πιάσει ...μούχλα. Το ενοίκιο τού διαμερίσματος όπου μέναμε, έβγαινε για πλάκα, μόνο από τη δουλειά τού πατέρα μου, χωρίς να ζοριζόμαστε για τίποτα (Επίσης όχι «χλιδάτη» δουλειά, εργολάβος οικοδομών ήταν).

Θυμάμαι ότι το '72, αγόρασε μια Citroen DS Pallace, στη θέα τής οποίας έπεφταν σαγόνια στη γειτονιά.

Θυμάμαι ότι πηγαίναμε κάθε χρόνο, όχι μόνο καλοκαιρινές, αλλά και χειμερινές διακοπές, σε παραθεριστικά θέρετρα πρώτης κατηγορίας με διαμονή στα καλύτερα ξενοδοχεία τής Ελλάδας.

Θυμάμαι - αμυδρά ομολογουμένως, μια και ήμουν μόλις οκτώ ετών - ότι έφτασε η χάρη μας μέχρι και τη Ζυρίχη, όπου μείναμε για δύο εβδομάδες.

Μετά την είσοδο στην ευρωζώνη, ήταν που οι μόνες «διακοπές» που φτάσαμε να κάνουμε, ήταν κάνα δεκαήμερο τού Αυγούστου στον ...Ωρωπό, σ' ένα εξοχικό που έχει φτιάξει ο πατέρας μου προ σαράντα ετών από τώρα που μιλάμε (το ...'70 δηλαδή!)

Το αυτοκίνητο που έχει τώρα (Opel Vectra 1.6), το αγόρασε το '96, με προοπτική - ο ονειροπαρμένος... - να το αντικαταστήσει το πολύ σε 7-8 χρόνια, αλλά το έχει ακόμα και, αν δεν τον βοηθούσα εγώ από 'δω που είμαι, θα το είχε κάτι χρόνια ακίνητο, αφού δε μπορούσε ούτε να το επισκευάσει, ούτε - προφανώς - να το πουλήσει σε κάποια λογικά λεφτά.

Το ότι ο υπάλληλος τού ιδιωτικού τομέα, πήγε σαν ηλίθιος και δανείστηκε, προκειμένου να αγοράσει ένα σπίτι που θα το πληρώνει μέχρι να πεθάνει, προκειμένου να αγοράσει αυτοκίνητο εκτός των πραγματικών του, αντικειμενικών οικονομικών δυνατοτήτων - που στο τέλος τού το πήρε η τράπεζα - για να νιώσει «Ευρωπαίος» (κι ας την έβγαζε με ψίχουλα για να πληρώνει τις δόσεις, άλλωστε το «φαίνεσθαι» είναι που μετράει...), ή προκειμένου να γυρίσει τον κόσμο και να πουλάει μούρη ότι πήγε στο ...Μουτσαβουντού, δε σημαίνει άνοδο - πόσο μάλλον ...ραγδαία! - τού βιοτικού επιπέδου. Σημαίνει «με δέρνει η μαλακία, αλλά δεν εννοώ να το συνειδητοποιήσω και προτιμώ να τρώω σκατά, αρκεί να μην το ξέρει ο κύκλος μου και γίνω ρόμπα».

Όσο για το τι θα είμαστε χωρίς το ευρώ...τότε που μπήκαμε, παρουσιάζονταν όλα πολύ φανταχτερά και αγγελικά πλασμένα, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί να πατήσουν τη μπανανόφλουδα, ή να βάλουν τη ματαιοδοξία τους μπροστά από κάθε ρεαλισμό.

Εγώ, ας πούμε, γιατί δεν πήρα δάνειο για να αγοράσω σπίτι, αυτοκίνητο, ή για να πάω διακοπές; Διότι ήμουν μάντης, ή διότι ήμουν μεγαλοφυΐα; Όχι βέβαια! Δεν πήρα, βασιζόμενος στο πιο απλό σκεπτικό: Ότι, για να χρειάζεσαι δάνειο για να κάνεις το οτιδήποτε, σημαίνει πως αυτό το «οτιδήποτε» ξεπερνάει τα όριά σου, οπότε πολύ απλά, εκτός των ορίων σου, βγάζεις το σκασμό και δε βαδίζεις.

Ο ξύπνιος ο εξάδελφός μου από την άλλη, ο οποίος καβάλησε ένα καλάμι να με το συμπάθειο, όταν προσελήφθη πριν από καμιά δεκαριά χρόνια ως πωλητής σε μια μεγάλη εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων, με μισθό γύρω στα ...πέντε χιλιάρικα, δεν πήγε να μείνει στο σπίτι που τού άφησε ο πατέρας του, διότι δεν ήταν αντάξιο τού ...prestige τού μισθού του. Πήγε και δανείστηκε για ...εφτακόσια χρόνια και αγόρασε ένα τριπλάσιο σε τετραγωνικά, στην ...εξωτική περιοχή τού Χαλανδρίου (το άλλο βλέπεις, ήταν στην Καλλιθέα και τού ξίνιζε...)

Τώρα όμως που έκλεισε η εταιρεία όπου εργαζόταν η γυναίκα του, επίσης με πολύ υψηλό μισθό, τώρα που και η εταιρεία όπου εργάζεται βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, τώρα που ο δικός του μισθός έχει φθάσει στο ένα τρίτο τού αρχικού και πάλι τού τον χρωστούν εδώ και κάτι μήνες, βλέπει τη δόση τής τράπεζας να είναι ίδια με τότε, απαράλλαχτη και καμαρωτή και ψάχνει γωνία να κοπανήσει το κεφάλι του...

...Βουλγαρία; Γιατί, φαντάζεσαι ότι απέχουμε πολύ; Δες γύρω σου, δες αν αλλάζει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο η κατάσταση, χρόνο με το χρόνο και πες μου. Ή πιστεύεις ειλικρινά, ότι όντως βαδίζουμε προς την περίφημη ...ανάπτυξη; Ποια ανάπτυξη ρε Φώτη; Ο μπάρμπας μου, 68 ετών σήμερα, πριν από περίπου δεκαοκτώ χρόνια, υπέστη ένα ατύχημα στη δουλειά του (μπογιατζής σε οικοδομές) - χωρίς δική του υπαιτιότητα - το οποίο κατέστησε το δεξί του πόδι άχρηστο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να δουλέψει, βγήκε αναγκαστικά σε μειωμένη σύνταξη και, ένα κωλοεπικουρικό επίδομα που έπαιρνε για την αναπηρία, πριν από ένα μήνα τού το έκοψαν. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;

Βουλγαρία θα γίνουμε πολύ σύντομα- να μη σου πω ότι θα πέσουμε ακόμα πιο κάτω - και ξέρεις γιατί; Διότι αυτή η εξέλιξη, ήταν προγραμματισμένη, καλλιεργημένη και προαποφασισμένη εξ αρχής, για τις χώρες τού οικονομικού μεγέθους τής Ελλαδίτσας...

...και το ήξεραν ότι το σχέδιο θα πετύχει. Αφού είχαν να κάνουν με πολίτες που έβλεπαν να τους κουνάνε χαϊμαλιά μπροστά στα μούτρα τους κι εκείνοι καταλάβαιναν ...ραγδαία άνοδο βιοτικών επιπέδων...

Επεξ/σία από deesnider
  • Like 4
Δημοσ.

Εξω που πηγαινες τα μαγαζια ηταν σαν απο την δεκαετια του 70  οπως ειναι στην Ρουμανια τωρα ,ειχες αμαξι κωμωδια γιατι δανειο δεν εδιναν να παρεις του 21ου αιωνα  η΄' δεν ειχες καθολου , vcr  kai atari  περιμενες να  σου φερει ο θειος σου που ηταν  ναυτικος ,διακοπες εκανες στο χωριο σου,και η τηλεοραση σου ηταν αφρικανικη  ετσι να τα λεμε ολα οχι μονο οτι μας συμφερει να θυμομαστε(κριση εχεις τα τελευταια χρονια ευρω σαν νομισμα πολυ πιο πριν).

.Επισης δεν ειχες ταξιδεψει  ποτε εξω απο την χωρα σου.Παντα μιλαω για τον μεσο ορο και οχι για σενα προσωπικα γιατι δεν σε ξερω.

εχεις μπλεξει την οικονομικη ανεση με την εξελιξη της τεχνολογιας.

λογικο ειναι να ειχαν 1 στους 100 καποια ηλεκτρονικο παιχνιδι,τοτε ολα ηταν για ολους πανακριβα αλλα και κυριως αγνωστα εκτος κι αν πιστευεις οτι ο κοσμος επρεπε να τρεξει να παρει το Pong,αντι να χτισει σπιτι.

τα αμαξια κωμωδια ποια ηταν?αυτα που εισαγαμε η αυτα που παραγαμε και σε μερικους δεν αρεσαν και τα σταματησαμε?

τοτε οι μισοι ειχαν ασπρομαυρες τηλεορασεις,τωρα εχουμε HDTV...(ο ανδρεας την εφερε κι αυτη?)

η μηπως το οτι οι τραπεζες δανειο για να παμε μυκονο ειναι λογικο?

και αν πιστευεις οτι η οποιαδηποτε οικονομικη εξελιξη που εγινε στην ελλαδα ηταν θετικο οτι εγινε με δανεια και χρηματιστηρια φουσκες αντι για δουλεια και πραγματικη παραγωγη τοτε αστο.

Δημοσ.

εχεις μπλεξει την οικονομικη ανεση με την εξελιξη της τεχνολογιας.

λογικο ειναι να ειχαν 1 στους 100 καποια ηλεκτρονικο παιχνιδι,τοτε ολα ηταν για ολους πανακριβα αλλα και κυριως αγνωστα εκτος κι αν πιστευεις οτι ο κοσμος επρεπε να τρεξει να παρει το Pong,αντι να χτισει σπιτι.

τα αμαξια κωμωδια ποια ηταν?αυτα που εισαγαμε η αυτα που παραγαμε και σε μερικους δεν αρεσαν και τα σταματησαμε?

τοτε οι μισοι ειχαν ασπρομαυρες τηλεορασεις,τωρα εχουμε HDTV...(ο ανδρεας την εφερε κι αυτη?)

η μηπως το οτι οι τραπεζες δανειο για να παμε μυκονο ειναι λογικο?

και αν πιστευεις οτι η οποιαδηποτε οικονομικη εξελιξη που εγινε στην ελλαδα ηταν θετικο οτι εγινε με δανεια και χρηματιστηρια φουσκες αντι για δουλεια και πραγματικη παραγωγη τοτε αστο.

Αυτο που θελει να πει, ειναι οτι παραλληλα με το ευρω, ειχαμε και συνοριακη ενοποιηση, με αποτελεσμα να μην εχεις τελωνειο, και να εχεις πολυ πιο ευκολα και προιοντα της ευρωπης τα οποια μεχρι τοτε ηταν απλησιαστα, και παραλληλα να μπορεις πολυ πιο ευκολα και πιο φτηνα να ταξιδεψεις στην ευρωπη.

• Like 1
Δημοσ.

Αυτο που θελει να πει, ειναι οτι παραλληλα με το ευρω, ειχαμε και συνοριακη ενοποιηση, με αποτελεσμα να μην εχεις τελωνειο, και να εχεις πολυ πιο ευκολα και προιοντα της ευρωπης τα οποια μεχρι τοτε ηταν απλησιαστα, και παραλληλα να μπορεις πολυ πιο ευκολα και πιο φτηνα να ταξιδεψεις στην ευρωπη.

και γιατι το να μπορεις να εισαγεις φτηνοτερα προιοντα ειναι καλο ενω τα δικα σου καθονται και τα κοιτας?

αυτο ειναι που μας κατεστρεψε,εισαγαμε τα παντα και σταματησαμε να παραγουμε οτι λιγο ειχαμε μεχρι τοτε.

Δημοσ.

Ας μην το συνεχισουμε αλλο ειμαστε off topic  ειπε κατι ο dess  απαντησα εγω  ,συμφωνησαμε πως διαφωνουμε  παμε  παρακατω.

Δημοσ.

και γιατι το να μπορεις να εισαγεις φτηνοτερα προιοντα ειναι καλο ενω τα δικα σου καθονται και τα κοιτας?

αυτο ειναι που μας κατεστρεψε,εισαγαμε τα παντα και σταματησαμε να παραγουμε οτι λιγο ειχαμε μεχρι τοτε.

Δεν ειχαμε ποτε παραγωγη, ουτε προιοντων τεχνολογιας, ουτε αυτοκινητων (εκτος καποιων απειροελαχιστων εξαιρεσεων).

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...