Tmark Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Epik To θεμα θα μπορουσε να παρει μια ωραια χροια και ολοι να θεσουμε ανεξηγητα φαινομενα ή αλλα θεματα παραβιασης της λογικης. Πριν κλειδωθει ας δωσω ενα παραδειγμα. Το παραδοξο του Russel. Η εξηγηση των μαθηματικων βασει των ορων της λογικης. Ακουγεται ωραιο? Και ομως ειναι ατοπο. Τα μαθηματικα δεν πατανε παντα σε ορους λογικης και δε μπορουν να ερμηνευτουν παντα της λογικής (η η ιδια η λογικη δεν ειναι υπακουει σε μαθηματικους ορους???). Ειναι ενα παραδοξο που διδασκονται κυριως οι φοιτητες φιλοσοφιας σε μαθηματα ''λογικης'' Το παραδοξο επεσε στην αντιληψη μου οταν συγγενικο μου προσωπο που κανει διδακτορικο στη φιλοσοφικη επειδη ξερει οτι εχω χομπι τα μαθηματικα μου το εδωσε με σκοπο να της δωσω μια εξηγηση καθως η ηδη υπαρχουσα οπως δινοταν δε γινοταν κατανοητη. Το παραδοξο απο μενα ίσως και του τροπου λειτουργιας του μυαλου μου δε μπορει να κατανοηθει εις βαθος. Νοιωθω οτι υπαρχει κατι παραδοξο αλλα δε μπορω να κατανοησω εις βαθος του τι πως και γιατι παιζει ίσως γιατι ειναι τοσο απλο που σκεφτομαι πολυ συνθετα. Αν καποιος εχει τη σφαιρικη νοηση να το κατανοησει ας το κανει και ας με διαφωτισει Το βαζω εδω στο θεμα του ''ανεξηγητου'' για να προβληματιστουμε. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A1%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%BB Επικό το παράδειγμα με τον κουρέα...
Timonkaipumpa Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 To θεμα θα μπορουσε να παρει μια ωραια χροια και ολοι να θεσουμε ανεξηγητα φαινομενα ή αλλα θεματα παραβιασης της λογικης. Πριν κλειδωθει ας δωσω ενα παραδειγμα. Το παραδοξο του Russel. Η εξηγηση των μαθηματικων βασει των ορων της λογικης. Ακουγεται ωραιο? Και ομως ειναι ατοπο. Τα μαθηματικα δεν πατανε παντα σε ορους λογικης και δε μπορουν να ερμηνευτουν παντα της λογικής (η η ιδια η λογικη δεν ειναι υπακουει σε μαθηματικους ορους???). Ειναι ενα παραδοξο που διδασκονται κυριως οι φοιτητες φιλοσοφιας σε μαθηματα ''λογικης'' Το παραδοξο επεσε στην αντιληψη μου οταν συγγενικο μου προσωπο που κανει διδακτορικο στη φιλοσοφικη επειδη ξερει οτι εχω χομπι τα μαθηματικα μου το εδωσε με σκοπο να της δωσω μια εξηγηση καθως η ηδη υπαρχουσα οπως δινοταν δε γινοταν κατανοητη. Το παραδοξο απο μενα ίσως και του τροπου λειτουργιας του μυαλου μου δε μπορει να κατανοηθει εις βαθος. Νοιωθω οτι υπαρχει κατι παραδοξο αλλα δε μπορω να κατανοησω εις βαθος του τι πως και γιατι παιζει ίσως γιατι ειναι τοσο απλο που σκεφτομαι πολυ συνθετα. Αν καποιος εχει τη σφαιρικη νοηση να το κατανοησει ας το κανει και ας με διαφωτισει Το βαζω εδω στο θεμα του ''ανεξηγητου'' για να προβληματιστουμε. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A1%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%BB Το θέμα του παράδοξου του Rusell έχει συζητηθεί εκτενώς κάμποσους αιώνες πριν και είναι κρίμα που δεν το λένε ή/και το ξέρουν όσοι ασχολούνται, πόσο μάλλον δε οι φιλοσοφικάριοι.
Timonkaipumpa Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Το παράδοξο ΔΕΝ είναι ο κουρέας... με αυτό το παράδειγμα το είχε εκφράσει...... Αυτό με το "ο κουρέας ήταν σπανός" είναι ακόμα μία εξυπνακίστικη λαλακιούλα όπως αυτή με το κόμμα στο "πίστευε και μη ερεύνα"...
SpirtouLisS Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Ποιο παράδοξο; Ο κουρέας ήταν σπανός το παραδοξο οπως σου προειπαν δεν ειναι ο κουρεας αλλα μια ''παραβολη'' για να μπορεσει ενα απλος ανθρωπος να το νοιωσει. Και οχι αδικα αφου η περιγραφη του μεσω λογικης συνολων ειναι περα για περα δυσνοητη για την αντιληψη μας θεωρω. Η περιγραφη του μεσω συνολων ειναι που προβληματιζει, η παραβολη με τον κουρεα ενταξει απλα ειναι ενα εντυπωσιακο παραδειγματακι. Η ιστορια του κουρεα δεν ειναι ενα προβλημα λογικης οπως αυτα με τους σερβιτορους που παιρνουν ρεστα δινουν ρεστα σου δινουν 10ευρω και το τελος κατι λειπει και ο εξυπνος της παρεας κορδωνεται προκαλωντας μας να βρουμε τη λυση. Αυτα τα προβληματα ή εχουν καποια μαθηματικη παγαποντια ή μας ξεγελουν στη περιγραφη ή πατανε πανω σε μια εξισωση που εχει πολλαπλες λυσεις. Εδω οπως το βλεπω εγω εχουμε ενα παραδειγμα οπου η κοινη λογικη και η μαθηματικη λογικη δε συμπιπτουν αλλα αντιθετα η μια καθιστα τη 2η ατοπη. Αυτο αυτοματα σημαινει οτι το ''φυσικο'' παραδειγμα δεν δεχεται αναλυση μεσω μαθηματικης θεωριας συνολων. Το γιατι, που για ενα μαθηματικο ή υψηλοτερου IQ οντος απο μενα ίσως ειναι προφανες, εγω δε μπορω να το αντιληφθω. Οπως ακριβως σου λεει ενας αστροφυσικος οτι το συμπαν ειναι πεπερασμενο, ναι ισχυει γιατι στο λεει ο επιστημονας αλλα δε μπορεις να αντιληφτεις, αποδεχτεις ίσως (απολυτο φυσικο να μη το κατανοεις αφου δεν εχεις τη γνωσιολογικη εμπειρια που απαιτειται).
Timonkaipumpa Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Αυτο αυτοματα σημαινει οτι το ''φυσικο'' παραδειγμα δεν δεχεται αναλυση μεσω μαθηματικης θεωριας συνολων. Όχι. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που βολεύει όσους θέλουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες λογικές. Το συμπέρασμα είναι ότι με το συγκεκριμένο εργαλείο δεν μπορείς να λύσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν λέει τίποτα για όλα τα άλλα εργαλεία. Γενικεύεις για να υπερασπιστείς μία λογική που εάν έχω καταλάβει σωστά είναι κοντά στην (παρά)λογική της "πίστης" και του "πιστού".
Super Moderators Snoob Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Θα αναγκαστώ να λάβω μέτρα, αν δω να επαναλαμβάνεται η κατάσταση που παρατηρήθηκε σε αυτό το νήμα και στο ερώτημα για τις πισίνες και τα νοσήματα. Δε σας δίνει κανένας το δικαίωμα να ειρωνεύεστε άλλους χρήστες και να καταστρέφετε τα νήματα που ανοίγουν. Αν μεν τα θεωρείτε βλακώδη, ανάξια του χρόνου σας και προσβλητικά της ευφυίας σας, πολύ απλά μην συμμετέχετε. Το τρολάρισμα και η δημοσίευση "ευφυολογημάτων" δεν είναι ανεκτά και υπάρχει από χρόνια σχετική ανακοίνωση την οποία καλά θα κάνετε να διαβάσετε. Αν, πάλι, κρίνετε ότι παραβιάζουν τους όρους χρήσης ή/και τους συμπληρωματικούς κανόνες της ενότητας, στέλνετε αναφορά και δεν φυτιλιάζετε το νήμα. Δεν είναι αυτά τα νήματα ευκαιρία να "ξεδώσετε" ή να μας δείξετε πόσο έξυπνοι, λογικοί, μορφωμένοι και ψαγμένοι είστε. Σεβαστείτε το δικαίωμα των χρηστών να ρωτούν κάτι που εσάς σας φαίνεται φαιδρό. Δεν είστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσετε με αυτό που λένε και σαφώς μπορείτε να εκφράσετε τη διαφωνία σας, αλλά με κόσμιο τρόπο και χωρίς να θίγετε πολιτικές ή θρησκευτικές απόψεις των άλλων με απαξιωτικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Και, τέλος πάντων, εφόσον αυτά τα νήματα είναι τόσο ανάξια λόγου, πολύ απλά θα υποχωρήσουν στις επόμενες σελίδες. Ο ευτελισμός τους και η μετατροπή τους σε τόπο "συνάντησης" για χαβαλέ και εξυπνάδες, σε τίποτε δε βοηθά το επίπεδο της ενότητας. Παρακαλώ θερμά μη με υποχρεώσετε να επανέλθω. 2
Daemonos Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2013 Εμένα μου αρέσει πολύ το thread αυτό και πραγματικά θα ήθελα πολύ να ξεκινήσουμε κουβέντα περι του θέματος. Ανέφερα σε ένα σχόλιο το συμβάν του Rosewell το οποίο απο ότι έψαξα δεν είναι σίγουρο ακόμα αν ήταν φάρσα η αλήθεια, λέγεται όμως οτι το UFO πραγματικά "τράκαρε" ένα μετερεολογικό μπαλόνι και συνετρίβει!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα