Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο point που έχει κάνει τη δουλειά του μεσίτη να θεωρείται ένα χάλι μαύρο στην Ελλάδα. Και το χειρότερο είναι ότι η κρίση αντί να βοηθάει στο να γίνεται «ξεκαθάρισμα» στο επάγγελμα (όπως στα περισσότερα επαγγέλματα), συντελεί στο ακριβώς αντίθετο. Λόγω της τεράστιας προσφοράς στα ακίνητα, έχει γίνει μεσίτρια και η Κουτσή Μαρία.

Μέχρι και η κουτσή Μαρία είχε γίνει μεσίτρια, τώρα πλέον συρρικνώνεται ο κλάδος. "ξεκαθάρισμα" λόγω της κρίσης γίνεται, αλλά μόνο ποσοτικά, για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ούτε λόγος. Κάθε επάγγελμα επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο από την κρίση.

Προσωπική εμπειρία: πριν ενάμιση χρόνο έψαχνα για σπίτι να νοικιάσω. Λόγω έλλειψης χρόνου είχα απευθυνθεί σε τέσσερα-πέντε μεσιτικά που δρούσαν στις περιοχές των Βορείων Προαστίων που με ενδιέφεραν. Είχα θέσει λοιπόν μερικά κριτήρια τα οποία ήθελα να πληροί το σπίτι το οποίο θα νοίκιαζα: να είναι καινούριο, να έχει αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου και να βρίσκεται στον πρώτο ή στον δεύτερο όροφο. Οι πιο πολλοί μεσίτες δεν με έπαιρναν καν πίσω τηλέφωνο, αλλά ακόμα κι αυτοί που μου έδειξαν κάποια σπίτια ήταν άλλα αντί άλλων. Ενδεικτικά, ένα παιδάκι που νόμιζε πως είναι μεσίτης μου έδειξε διαμέρισμα κατασκευής του '80, με κεντρική θέρμανση πετρελαίου, στον τέταρτο όροφο.

Δηλαδή σπατάλησε τον χρόνο που δεν είχα να διαθέσω για να μου δείξει κάτι εντελώς άσχετο με αυτό που ζητούσα.

Προφανώς προσπαθούσε να προωθήσει με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο σπίτι είτε γιατί είχε αποκλειστική ανάθεση για αυτό, είτε γιατί ο ιδιοκτήτης του είχε τάξει πιο μεγάλη αμοιβή από ότι συνηθίζεται. Ή έστω αυτό που σου έδειξε ήταν το μοναδικό από αυτά που διέθετε σε αυτό που αναζητούσες.

Μην νομίζεις πάντως, μερικές φορές όταν κάποιος δυσκολεύεται να βρει κάτι όπως ακριβώς το θέλει κουράζεται/απηυδήζει και διαλέγει το πρώτο που θα βρει μπροστά του. Εκεί πόνταρε και ο δικός σου.

• Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Προφανώς προσπαθούσε να προωθήσει με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο σπίτι είτε γιατί είχε αποκλειστική ανάθεση για αυτό, είτε γιατί ο ιδιοκτήτης του είχε τάξει πιο μεγάλη αμοιβή από ότι συνηθίζεται. Ή έστω αυτό που σου έδειξε ήταν το μοναδικό από αυτά που διέθετε σε αυτό που αναζητούσες.

Μην νομίζεις πάντως, μερικές φορές όταν κάποιος δυσκολεύεται να βρει κάτι όπως ακριβώς το θέλει κουράζεται/απηυδήζει και διαλέγει το πρώτο που θα βρει μπροστά του. Εκεί πόνταρε και ο δικός σου.

Πρώτον, ελάχιστα γραφεία δουλεύουν την αποκλειστική, πόσο μάλλον στις ενοικιάσεις και ακόμα λιγότερο στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων, που ανέφερε ο φίλος (nice try joshua :-D ). Δεύτερον, το παράπονο αυτό είναι πολύ συχνό, "άλλα τους ζητάω και άλλα μου δείχνουν". Μου το λένε υπερβολικά συχνά.

Για τα περί μεγαλύτερης αμοιβής που μπορεί να σου τάξει, yea, sure. Μικρότερη μπορεί, μεγαλύτερη όχι. Οι μόνες περιπτώσεις που σου "τάζουν" μεγαλύτερη αμοιβή είναι μόνο όταν ζητάνε υπερβολικά πολλά χρήματα που το ακίνητό τους τα οποία δε θα πιάσει ποτέ, κάτι που και οι ίδιοι το γνωρίζουν. Είναι χαζό αν το σκεφτείς. "Αν μου φέρεις πάνω από 200.000 για το ετοιμόρροπο πίσω 2ράκι μου του '70, θα πάρεις όλη τη διαφορά από τα 200 εσύ" (πούλα το 220χιλ για να πάρεις τα 20, δηλαδή). Απλά δεν παίζει.

Δημοσ.

kirileman όπως είπα δεν θα συνεχίσω την αντιπαράθεση μαζί σου, θα σχολιάσω μόνο αυτό:

το παράπονο αυτό είναι πολύ συχνό, "άλλα τους ζητάω και άλλα μου δείχνουν". Μου το λένε υπερβολικά συχνά.

Αυτό και μόνο δείχνει πόσο αντιεπαγγελματικά λειτουργεί μεγάλη μερίδα από τους συναδέλφους σου.

Δημοσ.

Δεν είπα ποτέ το αντίθετο. Τα αίτια διερευνούμε εδώ και προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε (κάποια από αυτά, τουλάχιστον). Γνωρίζω πολύ καλά ποιά είναι τα προβλήματα του κλάδου, τις τακτικές των μεσιτών (από μέσα), όπως γνωρίζω ότι έχει ανέβει πολύ το επίπεδο (μορφωτικό, τουλάχιστον) του μέσου κτηματομεσίτη στη χώρα. Είναι θέμα χρόνου να ανέβει και το επίπεδο των υπηρεσιών (πριν και μετά την προκαταβολή, ακόμα και μετά το συμβόλαιο), αρκεί να μπορεί κανείς να εντοπίσει τα κακώς κείμενα και να υπάρχει η διάθεση για απαλλαγή από απαρχαιωμένες τεχνικές και μεθόδους που αποδεδειγμένα εμποδίζουν τον κλάδο να εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί. Ο νέος νόμος είναι μια καλή αρχή και θα βελτιωθεί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...