Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν, επειδή σήμερα μου έχει σπάσει το κεφάλι. 

Μου ήρθε φόρος  3χ1100 ευρώ ΦΑΠ για 2011-2012-2013

Ο φίλος μου και αρχάριος λογιστής, ενώ είχα ψιλή κυριότητα σε διαμέρισμα 90 τετραγωνικών,σε πολυκατοικία , νόμιζε ή μπερδεύτηκε, πως έπρεπε να δηλώσει και το οικόπεδο. 650 τετραγωνικά με τιμή ζώνης 1450. Οπότε ήρθε ο φόρος στο θεό με μια συνολική αντικειμενική 640000.

ΠΟια είναι η διαδικασία τώρα? Το αλλάζω ηλεκτρονικά και περιμένω? Επειδή ο νέος φόρος θα είναι μικρότερος (μηδενικός καθώς η αντικειμενική είναι μικρότερη από 200000 για το διαμέρισμα) πάω από την Δ.Ο.Υ και ζητάω έγκριση από τον προιστάμενο? Ποια είναι η διαδικασία για τη συγκεκριμένη περίπτωση με άλλα λόγια

Δημοσ.

Η διαδικασία μέσω της ΔΟΥ δεν ισχύει πλέον και η τροποποίηση-διόρθωση των δηλώσεων Ε9 2011-2013 γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Χρειάζεται να έχεις το username και το pass για να μπεις στο λογαριασμό σου, να έχεις παραλάβει τα εκκαθαριστικά των 3 ετών και να έχεις ξεκινήσει να πληρώνεις τις δόσεις για κάθε χρόνο.

Η διαδικασία είναι εύκολη αλλά έχει ένα μικρό μυστικό ειδικά για τη διαγραφή του οικοπέδου. Όταν ανοίξεις την εφαρμογή του περιουσιολογίου θα εμφανίσει την κεντρική καρτέλα και στην αριστερή στήλη το pull down menu για την επιλογή των ετών. Μετά την επιλογή του έτους εμφανίζεται στην ίδια στήλη η επιλογή για την τροποποίηση της δήλωσης. Μετά την επιλογή αυτή εμφανίζονται οι επιλογές για 1) κτίσματα-οικόπεδα και 2) αγροτεμάχια.

Στην πρώτη επιλογή εμφανίζονται τα κτίσματα που έχεις δηλώσει, επιλέγεις αυτό που θέλεις να κάνεις την τροποποίηση και εμφανίζεται νέα καρτέλα με όλα τα στοιχεία του ακινήτου. Εάν θέλεις να κάνεις μόνο τη διαγραφή του οικοπέδου, θα διαγράψεις όλα τα στοιχεία στα πεδία του εμβαδού, ποσοστού κλπ και θα αφήσεις τελευταίο το πεδίο της κυριότητας. Θα ανοίξεις το pull down menu και θα επιλέξεις το κενό και μόνον έτσι θα διαγραφεί και το πεδίο αυτό.

Εάν δεν έχεις κάνει προσδιορισμό της θέσης του ακινήτου, θα χρειαστείς να τον κάνεις μέσω του χάρτη.

Φυσικά, οι διορθώσεις που θα κάνεις θα επαναληφθούν και στις δηλώσεις των υπόλοιπων ετών. Αφού υποβάλλεις την τροποποιητική δήλωση, θα περιμένεις τα νέα εκκαθαριστικά. Εάν χρειαστεί νέα τροποποίηση, μπορείς να την ξανακάνεις μετά την παραλαβή του εκκαθαριστικού. Επιστροφή φόρου δεν θα γίνει αλλά μάλλον συμψηφισμός οπότε καλό είναι να υπολογίσεις τις δόσεις που υπολείπονται με το ποσό της επιστροφής.

• Like 1
Δημοσ.

H διαδικασία ειναι, πας στον φιλο σου τον λογιστή και του τα χωνεις, μετά του δινεις ολη την χαρτουρα και ας πάει να τα φτιάξει.

Δημοσ.

Είναι μια άποψη και αυτή, και διατυπώνεται άνετα όταν δεν σε πονάει το βάρος του τεράστιου φόρου που καλείσαι να πληρώσεις από την απειρία και οπωσδήποτε ανεπάρκεια του "φίλου" και αρχάριου λογιστή, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Είχα και εγώ παρόμοια περιπέτεια και αποφάσισα να χειριστώ προσωπικά το θέμα, ώστε να είμαι βέβαιος και, κυρίως, υπεύθυνος για την τροποποιητική δήλωση που έπρεπε να κάνω. Για το λόγο αυτό, αφενός επικοινώνησα με μηνύματα αλλά και τηλεφωνικά με τη ΓΓΠΣ αφετέρου επισκέφτηκα την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών και έμαθα τις κινήσεις που έπρεπε να κάνω για να διορθώσω όχι μόνο για λάθη που είχαν γίνει στην αρχική δήλωση Ε9, τα οποία βγήκαν στην επιφάνεια από τον ΦΑΠ 2010, αλλά και για λάθη που είχε κάνει το σύστημα, όπως την εφαρμογή λανθασμένης Τιμής Ζώνης αντί της σωστής.

Προσωπικά, θα αισθάνομαι ικανοποιημένος αν οι απλές και κατανοητές οδηγίες, που παρέθεσα στο προηγούμενο post και δεν αναγράφονται σε κανένα εγχειρίδιο ή κείμενο του Υπουργείου, θα μπορέσουν να φανούν χρήσιμες σε κάποιους συμφορουμίτες.

Δημοσ.

ΜΙλάμε για 3300 φόρο δεν είναι αέρας. Ευχαριστώ makfil, δεν έχω πληρώσει τίποτα ως τώρα, οπότε κάθομαι στα αυγά μου και περιμένω το νεο εκκαθαριστικό.

Δημοσ.

Τώρα τα μπερδεύεις τα πράγματα.

Στο πρώτο post λες ότι σου ήρθε ΦΠΑ 1100 για κάθε χρόνο και τώρα λες ότι δεν σου έχουν έρθει τα εκκαθαριστικά. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Δημοσ.

Όχι ρε συ γιατί σε μπερδεύω?

Μου ήρθε σε χαρτί μόνο το ΦΑΠ του 2011 1100 ευρώ. Το βραδάκι έκανα τροποποιητική, περιμένω την εφορία να εκκαθαρίσει τη νέα τροποποιημένη δήλωση

Δημοσ.

Με τη διαδικασία της διόρθωσης, που ανέλυσα παραπάνω, μπορούμε να διορθώνουμε τις δηλώσεις ΦΑΠ 2011-2013, αφού πάρουμε τα εκκαθαριστικά. Στην περίπτωση αυτή, το Υπουργείο θεωρεί ότι τα σφάλματα οφείλονται σ' αυτό και δεν επιβαρύνεται με πρόστιμο ο φορολογούμενος.

Εάν δεν πάρουμε εκκαθαριστικό, λόγω ορίου, δηλαδή η αξία των ακινήτων είναι χαμηλότερη από το όριο και δεν βγαίνει ΦΑΠ, τότε μπορούμε να κάνουμε τροποποιητική δήλωση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...