Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχει πάρει κανείς τη συγκεκριμένη επιδότηση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες; Eάν δεν κάνω λάθος δεν αφορά μόνο την αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων αλλά γενικώς όταν κάνεις το σπίτι ενεργειακά πιό αποτελεσματικό.

Δημοσ.

Εννοείς το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον"; Αν ναι, πιθανόν να είναι πλέον αργά. Υπάρχουν και σχετικά threads αν κάνεις αναζήτηση. Πάντως ναι μεν δεν αφορά μόνο ηλιακούς, αλλά οι παρεμβάσεις που προβλέπονται είναι συγκεκριμένες, δεν βάζεις ό,τι νομίζεις εσύ.

Δημοσ.

όπως τα λέει ο arxaggelos.

για να ενταχθείς πρέπει το σπίτι να είναι παλιό (δεν ξέρω ακριβώς αλλά σίγουρα πάνω από 10-15 χρονών), να σου ανήκει φυσικά, να είναι σε ζώνη μέχρι κάποιου ορίου (τιμή το τμ) και να έχεις μέχρι κάποιο συγκεκριμένο εισόδημα.

τότε μπαίνει στο παιχνίδι ο ενεργειακός επιθεωρητής ο οποίος (θεωρητικά) αποφασίζει τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν έτσι ώστε το σπίτι να αναβαθμιστεί κατά τουλάχιστον μία ενεργειακή κατηγορία.

περιλαμβάνει μέσα και ηλιακό αλλά όχι ΜΟΝΟ ηλιακό.

συνήθως για να ανέβεις κατηγορία χρειάζεσαι και κάτι άλλο. δηλαδή ηλιακό + κουφώματα, ή ηλιακό + μόνωση, κλπ

Δημοσ.

Δεν είναι επιδότηση συγκεκριμένα για ηλιακούς. Ουσιαστικά μπαίνεις στο πρόγραμμα που ανέφεραν τα παιδιά από πάνω (έχει κατηγορίες η καλύτερη είναι η 70% επιδότηση - πας σε μια τράπεζα Εθνική. Αγροτική κλπ και σου λένε τι χαρτιά χρειάζεσαι και κάνεις μια αίτηση) και από εκεί και πέρα - αν εγκριθεί και μπεις στο πρόγραμμα - καλείς ενεργειακό επιθεωρητή και βλέπεις τι μπορείτε να κάνετε (η αμοιβή του καλύπτεται από το πρόγραμμα).

Ενδεχομένως να καλύπτει και μόνο ηλιακό αλλά γνώμη μου είναι αν μπορέσεις να μπεις στο 70 % είναι ευκαιρία να φτιάξεις και κάτι άλλο, αν χρειάζεσαι φυσικά και δεν είσαι πολύ στριμωγμένος οικονομικά (από κουφώματα ως αλλαγές λέβητα, εξωτερική θερμομόνωση και άλλα).

Για περισσότερες πληροφορίες δες http://www.ypeka.gr/?tabid=526

Εγω μπήκα φέτος στο 70 % και φτιάχνω κουφώματα/ηλιακό. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία απλά λίγο χρονοβόρα και θέλει λίγο ψάξιμο όταν θα παίρνεις προσφορές από εταιρείες κλπ γιατί μόλις ακούνε εξοικονομώ προσπαθούν να πουλήσουν ακριβότερα.

• Like 1
Δημοσ.

Θεωρητικά τρέχει ακόμη, αλλά οι τράπεζες έχουν γίνει πιό σφιχτές με την προέγκριση του δανείου που σου αναλογεί.  Ουσιαστικά έχει παρατηρηθεί ένα οξύμωρο: αφενός το πρόγραμμα απευθύνεται σε υποψήφιους δικαιούχους που δεν εχουν αρκετό εισόδημα για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους.  Αφετέρου, οι τράπεζες απορρίπτουν τους δικαιούχους αυτούς λόγω...χαμηλού εισοδήματος, το οποίο δεν τους δίνει πιστοληπτική ικανότητα για να πάρουν το δάνειο που απαιτείται.  Πάντως σίγουρα δεν χάνεις τίποτε να ρωτήσεις. 

Καλά ξεμπερδέματα εύχομαι.

• Like 1
Δημοσ.

Ενα μικρό κόλπο σχετικά με αυτό που ανέφερε ο φίλος από πάνω και που όντως ισχύει.

Αν το εισόδημα σου "φαίνεται" να είναι στα όρια, ωστόσο έχεις πόρους ώστε να αποπληρώσεις το δάνειο στην ώρα του και χωρίς πρόβλημα, προκειμένου να μην σου απορρίψουν την αίτηση μπορείς - όταν καταθέτρις την αίτηση στην τράπεζα - να βάλεις κάποιο εγγυητή. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ακόμα και γονιός αδερφός κλπ.

Βοηθάει πάρα πολύ την αίτηση ειδικά αν στοχεύεις στο 70%.

• Like 1
Δημοσ.

Το δικό μου το σπίτι με δικά μου έξοδα το έχω εξοπλίσει ενεργειακά αρκετά καλά, με κουφώματα, ενεργειακά τζάμια, μονώσεις με πετροβάμβακα, dow κλπ. το μόνο που λείπει είναι ο ηλιακός. Μπορώ να στοχεύσω μόνο στον ηλιακό για το πρόγραμμα αυτό;

Δημοσ.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μόνο για ηλιακό δεν αξίζει. Η διαδικασία είναι σχετικά μεγάλη και χρονοβόρα, και το κόστος ενός ηλιακού είναι δυσανάλογα μικρό για να υποστείς τον κόπο και το τρέξιμο που χρειάζεται. Πάντως όπως είπα δεν χάνεις τίποτε να ρωτήσεις.

Δημοσ.

δεν θα του το εγκρίνουν απ' όσο ξέρω.

όπως ανέφερα και παραπάνω, ο σκοπός του προγράμματος είναι το σπίτι να αναβαθμιστεί ενεργειακά κατά τουλάχιστον μία ενεργειακή κατηγορία.

με μόνο τον ηλιακό δεν επιτυγχάνεται αυτό (εκτός αν ο ενεργειακός επιθεωρητής "μαγειρέψει" τίποτα νούμερα).

τώρα αν άλλαξε κάτι πρόσφατα δεν το ξέρω αλλά μέχρι πρότινος έτσι ήταν

• Like 1
Δημοσ.

Έτσι είναι. Έγραψα για το αν συμφέρει ή όχι με δεδομένο ότι ανεβαίνει κατηγορία το σπίτι με τον ηλιακό που θέλει να βάλει (λίγο δύσκολο, είναι αλήθεια).

Δημοσ.

Αν το σπίτι είναι σε ενεργειακή κατηγορία μεγαλύτερη από Δ δεν δικαιολογείται η ένταξη στο πρόγραμμα, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται, το πρόγραμμα δεν απευθύνεται εκεί. 

Με την προυπόθεση λοιπόν ότι είσαι κατηγορία ίση με Δ ή χαμηλότερη:

αν εννοείς ενεργειακό όφελος, σίγουρα θα είναι κάπως καλύτερα με ηλιακό, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή η όποια βελτίωση αρκεί για να δικαιολογήσει ο μηχανικός σου αλλαγή κατηγορίας.  Καλύτερα ας μας πει κάποιος μηχανικός βέβαια.

Btw, αν δεν κάνω λάθος, εάν έχεις πάρει ΠΕΑ πριν τις παρεμβάσεις που έχεις ήδη κάνει (στο οποίο πιστοποιητικό να φαίνεται κατηγορία ιση ή χαμηλότερη της Δ), και είναι μέσα στα πρόσφατα έτη που τρέχει το προγραμμα, μπορείς να πάρεις ένα νέο ΠΕΑ που να φαίνεται η αλλαγή κατηγορίας, και να κάνεις αίτηση για τις ήδη τελειωμένες εργασίες, και να ζητήσεις επιδότηση αναδρομικά.  Προφανώς πρέπει να έχεις τα πάντα από τιμολόγια κλπ που κόπηκαν, και οι παρεμβάσεις πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος .  Αυτό μου το είχε πει μηχανικός, δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...