Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όλοι εσείς που θα επικοινωνήσετε με διαφορετική μορφή ζωής με μαθηματικά,

τι ποσοστό του πλανήτη που ζείτε καταλαβαίνει την ώρα σε ένα δυαδικό  ρολόι;

811_image1_Dark_Grey_IC900M3GY_500.jpg

Αυτο το ρολοι και καλα ειναι αθροισμα με 0-1 σε φαση 1,2,4,8,16 κλπ οπως στα ψηφιακα με τα bits ?

Δημοσ.

Αυτο το ρολοι και καλα ειναι αθροισμα με 0-1 σε φαση 1,2,4,8,16 κλπ οπως στα ψηφιακα με τα bits ?

Όχι. Αυτό σκέφτηκα κι εγώ αρχικά, δεν έβγαινε όμως νόημα, είτε έπιανα τις κάθετες στήλες LED, είτε τις οριζόντιες σειρές.

To clue βρίσκεται στις δύο πρώτες στήλες πάντως. Αν προσέξεις στη φωτογραφία, κάθε LED είναι αριθμημένο. Το πάνω αριστερά είναι το "1" και το κάτω δεξιά είναι το "12".

Με βάση την αρίθμηση των πρώτων δύο στηλών, η τρίτη στήλη είναι ευκολάκι, η τέταρτη και η πέμπτη θέλουν λίγη παραπάνω σκέψη.

Δεν είναι "καθαρόαιμο" binary σύστημα πάντως, περισσότερο με γρίφο σε adventure game μοιάζει. 

• Like 1
Δημοσ.

Hold your horses.

Μ' αρέσουν τα μαθηματικά, μου αρέσουν και η φιλοσοφία και η ιστορία των μαθηματικών.

Εύχομαι δε να είχα καλύτερους μαθηματικούς στο σχολείο.

ΑΛΛΑ

όταν για ένα τόσο απλό πράγμα, όπως η ώρα, που μετριέται με έναν τρόπο μόνο, ένα πράγμα που δείχνει την ώρα ( σε άλλο φορμάτ από το συνηθισμένο) , το 90 % και πολύ παραπάνω δε θα το καταλάβει, πώς  κάποιοι είναι σίγουροι ότι θα επικοινωνήσουν με τους εξωγήινους;

Το δεκαδικό σύστημα είναι μία σύμβαση για την συμπαντική αλήθεια των μαθηματικών και κακώς θεωρείται θέσφατο. Υπήρχαν- υπάρχουν άλλα συστήματα, το ίδιο το δεκαδικό δεν είχε το 0 για εκατοντάδες χρόνια και όμως υπήρχαν μαθηματικά, αστρονομία και επιστήμες .

Οπότε μην θεωρούμε αλήθεια  την συμβατική κωδικοποίησή της αλήθειας.

Και ο δίσκος της Φαιστού αποκωδικοποίηση θέλει αλλά άντε πες μου τι λέει.

Επίσης ΑΝ πρέπει να συννενοηθούμε με μαθηματικά και ο απέναντι είναι υπεραναπτυγμένος και όταν λέει π εννοεί γύρω στα 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία ενώ εμείς 3,14 σε τι βάση θα γίνει η κουβέντα;

long story short - για το bold είναι η ένστασή μου

Ήδη τρεις χρήστες στους 10 που μιλάν εδώ μέσα το κατάλαβαν το ρολόι, και δεν έχουν καν τελειώσει μαθηματικό.

Επίσης για το πι μου λες, είναι όπως το πυθαγόρειο θεώρημα, όπως και να γραφτεί, την εξίσωσή του θα την πιάσει αυτός που γνωρίζει. Εσύ κι εγώ πιθανότατα όχι, οι επιστήμονες του cern για παράδειγμα, θα το καταλάβουν.

Για τον δίκο της Φαιστού που αναφέρεις, είναι λάθος το παράδειγμα που δίνεις. Αν γνωρίζαμε έστω και ένα σύμβολο τι σημαίνει, ή για ποιο πράγμα μιλάει, θα μπορούσε να γίνει αποκρυπτογράφηση κάποια στιγμή. Όπως έγινε και με τα ιερογλυφικά, χάρη σε 2-3 λέξεις που κατάφερε κάποιος να καταλάβει τι σημαίνουν σε σχέση με άλλες γλώσσες τις εποχής, κατάφερε να τα αποκρυπτογραφήσει. Τα μαθηματικά από την άλλη, είναι τα ίδια. Είτε βρίσκεσαι εδώ, είτε στην άλλη άκρη του σύμπαντος, οι ίδιοι φυσικοί νόμοι καλύπτουν και οι ίδιες εξισώσεις. Οπότε ξεκινάς με την γνώση ότι μιλάς για το ίδιο πράγμα. Όπως εμείς πχ σκεπτόμαστε ότι η εξίσωση του πι, ή το πυθαγόρειο θεώρημα είναι από τα πρώτα που θα καταλάβει ο άλλος γιατί είναι από τα πρώτα που αρχίζει να σκέφτεται και να συνειδητοποιεί ένας πολιτισμός που ξεκινά την ανάπτυξή του, το ίδιο θα σκεφτεί επίσης και ένας άλλος προηγμένος πολιτισμός. Οπότε σε μια πιθανή συνάντηση, τα πρώτα που θα ανταλλαχτούν είναι τέτοιου είδους εξισώσεις. Από την στιγμή που θα αποκρυπτογραφήσεις μία, και θα καταλάβεις τον τρόπο έκφρασης-σκέψης του άλλου, θα είναι πανεύκολο να αποκρυπτογραφηθούν και τα υπόλοιπα.

• Like 1
Δημοσ.

Για τον δίκο της Φαιστού που αναφέρεις, είναι λάθος το παράδειγμα που δίνεις. Αν γνωρίζαμε έστω και ένα σύμβολο τι σημαίνει, ή για ποιο πράγμα μιλάει, θα μπορούσε να γίνει αποκρυπτογράφηση κάποια στιγμή. Όπως έγινε και με τα ιερογλυφικά, χάρη σε 2-3 λέξεις που κατάφερε κάποιος να καταλάβει τι σημαίνουν σε σχέση με άλλες γλώσσες τις εποχής, κατάφερε να τα αποκρυπτογραφήσει. 

Η ένσταση του gamanos πάντως, πιστεύω ότι τελικά δεν αφορά τα Μαθηματικά αυτά καθαυτά αλλά το συμβολισμό τους, την ανθρώπινη "αριθμητική" αν θες. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει κατανοητό και από τον ίδιο.

Το παράδειγμα του δίσκου της Φαιστού είναι πράγματι άτοπο, ακόμα κι αν όντως τα περιεχόμενα του δίσκου αφορούν μαθηματικές πληροφορίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη γνώσεων για την αποκωδικοποίηση των συμβόλων, όπως σωστά λες. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γλωσσολογικό πρόβλημα λοιπόν, ή αν θέλετε, πρόβλημα επικοινωνίας.

Το παράδειγμα του ρολογιού που παρατέθηκε νωρίτερα, τονίζει ακριβώς αυτή τη φύση του προβλήματος και μάλιστα για δύο λόγους: αφενός η ανάγνωση binary πληροφορίας είναι άσχετη με τα Μαθηματικά (ή ξέρεις ή δεν ξέρεις, ισχύει ακριβώς ότι και στην περίπτωση π.χ. ανάγνωσης κειμένου σε μια ξένη γλώσσα), αφετέρου διότι η "Rosetta stone", το κλειδί δηλαδή για την αποκρυπτογράφηση της πληροφορίας στο συγκεκριμένο ρολόι, δόθηκε λάθος εξαρχής.

Μάταια προσπαθούσαμε να διαβάσουμε την ώρα βάσει binary format, εφόσον το ρολόι απλούστατα δε δουλεύει βάσει αυτού. Από τη στιγμή που βρέθηκε το σωστό κλειδί όμως (δηλαδή οι αριθμοί 1-12), διαπιστώσαμε πως ακολουθούμε λάθος μεθοδολογία και μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε αλλιώς.

Τα μαθηματικά από την άλλη, είναι τα ίδια. Είτε βρίσκεσαι εδώ, είτε στην άλλη άκρη του σύμπαντος, οι ίδιοι φυσικοί νόμοι καλύπτουν και οι ίδιες εξισώσεις. Οπότε ξεκινάς με την γνώση ότι μιλάς για το ίδιο πράγμα. Όπως εμείς πχ σκεπτόμαστε ότι η εξίσωση του πι, ή το πυθαγόρειο θεώρημα είναι από τα πρώτα που θα καταλάβει ο άλλος γιατί είναι από τα πρώτα που αρχίζει να σκέφτεται και να συνειδητοποιεί ένας πολιτισμός που ξεκινά την ανάπτυξή του, το ίδιο θα σκεφτεί επίσης και ένας άλλος προηγμένος πολιτισμός. Οπότε σε μια πιθανή συνάντηση, τα πρώτα που θα ανταλλαχτούν είναι τέτοιου είδους εξισώσεις. Από την στιγμή που θα αποκρυπτογραφήσεις μία, και θα καταλάβεις τον τρόπο έκφρασης-σκέψης του άλλου, θα είναι πανεύκολο να αποκρυπτογραφηθούν και τα υπόλοιπα.

Ακριβώς. 

Συνεχίζοντας από την προηγούμενη παράγραφο, θα χρησιμοποιήσω κι εγώ το παράδειγμα του Πυθαγορείου θεωρήματος: υποθέτω πως ο Πυθαγόρας, όταν έκανε τα κόλπα του, χρησιμοποιούσε γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου της εποχής προκειμένου να συμβολίσει αριθμούς.

Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε το δεκαδικό σύστημα. Ναι, συμβολίζουμε αλλιώς κάποιες έννοιες ή μεγέθη, το νόημα όμως του Πυθαγορείου θεωρήματος δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθεί να ισχύει, παρά την αλλαγή στο συμβολισμό.

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα μπορούμε να καταλήξουμε σκεπτόμενοι π.χ. τις διαφορετικές μονάδες μέτρησης αποστάσεων ή μάζας. Ναι, το μίλι αφορά διαφορετική απόσταση απ' το χιλιόμετρο, η πραγματική έννοια της απόστασης ωστόσο δεν αλλάζει. Ακόμα και αν ο πολιτισμός μας καταστραφεί, μια δεδομένη απόσταση θα παραμείνει η ίδια, ασχέτως αν μελλοντικοί άνθρωποι με διαφορετικές από τις δικές μας γνώσεις χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μονάδες μέτρησης για να την περιγράψουν.

Αυτό το αρθράκι συνοψίζει με ωραίο τρόπο όσα προσπαθούμε να αναλύσουμε εδώ.

Δημοσ.

εμενα παντοτε μου αρεσαν τα μαθηματικα αλλα δεν ειμαι παπαγαλακι .για να σου λυσω ενα προβλημα δεν θελω να μου δειξεις τη λυση και να πεις να τη μαθε τη.θελω να μου την εξηγησεις.ανεκαθεν ειχα μαπα καθηγητες που βαριοντουσαν να κατσουν πεντε λεπτα παραπανω  σε μια ασκηση απλα γεμιζαν το πινακα (αρκετες φορες με λαθη ή με τον να περνανε βηματα)και στο τελος καταλαβατε?και 8 στους 10 να μενανε μαλακες.

χαρακτηριστικό μου εχει μείνει δευτερα λυκειου καθηγητης στο σχολειο μας ειπε αν δεν καταλαβαίνετε να πατε φροντιστήριο.

και στη σχολη μια απο τα ιδια ηταν αλλα ειχα μαθει πια να μαθαινω μονη μου.ουτε καν εμπαινα στη διαδικασια να ασχοληθω μαζι τους.

Δημοσ.

Δεν μου αρεσουν τα μαθηματικα οταν απο το αποτελεσμα των πραξεων μου εξαρταται ο μισθος μου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση τα λατρευω.

• Like 1
Δημοσ.

Και έλεγα.. πού το πάει, πού το πάει!!!!

Θα πάμε και σε θεούς, ψεκάσματα, νεφελίμ, ενέργειες κτλ κτλ κτλ..

Προτιμώ να διαβάσω Tolkien. Λέει καλύτερα παραμύθια. 

Ε;  :blink:

Δημοσ.

Ναι ε? Ο διαφορικος λογισμος ειναι ασπρο μαυρο ?

Τα μαθηματικά είναι σαν την pride flag!

• Like 1
Δημοσ.

Τα μαθηματικά δεν υπάρχουν στο σύμπαν.  Τα εφηύραμε εμείς, όπως και όλες τις άλλες γλώσσες, απλά για να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη (και ευτυχώς τα καταφέρνουν σε αυτό).  Η μόνη διαφορά από τις άλλες γλώσσες είναι ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν όλο το ανθρώπινο είδος, και όχι μόνο μια ομάδα ανθρώπων.  Με αυτήν την έννοια, ναι, μάλλον θα βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προϋπήρχαν των ανθρώπων ξερωγώ. (Βέβαια, θέλω πολύ να δω να πέφτει με θόρυβο το τσουτσούνι των υπέρμαχων της θέσης περι επικοινωνίας με εξωγήινους όταν θα προσπαθούν να καταλάβουν μια εξωγήινη σελίδα με μαθηματικά σύμβολα και τρόπο δομής και εμφάνισης που δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την γήινη, έστω κι αναφέρεται σε γνωστά πράγματα.  Τρελή τρολλιά από τους Ε.Τ.)

Τα εφηύραμε, δεν τα ανακαλύψαμε.  Απλά και μόνο για να δώσουμε στο χάος μια μορφή που να είναι στα μέτρα μας. Deal with it.

Αυτό.

Τα μαθηματικά είναι ανθρώπινη εφεύρεση για την κατανόηση φυσικών φαινομένων/νόμων και όχι τα φαινόμενα/νόμοι αυτά καθεαυτά.

Τεράστια διαφορά από αυτό που γράφεται εδώ.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι ε? Ο διαφορικος λογισμος ειναι ασπρο μαυρο ?

Ναι, δε θα διαφωνήσουν ποτέ δύο άνθρωποι με αυτό που βλέπουν. Είναι ή δεν είναι.

Αντίθετα π.χ. στην ποίηση δε συμβαίνει αυτό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όπως έγινε και με τα ιερογλυφικά, χάρη σε 2-3 λέξεις που κατάφερε κάποιος να καταλάβει τι σημαίνουν σε σχέση με άλλες γλώσσες τις εποχής, κατάφερε να τα αποκρυπτογραφήσει.

Τα ιερογλυφικα αποκρυπτογραφηθηκαν με τη στηλη της Ροζεττας, οπου περιλαμβανει ενα κειμενο σε δυο γλωσσες, Ελληνικα και Αιγυπτιακα, και ειναι γραμμενη με τρεις γραφες.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_Stone

Η στηλη καθεαυτου μεταφραζει και τροποποιει το κειμενο μεταξυ των δυο γλωσσων και των τριων γραφων.

Επεξ/σία από Getta Robo
  • Like 1
Δημοσ.

Ε, όχι, δεν μεταφράστηκαν χαρη στη rosetta stone εξ ου και ο λόγος που αποκρυπτογράφηκαν πάνω από 20 χρόνια μετά την έρευση της πέτρας και που οι αγγλοι που τόσα χρόνια την είχαν στην κατοχή τους δεν τα κατάφεραν.

Ο γάλλος που μου διαφεύγει το όνομά του αυτην την στιγμη ηταν διάνοια στις γλώσσες, ιδίως στις ανατολικές και αναγκάστηκε να μάθει και κοπτικά τα οποια είναι η γλωσσα η πιο κοντινή στα αιγυπτιακά των φαραω που μιλιέται ακόμα. Για την ακρίβεια τα αρχαία ελληνικά δυσκόλευαν τόσο τη δουλειά του που αναγκάστηκε να πάει στην Αίγυπτο ο ίδιος να μελετησει ερείπια και τοιχογραφίες πιο παλιές από την μετέπειτα επιρροη των αρχαιοελληνικών, κάτι που του επέτρεψε να μπορέσει τελειως να αποκρυπτογραφήσει τη γλώσσα μελετώντας το περιβάλλον που έζησαν οι αρχαίοι αιγύπτιοι και καταφερε να αποδείξει πλήρως την θεωρία του οτι ειχαν αλφαβητο και παρίσταναν ήχους και όχι εικόνες. Όνειρο ζωής του βέβαια να πάει στην Αίγυπτο, αλλά αυτό το διχρονο ταξίδι το πλήρωσε πολύ ακριβά, με τη ζωή του.

Δημοσ.

Ήταν ο Jean  François Champollion

Thanks, έγραφα από το κινητό και μετά που μου ήρθε το όνομα, δεν μου έδινε την επιλογή να κάνω edit χωρίς το application του insomnia (αυτό την δίνει την επιλογή; Δεν ξέρω....)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...