Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

2 ερωτήσεις για έναν άσχετο με το θέμα ...

Καλός φίλος μου πρότεινε να γίνω κουμπάρος.

Να ενημερώσω οτι συχαίνομαι-αποφευγω όπως ο διάολος το λιβάνι αυτές τις διαδικασίες 

1)Είναι κακό να το αρνηθώ ; θεωρείται προσβολή ; (Αν είναι να χαλάσει μια φιλία να μη το κάνω)

2)Άντε και το δέχομαι τι υποχρεώσεις έχω ;

Δημοσ.

Αν δεν σου αρέσει κάτι δεν το κάνεις με το ζόρι. Αλίμονο αν χαλούσαν οι (αληθινες) φιλίες για κάτι τέτοιο.

Μην βιαστεις να το απορρίψεις όμως, τσέκαρε πρώτα ποια θα'ναι η κουμπάρα...

• Like 5
Δημοσ.

Αν μιλάμε για θρησκευτικό γάμο τότε θα επιβαρυνθεις   τα έξοδα στολισμού της εκκλησίας ,την πληρωμή παπά, καντηλανάφτη,ψαλτών.

Ε, πρέπει να τους κάνεις και ένα αξιόλογο δώρο ακριβό δηλαδή . 

• Like 2
Δημοσ.

Απο δικια μου εμπειρια σε γαμο καλων φιλων μπορω να σου πω με σιγουρια καποια πραγματα!

Αν δεν θελεις με τιποτα να γινεις κουμπαρος, πες το, ή μαλλον ξεκαθαρισε το οσο το δυνατον καλυτερα και νωριτερα  :-D

Μην το αφηνεις το θεμα ετσι ωστε να υπαρχει καποια ασαφεια για καιρο....

Ωστοσο,..Θα σου προτεινα ξεκαθαρα να δεχτεις γιατι η ολη φαση ειναι παρα πολυ καλη!

Περα απο το social-βαρετο μερος που θα πρεπει να ανεχτεις, και την κουραση (η οποια στην περιπτωση μου ηταν αρκετα μεγαλη!), η ολη εμπειρια αξιζει με το παραπανω!

Απο υποχρεωσεις θα πρεπει να αλλαξεις τα στεφανα, να ανεχτεις χαιρετουρες και φωτογραφιες, να τριγυρνας και να συμμετεχεις σε διαφορα κατα το γλεντι και σε γενικες γραμμες να βοηθησεις σε τυχων προβληματα που θα προκυψουν.

Απο οικονομικη αποψη θα πρεπει να αναλαβεις τα εξοδα για τον στολισμο της εκκλησιας κτλ, αν θυμαμαι καλα τα στεφανια καθως και τα χρηματα που δινεις στο τελος της τελετης και το δωρο που θα ανταλλαξετε. Υποθετω κατω απο 700-800ε (?)  δεν θα σου βγει.

Εννοειται βεβαιως οτι αυτο ειναι ενδεικτικο και εξαρταται απο το δωρο, τις σχεσεις σου με το ζευγαρι καθως ολα συζητιουνται σε τετοιους καιρους κτλ  B)

Μην κολλας ομως σε αυτα, και ας φαινονται καπως αρκετα ισως. Θα εχει σιγουρα γελιο, θα βελτιωσει τις σχεσεις σου με το ζευγαρι και τις οικογενειες τους, στο γλεντι θα καλοπερασεις και γενικα δεν πιστευω οτι θα το μετανιωσεις.

Cheers

B)

Δημοσ.

2)Άντε και το δέχομαι τι υποχρεώσεις έχω ;

Kανονικα τιποτα.Αυτο το πραγμα οπου νιωθει καποιος εγκλωβισμενος απο τις οικονομικες υποχρεωσεις που θα τον βαρυνουν ειναι τελειως μιζερια.Αν παρεξηγηθουν , ειναι ωρα να αρχισεις να σκεφτεσαι αν αξιζει οχι μονο η κουμπαρια αλλα και η ''φιλια'' 

Δημοσ.

Τα έξοδα για το στολισμό της εκκλησίας δεν τα αναλαμβάνει ο γαμπρός και η νύφη ;;;

bTW επιτρέπεται ο κουμπάρος να είναι διαφορετικού θρησκεύματος από αυτό του ζευγαριού ;

Δημοσ.

ο κουμπαρος στολιζει εκκλησια,πληρωνει παπαδες ,αλλα σε καμια περιπτωση δεν κανει δωρο.Το ζευγαρι κανει δωρο στον κουμπαρο.Σε αυτη την δυσκολη εποχη καλο ειναι να ειναι τουλαχιστον δυο οι κουμπαροι για να μοιραστει το κοστος.

Δημοσ.

Εμείς δεν αφήσαμε τους κουμπάρους μας να πληρώσουν στολισμούς και αηδίες. Μου φαίνεται και ανόητο να πληρώσει ο κουμπάρος τη ματαοδοξία του ζευγαριού.

Πήραν όμως τα στέφανα και κανόνισαν και τις πληρωμές της εκκλησίας. Υποτίθεται ότι μετά ο κουμπάρος παίρνει δώρο στο ζευγάρι και το ζευγάρι στον κουμπάρο. Εμείς μετά από 1,5 χρόνο δεν έχουμε ακόμα ανταλλάξει δώρα, αλλά δεν παίζει παρεξήγηση.

Γενικά για να υπολογίσεις κόστος, πρέπει να ξέρεις με τις ζευγάρι "μπλέκεις". Αν πχ θέλουν χρυσά στέφανα με διαμάντια, τον ήπιες. Δε νομίζω επίσης να επιτρέπεται ο κουμπάρος να είναι άλλου θρησκεύματος.

• Like 5
  • Moderators
Δημοσ.

Γενικά για να υπολογίσεις κόστος, πρέπει να ξέρεις με τις ζευγάρι "μπλέκεις". Αν πχ θέλουν χρυσά στέφανα με διαμάντια, τον ήπιες.

Aυτο κυριως. Παιζει να σου κοστισει η ολη φαση απο νορμαλ χρηματα μεχρι οσο παει. Και οταν λεω μεχρι οσο παει εννοω ΟΣΟ παει. Οποτε καλο ειναι να ειναι ξεκαθαρισμενο ολο το σκηνικο.

Οταν ειχα παντρεψει τον κολλητο μου παντως το ολο θεμα μου ειχε κοστισει γυρω στα 400 ευρω αν θυμαμαι καλα ίσως και λιγοτερα (επι δυο ομως γιατι ηταν κουμπαρα και η κολλητη της νυφης). Η αληθεια ειναι πως το ζευγαρι δεν ηθελε πομπωδεις φανφαρες. 

Παντως προσωπικα δε θα δεχομουν να παντρεψω καποιον απλο φιλο και οχι κολλητο.

Δημοσ.

Αυτος που παντευει το ζευγος, δεν γινεται ταυτοχρονα και νουνος του 1ου παιδιου;;

Αρα δευσμευεσαι διπλα... Και εχεις ακομα ενα εξοδο...

Δημοσ.

δεν υπάρχει και κανένας νόμος που να υποχρεώνει τον κουμπάρο να βαφτίσει και το παιδί, Liv. Συνεννόηση και συμφωνία για όλα αυτά πρέπει να γίνει. Τώρα αν η σχέση των δύο φίλων είναι τέτοια που φοβάται ο ένας μην στραβώσει και παρεξηγηθεί ο άλλος άμα αρνηθεί ή άμα δεν αντέχει οικονομικά να κάνει την εκκλησία ανθοέκθεση ή να πάρει σβαρόφσκι στέφανα ή πόσο ακριβό θα είναι το δώρο ή ποιός πληρώνει την εκκλησία ή ξερωγώ πρέπει σώνει και καλά να βαφτίσεις και το παιδί, δεν είναι σε καλό δρόμο τα πράγματα...

• Moderators
Δημοσ.

Αυτος που παντευει το ζευγος, δεν γινεται ταυτοχρονα και νουνος του 1ου παιδιου;;

Αρα δευσμευεσαι διπλα... Και εχεις ακομα ενα εξοδο...

Δε νομιζω πως ειναι απολυτο αυτο. Στη δικη μου περιπτωση το παιδι θα το βαφτισει ο τριτος κολλητος (ήταν ξεκαθαρο απο την αρχη, σε φαση εσυ παντρευεις, εσυ βαφτιζεις) και θα ελεγα πως ειναι και καλυτερο ετσι με τη λογικη πως κανεις κουμπαρους δυο διαφορετικους κολλητους σου.

Προλαβε ο λεφτερ :)

Δημοσ.

αμα δε θες και δεν έχεις όρεξη να τα σκάσεις πες τους οτι δεν μπορείς γιατι είσαι σε οικονομική στενότητα 
δεν ειναι κακό , ιδικά στην εποχή μας (λέμε τώρα , για άλλες εποχές που ο κόσμος είχε γκλάβα) 
και θα βγεις απο τη δύσκολη για εσένα θέση να αρνηθείς και θα γλυτώσεις τόσα φράγκα 
η βρες μια δικαιολογία και απέφυγε το 

Δημοσ.

Αν σου ζητήσει ο άλλος κάτι τραβηγμένο/ακριβό και δε μπορείς να του πεις στα ίσα "δε γαμιέσαι ρε μαλάκα" μάλλον δεν κάνετε για κουμπάροι

Όπως επίσης αν δεν προχωρήσει η κουμπαριά μόνο και μόνο για το οικονομικό

Δε μπορώ να φανταστώ ας πούμε κουμπαριά(ααααν και όποτε) με τους δικούς μου καλούς φίλους να κολλήσει στο οικονομικό

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...