Προς το περιεχόμενο

Linux...όλα του γάμου δύσκολα...please help!!!


tasos_wrc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα ήθελα την κατανόησή σας και την βοήθεια σας σε μερίκες ερωτήσεις που έχω και ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον μπει στον κόπο να διαβάσει και απαντήσει.

 

Το σύστημα μου είναι PIII 450MHz με 320MB RAM (256+64) με λειτουργικό WinXP. Ο σκληρός μου δίσκος είναι λίγο φτωχός...8GB.

Έχουμε και λέμε...τσίμπησα από ένα κολλητό μου τον δίσκο του (Maxtror 10GB) τον οποίο έβαλα ως slave προκειμένου να του στουμπώσω εκεί Linux (αφού πρώτα γίνει το απαραίτητο format). Πριν γίνει όμως το format ο φιλαράκος θέλει να του κάψω σε CD κάποια πράγματα που έχει στο δίσκο του ο οποίος στο PC του δούλευε ως master με λειτουργικό WinXP. Το πρόβλημα είναι ότι τα αρχεία που έχει στον φάκελο του user account που είχε φτιάξει δεν μπορώ να τα ανοίξω ούτε να τα αντιγράψω γιατί λέει δεν έχω τα κατάλληλα permissions. Υπάρχει κάποιος τρόπος να τα πάρω αυτά τα αρχεία; Μην μου πείτε να τον κάνω master να bootαρω κλπ κλπ...γιατί θα αυτοκτονίσω! Κάποιος τρόπος να αλλάξω εγώ τα permissions με κανά utility;

 

Άντε λοιπόν και το λύσαμε το θέμα...πάμε παρακάτω. Στα χέρια μου έχω το Mandrake 9.1 και το Suse 8.0. Είμαι άσχετος με Linux...με ποιο προτίνετε να ξεκινήσω; Να χρησιμοποίσω και τα 10GB του σκληρού για Linux ή να κάνω κανά partition να έχω χώρο για backup; Αν κάποια στιγμή θελήσω να βγάλω τα Linux με fdisk /MBR χάνω τα WINXP μου ή αφαιρεί το LILO και όλα ok μετά; Τέλος αν τον 10GB τον κάνω 2 partiotions μπορώ να βάλω 2 λειτουργίκα πάνω του (π.χ. Linux, BeOS) και κατά κάποιο τρόπο να έχω triple boot;

 

Ευχαριστώ και συγγνώμη αν σας κούρασα. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το πρόβλημα των permissions δεν μπορώ να σου πω πολλά, έχω καιρό να ασχοληθώ με windows...

Όσο για το Linux τώρα, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με το Mandrake, αφ' ενός γιατί το 9.1 είναι νεότερο από το SuSE 8.0, αφ' ετέρου γιατί έχει κάποια καλούδια που θα σου κάνουν τη ζωή λίγο (μη φανταστείς τίποτα τρομερό) πιο έυκολη από το SuSE.

Γενικά είναι καλό να φτιάξεις ένα partition για το root, ένα για το home (όπου θα αποθηκεύονται όλα τα αρχεία των χρηστών) και χρειάζεσαι και ένα swap... Από 'κει και πέρα φτιάχνεις όσα θες και περνάς όσα λειτουργικά θες (για το χώρο μην ανησυχείς, 5 G είναι υπεραρκετά).

Όταν και αν θελήσεις να απεγκαταστήσεις το Linux θα διώξεις πρώτα το lilo μέσα από το Linux (/sbin/lilo -u) και μετά θα σβήσεις το partition του Linux. Έτσι θα μείνουν τα Windows ανέπαφα και δε θα χρειαστεί να παίξεις με το fdisk /mbr (αν και δεν θα σου δημιουργούσε προβλήματα).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν ο φιλος σου εχει κανει encrypt τα αρχεια του τοτε μαλλον θα πρεπει να bootαρεις με τον σκληρο του για να μπορεσεις να διαβασεις τα κλειδια των αρχειων. Δε νομιζω να υπαρχει αλλη λυση γιατι πολυ απλα αυτος ειναι ο λογος υπαρξης της κρυπτογραφησης!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο περίπου πείτε μου μια καλή αναλογία των partitions...θα είμαστε 2 χρήστες. Όσον αφορά τα permissions ακόμα δεν έχω βρει άκρη. Μήπως υπάρχει τρόπος έτσι όπως είναι τα πράγματα με κάποιον τρόπο να bootαρει ο slave έτσι ώστε να απενεργοποιήσω τον κωδικό του user που είχε βάλει ο φίλος μου;...Ίσως με κανά αντίστοιχο LILO....αλλά πώς;;;; :?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το κομμάτι των Windows : Μπορείς να βάλεις χέρι στα user accounts στο Control Panel; Οι λύσεις είναι ή να βάλεις τον εαυτό σου σαν administrator ή να αλλάξεις το password του φίλου σου. Αν δε μπορείς να μπεις User Accounts, θα σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις το Locksmith που περιέχεται στο bootCD του ERD Commander 2003. Με αυτό θα αλλάξεις το password του φίλου σου, θα κάνεις logon σαν πλαστοπροσωπία και θα πάρεις τα αρχεία του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...