Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λάθος διατύπωση βασικά. "Πίσω" σίγουρα δεν μπορεί να πάει, στο μπροστά υπάρχει ένα θέμα. Δεν το γράφουν τα συγκεκριμένα λίνκς, το είχα διαβάσει αλλού.

Πίσω ποτέ δεν ήταν προγραμματισμένο να γυρίσει. Μόνο μπρος μέχρι να ξεμείνει από καύσιμα, ηλιακή ενέργεια, δεν ξέρω τι διάολο χρησιμοποιεί για κίνηση. Πώς θα γυρίσει πίσω αν δεν το είχαν εξ αρχής προγραμματίσει; Περιστέρι είναι;

• Απαντ. 261
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

τα voyager (και όχι μόνο) δεν προβλέπεται να σταματήσουν όταν σταματήσει η παροχή ισχύος τους, δεν είναι αυτοκίνητα

Δημοσ.

τα voyager (και όχι μόνο) δεν προβλέπεται να σταματήσουν όταν σταματήσει η παροχή ισχύος τους, δεν είναι αυτοκίνητα

Ναι, ξέρω τι εννοείς, αλλά θα κινείται όπως κινείται οποιοδήποτε σώμα στο διάστημα, θα αιωρείται κατά κάποιο τρόπο, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την λέξη. Δεν θα μείνει ακίνητο στην όποια θέση βρεθεί/βρέθηκε όταν θα τελειώσουν/τελείωσαν τα καύσιμά του.

Δημοσ.

Με ουράνιο νομίζω κινείται. Τελειώνει το ουράνιο, σταματάει η κίνηση, σβήνουν τα ηλεκτρονικά/αναμεταδότες κτλ.

Δημοσ.

Δεν θα στέλνει δεδομένα. Γι' αυτό χρειαζόμαστε την ενέργεια (πυρηνική-πλουτώνιο νομίζω) του. Όχι για γκάζια και φρένα.

Δημοσ.

Χαίρομαι που ο θάνατος του πατέρα σου δεν σου έχει αφήσει κανένα πόνο, παρά μόνο ένα εντάξει τέλειωσε δεν υπάρχει κι είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Αυτό δείχνει και το πόσο ασήμαντοι είμαστε και το πόσο μάταια είναι όλα.Απορώ γιατι στεναχωριούνται οι άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει στην ζωή τους αυτά που ήθελαν.Και;

Ίσα ίσα που αν υπάρχει ζωή μετά δεν θα έπρεπε να στεναχωριούνται αφού θα έχουν ευκαιρίες μετά.

Αντίθετα αυτά που θες να πετύχεις τα χαίρεσαι όσο ζεις. Έχει νόημα να το κάνεις. 

• Like 1
Δημοσ.

Με ουράνιο νομίζω κινείται. Τελειώνει το ουράνιο, σταματάει η κίνηση, σβήνουν τα ηλεκτρονικά/αναμεταδότες κτλ.

μάλλον πρέπει να διαβάσεις λίγο φυσική

Ναι, ξέρω τι εννοείς, αλλά θα κινείται όπως κινείται οποιοδήποτε σώμα στο διάστημα, θα αιωρείται κατά κάποιο τρόπο, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την λέξη. Δεν θα μείνει ακίνητο στην όποια θέση βρεθεί/βρέθηκε όταν θα τελειώσουν/τελείωσαν τα καύσιμά του.

ελεύθερη τροχιά λέγεται

• Like 1
Δημοσ.

Είχα κάνει μια συζήτηση με τον flik παλαιότερα που ως συνήθως τέτοιες συζητήσεις βέβαια οδηγουν στο κενό διότι ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά κάποια πράγματα.

Άποψή μου ειναι οτι δεν υπάρχουν δεδομένα, όσο παραμένουν ερωτηματικά πάνω σε αυτά τα δεδομένα.

Όσο οι τεχνολογικές μας επιτεύξεις ειναι τόσο πτωχές, βάση των λεπτομερειών που πρέπει να δουμε για να βγάλουμε ένα σίγουρο πόρισμα, θα μιλάμε πάντα με "κατα προσέγγιση", θεωρίες και φυσικά υποθέσεις κτλ.

Μαυρη τρυπα ξερω γω...έχουμε δει καμια? Ειναι αδυνατον σωστά? Παρόλαυτα ξέρουμε οτι υπάρχουν (σε θεωρητικο πάντα επιπεδο) και μάλιστα γνωριζουμε τη λειτουργια τους. Πωτς θα πει μια ψυχή?

Η ουσία ειναι οτι δεν απορρίπτω τίποτα. Ο τρόπος λειτουργίας του σύμπαντος και οι διαστάσεις του δεν ειναι καν αντιληπτές, αλλά έχουμε καταφέρει και έχουμε βγάλει ένα απίστευτα τεράστιο νουμερο μεγέθους, το οποίο επισης δεν ειναι αντιληπτό απο εμάς, χωρις καν να γνωρίζουμε πως λειτουργούν τα όρια του, αν αυτά υπάρχουν τελικά και δεν ειναι άπειρο (πράγμα επίσης ασύλληπτο).

Λυκειο πήγαινα οταν μας μάθαιναν για το μικρότερο σωματιδιο υλης και μετά βρηκαν ακομα μικρότερο.

Η κβαντομηχανικη μπορει να μας περιγράψει μεγάλο μέρος απο τη συμπεριφορά της ύλης. Τωρα αν η σκέψη μας, είναι και αυτή ύλη και μπορει να εντοπιστεί με κάποιο τρόπο μεταθανάτια πιθανον να βοηθουσε η κβαντικη μηχανικη. Ελα όμως που οπως φαινεται δεν ειναι.

Δημοσ.

Είχα κάνει μια συζήτηση με τον flik παλαιότερα που ως συνήθως τέτοιες συζητήσεις βέβαια οδηγουν στο κενό διότι ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά κάποια πράγματα.

Άποψή μου ειναι οτι δεν υπάρχουν δεδομένα, όσο παραμένουν ερωτηματικά πάνω σε αυτά τα δεδομένα.

Όσο οι τεχνολογικές μας επιτεύξεις ειναι τόσο πτωχές, βάση των λεπτομερειών που πρέπει να δουμε για να βγάλουμε ένα σίγουρο πόρισμα, θα μιλάμε πάντα με "κατα προσέγγιση", θεωρίες και φυσικά υποθέσεις κτλ.

Μαυρη τρυπα ξερω γω...έχουμε δει καμια? Ειναι αδυνατον σωστά? Παρόλαυτα ξέρουμε οτι υπάρχουν (σε θεωρητικο πάντα επιπεδο) και μάλιστα γνωριζουμε τη λειτουργια τους. Πωτς θα πει μια ψυχή?

Η ουσία ειναι οτι δεν απορρίπτω τίποτα. Ο τρόπος λειτουργίας του σύμπαντος και οι διαστάσεις του δεν ειναι καν αντιληπτές, αλλά έχουμε καταφέρει και έχουμε βγάλει ένα απίστευτα τεράστιο νουμερο μεγέθους, το οποίο επισης δεν ειναι αντιληπτό απο εμάς, χωρις καν να γνωρίζουμε πως λειτουργούν τα όρια του, αν αυτά υπάρχουν τελικά και δεν ειναι άπειρο (πράγμα επίσης ασύλληπτο).

Λυκειο πήγαινα οταν μας μάθαιναν για το μικρότερο σωματιδιο υλης και μετά βρηκαν ακομα μικρότερο.

Η κβαντομηχανικη μπορει να μας περιγράψει μεγάλο μέρος απο τη συμπεριφορά της ύλης. Τωρα αν η σκέψη μας, είναι και αυτή ύλη και μπορει να εντοπιστεί με κάποιο τρόπο μεταθανάτια πιθανον να βοηθουσε η κβαντικη μηχανικη. Ελα όμως που οπως φαινεται δεν ειναι.

Οι μαύρες τρύπες δεν υπάρχουν σε θεωρητικό επίπεδο, υπάρχουν και ξέρουμε και πολλές που βρίσκονται. Δεν μπορούμε να τις δούμε γιατί είναι αδύνατον να τις δούμε, αφού απορροφούν το φως και δεν το αφήνουν να ταξιδέψει να έρθει στα μάτια μας να μπορέσουμε να τις δούμε, πολύ απλοϊκά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν από παρατήρηση του περιβάλλοντος που βρίσκονται.

Δημοσ.

Πρόσεξε τη διαφορά. Δε ξέρω για ποιο πράγμα μπορεί να σας μιλούσαν στο Λύκειο αλλά θα πω παράδειγμα παρόμοιο.

Έστω οτι οι μετρήσεις μας για ένα άτομο φτάνουν να δούμε οτι αποτελείται απο έναν πυρήνα και τριγύρω τα ηλεκτρόνια. Αυτά είανι τα μέρη του ατόμου, καθώς τα βλέπουμε, μελετούμε τη συμπεριφορά τους, και φτιάχνουμε ένα μοντέλο για το άτομο. Το οποίο το χρησιμοποιούμε για να βρούμε νέα πράγματα.

Όταν βρίσκουμε μετά οτι ο πυρήνας δεν είναι ένα πράγμα αλλά είναι πρωτόνια και νετρόνια, δε σημαίνει οτι τα δεδομένα που είχαμε μέχρι τώρα ήταν λάθος. Αλλά τώρα βελτιώσαμε το μοντέλο μας.

Τα δεδομένα είναι δεδομένα. Πχ ξέρουμε την επιτάχυνση της βαρύτητας στην Γη 9.8 m/s^2 περίπου. Το μετράμε. Δεν καταρρίπτεται. Βγήκε η σχετικότητα, δεν άλλαξε αυτό όμως που ίσχυε για πολλά χρόνια.

Οι θεωρίες που ανατρέπονται όπως λέγεται/γράφεται συχνά ήταν έχρι την εποχή του Γαλιλαίου, όταν δεν γινόταν πείραμα. Και επειδή έλεγε ο Αριστοτέλης οτι ένα σώμα στο οποίο δεν ασκείται δύναμη δεν κινείται κτλ, σχοινί κορδόνι. Αυτές είναι θεωρίες που καταρρίπτονται. Πέρασαν αυτές οι εποχές.

Τώρα δεν μπορεί μια θεωρία-μοντέλο να καταρριφθεί, να καταργηθεί, να σβήσει κάτι, αφού βασίζεται σε πείραμα, μετρήσεις κτλ. Δεν γίνεται. Δεν δεν δεν.

Τα νέα δεδομένα που μανιωδώς κυνηγάμε για να βγάλουμε λάθος το μοντέλο μας θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μοντέλο. Μπορεί να μη μοιάζει πολύ. Αλλά θα ΠΡΕΠΕΙ να εξηγεί και όσα βλέπαμε μέχρι τώρα.

Αλλά θα βελτιωθεί όταν βρούμε μετρήσει

• Like 3
Δημοσ.

Δεν βλέπω κάτι στα άρθρα να λέει πως η μαγνητική αυτή "φούσκα" εμποδίζει το voyager να κινηθεί. Μην γράφουμε ότι θέλουμε.

Μαυρη τρυπα ξερω γω...έχουμε δει καμια? Ειναι αδυνατον σωστά? Παρόλαυτα ξέρουμε οτι υπάρχουν (σε θεωρητικο πάντα επιπεδο) και μάλιστα γνωριζουμε τη λειτουργια τους. 

Δεν μπορείς να "δεις" κατι που ρουφάει ακόμα και το φως, Μπορείς να δείς όμως την ακτινοβολία που ξερνάει και να μελετήσεις πως επηρρεάζει την γειτονική του ύλη. Και το μποζόνιο του higgs δεν το έπιασε κανείς με τσιμπιδάκι και είπε "ωπ, νάτο παιδιά, το βρήκαμε!".

Προσωπική μου άποψη είναι πως είναι επικίνδυνο και κομματάκι χαζό να πετάμε εννοιες όπως μαύρες τρύπες, κβαντική φυσική και δεν ξέρω γω τι άλλο που λίγοι γνωρίζουν την πραγματική τους βαρύτητα, να βάζουμε και λίγη μεταφυσική σάλτσα και να προσπαθούμε να το κάνουμε κουβέντα. Δεν βοηθάει κανέναν και δεν προάγει τίποτα.

Δημοσ.

Ναι το έγραψα πιο πίσω, δικό μου λάθος που διατύπωσα κάτι τέτοιο. Το είχα διαβάσει κάπου, πιθανότατα άκυρο. Το υπόλοιπο κομμάτι πάντως ισχύει.

Δημοσ.

H ολη λογικη σου συνοψιζεται σε αυτο που ειπα προηγουμενως. Η επιστημη απο την στιγμη που συνεχως βελτιωνεται και δεν εχει καταληξει στην μια και μοναδικη αληθεια (οπως π.χ. κανει η θρησκεια), εχει flaws και αφου εχει flaws τοτε υπαρχει χωρος για τις δικιες μου κοσμοθεωριες. φαντασματα, μετα θανατον ζωη, θρησκεια κτλ. Πρεπει να δεις τον εαυτο σου αυστηρα σαν να ειναι ενα τριτο προσωπο, ωστε να δεις οτι το μοναδικο σου κινητρο για να τα πιστευεις αυτα, ειναι τα αντιστοιχα κενα που σου καλυπτουν. Αλλιως με βαση αυτα που ξερουμε δεν εχεις λογο να τα υποστηριζεις.

Που παμε μετα τον θανατο? Οπου ημασταν και πριν γεννηθουμε. Δηλαδη πουθενα. Ο μονος λογος που πρεπει να στεναχωριομαστε οταν πεθαινει καποιος, ειναι για τους ανθρωπους και το κενο που αφηνει πισω του. Εξαλλου η παραδοχη της υπαρξης ψυχης σε ενα υλικο σωμα δημιουργει περισοτερα προβληματα απο οσα λυνει, που ακριβως βρισκεται, γιατι μια υλικη βλαβη (χτυπημα στο κεφαλι) επηρρεαζει και την ψυχη, ειναι οι αναμνησεις μερος της ψυχης? τα συναισθηματα? πως ακριβως αλληλεπιδραει κατι αυλο-εξω απο αυτον τον κοσμο με την υλη του εγκεφαλου? κτλ κτλ.

• Like 1
Δημοσ.
Πρεπει να δεις τον εαυτο σου αυστηρα σαν να ειναι ενα τριτο προσωπο, ωστε να δεις οτι το μοναδικο σου κινητρο για να τα πιστευεις αυτα, ειναι τα αντιστοιχα κενα που σου καλυπτουν.

Mα αυτος ακριβως ειναι και ο λόγος.

Ολόκληρες θρησκείες βασίζονται σε αυτό.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...