Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@defacer:

Υπάρχει ένα λεπτό σημείο το οποίο δε νομίζω ότι πρόσεξες. Παραθέτω και τονίζω:

[...]

Δηλαδή, δεν λέει "αφήστε τον τομέα σας κι ελάτε στο IT". Λέει "έχετε σκεφτεί να κάνετε το IT τομέα σας; δεν απαιτούνται ιδιαίτερα τυπικά προσόντα, μπορείς να αποδείξεις την αξία σου (αν υπάρχει) πολύ εύκολα και υπάρχει μεγάλη ζήτηση". Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά όπως τουλάχιστον την έχω εγώ στο μυαλό μου. Είναι σα να σου λέει κάποιος ότι ο τομέας της βιολογικής γεωργίας (random example) έχει άνθηση και αξίζει κάποιος που δεν έχει ήδη βάλει τ' αυγά του σε κάποιο καλάθι να το σκεφτεί.

Δε μπορώ να βρω τίποτα το κατακριτέο σ' αυτή την τοποθέτηση, πόσο μάλλον που έχει δίκιο και στο ότι στο θέμα επαγγελματικού προσανατολισμού στην Ελλάδα είμαστε υπό του μηδενός, και γι' αυτό τα παίρνω στο κρανίο: είναι κάποιος που προσπαθεί να βοηθήσει λέγοντάς μας κάτι που μπορεί να μη ξέρουμε, κι εμείς τον βρίζουμε. Δεν είναι "συμβουλές" όπως λες. Είναι πληροφορίες.

Ω, ίσα ίσα, αυτό το σημείο κι αν πρόσεξα.

Ξέρεις τι με ενοχλεί; Ότι παροτρύνει νέους ανέργους, πτυχιούχους ανώτατων σχολών (ο συγγραφέας αναφέρεται γενικότερα στη "χαμένη γενιά", επισημαίνοντας μάλιστα πως πρόκειται για ανθρώπους 22-30 ετών, δε μιλά συγκεκριμένα για "φρέσκους" αποφοίτους), να προχωρήσουν σε μια σειρά πράξεων, οι οποίες ΙΣΩΣ τους εξασφαλίσουν μια συνέντευξη από τον ίδιο.

Κατακριτέο επίσης δεν είναι το να δίνεις συμβουλές ή πληροφορίες. Κατακριτέο είναι το να τσουβαλιάζεις ένα σημαντικότατο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, εκτιμώντας πως η ανεργία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε...κακά βιογραφικά και σπουδές χωρίς αντίκρυσμα.

Δηλαδή πιστεύεις ειλικρινά, πως όταν η ανεργία πλησιάζει ποσοστά κοντά στο 30%, το πρόβλημα οφείλεται σε τέτοια "πταίσματα"; Ή αλλιώς, θεωρείς πως το 30% του πληθυσμού, παρά τα πτυχία και τις περγαμηνές τους, είναι τόσο ζώα που δεν σκέφτηκαν κάποια στιγμή "ρε, μπας και πρέπει να ρετουσάρω λίγο το CV μου;" ή "μπας και πρέπει να φτιάξω ένα στοιχειώδες portfolio";

Ναι, είναι σχεδόν προσβλητικό για κάποιον άνθρωπο που τρώει σερί πόρτες ΠΡΙΝ ΤΟΥ ΔΩΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ή του γίνονται -σε βαθμό εκμετάλλευσης- ασύμφορες προτάσεις, να προτείνεις κάτι σε φάση "δες μωρέ λίγο το βιογραφικό σου". 

Συνεχίζω σχολιάζοντας άμεσα το quote του original κειμένου που παρέθεσες: είχα αναρωτηθεί στο παρελθόν (δε θυμάμαι σε ποιο thread δυστυχώς), γιατί η Ελλάδα είναι τόσο πίσω όσον αφορά την αγορά λογισμικού. Τόσες σχολές Πληροφορικής έχουμε, τόσους πτυχιούχους. Δε βρέθηκε ένας να κάνει κάτι σαν το...Flappy Bird έστω; 

Οπότε τα όσα σκέφτεται ο συγγραφέας, έχουν απασχολήσει τουλάχιστον άλλο ένα συμπολίτη του (εμένα), άρα γιατί όχι και περισσότερους; The point is, τι καινούριο μας λέει;

Να του αναγνωρίσω καλή προαίρεση; Θα το κάνω, οκ. Από την άλλη επέτρεψε μου να αμφισβητώ το σκεπτικό του, όπως αμφισβητώ και άλλων συγγραφέων, οι οποίοι γράφουν αντίστοιχα πράγματα για την "πράσινη ενέργεια", τη "βιολογική γεωργία" ή ξέρω 'γω τον "οικοτουρισμό". Μιας και είσαι του χώρου, φαντάζομαι προ πενταετίας όλο και κάποιος συνάδελφός σου θα λιβάνιζε τους "νέοπες" με κάτι του στυλ "μάθε παιδί μου Joomla".

Εντέλει ας μας απαντήσει κάποιος, πριν ξεσκονίσω τα βιβλία μου της C++, οι αμιγώς "Πληροφορικάριοι" -οι απόφοιτοι δηλαδή σχετικών σχολών-, γιατί παραμένουν άνεργοι, ή γιατί οι εργοδότες δεν επενδύουν πρώτα σ' αυτούς, αφού τόση ανάγκη έχουν από προσωπικό;

Ο υποψήφιος των ΜΜΕ που λες, αν συνηδειτοποιήσει πως δεν πρόκειται να εργαστεί ως έχει, εγώ λέω να κάτσει να σκεφτεί τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Το οποίο δε σημαίνει απαραίτητα να συνεχίσει να ψάχνει να βρει δουλειά "στον τομέα του". Ποιό "τομέα του" κιόλας; Χριστό δεν ξέρει εφόσον δεν έχει δουλέψει ακόμα. 

Κι αν ιδανικά αυτό θέλει να κάνει στη ζωή του; Κι αν έχει εργαστεί στον τομέα του και ξέρει παραπάνω από Χριστό, αλλά τον κακοπληρώνουν ή τον πηδάνε με ό,τι να 'ναι ωράρια; Κι αν εργαζόταν χρόνια στο αντικείμενο, γούσταρε και κάποια στιγμή απλά απολύθηκε; 

Αν αποφασίσει πως πέρασε σε μια σχολή η οποία δεν του προσφέρει ικανοποιητική (βάζω μέσα το ενδιαφέρον, τα λεφτά, τα πάντα γενικά) έξοδο στην αγορά εργασίας τότε να σκεφτεί μήπως πρέπει να παραδεχτεί ότι η σχολή ήταν λάθος επιλογή και αντί να χτυπάει το κεφάλι του να βάλει τα πράγματα κάτω και να χαράξει νέα στρατηγική. Αν αυτή είναι στο IT, τότε ναι να μάθει HTML και Java.

Η αγορά εργασίας είναι δυναμικό περιβάλλον, προσωπικά δεν περιμένω από κάποιον να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το τι τάσεις επικρατούν, ή θα επικρατήσουν στο μέλλον, πόσο μάλλον αν αυτός ο κάποιος είναι 18-20 χρονών. 

Από εκεί και πέρα επιμένω: Γιατί δεν αρχίζουν να μαθαίνουν HTML και Java οι απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής; Γιατί δεν απασχολούνται αυτοί πρώτοι απ' όλους στην ελληνική βιομηχανία λογισμικού; Τι στο καλό, εδώ έμαθα βασικά πράγματα HTML, CSS και Joomla εγώ για χαβαλέ σ' ένα καλοκαιράκι, δε μπορούν αυτοί που ως φοιτητές έγραψαν χιλιάδες γραμμές κώδικα σε C; 

Καταλαβαίνεις που το πάω; Η άνεργη δασκαλίτσα ίσως και να μη μπορεί καν να αντιληφθεί τι σημαίνει "κώδικας", ο Πληροφορικάριος όμως γιατί πετάει αετό, τη στιγμή που -κατά τον συγγραφέα- υπάρχει μια τεράστια αγορά εργασίας μπροστά του;

Γενικά αυτή η φάση "παντρεύομαι τη σχολή που έβγαλα" μου φαίνεται τελείως ηλίθια δεδομένου ότι α) τη σχολή την πήρες πιθανότατα γουρούνι στο σακί μιας και δεν υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός, β) είναι δογματική κι εδώ μιλάμε για τη ζωή σου (kind of important για να το δεις δογματικά), γ) προσωπικά πιστεύω ότι το να έχεις κάνει διαφορετικά πράγματα στη ζωή είναι θετικό γιατί σε ολοκληρώνει σαν άνθρωπο.

Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.

Ρε αγορίνα δε διαφωνώ στα παραπάνω! Ίσα ίσα! Απλά αισθάνομαι πως στην Ελλάδα του 2014, το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Μόνο κάποιος wannabe Δ.Υ. θα απαιτούσε δογματικά να "παντρευτεί" μια ειδικότητα, μια θέση και -τέλος πάντων- θα απέρριπτε χύμα πιθανότητες, ενδεχόμενα και ευκαιρίες για εξέλιξη.

Σήμερα όμως είμαστε αντιμέτωποι με μια παράλογη κατάσταση:

- Έχεις πτυχιούχους (πολλές φορές > bachelor) ανώτατων σχολών οι οποίοι εργάζονται για 450 ευρώ σε gift shops και μπουγατσάδικα.

- Έχεις ικανότατους ανθρώπους σε κάποιο αντικείμενο, οι οποίοι όμως απλά δε μπορούν να "μεταγραφούν" σε άλλο τομέα (π.χ. Φιλόλογος ο οποίος βλέπει HTML source κώδικα και παθαίνει ναυτία).

- Έχεις εργοδότες οι οποίοι απορρίπτουν τους παραπάνω ανθρώπους, παρά τα πλούσια και καλοφτιαγμένα βιογραφικά, διότι υπάρχει υπερπροσφορά εργασίας.

- Έχεις γενικότερα ανθρώπους απογοητευμένους από τις σερί αποτυχίες, οι οποίοι μετά από σερί χρόνια σπουδών και συλλογής γνώσεων, είτε δεν ψήνονται, είτε δεν προλαβαίνουν να επενδύσουν σε περαιτέρω μελέτη και ανάπτυξη επιπλέον δεξιοτήτων. Πάρε ένα τυχαίο πτυχιούχο άνεργο ως παράδειγμα: πόσος χρόνος του χρειάζεται για να μάθει π.χ. Java, σε τέτοιο επίπεδο όμως που να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή του τη γνώση επαγγελματικά;

Ίσως να μου διαφεύγει κάτι αλλά αυτά τι σχέση έχουν με το θέμα μας;

Το point μου ήταν πως ένα καλό ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ δε σου εξασφαλίζει σήμερα εργασία στον τομέα σου, ή έστω σε κάποιο παρεμφερή, καθώς και το ότι τα κριτήρια του εργοδότη δεν έχουν να κάνουν τελικά ούτε με το προαναφερθέν CV, ούτε με την επιτυχή έκβαση μιας συνέντευξης. 

Κοινώς, όσο καλά και να πλασάρεις τον εαυτό σου, όσες περγαμηνές κι αν έχεις, ότι προϋπηρεσία κι αν δηλώσεις, ενδέχεται να προτιμηθεί τελικά ο α) ομορφότερος υποψήφιος, β) underqualified αλλά φτηνότερος υποψήφιος (aka ο πιτσιρικάς < 25 ετών, αυτός που θα μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιον νεότερο στο μέλλον), γ) ο υποψήφιος που θα δεχτεί να γίνει "παιδί για όλες τις δουλειές".

Θα συνεχίσω τον συλλογισμό μου παρακάτω*.

Είναι ο τύπος που έγραψε το άρθρο αρμόδιος για να βρει απασχόληση για όλους τους πτυχιούχους άνεργους; Αυτή την ερώτηση (την οποία θα μπορούσε βέβαια ο καθένας μας να απαντήσει με τον τρόπο του) καλύτερα να την απευθύνεις στο Σαμαρά και το Βρούτση.

Προφανώς και δεν είναι. Γενικεύει όμως, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον, ισχυριζόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- πως αυτό το ρημάδι το 30% των ανέργων δε βρίσκει δουλειά λόγω κακών βιογραφικών. 

Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα έκαναν χρυσές δουλειές τα Κ.Ε.Κ και οι "career consultants". 

Το με τι κριτήρια προσλαμβάνει μια επιχείρηση είναι θέμα της επιχείρησης. Γούστο τους καπέλο τους.

ΜΑ ΝΑΙ! Σ' αυτό ακριβώς το δεδομένο βασίζω τον ισχυρισμό μου (συνεχίζω από το "*") πως τελικά ο μέσος Έλληνας εργοδότης, δεν ενδιαφέρεται τελικά και τόσο για το CV του εκάστοτε υποψηφίου.

Η μεγάλη αλήθεια της αγοράς εργασίας είναι η εξής: το βασικότερο που θέλει οποιοσδήποτε εργοδότης είναι να βρει κάποιον να κάνει τη δουλειά, ει δυνατόν καλά και υπεύθυνα. Επειδή αυτό βέβαια είναι πολύ γενικό, ας αφήσουμε απέξω το φτυάρισμα σκατών που είναι εύκολο να το κάνεις καλά και ας πιάσουμε κάτι πιο mid level όπως πωλητής, γραμματέας, μάγειρας. Μη πάμε καν σε θέσεις υψηλών απαιτήσεων του στυλ γιατρός μηχανικός δικηγόρος.

Λοιπόν, ο εργοδότης είναι σε χειρότερη φάση απο σένα με το γυράδικο. Γιατί δεν έχει την πολυτέλεια να δοκιμάζει "γυράδικα" μέχρι να βρει ένα καλό -- στο ενδιάμεσο οι δουλειές και ο ανταγωνισμός δεν περιμένουν. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές θα δεις "ανίκανα" άτομα να δουλεύουν και θα λες "αν είναι δυνατόν". Είναι κάτι που το έχω δει πολλές φορές και αφότου έγινε και πριν τη γέννησή του επίσης. Δύο φορές πήγα σε θέση για την οποία απλά ΕΨΑΧΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑΝ. Την πρώτη μάλιστα είχε βγει προκύρηξη για τη θέση ΔΥΟ φορές και ΔΥΟ φορές έκοψαν ΟΛΟΥΣ τους υποψήφιους ως φανερά ακατάλληλους (κάτι που πήρε περίπου ένα εξάμηνο να γίνει). Και τη θέση την πήρα επειδή ο αρμόδιος για την πρόσληψη είχε απηυδήσει και ρωτούσε τους γνωστούς του μπας και ξέρουν κανέναν να του συστήσουν, κι ένας απ' αυτούς το είπε στο φίλο και συνεταίρο του, ο οποίος δούλευε ενίοτε ως εξωτερικός για τον τότε εργοδότη μου, και με είχε γνωρίσει εκεί κι επειδή είχε καλή άποψη για μένα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε "παίζει αυτό, σ' ενδιαφέρει; πάρε τηλέφωνο εκεί και πες ότι σε έστειλα εγώ".

Και πήγα εκεί άμαθο παιδάκι (με εργασιακά κριτήρια) χωρίς πτυχίο και χωρίς τίποτα και πήρα τη θέση απλά και μόνο λέγοντας ότι έχω κάνει αυτό κι εκείνο και το έκανα έτσι κι έτσι. Ούτε καν δε μπορούσαν να ξέρουν αν λέω αλήθεια. Μπορούσαν όμως να καταλάβουν ότι αν ήμουν άσχετος δε θα ήξερα να τα βγάλω αυτά απ' το μυαλό μου. Αργότερα, όταν ήταν καιρός να φύγω για άλλα, έγινε πάλι προκύρηξη. Καμια 15ρια αιτήσεις νομίζω. Μου ανέθεσαν να κάνω ένα evaluation αυτούς που δεν είχαν κοπεί με τη μία -- ΔΥΟ άτομα. Τη μία την έκοψα εγώ συνοπτικά γιατί είχε πτυχία αλλά πρακτική εμπειρία μηδέν -- δεν είχε κάνει ΤΙΠΟΤΑ στη ζωή της πέρα απ' το να πάρει δύο πτυχία από μια επιφανή σχολή. Ο άλλος ήταν Γερμανός και είχε απολυτήριο Λυκείου. Τελικά δεν πήραν κανέναν (σου θυμίζει κάτι?) αλλά αντικειμενικά η καλύτερη επιλογή ήταν ο απολυτήριο Λυκείου.

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τις προτάσεις του κυρίου με το άρθρο τις νιώθω στο πετσί μου και ξέρω ότι δουλεύουν. Και αυτό δεν το λέω με ένα μόνο παράδειγμα, θα μπορούσα να σου φέρω πολλά ακόμα. Επομένως πιστεύω πως όσον αφορά τον τομέα ΙΤ, είτε εγώ ζω σε άλλο πλανήτη απο σας και ταυτόχρονα ο νεοφιλελέ πουλάει ψέματα, είτε όντως αυτά που λέει ισχύουν.

Δε θα απαντήσω διεξοδικά στα παραπάνω, αφενός γιατί θα σε κουράσω με σεντόνια και θα καταλήξουμε να παίζουμε την κολοκυθιά, αφετέρου διότι πραγματικά δεν αμφισβητώ τα περισσότερα απ' όσα γράφεις.

Στέκομαι στα bold όμως: Φράση κλειδί "ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΙΤ". Συνοπτικά το ζουμί των όσον έχω γράψει έως τώρα:

- Ο τύπος εκτιμά πως μεγάλος αριθμός ανέργων τρώνε πόρτα λόγω κακών βιογραφικών. Εξακολουθώ να το αμφισβητώ, oh well, 30% ανεργία, τα είπαμε.

- Ο τύπος προτείνει να το γυρίσουμε στο development. Κάποιοι δε μπορούν, κάποιοι δε θέλουν, κάποιοι φοβούνται την χρονική επένδυση, κάποιοι χρειάζονται εργασία άμεσα και δεν έχουν περιθώριο για "καφεδάκι και codecademy". Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής: κάποιοι (απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής) θα μπορούσαν να εισέλθουν στον τομέα εξαιρετικά εύκολα. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ;

Δεν έχω ιδέα πώς δουλεύουν οι κακοί recruiters γιατί δεν κάνω τον κόπο ούτε να πατήσω reply. Οι καλοί recruiters δουλεύουν πολύ αξιοκρατικά και μάλιστα το πάνε ακόμα παραπέρα γιατί για να διατηρήσουν το premium status τους πρέπει ο πελάτης (εργοδότης) να είναι ευχαριστημένος. Και ευχαριστημένος γίνεται μόνο αν βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση, και η κατάλληλη θέση για τον υποψήφιο.

Δεν έχω ιδέα και δε με ενδιαφέρει το πόσο κουράζεται ο εκάστοτε recruiter διαβάζοντας ό,τι να 'ναι βιογραφικά. Εφόσον το δικό μου είναι κομπλέ, συντεταγμένο σύμφωνα με συγκεκριμένο standard και τσεκαρισμένο από γνώστη, έχω κάθε δικαίωμα να αναρωτιέμαι για το τι πάει στραβά και δε με καλούν για interview.

Αν τώρα έχω πέσει σερί σε περιπτώσεις recruiters, που πράγματι θα επιθυμούσαν ένα CV εμπλουτισμένο με λεπτομέρειες της φάσης "παίζω ντιτζεριντού σε έθνικ χίπικη μπάντα" και δεν τους καλύπτει το "συνθέτω και ηχογραφώ Μουσική ερασιτεχνικά", ε, τι να πω, καλά να πάθω. 

Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί κακοί recruiters όπως υπάρχουν και πολλοί κακοί γιατροί, προγραμματιστές, κλπ κλπ. Δεν με απασχολεί το τι κάνουν και πώς το κάνουν.

Εμένα όμως με απασχολεί και έχω -νομίζω- το δικαίωμα να αμφιβάλω για τα κριτήρια και την αντικειμενικότητά τους. Μέχρι εκεί φτάνω βέβαια, δε θα...τους μηνύσω κιόλας.

Δε μπορώ να μιλήσω γιατί λείπουν πολλές λεπτομέρειες. Γενικά θα σου πω τα εξής: α) μπορεί να το θέλει για να σκουπίσει τον κώλο του, δε σου πέφτει λόγος (δηλαδή, δεν είσαι δικαιολογημένος να κάνεις ragequit), β) οι βαθμοί σε κάθε ένα μάθημα χωριστά δε λένε απολύτως τίποτα σε σημείο που θα πρέπει να παίρνεις χάπια για να δώσεις βάση εκεί, γ) γιατί να θέλει να σε σουτάρει εσένα προσωπικά, θα βγάλει κέρδος; και, δ) και σημαντικότερο:

Κοίτα αν ισχύει το α) τότε it proves my point. Στην περίπτωση του β) δε μιλάμε για βαθμούς γενικά κι αόριστα, αλλά για συγκεκριμένο νόμο βάσει του οποίου η αναλυτική βαθμολογία από ΑΕΙ/ΤΕΙ στην οποία φαίνεται πως ο κάτοχος έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τουλάχιστον τέσσερα (4) μαθήματα -μπλα, μπλα, μπλα- ισοδυναμεί με πιστοποιητικά φάσης ECDL. Στο γ) δεν έχω απάντηση, έθεσα ένα ρητορικό ερώτημα. 

Πρέπει να καταλάβεις πως όταν είσαι νέοπας (όπως καταλαβαίνω ότι είσαι από αυτά που λες) έχεις άγνοια για πολλά και σημαντικά πράγματα. Η άγνοια αυτή πολλές φορές θα σε οδηγήσει σε συμπεράσματα που είναι λάθος. Όταν κάποια μέρα θα βρεθείς στη θέση του recruiter, αν σου δώσουν να διαβάσεις πράγματα που εσύ ο ίδιος είπες "σήμερα" θα τα βλέπεις και θα γελάς με την αφέλειά σου. Δεν το λέω αυτό για να σε μειώσω. Απλά ισχύει και εδώ το ίδιο πράγμα που ισχύει και παντού στη ζωή: όταν είσαι 16 οι γονείς σου κάνουν κάτι και λες αν είναι δυνατόν τον παίζουν και το κάνουν για να μου τη σπάσουν. Αλλά στα 26, 36 κλπ καταλαβαίνεις ότι ούτε τον έπαιζαν ούτε να σου τη σπάσουν ήθελαν.

Fair enough. Ούτε αμφισβητώ τα παραπάνω, ούτε θεωρώ τον εαυτό μου παντογνώστη. 

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής βέβαια, ούτε εντελώς νέοπας είμαι (θα με χαρακτήριζα ως άπειρο στις formal μεθόδους αναζήτησης εργασίας), ενώ θα ήθελα να σου αναφέρω και 1-2 περιστατικά από συνεντεύξεις, έτσι για να μου πεις τη γνώμη σου. Άλλη στιγμή όμως ή μέσω PM.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΜΕ  :-)

Ρε συ, σχολίασες μια δημοσίευσή μου σ' ένα thread με τίτλο "το βιογραφικό", όπου παρατίθεται ένα κείμενο, του οποίου ο συγγραφέας τονίζει τη σημασία του βιογραφικού στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και συμπεραίνει μάλιστα κιόλας πως πολλοί υποψήφιοι, κόβονται από συνεντεύξεις ακριβώς λόγω της κακής ποιότητας του συγκεκριμένου εγγράφου.

Άσε τη συνέντευξη για λίγο! Από τη στιγμή που θα κληθείς για συνέντευξη, ισχύουν όλα όσα λες! Μέχρι τότε τι γίνεται όμως; Εκεί είναι το ψωμί της υπόθεσης.

Πρόσφατα συζήτησα με προϊστάμενο HR γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας. Ξέρεις τι μου είπε ο άνθρωπος; Να μη στέλνω βιογραφικά μέσω e-mail, sites εύρεσης εργασίας ή ταχυδρομικά, αλλά αν είναι δυνατόν να τα πηγαίνω αυτοπροσώπως στις επιχειρήσεις που ανεβάζουν αγγελίες.

Είπε πως -εκείνος τουλάχιστον- θα προτιμήσει αυτόν που είδε με τα μάτια του, διότι πολύ απλά θα έχει αποτυπωθεί στη μνήμη του ως άνθρωπος και όχι ως ένα ακόμα .doc αρχείο, όσο τακτοποιημένα κι αν είναι τα περιεχόμενα εντός του αρχείου αυτού.  

Αλήθεια by the way, όταν μια επιχείρηση ζητά από τους υποψηφίους να συμπληρώσουν custom online φόρμες και να μην αποστείλουν πλήρες CV, τι γίνεται; Εκεί πως αναφέρεις τις "επιπλέον δεξιότητές" σου; Πως κρίνεται ο χαρακτήρας σου;

Εφόσον ο εργοδότης θέλει παπί για να μοιράζει toner τότε για ποιό λόγο να τον ενδιαφέρουν οι επί του αντικειμένου γνώσεις; Εγώ αν ψάχνω κάποιον να μου κουρεύει το γκαζόν με ενδιαφέρει αν θα είναι απόφοιτος γεωπονικής;

Με γεια του, με χαρά του. Ας έβγαζε όμως -αν ήθελε να είναι σωστός- αγγελία που να γράφει "ζητείται πιτσιρικάς με δικό του μηχανάκι για delivery κατ' οίκον γραφικής ύλης και αναλωσίμων", όχι "ζητείται τεχνικός Η/Υ με καλές γνώσεις Αγγλικών".

Επίσης, τι να το κάνεις που -ίσως λόγω άγνοιας-, αρκετοί πλέον πράγματι πιστεύουν πως χρειάζεται "γεωπόνος" για να τους "κουρεύει το γκαζόν".

Α και για να μην ξεχνιόμαστε, αφού ο εργοδότης ζητά το φτηνότερο και λιγότερο απαιτητικό υπάλληλο, η όλη συζήτηση περί βιογραφικών είναι λίγο άτοπη, διαφωνείς; 

Θα σου πω το εξής, και πάρτο όπως θέλεις: στη ζωή δεν δικαιούσαι καμία ευκαιρία απολύτως. Δικαιούσαι παιδεία, υγεία και πολιτικά δικαιώματα γιατί αυτά κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Αλλά τις ευκαιρίες ψάχνεις να τις βρεις μόνος σου, κι όταν τις βρεις τις αρπάζεις από τα κέρατα. Αν δεν το κάνεις αυτό είσαι καταδικασμένος να ζήσεις στη σκιά αυτών που το κάνουν και ενδεχομένως (ανάλογα το χαρακτήρα σου) να γκρινιάζεις μέχρι τα γεράματα ότι "σε ρίξανε".

Θυμάσαι το θέμα με τις γυναίκες; Δεν δικαιούσαι καμία ευκαιρία να αποδείξεις την αξία σου σαν σύντροφος ή εραστής. Αν θέλεις ευκαιρία, είτε τη δημιουργείς μόνος σου ή περιμένεις να σου πέσει στην αγκαλιά. Αν περιμένεις και μείνεις μπάκουρος όμως δε φταίνε οι γυναίκες.

Την αξία σου σαν σύντροφος ή εραστής θα την αποδείξεις στην πράξη, όντας με τη γυναίκα που γουστάρεις. Την αξία σου ως εργαζόμενος πως θα την αποδείξεις με ένα σκατόχαρτο (ή μάτσο 010101), αν πρώτα δε σε δοκιμάσουν, ή έστω ακούσουν σε μια συνέντευξη; 

Υ.Γ.1 Δες αν θες και τα links που ανέβασα σε προηγούμενο post...

Y.Γ.2 Σόρυ που έκοψα αποσπάσματα του κειμένου σου, έχω όμως "δημοσιεύσει περισσότερες παραθέσεις απ' όσες επιτρέπεται".

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Επισκέπτης
Δημοσ.

defacer τι το κουράζεις;

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί, θα πάρει τα ερεθίσματα από τα πρώτα σου posts και θα πάει αμέσως να κάνει βελτιώσεις σε βιογραφικό/πορτοφολιο/κλπ.

Ο άλλος που διαφωνεί για να διαφωνεί επειδή δεν θέλει/μπορεί να κατανοήσει 3-4 λογικά επιχειρήματα, μάλλον δεν κάνει για έναν τομέα που βασίζεται εξ'ολοκλήρου στην ορθή λογική.

Προσωπικά χρόνο χάνεις να προσπαθείς να μεταπείσεις κάποιον που δεν μεταπείθεται και καταπιάνεται από την παραμικρή λεπτομέρεια για να αναιρέσει 2-3 ουσιαστικά πραγματάκια.

• Moderators
Δημοσ.

By the way, η αδερφή μου έχει τελειώσει το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ της Παντείου. Έχει και Proficiency (CPE), έχει και ECDL. Εργάζεται ως πωλήτρια σε μεγάλη αλυσίδα ένδυσης. Δε τη χαλάει καθόλου, ούτε εμένα θα χάλαγε μια αντίστοιχη θέση. Το πρόβλημα έγκειται α) στο ότι εκεί δεν την πήραν επειδή έβγαλε την Πάντειο ή λόγω πιστοποίησης άλλων δεξιοτήτων και β) στο ότι παρότι απόφοιτος "βαρβάτης" θεωρητικά Σχολής, μόνο ως πωλήτρια βρήκε δουλειά. 

Για τα bold την πηραν. Εγω διαβαζω: Η κοπελα που εστειλε το cv εχει καποιο ταλεντο/γνωση/κλιση whateva στην επικοινωνια, μπορει να εξυπηρετησει πελατες που μιλανε αγγλικα και οταν της δειξω το προγραμμα παραγγελιων/πελατων/αποδειξεων δε θα με ρωτησει "Το κουμπακι με το κοκκινο Χ πανω δεξια τιιιιι κααααανει?". Αρα θελω να την δω απο κοντα.

• Like 1
Δημοσ.

Defacer όταν κάποιος εκφράζει την αποψη του δημοσια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής . Όπως εγω πιστευω ότι είναι παπατζες αυτα που λέει κάποιος άλλος πιστεύει οτι είναι ορθα. Πόσο μάλλον ο ασχετος κόσμος που δεν έχει ιδέα τι τυπικά προσοντα χρειάζονται για μια δουλεια προγραμματισμού και δεν εχει ιδέα τι φαίνεται ομορφο ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ recruiters. Εννοείται φυσικά πως πρέπει να δωσει το στίγμα γενικοτερα της αγοράς. Δηλαδη αυτος ΙΣΩΣ τον καλέσει για συνέντευξη αλλα οι αλλοι ; δινει την γενικότερη εικόνα των Ελλήνων recruiters ;

Για Γερμανιες, εκκλησίες και βούρτσες εννοείται πως δεν θα ανοιξω διαλογο.

Αν θα ήθελα checklist ; Φυσικά και θα ήθελα checklist η μάλλον καλύτερα τα qualifications των πέντε τελευταίων ατομων που προσέλαβε στην εταιρία .

Αντέχει η Ελλάδα του integration να σηκώσει όλους τους απόφοιτους πληροφορικής και τους νεοεισερχόμενους career changers απο αλλες σχολές ; οχι. και τι θα γινει σε αυτή την περίπτωση ; τα βιογραφικά θα χάνονται στην στοίβα , θα κόβονται επειδή έλειπε τέλεια και τα τυπικά προσόντα θα αποκτησουν μεγαλύτερη αξία.

Εκτός αν σε αγγελίες δεν έχετε δει ποτέ να γραφουν πτυχίο πληροφορικής η συναφής ειδικότητας. Ε ο τοπογράφος είναι εκτός απο τα αποδυτήρια κιόλας.

Φιλικά και δεν πρόκειται να ασχοληθω αλλο με το θέμα . Γραφετε και μακρυναρια όλη την ώρα

• Like 1
Δημοσ.

Για τα bold την πηραν. Εγω διαβαζω: Η κοπελα που εστειλε το cv εχει καποιο ταλεντο/γνωση/κλιση whateva στην επικοινωνια, μπορει να εξυπηρετησει πελατες που μιλανε αγγλικα και οταν της δειξω το προγραμμα παραγγελιων/πελατων/αποδειξεων δε θα με ρωτησει "Το κουμπακι με το κοκκινο Χ πανω δεξια τιιιιι κααααανει?". Αρα θελω να την δω απο κοντα.

Με αυτο σκεπτικο  θα με επαιρναν και εμενα σαν πωλητη ηλεκτρολογικου εξοπλισμου αφου εχω πτυχιο ηλε/μηχ ΤΕ ή σαν πωλητη σε καταστημα τεχνολογιας γιατι εχω γνωσεις στο αντικειμενο κατι που δεν ισχυει !!!!

• Moderators
Δημοσ.

Με αυτο σκεπτικο  θα με επαιρναν και εμενα σαν πωλητη ηλεκτρολογικου εξοπλισμου αφου εχω πτυχιο ηλε/μηχ ΤΕ ή σαν πωλητη σε καταστημα τεχνολογιας γιατι εχω γνωσεις στο αντικειμενο κατι που δεν ισχυει !!!!

Εννοω πως γι'αυτο την καλεσαν για συνεντευξη man. 

Δημοσ.

Εννοω πως γι'αυτο την καλεσαν για συνεντευξη man

Εμενα δεν με καλεσαν καν για συνεντεξη !!!! Μονο μια φορα και πολυ ευγενικα η κοπελα στο HR μου ειπε με τον τροπο της οτι σε καλεσαμε μονο γιατι εχεις πτυχιο αλλα δεν θα σε παρουμε.

Εχω στειλει βιογραφικο σε plaisio, multirama, public, media markt, vodafon κλπ και δεν με πηραν ποτε ουτε για interview γιατι δεν ειχα προυπηρεσια στις πωλησεις χεστηκαν αν ειχα πτυχιο, ηξερα αγγλικα, υπολογιστες και ασχολούμουν ενεργα με την τεχνολογια.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Κοιτα για να ειμαι ειλικρινης αναφερθηκα στην περιπτωση της αδερφης του N3k21 γιατι ξερω τι γινεται στο συγκεκριμενο κλαδο και τι ειναι αυτο που ενδιαφερει εναν εργοδοτη και διαβαζοντας αυτα που εγραψε μπορεσα να εικασω γιατι την καλεσαν για συνεντευξη. Ειδικα για την τεχνολογια δεν ξερω ακριβως αλλα γενικα στις πωλησεις παιζουν ρολο πολλα περισσοτερα απο τη γνωση του αντικειμενου. Οποτε για τη δικη σου περιπτωση δεν μπορω να εκφερω αποψη.

Δημοσ.

Κοιτα για να ειμαι ειλικρινης αναφερθηκα στην περιπτωση της αδερφης του N3k21 γιατι ξερω τι γινεται στο συγκεκριμενο κλαδο και τι ειναι αυτο που ενδιαφερει εναν εργοδοτη και διαβαζοντας αυτα που εγραψε μπορεσα να εικασω γιατι την καλεσαν για συνεντευξη. Ειδικα για την τεχνολογια δεν ξερω ακριβως αλλα γενικα στις πωλησεις παιζουν ρολο πολλα περισσοτερα απο τη γνωση του αντικειμενου. Οποτε για τη δικη σου περιπτωση δεν μπορω να εκφερω αποψη.

Δεκτά όλα όσα γράφεις, τόσο εδώ όσο και στην αμέσως προηγούμενη δημοσίευσή σου.

Όμως το ερώτημα του Anorymous είναι εύλογο: Αν αντί για πωλητής σε κατάστημα ένδυσης ζητήσεις να εργαστείς σε κατάστημα με προϊόντα τεχνολογίας, εφόσον έχεις παρόμοια προσόντα π.χ. με την αδερφή μου, γιατί να μη σε καλέσουν έστω για συνέντευξη; 

Δηλαδή ακόμα κι αν δεν έχεις πτυχίο από το "Επικοινωνίας και ΜΜΕ" αλλά από κάποιο ΑΕΙ/ΤΕΙ Πληροφορικής/Ηλεκτρονικής κ.λ.π, πάλι -θεωρητικά- ικανός είσαι για τη θέση. Οι γνώσεις σου επί του αντικειμένου μάλιστα ενδέχεται να ωφελήσουν την επιχείρηση.

Θέτω ένα ερώτημα και ελπίζω να μην παρερμηνευτεί/παρεξηγηθεί: είναι πιθανόν να προτιμούνται στις πωλήσεις κοπέλες, με κάποια μόρφωση και νεαρής ηλικίας, έναντι αντρών με παρόμοια τυπικά προσόντα;

• Moderators
Δημοσ.

Όμως το ερώτημα του Anorymous είναι εύλογο: Αν αντί για πωλητής σε κατάστημα ένδυσης ζητήσεις να εργαστείς σε κατάστημα με προϊόντα τεχνολογίας, εφόσον έχεις παρόμοια προσόντα π.χ. με την αδερφή μου, γιατί να μη σε καλέσουν έστω για συνέντευξη; 

Θέτω ένα ερώτημα και ελπίζω να μην παρερμηνευτεί/παρεξηγηθεί: είναι πιθανόν να προτιμούνται στις πωλήσεις κοπέλες, με κάποια μόρφωση και νεαρής ηλικίας, έναντι αντρών με παρόμοια τυπικά προσόντα;

Mα υπαρχουν 1002 σεναρια για να μη σε καλεσουν για τη συνεντευξη που λες. Δεν ξερω καν αν εχει νοημα να ψαξουμε να βρουμε το γιατι. Γιατι μπορει οι αλλοι υποψηφιοι να εχουν πτυχιο περισσοτερο συνυφασμενο με τις πωλησεις ξερωγω. Ή γιατι τους ετυχαν πολλοι με προυπηρεσια στο συγκεκριμενο αντικειμενο.. :)

Ναι ειναι πολυ πιθανο και μια βολτα απο τις αγγελιες της ΧΕ στον συγκεκριμενο τομεα δειχνει πως περισσοτεροι ζητουν γυναικες παρα ανδρες. Ο λογος (νομιζω πως) ειναι οτι στοχευουν περισσοτερο στην επικοινωνιακη ταση των γυναικων. Σωστο ή λαθος θα σε γελασω, αν νομιζω πως οι μεγαλυτερες εταιρειες και πιο οργανωμενες δεν φιλτραρουν το φυλο, τουλαχιστον οχι πριν τη συνεντευξη. 

Δημοσ.

Και εγω σπαω το κεφαλι μου γιατι τουλαχιστον δεν με καλουν, αν ημουν εγω ιδιοκτητης θα ελεγα θα τον παρω στην δουλεια θα μου κανει διαφημηση τσαμπα απο το μπλογκ του και τα κοινωνικα του δικτυα μπορει να τον χωσω και στην σελιδα της εταιρεις να γραφει τιποτα ή να κανει και κανενα video review.

Mα υπαρχουν 1002 σεναρια για να μη σε καλεσουν για τη συνεντευξη που λες. Δεν ξερω καν αν εχει νοημα να ψαξουμε να βρουμε το γιατι. Γιατι μπορει οι αλλοι υποψηφιοι να εχουν πτυχιο περισσοτερο συνυφασμενο με τις πωλησεις ξερωγω. Ή γιατι τους ετυχαν πολλοι με προυπηρεσια στο συγκεκριμενο αντικειμενο.. :)

Για μενα η μονη λογικη απαντηση ειναι οτι θελουν φθηνο εργατικο δυναμικο αρα ο μικροτερος σε ηλικια ειναι πιο φθηνος, το να γνωριζουν το αντικειμενο δεν τους ενδιαφερει και αυτο φαινετε απο του; 10 πωλητες 2-3 και αν το κατεχουν.

Πριν λιγες μερες πηγα με μια φιλη να δει για τηλεοραση και με πηρε για να της πω την γνωμη μου και οταν ρωτησα κατι για την τηλεοραση δεν μου απαντησε απλα πηγε να με πεισει οτι ειναι ιδανικη για μενα και φυσικα δεν με επεισε.

Δημοσ.

Με καλύπτεις απόλυτα - ειδικά με τη φράση στα bold. 

Ναι ειναι πολυ πιθανο και μια βολτα απο τις αγγελιες της ΧΕ στον συγκεκριμενο τομεα δειχνει πως περισσοτεροι ζητουν γυναικες παρα ανδρες. Ο λογος (νομιζω πως) ειναι οτι στοχευουν περισσοτερο στην επικοινωνιακη ταση των γυναικων. Σωστο ή λαθος θα σε γελασω, αν νομιζω πως οι μεγαλυτερες εταιρειες και πιο οργανωμενες δεν φιλτραρουν το φυλο, τουλαχιστον οχι πριν τη συνεντευξη. 

Δεν το πήγαινα στο...πονηρό. Πράγματι οι γυναίκες είναι -κατά τη γνώμη μου- ικανότερες στην επικοινωνία, καθώς και περισσότερο cheerful γενικότερα, γεγονός το οποίο συμβάλει στη συνολική θετική εικόνα ενός καταστήματος.

Καταλαβαίνεις όμως που το πάω: σε κάποιες θέσεις μπορεί να προτιμηθεί κάποιος υποψήφιος έναντι άλλου με περισσότερα τυπικά προσόντα, μόνο και μόνο επειδή ο πρώτος είναι π.χ. περισσότερο εμφανίσιμος ή χαρακτηρίζεται από περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό attitude. 

Τονίζω πως δε βρίσκω κάτι μεμπτό στην παραπάνω λογική, είναι όμως fact και πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν σε τέτοιες συζητήσεις. :)

Δημοσ.

Ξέρεις τι με ενοχλεί; Ότι παροτρύνει νέους ανέργους, πτυχιούχους ανώτατων σχολών (ο συγγραφέας αναφέρεται γενικότερα στη "χαμένη γενιά", επισημαίνοντας μάλιστα πως πρόκειται για ανθρώπους 22-30 ετών, δε μιλά συγκεκριμένα για "φρέσκους" αποφοίτους), να προχωρήσουν σε μια σειρά πράξεων, οι οποίες ΙΣΩΣ τους εξασφαλίσουν μια συνέντευξη από τον ίδιο.

Το βλέπεις πολύ κοντόφθαλμα και αχρείαστα προσωπικά. Ο τύπος δε λέει "σκίστε το κωλαράκι σας και θα σας κάνω τη χάρη να σας κλείσω συνέντευξη", λέει "και κανένας άλλος να μη σας θέλει, θα σας θέλω εγώ". Πράγμα που είναι πασιφανές ότι πρόκειται για ρητορικό εργαλείο. Αν εσύ τώρα επιλέγεις να τσατιστείς επειδή θεωρείς ότι έτσι σε προσβάλλει, με γειά σου και χαρά σου και πρόβλημά σου.

Κατακριτέο επίσης δεν είναι το να δίνεις συμβουλές ή πληροφορίες. Κατακριτέο είναι το να τσουβαλιάζεις ένα σημαντικότατο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, εκτιμώντας πως η ανεργία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε...κακά βιογραφικά και σπουδές χωρίς αντίκρυσμα.

Απο τα λεγόμενά του δεν προκύπτει αυτό το συμπέρασμα σε καμία περίπτωση, οπότε το λάθος είναι και πάλι δικό σου. Αυτός λέει πως ένα πολύ συχνό (και καταδικαστικό) πρόβλημα είναι το άθλιο βιογραφικό/προσέγγιση. Το ότι η ανεργία οφείλεται σε κακά βιογραφικά το λες μόνος σου. Το ότι οφείλεται σε σπουδές χωρίς αντίκρυσμα έχει μια πολύ μεγάλη δόση αλήθειας (τα είπαμε για τα πελατειακά ΤΕΙ, να μη τα ξαναλέμε), αλλά και πάλι δεν έχει καμία σχέση με το μήνυμα που μεταφέρει.

Δηλαδή πιστεύεις ειλικρινά, πως όταν η ανεργία πλησιάζει ποσοστά κοντά στο 30%, το πρόβλημα οφείλεται σε τέτοια "πταίσματα"; Ή αλλιώς, θεωρείς πως το 30% του πληθυσμού, παρά τα πτυχία και τις περγαμηνές τους, είναι τόσο ζώα που δεν σκέφτηκαν κάποια στιγμή "ρε, μπας και πρέπει να ρετουσάρω λίγο το CV μου;" ή "μπας και πρέπει να φτιάξω ένα στοιχειώδες portfolio";

Όχι, αλλά πιστεύω πως όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες είναι κανείς διπλά ηλίθιος να σαμποτάρει τον εαυτό του με χάλια βιογραφικό κλπ. Παρόλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να το κάνουν (δεν είναι καινούριο αυτό, η ανθρώπινη ηλιθιότητα ακόμα και μπροστά σε ζητήματα ζωής και θανάτου θα υπάρχει πάντα). Και ο τύπος λέει κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και βελτιώστε την προσέγγισή σας. Don't be that stupid guy.

Ναι, είναι σχεδόν προσβλητικό για κάποιον άνθρωπο που τρώει σερί πόρτες ΠΡΙΝ ΤΟΥ ΔΩΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ή του γίνονται -σε βαθμό εκμετάλλευσης- ασύμφορες προτάσεις, να προτείνεις κάτι σε φάση "δες μωρέ λίγο το βιογραφικό σου".

Το είπα παραπάνω αλλά θα το ξαναπώ: α) δεν κατάλαβες το νόημα του κειμένου και β) δίνεις στα πράγματα μια προσωπική διάσταση που δεν την έχουν από μόνα τους. Και τα δύο (πόσο μάλλον ο συνδυασμός τους) σε οδηγούν σε τελείως λάθος συμπεράσματα. Και τα δύο είναι δικά σου σφάλματα και στο χέρι σου να τα διορθώσεις.

Συνεχίζω σχολιάζοντας άμεσα το quote του original κειμένου που παρέθεσες: είχα αναρωτηθεί στο παρελθόν (δε θυμάμαι σε ποιο thread δυστυχώς), γιατί η Ελλάδα είναι τόσο πίσω όσον αφορά την αγορά λογισμικού. Τόσες σχολές Πληροφορικής έχουμε, τόσους πτυχιούχους. Δε βρέθηκε ένας να κάνει κάτι σαν το...Flappy Bird έστω;

Να σου πω τη γνώμη μου όντας μέσα στην αγορά πάνω από 10 χρόνια; Πρώτον, το flappy bird ("έστω?" lol) είναι τελείως στρεβλό κριτήριο γιατί μιλάμε για το one of a kind viral thing. Δεύτερον, πολλοί έχουν βρεθεί να κάνουν αξιόλογα και πετυχημένα πράγματα αλλά δεν το έμαθες εσύ γιατί δεν το έγραψαν στις ειδήσεις.

Και τρίτον, όσον αφορά την αγορά σα σύνολο, επειδή η πλειοψηφία όσων δραστηριοποιούνται έχουν τη γνωστή (στο χώρο) σκατόμυαλη ελληνική νοοτροπία που έχει και ο φρουτάς: πώς θα γίνει να βγάλουμε τα εύκολα χρήματα, με τη μικρότερη δυνατή επένδυση. Guess what? Τα εύκολα χρήματα υπάρχουν μόνο τον καιρό των παχιών αγελάδων. Όταν η αγορά κρασάρει, όποιος είναι μέσα με σημαία όχι τον επαγγελματισμό αλλά το κέρδος τα μαζεύει και πάει σπίτι του.

Θα μπορούσα να σου φέρω πάρα πολλά παραδείγματα τόσο αποτυχημένων όσο και πετυχημένων (ιδίως τα τελευταία χρόνια που αλλάζει σιγά σιγά η νοοτροπία -- οι επιχειρηματίες πλέον δεν είναι οι λεφτάδες του χθες αλλά οι techies του σήμερα) προσπαθειών, αλλά έχει νόημα; Αν θες να σου φέρω πάντως.

Οπότε τα όσα σκέφτεται ο συγγραφέας, έχουν απασχολήσει τουλάχιστον άλλο ένα συμπολίτη του (εμένα), άρα γιατί όχι και περισσότερους; The point is, τι καινούριο μας λέει;

Για τις ανάγκες της συζήτησης ας υποθέσουμε ότι δε μας λέει τίποτα καινούριο (που δεν ισχύει: αν δεν ήταν καινούριο, τότε όλοι θα έστελναν παρουσιάσιμα βιογραφικά, QED). So what? Αυτό σου δίνει το δικαίωμα να τον κράζεις; Άμα είναι κράξε και τη μάνα σου που σου λέει ότι σ' αγαπάει αφού κι αυτό δεν είναι καινούριο.

Να του αναγνωρίσω καλή προαίρεση; Θα το κάνω, οκ. Από την άλλη επέτρεψε μου να αμφισβητώ το σκεπτικό του, όπως αμφισβητώ και άλλων συγγραφέων, οι οποίοι γράφουν αντίστοιχα πράγματα για την "πράσινη ενέργεια", τη "βιολογική γεωργία" ή ξέρω 'γω τον "οικοτουρισμό". Μιας και είσαι του χώρου, φαντάζομαι προ πενταετίας όλο και κάποιος συνάδελφός σου θα λιβάνιζε τους "νέοπες" με κάτι του στυλ "μάθε παιδί μου Joomla".

Καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στο "ο χώρος αυτός έχει ανάπτυξη, σκέφτηκες να μπεις μέσα αν δεν βγάζεις άκρη εκεί που είσαι τώρα;" και στο "μάθε Joomla να κάνεις καμία αρπαχτή;".

Επίσης, ακόμα και το Joomla για αρπαχτή δεν είναι a priori κατακριτέο. Εξαρτάται από τις συνθήκες του καθενός. Σε τι διαφέρει π.χ. το να μάθεις Joomla από το να πας να δουλέψεις barman; Ότι ο barman γαμάει περισσότερο; Γιατί όσον αφορά την επαγγελματική σου σταδιοδρομία το Joomla είναι μάλλον καλύτερο. Αλλά όταν έρθει κάποιος να σου πει "θες να έρθεις για barman" εσύ δεν του λες "άντε γαμήσου βδέλλα που θέλεις να μου πιείς το άιμα". Γιατί έτσι;

Εντέλει ας μας απαντήσει κάποιος, πριν ξεσκονίσω τα βιβλία μου της C++, οι αμιγώς "Πληροφορικάριοι" -οι απόφοιτοι δηλαδή σχετικών σχολών-, γιατί παραμένουν άνεργοι, ή γιατί οι εργοδότες δεν επενδύουν πρώτα σ' αυτούς, αφού τόση ανάγκη έχουν από προσωπικό;

Γιατί στην πλειοψηφία τους δεν είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς. Θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της μετριότητας, αλλά κανένας σοβαρός επιχειρηματίας (ειδικά οι techies που ανέφερα παραπάνω) δε θα πάει να κάνει business πατώντας πάνω στη μετριότητα γιατί σήμερα που ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος αυτό είναι game over πριν καν ξεκινήσεις.

Σε σύγχισα τώρα που τους είπα μέτριους έτσι; Θα σου βάλω μια εργασία για το σπίτι. Ειλικρινά θα μπορούσα να επιλέξω από αμέτρητα παραδείγματα, αλλά ας πάρω ένα πολύ πολύ φρέσκο.

Αγγελία για iOS developer στην Taxibeat. Μόνοι τους λένε ότι αν ο κατάλληλος υποψήφιος δεν είναι Αθηναίος αλλά ψήνεται να μετακομίσει Αθήνα, θα του κάνουν αυτοί το πακέτο της μετακόμισης. Εργασία για το σπίτι: γιατί το λένε αυτό; Δεν υπάρχουν άνεργοι απόφοιτοι σχετικών σχολών στην Αθήνα;

Από εκεί και πέρα επιμένω: Γιατί δεν αρχίζουν να μαθαίνουν HTML και Java οι απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής; Γιατί δεν απασχολούνται αυτοί πρώτοι απ' όλους στην ελληνική βιομηχανία λογισμικού; Τι στο καλό, εδώ έμαθα βασικά πράγματα HTML, CSS και Joomla εγώ για χαβαλέ σ' ένα καλοκαιράκι, δε μπορούν αυτοί που ως φοιτητές έγραψαν χιλιάδες γραμμές κώδικα σε C; 

Καταλαβαίνεις που το πάω; Η άνεργη δασκαλίτσα ίσως και να μη μπορεί καν να αντιληφθεί τι σημαίνει "κώδικας", ο Πληροφορικάριος όμως γιατί πετάει αετό, τη στιγμή που -κατά τον συγγραφέα- υπάρχει μια τεράστια αγορά εργασίας μπροστά του;

Τα είπα παραπάνω. Να ξαναπώ πως είναι φανερό από αυτά που λες ότι δεν έχεις καθόλου εμπειρία στο χώρο και άρα δεν είσαι αρμόδιος να βγάλεις συμπεράσματα. Επομένως fucking stop doing that και μην αποδίδεις σε θεωρίες συνωμοσίας αυτά που δε μπορείς (τώρα, γιατί δεν είναι κανένα μυστικό, σε λίγα χρόνια θα μπορείς) να εξηγήσεις.

Το point μου ήταν πως ένα καλό ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ δε σου εξασφαλίζει σήμερα εργασία στον τομέα σου, ή έστω σε κάποιο παρεμφερή, καθώς και το ότι τα κριτήρια του εργοδότη δεν έχουν να κάνουν τελικά ούτε με το προαναφερθέν CV, ούτε με την επιτυχή έκβαση μιας συνέντευξης.

Συγγνώμη, αλλά όσον αφορά το βιογραφικό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε (και συγκεκριμένα απαντώντας σε δική σου ερώτηση!) ότι δε σου εξασφαλίζει ΤΙΠΟΤΑ πέραν ίσως του ότι θα σε πάρουν τηλέφωνο.

Όσον αφορά τα κριτήρια του εργοδότη, fucking stop doing that. Δεν έχεις ιδέα ποιά είναι τα κριτήρια του εργοδότη. Το λέω όχι για να σε μειώσω, αλλά γιατί είναι η αλήθεια.

Κοινώς, όσο καλά και να πλασάρεις τον εαυτό σου, όσες περγαμηνές κι αν έχεις, ότι προϋπηρεσία κι αν δηλώσεις, ενδέχεται να προτιμηθεί τελικά ο α) ομορφότερος υποψήφιος, β) underqualified αλλά φτηνότερος υποψήφιος (aka ο πιτσιρικάς < 25 ετών, αυτός που θα μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιον νεότερο στο μέλλον), γ) ο υποψήφιος που θα δεχτεί να γίνει "παιδί για όλες τις δουλειές".

Αυτό που θα πω ίσως ακουστεί κάπως προκλητικό την εποχή της κρίσης, αλλά: είναι δική σου επιλογή το πού και πώς θα πλασάρεις τον εαυτό σου. Αν πλασάρεις τον εαυτό σου σε εργοδότες που ψάχνουν να εκμεταλλευτούν τρυφερό νεανικό κωλαράκι (by the way να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε, στην πρώτη μου δουλειά πληρωνόμουν ψίχουλα σε σχέση με το τι αξία παρήγαγα αλλά αυτά που έμαθα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος ήταν ανεκτίμητης αξίας) τότε δε φταίει κανένας άλλος απο σένα που ρίχνεις την αξία σου. Θέλεις να σου συμπεριφέρονται με σεβασμό και να σε καλοπληρώνουν; Πήγαινε να πάρεις τη θέση στην Taxibeat αν έχεις τα @@. Δεν τα έχεις; Ποιός φταίει γι' αυτό; Οι κακοί που δε σου δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσεις προϋπηρεσία; Please. Λες και θα σ' έπαιρναν στην Taxibeat με περγαμηνές και προϋπηρεσία. By the way, το είδες ότι λένε bonus points για "Github account with some cool projects in it"; Σε προβλημάτισε καθόλου;

Επίσης, αν πλασάρεις τον εαυτό σου με βάσει τις περγαμηνές (των οποίων η αξία σ' αυτό το χώρο ειδικά είναι πολύ πολύ χαμηλή και ανεξαρτήτως χώρου γενικότερα φθίνει στο μηδέν κάποια χρόνια αφότου τις αποκτήσεις) το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να βρεις δουλειά σε εργοδότη που προσλαμβάνει με βάση της περγαμηνές. Πράγμα το οποίο είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, αλλά αν δεν προβληματίζεσαι τώρα που το ακούς σίγουρα δε μπορώ να σε κάνω να το συνειδητοποιήσεις.

Δεν έχω ιδέα και δε με ενδιαφέρει το πόσο κουράζεται ο εκάστοτε recruiter διαβάζοντας ό,τι να 'ναι βιογραφικά. Εφόσον το δικό μου είναι κομπλέ, συντεταγμένο σύμφωνα με συγκεκριμένο standard και τσεκαρισμένο από γνώστη, έχω κάθε δικαίωμα να αναρωτιέμαι για το τι πάει στραβά και δε με καλούν για interview.

Αυτό που πάει στραβά και δε σε καλούν είναι το πιο προφανές στον κόσμο: είτε στέλνεις βιογραφικό σε λάθος παραλήπτες, είτε το βιογραφικό σου δεν είναι αρκετά καλό. Και στις δύο περιπτώσεις το λάθος είναι δικό σου και επίσης στο δικό σου χέρι είναι η αντιμετώπισή του.

Πόνεσε; The truth is the truth. All you can do is live with it.

Αν τώρα έχω πέσει σερί σε περιπτώσεις recruiters, που πράγματι θα επιθυμούσαν ένα CV εμπλουτισμένο με λεπτομέρειες της φάσης "παίζω ντιτζεριντού σε έθνικ χίπικη μπάντα" και δεν τους καλύπτει το "συνθέτω και ηχογραφώ Μουσική ερασιτεχνικά", ε, τι να πω, καλά να πάθω.

Κανέναν δεν τον καλύπτει αυτό. Απλά όταν είσαι π.χ. 20 χρονών αυτά μπορείς, αυτά γράφεις. Τώρα αν εσύ γράψεις ότι ηχογραφείς μουσική και εγώ γράψω "περάστε απο δω να δείτε το Github account μου", είναι περίεργο που δε θα σε πάρουν καν τηλέφωνο;

Πρόσφατα συζήτησα με προϊστάμενο HR γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας. Ξέρεις τι μου είπε ο άνθρωπος; Να μη στέλνω βιογραφικά μέσω e-mail, sites εύρεσης εργασίας ή ταχυδρομικά, αλλά αν είναι δυνατόν να τα πηγαίνω αυτοπροσώπως στις επιχειρήσεις που ανεβάζουν αγγελίες.

Είπε πως -εκείνος τουλάχιστον- θα προτιμήσει αυτόν που είδε με τα μάτια του, διότι πολύ απλά θα έχει αποτυπωθεί στη μνήμη του ως άνθρωπος και όχι ως ένα ακόμα .doc αρχείο, όσο τακτοποιημένα κι αν είναι τα περιεχόμενα εντός του αρχείου αυτού.  

Η συμβουλή του έχει μια κάποια αξία αλλά μη την πάρεις τοις μετρητοίς γιατί α) δεν δουλεύουν όλοι έτσι και β) στην τουριστική βιομηχανία όπου το presence σου παίζει πολλές φορές σημαντικό ρόλο θα το λάβουν κι αυτό υπόψη -- μπορεί καμιά φορά να σε καλέσουν μόνο και μόνο απ' αυτό που είδαν, δε πα να τους άφησες και Λούκυ Λουκ αντί για το βιογραφικό σου.

Αλήθεια by the way, όταν μια επιχείρηση ζητά από τους υποψηφίους να συμπληρώσουν custom online φόρμες και να μην αποστείλουν πλήρες CV, τι γίνεται; Εκεί πως αναφέρεις τις "επιπλέον δεξιότητές" σου; Πως κρίνεται ο χαρακτήρας σου;

ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ.

Με γεια του, με χαρά του. Ας έβγαζε όμως -αν ήθελε να είναι σωστός- αγγελία που να γράφει "ζητείται πιτσιρικάς με δικό του μηχανάκι για delivery κατ' οίκον γραφικής ύλης και αναλωσίμων", όχι "ζητείται τεχνικός Η/Υ με καλές γνώσεις Αγγλικών".

Ναι ΟΚ, εμείς γιατί συζητάμε το τι έκανε ή δεν έκανε κάποιος που δεν ξέρουμε; Δικό του πρόβλημα.

Επίσης, τι να το κάνεις που -ίσως λόγω άγνοιας-, αρκετοί πλέον πράγματι πιστεύουν πως χρειάζεται "γεωπόνος" για να τους "κουρεύει το γκαζόν".

Δικό τους πρόβλημα.

Α και για να μην ξεχνιόμαστε, αφού ο εργοδότης ζητά το φτηνότερο και λιγότερο απαιτητικό υπάλληλο, η όλη συζήτηση περί βιογραφικών είναι λίγο άτοπη, διαφωνείς;

Συμφωνώ. Είναι άτοπη γιατί π.χ. εγώ δε θα καταδεχόμουν να ρίξω την αξία μου στο επίπεδο του να συναγωνίζομαι άλλους υποψηφίους όσον αφορά το ποιός είναι φτηνότερος και δίνει περισσότερο κώλο. Αντί γι' αυτό, θα κοιτούσα να ανεβάσω την αξία μου στο επίπεδο του να έρχεται ο εργοδότης σε μένα και να μου προσφέρει δουλειά. Είμαι ξιπασμένος νεοφιλελές; Ειλικρινά χέστηκα αν το πιστεύει κανείς αυτό, προτιμώ να επενδύω το χρόνο μου στο να ανεβάσω το επίπεδό μου κι άλλο.

Την αξία σου σαν σύντροφος ή εραστής θα την αποδείξεις στην πράξη, όντας με τη γυναίκα που γουστάρεις. Την αξία σου ως εργαζόμενος πως θα την αποδείξεις με ένα σκατόχαρτο (ή μάτσο 010101), αν πρώτα δε σε δοκιμάσουν, ή έστω ακούσουν σε μια συνέντευξη;

Στη ζωή δε σου χρωστάει κανένας τίποτα.

Πώς θα αποδείξεις την αξία σου; Δε μπορώ να στο πώ εγώ. Η μέθοδος που λειτούργησε για μένα είναι το να φέρεις τον εαυτό σου σ' ένα σημείο όπου θα μπορείς να μπεις μέσα, ν' ακουμπήσεις τα @@ σου πάνω στο τραπέζι και να πεις "καλά είναι, να τ' αφήσω?". Αλλά αυτό δε γίνεται στέλνοντας βιογραφικά. Γίνεται με το μόλις δεις μια ευκαιρία να την αρπάξεις απ' το μαλλί και να της αλλάξεις τον αδόξαστο. Και αν δεν ψάξεις δε θα τη δεις, γιατί οι ευκαιρίες δεν είναι πλασιέ να σου χτυπάνε την πόρτα. Αν παρ' ελπίδα κάποια στιγμή στη χτυπήσουν και πάλι δεν τις αρπάξεις, προσωπικά θα πω είσαι άξιος της μοίρας σου.

Δηλαδη αυτος ΙΣΩΣ τον καλέσει για συνέντευξη αλλα οι αλλοι ; δινει την γενικότερη εικόνα των Ελλήνων recruiters ;

Ναι. Δε μπορώ φυσικά να το αποδείξω, αλλά έτσι πιστεύω. Ιδιαίτερα για τις δουλειές που θα ήθελες να πάρεις (δηλαδή σοβαροί εργοδότες).

Αν θα ήθελα checklist ; Φυσικά και θα ήθελα checklist η μάλλον καλύτερα τα qualifications των πέντε τελευταίων ατομων που προσέλαβε στην εταιρία .

Ζήτα τα από τον ίδιο για να μη του βάζω εγώ το "fuck off δε σου χρωστάω τίποτα" στο στόμα.

Αντέχει η Ελλάδα του integration να σηκώσει όλους τους απόφοιτους πληροφορικής και τους νεοεισερχόμενους career changers απο αλλες σχολές ; οχι. και τι θα γινει σε αυτή την περίπτωση ; τα βιογραφικά θα χάνονται στην στοίβα , θα κόβονται επειδή έλειπε τέλεια και τα τυπικά προσόντα θα αποκτησουν μεγαλύτερη αξία.

Μ' αυτή τη λογική εφόσον κάποια στιγμή θα πεθάνουμε όλοι ας αυτοκτονήσουμε σήμερα. Που είναι και πιο σίγουρο απ' αυτό που λες, γιατί εσύ το τι θα γίνει το υποθέτεις ενώ ο θάνατος είναι βέβαιος. Επίσης, αν δε σου αρέσει στην Ελλάδα μπορείς να βρεις δουλειά έξω. Ή ακόμα ακόμα και σε αλλοδαπό εργοδότη αλλά work from home.

Θα μου πεις φίλε μας δουλεύεις, έχει τέτοιες δουλειές για όλους; Όχι, δεν έχει. Δεν έχει δουλειές για όλους γενικότερα. Ξέρεις εσύ κάποιο μέρος στον πλανήτη που έχει δουλειές για όλους;

Εκτός αν σε αγγελίες δεν έχετε δει ποτέ να γραφουν πτυχίο πληροφορικής η συναφής ειδικότητας. Ε ο τοπογράφος είναι εκτός απο τα αποδυτήρια κιόλας.

Αν ο τοπογράφος έχει Github και έρθει σε μένα το βιογραφικό του είναι κάθε άλλο παρά έξω.

Φιλικά και δεν πρόκειται να ασχοληθω αλλο με το θέμα . Γραφετε και μακρυναρια όλη την ώρα

Σεβαστό.

Εμενα δεν με καλεσαν καν για συνεντεξη !!!! Μονο μια φορα και πολυ ευγενικα η κοπελα στο HR μου ειπε με τον τροπο της οτι σε καλεσαμε μονο γιατι εχεις πτυχιο αλλα δεν θα σε παρουμε.

Εχω στειλει βιογραφικο σε plaisio, multirama, public, media markt, vodafon κλπ και δεν με πηραν ποτε ουτε για interview γιατι δεν ειχα προυπηρεσια στις πωλησεις χεστηκαν αν ειχα πτυχιο, ηξερα αγγλικα, υπολογιστες και ασχολούμουν ενεργα με την τεχνολογια.

Τι ακριβώς απ' αυτά σε παραξενεύει; Εσύ αν έψαχνες πωλητή δε θα εξαντλούσες πρώτα όλους τους με προϋπηρεσία πριν φτάσεις ίσως στον Anorymous;

Και εγω σπαω το κεφαλι μου γιατι τουλαχιστον δεν με καλουν, αν ημουν εγω ιδιοκτητης θα ελεγα θα τον παρω στην δουλεια θα μου κανει διαφημηση τσαμπα απο το μπλογκ του και τα κοινωνικα του δικτυα μπορει να τον χωσω και στην σελιδα της εταιρεις να γραφει τιποτα ή να κανει και κανενα video review.

Πλάκα κάνεις, ή δέχεσαι να δουλέψεις χωρίς μισθό; Συγκεκριμένα όχι χωρίς μισθό αλλά πληρώνοντας εσύ στον εργοδότη σου τα ένσημα που θα σου κολλάει; Γιατί αν του κοστίζεις περισσότερο από το μηδέν θα πρέπει να δικαιολογείται αυτό το κόστος. Το να γράφει ο κάθε άσχετος (μη το πάρεις προσωπικά) το μακρύ του και το κοντό του στο blog που δε διαβάζει κανείς δικαιολογεί το κόστος;

Για μενα η μονη λογικη απαντηση ειναι οτι θελουν φθηνο εργατικο δυναμικο αρα ο μικροτερος σε ηλικια ειναι πιο φθηνος, το να γνωριζουν το αντικειμενο δεν τους ενδιαφερει και αυτο φαινετε απο του; 10 πωλητες 2-3 και αν το κατεχουν.

Φυσικά θέλουν, εξάλλου αυτές είναι "σκατοδουλειές" (ξέρω τον έχω πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ) και έχουν άπειρο churn ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Κανένας άξιος δεν πρόκειται να μείνει σ' αυτή τη δουλειά πάνω από 1-2 χρόνια max.

Δημοσ.

Ρε συ defacer ξεκόλλα. Άλλο πράγμα πάω να πετύχω εγώ εδώ πέρα, άλλο εσύ. Συνοψίζω γιατί το έχουμε χέσει με τα σεντόνια και από ένα σημείο και μετά, ακόμα κι εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τη συζήτηση. Το λοιπόν, στις θέσεις του συγγραφέα προβάλλω από την αρχή τα εξής δύο αντεπιχειρήματα:

1) Δε μπορεί να φταίνε μόνο τα κακά CV για την ανεργία. Ναι, φταίνε και αυτά, αρνούμαι όμως να δεχτώ πως α) η πλειοψηφία των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν ξέρει πως να συντάξει ένα σωστό βιογραφικό, ή να το εμπλουτίσει όπως πρέπει και β) ότι όπως και να το δεις, δε μπορεί τόσοι απόφοιτοι ανώτατων σχολών να είναι εντελώς άχρηστοι, ακατάρτιστοι ή ξέρω 'γω ανίκανοι για εργασία, έστω και όχι πρωτοκλασάτη.

2) Κανείς δεν αμφισβητεί πως ο τομέας της ανάπτυξης λογισμικού είναι (και θα είναι στο μέλλον) προσοδοφόρος και συνεχώς αναπτυσσόμενος. Όμως α) δε γίνεται όλοι να το γυρίσουν (για χ,ψ λόγους) στο development, β) ακόμα και αν πολλοί στραφούν εκεί, δεν πείθομαι πως υπάρχουν στην Ελλάδα οι απαραίτητες υποδομές για να "μεγαλουργήσουν" (φράση κλειδί: κορεσμός της αγοράς εργασίας) και γ) αμφισβητώ το ότι όλοι οι άνεργοι Πληροφορικάριοι της Ελλάδας δεν σκέφτηκαν έστω το ενδεχόμενο αρπαχτής από π.χ. εφαρμογές για mobile λειτουργικά συστήματα. Ειδικά όσον αφορά τους τελευταίους, προβληματίζομαι ιδιαίτερα.

Από εκεί και πέρα χωρίς πτυχίο μπορείς να γίνεις πολλά πράγματα, αν φυσικά το θες και έχεις ταλέντο: μάγειρας, ταξιτζής, φωτογράφος, ηχολήπτης, πωλητής, υδραυλικός, τεχνικός (aka κατσαβιδάκιας) Η/Υ, πράκτορας του ΟΠΑΠ κ.λ.π. Σου παρέθεσα μερικά επαγγέλματα τα οποία -παρότι ίσως δεν παρέχουν το πρεστίζ και τις δυνατότητες ανέλιξης του developer-, ακόμα και σήμερα έχουν φράγκα. Μάλιστα μπορείς να ασχοληθείς με τους εν λόγω κλάδους χωρίς να επενδύσεις σε διάβασμα και περαιτέρω γνώσεις.

Γιατί δεν ψήνονται λοιπόν οι άνεργοι για τα παραπάνω; Ή γιατί τρώνε κι απ' αυτά πόρτα; Φαντάζομαι για πολλούς λόγους, μερικοί εκ των οποίων θα είναι αμιγώς προσωπικοί. Ωστόσο εκτιμώ πως κάμποσοι απορρίπτουν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα διότι φοβούνται να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε μια κορεσμένη αγορά. Οπότε σου λένε, "καλύτερα σερβιτόρος με 450 το μήνα, παρά ρίσκο, φέσι και ανεργία για τα επόμενα δύο χρόνια". 

Για να κλείνω σιγά σιγά, δεν αμφισβητώ τα όσα έχεις γράψει ως τώρα, ούτε προσπαθώ προφανώς να σε βγάλω λάθος. Ή πιο σωστά προσπαθώ πράγματι να σε βγάλω λάθος, αλλά σ' ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα: μιλάς βάσει των δικών σου βιωμάτων και επιτυχιών. Δεν είναι όλοι σαν κι εσένα (ούτε το ίδιο ικανοί, ούτε το ίδιο μεθοδικοί, ούτε όμως ενδεχομένως και το ίδιο τυχεροί). Οπότε μην επιμένεις πως η τακτική που ακολούθησες εσύ, θα επιφέρει οπωσδήποτε τα ίδια αποτελέσματα και στις ζωές των άλλων. 

Κάποιους σαφώς και τους βοηθάς με τις προτάσεις σου, κάποιοι άλλοι όμως μιλούν εντελώς "διαφορετική γλώσσα". Οπότε αυτά τα τσιτάτα σε φάση "Πόνεσε; The truth is the truth. All you can do is live with it", κράτα τα για άλλη κουβέντα. Διότι εμένα μπορεί να μη με θίγει η συγκεκριμένη φράση, ή ίσως βλέπω πίσω απ' αυτή ένα ευγενή σκοπό, μια προσπάθεια σου να με "αφυπνίσεις", κάποιος άλλος άνετα θα μπορούσε να την πάρει στραβά και να καταλήξει στο κλασσικό "χέσε μας ρε γιάπη". 

Παρακάτω παραθέτω τις απαντήσεις μου στην προηγούμενη δημοσίευσή σου. Raw data, δε θα τα ξεψαχνίσω ιδιαίτερα, ούτε θα απαντήσω σε επιμέρους σχόλια απ' αυτών. Όχι επειδή σνομπάρω την κουβέντα, αλλά γιατί με αυτή τη μορφή, δεν οδηγεί πουθενά. Για τα εκτός spoiler συζητάμε όσο θες.

Το βλέπεις πολύ κοντόφθαλμα και αχρείαστα προσωπικά. Ο τύπος δε λέει "σκίστε το κωλαράκι σας και θα σας κάνω τη χάρη να σας κλείσω συνέντευξη", λέει "και κανένας άλλος να μη σας θέλει, θα σας θέλω εγώ". Πράγμα που είναι πασιφανές ότι πρόκειται για ρητορικό εργαλείο. Αν εσύ τώρα επιλέγεις να τσατιστείς επειδή θεωρείς ότι έτσι σε προσβάλλει, με γειά σου και χαρά σου και πρόβλημά σου.

Προφανώς και πρόκειται για ρητορικό εργαλείο -όπως ακριβώς και το δικό μου σχόλιο άλλωστε (τα bold συγκεκριμένα)- και γι' αυτό με ενοχλεί τόσο. Τους λόγους για τους οποίους θίγομαι προσωπικά, τους έχω ήδη παραθέσει και δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνομαι. 

Εννοείται φυσικά πως είναι πρόβλημά μου, τόσο η αντίληψή μου του επίμαχου κειμένου, όσο και η "ευθύνη" παράθεσης επιχειρημάτων στην παρούσα κουβέντα.

Απο τα λεγόμενά του δεν προκύπτει αυτό το συμπέρασμα σε καμία περίπτωση, οπότε το λάθος είναι και πάλι δικό σου. Αυτός λέει πως ένα πολύ συχνό (και καταδικαστικό) πρόβλημα είναι το άθλιο βιογραφικό/προσέγγιση. Το ότι η ανεργία οφείλεται σε κακά βιογραφικά το λες μόνος σου. Το ότι οφείλεται σε σπουδές χωρίς αντίκρυσμα έχει μια πολύ μεγάλη δόση αλήθειας (τα είπαμε για τα πελατειακά ΤΕΙ, να μη τα ξαναλέμε), αλλά και πάλι δεν έχει καμία σχέση με το μήνυμα που μεταφέρει.

Κάτι δεν κατάλαβες απ' τα γραφόμενά μου, διότι δεν ισχυρίζομαι πως η ανεργία οφείλεται σε κακά βιογραφικά, το αντίθετο υποστηρίζω κατά κάποιο τρόπο: Δε μπορεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεργίας να εξηγείται με το επιχείρημα των...κακών βιογραφικών. Για τα χάλια της τριτοβάθμιας κ.λ.π πράγματι συμφωνούμε, με μια όμως διαφορά: για μένα η ευθύνη της παρακολούθησης μιας σχολής χωρίς αντίκρυσμα, δεν βαρύνει κυρίως τον εκάστοτε πιτσιρικά φοιτητή, αλλά αυτόν που δημιούργησε το εκπαιδευτικό σύστημα.

Όχι, αλλά πιστεύω πως όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες είναι κανείς διπλά ηλίθιος να σαμποτάρει τον εαυτό του με χάλια βιογραφικό κλπ. Παρόλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να το κάνουν (δεν είναι καινούριο αυτό, η ανθρώπινη ηλιθιότητα ακόμα και μπροστά σε ζητήματα ζωής και θανάτου θα υπάρχει πάντα). Και ο τύπος λέει κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και βελτιώστε την προσέγγισή σας. Don't be that stupid guy.

Οκ, με καλύπτεις, δεν έχω κάτι να προσθέσω.

Το είπα παραπάνω αλλά θα το ξαναπώ: α) δεν κατάλαβες το νόημα του κειμένου και β) δίνεις στα πράγματα μια προσωπική διάσταση που δεν την έχουν από μόνα τους. Και τα δύο (πόσο μάλλον ο συνδυασμός τους) σε οδηγούν σε τελείως λάθος συμπεράσματα. Και τα δύο είναι δικά σου σφάλματα και στο χέρι σου να τα διορθώσεις.

Επειδή τελικά η ερμηνεία ενός κειμένου εξαρτάται τόσο από το νόημα που επιχείρησε να του προσδώσει ο συγγραφέας, όσο και από τη νοοτροπία/ψυχική κατάσταση/ιδεολογία του αναγνώστη, ας μη μιλήσουμε καλύτερα για σφάλματα και λάθος συμπεράσματα, αλλά για υποκειμενικότητα. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει τίποτα για να διορθώσω λοιπόν και σε παροτρύνω ξανά, να τσεκάρεις τα links που παρέθεσα νωρίτερα. Links που βρήκα στη σελίδα οπού φιλοξενείται το επίμαχο κείμενο. 

Να σου πω τη γνώμη μου όντας μέσα στην αγορά πάνω από 10 χρόνια; Πρώτον, το flappy bird ("έστω?" lol) είναι τελείως στρεβλό κριτήριο γιατί μιλάμε για το one of a kind viral thing. Δεύτερον, πολλοί έχουν βρεθεί να κάνουν αξιόλογα και πετυχημένα πράγματα αλλά δεν το έμαθες εσύ γιατί δεν το έγραψαν στις ειδήσεις.

Γράφω "έστω" αναφερόμενος στην πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου application, όχι στην εμπορική του επιτυχία. Επίσης, συμφωνώ με τη χρήση του όρου "viral", αλλά με το "one of a kind" όχι και τόσο. Να στο πάω διαφορετικά, ένα απλό, διασκεδαστικό και εθιστικό platformer για mobile λειτουργικά, πόσο δύσκολο είναι να γίνει από μια ομάδα π.χ. Ελλήνων φοιτητών Πληροφορικής;

Για το ότι έχουν γίνει αξιόλογα και πετυχημένα πράγματα δεν αμφιβάλω. Αλλά αυτό το υφάκι "δεν το έμαθες εσύ γιατί δεν το έγραψαν στις ειδήσεις" είναι αχρείαστο. To point μου είναι πως μεταξύ ξέρω 'γω ανεπτυγμένων πειραματικών AI και του Flappy Bird, υπάρχει μια μέση κατάσταση, την οποία όμως δε βλέπω να εκμεταλλεύονται οι συντοπίτες μας. Να σου φέρω ένα παράδειγμα; Θα ήθελα να δω κάποιο indie game, απ' αυτά που έχουν κατακλύσει το Steam, το οποίο να αναπτυχθεί εξολοκλήρου από ελληνική ομάδα. Πραγματάκια δηλαδή που μπορούν να γίνουν από λίγα άτομα, χωρίς την υποστήριξη κάποιας μητρικής εταιρίας. Δε μιλάω λοιπόν για κάτι με τρελά γραφικά και ΑΙ a la HAL, όπου απαιτούνται φευγάτα budget και εργατοώρες. 

Α και που 'σαι: τα παραπάνω προφανώς και τα ρωτάω ως άσχετος με το χώρο. Ειλικρινείς απορίες είναι. Ουδέποτε υποστήριξα πως είμαι insider.

Και τρίτον, όσον αφορά την αγορά σα σύνολο, επειδή η πλειοψηφία όσων δραστηριοποιούνται έχουν τη γνωστή (στο χώρο) σκατόμυαλη ελληνική νοοτροπία που έχει και ο φρουτάς: πώς θα γίνει να βγάλουμε τα εύκολα χρήματα, με τη μικρότερη δυνατή επένδυση. Guess what? Τα εύκολα χρήματα υπάρχουν μόνο τον καιρό των παχιών αγελάδων. Όταν η αγορά κρασάρει, όποιος είναι μέσα με σημαία όχι τον επαγγελματισμό αλλά το κέρδος τα μαζεύει και πάει σπίτι του.

Οκ, δε βρίσκω λόγο να διαφωνήσω σε κάτι...αναφέρεσαι σε πλειοψηφία όμως, αυτό kind of proves my point.

Θα μπορούσα να σου φέρω πάρα πολλά παραδείγματα τόσο αποτυχημένων όσο και πετυχημένων (ιδίως τα τελευταία χρόνια που αλλάζει σιγά σιγά η νοοτροπία -- οι επιχειρηματίες πλέον δεν είναι οι λεφτάδες του χθες αλλά οι techies του σήμερα) προσπαθειών, αλλά έχει νόημα; Αν θες να σου φέρω πάντως.

Και δε φέρνεις; Δε ζητάω κάποιου τύπου "τεκμηρίωση" των ισχυρισμών σου, δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω. Αν θεωρείς πως μπορεί κάποιος π.χ. να εμπνευστεί βλέποντας συγκεκριμένα παραδείγματα, φέρε. ;)

Για τις ανάγκες της συζήτησης ας υποθέσουμε ότι δε μας λέει τίποτα καινούριο (που δεν ισχύει: αν δεν ήταν καινούριο, τότε όλοι θα έστελναν παρουσιάσιμα βιογραφικά, QED). So what? Αυτό σου δίνει το δικαίωμα να τον κράζεις; Άμα είναι κράξε και τη μάνα σου που σου λέει ότι σ' αγαπάει αφού κι αυτό δεν είναι καινούριο.

Δεν τον κράζω, δεν προσπαθώ να πλήξω την προσωπικότητά του. Αμφισβητώ τα όσα ισχυρίζεται, θεωρώ πως λόγω μιας καλοπροαίρετης αφέλειας ή του wisful thinking mode λειτουργίας που του επιτρέπει η προσωπική του επιτυχία, γενικεύει χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του επίσημα στοιχεία, ή έστω άλλες απόψεις, μερικές από τις οποίες βρίσκονται μόλις ένα κλικ από το δικό του κείμενο.

Καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στο "ο χώρος αυτός έχει ανάπτυξη, σκέφτηκες να μπεις μέσα αν δεν βγάζεις άκρη εκεί που είσαι τώρα;" και στο "μάθε Joomla να κάνεις καμία αρπαχτή;".

Σαφώς. Επιμένω όμως πως στο επίμαχο κείμενο δεν γίνεται ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ "χώρου με ανάπτυξη" και "αυτό πουλάει = εύκολα και γρήγορα γκαφρά". 

Defacer είσαι επαγγελματίας και δεν υπάρχει περίπτωση να σου πάω κόντρα σε πράγματα τα οποία σαφώς γνωρίζεις 100 φορές καλύτερα από 'μένα. Ωστόσο η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για mobile λειτουργικό είναι κάτι που αρκετοί έχουμε σκεφτεί, είτε για χαβαλέ, είτε επαγγελματικά. Θυμήσου ακόμα και τα διάφορα threads που ανοίγουν στα λημέρια σου του forum κατά καιρούς, σε φάση "θέλω να μάθo java για να φτιάξο antroit java geims".

Αλλά για να το κλείνουμε σιγά σιγά, θα ισχυριστείς πως ο συγγραφέας μια χαρά τα γράφει, ότι ουδέποτε υποστήριξε πως η ενασχόληση με το χώρο είναι ευκολάκι και μπορεί ο καθένας να γίνει developer. Θα έρθω μετά κι εγώ να σου πω ότι δεν παρέχει αρκετές λεπτομέρειες, κάνοντας έτσι την κατάσταση να μοιάζει περισσότερο προσιτή απ' όσο πραγματικά είναι...και πάει λέγοντας.

Ας πούμε ότι δε διαφωνούμε μεταξύ μας, αλλά διαφωνούμε ως προς την ερμηνεία του κειμένου.

Επίσης, ακόμα και το Joomla για αρπαχτή δεν είναι a priori κατακριτέο. Εξαρτάται από τις συνθήκες του καθενός. Σε τι διαφέρει π.χ. το να μάθεις Joomla από το να πας να δουλέψεις barman; Ότι ο barman γαμάει περισσότερο; Γιατί όσον αφορά την επαγγελματική σου σταδιοδρομία το Joomla είναι μάλλον καλύτερο. Αλλά όταν έρθει κάποιος να σου πει "θες να έρθεις για barman" εσύ δεν του λες "άντε γαμήσου βδέλλα που θέλεις να μου πιείς το άιμα". Γιατί έτσι;

Δεν σε πιάνω. Το παράδειγμά μου με το Joomla αφορούσε ακριβώς αυτό που περιγράφεις παραπάνω, δηλαδή τη νεοελληνική νοοτροπία των γρήγορων και εύκολων φράγκων, αλλά και τη τζάμπα μαγκιά του τύπου "εγώ ξέρω ρε, εμένα θ' ακούς". Δεν υπονοώ πως το να βγάλεις κανά μεροκάματο (μηνιάτικο ίσως) στήνοντας σε Joomla είναι κατακριτέο. Εργαλείο είναι κι αυτό, εννοείται πως αν το απαιτούν/επιτρέπουν οι συνθήκες θα χρησιμοποιηθεί.

Βέβαια -ας αναφερθεί εδώ- και η συμβολή του Joomla (και λοιπών CMS) στην διάδοση της νοοτροπίας "ό,τι δηλώσεις είσαι", καθώς και στην επιτυχία τυχάρπαστων γενικότερα. Σε φάση ο κακόγουστος πελάτης θα δώσει 300 ευρώ για να του στήσουν το εξίσου κακόγουστο και πρόχειρο site του σουβλατζίδικου σε Joomla, δε θα πλήρωνε όμως το 500ρι που θα απαιτούσε π.χ. ένας γραφίστας για site τούμπανο. Αρκεί να λέει ο βλάχος πως έχει "σελίδα στο ιντερνέτ".  :devil:

Γιατί στην πλειοψηφία τους δεν είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς. Θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της μετριότητας, αλλά κανένας σοβαρός επιχειρηματίας (ειδικά οι techies που ανέφερα παραπάνω) δε θα πάει να κάνει business πατώντας πάνω στη μετριότητα γιατί σήμερα που ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος αυτό είναι game over πριν καν ξεκινήσεις.

Oooooook....

Σε σύγχισα τώρα που τους είπα μέτριους έτσι; Θα σου βάλω μια εργασία για το σπίτι. Ειλικρινά θα μπορούσα να επιλέξω από αμέτρητα παραδείγματα, αλλά ας πάρω ένα πολύ πολύ φρέσκο.

Αγγελία για iOS developer στην Taxibeat. Μόνοι τους λένε ότι αν ο κατάλληλος υποψήφιος δεν είναι Αθηναίος αλλά ψήνεται να μετακομίσει Αθήνα, θα του κάνουν αυτοί το πακέτο της μετακόμισης. Εργασία για το σπίτι: γιατί το λένε αυτό; Δεν υπάρχουν άνεργοι απόφοιτοι σχετικών σχολών στην Αθήνα;

Ναι, το γιατί είναι περιζήτητοι οι πραγματικά καταρτισμένοι είναι σαφώς κατανοητό. Αλλά εγώ σε ρωτάω άλλο πράγμα: γιατί δεν είναι πραγματικά καταρτισμένοι αυτοί που αναφέρω, ή (επειδή ξέρω πως θα αναφέρεις το σύστημα Παιδείας) γιατί να μην ξεκινήσουν έστω να ψάχνονται αυτοί περισσότερο, αφού έχουν πιο πρόχειρα τα περί κώδικα; 

Ξαναλέω:

• άνεργος δάσκαλος --> ξανά διάβασμα (αν το 'χει) για να μάθει να προγραμματίζει --> αλλαγή επαγγελματικού κλάδου --> αναζήτηση εργασίας.
  • άνεργος πληροφορικάριος --> φρεσκάρισμα γνώσεων ή εμπλουτισμός αυτών (in any case το υπόβαθρο υπάρχει) --> αναζήτηση εργασίας.

Τα είπα παραπάνω. Να ξαναπώ πως είναι φανερό από αυτά που λες ότι δεν έχεις καθόλου εμπειρία στο χώρο και άρα δεν είσαι αρμόδιος να βγάλεις συμπεράσματα. Επομένως fucking stop doing that και μην αποδίδεις σε θεωρίες συνωμοσίας αυτά που δε μπορείς (τώρα, γιατί δεν είναι κανένα μυστικό, σε λίγα χρόνια θα μπορείς) να εξηγήσεις.

Δεν κατέληξα σε κανένα συμπέρασμα ως τώρα, ερωτήματα έθεσα μονάχα. Το ότι δεν έχω εμπειρία στο χώρο, δεν αποτελεί επιχείρημα που υποστηρίζει τα περί "θεωριών συνωμοσίας". 

Αλλά ας ρίξω και μια τέτοια, με τρώει εδώ και ώρα: προσωπικά π.χ. πιστεύω πως στην Ελλάδα -πλην ελάχιστων πραγματικά αξιόλογων εταιρειών- δεν υπάρχει πραγματική βιομηχανία λογισμικού , ενώ οι περισσότεροι κοιτάνε να κάνουν αρπαχτές στήνοντας και συντηρώντας sites του κ@λου, ή οι πλεόν "μάγκες" λειτουργούν βάσει συμβάσεων με το δημόσιο (aka κρατικοδίαιτοι). Προφανώς και τέτοιες εταιρίες δεν χρειάζονται πολύ προσωπικό, άρα δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύσουν στην πρόσληψη και εκπαίδευση αποφοίτων σχολών Πληροφορικής.

Συγγνώμη, αλλά όσον αφορά το βιογραφικό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε (και συγκεκριμένα απαντώντας σε δική σου ερώτηση!) ότι δε σου εξασφαλίζει ΤΙΠΟΤΑ πέραν ίσως του ότι θα σε πάρουν τηλέφωνο.

Ήμουν σαφής νομίζω. Δε διαφωνώ με τα όσα γράφεις εσύ, διαφωνώ με το original κείμενο, όπως αυτό παρουσιάζεται στο παρόν thread. Ξανά, ΣΧΟΛΙΑΣΕΣ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΟΥ ΣΕ ΕΝΑ THREAD ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ".

Όσον αφορά τα κριτήρια του εργοδότη, fucking stop doing that. Δεν έχεις ιδέα ποιά είναι τα κριτήρια του εργοδότη. Το λέω όχι για να σε μειώσω, αλλά γιατί είναι η αλήθεια.

Πολύ ωραία.

Αυτό που θα πω ίσως ακουστεί κάπως προκλητικό την εποχή της κρίσης, αλλά: είναι δική σου επιλογή το πού και πώς θα πλασάρεις τον εαυτό σου. Αν πλασάρεις τον εαυτό σου σε εργοδότες που ψάχνουν να εκμεταλλευτούν τρυφερό νεανικό κωλαράκι (by the way να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε, στην πρώτη μου δουλειά πληρωνόμουν ψίχουλα σε σχέση με το τι αξία παρήγαγα αλλά αυτά που έμαθα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος ήταν ανεκτίμητης αξίας) τότε δε φταίει κανένας άλλος απο σένα που ρίχνεις την αξία σου. Θέλεις να σου συμπεριφέρονται με σεβασμό και να σε καλοπληρώνουν; Πήγαινε να πάρεις τη θέση στην Taxibeat αν έχεις τα @@. Δεν τα έχεις; Ποιός φταίει γι' αυτό; Οι κακοί που δε σου δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσεις προϋπηρεσία; Please. Λες και θα σ' έπαιρναν στην Taxibeat με περγαμηνές και προϋπηρεσία.By the way, το είδες ότι λένε bonus points για "Github account with some cool projects in it"; Σε προβλημάτισε καθόλου;

Ρε συ...

Είπα εγώ ότι απαιτώ να με προσλάβει η Taxisbeat με πτυχίο ΤΕΙ και χωρίς "Github account with some cool projects in it"; Από που προκύπτει αυτός σου ο συλλογισμός; Ποιος σου είπε ότι ενδιαφέρομαι να απασχοληθώ ως προγραμματιστής γενικότερα;

Επίσης, αν πλασάρεις τον εαυτό σου με βάσει τις περγαμηνές (των οποίων η αξία σ' αυτό το χώρο ειδικά είναι πολύ πολύ χαμηλή και ανεξαρτήτως χώρου γενικότερα φθίνει στο μηδέν κάποια χρόνια αφότου τις αποκτήσεις) το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να βρεις δουλειά σε εργοδότη που προσλαμβάνει με βάση της περγαμηνές. Πράγμα το οποίο είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, αλλά αν δεν προβληματίζεσαι τώρα που το ακούς σίγουρα δε μπορώ να σε κάνω να το συνειδητοποιήσεις.

Οk...σεβαστά και δεκτά, όλα.

Αυτό που πάει στραβά και δε σε καλούν είναι το πιο προφανές στον κόσμο: είτε στέλνεις βιογραφικό σε λάθος παραλήπτες, είτε το βιογραφικό σου δεν είναι αρκετά καλό. Και στις δύο περιπτώσεις το λάθος είναι δικό σου και επίσης στο δικό σου χέρι είναι η αντιμετώπισή του.

Πόνεσε; The truth is the truth. All you can do is live with it.

Εξακολουθείς να κάνεις δύο λάθη: Θεωρείς πως τα παραδείγματα μου αφορούν αποκλειστικά εμένα, καθώς και ότι όλες οι θέσεις εργασίας στην πιάτσα είναι αντίστοιχες μ' αυτές που προσφέρεις/ψάχνεις εσύ. 

Κανέναν δεν τον καλύπτει αυτό. Απλά όταν είσαι π.χ. 20 χρονών αυτά μπορείς, αυτά γράφεις. Τώρα αν εσύ γράψεις ότι ηχογραφείς μουσική και εγώ γράψω "περάστε απο δω να δείτε το Github account μου", είναι περίεργο που δε θα σε πάρουν καν τηλέφωνο;

Ρε μαν, ναι άμα στείλουμε και οι δύο σε εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, προφανώς και θα πάρουν εσένα. Γιατί έχεις σκαλώσει όμως εκεί; Άμα στέλναμε τα ίδια βιογραφικά στο Νάκα, πιθανότατα θα προτιμούσαν εμένα. Το point σου πιο είναι εδώ; Είπαμε, δεν ψάχνω δουλειά ως προγραμματιστής, ούτε όλοι οι άνεργοι φαντάζομαι. Κάπου έχεις μπερδευτεί!

Ή άμα έστελνες βιογραφικό μέσω mail χωρίς subject, δε πα να δήλωνες μέσα και προϋπηρεσία Αστροφυσικού στη NASA, ο recruiter παίζει και να το σούταρε κατευθείαν λόγω παρουσιαστικού, σύμφωνα πάντα με το συγγραφέα.  :devil:

Στην τελική όλα όσα γράφω περί "σύνθεσης Μουσικής" είναι σπόντα προς το αρχικό κείμενο, αλλά και κάποιους άλλους συμφορουμίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως στο σωστό CV, επιβάλλεται να αναφέρονται τα χόμπι του υποψηφίου. 

Δημοσ.

Χαλαρώστε παιδιά υπάρχουν άπειρες κενές θέσεις στην αγορά εργασίας. Απλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι υποψήφιοι για να τις καλύψουν.  :-)

Κατ' αρχάς νομίζω πως συζητάμε σε λάθος βάση, αφού αντιλαμβανόμαστε την εργασία σαν προνόμιο.

Το δικαίωμα στην εργασία (με αξιοπρεπής συνθήκες εργασίας και μισθού βεβαίως βεβαίως) είναι παμπάλαια διεκδίκηση.

Άρα γυρνάμε μερικούς αιώνες πίσω.

Άμα είναι δηλαδή να πρέπει να βρω την μία και μοναδική ευκαιρία,να την κυνηγήσω σαν τρελή, να την αρπάξω απο τα μαλλιά και να την ξεπατικώσω για να πετύχω το αυτονόητο, δηλαδή σπουδάζω-->βρίσκω δουλειά--> καλύπτω τα έξοδα μου (όπως έχουν κάνει γενιές και γενιές στο παρελθόν), ε τότε κάτι τρέχει.

Παρεπιμπτόντως, διαβάζοντας το thread ένιωσα εγκλωβισμένη μέσα σε ένα infinite loop. :shock:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...