Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να πω και εγώ την δική μου άποψη καθώς είμαι επίσης "από την άλλη μεριά" όσον αφορά το θέμα CV. Θα μιλήσω για εξειδικευμένες θέσεις, όχι για "υπάλληλο γραφείου" ας πούμε αλλά νομίζω οι συμβουλές είναι καλές για οποιαδήποτε δουλειά. Από τα 3 χρόνια που βλέπω CV έχω βγάλει πολλά συμπεράσματα, θα τα πω απλά όποιος θέλει τα ακούει. 

- Απαγορεύεται το βιογραφικό πάνω από 2 σελίδες. Όσο παραπάνω από 2 σελίδες τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κοπεις.- απλά τα πράματα. Εξαιρείται κάποιος που έχει πάνω από 15 χρόνια επαγγελματική εμπειρία σε πολλές εταιρίες και δηλώνει υποψηφιότητα για upper management.

- Η συντριπτική πλειονότητα των υποψήφιων δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις για εκειδικευμένες θέσεις, μιλάμε για 90% τώρα. Αυτά που ζητάει το HR στην αγγελία το πληρεί το 0.5% στην καλύτερη περίπτωση.

- Το HR είναι πάντα υπερβολικό με τις απαιτήσεις στην αγγελία για να μην μαζέψει σπαμ CVs από τον κάθε πικραμένο, αλλά και για να φουσκώσει τα λεφτά που λέει ότι δίνει στην αγγελία να τραβήξει τους σοβαρούς (μετά θα σου πούνε έχεις τα μισά προσόντα πάρε τα 2/3 του ποσού). Μην ντραπείτε αν έχετε τα μισά προσόντα από ότι ζητάνε, είναι αρκετά. 

- Η απόφαση για Interview από ένα σωστό CV παίρνεται σε 10 - 30 δευτερόλεπτα, και είναι 100% ακριβές αυτό που σας λέω.

- Όταν υπάρχει θέση να καλυφθεί , το HR ψοφάει να βρει άτομα για Interview, υπάρχει δουλειά που πάει πίσω όσο η θέση είναι κενή. Μη νομίζετε ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία εναντίων σας και δεν σας καλούν για interview. 

- Μην πλατιάζετε. Τίτλος πτυχίου, πανεπιστήμιο , βαθμός (προαιρετικά), πτυχιακή. Τελος. Προηγούμενη θέση, ονομα εταιρίας 4 bullet points με το τι κάνατε, τέλος. Τίτλος σεμιναρίου αρκεί. "ECDL" σκέτο η με τίτλους ενοτήτων αρκεί δεν θέλει κατεβατό από κάτω να εξηγήσει κάτι παραπάνω. Περισσότερα bullets και περιγραφή μόνο αν δεν υπάρχει αρκετό υλικό να γεμίσει 1 σελίδα, η για συγκεκριμένη επαγγελματική εμπειρία που είχατε στην οποία πετύχατε πολλά ουσιαστικά πράματα και είστε εξαιρετικά περήφανοι για αυτά και θέλετε να αναπτυχθούν, η θέλετε μια δουλειά να ξεχωρίσει από τις άλλες.  

- Όταν υπάρχει οποιοδήποτε δείγμα δουλειάς πάντα να αποσταλεί σαν attachment με το cv. Αν είσαι γραφίστας portfolio, αν είσαι πωλητής track record κτλ. Μάλιστα καλύτερα να ψάξετε να βρείτε η να δημιουργήσετε κάποιο σοβαρό δείγμα δουλειάς που μπορείτε να στείλετε σαν attachment. Οτιδήποτε θα σας ξεχωρίσει από το pack. 

- Hobby αναφαίρετε μόνο αν το cv σας είναι άδειο και δεν έχει πολύ ουσία. Αν υπάρχουν καλές σπουδές, καλή εμπειρία και προσόντα που εκπληρούν τη θέση μην μιλάτε για τίποτα άσχετο με την δουλειά ότι και να είναι αυτό.

- Η φώτο είναι απαραίτητη αλλά αν είναι κακής ποιότητας μην βάλετε. Πρέπει να είναι η πιο κυριλέ φώτο που έχετε βγάλει στην ζωή σας. 

- Αν δεν υπάρχει επαγγελματική εμπειρία πρέπει να "get your foot in the door". Πρέπει να αποδείξετε στον άλλον ότι θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε. Αυτό γίνεται μόνο αν ασχοληθείτε μόνοι σας με το αντικείμενο in question. Αν είσαι προγραμματιστής ναι το github project θα σου αυξήσει τις πιθανότητες δραματικά. Αν είσαι φρέσκος οικονομολόγος και θες να γίνεις trader άνοιξε ένα demo account και πέτα το track record μέσα. Αν απλά είσαι απόφοιτος σχολής και στέλνεις απλά τις σπουδές σου, το proficiency και τα φοβερά στοιχεία του χαρακτήρα σου πρέπει να καταλάβεις οτι το cv σου θα είναι ίδιο με άλλα 250 cv. Μην έχεις ελπίδες. 

- Οποιοδήποτε είδους εργασία συναφής με το αντικείμενο, να μπει μέσα, μαύρη άσπρη κίτρινη κόκκινη. Αν πας για τραπεζικός υπάλληλος μην γράψεις ότι παρέδιδες pizzes το καλοκαίρι. Γράψε ότι βοηθούσες με τα λογιστικά στην pizzaρια , you get my point. 

- Στείλτε CV με κάποιο γνωστό στάνταρ template. Μην φτιάξετε δικό σας word αρχείο. 

- Πάντα να έχετε linkedin profile και να το αναφέρετε στο email που στέλνετε το cv και μάλιστα πρώτο πρώτο, ακόμα και κάτω από το όνομα σας στην κορυφή. Σε εξειδικευμένες θέσεις πλέον η διαδικασία γίνεται πολύ συχνά μέσω linkedin

- Μην στέλνετε generic CV. Το cv να είναι γραμμένο για την συγκεκριμένη θέση και για την συγκεκριμένη εταιρία. Αναφέρετε για ποια θέση κάνετε apply μέσα στο CV. 

- Χρησιμοποιείστε keywords στο CV σας. To σκανάρισμα ακόμα και όταν γίνεται από άνθρωπο γίνεται σε στυλ SEO πλέον. Όπως είπα 10-30 sec ανα CV. Θες λέξεις που να κάνουν stand out. Το καλύτερο κόλπο που μπορώ να προτείνω είναι δείτε την συγκεκριμένη αγγελία για την θέση δείτε τι ζητάει πάρτε τα keywords από την αγγελία και γεμίστε το cv. Be creative.

αυτά αν σκεφτώ κάτι άλλο θα το αναφέρω. Όταν ανοίξει κάνα αντίστοιχο thread θα σας πω τι να κάνετε σε ένα interview :)

Επεξ/σία από alex_000
  • Like 7
  • Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

@N3k: Δεν έχει πολύ νόημα να ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια. Νομίζω τα βασικότερα επιχειρήματά μας τα αναπτύξαμε, αν χρειαστεί μπορούμε να κάνουμε καμιά διευκρίνιση αλλά περαν τούτου ας το αφήσουμε.

Μερικά τελευταία (όχι rehash των ίδιων) από μένα:

1. Χρησιμοποιείς συχνά λέξεις όπως "εκτιμώ", "πιστεύω", κλπ. Δεν ξέρω με τι δεδομένα το κάνεις αυτό. Προσωπικά από αυτά που έχω διαβάσει πιστεύω πως δεν έχεις το υπόβαθρο για να κάνεις τέτοιες κρίσεις με επιτυχία (άσχετα αν συμφωνώ μαζί τους ή όχι).

2. Θα έπρεπε να είμαι χαζός για να πιστεύω ότι καρμπόν αυτό που έκανα εγώ θα δουλέψει για όλους. Αλλά επίσης θα έπρεπε και συ να είσαι χαζός για να πιστεύεις ότι αν ακολουθήσει κανείς το πνέυμα των συμβουλών μου (μην επαναπαύεσαι/εξέλιξε τον εαυτό σου/βάλε ένα στόχο δύσκολο και κυνήγα τον σα να εξαρτάται η ζωή σου απ' αυτό) θα κακοπέσει στη ζωή.

3. Η τύχη σίγουρα παίζει ρόλο. Αλλά θα σου πώ ένα ρητό που κυκλοφορεί μεταξύ των σκακιστών (incidentally, παιχνίδι όπου η έννοια της τύχης έχει πολύ διαφορετική μορφή απ' ότι στο μπαρμπούτι και μεγάλο σχολείο για να μάθει κανείς να επιρρίπτει τις δέουσες ευθύνες στον εαυτό του): "ο καλός παίκτης είναι πάντα τυχερός". Ή ισοδύναμα (αυτό το είπε συγκεκριμένο άτομο αλλά δε θυμάμαι ποιός): "Πολύ περίεργα δουλεύει η τύχη. Όσο πιο πολύ προπονούμαι τόσο πιο τυχερός είμαι όταν παίζω."

4. Η γλώσσα που χρησιμοποιώ σίγουρα δεν αρμόζει σε community manager και διαπραγματευτή. Δεν απολογούμαι γι' αυτό, this is me. Αν σε προσέβαλα χωρίς αιτία τότε βεβαίως και θα ζητήσω συγγνώμη, απο κει και πέρα όμως αυτά που λέω είναι δωρεάν και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Εγώ λειτουργώ βλέποντας την ουσία και όχι την όψη των πραγμάτων, αν άλλος θέλει να λειτουργεί αλλιώς ας κάνει όπως νομίζει.

Κατ' αρχάς νομίζω πως συζητάμε σε λάθος βάση, αφού αντιλαμβανόμαστε την εργασία σαν προνόμιο.

Το δικαίωμα στην εργασία (με αξιοπρεπής συνθήκες εργασίας και μισθού βεβαίως βεβαίως) είναι παμπάλαια διεκδίκηση.

Άρα γυρνάμε μερικούς αιώνες πίσω.

Άμα είναι δηλαδή να πρέπει να βρω την μία και μοναδική ευκαιρία,να την κυνηγήσω σαν τρελή, να την αρπάξω απο τα μαλλιά και να την ξεπατικώσω για να πετύχω το αυτονόητο, δηλαδή σπουδάζω-->βρίσκω δουλειά--> καλύπτω τα έξοδα μου (όπως έχουν κάνει γενιές και γενιές στο παρελθόν), ε τότε κάτι τρέχει.

Επειδή προφανώς αναφέρεσαι σε μένα: να ξεκαθαρίσω πως την αξιοπρέπεια τη θεωρώ δικαίωμα, όχι προνόμιο, και γι' αυτό πιστεύω πως π.χ. όποιος αφήνει σήμερα το συνταξιούχο με 400 ευρώ (και λέω σήμερα γιατί απο μας όποιος πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη έχω ένα μαγικό φυλαχτό να του πουλήσω) πρέπει να καεί στην κόλαση. Όμως:

1. Αδυνατώ να καταλάβω πώς γίνεται η εργασία να είναι δικαίωμα για όλους όπως είναι π.χ. η παιδεία ή η υγεία. Αν δεν έχεις αρκετά από τα τελευταία "απλώς" χτίζεις σχολεία και προσλαμβάνεις γιατρούς. Αν δεν έχεις αρκετές θέσεις εργασίας τι κάνεις; Μαγικά; Επιπλέον, εφόσον σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν υπάρχει 0% ανεργία επί του συνόλου του πληθυσμού, είναι δεδομένο πως παίζουμε την κολοκυθιά. Πόση ανεργία είναι ΟΚ; 5%; 10%; 15%; Σίγουρα όχι 65% αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Παρεμπιπτόντως, ο τομέας του IT σε πολλά μέρη του πλανήτη έχει αυτό που λένε αρνητική ανεργία: υπάρχουν περισσότερες θέσεις από υποψήφιους ικανούς να τις καλύψουν. Αλλά και αρνητική να μην είναι στην Ελλάδα, σίγουρα δε συγκρίνεται με τη σφαγή που γίνεται σε άλλους χώρους.

2. Αν θέλεις απλώς να καλύψεις τα έξοδά σου όταν τα πράγματα πάνε καλά μάλλον δε χρειάζεται να αρπάξεις καμία ευκαιρία (και πάλι βέβαια, αντιλαμβάνεσαι ότι στο τι σημαίνει "τα έξοδα" πάλι την κολοκυθιά θα παίξουμε μιας και εσύ μπορεί να θες ένα εσπρεσάκι την Κυριακή το πρωί και ο άλλος να θεωρεί ότι το νέο iPhone είναι αναφαίρετο δικαίωμά του).

Αλλά τώρα τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ίσως το παράδειγμα που θα φέρω να είναι λίγο extreme αλλά τα χρόνια της κατοχής όταν έβλεπες σκύλο έτρεχες να τον πιάσεις, δεν καθόσουν να πεις "κάτι τρέχει που δε βρίσκω να φάω με την άνεσή μου".

Σε κάθε περίπτωση, το να μη θέλεις να κυνηγήσεις το 100% των δυνατοτήτων σου είναι επιλογή. Με την οποία δε συμφωνώ, οπότε εφόσον δεν εξαναγκάζω κανέναν θα μου αναγνωρίσετε και μένα το δικαίωμα να λέω πως είναι κακή επιλογή και όποιος την κάνει βάζει τουλάχιστον λίγο το χεράκι του να βγάλει το ματάκι του.

- Η συντριπτική πλειονότητα των υποψήφιων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εκειδικευμένες θέσεις, μιλάμε για 90% τώρα.

- Η απόφαση για Interview από ένα σωστό CV παίρνεται σε 10 - 30 δευτερόλεπτα, και είναι 100% ακριβές αυτό που σας λέω.

- Όταν υπάρχει θέση να καλυφθεί , το HR ψοφάει να βρει άτομα για Interview, υπάρχει δουλειά που πάει πίσω όσο η θέση είναι κενή. Μη νομίζετε ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία εναντίων σας και δεν σας καλούν για interview. 

- Όταν υπάρχει οποιοδήποτε δείγμα δουλειάς πάντα να αποσταλεί σαν attachment με το cv. Αν είσαι γραφίστας portfolio, αν είσαι πωλητής track record κτλ. 

- Hobby αναφαίρετε μόνο αν το cv σας είναι άδειο και δεν έχει πολύ ουσία. Αν υπάρχουν καλές σπουδές, καλή εμπειρία και προσόντα που εκπληρούν τη θέση μην μιλάτε για τίποτα άσχετο με την δουλειά ότι και να είναι αυτό.

- Αν δεν υπάρχει επαγγελματική εμπειρία πρέπει να "get your foot in the door". Πρέπει να αποδείξετε στον άλλον ότι θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε. Αυτό γίνεται μόνο αν ασχοληθείτε μόνοι σας με το αντικείμενο in question. Αν είσαι προγραμματιστής ναι το github project θα σου αυξήσει τις πιθανότητες δραματικά. Αν είσαι φρέσκος οικονομολόγος και θες να γίνεις trader άνοιξε ένα demo account και πέτα το track record μέσα. Αν απλά είσαι απόφοιτος σχολής και στέλνεις απλά τις σπουδές σου, το proficiency και τα φοβερά στοιχεία του χαρακτήρα σου πρέπει να καταλάβεις οτι το cv σου θα είναι ίδιο με άλλα 250 cv. Μην έχεις ελπίδες.

Thank you. Πραγματικά. Για τα αυτονόητα.

Γιατί μερικές φορές λες "ξυπνάτε μαλάκες" για να κάνεις το καλό και για ευχαριστώ σε βγάζουν νεοφιλελέ.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν ειμαι κανείς δεν είμαι φυσικά το νουμερο ενα αλλα εχω 250-300 ατομα την ημερα, και εχω συνεργαστει με πολυ μεγαλα ονματα του χωρου.

Δεν ειπα να με παρει για αυτο αλλα αυτο θα ηταν ενα σοβαρο κινητρο για να με καλεσει σε interview!

Και ναι τσαμπα δουλευω!!!!!!!!! Βγηκε προγραμμα  του οαεδ υπηρχε και παλιοτερα που ο εργοδοτης δινει ενα μικρο ποσο απο την τσεπη του και ειμαι διαθετιμενος να το πληρωσω εγω για να παρω προυπηρεσια αλλα και παλι τιποτα!

• Moderators
Δημοσ.

Αnorymous η καθαρα προσωπικη μου αποψη (και ως τετοια εντελως υποκειμενικη) ειναι η εξης. Οταν ζηταω καποιον για πωλητη, θελω καποιον ο οποιος να πουλαει, να μην του φευγει πελατης κλπ. Οταν θελησω να κανω συνεργασια για διαφημιση κλπ θα συνεργαστω με καποιον ο οποιος θα αναλαβει τη διαφημιση με τους δικους μου ορους για να μπορω να ελεγχω και την ολη κατασταση.

Προσωπικα εγω δεν θα τα εμπλεκα αυτα τα δυο στη δουλεια μου. Δε σου λεω να μην το αναγραφεις στο βιογραφικο σου κλπ, σου λεω απλως να μη βασιζεσαι σε αυτο ως το δυνατο σου χαρτι οταν κυνηγας μια θεση στις πωλησεις. Ασε που αυτο με το μπλογκ ειναι και λιγο δικοπο μαχαιρι (δεν εχω διαβασει ποτε το δικο σου παρεμπιπτοντως) γιατι θα εμπαινα σιγουρα να το τσεκαρω αν μου εκανε κλικ το βιογραφικο σου και αν εβλεπα κατι που δε μου αρεσει ή δε με συμφερει απλα θα πηγαινα παρακατω.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ειμαι κανείς δεν είμαι φυσικά το νουμερο ενα αλλα εχω 250-300 ατομα την ημερα, και εχω συνεργαστει με πολυ μεγαλα ονματα του χωρου.

Δεν ειπα να με παρει για αυτο αλλα αυτο θα ηταν ενα σοβαρο κινητρο για να με καλεσει σε interview!

Συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα; Σίγουρα θα έπρεπε αυτό να αναφέρεις αν όντως μετράει. Μετράει όμως; Δεν ξέρω τι εννοείς.

"Θα έπρεπε να είναι κίνητρο για interview": ρε παιδιά σταματήστε επιτέλους να κάνετε μόνοι σας υποθέσεις και ρωτήστε κάποιον που κάνει όντως interviews να σας πει.

Δημοσ.

Συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα; Σίγουρα θα έπρεπε αυτό να αναφέρεις αν όντως μετράει. Μετράει όμως; Δεν ξέρω τι εννοείς.

"Θα έπρεπε να είναι κίνητρο για interview": ρε παιδιά σταματήστε επιτέλους να κάνετε μόνοι σας υποθέσεις και ρωτήστε κάποιον που κάνει όντως interviews να σας πει.

Ο καθενας εχει την δικια του γνωμη εγω εχω ρωτησει τον ξαδερφο μου που ειναι καθηγητης σε πανεπιστημιο στην Αγγλια και ειναι και στην ομαδα που κοιταει τις αιτησεις για επιστημονικους συνεργατες και μου εχει πει να γραφεις τα παντα ασχετα αν ειναι μεσα σε αυτο που ζητανε η οχι γιατι δυχνεις κοινωνικος με ενδιαφεροντα που εκμεταλευεται τον ελευθερο του χρονο.

Αnorymous η καθαρα προσωπικη μου αποψη (και ως τετοια εντελως υποκειμενικη) ειναι η εξης. Οταν ζηταω καποιον για πωλητη, θελω καποιον ο οποιος να πουλαει, να μην του φευγει πελατης κλπ. Οταν θελησω να κανω συνεργασια για διαφημιση κλπ θα συνεργαστω με καποιον ο οποιος θα αναλαβει τη διαφημιση με τους δικους μου ορους για να μπορω να ελεγχω και την ολη κατασταση.

Προσωπικα εγω δεν θα τα εμπλεκα αυτα τα δυο στη δουλεια μου. Δε σου λεω να μην το αναγραφεις στο βιογραφικο σου κλπ, σου λεω απλως να μη βασιζεσαι σε αυτο ως το δυνατο σου χαρτι οταν κυνηγας μια θεση στις πωλησεις. Ασε που αυτο με το μπλογκ ειναι και λιγο δικοπο μαχαιρι (δεν εχω διαβασει ποτε το δικο σου παρεμπιπτοντως) γιατι θα εμπαινα σιγουρα να το τσεκαρω αν μου εκανε κλικ το βιογραφικο σου και αν εβλεπα κατι που δε μου αρεσει ή δε με συμφερει απλα θα πηγαινα παρακατω.

Δεν ξερω πως σκεφτονται αλλα εγω σαν πελατης και πολλοι γνωστοι μου δεν θελουν καποιον να τους πριζει τα συκωτια αλλα καποιον που να ξερει 5-10 πραγματα και να του λυνει απορειες , δεν ειναι δυνατον να ρωτας τι καρτα γραφικων εχει και να σου απανταει την καλυτερη τα παιζει ολα ή να τον ρωτας ποσα hertz  ειναι πραγματικα η τηλεοραση και να επιμενει οτι ειναι 100 ενω δεν ειναι.

Και γενικα ας δωσουν την ευκαιρεια σε καποιον νεο ανθρωπο να δοκιμασει τις ικανοτητες του, πολυ φοβαμαι οτι το 90% των θεσεων ειναι να χαμε να λεγαμε και δεν ειναι κανονικες προσληψεις αλλα εικονικες για να εχουν καβατσα βιογραφικα και να φοβουνται οι εργαζομενοι.

Δημοσ.

Δεν ξερω πως σκεφτονται αλλα εγω σαν πελατης και πολλοι γνωστοι μου δεν θελουν καποιον να τους πριζει τα συκωτια αλλα καποιον που να ξερει 5-10 πραγματα και να του λυνει απορειες , δεν ειναι δυνατον να ρωτας τι καρτα γραφικων εχει και να σου απανταει την καλυτερη τα παιζει ολα ή να τον ρωτας ποσα hertz  ειναι πραγματικα η τηλεοραση και να επιμενει οτι ειναι 100 ενω δεν ειναι.

Από την άλλη το Πλαίσιο θέλει κάποιον που να πουλάει. Αν μπορεί να πουλήσει λέγοντας "δε γαμάς που δε γαμάς, δεν πας για overclocking?" αυτόν θα πάρουν. Δεν ξέρεις από πώληση και φαίνεται (χωρίς να θέλω να σε θίξω).

Το να κρίνεις το τι είναι καλή κίνηση για το πλαίσιο με βάση το τι θα ήθελες εσύ είναι τόσο λάθος που δεν ξέρω από που ν' αρχίσω.

Και γενικα ας δωσουν την ευκαιρεια σε καποιον νεο ανθρωπο να δοκιμασει τις ικανοτητες του

Τι είναι το Πλαίσιο, κοινωφελής οργανισμός;

πολυ φοβαμαι οτι το 90% των θεσεων ειναι να χαμε να λεγαμε και δεν ειναι κανονικες προσληψεις αλλα εικονικες για να εχουν καβατσα βιογραφικα και να φοβουνται οι εργαζομενοι.

Στις 1000 θεωρίες συνωμοσίας οι 999 είναι λάθος. Οι πιθανότητες είναι εναντίον σου.

• Like 1
Δημοσ.

@alex_000

profile/objective ?

τι ακριβώς εννοείς? Δεν θέλω να αναφερθώ στην δουλειά μου συγκεκριμένα ούτε ο κόσμος να γνωρίζει την πραγματική μου ταυτότητα ώστε να βγάλω κάνα linkedin profile στην φόρα. Το παιδία μου είναι investment / software. (αν αυτό εννοούσες με τα objective)

Δημοσ.

Oχι εννοώ αν είναι καλή ιδέα να υπάρχει πεδίο objective ή profile στο cv πανω πανω. Αλλοι λενε ειναι άχρηστο δεν το κοιτάει κανείς, άλλοι πάλι χαλιούνται αν δεν το βλεπουν

Δημοσ.

Από την άλλη το Πλαίσιο θέλει κάποιον που να πουλάει. Αν μπορεί να πουλήσει λέγοντας "δε γαμάς που δε γαμάς, δεν πας για overclocking?" αυτόν θα πάρουν. Δεν ξέρεις από πώληση και φαίνεται (χωρίς να θέλω να σε θίξω).

Το να κρίνεις το τι είναι καλή κίνηση για το πλαίσιο με βάση το τι θα ήθελες εσύ είναι τόσο λάθος που δεν ξέρω από που ν' αρχίσω.

Τι είναι το Πλαίσιο, κοινωφελής οργανισμός;

Στις 1000 θεωρίες συνωμοσίας οι 999 είναι λάθος. Οι πιθανότητες είναι εναντίον σου.

Δεν κανω αιτηση στο πλαισιο Α γιατι εχω ξεπερασει το οριο της ηλικιας που θελουν Β γιατι το βρισκω χαλια σαν μαγαζι και φιλοσοφια, ειναι το κλασικο μαγαζι που πινει το αιμα του υπαλληλου και τον πεταει στο δρομο για πλακα.

Μπα μην εισαι τοσο σιγουρος, πριν λιγες μερες που πηγα στα media markt ενα παλικαρι μου ειπε να κανω αιτηση και χειρογραφα εκτος απο online και θα βρω την αιτηση στις πληροφοριες.

Η κοπελα που ηταν εκει μου λεει οτι δεν γινονται αιτησεις στο μαγαζι μονο online οποτε εμενα μου λεει οτι δεν θελει να κανω αιτηση γιατι ειμαι μελλοντικη απειλη αρα μια χαρα περνει ο εκφοβισμος που τους κανουν.  

Δημοσ.

Oχι εννοώ αν είναι καλή ιδέα να υπάρχει πεδίο objective ή profile στο cv πανω πανω. Αλλοι λενε ειναι άχρηστο δεν το κοιτάει κανείς, άλλοι πάλι χαλιούνται αν δεν το βλεπουν

Α σορρυ. Δεν είναι κακό να γράψεις τα επιστημονικά σου παιδία με 2-3 λέξεις στην αρχή του cv μετά το όνομα. Αυτό που θέλει προσοχή είναι να γράψεις τα παιδία που αφορούν την δουλειά που κάνεις apply εγώ πχ μπορώ να γράψω 

Portfolio Management / Software / Investment Advice / Project Management (και αρκετά άλλα) δεν θα το κάνω όμως. Αν κάνω αίτηση στην JP morgan για fund management θα αναλύσω τα σχετικά και θα πω

Portfolio Management / Investment Advice / Regulation (οχι πάνω απο 3 παιδία).

αν κάνω αίτηση στην Microsoft για να φτιάξουμε νέο προιόν θα γράψω. 

Project Management / Product Management / Information Technology

Πρέπει να φερθείς εξυπνα, μην το παίζεις jack of all trades εκτώς αν η αγγελία το ζητάει (ελληνική πραγματικότητα :( ) . πάντα απο κάτω απο τα παιδία αναφέρεις την δουλειά για την οποία κάνεις apply και πάντα είναι σχετική με τα επιστημονικά σου παιδία. 

αν εννοεις σαν profile να γράψεις ένα κατεβατό για την πάρτη σου, όχι δεν το κάνεις. Για αυτό υπάρχει το cover letter. Το cover letter μπορείς αν θέλεις να το έχεις μαζί με το cv δηλαδή να στείλεις ένα 3 σέλιδο Pdf 1η σελίδα cover letter (ΣΚΕΤΟ) και δύο επόμενες σελίδες το cv σου. Cover letter 3 παραγράφοι max εισαγωγή 2-3 γραμμές 2 παράγραφοι απο 4 γραμμές και ενα ευγενικό ευχαριστώ στο τέλος. Σκανάρισμα υπογραφής απο κάτω από το cover letter με μπλέ χρώμα σαν να είναι στυλό δίνει άλλο αέρα.  

• Like 1
Δημοσ.

Η κοπελα που ηταν εκει μου λεει οτι δεν γινονται αιτησεις στο μαγαζι μονο online οποτε εμενα μου λεει οτι δεν θελει να κανω αιτηση γιατι ειμαι μελλοντικη απειλη αρα μια χαρα περνει ο εκφοβισμος που τους κανουν.

Χωρίς να μπορώ να ξέρω αν η κοπέλα το έκανε επίτηδες (που βέβαια δεν το πιστεύω για διάφορους προφανείς σε μένα λόγους), επειδή έχω διαβάσει αρκετά δικά σου για να πάρω μια ιδέα για το πώς σκέφτεσαι, δε θα πω τίποτα περισσότερο από αυτό:

http://en.wikipedia.org/wiki/Occam's_razor

Μπορεί να σου φανεί χρήσιμο.

Δημοσ.

Χωρίς να μπορώ να ξέρω αν η κοπέλα το έκανε επίτηδες (που βέβαια δεν το πιστεύω για διάφορους προφανείς σε μένα λόγους), επειδή έχω διαβάσει αρκετά δικά σου για να πάρω μια ιδέα για το πώς σκέφτεσαι, δε θα πω τίποτα περισσότερο από αυτό:

http://en.wikipedia.org/wiki/Occam's_razor

Μπορεί να σου φανεί χρήσιμο.

Μεταξυ της κοπελας και του τυπου που ειναι στο μαγαζι 6 χρονια πιστευω το τυπο  ενας απο τους δυο λεει ψεματα εγω λεω η κοπελα.

Δημοσ.

Μόνο μικρά, επιπλέον bullet points σ' αυτά που έγραψε ο alex και ο defacer, τα οποία παρεπιπτόντως τα θεωρώ ολόσωστα, μιας κι εχω βρεθει κι εγω κι απο τις δυο μεριες:

*** Παίζει τεράστια σημασία ποιος θα διαβάσει το CV σου. Σε technical θέσεις (δηλαδή όχι υπάλληλος γραφείου/πωλητής/παιδί για τα θελήματα/HR/γραμματέας) το ίδιο ακριβώς CV μπορεί να οδηγήσει σε συνέντευξη αν το διαβάσει manager, ενώ ένας HRας μπορεί να μην καταλάβει Χριστό και να το περάσει στο ντουκου ή απλά να χαθούν.

Παραπάνω από τα μισά CV που έστειλα μέσω info/HR/recruiter-ολα-τα-σφαζω-ολα-τα-μαχαιρωνω πέρασαν στο ντούκου, ούτε καν συνέντευξη. Σχεδόν όλα τα CV που πήγαν απευθείας σε εξειδικευμένα άτομα ή σε εξειδικευμένο με το χώρο recruiter είτε περασα τουλάχιστον στην πρώτη φάση, είτε μου έστειλαν να κανω online test. Προσπαθήστε να μάθετε ποιο τμήμα κάνει αίτηση, ποιος θα είναι στο interview, ποιος θα πάρει τις αποφάσεις.

*** Το IT/programming/Λογιστική είναι το "easy mode" της αγοράς εργασίας. Τεχνικές γνώσεις που εύκολα φαίνεται από το CV αν τις έχεις, τεράστια (αναλογικά) ζήτηση, εύκολο να ασχοληθείς με άπειρα site/MOOC/open source project, qualifications ένα κοντέινερ κτλ.

Από την άλλη αν είσαι φιλόλογος/"business administrator"/επικοινωνιολόγος/ιστορικός θέλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να ξεχωρίσεις από το σωρό.

*** Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι ομολογουμένως λίγο στραβή την περίοδο αυτή. Όχι μόνο λόγω κρίσης, αλλά γενικά, είναι λίγο περιορισμένη. Ο headbanger έχει πει ότι δεν έβρισκε δουλειά στο Πλαίσιο, εγώ αν έμενα Ελλάδα μάλλον θα πήγαινα για λογιστής που δεν μ'αρεσει, παιδιά που έξω δουλεύουν διαλέγουν δουλειές, στην Ελλάδα θα παρακαλούσαν μπας και δουλέψουν αμισθί πουθενά.

Δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος που είναι πολύ καλός θα χαθεί, ακόμα και στην Ελλάδα. Όσους γνωστούς έχω που ήταν πολύ καλοί στη σχολή τους και γούσταραν το αντικείμενο τους, έχουν δουλειά. Απλά ο μετριοκαλος θα τα βρει μπαστούνια.

*** Το γνωστό, "ελάχιστες θέσεις εργασίας δημοσιεύονται". Νομίζω ένα 70% των θέσεων εργασίας πάνε από στόμα σε στόμα, χωρίς καν να ανακοινωθούν. Από το υπόλοιπο 30%, ένα μεγάλο κομμάτι καλύπτεται και πάλι από όποιον έχει ένα κονέ παραπάνω στην εταιρία, πχ έχει κάνει πρακτική στην εταιρία ή σε παρεμφερή κλάδο, έχει γνωστό να του πει τι να προσέξει, έχει δουλέψει σε ανταγωνιστή κτλ.

*** Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, άσχετα με τι λένε για τους "ελληνάρες", τα κονέ παίζουν πάντα ρόλο. Παντού. Είτε τυλιχτής στο γυράδικο στη Λαμία, είτε Director στη BCG στη Νέα Υόρκη

Μην πηγαίνετε σε σεμινάρια για τους καφέδες και τα μπισκότα, μην κλάνετε τους καθηγητές στη σχολή, μην παίζετε wow αντί να συμμετέχετε σε open source project, μην κάνετε απλά άλαλη βόλτα στα career fairs, μην ανοίγετε το linkedin για 5 λεπτά κάθε τρίμηνο, μην κυνηγάτε ακόμα ένα χαρτί.

πχ, έχω φίλους από ΑΣΟΕΕ στην Ελλάδα που τους έλεγα να δηλώσουν συμμετοχή στο Global Management Challenge. @@. "Δεν προλαβαίνω/σιγά μην κάθομαι να παίζω με το Excel/τι μαλακία είναι αυτή".

Κοιτάξτε ποιες εταιρίες συμμετέχουν, κοιτάξτε τι επαφή έχουν οι συμμετέχοντες με στελέχη από τις εταιρίες αυτές, κοιτάξτε τι προοπτικές δίνει το να περάσεις στην τετράδα. Φίλη βρήκε δουλειά έτσι παρόλο που δεν πέρασε καν στην επόμενη φάση.

Από όλα αυτά που γράφτηκαν εδώ, ας ήξερα μόνο αυτό τo bullet point για τα κονέ, 5 χρόνια πριν.

*** Όπως ειπώθηκε, κανείς δεν χρωστάει τίποτα σε κανένα. Όλοι καλά παιδιά είμαστε, όλοι δουλευταράδες είμαστε, όλοι σχολή βγάλαμε, όλοι όρεξη να μάθουμε έχουμε. Και? "Τι δεν έχω εγώ που το έχει αυτός" φάση, που τραγουδάει και ο γνωστός τροβαδούρος.

***Δυο σελίδες CV. Έχει ειπωθεί, αλλά πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, νομίζουν ότι οι recruiters ενδιαφέρονται για project που κάναμε στο γυμνάσιο, για ένα σεμινάριο που πήγαμε μισοκοιμισμένοι 4 χρόνια πριν, για το πανδύσκολο μάθημα στατιστικής που περάσαμε στο 2ο έτος.

Θυμάμαι παλικάρι που είχε ποστάρει CV εδώ στο forum 7 (!!!!) σελίδες. Διαφορετικά fonts, ό,τι να'ναι σεμινάρια, πλήρης ιστορικό από το Δημοτικό. Δεν. Υπάρχει. Περίπτωση.

Και κάτι τελευταίο, καθαρά προσωπική άποψη αυτό, δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι recruiter. Όχι άλλο "I'm self motivated/team player / leader / hard-working / experienced professional / super-duper-godmode" Δεν ξερω κανένα που να δηλώνει μουρτζούφλης, αντικοινωνικός και άσχετος με το αντικείμενο.

Αν έχετε 10 δευτερόλεπτα να εντυπωσιάσετε τον recruiter, μην χάσετε 2-3 για να γράψετε γενικούρες. Το ίδιο και με τα skills στο LinkedIn. Βλέπω κάτι team player/ project managent/ time managent/ word / internet / leadership skills / της παναγιάς τα μάτια. Και χάνεται στο σωρό το αν ξέρεις κάποια γλώσσα προγραμματισμού, αν ξέρεις λογιστική, αν έχεις εξειδικευμένη γνώση που δεν έχει κάποιος άλλος. Σαμποτάζ στον εαυτό τους κάνουν ορισμένοι.

Προφανώς τα παραπάνω δεν τα λέω με δασκαλίστικο ύφος, κι εγώ νέος είμαι στην αγορά εργασίας, αλλά πράγματα που πλέον μου φαίνονται αυτονόητα ή τα "κοροιδεύω" όταν τα βλέπω σε άτομα που τους κάνω συνέντευξη, τα έκανα ο ίδιος ελάχιστα χρόνια πριν.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...