Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σχολιάζω την "πλήρη φοιτητική εμπειρία" που τέθηκε ως ερώτημα στο αρχικό πόστ. Κάτι σαν το "american dream" που έλεγαν παλιά.

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Ωραια διάβασε και το τι εννοούμε μιλώντας για αυτό ύστερα μίλα γιατί προφανώς δεν μιλάμε για αυτό το οποίο κατάλαβες..

Δημοσ.

Το θέμα σπουδές το αναφέρω στο αρχικο πόστ όπως και το να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να μπορείς να σπουδάσεις σε άλλη πόλη.Τα θεωρούμε δεδομένα για χάρη της συζήτησης και μένουμε στο θέμα φοιτητική ζωή σαν εμπειρία εκτός campus...

Σίγουρα η Αθήνα έχει άπειρες επιλογές δεν είπε κανένας το αντίθετο ρε παιδιά..αλλα εδώ δεν μιλάμε ( αν και μερικοί το έχουν καταλάβει έτσι και δεν ξέρω τον λόγο) για το "σπουδές πατρικό στην Αθήνα vs σπουδές επαρχία..." εδώ μιλάμε για το σπουδές στο πατρικό όπου και αν είναι αυτό vs σπουδές εκτός πατρικού σπιτιού όπου και αν είναι αυτο το πατρικό σπίτι"

Γενικά μην χάνετε την ουσία του τόπικ γιατί βλέπω ότι πολλοί το έχετε παρεξηγήσει τελείως...

Ε ναι, απλώς ποτέ οι συνθήκες στην πόλη που είναι το πατρικό σου δεν είναι ακριβώς οι ίδιες με την πόλη που θα πας. Η σχολή θα είναι καλύτερη σε ένα από τα δυο μέρη, οι επιλογές περισσότερες σε κάποια από τις δύο πόλεις κτλ.

Εσύ έγραψες στην αρχή ότι εννοείται πως θα παρακολουθεί τη σχολή, αλλά άλλη η σχολή στην Αθήνα, άλλη στη Λάρισα (δε λέω ότι απαραιτήτως στη Λάρισα είναι κατώτερη φυσικά). Εγώ ήθελα να τονίσω ότι το βασικό κριτήριο είναι η σχολή.

Σε μια θεωρητική περίπτωση, όπου μιλάμε για δυο ισοδύναμες σχολές, σε δυο ισομεγέθεις πόλεις με παρόμοια κουλτούρα και δεν υπάρχει οικονομικό ζήτημα, εννοείται ότι ψηφίζω να είσαι μόνος σου σε άλλη πόλη, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται σχεδόν ποτέ στην πραγματικότητα.

Δημοσ.

Παρατηρώ ότι σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται στον βασικό σκοπό της φοιτητικής περιόδου: την φοίτηση στο πανεπιστήμιο! Για μένα, επιλέγεις πανεπιστήμιο/σχολή και όχι μέρος για να περάσεις καλά ή για να ωριμάσεις. Πας για να σπουδάσεις και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα, όχι από άποψη σημασίας, αλλά με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να είσαι φοιτητής για να τα ζήσεις.

Δεν είναι δεδομένο ότι πρώτα επιλέγεις πανεπιστήμιο/ σχολή και μετά εξετάζεις και όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους που θα στολίσουν τη φοιτητική σου ζωή;

Επίσης γιατί είναι κακό να επιλέγουμε και πόλη; Δε βλέπω πώς κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος της φοίτησης στο πανεπιστήμιο. Άσε που σε μεγάλες πόλεις είναι πιθανόν να είναι καλύτερο και το επίπεδο σπουδών (υποδομές, εξοπλισμός κλπ).

• Like 1
Δημοσ.

Δεν είναι δεδομένο ότι πρώτα επιλέγεις πανεπιστήμιο/ σχολή και μετά εξετάζεις και όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους που θα στολίσουν τη φοιτητική σου ζωή;

Επίσης γιατί είναι κακό να επιλέγουμε και πόλη; Δε βλέπω πώς κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος της φοίτησης στο πανεπιστήμιο. Άσε που σε μεγάλες πόλεις είναι πιθανόν να είναι καλύτερο και το επίπεδο σπουδών (υποδομές, εξοπλισμός κλπ).

Δυστυχώς δεν είναι δεδομένο. Έχω ακούσει κόσμο και κοσμάκη να λέει "α, εγώ έβαλα μόνο Αθήνα στο μηχανογραφικό γιατί δε θέλω να πάω επαρχία", χωρίς να υπάρχει οικονομικό ζήτημα. Ή να θέλει να περάσει Κομοτηνή, γιατί εκεί είναι τσάμπα... κάτι τέλος πάντων. Στην Ελλάδα αμφιβάλλω αν το 5% των υποψηφίων έχει κοιτάξει το πρόγραμμα σπουδών των σχολών που βάζει στο μηχανογραφικό.

• Like 1
Δημοσ.

Παιδιά είπαμε συζητάμε για το "Φοιτητική ζωή off campus"...κάποιες σχολές ειναι καλύτερες επαρχία "Μαθηματικό Ιωαννίνων ή Ηρακλείου π.χ) από τις αντίστοιχες των μεγαλουπόλεων (αθηνα/σαλονικη) και άλλες είναι καλύτερες στις μεγαλουπόλεις...αλλά και πάλι άλλο ειναι το νόημα και το πνεύμα του όλου ποστ. 

Δημοσ.

Δυστυχώς δεν είναι δεδομένο. Έχω ακούσει κόσμο και κοσμάκη να λέει "α, εγώ έβαλα μόνο Αθήνα στο μηχανογραφικό γιατί δε θέλω να πάω επαρχία", χωρίς να υπάρχει οικονομικό ζήτημα. Ή να θέλει να περάσει Κομοτηνή, γιατί εκεί είναι τσάμπα... κάτι τέλος πάντων. Στην Ελλάδα αμφιβάλλω αν το 5% των υποψηφίων έχει κοιτάξει το πρόγραμμα σπουδών των σχολών που βάζει στο μηχανογραφικό.

Και αν το εχει κοιταξει ειναι σιγουρο οτι ξερει τι θελει ? Εκτος οτι πρεπει να υπαρχει σοβαρος επαγγελματικος προσανατολισμος , ειναι και αγνωστα νερα , ποσο μαλλον οι προοπτικες που μπορει να υπαρχουν και δεν εννοω μονο οικονομικη αποκατασταση.Για να μην το παω πιο περα και πω οτι ετσι και αλλιω; ενα μικρο μερος θα δουλεψει ακριβως πανω στο αντικειμενο του.

Παιδιά είπαμε συζητάμε για το "Φοιτητική ζωή off campus"...κάποιες σχολές ειναι καλύτερες επαρχία "Μαθηματικό Ιωαννίνων ή Ηρακλείου π.χ) από τις αντίστοιχες των μεγαλουπόλεων (αθηνα/σαλονικη) και άλλες είναι καλύτερες στις μεγαλουπόλεις...αλλά και πάλι άλλο ειναι το νόημα και το πνεύμα του όλου ποστ. 

Υπαρχει και μια παροιμια που λεει οτι η φτωχια φερνει γκρινια.Κοιτα να δεις, αν οι γονεις καποιου ειναι βαρβατοευκαταστατοι , μια χαρα περναει καποιος και φοιτητικη ζωη στο πατρικο, με τα σεα του τα μεα του , το χρημα να πεφτει ,τρωει , πινει και αμα λαχει νοικιαζει και μια φθηνη γκαρσονιερα (μονο σαν..στρωνα )Αρα ολα σχετικα ειναι.

Δημοσ.

Και αν το εχει κοιταξει ειναι σιγουρο οτι ξερει τι θελει ? Εκτος οτι πρεπει να υπαρχει σοβαρος επαγγελματικος προσανατολισμος , ειναι και αγνωστα νερα , ποσο μαλλον οι προοπτικες που μπορει να υπαρχουν και δεν εννοω μονο οικονομικη αποκατασταση.Για να μην το παω πιο περα και πω οτι ετσι και αλλιω; ενα μικρο μερος θα δουλεψει ακριβως πανω στο αντικειμενο του.

Υπαρχει και μια παροιμια που λεει οτι η φτωχια φερνει γκρινια.Κοιτα να δεις, αν οι γονεις καποιου ειναι βαρβατοευκαταστατοι , μια χαρα περναει καποιος και φοιτητικη ζωη στο πατρικο, με τα σεα του τα μεα του , το χρημα να πεφτει ,τρωει , πινει και αμα λαχει νοικιαζει και μια φθηνη γκαρσονιερα (μονο σαν..στρωνα )Αρα ολα σχετικα ειναι.

Ζήτημα αν οι μισοί που σχολίασαν τελικά κατάλαβαν το ύφος,το νόημα και το σκοπό αυτού του τόπικ...

• Like 2
Δημοσ.

Παιζουν πολλα ρολο , ο χαρακτηρας του παιδιου και η διαθεση για ανεξαρτοποιηση , οι σχεσεις με τους γονεις , που μπορει να ειναι σαν κριτηρια πανω απο την ειδικοτητα της σχολης καλως η κακως.

Δημοσ.

Ο απόλυτος καθρέφτης της νεοελληνικής κατάντιας αυτό το τόπικ, πως να διασκεδάσουμε ακούω, πώς να τα "σπάσουμε" ακούω, αλλά πως και πότε θα σπουδάσουμε δεν βλέπω να το λέει κανείς. Το κύριο μέλημα των φοιτητών στην Ελλάδα είναι το πώς θα έχουν όσο καλύτερη "φοιτητική" ζωή γίνεται, χωρίς κανείς να υπολογίζει τις περουσίες που αφαιρούνται κυριολεκτικά απ' τις δύσμοιρες τις οικογένειες για να κάνει το σπλάχνο τους καλή "φοιτητική ζωή".

Και μετά, όταν θα έχουμε φτάσει τα late 20's και θα ξύνουμε τα τέτοια μας, όταν πρίν θα έχουμε χαλάσει περιουσίες για σπουδές χωρίς αντίκρυσμα, θα κατηγορούμε την εκάστοτε κακή κυβέρνηση για την κατάντια μας. Όλα για την καλοπέραση.

Τελικά οι αιώνιοι τα τρώνε από το κράτος ή απο τους γονείς τους ή και από τους δυο ταυτόχρονα? Γιατί έχω αρχίσει να μπερδεύομαι.

Νομίζω πως το οικονομικό δεν είναι παράγοντας στο συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς αν δεν έχεις την άνεση θα μείνεις στο πατρικό σου.

Δημοσ.

Φοιτητική ζωή στο πατρικό, δεν είναι φοιτητική ζωή.-

Αν το πατρικο σου ειναι στην Βαρκιζα με πισινα μια χαρα φοιτητικη ζωη κανεις :lol: 

Δημοσ.

Για αυτό φίλε μου δεν πιστεύω το ότι παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αυτό με τα μαγαζιά που λένε μερικοί...άλλα πράγματα είναι η φοιτητική ζωή...ο αθηναίος που συχνάζει στο Μερσέντες ή ο Σαλονικιός που πάει στο Μαρκίζ και στην Κομοτηνή το ίδιο ωραία θα περνάει και στο Lobby και στα Ιωάννινα το ίδιο ωραία θα περνάει στο Teatriz και στο Ηράκλειο στο Zuma...

Οκ, για τα μαγαζιά αυτού του είδους, θα συμφωνήσω. Αν μιλάμε όμως για  τίποτα μεταλάδικα ας πούμε που δεν τα συναντάς με τη συχνότητα των προηγούμενων, ε αν είσαι σε πόλη που έχει 1 άντε 2 κι αυτά είναι τίποτα μάπες, ο μεταλάς φοιτητής μάλλον δε θα γουστάρει όσο οι άλλοι που πάνε στα Μαρκίζ κλπ. :P Πιθανότατα θα προσπαθεί να το ρεφάρει με άλλους τρόπους, αλλά θα ήταν ακόμα πιο τζιτζί άμα το είχε κι αυτό.

Εν τέλει, παίζει και αυτό ρόλο. Δεν είναι το μόνο κι ούτε το σημαντικότερο όλων στη φοιτητική ζωή, αλλά παίζει ρόλο σε ένα σεβαστό βαθμό. Σε όλες τις ηλικίες του φοιτητή. Ε στη μεγαλύτερη πόλη είναι πολύ πιθανότερο να βρεις αυτά που θες, επειδή είναι μεγαλύτερη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις πόλεων που την περνάς καλύτερα από κάποια άλλη μεγαλύτερη (πχ παρακάτω που λες).

Σίγουρα κάποιες πόλεις που έχουν περισσότερες σχολές άρα και φοιτητές σε βοηθάνε να γνωρίσεις και περισσότερα άτομα..τα Χανιά ειναι 2 φορές το Ρέθυμνο...αλλά ρώτα οποιοδήποτε σε ποια απτις δύο πόλεις είναι πιο ωραία η φοιτητική ζωή..τα Ιωάννινα που σπούδασες εσύ φίλε μου κατεμέ είναι η τοπ φοιτητούπολη(σαλονίκη έξω γιατί ειναι και μεγαλούπολη ταυτόχρονα)..και Κομοτηνή το ίδιο αλλά εσύ πλέον την ζεις στην μεταφοιτητική σου φάση και είναι και το μέρος που μεγάλωσες και έτσι εκ των συνθηκών δεν μπορείς να το νιώσεις πόσο φοιτητούπολη είναι. 

Κατα τα λοιπά....Εντάξει δεν γύρισα και πρόσφατα για να αναπολώ τα φοιτητικά...:D Κάνα 3χρονο είμαι εδώ μόνιμα. Απλά ποτέ δε μου άρεσε ποτέ σαν πόλη η Κομοτηνή (μιλάω για το πακέτο ομορφιά πόλης, δουλειά, ευκολίες-ανέσεις, κόσμος, ζωή κλπ). Ευτυχώς εδώ και κανα χρόνο μένω σε δικό μου σπίτι και την παλεύω κάπως ;).

Εκ των υστέρων όμως και μιλώντας για την αμιγώς φοιτητική ζωή, μπορώ να πω ότι θα περνούσα λιγότερο καλά αν σπουδαζα σε μια Κομοτηνή (κι ας μην ήμουν από 'δω). Δε λέω χάλια, κομπλέ θα ήταν, αλλά κάποια μέρη προσφέρουν από λίγες εως πολλές ανέσεις παραπάνω. Λογικό.

Επιλογές υπάρχουν σε όλες τις πόλεις είπαμε και ο καθένας παντού θα βρει αυτό που γουστάρει για διασκέδαση..είτε αυτό ειναι ροκάδικο είτε σκυλάδικο είτε ρακάδικα είτε ελληνάδικα είτε και γω δεν ξέρω τι άλλο...το παν είναι να βρεις καλή παρέα να κολλήσεις..γιατί δεν υπάρχουν "τα φιλαράκια απτο σχολείο"..αν δεν κάνεις παρέες και φίλους θα κάθεσαι σε ένα σπίτι μόνος σου και δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα..δεν είναι επιλογή δλδ όπως στην πόλη σου..είναι ανάγκη και θέμα διαβίωσης.

Ε παντού, όχι. Γενικά υπάρχουν μέρη που δεν βρίσκεις τις επιλογές που θέλεις (είτε ποιοτικά είτε ποσοτικά είτε και τα 2). Και υπάρχουν και πόλεις πιο πλήρεις (ανεξαρτήτως πληθυσμού). Για φιλίες κλπ +1.

Ε σαν φοιτητής που σκας μούρη σε μια πόλη που δεν ξέρεις και δεν σε ξέρει άνθρωπος είναι τεράστιο τεστ προσωπικότητας να καταφέρεις να κάνεις τον κύκλο σου..να γνωρίσεις πόσο κόσμο..να κοσκινήσεις να δεις με ποιους κολλάς στο κάθε τι..και με ποιους όχι..ότι και να λέμε αυτά τα τεστ προσωπικότητας ένα άτομο που δεν φεύγει από την πόλη του δεν πρόκειται να τα ζήσει...να ξέρεις ότι βασίζεσαι μόνο στον εαυτό σου και στους φίλους που έκανες εκεί...να μην υπάρχουν ούτε γονείς ούτε παιδικοί φίλοι...να πρέπει να φροντίσεις το 100% του νοικοκυριού σου ολομόναχος και το μηνιαίο μπάτζετ σου επίσης...να ξέρεις ότι αν τα λεφτά τελειώσουν στις 22-25 του μήνα θα πρέπει να τρως καθε μερα λέσχη και να κάνεις τράκα τσιγάρα και καφέ μέχρι να ρθει η πρώτη του μηνός και όχι έχω το φαί μου εξασφαλισμένο απτην μαμάκα και αν χρειαστώ θα πάρω κάνα έξτρα 20ευρω για να βγω το σάββατο.

Αυτά είναι must για μια φοιτητική ζωή..για να γίνεις προσωπικότητα και να ωριμάσεις όταν πρέπει και όχι κοντά στα 30 σου...

Μαζί σου.

Παρατηρώ ότι σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται στον βασικό σκοπό της φοιτητικής περιόδου: την φοίτηση στο πανεπιστήμιο! Για μένα, επιλέγεις πανεπιστήμιο/σχολή και όχι μέρος για να περάσεις καλά ή για να ωριμάσεις. Πας για να σπουδάσεις και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα, όχι από άποψη σημασίας, αλλά με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να είσαι φοιτητής για να τα ζήσεις.

Αλλού ζούμαρε ο TS στο αρχικό ποστ. Λογικά αν το ξαναδιάβασες θα το κατάλαβες. :-)

Το να μένεις μόνος σου και να έχεις ευθύνη για το σπίτι σου και τον εαυτό σου είναι πολύ ουσιαστική εμπειρία. Μόνο που μπορείς να τη ζήσεις και με ένα erasmus ή δουλεύοντας σε μια ξένη πόλη ένα καλοκαίρι ή και μετά το πανεπιστήμιο, όταν θα μείνεις μόνος σου.

Το να γνωρίσεις κόσμο από το μηδέν κτλ, μπορείς να το κάνεις και ταξιδεύοντας μόνος σου τα καλοκαίρια.

Ντακς το να ζήσεις μόνος ένα καλοκαίρι δε λέει κάτι. Σημαντικό ρόλο παίζει η διάρκεια προφανώς.

Όπως επίσης κι οι γνωριμίες σε 1,2,3,10 ταξίδια σου δεν είναι ίδιες με τις γνωριμίες και κατ' επέκταση με τις φιλίες που κάνεις με συγκεκριμένουνς ανθρώπους. Στην 1η περίπτωση γνωρίζεις 5 ανθρώπους, παίρνεις ό,τι καλύτερο απ' αυτούς για 7 ή 10 μέρες ξερω γω και μετά είναι πολύ πιθανό να μη τους ξαναδεις και ποτέ. Στη 2η περίπτωση ζεις καθημερινά για χρόνια με τον άλλο/η, τρώτε ψωμί κι αλάτι και χτίζεις φιλία που παίζει να μείνει και για μια ζωή. Είναι χαώδης η διαφορά.

Επίσης, μια που αναφέρθηκε η σύγκριση μικρής-μεγάλης πόλης. Διαφωνώ ότι τα ίδια κάνεις και στις δύο. Όντας φοιτητής στην Αθήνα είχα ευκαιρίες να ακούσω από κοντά 2-3 νομπελίστες, να πάω με φθηνά φοιτητικά εισιτήρια σε παραστάσεις στο Μέγαρο που δε θα πήγαινα ποτέ, να δω θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες από κουλά συγκροτήματα. Η αδερφή μου στην Κομοτηνή δεν τις είχε. Δε σημαίνει ότι τα ευχαριστήθηκα όλα αυτά, αλλά είχα την ευκαιρία να ανοίξω τους ορίζοντές μου και να δω μήπως κάτι από αυτά μου αρέσει. Αν είσαι του μέσου όρου στα γούστα, μια χαρά θα περάσεις και στην Κομοτηνή, αρκεί να έχεις φίλους. Αν όμως σου αρέσει η όπερα ή το death metal ή το paintball ή οι ρετροσπεκτίβες κορεατικού κινηματογράφού ή κάτι παρόμοιο, τον ήπιες. Και σίγουρα δεν θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις αν σου αρέσει κάτι από όλα αυτά.

Σωστός.

Επισκέπτης
Δημοσ.

εγώ πιστεύω ότι αν κάποιος ζει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και δεν θέλει να σπουδάσει εκεί, τότε ναι, να πάει σε άλλη πόλη. Αν έχει και την οικονομ. δυνατότητα, τότε δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα. Και είναι καλό να "απαγκιστρώνεσαι" από τους γονείς σιγά-σιγά. Μια αφορμή θα είναι να σπουδάσεις κάπου αλλού από την πόλη καταγωγή σου.

Δημοσ.

ξεχάσατε την περίπτωση του να σπουδάζεις στην ιδια σου την πολη αλλά ναχεις δικο σου σπίτι. χωρίς καμια λογικη θεωρώ, παρόλα αυτά έχω κανα 2 φιλαρακια...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...