Euclides Δημοσ. 1 Απριλίου 2014 Δημοσ. 1 Απριλίου 2014 (επεξεργασμένο) Dual Boot σε Laptop με UEFI, SSD 24Gb και HDD 500Gb. Πρόσφατα αγόρασα ένα Ultrabook (Lenovo u420) το οποίο έχει έναν HDD 500Gb και έναν SSD 24Gb, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις τεχνολογίες Intel Rapid Storage (που κατά την γνώμη μου είναι χρήσιμη μόνο για Low End Servers) και Intel Rapid Start.Το Laptop είχε προεγκατεστημένα τα Windows 8 (με ΒIOS authentication) και διαμόρφωση δίσκων GPT. Οι δίσκοι ήταν σε συστοιχία Raid 0.Για να εγκαταστήσω τα Ubuntu σαν κύριο λειτουργικό σύστημα και τα Windows 7 σαν δεύτερο, έκανα τα εξής:1. Κατέβασα όλους τους Drivers για Windows 7 από το site της Lenovo και τους αποθήκευσα σε ένα εξωτερικό USB δίσκο.2. Δημιούργησα ένα bootable Ubuntu USB Flash Drive και ένα bootable Windows 7 USB Flash Drive.3. Στο BIOS configuration: Α. Απενεργοποίησα το UEFI και ενεργοποίησα το Legacy Support. Β. Απενεργοποίησα την συστοιχία Raid και ενεργοποίησα το AHCI. Γ. Απενεργοποίησα την λειτουργία Intel Rapid Storage. Δ. Στο Boot Priority έβαλα πρώτο τον SSD δίσκο και δεύτερο τον HDD.4. Φόρτωσα τα Ubuntu (live με το Ubuntu USB Flash Drive), και με το πρόγραμμα GParted Partition Editor: Α. Διέγραψα όλα τα Partitions και στους 2 δίσκους. Β. Δημιούργησα νέα Partition Tables (Menu>Device>Create Partition Table).5. Φόρτωσα τα Windows 7 στον HDD, δημιουργώντας 2 partitions (πέρα από το 100 Mb partition που δημιουργούν τα Windows μόνα τους): ένα partition 64 Gb που εγκατέστησα το λειτουργικό και ένα partition 270 Gb για να αποθηκεύω τα data μου, ανεξάρτητα από το λειτουργικό.6. Αφού εγκατέστησα τα Windows και τα προγράμματα, εγκατέστησα τα Ubuntu στον SSD, δημιουργώντας τα εξής partitions: Α. Στον SSD δημιούργησα πρώτα το partition \boot (250 Mb) και τον υπόλοιπο δίσκο τον διέθεσα στο root (partition \). B. Στον HDD δημιούργησα το SWAP partition (8 Gb, ίσο με την RAM) και στον υπόλοιπο unallocated χώρο, δημιούργησα το partition \home.H διαμόρφωση αυτή (αν και θα ήθελα το SWAP να ήταν σ’ ένα πιο γρήγορο δίσκο) πιστεύω ότι είναι η βέλτιστη για το Laptop αυτό, δεδομένων πάντα των αναγκών μου. Επεξ/σία 1 Απριλίου 2014 από Euclides
GiorgosJ Δημοσ. 1 Απριλίου 2014 Δημοσ. 1 Απριλίου 2014 Είσαι ωραίος. Σκέφτομαι να κάνω κάτι παρόμοιο σε λαπτοπ που θα έχει όμως ένα δίσκο μόνο. Θέλω να το στήσω με dual boot (μάλλον Win 8+ για να τα δοκιμάσω και Ubuntu 12 ή Mint 13). Τα καινούργια μηχανήματα με UEFI και Windows 8+ δημιουργούν αρκετά προβλήματα σε dual boot με Linux από ότι έχω διαβάσει, αλλά αν δεν δοκιμάσουμε δεν θα μάθουμε : )
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα