BritGreek Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Ναι αυτή είναι η δική σου εμπειρία στο δικό σου χώρο στη δική σου ΔΟΥ. Ανεβάσαμε πριν και έγγραφο από τη ΥπΕΕ που αναφέρει ρητά τη σωστή διαδικασία για τα προγράμματα αν θες διάβασε το. Ότι κι αν λένε οι λογιστές αυτό ισχύει τελεία και παύλα. Σε ότι αφορά στην κάτοψη εμένα μου τη ζήτησαν από τη ΔΟΥ Πολυγύρου Χαλκιδικής. Σε ότι αφορά στο να αγοράσεις κάτι από τον εαυτό σου αν δεν έχεις παρά μπλοκάκι ΑΠΥ τι μπορείς να πουλήσεις σε οποιονδήποτε πόσο μάλλον στον εαυτό σου και με ποια διαδικασία.Απλή παραχώρηση κάνεις με μια υπεύθυνη δήλωση. Σε ότι αφορά στο άσυλο επίσης ανέβασα άρθρα πρόσφατα για το θέμα. Καλά αυτά που λέει ο λογιστής σου αλλά αποτελούν προσωπική του άποψη Αν εννοείς να αγοράσει με χαρτοσήμο 3.6% από τον εαυτό του τότε το χαρτοσήμο πληρώνεται το μήνα μετά το τρίμηνο της πώλησης. Σε αυτή τη περίπτωση εννοείς να κόψει τιμολόγιο αγοράς για ότι χρησιμοποιεί στην εργασία του. Δες και τους λογιστές να τα λένε μεταξύ τους http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=92178&page=1 Και η αντίθετη (ίδια με τη δική σου) άποψη http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=75243 Ναι, το τρίμηνο είναι σωστό. Λάθος είπα μήνα για το τιμολόγιο αγοράς, γιατί μόλις το κοίταξα. Πηγαίνω ο ίδιος στη ΔΟΥ και ρωτώ, συγκεκριμένα τους ελεγκτές, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να απαντήσουν και στην τελική, εκείνοι θα σε ελέγξουν. Αν δεν χρειάζεται τιμολόγιο αγοράς, πώς έγινε δεκτή η πληρωμή του δικού μου χαρτόσημου στη ΔΟΥ για κάτι που δεν προβλέπεται ή δεν χρειάζεται; Ο τρόπος είναι απλός. Γραπτό αίτημα, όταν οι απόψεις διίστανται, στη ΔΟΥ σου, με αριθμό πρωτοκόλλου, και λαμβάνεις απάντηση εντός 50 ημερών, σύμφωνα με το Νόμο 2690/1999 (άρθρα 4&12) περί Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Εγώ μιλάω με βάση τους ελέγχους για το τι ισχύει, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία. Και όχι μόνο για τέτοιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, δεν ήξερα ότι κανονικά θέλεις τιμολόγιο από ελαιοχρωματιστή για το βάψιμο των χώρων, κι ότι δεν υπάρχει "πήρα μόνος μου τις μπογιές και το έβαψα", σε επαγγελματική στέγη, όπως έκανα πραγματικά εγώ σε ένα από τα κέντρα, αφού μου ζητούσαν 950 ευρώ για βάψιμο τριών αιθουσών. Είδα κι έπαθα να πείσω ότι έβαψα τρεις αίθουσες μόνος μου. Ακόμα έχω στην αποθήκη τους άδειους τενεκέδες με τις μπογιές, τα πινέλα, τα ρολά και όλα τα σχετικά, γιατί τα τιμολόγια από το Praktiker δεν αρκούσαν όταν μπήκε ο σχετικός φορέας για έλεγχο.
The_Judas Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Υπάρχουν διάφορα προγράμματα. Το Data Lifeguard Diagnostics της WD και επίσης: http://www.killdisk.com http://www.lowlevelformat.info/using-lowvel.aspx Αν θέλεις πραγματικά να σβήσεις μόνιμα τα αρχεία σου κάνεις πολλά συνεχόμενα περάσματα με write zeros.
fylatos Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Ναι, το τρίμηνο είναι σωστό. Λάθος είπα μήνα για το τιμολόγιο αγοράς, γιατί μόλις το κοίταξα. Πηγαίνω ο ίδιος στη ΔΟΥ και ρωτώ, συγκεκριμένα τους ελεγκτές, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να απαντήσουν και στην τελική, εκείνοι θα σε ελέγξουν. Αν δεν χρειάζεται τιμολόγιο αγοράς, πώς έγινε δεκτή η πληρωμή του δικού μου χαρτόσημου στη ΔΟΥ για κάτι που δεν προβλέπεται ή δεν χρειάζεται; Ο τρόπος είναι απλός. Γραπτό αίτημα, όταν οι απόψεις διίστανται, στη ΔΟΥ σου, με αριθμό πρωτοκόλλου, και λαμβάνεις απάντηση εντός 50 ημερών, σύμφωνα με το Νόμο 2690/1999 (άρθρα 4&12) περί Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Εγώ μιλάω με βάση τους ελέγχους για το τι ισχύει, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία. Και όχι μόνο για τέτοιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, δεν ήξερα ότι κανονικά θέλεις τιμολόγιο από ελαιοχρωματιστή για το βάψιμο των χώρων, κι ότι δεν υπάρχει "πήρα μόνος μου τις μπογιές και το έβαψα", σε επαγγελματική στέγη, όπως έκανα πραγματικά εγώ σε ένα από τα κέντρα, αφού μου ζητούσαν 950 ευρώ για βάψιμο τριών αιθουσών. Είδα κι έπαθα να πείσω ότι έβαψα τρεις αίθουσες μόνος μου. Ακόμα έχω στην αποθήκη τους άδειους τενεκέδες με τις μπογιές, τα πινέλα, τα ρολά και όλα τα σχετικά, γιατί τα τιμολόγια από το Praktiker δεν αρκούσαν όταν μπήκε ο σχετικός φορέας για έλεγχο. Και καλά κάνεις, απλά αυτό που γράφω είναι ότι δεν είσαι λάθος για τη δική σου ΔΟΥ που ερμήνευσε τον νόμο + εγκυκλίους με το δικό της τρόπο. Βλέπεις και στα link που επισύναψα ότι υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ επαγγελματιών λογιστών. Αυτό γιατί μπορεί να ζητήσεις εσύ κι εγώ γραπτά απάντηση και να λάβουμε αντικρουόμενα πράγματα από άλλες ΔΟΥ. Θα μου πεις λογική είναι αυτή; Όχι δεν είναι. Στο λίγο σχετικά καιρό που έχω επιχείρηση έχω αντιμετωπίσει πολλά αντίστοιχα προβλήματα δυστυχώς. Για το βάψιμο κακώς πήρες τιμολόγιο για τα χρώματα κατά τη γνώμη μου. Ίσως γι' αυτό δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν τη δαπάνη. Μπορούσες βέβαια να προσθέσεις ΚΑΔ ελαιοχρωματιστή και να κόψεις τιμολόγιο στον εαυτό σου. Τρελό τρελό Ελλάντα Επίσης, αν μπεις στη λογική του κόβω τιμολόγιο για ότι πάγιο παραχωρώ στον εαυτό μου τι αντικείμενα θα βάλεις σε αυτό; Τα πάντα και τις μπρίζες ή τα διακοσμητικά του σπιτιού ή απλά αυτά με τα οποία παράγεται το εισόδημα; Πχ καρέκλα γραφείου, γραφείο, υπολογιστής, καλώδιο οθόνης, καλώδιο τροφοδοτικού, ποντίκι, πληκτρολόγιο; Υπάρχουν διάφορα προγράμματα. Το Data Lifeguard Diagnostics της WD και επίσης: http://www.killdisk.com http://www.lowlevelformat.info/using-lowvel.aspx Αν θέλεις πραγματικά να σβήσεις μόνιμα τα αρχεία σου κάνεις πολλά συνεχόμενα περάσματα με write zeros. Υπάρχουν κι άλλα εργαλεία.
BritGreek Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Επίσης, αν μπεις στη λογική του κόβω τιμολόγιο για ότι πάγιο παραχωρώ στον εαυτό μου τι αντικείμενα θα βάλεις σε αυτό; Τα πάντα και τις μπρίζες ή τα διακοσμητικά του σπιτιού ή απλά αυτά με τα οποία παράγεται το εισόδημα; Πχ καρέκλα γραφείου, γραφείο, υπολογιστής, καλώδιο οθόνης, καλώδιο τροφοδοτικού, ποντίκι, πληκτρολόγιο; Εγώ τα αγόρασα από τον εαυτό μου (ως ιδιώτη) για τη μια σχολή, και ναι έκοψα μέχρι και τα φίλτρα του τηλεφώνου. Από RGB καλώδια, κούτα με καινούργια στυλό, συνδετήρες, τα πάντα. Αυτό μου είπαν να κάνω και αυτό έκανα. Για το κατ' οίκον, υποτίθεται ότι διαμορφώνεις το χώρο που δηλώνεις ως επαγγελματικό αν δέχεσαι κόσμο σ' αυτόν και έχεις και παραστατικά γι' αυτά που έχεις μέσα. 1
The_Judas Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Όταν έχεις έδρα το σπίτι ή δουλεύεις με μπλοκάκι πολλές δαπάνες μπορούν να αμφισβητηθούν. Με επαγγελματική έδρα κάποιο κατάστημα είναι πιο εύκολη η διαδικασία. 1
fylatos Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Εγώ τα αγόρασα από τον εαυτό μου (ως ιδιώτη) για τη μια σχολή, και ναι έκοψα μέχρι και τα φίλτρα του τηλεφώνου. Από RGB καλώδια, κούτα με καινούργια στυλό, συνδετήρες, τα πάντα. Αυτό μου είπαν να κάνω και αυτό έκανα. Για το κατ' οίκον, υποτίθεται ότι διαμορφώνεις το χώρο που δηλώνεις ως επαγγελματικό αν δέχεσαι κόσμο σ' αυτόν και έχεις και παραστατικά γι' αυτά που έχεις μέσα. Τα αγόρασες πώς με τι παραστατικό; Τιμολόγιο αγοράς και χαρτοσήμο 3.6% τι τιμές έβαλες; Τι εννοείς ως ιδιώτη; Thanks που απαντάς αλλά έχεις πολύ εμπειρία και σε θέματα ελέγχου και στο αρχικό από το οποίο παρεκκλίναμε και θέλω επίσης να δω διαφορές από τη δική μου δου
BritGreek Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Τα αγόρασες πώς με τι παραστατικό; Τιμολόγιο αγοράς και χαρτοσήμο 3.6% τι τιμές έβαλες; Τι εννοείς ως ιδιώτη; Thanks που απαντάς αλλά έχεις πολύ εμπειρία και σε θέματα ελέγχου και στο αρχικό από το οποίο παρεκκλίναμε και θέλω επίσης να δω διαφορές από τη δική μου δου Δελτίο Αποστολής, μεταφορική με δελτίο από το σπίτι μου προς τη διεύθυνση της επαγγελματικής έδρας και φυσικά Τιμολόγιο Αγοράς. Τιμές χαμηλές αλλά όχι του τύπου 0,01. Από 10 ευρώ το ελάχιστο εώς 500 για λάπτοπ και τηλεόραση, όσο περίπου κάνουν τα μεταχειρισμένα στη Χρυσή Ευκαιρία, από εξοπλισμούς. Αγόρασα τα πάντα. Μέχρι και τα καλώδια usb των υπολογιστών. Ως ιδιώτη, εννοώ ότι τα αγόρασα από τον εαυτό μου ως ιδιώτη (τα πήρα από το σπίτι μου), και τα πούλησα στον εαυτό μου ως επαγγελματία. Αυτή είναι η διαδικασία. Ρώτησα 2 λογιστές και τη ΔΟΥ μου πριν το κάνω, την ημέρα που έκανα την έναρξη και ήρθε επιτόπου ελεγκτής για να διαπιστώσει ότι ο χώρος ήταν κενός πριν μπω (υπεραξία), και ότι ίσχυε η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη επ' αυτού. Κανόνισε να αρχίσεις τις ερωτήσεις στη ΔΟΥ σου και να πληρώσω κανένα πρόστιμο Αστειεύομαι.
fylatos Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Αν κάποιος δουλεύει από το σπίτι θα κόψει όμως ΤΔΑ στον εαυτό του με παράδοση στο ίδιο μέρος; Από το ένα δωμάτιο στο άλλο; Απλά μου φαίνεται εικονικό και ίσως επικίνδυνο.
BritGreek Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2014 Γιατί, δεν είναι εικονικό το γεγονός ότι τα αγοράζει κάποιος από τον εαυτό του και πληρώνει και χαρτόσημο; Κι όμως το επικίνδυνο είναι να μην έχεις παραστατικά για τα πάγιά σου. Αυτό κατάλαβα εγώ.
Moderators Malthador Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Moderators Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 (επεξεργασμένο) Η αλήθεια είναι ότι αυτό το τόπικ έχει αρχίσει και με εξιτάρει. Διαβάζω πράγματα που ποτέ δεν περίμενα ότι θα γίνονταν στην Ελλάδα. Πρόστιμα για open source λογισμικό, έλεγχοι σε σπίτια κοκ. Εδώ δεν γίνονται άλλα, βασικότερα πράγματα και το έχουμε προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον. Malthador έχω δει ότι το έχεις ποστάρει αυτό και σε άλλο θέμα. Δες όμως αυτό http://www.iefimerida.gr/news/134751/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B4%CE%BF%CE%B5-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF άκυρο.... http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=404942 μισή μέρα κράτησε χαχα Τώρα την έχω και εγώ την απορία. λολ Ωραίοι τύποι αυτοί. Λένε και στα καπάκια ξελένε. Για το άλλο θέμα που λέγαμε πάντως επιμένω. Δεν νοείται εμπόριο -λιανικό ή χονδρικό- με έδρα το σπίτι σε καμία περίπτωση. Από τότε που το συζητάγαμε ρώτησα το λογιστή μου, τρεις ΔΟΥ στην Αθήνα και μία ΔΟΥ εκτός Αττικής. Πουθενά δεν το δέχονται, ούτε με υπεύθυνη δήλωση. Το ότι έγινε στον φίλο σου και σε άλλους πέντε ανθρώπους δεν το καθιστά αυτονόητο ότι θα γίνει και στους επόμενους πέντε χιλιάδες. Είναι άσυλο αλλά μπορεί να σου ζητήσει η εφορία υπεύθυνη δήλωση ότι δέχεσαι φορολογικό έλεγχο στην οικία σου Μου το είχε ζητήσει εμένα ένας επόπτης για πελάτη που ήθελε την έδρα σπίτι του Πάμε πάλι: Το οικογενειακό άσυλο (και κατ' επέκταση το άσυλο της οικίας) προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας. Δεν γίνεται να παρακαμφθεί το Σύνταγμα με υπεύθυνη δήλωση. Χρειάζεται εισαγγελική παραγγελία και παρουσία της αστυνομίας για να εκτελεστεί η εισαγγελική παραγγελία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν σκάσουν για έλεγχο, απλά δεν τους ανοίγεις την πόρτα. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περαιτέρω. Η παραχώρηση χώρου σε σπίτι (πχ πατρικό) θεωρείται επαγγελματικός χώρος και ελέγχεται κανονικά, χωρίς υπεύθυνες δηλώσεις. Επίσης, επειδή κάναμε τη διαδικασία μαζί, δεν δήλωσε κάτοψη με προσδιορισμό του χώρου. Απλά τη διεύθυνση δήλωσε και το έντυπο δωρεάν παραχώρησης χώρου. Ήμουν μπροστά. Εξήγησέ μου αν θες πρακτικά πως γίνεται αυτό. Ας πούμε ένα παράδειγμα, κάνω έναρξη στη ΔΟΥ σαν σχεδιαστής κόμικς ξέρω 'γω και δηλώνω σαν έδρα το υπνοδωμάτιο του σπιτιού μου. Για να πας στο υπνοδωμάτιο όμως, πρέπει να περάσεις από το σαλόνι που δεν είναι επαγγελματικός χώρος και προστατεύεται από άσυλο. 1 - Εάν έχουν υπεύθυνη δήλωση από εμένα (που δεν παίζει αυτό το σενάριο όπως είπα πιο πάνω, αλλά έστω), πως θα περάσουν από το χώρο που προστατεύεται χωρίς εισαγγελική παραγγελία; 2 - Εάν δεν έχουν υπεύθυνη δήλωση (που αυτό λέει η λογική) και δεν έχουν εισαγγελική παραγγελία και απλά δεν τους ανοίξω την πόρτα, τι θα μου κάνουν; Επεξ/σία 9 Ιουνίου 2014 από Malthador
rus Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Σκεφτειτε αυτη η bsa να παει για ελεγχο στα γραφεια ενος τορρενταδικου... θα βαλει προστιμο δισεκατομμυρια ευρω
fylatos Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Ειδικά στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγη η κατοικία του φορολογούμενου (όπως επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, διενέργεια εμπορίου μέσω διαδικτύου κ.λ.π.), η Δ.Ο.Υ. δε θα επεκτείνεται σε περαιτέρω έλεγχο ύπαρξης ή μη άλλων προϋποθέσεων, οι οποίες τυχόν προβλέπονται από άλλες διατάξεις που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της.
zio10 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Τρομακτικά είναι όσα αναφέρονται σε αυτό το θέμα πραγματικά! BritGreek, αυτά που αναφέρεις εσύ με τόσες λεπτομέρειες είναι ακόμα πιο τρομακτικά! Χωρίς πλάκα, μια ατομική ή μια μικρή επιχείρηση αποκλείεται να τα έχει όλα αυτά σωστά! Τελικά καλύτερα να είσαι υπάλληλος!
fylatos Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 http://www.astbooks.gr/node/3953 Συμπληρώνω το από πάνω. Πολ που επιβεβαιώνει την ύπαρξη εμπορικών επιχειρήσεων σε κατοικία και μάλιστα εξειδικεύει το τι έλεγχοι γίνονται. Επίσης ρωτήσα κι εγώ δύο λογιστές με αντιθέτες απόψεις. Ξαναλέω ότι είναι στη δικαιοδοσία του έφορα. Γιατί, δεν είναι εικονικό το γεγονός ότι τα αγοράζει κάποιος από τον εαυτό του και πληρώνει και χαρτόσημο; Κι όμως το επικίνδυνο είναι να μην έχεις παραστατικά για τα πάγιά σου. Αυτό κατάλαβα εγώ. Παίζει στη δική μου ΔΟΥ να μην το δέχονται έτσι. Εμένα μου είχαν πει ότι δεν τα θέλουν όλα μόνο όσα συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Γραπτά αιτήματα όπως και κοινοποιήσεις επίσης μου είπαν ότι δεν δέχονται για όλα τα θέματα όπως παλαιότερα.
pournaras Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2014 Αν κάποιος δουλεύει από το σπίτι θα κόψει όμως ΤΔΑ στον εαυτό του με παράδοση στο ίδιο μέρος; Από το ένα δωμάτιο στο άλλο; Απλά μου φαίνεται εικονικό και ίσως επικίνδυνο. Το εχω κανει δυο φορες. Ως επαγγελματιας, σφραγιζεις ενα τιμολογιο αγορας απο ιδιωτη, και κοβεις οτι ειναι να χρησιμοποιησεις απο το σπιτι σου (απο πισι μεχρι στυλο, σε πολυ χαμηλες τιμες) απο εσενα ως ιδιωτη, σε εσενα ως επαγγελματια, δεν εχει απολυτως καμμια σημασια η αποσταση, αν ειναι ενα δωματιο, η αν εχεις σπιτι στην κρητη και επιχειρηση στην καβαλα. Τα αντικειμενα αυτα τα χρησιμοποιεις οσο λειτουργει η επιχειρηση και αν τυχον κλεισει η επιχειρηση τα "ξαναπουλας" ως επαγγελματιας στον εαυτο σου ως ιδιωτη, με την ιδια τιμη, οποτε ο ΦΠΑ ερχεται μια η αλλη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα