Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γιατί, δεν είναι εικονικό το γεγονός ότι τα αγοράζει κάποιος από τον εαυτό του και πληρώνει και χαρτόσημο;

Κι όμως το επικίνδυνο είναι να μην έχεις παραστατικά για τα πάγιά σου. Αυτό κατάλαβα εγώ.

Προσωπικά δεν έχω ούτε ένα πάγιο. Οπότε τι να ελέγξει η εφορία;

Επίσης όπως είπε ο Malthador το άσυλο της κατοικίας προστατεύεται από το σύνταγμα. Το Σύνταγμα είναι υπεράνω της οποιασδήποτε νομοθεσίας ελληνικής η ευρωπαϊκής (πόσο μάλλον μιας απλής δήλωσης).

MEPOΣ ΔEYTEPO - Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα 'Αρθρο 9: ('Ασυλο της κατοικίας)

1. H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.

2. Oι παραβάτες της προηγούμενης διάταξης τιμωρούνται για παραβίαση του οικιακού ασύλου και για κατάχρηση εξουσίας και υποχρεούνται σε πλήρη αποζημίωση του παθόντος, όπως νόμος ορίζει.

Δημοσ.

Γιατί, δεν είναι εικονικό το γεγονός ότι τα αγοράζει κάποιος από τον εαυτό του και πληρώνει και χαρτόσημο;

Κι όμως το επικίνδυνο είναι να μην έχεις παραστατικά για τα πάγιά σου. Αυτό κατάλαβα εγώ.

Προσωπικά δεν έχω ούτε ένα πάγιο. Οπότε τι να ελέγξει η εφορία;

Επίσης όπως είπε ο Malthador το άσυλο της κατοικίας προστατεύεται από το σύνταγμα. Το Σύνταγμα είναι υπεράνω της οποιασδήποτε νομοθεσίας ελληνικής η ευρωπαϊκής (πόσο μάλλον μιας απλής δήλωσης).

MEPOΣ ΔEYTEPO - Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα 'Αρθρο 9: ('Ασυλο της κατοικίας)

1. H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.

2. Oι παραβάτες της προηγούμενης διάταξης τιμωρούνται για παραβίαση του οικιακού ασύλου και για κατάχρηση εξουσίας και υποχρεούνται σε πλήρη αποζημίωση του παθόντος, όπως νόμος ορίζει.

Το 'δεν έχω ούτε ένα πάγιο' ισχύει αν ο επαγγεματικός σου χώρος δεν έχει ούτε λάμπα στο ταβάνι, σε περίπτωση ελέγχου.Ναι, το σπίτι είναι άσυλο αλλά αν δεν τους ανοίξεις μπορούν να ζητήσουν εισαγγελική συνδρομή 'έχοντας βάσιμες υποψίες για φοροδιαφυγή' η οποία θεωρείται κακούργημα. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί έλεγχο, άσε που δεν θέλεις να τους θυμώσεις. Τη δουλειά τους κάνουν.Για το φίλο που είπε ότι στη ΔΟΥ του δεν δέχονται ερωτήματα, αυτό είναι παράβαση, σύμφωνα με το Νόμο που ανέφερα σε προηγούμενο post.
Δημοσ.

Με ενημέρωσε ο λογιστής μου ότι δεν δέχονται κοινοποιήσεις πλέον και ότι τα γραπτά αιτήματα πρέπει να τους τα δείχνουμε πριν τα καταθέσουμε. 

Προφανώς και ΔΕΝ θέλεις να τους θυμώσεις γιατί πολύ απλά θα βρουν τρόπο να σε γράψουν. 

Δημοσ.

Το 'δεν έχω ούτε ένα πάγιο' ισχύει αν ο επαγγεματικός σου χώρος δεν έχει ούτε λάμπα στο ταβάνι, σε περίπτωση ελέγχου.Ναι, το σπίτι είναι άσυλο αλλά αν δεν τους ανοίξεις μπορούν να ζητήσουν εισαγγελική συνδρομή 'έχοντας βάσιμες υποψίες για φοροδιαφυγή' η οποία θεωρείται κακούργημα. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί έλεγχο, άσε που δεν θέλεις να τους θυμώσεις. Τη δουλειά τους κάνουν.Για το φίλο που είπε ότι στη ΔΟΥ του δεν δέχονται ερωτήματα, αυτό είναι παράβαση, σύμφωνα με το Νόμο που ανέφερα σε προηγούμενο post.

Όπως είπα και πριν είναι διαφορετικές περιπτώσεις.

Όταν λέμε έδρα το σπίτι, δεν σε υποχρεώνει κανείς να αδειάσεις το δωμάτιο σου και να το κάνεις κατάστημα ούτε είναι απαραίτητο να εκδόσεις κάποια άδεια λειτουργίας. Άλλωστε η εφορία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κάνει καν αυτοψία του χώρου.

Ναι υπάρχουν περιπτώσεις με καταστήματα λιανικής σε οικία αλλά κατά 99% δεν το δέχονται οι εφορίες.

Πολύ λίγες επαγγελματικές κατηγορίες έχω δει να δουλεύουν με πελάτες μέσα σε σπίτι και πάλι με ειδικές προϋποθέσεις, με τον χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα ώστε να απομονώνεται από τα υπόλοιπα δωμάτια.

Δεν μπορεί κάποιος που δουλεύει με έδρα το σπίτι να έχει μέσα εμπόρευμα, υπολογιστές ή συσκευές για επισκευή των πελατών του.Ορισμένοι επαγγελματίες όπως οι γραφίστες-προγραμματιστές-μηχανικοί συνήθως δεν έχουν τέτοια πάρε-δώσε με πελάτες. Κάποιες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες όμως έχουν.

Όσες φορές χρειάστηκε να περάσω έλεγχο απλά έστειλα ταχυδρομικά τα απαραίτητα χαρτιά στον ελεγκτή, ποτέ δεν χρειάστηκε να έρθουν στο σπίτι. Αυτό είναι το όλο νόημα της παροχής υπηρεσιών.

Δημοσ.

Υπό αυτή τη λογική εμένα με συμβούλεψαν να δηλώσω μόνο τα αντικείμενα που συμμετέχουν άμεσα στην διαδικασία παραγωγής του εισοδήματος μου. 

Οι εφορίες κατά τόπους δέχονται καταστήματα λιανικής αν είναι μικρός ο όγκος των εμπορευμάτων και αν έχεις κύρια οδό πώλησης το internet. Επίσης, δίνουν ταμειακή σε άτομο με έδρα σπίτι εφόσον τη θέλει για εξωτερικές πωλήσεις. 

• Like 1
Δημοσ.

Όπως είπα και πριν είναι διαφορετικές περιπτώσεις.

Όταν λέμε έδρα το σπίτι, δεν σε υποχρεώνει κανείς να αδειάσεις το δωμάτιο σου και να το κάνεις κατάστημα ούτε είναι απαραίτητο να εκδόσεις κάποια άδεια λειτουργίας. Άλλωστε η εφορία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κάνει καν αυτοψία του χώρου.

Ναι υπάρχουν περιπτώσεις με καταστήματα λιανικής σε οικία αλλά κατά 99% δεν το δέχονται οι εφορίες.

Πολύ λίγες επαγγελματικές κατηγορίες έχω δει να δουλεύουν με πελάτες μέσα σε σπίτι και πάλι με ειδικές προϋποθέσεις, με τον χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα ώστε να απομονώνεται από τα υπόλοιπα δωμάτια.

Δεν μπορεί κάποιος που δουλεύει με έδρα το σπίτι να έχει μέσα εμπόρευμα, υπολογιστές ή συσκευές για επισκευή των πελατών του.Ορισμένοι επαγγελματίες όπως οι γραφίστες-προγραμματιστές-μηχανικοί συνήθως δεν έχουν τέτοια πάρε-δώσε με πελάτες. Κάποιες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες όμως έχουν.

Όσες φορές χρειάστηκε να περάσω έλεγχο απλά έστειλα ταχυδρομικά τα απαραίτητα χαρτιά στον ελεγκτή, ποτέ δεν χρειάστηκε να έρθουν στο σπίτι. Αυτό είναι το όλο νόημα της παροχής υπηρεσιών.

Μία από τις κατηγορίες που έχουν "πελάτες" (στη δική μας περίπτωση, σπουδαστές) στο σπίτι, καθώς και υπολογιστές για την εξάσκηση των σπουδαστών (ή διαδραστικούς πίνακες, projectors, κλπ) είναι οι καθηγητές με άδεια κατ' οίκον διδασκαλίας. Αν δεις στη σελίδα του φορέα αδειοδότησης, η λίστα με τους δηλωμένους τέτοιους καθηγητές αριθμεί μερικές χιλιάδες. Οι μόνοι τους περιορισμοί είναι η απαγόρευση τοποθέτησης ταμπέλας ή διανομής φυλλαδίων, η συστέγαση, η πρόσληψη προσωπικού και ένας περιορισμός ως προς τον αριθμό των σπουδαστών. Αυτά λέγονται και οικοδιδασκαλεία και αυτή τη στιγμή υπάρχει αντιπαράθεση με τα κανονικά κέντρα ξένων γλωσσών γιατί πολλά οικοδιδασκαλεία έχουν μετατραπεί σε κανονικά φροντιστήρια χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Το θέμα έχει φτάσει σε επίπεδο Υπουργείου.

Από την ημέρα που απελευθερώθηκε το επάγγελμα, αρκεί μια αναγγελία έναρξης στον ΟΑΕΕ και στην εφορία και δουλεύεις κανονικά, με μια απλή επάρκεια.

Άλλη κατηγορία είναι οι κομμώτριες, οι οποίες εργάζονται με αυτασφάλιση στο σπίτι, και κόβουν αποδείξεις κανονικά, έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό σε ένα χώρο στο σπίτι τους ή σε κάποιο άλλο διαμέρισμα (όχι επαγγελματικό χώρο, δηλαδή κομμωτήριο).

Σε γενικές γραμμές, το τραγικό είναι άλλο, κατά τη γνώμη μου. Στο χώρο της εκπαίδευσης, για παράδειγμα, όλα τα αδειοδοτημένα κέντρα, φροντιστήρια, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, κλπ, λειτουργούν νόμιμα μόνο αν υπάρουν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ όπου υπάρχει επίσημη μηχανή αναζήτησης (δεν υπάρχουν πια έντυπα άδειας λειτουργίας, εκτός αν τα ζητήσει κανείς). Το θέμα είναι ότι υπάρχουν και πολλά, τα οποία λειτουργούν εδώ και χρόνια, χωρίς καν άδεια λειτουργίας, και φυσικά αυτά δεν ελέγχονται ποτέ γιατί πολύ απλά για το φορέα αδειοδότησης δεν υπάρχουν. Ούτε γραμμένα στο Επιμελητήριο είναι, ούτε τίποτα, γιατί κι εκεί υπάρχει online αναζήτηση. Αυτά λοιπόν, δεν υπόκεινται σε κανένα μα κανένα έλεγχο, γιατί επισήμως δεν υπάρχουν. Δεν ξέρουμε καν αν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία.

Εμάς, που τα έχουμε δηλώσει όλα κανονικά, μας ελέγχουν και μάλιστα πάρα πολύ συχνά. Φαντάζομαι ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για πολλά άλλα επαγγέλματα, και γι' αυτό θέτω το δικό μου αντικείμενο ως παράδειγμα. 

• Like 2
Δημοσ.

Πολύ μπερδευτική η κατάσταση πάντως. Για μένα θα έπρεπε να υπήρχε κάποιος διαχωρισμός των διαδικασιών έναρξης και ελέγχου για τα άτομα που θέλουν να κάνουν έναρξη με μπλοκάκι και να έχουν έναν εργοδότη και στα άτομα τα οποία θέλουν έναρξη και έχουν πολλούς εργοδότες και δουλειές. Μπορεί να υπάρχει και ήδη, δεν το ξέρω, αλλά όλα αυτά αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον που του είπε το αφεντικό, άλλαξε από μισθωτός και πήγαινε με μπλοκάκι. Ειδικά στους μηχανικούς η μισθωτή εργασία είναι μουσειακό είδος πλέον.

Δημοσ.

To πιο βασικό κατά τη γνώμη και την εμπειρία μου μέχρι σήμερα, είναι να βρει κανείς λογιστή που να έχει αρκετούς πελάτες με παρεμφερές ή ίδιο αντικείμενο. Εγώ παιδεύτηκα πάρα πολύ μέχρι να βρω κάποιον που να έχει πολλούς πελάτες με σχολές, γιατί οι προηγούμενοι ήταν επιεικώς κακοί. Έχω φίλους συναδέλφους οι οποίοι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν μπλέξει πολύ άσχημα, λόγω λανθασμένων οδηγιών, ακόμα και για το πώς γράφονται οι αποδείξεις, γιατί οι λογιστές τους δεν είχαν την ενημέρωση που απαιτείται να έχουν εφόσον αμοίβονται για τις υπηρεσίες τους. Στις σχολές, από τον περασμένο Σεπτέμβριο (2013) οι αποδείξεις πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να κόβονται στο όνομα εκείνου που πληρώνει τα δίδακτρα και στην αιτιολογία να αναγράφεται το όνομα του σπουδαστή. Επίσης, απαιτείται τηλέφωνο, ΑΦΜ και διεύθυνση αυτού που πληρώνει. Αυτοί οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν προστιμάρες για λανθασμένη έκδοση παραστατικών. Άλλαξε και ο κωδικός για το μπλοκάκι των αποδείξεων, και επειδή δεν το ήξεραν, έχουν εξίσου θέμα, επειδή χρησιμοποιούσαν όλη τη χρονιά λανθασμένα παραστατικά, το οποίο επιφέρει πρόστιμο. Ο δικός μου αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση που είναι δικό του λάθος, και εγώ αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μου είναι αδύνατον να ελέγξω όλες αυτές τις αλλαγές που γίνονται συνέχεια και πρέπει να ξέρεις πού να ψάξεις για να προσαρμόζεσαι ανάλογα.

Δημοσ.

Καλά ας μη ρίχνουμε κι όλο το φταίξιμο στους λογιστές. Χιλιάδες σελίδες νομοθεσία το χρόνο κανείς δε τη κατανοεί. Εγώ πάντως για μα έχω ήσυχο το κεφάλι μου κάνω και μόνος αναζήτηση παρόλο που ο λογιστής μου είναι μια χαρά.

TS τι έγινε τελικά με τη φίλη σου αλήθεια;

Επίσης ψήνεται κάνεις να στείλουμε επιστολή στην ΥπΕΕ για το θέμα των Android /ipad και συνημμένων αρχείων;

Δημοσ.

Britgreek ξέρεις αν μπορούμε να αποστείλουμε αίτημα με φαξ ή email?

Για ποιό πράγμα μιλάς; Αν εννοείς για ερώτημα στη ΔΟΥ, όχι. Το πας και παίρνεις αριθμό πρ/λου.

Δημοσ.

Δλδ με φαξ ή email δεν εκδίδονται αριθμοί πρωτοκόλλησης;

Απ' ότι ξέρω, όχι. Παίζει να μην το δουν καν. 

Λογικά για να αναλαμβάνει την ευθύνη, θα κάνει κάποια ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης. Τώρα λεπτομέρειες δεν γνωρίζω.

Όχι, δεν έχει τέτοιο πράγμα. Τον έχω ρωτήσει. Απλά είναι πάρα πολύ προσεκτικός και ενημερωμένος. Εδώ και μια δεκαετία+ που συνεργαζόμαστε, ποτέ δεν έχει μπει κάποιος και να μου πει ότι έχω παράβαση, ενώ σε όλους τους ελέγχους έρχεται πάντα άμεσα, ακόμα και βράδυ και ζητά να μιλούν μαζί του. Είναι πολύ ωραίος τύπος, αλλά δεν έχω πέσει και σε "ξινό" ελεγκτή από εφορία, Έχει όλους τους κανονισμούς και νόμους στο laptop του, και τους δείχνει όταν υπάρχει διαφορά γνώμης σχετικά με το αν κάτι είναι παράβαση ή όχι. πάντα ευγενικά και κομψά. 

Δημοσ.

Θέλω να αγοράσω windows για μια εταιρία αλλά το πρόγραμμα που θα τρέξει είναι παλιό και τρέχει καλύτερα σε XP..

Ξέρετε που μπορώ να βρω τα XP σε λογική τιμή;

Κάποιοι που τα έχουν ακόμη σε στοκ τα πουλάνε σχεδόν όσο τα windows 8 και ειναι κρίμα τόσα λεφτά για λειτουργικό άνω των 10 ετών.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...