_hopelesscase_ Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Εδω, ειναι βαθυτερο το προβλημα.Ο ανθρωπος γενικα σαν ον,αργει να μαθει απο τα λαθη του και μετα απο χιλιετιες,ακομη κουβαλα κτηνωδια,αναλγησια,φονικοτητα, μεσα του. Η πολιτιστικη και ηθικη μας εξελιξη αποδεικνυεται πιο αργη απο την βιολογικη. Το να βιολογικοποιεις ομως φαινομενα και πρακτικες που εχουν ιδεολογικη βαση οπως ο φασισμος, ειναι πολυ επικινδυνο επισης. Κοινωνικη ανθρωπολογια ειναι ενας πολυ χρησιμος κλαδος για να πεσουν διαφορες αυταπατες για το τι συγκροτει τους εκαστοτε πολιτισμους που παραγει το ανθρωπινο ειδος. Χρησιμος οσο και η πολιτικη οικονομια.
Cossutius. Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 E οι τελευταίοι έχουν δώσει και δικαιώματα με τη συμπεριφορά τους κατά καιρούς. Εν πάση περιπτώσει και εκεί άλλοι φταίνε όχι αυτοί. Το να κατηγορείτε ο κάτοικος της Ελλάδας ως ρατσιστής απο Ευρωπαίους ειναι πραγματικά για γέλια. 1
benign Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Το να βιολογικοποιεις ομως φαινομενα και πρακτικες που εχουν ιδεολογικη βαση οπως ο φασισμος, ειναι πολυ επικινδυνο επισης. Κοινωνικη ανθρωπολογια ειναι ενας πολυ χρησιμος κλαδος για να πεσουν διαφορες αυταπατες για το τι συγκροτει τους εκαστοτε πολιτισμους που παραγει το ανθρωπινο ειδος. Χρησιμος οσο και η πολιτικη οικονομια. Εισαι εξυπνος αλλα και πονηρος. Δεν ειχα την διαθεση να βιολογικοποιησω και επομενως να νομιμοποιησω τον φασισμο σαν φυσικο φαινομενο που ωφειλεται στον ανθρωπο σαν ειδος.Απλα διατυπωνω ειλικρινα την απογοητευση μου και την θλιψη μου για την εξελιξη μας πολιτιστικα και ηθικα. Εχοντας διαβασει αρκετα οτι συνεβηκε πριν και μετα την ανοδο του ακατανομαστου στην εξουσια στην Γερμανια με πιανει καταθλιψη.Δεν ξερω μπορει να ειμαι αφελης.
_hopelesscase_ Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Στη Γερμανία προφανώς υπήρχε καχυποψία εναντίον των Εβραίων και πριν τον Χίτλερ. Αυτό που έγινε με τους Εβραίους και τους Ρομά δεν ξεκίνησε το 1933. Η προκατάληψη προϋπήρχε και πάνω σε αυτή πάτησε ο Χίτλερ και ανέπτυξε το συστηματοποιημένο μίσος και τη βία. Σε πιο πρόσφατα γεγονότα, στη Ρουάντα υπήρχε προκατάληψη μεταξύ Χούτου και Τούτσι και εκεί βασίστηκε η γενοκτονία. Αν βγει ένας χαρισματικός και λαοπλάνος πολιτικός στην Ελλάδα κι αρχίσει να λέει "ντου και ξύλο στους Φιλιππινέζους", δε θα συμβεί τίποτα, γιατί το ποσοστό των Ελλήνων που αντιπαθούν τους Φιλιππινέζους είναι μικρό. Αν βγει και πει "ντου και ξύλο στους γύφτους", θα υπάρξει εκτεταμένη βία εναντίον τους, γιατί υπάρχει η σιωπηρή πλειοψηφία που τους αντιπαθεί ή τους υποτιμά ήδη. Καχυποψια, προκαταληψη... Αντι για αυτες τις ανωδυνες ψυχολογιστικες λεξεις μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ιστορικους ορους οπως αντισημιτισμος και αντιτσιγγανισμος. Ναι σε αυτο ακριβως αναφερθηκα και σε προηγουμενα ποστ, οτι εφοσον ο αντισημιτισμος η ο αντιμουσουλμανισμος ειναι δομικο στοιχειο συγκροτησης της ελληνικης η γαλλικης η ευρωπαικης ταυτοτητας, (και επειδη καθε ταυτοτητα συκγροτειται αποκλειοντας μειονοτικες η απορριπτεες ταυτοτητες), οταν αποφασισουν να το διανθισουν ολο αυτο οι "αποπανω" με μια προπαγανδα για διαβολικους εβραιους η για βρωμερους μουσουλμανους η για κλεφτες αλβανους η για βιαστες τριτοκοσμικους γενικοτερα, μπορεις σε μηδενικο χρονο να γινεις πειθηνιο μελος της χιτλερικης νεολαιας η του λεπενικου μετωπου, γιατι θα βγαινει πηγαια απο μεσα σου. Αν βγει και πει "ντου και ξύλο στους γύφτους" Το λεει ηδη εδω και δεκαετιες με επιχειρησεις σκουπας, εκτοπισμους κλπ. Σε ολη την ευρωπη. Στα υπολοιπα δεν διαφωνω
silverado Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Η απόκρυψη της αλήθειας είναι αντιπατριωτική γιατί οδηγεί την χώρα σε καταστροφή, αμορφωσιά και άγνοια. Η αλήθεια λυτρώνει και οδηγεί στη πρόοδο. Η μισαλλοδοξία και η πατριδοκαπηλεία οδηγούν στην ταλιμπανοποίηση της Ελλάδας. Το πρόβλημα της Ελλάδας και αυτό που την εμποδίζει να ορθοποδήσει δεν είναι οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Εβραίοι και οι Πακιστανοί. . Αποκρυψη της αληθειας ειναι να λες το ποια ειναι η πραγματικοτητα ? Πατριωτικο ειναι να βριζει καποιος την χωρα του απο το πρωι μεχρι το βραδυ και ειδικα για ανυπαρκτα θεματα οπως ο ρατσισμος ? Κατηγορησε κανενας τους Αλβανους,τους Τουρκους,τους Εβραιους και τους Πακιστανους οτι εμποδιζουν την Ελλαδα να ορθοποδησει ?
_hopelesscase_ Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Εισαι εξυπνος αλλα και πονηρος. Δεν ειχα την διαθεση να βιολογικοποιησω και επομενως να νομιμοποιησω τον φασισμο σαν φυσικο φαινομενο που ωφειλεται στον ανθρωπο σαν ειδος.Απλα διατυπωνω ειλικρινα την απογοητευση μου και την θλιψη μου για την εξελιξη μας πολιτιστικα και ηθικα. Εχοντας διαβασει αρκετα οτι συνεβηκε πριν και μετα την ανοδο του ακατανομαστου στην εξουσια στην Γερμανια με πιανει καταθλιψη.Δεν ξερω μπορει να ειμαι αφελης. ΦΙλε μου μη μου προσαπτεις προθεσεις που δεν υπαρχουν. Εκανα quote τα λεγομενα σου, και συγκεκριμενα απαντησα στο "Ο ανθρωπος γενικα σαν ον,αργει να μαθει απο τα λαθη του και μετα απο χιλιετιες,ακομη κουβαλα κτηνωδια,αναλγησια,φονικοτητα, μεσα του. Η πολιτιστικη και ηθικη μας εξελιξη αποδεικνυεται πιο αργη απο την βιολογικη." Με αυτο μοιαζει να αποδιδεις τα ακραια φαινομενα που εχει επιδειξει η ανθρωποτητα, σε αδυναμια απαγκιστρωσης απο καποια βιολογικη ουσια που μας υπερκαθοριζει αναποφευκτα. Με τα υπολοιπα που λες συμφωνω.
FilipposMD Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Καχυποψια, προκαταληψη... Αντι για αυτες τις ανωδυνες ψυχολογιστικες λεξεις μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ιστορικους ορους οπως αντισημιτισμος και αντιτσιγγανισμος. Δε νομίζω ότι διαγωνούμε, απλώς εγώ αναφέρομαι με γενικότερους όρους γιατί θέλω να μιλήσω γενικά και όχι μόνο για Ρομά ή Εβραίους. Κατηγορησε κανενας τους Αλβανους,τους Τουρκους,τους Εβραιους και τους Πακιστανους οτι εμποδιζουν την Ελλαδα να ορθοποδησει ? Σοβαρά τώρα; Κανένας;
Cossutius. Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Κατηγορησε κανενας τους Αλβανους,τους Τουρκους,τους Εβραιους και τους Πακιστανους οτι εμποδιζουν την Ελλαδα να ορθοποδησει ? Αυτο που κατάλαβα εγω οτι εννοεί είναι πως το πρόβλημα δεν ειναι το υποτιθεμενο "μίσος" μας προς αυτους τους ανθρωπους. Αυτό που εγω θυμάμαι ειναι πολλους που έλεγαν οτι αν δεν ειχαμε τους οικονομικους μετανάστες απ την Αλβανια δε θα κάναμε Ολυμπιακους κτλ κτλ Οπως πολλές φορές έχω πει, ο Ελληνας δεν υπήρξε ποτέ φυλετικά ρατσιστής. Κοινωνικά μόνο και αυτό λόγω του 2 κοινωνικών στρωμάτων που υπήρχαν μέχρι μια εποχή. Όταν αναπτύχθηκε η τάξη του μικρομεσαίου μειώθηκε αρκετά το ποσοστό. Επίσης υπάρχει δυστυχώς ακομα και τωρα ένα γερό ποσοστό ρατσισμού σε άτομα με αναπηρία, αντιμετώπισης ατόμων με ανίατες ασθένειες, ηλικιωμένων κτλ κτλ. 2
benign Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 ΦΙλε μου μη μου προσαπτεις προθεσεις που δεν υπαρχουν. Εκανα quote τα λεγομενα σου, και συγκεκριμενα απαντησα στο "Ο ανθρωπος γενικα σαν ον,αργει να μαθει απο τα λαθη του και μετα απο χιλιετιες,ακομη κουβαλα κτηνωδια,αναλγησια,φονικοτητα, μεσα του. Η πολιτιστικη και ηθικη μας εξελιξη αποδεικνυεται πιο αργη απο την βιολογικη." Με αυτο μοιαζει να αποδιδεις τα ακραια φαινομενα που εχει επιδειξει η ανθρωποτητα, σε αδυναμια απαγκιστρωσης απο καποια βιολογικη ουσια που μας υπερκαθοριζει αναποφευκτα. Με τα υπολοιπα που λες συμφωνω. Απλα σε τρολλαρω λιγο(για να θυμηθουμε και τις παλιες καλες εποχες) για αυτο εχω και το smilie που σημαινει οτι κανω χιουμορ. Με αυτο μοιαζει να αποδιδεις τα ακραια φαινομενα που εχει επιδειξει η ανθρωποτητα, σε αδυναμια απαγκιστρωσης απο καποια βιολογικη ουσια που μας υπερκαθοριζει αναποφευκτα. Δεν εννοω αυτο.Φοβαμαι,και καποια βιβλια απο εναν δυο βιολογους με εχουν επηρεασει,οτι η πολιτιστικη και ηθικη μας εξελιξη σαν ειδος ειναι αργη. Αυτο δεν νομιμοποιει τον φασισμο και ρατσισμο ουτε σημαινει οτι δεν πρεπει να αλλαξουμε ενεργητικα νοοτροπια σαν ειδος. Ο Dawkins που μου αρεσει ας πουμε,γραφει στο ''The selfish gene'', 'we must rise above our genes ,με αυτο συμφωνω και το επικροτω.
_hopelesscase_ Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Αυτο που κατάλαβα εγω οτι εννοεί είναι πως το πρόβλημα δεν ειναι το υποτιθεμενο "μίσος" μας προς αυτους τους ανθρωπους. Αυτό που εγω θυμάμαι ειναι πολλους που έλεγαν οτι αν δεν ειχαμε τους οικονομικους μετανάστες απ την Αλβανια δε θα κάναμε Ολυμπιακους κτλ κτλ Οπως πολλές φορές έχω πει, ο Ελληνας δεν υπήρξε ποτέ φυλετικά ρατσιστής. Κοινωνικά μόνο και αυτό λόγω του 2 κοινωνικών στρωμάτων που υπήρχαν μέχρι μια εποχή. Όταν αναπτύχθηκε η τάξη του μικρομεσαίου μειώθηκε αρκετά το ποσοστό. Επίσης υπάρχει δυστυχώς ακομα και τωρα ένα γερό ποσοστό ρατσισμού σε άτομα με αναπηρία, αντιμετώπισης ατόμων με ανίατες ασθένειες, ηλικιωμένων κτλ κτλ. Υποτιθεμενο μισος; Οπως πολλες φορες εχεις πει; Εμενα θα μου επιτρεψεις να δωσω βαση οχι στο τι εχεις πει εσυ, αλλα τι λενε τα παιδια των αλβανων μεταναστων που γεννηθηκαν και ζουν ολη τους τη ζωη στην ελλαδα, για το αν εχουν υποστει διακρισεις και ρατσισμο και μισος και κοροιδια και απ' ολα, οχι μονο απο τους θεσμους αλλα και απο πολλους περηφανους ελληνες. Οπως και στο τι λενε οι μπαγκλαντεζοι μεταναστες που φοβουνται στα σκοτεινα οτι θα τους σαπισουν στο ξυλο, η που τους κανουν σμπαραλια τα μαγαζια τους στην αθηνα. Πραγματικα το τι λες εσυ, στην συγκεκριμενη συζητηση, μου ειναι αδιαφορο και επιπλεον ειναι και πολυ προκλητικο. Α και ο ρατσισμος σαν λεξη αφορα φυλετικες και εθνικες διακρισεις. Δεν χρειαζεται να χρησιμοποιειται καταχρηστικα για να δηλωνει αλλα φαινομενα, η τον πονο του καθενος ελληνα σε αρνηση για τον ιδιο του τον ρατσισμο. Οι αναπηροι, οι ασθενεις με AIDS και ενα σωρο αλλες κατηγοριες συμπολιτων μας, δεχονται διακρισεις που δεν χρειαζεται να ονομαστουν ρατσισμος, αλλα πρεπει να βρεθει καποια αλλη λεξη επιτελους στην αποκοιμισμενη ελληνικη γλωσσα (πχ. στα αγγλικα ableism ειναι οι διακρισεις εναντια στους ανθρωπους με ειδικες αναγκες), αυτο θα ηταν πραγματικα ενα δειγμα πολιτισμου μεσα σε ολη αυτη την κοινωνικη σκατιλα, οπου κανεις δεν παραδεχεται τον ρατσισμο σαν φαινομενο και αντιστρεφουν ΜΙΑ ΖΩΗ τη συζητηση στο ποσο υποφερουν οι ελληνες απο τους σατανικους ευρωπαιους που βγαζουν ερευνες σε βαρος τους, η απο τους αλλοδαπους που λερωνουν τα υπεροχα πεζοδρομια τους. 1
aris1986 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 οπως για παραδειγμα ποιο ειναι το λαθος και το σωστο που υπαινισσεσαι, ποια ειναι τα πραγματα που πρεπει να λεμε με τ ονομα τους, και τι ειναι αυτο το κατι παραπανω που ξερεις για τους γυφτους, αθιγγανους, ρομα. Αλλιως καληνυχτα. Όποιος κάνει γυφτιές, κάνει γυφτιές τέλος. Που στην πραγματικοτητα ουτε το αγγίζει αυτη η έκφραση στο απειροελάχιστο το τι εγκληματικα στοιχεια διχως νομους και κανονες ειναι οι gypsy και τι κανουν, τι πουλανε ... Μεχρι και τα παιδια τους ριχνουν στα πυροσβεστικα για να επιτεθουν σε πυροσβεστες μετα και να τους φερμαρουν. Συνηθως λεμε: εκανες γυφτια, καποια τσαπατσουλια, βλακεια κτλπ. Εσυ που πειραχτηκες και μου βαλες τον χιτλερ δεν καταλαβαινω. Eσυ τωρα καταλαβες τι εννοω τελικα; θα αναιρεσεις τον hitler?
_hopelesscase_ Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Όποιος κάνει γυφτιές, κάνει γυφτιές τέλος. Που στην πραγματικοτητα ουτε το αγγίζει αυτη η έκφραση στο απειροελάχιστο το τι εγκληματικα στοιχεια διχως νομους και κανονες ειναι οι gypsy και τι κανουν, τι πουλανε ... Μεχρι και τα παιδια τους ριχνουν στα πυροσβεστικα για να επιτεθουν σε πυροσβεστες μετα και να τους φερμαρουν. Συνηθως λεμε: εκανες γυφτια, καποια τσαπατσουλια, βλακεια κτλπ. Εσυ που πειραχτηκες και μου βαλες τον χιτλερ δεν καταλαβαινω. Eσυ τωρα καταλαβες τι εννοω τελικα; θα αναιρεσεις τον hitler? Τι να αναιρεσω, που μας πεταξες οτι "αυτοι που λενε τα σωστα αλλα με λαθος λεξεις" -εδω κολλαει και ο "αδικημενος" χιτλερ- για να θυματοποιησεις εσενα και τη φαρα σου που χρησιμοποιειται τετοια επιχειρηματα για να επικυρωσετε το παραλογο και μεταφυσικο σας μισος για κατηγοριες ανθρωπων οπως οι τσιγγανοι, και νιωθετε νοσηρη ανακουφιση και δικαιωση οταν ακουτε για τους εκτοπισμους, τα πογκρομ σε βαρος τους κλπ. Το μισος αυτο σας/μας το διδαξαν οι καραβλαχοι της προηγουμενης γενιας, και της προπροηγουμενης κ.ο.κ. γιατι ελληνας χωρις κομπλεξ κατωτεροτητας προς την ευρωπη/την δυση, δεν υπαρχει, και η πιο ευκολη διαχειριση αυτου του κομπλεξ ειναι να το εκτονωσει στους κοινωνικα κατωτερους οπως οι μη ευρωπαιοι και τσιγγανοι κλπ. Και μας το παρουσιαζεις ως τη "μεγαλη αληθεια για τους τσιγγανους" που κοβουν τα χερια απ τα παιδια τους και ξερωγω τι αλλο, δαιμονοποιηση οσο δεν παιρνει, γιατι ποτε δεν εκατσες να ξεστραβωθεις περα απο την τιβι, την εσπρεσσο και τα μπλογκ που ξερουν "ολη την αληθεια" και μυρηκαζεις τα στερεοτυπα νιωθοντας οτι επιτελεις καποιο κοινωνικο εργο που δεν σου αναγνωριζεται κιολας.
~mxls~ Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Σου λεω ότι η σφαγή αθώων-άμαχων Παλαιστινίων είναι (και θα έπρεπε να είναι) καταδικαστέα από κάθε λογικο άνθρωπο σε αυτή τη ζωή, ντροπή όχι μονο για το Ισραήλ αλλα για την ανθρωπότητα, και ποστάρεις αυτό: Ναι ειναι ντροπη αλλα ειναι και μια φτηνη δικαιολογια για ανιστορητους σαν και σενα Είσαι σοβαρός άνθρωπέ μου; Θέτω ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και πετας λινκ περι έξαρσης αντισημιτισμού στα επτάνησα; Το ανιστόρητος αλλού, όχι σε μένα.
benign Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Παιδια μην κανετε προσωπικους χαρακτηρισμους γιατι θα παει για λουκετο το νημα και ειναι κριμα γιατι καποιοι ινσομνιακς μπορει να εχουν τροφη για σκεψη. Ας περιοριστουμε επι της ουσιας,οι χαρακτηρισμοι δεν βοηθανε την συζητηση,νομιζω.
_hopelesscase_ Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2014 (επεξεργασμένο) Σου λεω ότι η σφαγή αθώων-άμαχων Παλαιστινίων είναι (και θα έπρεπε να είναι) καταδικαστέα από κάθε λογικο άνθρωπο σε αυτή τη ζωή, ντροπή όχι μονο για το Ισραήλ αλλα για την ανθρωπότητα, και ποστάρεις αυτό: Είσαι σοβαρός άνθρωπέ μου; Θέτω ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και πετας λινκ περι έξαρσης αντισημιτισμού στα επτάνησα; Το ανιστόρητος αλλού, όχι σε μένα. Πεταω λινκ βιβλιου που καταδεικνυει τις ιστορικες ριζες του αντισημιτισμου (το φαινομενο δηλαδη της διακρισης/μισους εναντια στους εβραιους, οποιας χωρας πολιτες και αν ειναι), για να σου τονισω, οτι το να χρησιμοποιεις την συγχρονη πολιτικη του κρατους του Ισραηλ εναντια στους Παλαιστινιους, για να δικαιολογησεις το φαινομενο του αντισημιτισμου που υπηρχε απο τον 19ο στον ελληνικο χωρο, ειναι αποπροσανατολιστικο και ανιστορητο. Κοινως: Το ενα δεν εχει σχεsη με το αλλο, αλλα μπορει ανετα να μπαχαλεψει μια συζητηση για τον αντισημιτισμο στην ελλαδα, που ολοι κοπτονται οτι 1) δεν υπαρχει 2) και να υπαρχει, ειναι δικαιολογημενος. Καπιτο? Επεξ/σία 16 Ιουνίου 2014 από _hopelesscase_
Προτεινόμενες αναρτήσεις