Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι να αναιρεσω, που μας πεταξες οτι "αυτοι που λενε τα σωστα αλλα με λαθος λεξεις" -εδω κολλαει και ο "αδικημενος" χιτλερ- για να θυματοποιησεις εσενα και τη φαρα σου που χρησιμοποιειται τετοια επιχειρηματα για να επικυρωσετε το παραλογο και μεταφυσικο σας μισος για κατηγοριες ανθρωπων οπως οι τσιγγανοι, και νιωθετε νοσηρη ανακουφιση και δικαιωση οταν ακουτε για τους εκτοπισμους, τα πογκρομ σε βαρος τους κλπ.

Το μισος αυτο σας/μας το διδαξαν οι καραβλαχοι της προηγουμενης γενιας, και της προπροηγουμενης κ.ο.κ. γιατι ελληνας χωρις κομπλεξ κατωτεροτητας προς την ευρωπη/την δυση, δεν υπαρχει, και η πιο ευκολη διαχειριση αυτου του κομπλεξ ειναι να το εκτονωσει στους κοινωνικα κατωτερους οπως οι μη ευρωπαιοι και τσιγγανοι κλπ.

Και μας το παρουσιαζεις ως τη "μεγαλη αληθεια για τους τσιγγανους" που κοβουν τα χερια απ τα παιδια τους και ξερωγω τι αλλο, δαιμονοποιηση οσο δεν παιρνει, γιατι ποτε δεν εκατσες να ξεστραβωθεις περα απο την τιβι, την εσπρεσσο και τα μπλογκ που ξερουν "ολη την αληθεια" και μυρηκαζεις τα στερεοτυπα νιωθοντας οτι επιτελεις καποιο κοινωνικο εργο που δεν σου αναγνωριζεται κιολας.

Δεν ξέρω τι γίνεται στην πρωτεύουσα αλλά εδώ στην επαρχία υπάρχει με τους ρομά μεγάλο πρόβλημα.Και το πρόβλημα μας με αυτούς δεν είναι το ότι είναι σκουρόχρωμοι αλλά το ότι μας έχουν ρημάξει στις κλοπές.Και δεν εννοώ μέσα στα σπίτια μόνο.Εμένα τρεις φορές στην πομόνα μου έκοψαν το επίγειο καλώδιο σύνδεσης με τις κολόνες της δεή.1.000 ευρώ ζημιά την κάθε φορά!Οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν εμπόριο μετάλλων.Έχουν μπει στο σπίτι του αδερφού του πατέρα μου τρεις φορές μέχρι τώρα.Αναφέρω μόνο τα δικά μου παραδείγματα για να μην πει κανείς ότι μιλάμε χωρίς στοιχεία.Εμπορεύονται τα πάντα χωρίς φυσικά καμία άδεια ως πλανόδιοι πωλητές χωρίς παραστατικά και μας έχουν ρημάξει στο κλέψιμο.Αφήστε την διακίνηση ναρκωτικών.Λέω πράγματα άγνωστα σε κανέναν;Μην τα βλέπουμε όλα μονόπλευρα για να το παίξουμε προοδευτικοί.Εδώ στην επαρχία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και είναι διαχρονικό.Σαφής βέβαια και οι ευθύνες της πολιτείας που  δεν τους εξασφαλίζει στέγαση και μόρφωση αλλά ούτε και εμείς χρωστάμε κάτι...

Δημοσ.
αλλα τι λενε τα παιδια των αλβανων μεταναστων που γεννηθηκαν και ζουν ολη τους τη ζωη στην ελλαδα, για το αν εχουν υποστει διακρισεις και ρατσισμο και μισος και κοροιδια και απ' ολα, οχι μονο απο τους θεσμους αλλα και απο πολλους περηφανους ελληνες.

bro λυπάμαι πολύ αλλά σε σχέση με αυτο που βιώνουν ανάλογοι μετανάστες και σε σχέση με αυτο που βιωσαν και οι δικοι μας το 1950 και νωριτερα, αυτο δεν ήταν τίποτε.

Οι διακρίσεις δυστηχως θα υπάρχουν. Και οι "περήφανοι" Ελληνες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Τουλάχιστον εδω, όσο και αν κάποιοι τους εκμετελλεύτηκαν, υπήρξαν άλλοι (πολλοί) που τους έβαλαν μέσα στα σπιτια τους, τους εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, την οικογένειά τους κτλ κτλ.

Αν αρχισουμε να μιλάμε για ρατσισμο ας κανουμε μια βολτα μέχρι τη Γαλλία αρχικά και συνεχίζουμε.

Αντιθετα, τον κοινωνικο ρατσισμό τον έχουμε βιώσει αρκετοι. Αρχές δεκαετίας 90 αν δε φορουσες converce και nike και εσκαγες μυτη με τιποτε de fonceca και strike γινοσουν περιγελος. Κοροιδία οχι μλκιες...Να μην αναφερθουμε σε αναπηρουν κτλ γιατι εκει ειχαμε και έχουμε ακομα υπερβολες.

• Like 2
Δημοσ.

Σαφής βέβαια και οι ευθύνες της πολιτείας που  δεν τους εξασφαλίζει στέγαση και μόρφωση αλλά ούτε και εμείς χρωστάμε κάτι...

Ολα αυτα ισχυουν, και δεν χρωστας κατι.

Ειναι νομαδες και κλασμενοι απο γενεσεως πολιτισμου, σε μια κοινωνια ανισοτητων. Παλι δεν χρωστας κατι, περα απο το να μη διαιωνιζεις τα παραμυθια με τον μπαμπουλα - γυφτο που θα ερθει να παρει το παιδι αν δεν φαει το φαι του, οτι ολοι ειναι πρεζεμποροι, οτι πετανε τα παιδια τους στην πυροσβεστικη κ.ο.κ.

Α και οταν γινει το πογκρομ, να μη χειροκροτεις, γιατι εκει δειχνεις τι ανθρωπος εισαι.

Αυτοι που ολο και κατι χρωστανε ειναι η πολιτεια, ο δυτικος πολιτισμος και παει λεγοντας.

ΦΙλοι μου εργαζονται ως κοινωνικοι λειτουργοι και δασκαλες στην επαρχια και εχουν να κανουν με τους Ρομα, και το μεγαλυτερο ποσοστο των ενηλικων αντρων στην κοινωνια τους, ειναι αλκοολικοι, ενω οι γυναικες τη βγαζουν με ψυχοφαρμακα. Τα παιδια τους σνιφαρουν κολλα απο 3 χρονων και αλλα τετοια. Προφανως καποιοι ειναι ενεργοι στις μαφιες με ντραγκς, καλωδια κτλ, και εχουν πλουτισει. Αυτοι ειναι ομως ενα πολυ μικρο ποσοστο, οι υπολοιποι ζουν στην εξαθλιωση και η εξαθλιωση εχει συνεπειες και για τους ιδιους και το ευρυτερο κοινωνικο συνολο, οπως εμεις εδω μεσα.

Αν θελει κανεις να μαθει κατι ουσιαστικο για τους Ρομα, ας μιλησει με ανθρωπους απο τις ιδιες τις κοινοτητες τους, που δραστηριοποιουνται για να αλλαξουν οι συνθηκες ζωης και απο εξω, και απο τα μεσα (πχ εχω μιλησει με γυναικα Ρομα που αγωνιζοταν σε μια εκστρατεια να μην παντρευουν τα κοριτσια απο τα 13)

Ας δουμε και λιγο τη θεση του αλλου, για μια φορα, απο την προνομιακη μας θεση. Απλα αυτο.

Αν και οι τσιγγανοι ειναι οφφτοπικ σ αυτο το θρεντ.

• Like 2
Δημοσ.

bro λυπάμαι πολύ αλλά σε σχέση με αυτο που βιώνουν ανάλογοι μετανάστες και σε σχέση με αυτο που βιωσαν και οι δικοι μας το 1950 και νωριτερα, αυτο δεν ήταν τίποτε.

Οι διακρίσεις δυστηχως θα υπάρχουν. Και οι "περήφανοι" Ελληνες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Τουλάχιστον εδω, όσο και αν κάποιοι τους εκμετελλεύτηκαν, υπήρξαν άλλοι (πολλοί) που τους έβαλαν μέσα στα σπιτια τους, τους εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, την οικογένειά τους κτλ κτλ.

Αν αρχισουμε να μιλάμε για ρατσισμο ας κανουμε μια βολτα μέχρι τη Γαλλία αρχικά και συνεχίζουμε.

Αντιθετα, τον κοινωνικο ρατσισμό τον έχουμε βιώσει αρκετοι. Αρχές δεκαετίας 90 αν δε φορουσες converce και nike και εσκαγες μυτη με τιποτε de fonceca και strike γινοσουν περιγελος. Κοροιδία οχι μλκιες...Να μην αναφερθουμε σε αναπηρουν κτλ γιατι εκει ειχαμε και έχουμε ακομα υπερβολες.

Ναι ιδιο ειναι να μην εχεις timberland στο σχολειο και να περνας απαρατηρητος, και ιδιο ειναι να ζεις ολη σου τη ζωη σε μια χωρα και στα 18 σου να ανακαλυπτεις οτι η πολιτεια δεν σου αναγνωριζει κανενα δικαιωμα -βλ. διαφορα θρεντ που εχουν ανοιξει εδω μεσα απο παιδια αλβανικης καταγωγης.

Τι εννοεις για ρατσισμο να παμε μεχρι τη γαλλια; Δεν σου αρκει ο αγιος παντελεημονας;

Και τα λεω εγω, που ζω στη γερμανια και τρωω το αγγουρι του "φτωχου ελληνα που εκμεταλλευεται τη μεγαλοσυνη των γερμανων" οπως θεωρουν διαφοροι καφροι γερμανοι κυριως κατωτερων κοινωνικων στρωματων.

Αλλα τετοιες π@π@ριες με το συμπαθειο δεν λεω, δηλ. να συγκρινω την κατασταση μου με αυτο που εχουν περασει στην ελλαδα οι εργατες στη μανωλαδα, οι αλβανιδες και ρωσιδες που ξεσκατιζουν απο τα 90'ς τους παππουδες και τα μωρα των ελληνων, ο μπαγκλαντεζος (ξαναλεω) που του καινε το μαγαζι, οι αφρικανοι που δεν δικαιουνται να εχουν θεση στα τρολει της πατησιων, και αλλα τετοια.

Δημοσ.

"μεγαλη αληθεια για τους τσιγγανους" που κοβουν τα χερια απ τα παιδια τους και ξερωγω τι αλλο, δαιμονοποιηση οσο δεν παιρνει, γιατι ποτε δεν εκατσες να ξεστραβωθεις περα απο την τιβι, την εσπρεσσο και τα μπλογκ που ξερουν "ολη την αληθεια" και μυρηκαζεις τα στερεοτυπα νιωθοντας οτι επιτελεις καποιο κοινωνικο εργο που δεν σου αναγνωριζεται κιολας.

Ποια τιβι, εσπρεσσο κτλπ.

που ζεις εσυ; Σε εναν υπολογιστη; Πισω πο μια led οθονη;

Τα ξερω απο προσωπικη πείρα και ματιά.

Θες να σου γραφω εδω για να σου ανοιξω τα ματια; παντως αρθογραφος της espresso δεν ειμαι...!

Δημοσ.

Φυσικά υπάρχουν και σε άλλες γλώσσες. Και νομίζω συμφωνείς κι εσύ ότι έχουν προκύψει από βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις σε κάθε έναν από αυτούς τους λαούς. Οι εκφράσεις αυτές δημιουργούν υποσυνείδητα ρατσισμό. Πόσοι Έλληνες ξέρουν οτιδήποτε για την Ουγκάντα ή την έχουν επισκεφθεί; Όλοι λένε όμως "ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται αυτά". σκέψου τώρα να έρθει κάποιος από την Ουγκάντα για να σπουδάσει ή να κάνει εμπόριο στην Ελλάδα. Θα αντιμετωπίσει -υποβόσκουσα έστω- προκατάληψη ή όχι; Ασφαλώς ναι λέω εγώ. Άρα καλά θα κάνουμε, όσοι αντιλαμβανόμαστε τη ρίζα αυτών των εκφράσεων, να τις εξαλείψουμε από την καθημερινότητα. Μόνο κακό κάνουν.

Συμφωνώ. :)

Ανακάλυψα μάλιστα πρόσφατα δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα blogs (ο συγγραφέας του ενός ανήκει στον αναρχικό χώρο, το άλλο είναι φεμινιστικό), τα οποία -μεταξύ άλλων- πραγματεύονταν ακριβώς αυτή τη σχέση ρατσισμού/σεξισμού με "χιουμοριστικά" στερεότυπα και εκφράσεις της καθομιλουμένης που έχουν καθιερωθεί στη λαϊκή συνείδηση ως ύβρεις.

Οι συγγραφείς υποστήριζαν πως -λίγο πολύ όπως κι εσύ-, χρησιμοποιώντας τέτοιες π.χ. εκφράσεις, υποσυνείδητα αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως ανώτερο και εν δυνάμει εξουσιαστή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ακόμα και αν συνειδητά δεν έχουμε κάποια τέτοια πρόθεση. 

Ωστόσο, παρότι κατανοώ το νόημα του παραδείγματος σου με την Ουγκάντα, ενώ συμμερίζομαι και σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις των εν λόγω bloggers, δεν μπορώ να δεχτώ πως ο χρήστης λέξεων όπως "μ@λάκας", "π@@στης" ή εκφράσεων όπως "θα σε γ@μήσω", είναι απαραίτητα π.χ. κρυπτοσεξιστής. 

Αλλά για να μην συνεχίσω να παρεκκλίνω off topic, απλά προχωρώ σε μια τελευταία τοποθέτηση: η υιοθέτηση στερεοτυπικών αντιλήψεων, καθώς και η χρήση εκφράσεων χωρίς πραγματική γνώση του τι ακριβώς αυτές σημαίνουν, υποδηλώνουν σίγουρα έλλειψη παιδείας και ίσως προχειρότητα σκέψης (βάζω και τον εαυτό μου στις δύο αυτές περιπτώσεις), δεν συνεπάγονται όμως αυτομάτως και ρατσιστικό μίσος.

Οπότε, περιμένω και από -υποτίθεται- προοδευτικούς ανθρώπους, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν πολέμιοι του ρατσισμού, να αποφεύγουν καθολικά αφοριστικές εκφράσεις όπως το περιβόητο "nasty things happening to nasty people*".

* Ρατσισμός. I feel offended now.

Ειδικά όταν η δήθεν "έρευνα" αποτελείται από μερικές κλισέ, σχεδόν παραπλανητικές και οπωσδήποτε γραφικές ερωτήσεις. Στην τελική παρά τον τίτλο της "έρευνας", διαβάζοντας την μπορούμε μεν να καταλήξουμε ίσως στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες είναι αμόρφωτοι και θύματα προπαγάνδας, αλλά όχι στο ότι είναι αντισημίτες. 

Καχυποψια, προκαταληψη... Αντι για αυτες τις ανωδυνες ψυχολογιστικες λεξεις μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ιστορικους ορους οπως αντισημιτισμος και αντιτσιγγανισμος.

Δεν πρόκειται περί ανώδυνων "ψυχολογίστικων" όρων όμως, ακριβώς διότι εννοιολογικά περιγράφουν ένα ευρύ φάσμα ανάλογων καταστάσεων. Για παράδειγμα ρατσισμός συναντάται και κατά π.χ. των Ρώσων στην Ουκρανία, κατά των Χριστιανών σε φονταμενταλιστικά Ισλαμικά κράτη, κατά των Ελλήνων ανάμεσα στο κοινό της κυρίας Louise Mensch. Δεν έχουν διωχθεί αποκλειστικά οι Ισραηλίτες και οι Ρομά.

Ναι σε αυτο ακριβως αναφερθηκα και σε προηγουμενα ποστ, οτι εφοσον ο αντισημιτισμος η ο αντιμουσουλμανισμος ειναι δομικο στοιχειο συγκροτησης της ελληνικης η γαλλικης η ευρωπαικης ταυτοτητας, (και επειδη καθε ταυτοτητα συκγροτειται αποκλειοντας μειονοτικες η απορριπτεες ταυτοτητες), οταν αποφασισουν να το διανθισουν ολο αυτο οι "αποπανω" με μια προπαγανδα για διαβολικους εβραιους η για βρωμερους μουσουλμανους η για κλεφτες αλβανους η για βιαστες τριτοκοσμικους γενικοτερα, μπορεις σε μηδενικο χρονο να γινεις πειθηνιο μελος της χιτλερικης νεολαιας η του λεπενικου μετωπου, γιατι θα βγαινει πηγαια απο μεσα σου.

Πρόσεξε όμως, μερικά προβλήματα είναι αντικειμενικά: Για παράδειγμα αυτό που περιγράφεις ως "αντιμουσουλμανισμό", δεν προέκυψε τυχαία. Αποτελεί μεν εν μέρει αποτέλεσμα χρόνιων θρησκευτικών και κυρίως πολιτισμικών διαφορών, ωστόσο αν δεν προέκυπταν συγκεκριμένες καταστάσεις και γεγονότα, οι περιβόητοι "αποπάνω" δε θα μπορούσαν να βασιστούν σ' αυτό προκειμένου να επιβάλουν συγκεκριμένες πολιτικές ή να πραγματοποιήσουν εκστρατείες σε Ισλαμικά κράτη.

Κοινώς, ουδείς γεννήθηκε με μίσος -εν προκειμένω- για κάποιους "βρωμερούς Μουσουλμάνους". Τον έπεισαν αργότερα, ποντάροντας στον φόβο και την οργή του, ότι οι Μουσουλμάνοι είναι κακοί και πρέπει να τις φάνε.

Θα μου πεις, "μα αυτό λέω κι εγώ ρε μεγάλε". My point is όμως, ότι τον Νεοϋορκέζο που είδε τους πύργους να πέφτουν το '01, τον κάτοικο σε γκετοποιημένη περιοχή της Αθήνας ή του Παρισιού, ή τον τυπάκο που λήστεψαν σε στενό του Κολωνού, πως θα τους κάνεις να μην ρουφήξουν την όποια προπαγάνδα και να δεχτούν τις θέσεις σου;

Το λεει ηδη εδω και δεκαετιες με επιχειρησεις σκουπας, εκτοπισμους κλπ.

Σε ολη την ευρωπη.

Θα σε ρωτήσω κάτι, ειλικρινά και χωρίς διάθεση για τρολάρισμα, με μόνο σκοπό να συνεχιστεί η κουβέντα: καταδικάζεις εξίσου με τα quoted παραπάνω, γεγονότα διωγμών από θρησκευτικά καθεστώτα της ανατολής εναντίον π.χ. Χριστιανών, Μουσουλμάνων άλλης κάστας και γυναικών υπηκόων τους; Αποδέχεσαι πως φασίστες δεν υπάρχουν μόνο στον περιβόητο "Δυτικό κόσμο"; 

Αν ναι, ποιο θεωρείς πως είναι το κοινό χαρακτηριστικό των ρατσιστών ανά την οικουμένη; 

• Like 2
Δημοσ.

Ποια τιβι, εσπρεσσο κτλπ.

που ζεις εσυ; Σε εναν υπολογιστη; Πισω πο μια led οθονη;

Τα ξερω απο προσωπικη πείρα και ματιά.

Θες να σου γραφω εδω για να σου ανοιξω τα ματια; παντως αρθογραφος της espresso δεν ειμαι...!

Που ζω; Ολη μου τη ζωη στην Αθηνα και σε 2 αλλα μερη στην Ελλαδα, εδω και 3 χρονια ζω στη Γερμανια.

Ολα τα ξερεις εσυ λοιπον, μεινε επομενως με αυτα που ξερεις, και κυριως μεινε κοντα σε κοσμο που πιστευει οτι εσυ τα ξερεις ολα. Ειναι πιο ασφαλες ετσι.

Goodnight brain.

Δημοσ.

Που ζω; Ολη μου τη ζωη στην Αθηνα και σε 2 αλλα μερη στην Ελλαδα, εδω και 3 χρονια ζω στη Γερμανια.

Ολα τα ξερεις εσυ λοιπον, μεινε επομενως με αυτα που ξερεις, και κυριως μεινε κοντα σε κοσμο που πιστευει οτι εσυ τα ξερεις ολα. Ειναι πιο ασφαλες ετσι.

Goodnight brain.

Γινεσαι προκλήτικος! 

Οταν με το καλο γυρισεις παμε στα γυφτικα για καφε! Κερναω.

Θα σου πω και τους κανονες του γκετο!

Μην κανεις χειρονομιες, θα κοιτας μονο οταν σου απευθυνουν τον λογο, θα μιλας σιγοφωνα κτλπ.

ισως γραψεις και βιβλιο μετα να πουλησεις στο deutschland!

Gute nacht!

Δημοσ.

Ολα αυτα ισχυουν, και δεν χρωστας κατι.

Ειναι νομαδες και κλασμενοι απο γενεσεως πολιτισμου, σε μια κοινωνια ανισοτητων. Παλι δεν χρωστας κατι, περα απο το να μη διαιωνιζεις τα παραμυθια με τον μπαμπουλα - γυφτο που θα ερθει να παρει το παιδι αν δεν φαει το φαι του, οτι ολοι ειναι πρεζεμποροι, οτι πετανε τα παιδια τους στην πυροσβεστικη κ.ο.κ.

Α και οταν γινει το πογκρομ, να μη χειροκροτεις, γιατι εκει δειχνεις τι ανθρωπος εισαι.

Αυτοι που ολο και κατι χρωστανε ειναι η πολιτεια, ο δυτικος πολιτισμος και παει λεγοντας.

ΦΙλοι μου εργαζονται ως κοινωνικοι λειτουργοι και δασκαλες στην επαρχια και εχουν να κανουν με τους Ρομα, και το μεγαλυτερο ποσοστο των ενηλικων αντρων στην κοινωνια τους, ειναι αλκοολικοι, ενω οι γυναικες τη βγαζουν με ψυχοφαρμακα. Τα παιδια τους σνιφαρουν κολλα απο 3 χρονων και αλλα τετοια. Προφανως καποιοι ειναι ενεργοι στις μαφιες με ντραγκς, καλωδια κτλ, και εχουν πλουτισει. Αυτοι ειναι ομως ενα πολυ μικρο ποσοστο, οι υπολοιποι ζουν στην εξαθλιωση και η εξαθλιωση εχει συνεπειες και για τους ιδιους και το ευρυτερο κοινωνικο συνολο, οπως εμεις εδω μεσα.

Αν θελει κανεις να μαθει κατι ουσιαστικο για τους Ρομα, ας μιλησει με ανθρωπους απο τις ιδιες τις κοινοτητες τους, που δραστηριοποιουνται για να αλλαξουν οι συνθηκες ζωης και απο εξω, και απο τα μεσα (πχ εχω μιλησει με γυναικα Ρομα που αγωνιζοταν σε μια εκστρατεια να μην παντρευουν τα κοριτσια απο τα 13)

Ας δουμε και λιγο τη θεση του αλλου, για μια φορα, απο την προνομιακη μας θεση. Απλα αυτο.

Αν και οι τσιγγανοι ειναι οφφτοπικ σ αυτο το θρεντ.

Δεν διαφωνώ σε τίποτα από αυτά που λες.Τώρα για το να μου πεις για τους ρομά είναι λίγο αστείο, όχι ότι είμαι κανένας ειδικός απλά το σπίτι μου είναι το τελευταίο στο χωριό  πριν από τα χωράφια και τα τσαντίρια τους τα έστηναν 30 μέτρα μακριά από το σπίτι μου.Επίσης λόγο της εγγύτητας αυτής όταν ήμουν μικρός πήγαινα και έπαιζα με τα παιδιά τους συνέχεια.Αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια ότι η ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον τους δεν είναι εντελώς στο ντούκου αν και είναι κατακριτέα.Κανένας δεν αντιπαθεί κάποιον χωρίς λόγο εκτός και έχει άλλου είδους προβλήματα....Το βασικό πρόβλημα είναι σαφώς η περιθωριοποίηση τους και η έλλειψη μόρφωσης.Τεσπα τέλος στο offtopic και από μένα.

• Like 2
Δημοσ.

Μην κανεις χειρονομιες, θα κοιτας μονο οταν σου απευθυνουν τον λογο, θα μιλας σιγοφωνα κτλπ.

http://www.youtube.com/watch?v=czvf8fB_4S4

• Like 1
Δημοσ.

Θα σε ρωτήσω κάτι, ειλικρινά και χωρίς διάθεση για τρολάρισμα, με μόνο σκοπό να συνεχιστεί η κουβέντα: καταδικάζεις εξίσου με τα quoted παραπάνω, γεγονότα διωγμών από θρησκευτικά καθεστώτα της ανατολής εναντίον π.χ. Χριστιανών, Μουσουλμάνων άλλης κάστας και γυναικών υπηκόων τους; Αποδέχεσαι πως φασίστες δεν υπάρχουν μόνο στον περιβόητο "Δυτικό κόσμο"; 

Αν ναι, ποιο θεωρείς πως είναι το κοινό χαρακτηριστικό των ρατσιστών ανά την οικουμένη; 

Ναι αλλα επειδη δεν ανηκω στην πολιτισμικη κοινοτητα Μουσουλμανος η Μη Δυτικος, αλλα στην κοινοτητα Λευκος, Χριστιανος, Ευρωπαιος, και μαλιστα ολες οι ταυτοτητες που φερω εχουν ιστορικο "ανωτεροτητας", αποικιοκρατιας,  διωγμων και ρατσισμου προς τους Μη Δυτικους, απο τη θεση που βρισκομαι ειναι πιο σημαντικο να αγωνιστω ωστε η δικη μου κοινοτητα να παψει να ειναι ρατσιστικη, καταπιεστικη κλπ, γιατι αν στραφω στην κοινοτητα του "Αλλου" παιζω ακριβως το ρολο των αποικιοκρατων white supremacists.

Αντιστοιχα αν γνωρισεις ατομα απο μουσουλμανικη κοινοτητα που βριζουν για ολα τα σκατα της δικης τους κουλτουρας (συμπεριφορα απεναντι στις γυναικες, θεοκρατια κλπ.) αφενος πρεπει να τους δωσεις οση στηριξη κι αλληλεγγυη μπορεις, αφετερου καταλαβαινεις τι πρεπει να κανεις κι εσυ απο την κοινωνικη/πολιτισμικη θεση στην οποια βρισκεσαι, εφοσον αυτοι/αυτες δεν μασανε και τα βαζουν με μια πολυ πιο σκληρη κκαι συντηρητικη κοινοτητα, ενω εσυ ακομα ψαχνεις δικαιολογιες για τα πογκρομ εναντια σε μεταναστες απο ελληνες στο κεντρο της αθηνας.

Ναι, ο φασισμος μπορει να υπαρξει οπουδηποτε, αλλα το να δειχνεις τον φασισμο του Αλλου καθε φορα που ανοιγει μια συζητηση (πχ. για τον ελληνικο αντισημιτισμο) για να μην επικεντρωσεις στον δικο σου, ειναι ΠΟΛΥ προβληματικο (και ειναι και η επιτυχης τακτικη ολων των ακροδεξιων κινηματων αυτη τη στιγμη στην ευρωπη)

Οσο για τα αλλα που αναφερεις,

Για παράδειγμα αυτό που περιγράφεις ως "αντιμουσουλμανισμό", δεν προέκυψε τυχαία. Αποτελεί μεν εν μέρει αποτέλεσμα χρόνιων θρησκευτικών και κυρίως πολιτισμικών διαφορών, ωστόσο αν δεν προέκυπταν συγκεκριμένες καταστάσεις και γεγονότα,

για μενα απλα θυμιζουν "δεν ειμαι εγω ρατσιστης αυτοι ειναι αλβανοι" της δεκαετιας 90.

"Συγκεκριμενες καταστασεις και γεγονοτα" συμβαινουν καθε μερα πχ.

1) με επιχειρηματιες-καρχαριες που εκμεταλλευονται στυγνα εργαζομενους κλεινοντας την επιχειρηση νυχτα χρωστωντας μισθους 1 ετους, οποτε ειναι δικαιολογημενο το πογκρομ στους επιχειρηματιες.

2) με ελληνες αντρες που αποκεφαλιζουν η καινε ζωντανες η κοβουν κομματακια τις συζυγους η τις ερωμενες τους, οποτε ειναι δικαιολογημενο το πογκρομ στους αντρες.

Oh wait, η τηλεοραση ποτε δεν θα το κανει θεμα επι ενα μηνα, ουτε οι κωλοφυλλαδες πρωτοσελιδο.....

Γινεσαι προκλήτικος! 

ισως γραψεις και βιβλιο μετα να πουλησεις στο deutschland!

Gute nacht!

Χαχα! Εχω παει καμια 100στη φορες και μιλουσα με κοσμο απο τον δενδροποταμο θεσσαλονικης που αγωνιζεται να φυγει η πρεζα (και το αστυνομικο τμημα) απο τη γειτονια τους και να πηγαινουν ολα τα παιδια στο σχολειο αντι να πουλανε λουλουδια στις καφετεριες που αραζεις εσυ και βριζεις τους "γυφτους".

Λυπαμαι αλλα δεν βρισκω την προσφορα σου ενδιαφερουσα.

Αν εισαι πανω απο 20, πραγματικα ανησυχω για την ελληνικη κοινωνια.

Δημοσ.

Ναι αλλα επειδη δεν ανηκω στην πολιτισμικη κοινοτητα Μουσουλμανος η Μη Δυτικος, αλλα στην κοινοτητα Λευκος, Χριστιανος, Ευρωπαιος, και μαλιστα ολες οι ταυτοτητες που φερω εχουν ιστορικο "ανωτεροτητας", αποικιοκρατιας,  διωγμων και ρατσισμου προς τους Μη Δυτικους, απο τη θεση που βρισκομαι ειναι πιο σημαντικο να αγωνιστω ωστε η δικη μου κοινοτητα να παψει να ειναι ρατσιστικη, καταπιεστικη κλπ, γιατι αν στραφω στην κοινοτητα του "Αλλου" παιζω ακριβως το ρολο των αποικιοκρατων white supremacists.

Σαφώς και είναι σημαντικότερο το να αγωνιστούμε ώστε η δική μας κοινότητα να πάψει να είναι ρατσιστική και καταπιεστική. Ωστόσο είναι χρέος μας, προκειμένου να επιτύχουμε, το να κατανοήσουμε και τις αιτίες του ρατσισμού. 

Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, δε θα έρθουμε ποτέ κοντά στους συμπολίτες μας, δε θα τους πείσουμε ποτέ για την ορθότητα των θέσεών μας και απλά θα οδηγηθούμε σε ένα ατελέσφορο παιχνίδι αντιπαλότητας με κάποιο -σχεδόν αόριστο- φασίστα, μικροαστό ή πλουτοκράτη αντίπαλο.

Αντιστοιχα αν γνωρισεις ατομα απο μουσουλμανικη κοινοτητα που βριζουν για ολα τα σκατα της δικης τους κουλτουρας (συμπεριφορα απεναντι στις γυναικες, θεοκρατια κλπ.) αφενος πρεπει να τους δωσεις οση στηριξη κι αλληλεγγυη μπορεις, αφετερου καταλαβαινεις τι πρεπει να κανεις κι εσυ απο την κοινωνικη/πολιτισμικη θεση στην οποια βρισκεσαι, εφοσον αυτοι/αυτες δεν μασανε και τα βαζουν με μια πολυ πιο σκληρη κκαι συντηρητικη κοινοτητα, ενω εσυ ακομα ψαχνεις δικαιολογιες για τα πογκρομ εναντια σε μεταναστες απο ελληνες στο κεντρο της αθηνας.

Εννοείται πως πρέπει να συνταχθούμε με τέτοιους ανθρώπους. 

Πάντως με παρεξηγείς, δεν ψάχνω δικαιολογίες για τα πογκρόμ, ψάχνω τις αιτίες που οδήγησαν κάποιους συμπολίτες μου στην υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών.

Ναι, ο φασισμος μπορει να υπαρξει οπουδηποτε, αλλα το να δειχνεις τον φασισμο του Αλλου καθε φορα που ανοιγει μια συζητηση (πχ. για τον ελληνικο αντισημιτισμο) για να μην επικεντρωσεις στον δικο σου, ειναι ΠΟΛΥ προβληματικο (και ειναι και η επιτυχης τακτικη ολων των ακροδεξιων κινηματων αυτη τη στιγμη στην ευρωπη)

Δεν δείχνω τον φασισμό του άλλου για να αποφύγω τον δικό μου. Δείχνω το φασισμό ΚΑΙ του άλλου, προσπαθώντας να κατανοήσω την φοβική/επιθετική συμπεριφορά των συμπολιτών μου.

Όσο για τον ελληνικό αντισημιτισμό, δεν ισχυρίζομαι πως πρόκειται περί ανύπαρκτης κατάστασης. Την "έρευνα" όμως που παρατέθηκε από τον νηματοθέτη, έχω κάθε δικαίωμα να την αμφισβητώ, όπως έχω και δικαίωμα να αισθάνομαι ως θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς από την Louise Mensch.

Οσο για τα αλλα που αναφερεις,

Για παράδειγμα αυτό που περιγράφεις ως "αντιμουσουλμανισμό", δεν προέκυψε τυχαία. Αποτελεί μεν εν μέρει αποτέλεσμα χρόνιων θρησκευτικών και κυρίως πολιτισμικών διαφορών, ωστόσο αν δεν προέκυπταν συγκεκριμένες καταστάσεις και γεγονότα,

για μενα απλα θυμιζουν "δεν ειμαι εγω ρατσιστης αυτοι ειναι αλβανοι" της δεκαετιας 90.

Γιατί ρε συ; Ήμουν σαφής νομίζω.

Θα χρησιμοποιήσω ένα στερεοτυπικό παράδειγμα για να γίνω κατανοητός: ο Σουηδός φρικάρει με τον Έλληνα που τρώει κοκορέτσια ξέρω 'γω, περιμένεις να μη φρικάρει με τον Ιρανό που υιοθετεί τη Σαρία; 

"Συγκεκριμενες καταστασεις και γεγονοτα" συμβαινουν καθε μερα πχ.

1) με επιχειρηματιες-καρχαριες που εκμεταλλευονται στυγνα εργαζομενους κλεινοντας την επιχειρηση νυχτα χρωστωντας μισθους 1 ετους, οποτε ειναι δικαιολογημενο το πογκρομ στους επιχειρηματιες.

2) με ελληνες αντρες που αποκεφαλιζουν η καινε ζωντανες η κοβουν κομματακια τις συζυγους η τις ερωμενες τους, οποτε ειναι δικαιολογημενο το πογκρομ στους αντρες.

Oh wait, η τηλεοραση ποτε δεν θα το κανει θεμα επι ενα μηνα, ουτε οι κωλοφυλλαδες πρωτοσελιδο.....

Δε διαφωνούμε, αλλού το πάω -όπως ίσως κατάλαβες- τόση ώρα. Αλλά πως να το προσεγγίσουμε το θέμα; Να πούμε για σκελετούς σε ντουλάπες; Να πιάσουμε τα περί ψυχολογίας της αγέλης; 

Ξαναρωτώ: πως θα πειστεί κάποιος, αν όχι ρατσιστής, αλλά -ας πούμε- ξενοφοβικός, για τα #1 και #2 παραπάνω και για τις θέσεις σου γενικότερα; 

Δε μπορεί να βλέπεις κάποιον που κάνει μ@λακίες και απλά να του επισημαίνεις μονίμως ότι είναι μ@λάκας, ή να τον απειλείς με ξύλο αν δεν αλλάξει. Πρέπει να καταλάβεις πρώτα τι τον ωθεί σε μια τέτοια συμπεριφορά και εκεί πλέον να χτυπήσεις.

:)

Τροφή για περαιτέρω σκέψη:

Με αφορμή το βίντεο που δημοσίευσε ο Porg, παρότι κανονικά δε θα έπρεπε να το πάρω στα σοβαρά, γράφω το εξής τελευταίο:

Κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι ως αντιρατσιστές, ή συχνά και αναρχικοί/αυτόνομοι/αντιεξουσιαστές, επιμένουν στα ιδεολογικά αυτογκόλ ακολουθώντας μια ρητορική απειλών, αφορισμού και βίας.

Όπως το αλάνι στο βίντεο: από τη μια απειλεί τους φασίστες με ντου και ξύλο, από την άλλη όμως χρησιμοποιεί ξεκάθαρα σεξιστική γλώσσα, καθώς και υποτιμητικές/ρατσιστικές εκφράσεις για μια άλλη κοινωνική ομάδα, τους Ρωσοπόντιους.

Θέλουμε να λύσουμε λοιπόν το πρόβλημα, ή απλά να σταμπάρουμε και να δείρουμε φασίστες;

• Like 2
Δημοσ.

Ξαναρωτώ: πως θα πειστεί κάποιος, αν όχι ρατσιστής, αλλά -ας πούμε- ξενοφοβικός, για τα #1 και #2 παραπάνω και για τις θέσεις σου γενικότερα; 

Δε μπορεί να βλέπεις κάποιον που κάνει μ@λακίες και απλά να του επισημαίνεις μονίμως ότι είναι μ@λάκας, ή να τον απειλείς με ξύλο αν δεν αλλάξει. Πρέπει να καταλάβεις πρώτα τι τον ωθεί σε μια τέτοια συμπεριφορά και εκεί πλέον να χτυπήσεις.

Δεν αμφιβαλλω. Που μιλησα για ξυλο εγω;

Το τι δημιουργησε την εξαρση του ρατσισμου τα τελευταια 20 χρονια στην ελλαδα, μπορω να το διερευνω εδω μαζι σου η στο πανεπιστημιο η για χομπι με την παρεα μου η διαβαζοντας ενα βιβλιο πριν παω για υπνο (και συγκεκριμενα καλο θα ειναι να το διερευνουσαμε πολυ πριν ξεσπασει η μπορα, αλλα βεβαια τοτε ολοι λεγαμε "στην ελλαδα δεν υπαρχει ρατσισμος", "η ΧΑ ειναι πεντε γραφικοι νταβατζηδες", κι αλλα τετοια) ΟΜΩΣ παραλληλα πρεπει να ερθω σε συγκρουση με ενα μεγαλο κομματι της κοινωνιας, οταν πια ξερω οτι ο περιπτερας και η νοικοκυρα και ο μικρομεσαιος και ο συμμαθητης επικροτουν ανοιχτα η σιωπηρα τις ρατσιστικες επιθεσεις που εχουν πλημμυρισει την ελληνικη επικρατεια. Δεν ειμαι ο καλος σαμαρειτης να πηγαινω με το σταυρο για να τους πεισω να αλλαξουν, οταν οι καιροι εχουν αλλαξει τοσο πολυ.

Ωραια τα λεμε και τα αναλυουμε στα φορουμ αλλα χρειαζονται και οι πραξεις περα απο τις αναλυσεις. Παλι δεν μιλω για ξυλο, υπαρχει και δημιουργικη δραση περα απο τη βια, και ΚΥΡΙΩΣ υπαρχει η στηριξη οσων πληττονται απο οργανωμενες βιαιες ενεργειες η απο ρατσιστικη περιθωριοποιηση.

Τελος, οσο πιο πολυ ενημερωνομαστε για την ιστορια της δεκαετιας του 1930, καλο θα κανει για να ξεκολλησουμε απο τα κολληματα μας οτι η κοινωνια ειναι καλη και αν της τα εξηγησεις θα καταλαβει (κι εγω απο κει ερχομουν, αλλα τελικα στην κορφη κανελλα)

Κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι ως αντιρατσιστές, ή συχνά και αναρχικοί/αυτόνομοι/αντιεξουσιαστές, 

Το "αυτοαποκαλουμενοι" δεν κολλαει με το υπολοιπο ποστ σου, ειναι η γλωσσα των ρεπορταζ της τιβι. Στα αλλα που αναφερεις, μεσα.

Δημοσ.

Πειραζει καποιος να ειναι ρατσιστης;(ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ με την κανονικη και ΣΩΣΤΗ εννοια)!

Εδώ έφτασα, μιλάμε.

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...