thephotoshoped Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Ηθελα χρόνια να ανοίξω αυτό το θέμα αλλά τώρα δόθηκε η ευκαιρία. Θέλω να συζητήσω την σχέση που υπάρχει μεταξύ της κοινωνίας μας και της τεχνολογίας. Ξεκινώντας θέλω να μιλήσω για μένα είμαι φοιτητής Ιστορικου Αρχαιολογικου στο ΑΠΘ και 20 χρονών. Με την τεχνολογία γενικότερα και με τους υπολογιστές ειδικότερα ασχολούμαι από έκτη δημοτικού με την πολύ σημαντική βοήθεια του πατέρα μου ο οποίος στο επάγγελμα δεν έχει καμία σχέση πχ ηλεκτρολόγος τεχνικός ή κατι αντίστοιχο. Παρόλα αυτά η αγάπη και ο ενθουσιασμός για την τεχνολογία με έκαναν να ασχοληθώ πάρα πολύ μαζί της ασχέτως αν είχα κλίση στα θεωρητικά και όχι στα θετικά. Πλεον είμαι σε ένα σημείο όπου γνωρίζω αρκετά πράγματα σε μεγάλο βαθμό εξειδικευμενα αλλά εννοείται κατέχοντας τις βάσεις. Με όσα άτομα έχω γνωρίσει έως τώρα μόνο 2 3 περιπτώσεις ατόμων γνώρισα που φανηκαν να ξέρουν πραγματικά τι τους γίνεται τεχνολογικά και να έχουν εμπειρες γνώσεις. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι συνάντησα και άτομα που σπουδάζουν πληροφορική σε ΤΕΙ και δεν είχαν ιδέα από επεξεργαστές. Παρόλο που ασχολουμαι επαγγελματικα με τη φωτογραφια και εκεί είναι λίγοι οι άνθρωποι που μπορούν να πιάσουν τα χέρια τους και να έχουν τις γνώσεις ενός υπολογιστή. Ότι έμαθα το έμαθα μέσα από προσωπικό ψάξιμο χωρίς οι σπουδές μου να έχουν καμία σχέση. Η πλειοψηφία των ατόμων που συναντω όμως είναι στα όρια του λειτουργικού αναλφαβητισμου. Δεν έχουν ιδέα πως να στήσουν έναν υπολογιστή, πως να λύσουν ένα οποιοδήποτε πρόβλημα software με μια αναζήτηση στο Google, πως να ψάξουν το οποίο αντικείμενο πριν το αγοράσουν, η ηλεκτρονική αγορά είναι ταμπού κλπ κλπ. Φαντάζομαι θα τα έχετε συναντήσει όλοι. Μου προκαλεί μεγάλη περιέργεια πώς κάποιος νέος σήμερα δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθει έστω στον μικρότερο βαθμό με θέματα software hardware. Προτεινοντας πραγματα σε φίλους όπως πχ το να μην αγοράσουν λαπτοπ αλλά να στήσουμε μαζί έναν νέο υπολογιστή φαντάζει τρομακτικό. Επίσης διευκολύνσεις όπως πχ η εκμάθηση του cloud storage και του dropbox είναι επίσης κάτι που δε θέλουν να ασχοληθούν ενώ θα τους διευκολύνει. Θα μου πείτε απλά βαριούνται όμως με όσους έχω μιλήσει συναντούν διαρκώς προβλήματα χωρίς να ψάχνουν για λύσεις και οταν τους προτείνω κάτι να λένε ναι αυτό έψαχνα. Στα κινητά τηλέφωνα επίσης το δεύτερο πιο σημαντικό αντικείμενο της τεχνολογίας και εκεί είναι απελπιστικο το πως αντιμετώπιζεται. Καμία γνώση καμιά διάθεση για ψάξιμο απλά να πάω να τα πάρω όλα έτοιμα και τέλος. Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτός ο προβληματισμος μου αλλά με λίγα λόγια δεν μπορώ να κατανοήσω την τόσο άσχημη κατάσταση των νέων σχετικά με τις γνώσεις της τεχνολογίας. Θα ήθελα πράγματικα να ακούσω τις απόψεις σας 4
N3k21 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Βάλε ρε καμιά παράγραφο! Μας βγήκαν τα μάτια! Σαν αρχαίο ελληνικό κείμενο σκαλισμένο σε βράχο σκάει το παραπάνω (θα φταίει η ειδικότητά σου)! Πέρα από το χαβαλέ, συμφωνώ λίγο πολύ με όλες τις επισημάνσεις σου. Δεν αποδέχομαι απόλυτα την ανάγκη γνώσεων γύρω από το H/W βέβαια, ακριβώς επειδή δεν είναι άμεσα απαραίτητες σε κάποιον που απλά χειρίζεται μέσα και υπηρεσίες. Μπορείς να είσαι καλός οδηγός, χωρίς να ξέρεις γρι από μηχανολογία. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, με αφορμή τα όσα έγραψες περί χρήσης υπηρεσιών όπως π.χ. μιας Search Engine, είναι το εξής παράδοξο: Συναντώ συχνά άτομα με σχετικό fluency στη χρήση συγκεκριμένων συστημάτων, όπως π.χ. ενός smartphone, οι οποίοι είναι εξίσου ικανοί στο να να χρησιμοποιήσουν με άνεση π.χ. το Google Search για να βρουν "προφητείες των Eλ", "το παλιό γκομενάκυ απ' το λύκειο", ή blogs "γκουρού των προγνωστικών στο στοίχημα", αδυνατούν όμως να αξιοποιήσουν την ίδια υπηρεσία προκειμένου να βρουν π.χ. βιβλιογραφικές πηγές για την Πτυχιακή εργασία τους, παραδείγματα αλγορίθμων για μια άσκηση στο εργαστήριο της σχολής τους, ή ακόμα και απλούστερα πράγματα, όπως π.χ. sites πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων, ή πληροφοριών για εταιρείες στις οποίες ενδιαφέρονται να εργαστούν. Αυτό πως το εξηγείς; Είμαι σίγουρος πως όλοι έχετε συναντήσει τέτοια άτομα. 1
bluesattack Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Συναντώ συχνά άτομα με σχετικό fluency στη χρήση συγκεκριμένων συστημάτων, όπως π.χ. ενός smartphone, οι οποίοι είναι εξίσου ικανοί στο να να χρησιμοποιήσουν με άνεση π.χ. το Google Search για να βρουν "προφητείες των Eλ", "το παλιό γκομενάκυ απ' το λύκειο", ή blogs "γκουρού των προγνωστικών στο στοίχημα", αδυνατούν όμως να αξιοποιήσουν την ίδια υπηρεσία προκειμένου να βρουν π.χ. βιβλιογραφικές πηγές για την Πτυχιακή εργασία τους, παραδείγματα αλγορίθμων για μια άσκηση στο εργαστήριο της σχολής τους, ή ακόμα και απλούστερα πράγματα, όπως π.χ. sites πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων, ή πληροφοριών για εταιρείες στις οποίες ενδιαφέρονται να εργαστούν. Αυτό πως το εξηγείς; Είμαι σίγουρος πως όλοι έχετε συναντήσει τέτοια άτομα. Ειναι απλο.Ψαξιματα για το παλιο γκομενακι και το στοιχημα εννοειται οτι τα παιζουν στα δαχτυλα , εξαλλου δεν θελουν να ζητησουν βοηθεια, αν τους φαει καποιος το γκομενακι η δει το χρυσοφορα προγνωστικα τους ? Ενω για τα υπολοιπα μπορουν καλλιστα να ζητησουν βοηθεια σε φορουμ.Γιατι να κανουν τον κοπο οι ιδιοι ? 1
thephotoshoped Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Διορθωθηκε με παραγραφους γιατι το εγραψα απο κινητο. Προφανως και ολοι συνανταμε τετοια ατομα απλα ορισμενες φορες ξεπερναει το ορια και αυτο ειναι που με προβληματιζει. Προσφατο παραδειγμα ειναι φιλος ο οποιος αγορασε gaming mouse 70 ευρω για να παιζει league of legends ενω εχει εναν AMD A6 και μια καρτα γραφικων που για να σηκωσει αυτο το παιχνιδι ειναι ολα Low. Δεν τον κατηγορω, γουσταρε το πηρε μαγκια του. Ομως ειναι εντελως οξυμωρο και περιεργο. Γιατι ομως να μην υπαρχει γνωση-εκπαιδευση πανω στο κομματι της καθημερινοητας μας οπως εχει γινει πλεον; Και οσο για το ψαξιμο σε forum και αυτο ειναι κατι αγνωστο. Τα fora νιωθω πλεον με μεγαλη βεβαιοτητα πως αποτελουνται σχεδον αποκλειστικα απο ψαγμενο ανδρικο πληθυσμο ενω για τις γυναικες ειναι κατι που δεν το αγγιζουμε, δεν εχουμε ακουσει ποτε την υπαρξη του, το αγνοουμε. Κατι σαν τον διαδρομο με τις σερβιετες ή τα hondos για εναν αντρα. Αυτο και αν ειναι παραλογο. 1
N3k21 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Ειναι απλο.Ψαξιματα για το παλιο γκομενακι και το στοιχημα εννοειται οτι τα παιζουν στα δαχτυλα , εξαλλου δεν θελουν να ζητησουν βοηθεια, αν τους φαει καποιος το γκομενακι η δει το χρυσοφορα προγνωστικα τους ? Ενω για τα υπολοιπα μπορουν καλλιστα να ζητησουν βοηθεια σε φορουμ.Γιατι να κανουν τον κοπο οι ιδιοι ? Εδώ πάντως κλασσικά πρωτοπορούμε, ε! Και threads για το πως πέφτουν τα θηλυκά είδαμε. Και για προγνωστικά στο στοίχημα. Και για υγρό πυρ. Διορθωθηκε με παραγραφους γιατι το εγραψα απο κινητο. Προφανως και ολοι συνανταμε τετοια ατομα απλα ορισμενες φορες ξεπερναει το ορια και αυτο ειναι που με προβληματιζει. Προσφατο παραδειγμα ειναι φιλος ο οποιος αγορασε gaming mouse 70 ευρω για να παιζει league of legends ενω εχει εναν AMD A6 και μια καρτα γραφικων που για να σηκωσει αυτο το παιχνιδι ειναι ολα Low. Δεν τον κατηγορω, γουσταρε το πηρε μαγκια του. Ομως ειναι εντελως οξυμωρο και περιεργο. Γιατι ομως να μην υπαρχει γνωση-εκπαιδευση πανω στο κομματι της καθημερινοητας μας οπως εχει γινει πλεον; Με βάση το παράδειγμά σου, αναρωτιέται κανείς όχι μόνο γιατί ο φίλος σου δεν ψάχτηκε -έστω στοιχειωδώς- στο νετ, αλλά γιατί αρκέστηκε στην πρόταση του πωλητή χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα κάποιο φίλο του που κατέχει πέντε πράγματα, όπως π.χ. εσένα. Ίσως λοιπόν τίθεται και θέμα καταναλωτικής συνείδησης. Πάντως, επειδή υποψιάζομαι και μια τέτοια περίπτωση, το πρόβλημα του Έλληνα δεν είναι τόσο η έλλειψη ικανοτήτων στην αντίληψη του τρόπου λειτουργίας των σύγχρονων μέσων, αλλά η αδυναμία κατανόησης της Αγγλικής γλώσσας. Αντικειμενικά, πόσο μπορείς να πληροφορηθείς π.χ. για τις εξελίξεις στην αγορά CPU/GPU από ελληνικά sites και πόσο από αγγλόφωνα; Σκέψου κι αυτή την παράμετρο λοιπόν. Και οσο για το ψαξιμο σε forum και αυτο ειναι κατι αγνωστο. Τα fora νιωθω πλεον με μεγαλη βεβαιοτητα πως αποτελουνται σχεδον αποκλειστικα απο ψαγμενο ανδρικο πληθυσμο ενω για τις γυναικες ειναι κατι που δεν το αγγιζουμε, δεν εχουμε ακουσει ποτε την υπαρξη του, το αγνοουμε. Κατι σαν τον διαδρομο με τις σερβιετες ή τα hondos για εναν αντρα. Αυτο και αν ειναι παραλογο. Δε διαφωνώ. Νομίζω όμως πως όσον αφορά π.χ. τις γνώσεις γύρω από το hardware, η ενασχόληση του αντρικού πληθυσμού είναι δεδομένη λόγω απαιτήσεων. Κυρίως εμείς παίζουμε π.χ. games ή έχουμε μια φυσική ροπή προς το καγκούρεμα. Μια κοπέλα που θέλει το pc για facebook και επεξεργασία κειμένου, προφανώς και δε θα ενδιαφερθεί για τις διαφορές απόδοσης υπό gaming συνθήκες μεταξύ ενός hexa core AMD και ενός Core i5. Όσον αφορά πάλι περιπτώσεις troubleshooting (κυρίως software), διακρίνω μετά χαράς αυξανόμενη συμμετοχή γυναικών στα διάφορα σχετικά fora. 1
tritonas00 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 αν τους πεις για facebook και αλλες ανοησιες ομως... πρωτοι! 1
gatokoritso Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 εγω εχω καταληξει οτι απλα δεν θελουν να ασχοληθουν οι περισσοτεροι.ακομα και αν τους δειξεις το πιο απλο αντι να ανοιξουν τη γκλαβα τους θα πουν απο μεσα "οκ εντόπισα το μαλακα για ολα μου τα τεχνολογικα προβληματα" 1
NickTG Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 εγω εχω καταληξει οτι απλα δεν θελουν να ασχοληθουν οι περισσοτεροι.ακομα και αν τους δειξεις το πιο απλο αντι να ανοιξουν τη γκλαβα τους θα πουν απο μεσα "οκ εντόπισα το μαλακα για ολα μου τα τεχνολογικα προβληματα" Κάπως έτσι. Στο google τους λες να μπουν να ψάξουν και σε κοιτάνε λες και τους είπες να τετραγωνίσουν τον κύκλο!
N3k21 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 εγω εχω καταληξει οτι απλα δεν θελουν να ασχοληθουν οι περισσοτεροι.ακομα και αν τους δειξεις το πιο απλο αντι να ανοιξουν τη γκλαβα τους θα πουν απο μεσα "οκ εντόπισα το μαλακα για ολα μου τα τεχνολογικα προβληματα" Όπου ο μαλάκας είναι χρήσιμος μόνο στο να λύνει προβλήματα τζάμπα. Οι συμβουλές του σχετικά με αγορές συχνά πάνε στο βρόντο. Για παράδειγμα: - Αφού το PC το θες μόνο για facebook και άλλες αντίστοιχες ευγενείς ασχολίες, γιατί να βάλεις σπασμένα Win και όχι κάποια διανομή Linux, ειδικά από τη στιγμή που στην παλιά εγκατάσταση του λειτουργικού σου φώλιαζαν άπειρα malware; - Αφού θες να δώσεις μόνο 100 ευρώ για smartphone, με μόνη απαίτηση να παίζει τον τελευταίο κλώνο του Flappy Bird, να μπαίνει facebook και να μη σέρνεται όπως το παλιό σου με gingerbread, γιατί δεν παίρνεις ένα Lumia αντί για Android; - Αφού έτσι κι αλλιώς το παλιό laptop το είχες καρφωμένο στο γραφείο 12 μήνες το χρόνο, γιατί δεν παίρνεις ένα γαμημένο σταθερό και θες ξανά φορητό;
kfyros Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Καταρχήν, ετυμολογικά , τεχνολογία δεν είναι μόνο το pc και το smartphone.Άρα μιλάμε για τεχνολογίες πληροφορικής , και δη end user.Όσο για τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό ,δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αυτό.Αν εξαιρέσεις τις σκανδιναβικές χώρες, δεν έχουμε τεράστιες διαφορές με άλλα μέρη του πλανήτη.Οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν βασική ορθογραφία που σημαίνει είτε ότι είναι δυσλεκτικοί, είτε ότι στο σχολείο τον παίζανε.Η στοιχειώδης χρήση υπολογιστή είναι πολλά επίπεδα παραπάνω. Για παράδειγμα, δεν είναι περίεργο που έγινε ολόκληρος σκοτωμός με δις ευρώ πρόστιμα ,για το ποιος browser θα είναι default σε fresh windows installation. Το 90% των χρηστών παγκοσμίως, δεν ξέρει να τον αλλάξει και δουλεύει με αυτόν που βλέπει στην επιφάνεια εργασίας.Το 90% αυτών που δεν ξέρουν να τον αλλάξουν, δεν ξέρουν να αλλάξουν ούτε τη home page.Έτσι , αν οριστεί default ο firefox, η homepage είναι αυτή που βάζει αυτός (και το google ψαχτήρι), αν είναι ο chrome είναι το google.com, αν είναι ο internet explorer είναι το msn, και το bing.Επίσης το 90% αυτών που δεν ξέρουν να αλλάξουν τη home page,δεν ξέρουν ότι το URL το γράφουν στην address bar,δεν ξέρουν καν τι κάνει η address bar,αλλά πηγαίνουν στο search πεδίο που έχει η home page και γράφουν εκεί το site που θέλουν να μπουν ,και μετά πατάνε στα results για να μπουν (αν η μηχανή αναζήτησης τους το φέρει πάνω πάνω έχει καλώς, αλλιώς ψάχνουν στις σελίδες)....Ξέρεις πόσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα του msn μόνο και μόνο επειδή είναι η home page στον IE;Μιλάμε για πολλά λεφτά σε views για τα homepage banners !! Σκέψου , τέτοιου είδους χρήστες να προσπαθείς να τους μάθεις να χρησιμοποιούν εμπορικές εφαρμογές. Αντίστοιχα είναι και στο εξωτερικό , και μιλάμε για business users που υποτίθεται είναι πιο καταρτισμένοι. Τρίχες...
thephotoshoped Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Αυτά και όλα πολλά είναι που σε εκνευρίζουν απίστευτα. Ακούς να σου λένε ο υπολογιστής ρε συ κολλάει απίστευτα και όταν τους ρωτάς έχεις Antivirus σου λένε όχι ρε θα κάτσω να ασχοληθώ εγώ με αυτά; Γιατι τόση νωχελικοτητα για κάτι τόσο χρήσιμο και εύκολο μα το μάθεις; Γιατι τόση αποστροφή από την τεχνολογία και τα όσα μπορεί να μας προσφέρει;
SOADNICK Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Όπου ο μαλάκας είναι χρήσιμος μόνο στο να λύνει προβλήματα τζάμπα. Οι συμβουλές του σχετικά με αγορές συχνά πάνε στο βρόντο. Για παράδειγμα: - Αφού το PC το θες μόνο για facebook και άλλες αντίστοιχες ευγενείς ασχολίες, γιατί να βάλεις σπασμένα Win και όχι κάποια διανομή Linux, ειδικά από τη στιγμή που στην παλιά εγκατάσταση του λειτουργικού σου φώλιαζαν άπειρα malware; - Αφού θες να δώσεις μόνο 100 ευρώ για smartphone, με μόνη απαίτηση να παίζει τον τελευταίο κλώνο του Flappy Bird, να μπαίνει facebook και να μη σέρνεται όπως το παλιό σου με gingerbread, γιατί δεν παίρνεις ένα Lumia αντί για Android; - Αφού έτσι κι αλλιώς το παλιό laptop το είχες καρφωμένο στο γραφείο 12 μήνες το χρόνο, γιατί δεν παίρνεις ένα γαμημένο σταθερό και θες ξανά φορητό; -Linux? Απαπα τι ειναι αυτο? Και τωρα θα πρεπει να μαθω νεο GUI? Και τι κανω πώς το κλεινω? Πώς το ανοιγω? Γιατι η μπαρα δεν ειναι κατω? Πού ειναι η εναρξη? -Το ιδιο ισχυει και για τα κινητα -Ναι ρε φιλε, αλλα αμα τυχει και πρεπει να παω καπου και πρεπει να παρω τον υπολογιστη μου και τι θα κανω? Ενω με το λαπτοπ ειμαι οκ το βαζω στη θηκη. Αυτες τις απαντησεις θα παρεις
NickTG Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Αυτά και όλα πολλά είναι που σε εκνευρίζουν απίστευτα. Ακούς να σου λένε ο υπολογιστής ρε συ κολλάει απίστευτα και όταν τους ρωτάς έχεις Antivirus σου λένε όχι ρε θα κάτσω να ασχοληθώ εγώ με αυτά; Γιατι τόση νωχελικοτητα για κάτι τόσο χρήσιμο και εύκολο μα το μάθεις; Γιατι τόση αποστροφή από την τεχνολογία και τα όσα μπορεί να μας προσφέρει; Καλά ούτε εγώ έχω antivirus αλλά δεν κολλάει το PC.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα