Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

Βασικός Οδηγός για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή - προστιμα/ανακοινωσεις ΓΓΚ (updated 2-12-2015)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

 • Moderators

Περιμενα αυτές τις ημερες να ολοκληρωθουν οι βελτιωσεις του saxos55 στο#1 και κατ'επεκταση η τελικη μορφοποιηση του τοπικ, ώστε να αναδημοσιευσω ένα πολύ επικαιρο, χρησιμο και ιδιαιτερα ενδιαφερον αρθρο που διαβασα πριν 3-4 ημερες και που εχει αμεση σχεση με τον τιτλο του θεματος και συγκεκριμενα αφορα τα δικαιώματα του καταναλωτή - ταξιδιωτη με πλοιο. Είναι της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Αυτό που μου εκανε ιδιαιτερη εντυπωση (σημειωση: εχω χρονια να ταξιδεψω με καραβι) ηταν ο πινακας με τις προκαθορισμένες τιμες καντινας, στην παραγραφο 4!
 
 ______________________________________________________________________________________
 
Δικαιώματα καταναλωτών – Ταξιδεύοντας με πλοίο
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/07/2014
 
 
Οι τουρίστες – καταναλωτές έχουμε δικαιώματα. Πρέπει λοιπόν να τα γνωρίζουμε και να τα διεκδικούμε. Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα βασικά δικαιώματά μας όταν ταξιδεύουμε με πλοίο:
 
1.) Ακύρωση του Εισιτηρίου από τον επιβάτη
Σε περίπτωση ακύρωσης του εισιτηρίου σας, δικαιούστε να σας επιστραφεί κάποιο πόσο της αρχικής τιμής, ανάλογα με το χρόνο ακύρωσής του.

 

Δειτε τον σχετικο πινακα στην πηγη στο τελος του ποστ.

 

 

2.) Ακύρωση ταξιδιού
Με υπαιτιότητα της εταιρείας
Στην περίπτωση αυτή ο επιβάτης δικαιούται να λάβει πλήρη αποζημίωση ή άλλες αντισταθμιστικές παροχές κατ' επιλογή του εφόσον:

 • Δεν ενημερώθηκε μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου.

ή

 • Δεν ενημερώθηκε τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση και δεν προωθήθηκε με άλλο μέσο στον προορισμό του εντός 12 ωρών από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου.

Λόγω βλάβης ή ζημίας του πλοίου
Στην περίπτωση αυτή ο επιβάτης δικαιούται:

 • Να ενημερωθεί εγκαίρως και εφόσον συμφωνήσει να προωθηθεί στον προορισμό του με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας εντός 24 ωρών ή να υπαναχωρήσει και να του επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου.
 • Εφόσον δεν προωθηθεί στον προορισμό του ή δεν υπαναχωρήσει, δικαιούται να του χορηγηθεί από την εταιρεία τροφή και κατάλυμα στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον είναι αναγκαία η διανυκτέρευση.
 • Να λάβει χρηματική αποζημίωση διπλάσιας της τιμής εισιτηρίου επιβάτη, εφόσον με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν προωθηθεί στον προορισμό του εντός 24 ωρών.

3.) Καθυστέρηση του πλοίου
Καθυστέρηση Αναχώρησης
Σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης του πλοίου για πάνω από 90 λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα, λόγω υπαιτιότητας του μεταφορέα, ο επιβάτης δικαιούται:

 • να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση και να του καταβληθεί ως αποζημίωση το αντίτιμο του εισιτηρίου επιβάτη και οχήματος (εάν υπάρχει).

ή

 • να του παρασχεθεί πλήρη κάλυψη των εξόδων διατροφής και διαμονής μέχρις ότου αναχωρήσει το πλοίο.
 • να λάβει αποζημίωση 25%-50% επί της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με το μέγεθος του χρόνου καθυστέρησης.
 • να λάβει αποζημίωση διπλάσια της τιμής εισιτηρίου επιβάτη καθώς και επιστροφή της τιμής εισιτηρίου του οχήματος, εφόσον με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν προωθήθηκε στον προορισμό του εντός 24 ωρών από τον προγραμματισμένο απόπλου.

Καθυστέρηση κατά την διάρκεια του ταξιδιού
Σε περίπτωση καθυστέρησης του πλοίου λόγω βλάβης ή ζημιάς του ή υπαιτιότητας της εταιρείας δικαιούται:

 • Να υπαναχωρήσει και να επιστραφεί η τιμή του εισιτηρίου που αναλογεί για το υπόλοιπο της διαδρομής.

ή

 • Να συνεχίσει το ταξίδι του και να λάβει αποζημίωση 25%-50% επί της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με το μέγεθος του χρόνου καθυστέρησης.

Διακοπή του ταξιδίου
Σε περίπτωση που διακοπεί το ταξίδι σε ενδιάμεσο λιμάνι εξαιτίας βλάβης ή ζημιάς του πλοίου και εφόσον δεν προωθήθηκε στον προορισμό του και δεν άσκησε το δικαίωμα της υπαναχώρησης, ο επιβάτης δικαιούται:

 • Να του χορηγηθεί τροφή και κατάλυμα, καθ’ όλο το χρόνο αναμονής του μέχρι τη συνέχιση του ταξιδίου.

ή

 • Να λάβει αποζημίωση διπλάσια του ναύλου ή άλλη αντισταθμιστική παροχή μετά από συμφωνία με την εταιρεία.

Απώλεια πλοίου Ανταπόκρισης
Σε περίπτωση που καθυστερήσει ή ματαιωθεί το ταξίδι και ο επιβάτης χάσει την ανταπόκριση για την συνέχιση του θαλάσσιου ταξιδιού, τότε δικαιούται:

 • να προωθηθεί με τον προσφορότερο τρόπο στον τελικό προορισμό του με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, αφού πρώτα όμως έχει ενημερώσει την εταιρεία για την ανταπόκρισή του.
 • να του προσφερθεί τροφή και διαμονή στο λιμάνι της ανταπόκρισης, με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, όταν αναγκάζεται να αναχωρήσει την επόμενη ημέρα.

4.) Οι τιμές στις καντίνες των πλοίων
Οι επιβάτες που μετακινούνται με πλοία εσωτερικών γραμμών μπορούν να αγοράζουν από τα κυλικεία των πλοίων τα παρακάτω προϊόντα, στις ακόλουθες προκαθορισμένες τιμές:


 

ΠΡΟΪΟΝ                                                  ΤΙΜΗ

Εμφιαλωμένο νερό 0.50l, (εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου)                  0.35 €
Εμφιαλωμένο νερό 0.75l, (εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου)                  0.50 €
Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, (ψημένο ή άψητο)   1.35 €
Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, (ψημένο ή άψητο)                                      1.15 €
Καφές ελληνικός μονός                                                                                   1.20 €
Καφές γαλλικός φίλτρου μονός                                                                       1.20 €
Καφές εσπρέσο μονός, (ζεστός ή κρύος)                                                       1.35 €
Καφές στιγμιαίος μονός - τύπου φραπέ κ.λπ., (ζεστός ή κρύος)                    1.20 €
Τσάι (ζεστό ή κρύο)                                                                                        1.20€

 

 • Πρέπει να υπάρχουν ανηρτημένοι τιμοκατάλογοι σε εμφανή σημεία στους οποίους θα  αναγράφονται με ευκρίνεια όλα τα προς πώληση προϊόντα και οι τιμές τους
 • Ο καταναλωτής πρέπει να λαμβάνει απόδειξη ταμειακής μηχανής και να ελέγχει τις αναγραφόμενες τιμές με αυτές των τιμοκαταλόγων

Που μπορείτε να απευθυνθείτε για να υποβάλετε παράπονα-καταγγελία

Για περισσότερες πληροφορίες και για καταγγελίες οι επιβάτες μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στην ΕΚΠΟΙΖΩ. Επιπλέον στην ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ (www.ekpizo.gr) υπάρχουν υποδείγματα καταγγελιών για τα παραπάνω ζητήματα.
 
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ: Πειραιά: 2104102269 , Ραφήνας: 22940 22492, Λαυρίου: 22920 25249
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: 1520, e-mail: [email protected]
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ : 210 4191700 (60 γραμμές) - 210 4064700 (60 γραμμές)

 

Προσέχουμε για να έχουμε …… καλές διακοπές

 

________________________________________________________________________________________

Πηγη: ΕΚΠΟΙΖΩ

 • Like 15
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 3 μήνες μετά...
 • Moderators

O saxos55 ειχε μια ιδεα, μου την ανεφερε το πρωι και συμφωνησα για το παρακατω αφου είναι κατι πολύ χρησιμο και ουσιωδες! "Προσθετει" σαφως στο παρον τοπικ - ετσι πιστευω ότι εδώ είναι η θεση του με προσθετα ποστς/ενημερωση που θα μπαινουν οποτε προκυπτουν!

 • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 1 χρόνο αργότερα...

Εξωδικαστική - Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών (ΕΕΔ)

 

Πολλές φορές το κόστος της δικαστικής επίλυσης μιας διαφοράς που ανακύπτει μεταξύ επιχειρηματιών και καταναλωτών υπερκαλύπτει την οικονομική αξία της συναλλαγής που έλαβε χώρα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται συνήθως για την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης καθιστά πολλές φορές την προσφυγή στα δικαστήρια ασύμφορη για τους καταναλωτές. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος θεσμοθετήθηκαν εναλλακτικά μέσα επίλυσης των διαφορών, άλλοτε ως αποτέλεσμα κρατικής πρωτοβουλίας και άλλοτε με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα. Οι προαναφερόμενες εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των διαφορών είναι πιο ελκυστικές, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους επιχειρηματίες εξαιτίας του μικρού κόστους τους και της ταχύτητας επίλυσης της διαφοράς.

 

Στην ΕΕ υπάρχουν πάνω από 750 σχήματα / συστήματα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και χαρακτηρίζονται από διαφορετικό όνομα (π.χ. διαιτησία, μεσολάβηση, συνήγορος καταναλωτή, επιτροπές παραπόνων). 

 

Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες ΕΕΔ έγινε με την ΚΥΑ Αριθ. 70330οικ./2015 (ΦΕΚ Β’ 1421).

 

Ειδικότερα στην Ελλάδα υφίστανται οι κάτωθι φορείς συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών:

 

1) Συνήγορος του Καταναλωτή: Αποτελεί ανεξάρτητη αρχή με στόχο την εξωδικαστική και φιλική διευθέτηση διαφορών μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών. Για περισσότερες πληροφορίες...

 

2) Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού: Σύμφωνα με το Άρθρο 11 του Ν. 2251/1994, οι εν λόγω επιτροπές συστήνονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και εποπτεύονται από το Συνήγορο του Καταναλωτή.

 

3) Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Ελλάδας, που λειτουργεί υπό την εποπτεία και με τη στήριξη του Συνηγόρου του Καταναλωτή, παρέχει πληροφορίες και συμβουλές σε καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπηρετεί την ανάγκη της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών που προκύπτουν σε διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Ισλανδίας και Νορβηγίας. Για περισσότερες πληροφορίες...

 

4) Μεσολαβητής Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών: Ο Μεσολαβητής ασχολείται με τις διαφορές καταναλωτών που προκύπτουν κατά τις συναλλαγές με τράπεζες σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα ο συγκεκριμένος φορέας δραστηριοποιείται και στο δίκτυο FIN-NET και χειρίζεται αντίστοιχες υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα.

 

[Πηγή για περισσότερες πληροφορίες: http://www.efpolis.gr/el/epanorthosi-askisi-dikaiomaton/79-exodikastiki-epilisi.html]

 

UPDATE 2/12/2015: Προστέθηκε η παράγραφος: Εξωδικαστική-Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών (ΕΕΔ)
 • Like 29
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.