Fotis13 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Η 2η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ ορίζει τα εξής: «Μια καλά εποπτευόμενη πολιτοφυλακή, απαραίτητη για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους, το δικαίωμα του λαού να διατηρεί και να φέρει όπλα, δεν θα υποστεί περιορισμούς.» Πηγή Στο αρχικό αγγλικό κείμενο αναγράφεται ως εξής: «A well regulated Militia being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.» Αυτή η Τροπολογία είναι η πηγή για το δικαίωμα οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Αυτη την περιοδο διεξαγεται στις ΗΠΑ μια τεραστια συζητηση που πυροδοτηθηκε απο τα απανωτα κρουσματα ενοπλης βιας σε σχολικους χωρους και οχι μονο σχετικα με την οπλοκατοχη .Ειναι γεγονος πως εχουν απο τις πιο ελαστικες νομοθεσιες στον κοσμο θεωρουν και ειναι κομματι της κουλτουρας τους,μην ξεχναμε πως προκειται για ενα εθνος με πολυ μικρη διαδρομη ιστορικα απο την συσταση του . Ειναι ενα θεμα πολυ λεπτο για αυτους ,που αφορα ειδικα στις νοτιες πολιτειες μεγαλο κομματι της οικονομικης δραστηριοτητας και κατα συνεπεια πολυ κοσμο . Ειναι δυσκολο να κατανοησουμε αυτη την ιδιαιτεροτητα καθως η χωρα μας εχει απο τις πιο αυστηρες και εχθρικες νομοθεσιες για την οπλοκατοχη .
mathsrule Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Γιατί να μην έχω το δικαίωμα να έχω στην κατοχή μου ένα 45αρι; Εμμμμ.... να δούμε: Μήπως επειδή η δουλειά του είναι να σκοτώνει; Και μπορεί να είσαι τρελός εσύ και να το χρησιμοποιείς όπου να 'ναι, δεν ξέρεις. Ειναι δυσκολο να καταννοησουμε αυτη την ιδιαιτεροτητα καθως η χωρα μας εχει απο τις πιο αυστηρες και εχθρικες νομοθεσιες για την οπλοκατοχη . Στην επαρχία πάντως που μένω, όλοι έχουν καραμπίνες. Ναι, ξέρω, θα μου πείτε είναι κυνηγετικές κτλ κτλ, αλλά ουσιαστικά όπλο δεν είναι; Ή το ψαροντούφεκο πχ;
black_rabBiT Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Ελευθερία του λόγου έχουν και οι χρυσαυγίτες.
Fotis13 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Εμμμμ.... να δούμε: Μήπως επειδή η δουλειά του είναι να σκοτώνει; Και μπορεί να είσαι τρελός εσύ και να το χρησιμοποιείς όπου να 'ναι, δεν ξέρεις. Στην επαρχία πάντως που μένω, όλοι έχουν καραμπίνες. Ναι, ξέρω, θα μου πείτε είναι κυνηγετικές κτλ κτλ, αλλά ουσιαστικά όπλο δεν είναι; Ή το ψαροντούφεκο πχ; Φυσικα και ειναι οπλο και πρεπει να εχει πολυ συγκεκριμενη χρηση οποιαδηποτε αλλη χρηση του επισυρει ποινικες κυρωσεις .Μην συγχεεις ομως την Ελληνικη πραγματικοτητα με το τι συμβαινει στις ΗΠΑ και την εκει νομοθεσια ,αποφασισε τι θες να ρωτησεις γιατι ως συνηθως τα εχεις μπλεξει .
mathsrule Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Ελευθερία του λόγου έχουν και οι χρυσαυγίτες. Ο λόγος δεν σκοτώνει. Το 45άρι σκοτώνει κανονικότατα. Και το πας σε πολιτική κουβέντα. αποφασισε τι θες να ρωτησεις γιατι ως συνηθως τα εχεις μπλεξει . Α) Πώς και δεν έχει αλλάξει η νομοθεσία από τότε; (μιας και καταλαβαίνω ότι τότε είχαν λόγο να είναι οπλισμένοι οι πολίτες) Β) Αν θωρείτε σωστές ή όχι τέτοιες Τροπολογίες. Γ) Οτιδήποτε άλλο έλθει με την κουβέντα. 1
Geosim79 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δεν θυμάμαι το ντοκιμαντέρ του Μουρ για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ....μου έχει μείνει μόνο το σκηνικό που όταν πάει σε μια τράπεζα να ανοίξει καταθετικό λογαριασμό ο ταμίας του βγάζει διαφημιστικό φυλλάδιο για να διαλέξει ανάλογα με το ποσό κατάθεσης το όπλο που του αρέσει!
dimitrisOP Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία ποτε στις ΗΠΑ και δεύτερον να εχεις όπλο για την προστασία σου δεν ειναι καθόλου παράλογο 1
Ntinaras Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Εμμμμ.... να δούμε: Μήπως επειδή η δουλειά του είναι να σκοτώνει; Και μπορεί να είσαι τρελός εσύ και να το χρησιμοποιείς όπου να 'ναι, δεν ξέρεις. Στην επαρχία πάντως που μένω, όλοι έχουν καραμπίνες. Ναι, ξέρω, θα μου πείτε είναι κυνηγετικές κτλ κτλ, αλλά ουσιαστικά όπλο δεν είναι; Ή το ψαροντούφεκο πχ; εχει τεραστια διαφορα η καρμπινα,ειναι μεγαλη σε ογκο και βαρος και δεν κρυβεται,εχει πολυ μικρο βεληνεκες και ακριβεια,μεγαλο χρονο γεμισματος και κραταει λιγα φυσιγγια. οποτε ενα πιστολι ειναι πολυ πιο αποτελεσματικο, τα ak-47 κλπ ειναι εκτος συναγωνισμου
Fotis13 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 (επεξεργασμένο) Α) Εχουν γινει πολυ μεγαλες προσπαθειες κυριως απο τους Δημοκρατικους αφου οι Συντηρητικοι ειναι παραδοσιακα υπερμαχοι .Ο τυπικος λογος που δεν εχει γινει προσκρουει στην 2η τροπολογια του Συνταγματος,ο ουσιαστικος αφορα την κοινη γνωμη καθως μεγαλο κομματι κατεχει οπλα και ειναι υπερμαχος αυτου του δικαιωματος και φυσικα την αντιστοιχη βιομηχανια και τα οικονομικα συμφεροντα που ειναι πολυ ισχυρα και διαπλεκονται κυριως με το κογκρεσο . Τα τελευταια χρονια με ολα αυτα τα γεγονοτα παρατηρειται μια μεταστροφη της κοινης γνωμης κυριως στις μεγαλες μητροπολεις οπως Νεα Υορκη ,Καλιφορνια (εχει την πιο αυστηρη νομοθεσια στις ΗΠΑ σχετικα με την Οπλοκατοχη ) και αλλες. Ομως ενα προσωρινο μετρο που διηρκησε γυρω στους 2-3 μηνες με καποιους συγκεκριμενους περιορισμους σε τυπους οπλων και πυρομαχικων και δημιουργησε πανικο και αγοραστικα κυματα στα οπλοπωλεια ,δεν απεφερε τα αναμενομενα αποτελεσματα και σταδιακα εγκαταλειφθηκε. Β) Αυτη ειναι λαθος διατυπωμενη ερωτηση καθως αφορα ιστορικα και πολιτικα κριτηρια ,το σωστο ειναι αν συμφωνουμε με την οπλοκατοχη .Η αποψη μου σαν αθλητης σκοποβολης και εκπαιδευτης ειναι ναι υπο προυποθεσεις και σε μερικες περιπτωσεις οπως της οπλοφοριας σε πολυ αυστηρα και αδιαβλητα πλαισια (επικινδυνοτητα επαγγελματος -επαναλαμβανομενα περιστατικα ενοπλης ληστειας κτλπ) οπως επισης υποχρεωτικη εκπαιδευση πριν καποιος μπορεσει να αποκτησει οπλο χωρις να γινεται διακριση αν ειναι κυνηγητικο η' σκοπευτικο η' οπλοφοριας απαντες πρεπει να περνανε εκπαιδευση η οποια πρεπει να ειναι επαναλαμβανομενη σε τακτα χρονικα διαστηματα.Αν εφαρμοζοταν κατι τετοιο αυτοματως θα απετρεπε "κουμπουροφορους " και ατομα που αποσκοπουν σε κακη χρηση του οπλου χωρις φυσικα να αποκλειεται οτι θα υπαρξουν και παρεκτροπες οπως υπαρχουν με την χρηση του αυτοκινητου και τα θανατηφορα τροχαια κτλπ .Και με ενα σωρο αλλα παραδειγματα που η κακη χρηση τους η' μη ασφαλης δημιουργει δυστυχηματα . Επεξ/σία 8 Αυγούστου 2014 από Fotis13 4
kargo130 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Εγω απο τα λιγα που εχω καταλαβει ειναι οτι σε αρκετες πολιτιες(γιατι δεν ειναι ολες υπερ) οι πολιτες θεωρουν οτι αφαιρωντας το οπλο, τους αφαιρεις το δικαιωμα στην αυτοαμυνα οποτε τους στερεις κατι απο τις βασικες ελευθεριες τους. Δεν νομιζω να ειναι πιο πολυπλοκο απο αυτο για τους απλους υπερασπιστες. Φυσικα ο λογος που δεν γινεται καποια τεραστια αλλαγη σε federal επιπεδο ειναι το lobbying που κανει η βιομηχανια. 1
Muchacho Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 (Στις ΗΠΑ η εγκληματικοτητα ειναι χειροτερη απο την Ελλαδα.)
DrLo Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Καλησπέρα παίδες και παίδουλες! Συζήταγα αυτό το θέμα με μια αμερικανίδα φίλη στο Skype. Παρά τα όσα λέγαμε περί αύξησης της εγκληματικότητας κτλ, έλεγε συνέχεια ότι η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τους (or smth liek that) έλεγε πως ο καθένας έχει δικαίωμα στο να αμύνεται. Και ρωτάω τώρα εγώ: Το να έχεις δικαίωμα να αμύνεσαι απ΄οπότε σημαίνει ότι μπορείς να έχεις στην κατοχή σου 45άρι; Για παράδειγμα, δεν μπορείς να αμυνθείς και με τις γροθιές σου που λέει ο λόγος; Το περιβόητο "Second Amendment" δε λέει "μπορεί να αμυνθεί" λέει "μπορεί να φέρει οπλά" Διαβάζοντάς το με μια πρώτη ματιά προσωπικά καταλαβαίνω ότι αναφέρεται σε πρόβλεψη μιας οργάνωσης τύπου εθνοφυλακής / παλαϊκής άμυνας σε στυλ "ΟΚ διώξαμε τους Άγγλους ... τα όπλα σας τα κρατάτε μπας και μας την πέσουν ξανά". Το πως έχει ερμηνευθεί από αμερικάνικα δικαστήρια είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ζήτημα και ούτε και αυτοί ξέρουν. Το χάσμα απόψεων είναι χαοτικό πχ βλέπεις αυτό αλλά και αυτό (που σε εμάς τους Ευρωπαίους που έχουμε αναθεωρήσεις συντάγματος μας φαίνεται αυτονόητο αλλά όχι για τους Αμερικάνους).
solton57010 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Η διαφορα μας ειναι οτι στις ΗΠΑ τα εχουν με αδεια και εδω παράνομα.Στις ΗΠΑ μπορεις να τα χρησιμοποιεις για αυτοάμυνα και εδω ακομα και με αδεια ή ακομα και σαν αστυνομικός θα μπλεξεις ασχημα εκτος και εαν καταφερεις και πεσεις σε σκηνικο που θα πληρει ολες τις προϋποθέσεις.Φυσικα στην περίπτωση της Ελλάδας αναφερομαι σε πιστολια/περιστροφα και όχι καραμπινες κυνηγιού γιατι προορίζονται αποκλειστικά για κυνήγι. Στις ΗΠΑ η βιομηχανια οπλων ειναι τεράστια και ενα ποσοστο των πολιτων που ξεπερναει το 50% ειναι υπερ τις οπλοκατοχής.Ετσι μαθανε και πολυ δυσκολα θα αλλαξει αυτο...
headbanger Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Σε ορισμένες πολιτείες μπορείς να αγοράσεις όπλο στο σουπερ μαρκετ. (Wallmart. το είδα και δεν τοπίστευα) Οι αμερικάνοι δεν τροπολογούν το σύνταγμα τους, και δεν κατανοούν και διαφορετικές ερμηνείες ή περιστασιακές ανάγκες (προσωπική μου άποψη ότι όντως η 2η του συντάγματος ήταν επειδή μόλις είχαν διώξει τους Αγγλους και είχαν ανάγκη από πολιτοφυλακές. ) Δεν μπορείς να τους πείσεις για το αντίθετο με τπτ. 1
pantote Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Οκ, να το περιγράψω όλο το σκηνικό: έχεις έναν γείτονα που δεν τον γουστάρεις. Τον καλείς σπίτι και του λες ότι θέλεις έναν μπαλτά για να κόψετε την γαλοπούλα που θα φάτε μαζί. Μπαίνει μέσα και ρου την μπουμπουνίζεις. Πας και χτυπάς την πόρτα σου ώστε να φανεί σα να την έσπασε και να μπήκε. Έρχεται η αστυνομία και τους λες ότι ήρθε με τον μπαλτά να σε πετσοκόψει επειδή σε μισεί και του την μπουμπούνισες για λόγους δήθεν αυτοάμυνας. Έλα βρε η αστυνομία δεν είναι τόσο ηλίθια, θέμα λεπτών είναι να σε καταλάβουν. Άσε που υπάρχει και ο Dexter με τη χλωρίνη. Υπάρχει και το ρητό μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικού: Drugs go north, Guns and Money go south. Ναι στο Μεξικό η οπλοκατοχή απαγορεύεται. Στις ΗΠΑ η εγκληματικότητα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, μεγάλο ποσοστό νεαρών εφήβων έχουν τουλάχιστον ένα στιλέτο στην κατοχή τους... και οι συμμορίες δεν είναι μόνο στις ταινίες! Οπότε νομιμοποιείται η οπλοκατοχή-οπλοχρησία λόγο πολλών εγκλημάτων σε αθώους πολίτες. Ίσως έτσι οι εγκληματίες να το σκέπτονται και λίγο περισσότερο πριν εισέλθουν στην ιδιοκτησία κάποιου πολίτη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα