Προς το περιεχόμενο

Δείτε "σε δράση" το Start Menu καθώς και τα Virtual Desktops των επερχόμενων Windows 9 [Ενημέρωση]


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αλλού το πήγαμε το θέμα, αλλά τέλος πάντων.

Οι δυνατότητες που έχει ένα Linux Desktop είναι πραγματικά κορυφαίες. Δεν ξέρω από Mac, οπότε θα κάνω μία σύγκριση με τα 7 μου:

 

Σταθερότητα: Ισοπαλία. Το ίδιο σταθερά είναι και τα μεν και τα δε. Για να μην πω πως τα 7 είναι πιο σταθερά (αλλά πιο παλιά, άρα πιο ώριμα από το openSUSE μου).

Ταχύτητα: Εξαρτάται. Γενικά το openSUSE είναι ελαφρά πιο γρήγορο, αλλά κι εδώ ισοπαλία.

Εγγενείς δυνατότητες UI: Εδώ χάνουν τα 7 με τα χέρια κάτω. Ειδικά στο KDE μπορείς να ρυθμίσεις Virtual Desktops και Activities, συμπεριφορά ποντικού, αυτόματες εστιάσεις παραθύρων συμπεριφορές μονού, διπλού, κεντρικού πλήκτρου ποντικού και και και και και...

File Managers: Εδώ γελάμε στα 7, έτσι; Ο Windows Explorer ΔΕΝ είναι καν κοντά στους αντίστοιχους του Linux. Με ένα δεξί κλικ μπορούμε ακόμα και να επεξεργαστούμε (ελαφρά) φωτογραφίες και ο Power User μπορεί απλά να κάνει παπάδες.

Ευκολία Εγκατάστασης: Εδώ κι αν γελάμε στο Linux. Ακόμα και enterprise διανομές όπως το RHEL μπαίνουν με 4-5 click στο ποντίκι κι ένα μόνο restart. Θέλετε να μετρήσετε τα clicks που χρειάζονται στα 7; Η τεράστια διαφορά είναι πως οι χρήστες θα βρουν ΠΡΟΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ τα Windows, όχι κάποια διανομή Linux.

Ευκολία εγκατάστασης προγραμμάτων: Μη ακούω σαχλαμάρες για ευκολία εγκατάστασης στα Windows. Έχετε δει πόσο εύκολα μπαίνουν προγράμματα στο Linux; Ακόμα και μέσω Web με το 1-Clck install. Τα windows χάνουν όμως γιατί 9/10 updates τους θέλουν restart τον υπολογιστή.

Ποιότητα προγραμμάτων: Κι εδώ είναι επίσης ισοπαλία. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα καλογραμμένων προγραμμάτων κι από τις 2 πλευρές.

Αριθμός προγραμμάτων: Εδώ γελάμε με το Linux. Μη λέμε πως έχουμε προγράμματα. Δείγματα έχουμε. Στα Windows έχει άπειρα, απλά.

 

Τέλος, μία σημαντική διαφορά, είναι η ασφάλεια. Όπως και να το κάνουμε, στο Linux δεν έχει χρειαστεί να χάσω 3 μέρες για να φτιάξω από την αρχή τον υπολογιστή μου γιατί ένα malware μπήκε μαζί με ένα νόμιμο πρόγραμμα!

 

Τελικά, το τι επιλέγει ο καθένας είναι προσωπική επιλογή. Εγώ πιστεύω πως για ένα οικιακό χρήστη, ή ακόμα και εταιρικό σε μικρό περιβάλλον, το Linux είναι σταθερότερο, το ίδιο εύκολο (αν όχι ευκολότερο) και πολύ πιο ασφαλές (τώρα, στο μέλλον δεν ξέρουμε). Απλά φοβάται ο κόσμος, αυτό είναι.

  Και το τελικο συμπερασμα. Φτανει η στιγμη που η εταιρια χρειαζεται προγραμματα με gui. Οπως ολες οι εταιριες προφανος.

 

 Τι κανει οταν εχει linux? Προφανος κατι ετοιμο δεν θα βρει, σιγα μην αναπτυξει καποιος κατι καλο για λειτουργικο με μεριδιο αγορας 10% σου λεω, για το 90% θα πανε. (Δεν μιλαω για servers φυσικα, εκει δεν ισχυουνε αυτα).

 

  Θα αναπτυξει δικο της για linux? ok, αλλα αποκλειει την χρηση οποιουδηποτε αλλου προγραμματος, και το τελικο αποτελεσμα θα εχει παρει πολυ περισσοτερο χρονο και θα ειναι εμφανεστατα υποδυεστερο απο κατι που θα εκανες με c# και θα ετρεχε σε ολα τα windows machines.

 

   Πειτε οτι θελετε για τις επιλογες τις ms at windows 8, οσον αφορα την .Net και την αναπτυξη εφαρμογων σε wpf εχει κανει εκπληκτικη δουλεια και ειναι ετη φωτος μπροστα απο οτιδηποτε αλλο. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν τα βρήκαμε με το "start menu" (επέλαση του αυτονόητου), έγιναν οι metro εφαρμογές windowed (επέλαση του αυτονόητου), μπήκαν και virtual desktops (να κάτι νέο) τι έμεινε!?

 

Το Aero βέβαια!!! Τι θα πει δεν πάει στο 2d flat σχεδιασμό, μια χαρά πάει, θα δώσει άλλο αέρα. (aero γαρ). Δώσε aero και τότε θα δεις τα 7άρια να μειώνονται με γοργούς ρυθμούς. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Τα virtual desktop τα έχουμε εδώ και πολλά χρόνια σε linux και νομίζω ότι είναι ότι ποιο χρήσιμο για παραγωγική δουλειά που υπάρχει σε περιβάλλον εργασίας. Καλοδεχούμενοι στα windows να περάσουν και οι χρήστες τους επιτέλους στο μέλλον..

καλά αυτό δεν είναι τπτ, στα Win8 αποκτήσαμε πρώτη φορά VM, Antivirus κι image file support, ήθελα να ξέρα τι κάναμε μέχρι τότε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

O λογος που η Microsoft εφερε τα virtual desktops ειναι απλος. Με τον ερχομο του ubuntu, mint ο κοσμος μετακινηθηκε κατα χιλιαδες απο τα windows στο linux (μονο η λεξη ubuntu η mint θα σε πεισει στο youtube και στη google)

Oποτε τωρα αρχιζει και τραβαει στοιχεια του linux μηπως και τους ξαναφερει πισω. Kαι επειδη κανενας δεν θα ξαναερθει πισω με τα 8 και το metroUI απλα ξαναβαζει το menu εναρξης και στα λεει 9.

Oχι δεν την κατηγορω. Και εγω αν ημουν εταιρια και κοιτουσα μονο τα φραγκα το ιδιο θα εκανα και απο αυτη την αποψη καλα κανει. Μονο μην μας το πλασαρει σαν καινοτομια και πως ανακαλυψε τον τροχο!

Και να ρωτησω κατι ακομα.

Στα Windows για να κανεις update το συστημα πρεπει να πας στον πινακα ελεγχου να ψαξεις για το συγκεκριμενο section και να κανεις update και να περιμενεις 1 μπαρα που δεν ξερεις αν εχει κολλησει να φορτωσει.

Στο FreeBSD ανοιγεις ενα terminal και λες:

sudo freebsd-update fetch install πινεις καφε και περιμενεις να τελειωσει και φυσικα βλεπεις στο bash πως τρεχει και δεν εχει κολλησει.

Αυτο το πολυ δυσκολο στο FreeBSD γιατι το συστημα διαφοροποιειται απο τα ports και στην ουσια το συστημα δεν ερχεται καν με package manager by defaullt.

Στο linux κανεις το πολυ δυσκολο.

Ανοιγεις τον γραφικο package manager που τον εχεις στο desktop και λες refresh. Οποτε απο μονο του σου ανοιγει ενα terminal να σου δειχνει τι κανει και κανει απλα ολα τα updates. Οχι μονο στο συστημα αλλα και σε ολα τα προγραμματα που εχεις εγκατεστημενα! Δηλαδη ποσο ποιο ευκολο να γινει! Στα Windows ειναι πραγματικα δυσκολοτερο και κανει update μονο το συστημα. Τα προγραμματα κλικ κλικ κλικ κλικ κλικ κλικ κλικ κλικ κλικ κλικ κλικ ενα ενα μεχρι να σπασεις το ποντικι απο τα κλικ η απο τα νευρα σου.

Και απο αποψη ταχυτητας? Αν στα windows εχεις 100 updates θα κανεις 3 ωρες να μπουν, 15 restart και δεν μπορεις να ανοιξεις ουτε notepad γιατι κολλαει.

Στο linux το κανει σε 5 λεπτα αν ειναι οντως πολλα, δεν κανεις κανενα restart και παραλληλα κανεις render ταινια!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Και απο αποψη ταχυτητας? Αν στα windows εχεις 100 updates θα κανεις 3 ωρες να μπουν, 15 restart και δεν μπορεις να ανοιξεις ουτε notepad γιατι κολλαει.

καλή χρονιά, ευτυχισμένο 2001?

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χωρις μαλακιες. Λιγο αργη συνδεση να εχεις και λιγο παλιο pc την πατησες. Εκανα format σε ενα laptop να βαλλω windows 7 και τα updates εκαναν 1 μερα να μπουν. Και ολη την ωρα restart. Kαι δεν μπορουσα ουτε browser να ανοιξω.

Σε λιγοτερο απο το 1/3 του χρονου που ηθελαν, κατεβαζα manjaro, το εκαιγα σε dvd, το εγκαθηστουσα (Δεν θελει πανω απο 10 λεπτα η εγκατασταση και ειναι λιγοτερα κλικ και κανενα restart) και εκανα και τα updates του.

Oριστε:

http://sourceforge.net/projects/manjarotorrents/files/release/0.8.10/

Kατεβασε το και πες μου ποσσα κλικ θα κανεις να το εγκαταστησεις, ποσο χρονο θα σου παρει και αν θα κανεις restart.

Mετα πες μου ποσο χρονο εκανες για να κανεις τα updates του και αν ανοιξες τερματικο εστω 1 φορα!

Επισεις πες μου ακομα και καμια επαφη να μην ειχες στην ζωη σου με υπολογιστη αν σε δυσκολεψε η εγκατασταση η αν μπηκες και ειδες κατι που να μην σου ειναι οικειο. Μπαρουλα, μενου εναρξη, dektop icons

Mολις το εγκαταστησεις βλεπεις αυτο:

http://distrowatch.com/images/slinks/manjaro.png

Δηλαδη τι ποιο απλο!

Το linux ειναι λειτουργικο. Δεν ειναι η κολλαση ουτε εχει καζανια να σε βραζει και να σε τσιμπαει

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1.

Κατηγορούν ορισμένοι ορκισμένοι haters τα Windows, κατηγορούν και άλλοι τα Windows 8 επειδή τους αρέσουν τα 7, και όλοι μαζί έχουν κάτι κοινό:

δεν έχουν πάρει είδηση πόσο καλά είναι τα Windows 8 σε optimization, σε σταθερότητα πχ κλπ κλπ.

 

2.

Συμπαθητικό το Linux ως ιδέα, απωθητικό στην πράξη.

Ναι για να αγοράσω αυτοκίνητο είμαι ψείρας και ανοίγω το manual εγώ (δεν το κάνουν όλοι κιόλας επειδή εγώ είμαι αυτός).

Αλλά έλεος για να κάνω μια βόλτα το αμάξι ή για να το έχω επαγγελματικό,

ε δεν μπορεί να γίνεται προϋπόθεση το να γίνω μηχανολόγος και μηχανικός!

Να μη μιλήσω για τη σνομπίστικη λογική που είναι αποδεκτή ως κοινός τόπος πολλών στην κοινότητα, η οποία απέχει από τη φιλοσοφία της συνεργατικότητας που και καλά πρεσβεύει το συγκεκριμένο ανοικτό λογσιμικό.

 

3.

Καταλαβαίνω τον οπαδισμό προς το Linux και τα πανηγύρια για το Android, μόνο που το Android ξέρουμε όλοι καλά - και το θυμόμαστε όταν δε συμφέρει - ότι δεν είναι ακριβώς περίπτωση Linux.

Ναι υπάρχει συνάφεια εκ ...καταγωγής, αλλά ούτε ακολουθείται από τις άδειες και την ιδεολογία του Linux, ούτε διαμορφώνεται από την κοινότητα, ούτε απουσιάζει η εκμετάλλευση από τα εμπορικά συμφέροντα, πολλώ δε μάλλον όταν κάθε άλλο παρά έχει οδηγήσει στο να είναι ελεύθερο το hw στη mainstream αγορά των smartphones για να βάζεις από ό,τι λειτουργικό θες (η ιδεολογία είπαμε της ελεύθερης επιλογής δεν έχει βοηθήσει δράμι σ' αυτή την κατεύθυνση), ούτε ...χριεάζεται να γίνεσαι μηχανολόγος για να εγκαταστήσεις ένα app από το (ελεγχόμενο) play store κλπ κλπ. (Ξέρω ότι κάποιοι θα πουν για το ανοιχτό πρότζεκτ των android, αλλά και πάλι ξέρετε καλά ότι δεν είναι φιλοσοφία Linux, και πολύ περισσότερο υπάρχουν ένα σωρό άλλα θεματα.)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ έχω να κάνω την εξής ερώτηση. Επειδή δεν έτυχε να εγκαταστήσω linux από τότε που έβαλα 2η οθόνη, γνωρίζει κανείς αν μπορώ να έχω σε κάθε οθόνη διαφορετικό desktop; ή πρέπει να είναι αναγκαστηκά extended το desktop της κύριας οθόνης;

Τώρα βέβαια θα μου πείτε κανείς δεν ξέρει αν θα γίνεται στα Windows ασχέτος με το τι γίνεται στα linux αλλά εγώ είπα να ρωτήσω :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχεις windows. Σπασμενα γιατι δεν εχεις 300 ευρω να παρεις τα αυθεντικα. Δεν κανεις τον μηχανικο με τα crack για να μην στα πρηζει η Microsoft με τα σπασμενα windows?

Θελεις να παιξεις ενα παιχνιδι και δεν δινεις 50 ευρω να το αγορασεις αυθεντικο. Δεν κανεις ταρζανιες για να βαλλεις το crack και να το παιξεις τσαμπα? Το ιδιο δεν κανεις και για το photoshop και για το autocad και για το MS Office γιατι δεν εχεις να δωσεις αλλα 100-500 ευρω για το καθενα?

Στα windows κανεις πολυ περισσοτερο τον ταρζαν και δεν εισαι και σιγουρος πως το crack θα λειτουρφησει σωστα η θα λειτουργησει για καμια δεκαρια μερες και μετα παλι τα ιδια.

Και ναι. Δεν πληρωνει σχεδον κανενας 500 ευρω για photoshop εκτως αν ειναι η δουλεια του η ειναι εταιρια. Ολοι οι αλλοι κανουν τον μηχανικο, ταματα, και φυλανε τον πυργο να τους κανει το χατιρι. Το gimp μπορει να μην ειναι photoshop αλλα δεν ειναι τοσο βαρυ και ειναι τσαμπα. Κανω 2 κλικ και το βαζω και δεν αρχιζω να πηδαω σε δεντρα για να τρεξει σωστα

Και δεν ειναι οπαδησμος. Εγω ειμαι το 0.1% που μολις επιασα windows για πρωτη φορα στην ζωη μου μετα απο 6 μηνες ετρεξα linux το τοτε ubuntu 6.04. Εγω σε linux εμαθα εξαρχης.

Και για να εκφερω την γνωμη μου εχω τρεξει απο Windows μεχρι QNX και Solaris και mac και hackintosh και οτι σκατα OS υπαρχει στον κοσμο και τα εχω περπατησει ολα σε πραγματικες συνθηκες στην καθημερινοτητα που θελεις να κανεις την δουλεια σου. Και στο FreeBSD βλαστιμαω που ανοιγω 10 τερματικα για να κανω connect το bluetooth πληκτρολογιο μου και στο τελος δεν το κανει κιολας! Αλλα το FreeBSD το προσκυναω για 10000000 αλλους λογους!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν μιλάμε σε σωστή βάση, μιλάμε για αυτό που κατηγορούνται τα Windows: ότι είναι κλειστό επί πληρωμή λογισμικό.

Άρα δεν κάνεις κανένα μηχανικό όταν πας by the book και αγοράζεις. Και όλο το οικοσύστημα των Windows είναι αυτό που κατηγορούνται, άρα δεν κάνεις το μηχανικό αν πας με το γράμμα του νόμου (που είναι αυτό για το οποίο κρίνονται και ...κατακρίνονται).

 

Αλλιώς, να συγκρίνουμε το δωρεάν Linux με τα δωρεάν κρακαρισμένα Windows και τα δωρεάν και άπειρα σπασμένα προγράμματα που μόνο σε Windows υπάρχουν τόσο κορυφαία.

 

Και όχι η διαφορά και πάλι των Windows θα είναι υπέρ τους, γιατί και πάλι δε θα χρειάζεσαι να κάνεις το sudo μηχανικό για την πιο απλή δουλειά, υπάρχει ολόκληρο γραφικό περιβάλλον σε κάθε τυχαία υποπερίπτωση που θα εγκαταστήσεις, που θα επαναφέρεις, που θα επιδιορθώσεις κλπ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To sudo του UNIX ειναι το Run as Admin των windows.

Sudo firefox και σου ανοιγει τον firefox σαν superuser. Ειναι ακριβως το ιδιο, το ιδιο ευκολο απλα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.

Και κανενας δεν παει με το γραμμα του νομου και ολοι κανουν ταρζανιες γιατι εδω που φτασαμε δεν εχουμε να φαμε, στο photoshop και στα windows θα τα δινουμε!

Ολοι στα windows καλουνται να κανουν τον μηχανικο γιατι απλα δεν εχουμε λεφτα για πεταμα. Η βαζεις linux που απο την φυση του δεν θα σου ζητησει ΠΟΤΕ ουτε 1 cent. Με τα καλα του και τα κακα του.

Μην μπλεκετε το Διαφορετικο με το κακο. Το UNIX δεν ειναι κακο. ΕΙναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ. Αλλη λογικη, αλλη νοοτροπια, αλλος τροπος σκεψης.

Καποιος ηθελε να τρεξει μια καρτα δικτυου σε windows. Ετρεχε και μετα απο λιγο εχανε ολα τα δικτυα.

Δεν εκανε ποτε την δουλεια του. format σε windows 7, updates, update τον driver απο την ιδια την ralink με νεοτερο και παλι τα ιδια. Τον μηχανικο κανονικα να παιξει η μαλακια και στο τελος δεν επαιξε με τιποτα! Σε linux απλα παιζει να επαιζε καρφι. Και μετα μου λες πως δεν κανουμε τον μηχανικο. Και troubleshooting? Στα windows δεν παιζει οπως θα παιξει σε linux. Δεν εισαι καν σιγουρος τι φταιε. Ο driver, η κεραια, τα widows?

Στο linux ξερεις γιατι τα εχεις ολα στα χερια σου και λειτουργεις με την μεθοδο της απαγωγης.

Ο driver ειναι opensource, ο kernel το ιδιο. Επεισης εχεις και κατι που λεγεται distro forum για να ρωτησεις. Oχι γενικα ειδα forum και μπηκα. Forum που ειναι μεσα αυτοι που εφτιαξαν την διανομη και ξερουν ακριβως τι φταιει.

Στα Windows οσο και να πληρωσεις δεν θα εχεις αυτο το support εκτως αν τα σκασεις χοντρα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς,

δε γίνεται και τα δύο.

Ή θα κατηγορήσεις τα Windows και τα προγράμματά τους που δεν είναι τζάμπα

ή θα συγκρίνεις τα κρακαρισμένα Windows-προγράμματα με το δωρεάν Linux.

Και τα δύο μαζί όχι.

 

Επίσης το Run as admin είναι UI

δεν είναι ούτε terminal

ούτε λέει κανείς ότι πρέπει να μάθεις να γράφεις σ' αυτό.

 

Τώρα για τις ταρζανιές και το πόσο ισχύουν στην πράξη (πχ σε επαγγελματικό περιβάλλον)

 

...και το πόσο οι ταρζανιές αυτές που επιδοκιμάζεις πάνε πακέτο πχ με malware που αυτό σίγουρα θα το αποδοκιμάζεις σε άλλη κουβέντα και θα το χρεώνεις φαντάζομαι πάλι στα Windows τότε τι να πω;

Εκτός αν δεν είναι έτσι.

 

Και πάλι,

ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς

δηλαδή ή θα κακίσεις το malware των Windows που το εγκαθιστάς κάνοντας το μηχανικό

ή θα το επιδοκιμάσεις γιατί εσύ το εγαθιστάς και θες να κάνεις το μηχανικό ενώ δεν πρέπει και δε στο λέει κανείς αυτό, απλά για να κάνεις τις ταρζανιές που λες

(που όμως αυτές λες ότι σου αρέσουν γιατί έτσι κάνεις δωρεάν τη δουλειά σου αλά Linix στα Windows, αυτά που ξανά βέβαια θα τα κατηγορείς ότι πληρώνεις για τα πάντα...).

Πραγματικά loop.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...