torq Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2014 ξέρει κανείς τι παίζει με τις αποζημιώσεις απόλυσης; αν υπάρχουν ακόμα. δουλεύω με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. τέτοιου είδους. σε λίγο θα κλείσω το 27μηνο (24+3). δικαιούμαι αποζημίωση απόλυσης; ένας φίλος μου μου ήταν με παρόμοιο πρόγραμμα αλλά για 18 μήνες το 2010-2011 όταν έληξε η σύμβαση ήταν να πάρει αποζημίωση κάπου στα 1400€. καλά λογικά αυτά έχουν πέσει πλεον και απ ότι έψαξα είδα ότι εγώ δικαιούμαι αποζημίωση 1 μισθό. ισχύει αυτό; μήπως λόγω του οτι είμαι με πρόγραμμα ΟΑΕΔ ισχύει κάτι διαφορετικό; δεν ήθελα να ρωτήσω τώρα στον ΟΑΕΔ (για προσωπικούς λόγους) και λέω μη τυχόν και ξέρει κανεις. ίσως κάποιος που ήταν σε τέτοιο πρόγραμμα
qsis Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2014 ΝΑΙ δικαιούσαι αποζημίωση αν σε απολύσει, η πρόσληψη σου είναι αορίστου χρόνου και οτιδήποτε άλλο σου πούνε δεν ισχύει Ο εργοδότης σου επιδοτείται για τους 24 μήνες και τους 3 τελευταίους σε πληρώνει τελείως από τη τσέπη του και δεν μπορεί να σε απολύσει, ή αν το κάνει οφείλει να σε αντικαταστήσει. Μετά το 27μηνο μπορεί αν θέλει ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙ (ούτε οικειοθελή αποχώρηση, ούτε λήξη σύμβασης ορισμένου, μόνο απόλυση, πρόσεξε τι υπογράφεις) και εφόσον έχεις τους απαραίτητους μήνες να πάρεις την αποζημίωση σου και να μπεις ταμείο Είσαι σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος εσύ, ή το έχεις συνεχίσει από άλλο; Γενικά πρόσεχε τι υπογράφεις, το ξαναλέω, δε μπορεί απλά να σε διώξει μόλις τελειώσει το πρόγραμμα, δεν είναι voucher. Επίσης ζητά να δεις και τη πρόσληψή σου κάποια στιγμή Επίσης για τα σχετικά με το πρόγραμμα εννοείται ότι μπορείς να ρωτήσεις στον ΟΑΕΔ, δε χρειάζεται να τους πεις το όνομα της επιχείρησης. Γενικά να ξέρετε τα δικαιώματά σας ως εργαζόμενοι, είναι σημαντικό
torq Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2014 φίλε μου ευχαριστώ για την απάντηση. το πρόγραμμα το έχω ξεκινήσει εγώ. σε λίγο κλείνω το 24μηνο. δηλαδή αρχές του έτους συμπληρώνω 27 μήνες. υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να συνεχίσω για περισσότερο αλλά το κλίμα δεν είναι και τόσο καλό και με βλέπω μάλλον να σταματάω. το πιθανότερο είναι να μου προτείνει κανένα μισθό της πλάκας. αν βέβαια με κρατήσει. είσαι σίγουρος ότι θεωρείται πρόσληψη αορίστου; αφού έχει συγκεκριμένη διάρκεια το πρόγραμμα. 24+3 μήνες. αν είναι έτσι και με απολύσει θα έχει πρόβλημα διότι ο τύπος κοιτάει πάντα να πάρει άτομα μέσω τέτοιων προγραμμάτων και τέτοια προγράμματα συνήθως έχουν προϋπόθεση η επιχείρηση να μην έχει κάνει απόλυση (λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου δε μετράει.) άρα αν διώξει εμένα τον άλλον που θα πάρει θα χρειαστεί να τον πληρώνει από την τσέπη του. άσχετα μ αυτό είπες ότι δικαιούμαι αποζημίωση. ξέρουμε πως υπολογίζεται σήμερα; ισχύει αυτό που άκουσα για 1 μισθό;
qsis Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) λοιπόν αυτά που σου λέω, σου λέω ότι ισχύουν και τα ξέρω γιατί: α) είμαι βοηθός λογιστή, οπότε υποχρεωτικά μπλέκομαι με τέτοια β) γιατί μου τα έχει πει κατ'ιδίαν υπάλληλος του ΟΑΕΔ, επειδή όπως είπα υποχρεωτικά μπλέκομαι με τέτοια γ) γιατί είμαι κι εγώ ο ίδιος στο ίδιο πρόγραμμα και από τον ερχόμενο χρόνο ενδέχεται να έχω το ίδιο θέμα με σένα και δεν είμαι διατεθειμένος να χαρίσω σε κανέναν ούτε ευρώ στο πρόγραμμα αυτό επιδοτείται ο εργοδότης για τον εργαζόμενο, όχι ο ίδιος ο εργαζόμενος , για αυτό και τα λεφτά από τον ΟΑΕΔ μπαίνουν στο λογαριασμό του εργοδότη και όχι το δικό σου. το πρόγραμμα προβλέπει ότι εσύ πληρώνεσαι κανονικά στην ώρα σου με όλα τα προβλεπόμενα δώρα από τον εργοδότη σου και ανά διαστήματα αυτός παίρνει μια επιδότηση από τον ΟΑΕΔ που είναι 25€ την κάθε εργάσιμη μέρα που δούλεψες (ο ΟΑΕΔ τα πληρώνει ανά τρίμηνο, αν και όχι πάντα, οπότε σε κάθε πληρωμή παίρνει 1875€, από ότι έχω διαπιστώσει και ο ίδιος βλέποντας τις τραπεζικές κινήσεις) οπότε αν πούμε ότι είσαι άνω των 25 και παίρνεις 490, ο εργοδότης βάζει και από τη τσέπη του, γιατί το ποσό που δίνει ο ΟΑΕΔ δε φτάνει για να καλύψει ούτε τις κρατήσεις, ούτε τα δώρα/επιδόματα σου (αυτά δε τα καλύπτει καθόλου δηλαδή) και τους 3 τελευταίους μήνες πέρα από την επιδότηση που είναι υποχρεωμένος να σε κρατήσει, σε πληρώνει εξ'ολοκλήρου από τη τσέπη του. Βέβαια καλύπτει ένα τεράστιο μέρος του συνολικού κόστους σου, για αυτό και μπαίνει στο πρόγραμμα (το τι μπορεί να γίνεται στη πράξη το αφήνω, γιατί γίνεται της πουτάνας σε πολλές περιπτώσεις...) Όσο για τις απολύσεις, αυτό που ισχύει είναι ότι όσο τρέχει το πρόγραμμα, δε μπορεί να απολύσει κανένα (όχι μόνο εσένα, γιατί δε μπορεί πχ να πάρει επιδότουμενο και να διώξει τον μη επιδοτούμενο) , μπορεί να προσλάβει βέβαια, και αν απολύσει τον επιδοτούμενο (εσένα συγκεκριμένα) θα πρέπει να σε αντικαταστήσει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (νομίζω μήνα), για να μην τον πετάξουν έξω από το πρόγραμμα. Για αυτό το λόγο υπήρχε και το φαινομένο αυτό το διάστημα μεγάλες εταιρείες να "νοικιάζουν" εργαζόμενους από εταιρείες που τους έβρισκαν δουλειά και τους προωθούσαν, έτσι ώστε να μπορούν να τους διώξουν χωρίς να επηρεαστούν τα προγραμματά τους. Πλήρωνουν χοντρά καπέλα για αυτό βέβαια (πχ μπορεί να δίνουν 1000αρικο για κάθε εργαζόμενο που στο χέρι θα παίρνει 600αρι), αλλά το προτιμούν προκειμένου να έχουν το περιθώριο να τον ξαποστείλουν όποτε το κρίνουν σκόπιμο και οι εταιρείες που τους νοικιάζουν με το έξτρα κόστος έχουν μία κάλυψη σε περίπτωση που χρειαστεί να αποζημιώσουν και φυσικά και κέρδος για το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Όταν είναι κάποια επιχείρηση εκτός προγράμματος φυσικά και δεν έχει καμία δέσμευση ως προς το ποιον θα διώξει Αυτά βέβαια είναι λίγο άσχετα, απλά πληροφοριακά τα ανέφερα, πάμε στα δικά μας.. Η προσληψή σου λοιπόν είναι αορίστου χρόνου και για αυτό το λόγο έχεις όλα τα δικαιώματα κάποιου που δεν είναι επιδοτούμενος. Το τι επιδοτείται το αφεντικό σου (η ειχειρήση του) δεν επηρεάζει το καθεστώς της προσληψής σου, αυτό μου έχει γίνει ιδιαίτερα ξεκάθαρο από την υπάλληλο του ΟΑΕΔ όταν με ενημέρωνε σχετικά. Τη προσληψή σου φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να τη ζητήσεις από το λογιστήριο, για να διαπιστώσεις και ο ίδιος τα λεγομενά μου. Αν λοιπόν αλλάξει ο χρόνος και περάσουν και οι 3 έξτρα μήνες και αποφασίσει το αφεντικό σου ότι δε σε θέλει άλλο ή δε μπορεί να σε πληρώνει άλλο, θα πρέπει να σου κάνει καταγγελία σύμβασης χωρίς προειδοποίηση (απόλυση) και ΟΧΙ οικειοθελή αποχώρηση. Εδώ πάει το να προσέχεις τι υπογράφεις. Από κει και πέρα αν γίνει απόλυση δικαιούσαι 2 μικτά μηνιάτικα (πχ στο βασικό για τον άνω των 25 είναι 2 x 586.08) Επίσης δικαιούσαι αναλογία του δώρου σου (ανάλογα τη περίοδο που θα απολυθείς θα είναι πάσχα ή χριστουγέννων) μαζί με επίδομα άδειας, αν δε την έχεις πάρει. Δε ξέρω αν γίνεται να σου κάνει απόλυση με δίμηνη προειδοποίηση ενώ είσαι στο πρόγραμμα και να πάρεις μισή αποζημιώση, αυτό πρέπει να το κοιτάξω. Πάντως πρόσεξέ το αυτό το θέμα, μη σηκωθείς και φύγεις έτσι γιατί θα χάσεις και το ταμείο σου και την αποζημίωσή σου, αν θέλει ας σε διώξει εκείνος. Τέλος να ξέρεις ότι ακόμα και αν το αφεντικό σου είναι τύπος που κυνηγάει τα προγράμματα, για εσένα δε μπορεί να επιδοτηθεί ξανά. οπότε οποιαδήποτε υποσχέση για να σε ξαναβάλει σε πρόγραμμα θα φάει άκυρο. και όσο δε τρέχει κανένα πρόγραμμα, ξαναλέω, δεν τον περιορίζει τίποτα στο θέμα των απολύσεων. Γενικά φίλε η κατάσταση είναι χάλια, γινόμαστε κίνα και τα προγράμματα αυτά είναι απλά τα ψίχουλα που πετάει η ΕΕ στο νότο (όπως εύστοχα έγραφε κάποιος σε άλλο φόρουμ), δεν πρόκειται να δούμε προκοπή και σοβαρή ανάπτυξη με ελεημοσύνες. Δε λέω καλά είναι και αυτά για να δώσουν "ανάσες" στις επιχειρήσεις, αλλά όσοι βασίζονται μόνο σε αυτά για να πάρουν κάποιο υπάλληλο που διαφορετικά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν καλύτερα να κλείσουν και να πάνε σπίτι τους. Ελπίζω πάντως να σου πάνε όλα καλά Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου 2014 από qsis 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα