Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Παιδιά, θέλω να μάθω ηλεκτρολογικά ζητήματα και γενικώς τα βασικά της ηλεκτρολογίας (και οχι μόνο) προκειμένου στην πορεία να καταλαβαίνω, πως μπορώ να συσσωρεύω ρεύμα, να το παράγω και γενικώς να ασχολούμαι με τα ηλεκτρολογικά και την ενέργεια (ανεμογεννήτριες, inverter, φωτοβολταϊκά κλπ.). Ιδανικό θα ήταν να υπήρχε κάποιο καλό και επεξηγηματικό βιβλίο που να μπορεί κανείς εύκολα να χρησιμοποιήσει και να μάθει! 
Έχει κανείς κάτι υπόψην του;

Δημοσ.

Ένα ηλεκτρολογικό θέμα που θα ήθελα να είχα τις γνώσεις για να το αντιμετωπίσω είναι το παρακάτω: Θέλω να αγοράσω ένα φωτοβολταϊκό πάνελ με σκοπό να φορτίζει μια μπαταρία, η οποία με τη σειρά της να έχει έξοδο σε μια μπρίζα, στην οποία να συνδέω μικροσυσκευές για φόρτιση (κινητό, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες κλπ.).

Τι χρειάζομαι;

Δημοσ.

Κοίταξε αυτό που ζητάς δεν είναι και το ποιο απλό. 

Αρχικά για να το κάνεις με πρίζα σημαίνει ότι θες 230V~ 50-60hz και πάει λέγοντας, γενικός τα χαρακτηριστικά μιας γραμμής. Που σημαίνει ότι θες μεγάλες πλάκες με μεγάλη μπαταρία. Η ηλιακή ενέργεια δεν έρχεται απευθείας από τον ήλιο, πρώτα φορτώνει την μπαταρία και μετά από μια επεξεργασία έρχεται στην πρίζα σου. Μετά θες ένα κύκλωμα μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Όλα αυτά για να φορτίσεις ένα κινητό? 

Εγώ σου λέω την ποιο απλή λύση... Πάρε ένα τέτοιο κάν' το βίδες, βάλε την πλακέτα στην ταράτσα-σκεπή σου και αν έχεις και όρεξη φτιάξε μια γραμμή που να καταλήγει δίπλα στο κρεβάτι σου ξερωγω, κότσαρε και ένα τέτοιο αφού κάνεις και τις κατάλληλες συνδέσεις βέβαια και είσαι άρχοντας. Αν θες ψάξου τι μπορείς να κάνεις με την παρούσα μπαταρία αν μπορείς να βάλεις μεγαλύτερη (με παραπάνω mAh) και παραπάνω πλάκες. Έτσι ναι...

Δημοσ.

^ ναι αλλά προφανώς το όλο ζήτημα είναι το DIY

Γουστάρω πάντως ζόρανμπι που ψάχνεσαι και γενικά θες να μαθαίνεις συνεχώς.

Λοιπόν, σε πρώτη φάση χρειάζεται να μάθεις τα βασικά όπως είπες κι εσύ από κυκλώματα/ηλεκτρολογία/ηλεκτρονικά αλλά ταυτόχρονα στοχευμένα σε αυτό που θες να κάνεις διότι ειδάλλως ξεφεύγουμε και θα πρέπει να διαβάσεις καμιά 15αριά βιβλία με τεράστια πιθανότητα να τα παρατήσεις/βαρεθείς στην πορεία από την πολύ θεωρητικούρα.Επομένως αυτό που σου προτείνω εγώ είναι το εξής:

1) Ξεκινάς και διαβάζεις όλα τα κομμάτια από εδώ

2) Στη συνέχεια τσεκάρεις εδώ [ό,τι νομίζεις ότι θες να δεις παραπάνω σε σχέση με το (1) ]

3) Και τέλος βλέπεις το πρότζεκτ αυτό (ή οποιοδήποτε άλλο πρότζεκτ) για να πάρεις μια ιδέα πως εφαρμόζονται χοντρικά τα παραπάνω.

Προτείνω επίσης το εξής βιβλίο: Φωτοβολταϊκή τεχνολογία , Κωνσταντίνος Καγκαράκης

Το μοναδικό βιβλίο που έχει πέσει στα χέρια μου όπου μαθαίνεις από το 0 σχεδόν τα πάντα για τα Φωτοβολταϊκά με τον καλύτερο,πληρέστερο αλλά και επιστημονικό τρόπο ο,τι χρειάζεται να ξέρεις χωρίς να πλατυάζει αλλά ούτε και να είναι ελλιπές, είναι κυριολεκτικά "τόσο-όσο" (αν σε ενδιαφέρει θα μπορούσα να ανεβάζω εδώ ένα κεφάλαιο ανά βδομάδα να το διαβάζεις χωρίς να τίθεται θέμα κόπυραϊτς  γιατί είναι από διανομή ως "σημειώσεις" πρωτού γίνει βιβλίο)

Ό,τι θες ρωτάς απλά δες λίγο τα παραπάνω(1-3) γιατί είναι πολύ δύσκολο μέσω φόρουμ να γίνουν εις βάθος αναλύσεις και επεξηγήσεις από το 0.

• Like 5
Δημοσ.

Να ρωτήσω κάτι... μπορώ να έχω μια μικρή ανεμογεννήτρια (π.χ. από μοτεράκι ηλεκτρικού παιχνιδιού) να την έχω συνέχεια να γυρίζει από τον άνεμο ένα μήνα, δύο μήνες ακόμα και ένα χρόνο προκειμένου να μου φορτίσει μια μπαταρία αυτοκινήτου; Είναι συσσωρευτικό δηλαδή με τον χρόνο το φορτίο ή όχι;

Δημοσ.

Και όταν δουλεύουμε με το ρεύμα ΠΑΝΤΑ προσέχουμε και όλοι οι αγωγοί θεωρούνται ενεργοί, είτε dc είτε ac.

• Like 1
Δημοσ.

Πάρε τα βιβλία του ΕΠΑΛ Ηλεκτροτεχνία 1-2, Εγκαταστάσεις (αυτά είναι τα βασικά) μετά μπορείς να πάρεις μια πιο εξιδικευμένη ηλεκτροτεχνία και αντίστοιχα βιβλία (Αυτοματισμούς, μηχανές κλπ)

Δημοσ.

Παιδιά με ενδιαφέρει να είναι απλά, κατανοητά και εύκολα. Δεν είναι τόσο σημαντικό να είναι πληρέστατα σε πληροφόρηση γιατί εάν είναι να καταντήσει βαρετό θα το παρατήσω! Οπότε, για αρχή χρειάζομαι κάτι βατό και μετά βλέπουμε. ;)

Δημοσ.

αυτος ο κυριουλης καλα τα λεει, για να έχεις μια πρωτη ιδέα.

Αυτός ασχολείται και με arduino,  ψηλό μαλάκας μου φαίνεται, αχόνευτη φάτσα..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...