Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα σας,

Εχω ενα καταστημα 100τμ προς ενοικιαση.
Αν πχ το δινω 100€ το μηνα ποσο θα μου κραταει η εφορια?
Υπαρχει περιπτωση να το ζητησω πχ 50€ το μηνα και να μην γινει δεκτη το μισθωτηριο ονλινε????

Τι πρεπει αλλο να προσεξω οταν το νοικιασω?

Δημοσ.

Το εισόδημα από τεκμήρια φορολογείται αυτοτελώς, 11% μέχρι τις πρώτες 12.000€.

Ότι και ποσό να βάλεις το μισθωτήριο θα γίνει δεκτό. Αν όμως το ετήσιο μίσθωμα είναι λιγότερο από κάποιο ποσοστό της αντικειμενικής αξίας(3,5% αν θυμάμαι καλά), τότε θα φορολογηθείς βάσει του ποσοστού αυτού. Πχ αν έχει αντικειμενική αξία 100.000€ τότε θα σε φορολογήσουν σαν να είχες ετήσιο εισόδημα 3.500€, άσχετα αν δηλώνετε μικρότερο ενοίκιο.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξεις είναι να παίρνεις το ενοίκιο.

• Like 1
Δημοσ.

Το εισόδημα από τεκμήρια φορολογείται αυτοτελώς, 11% μέχρι τις πρώτες 12.000€.

Ότι και ποσό να βάλεις το μισθωτήριο θα γίνει δεκτό. Αν όμως το ετήσιο μίσθωμα είναι λιγότερο από κάποιο ποσοστό της αντικειμενικής αξίας(3,5% αν θυμάμαι καλά), τότε θα φορολογηθείς βάσει του ποσοστού αυτού. Πχ αν έχει αντικειμενική αξία 100.000€ τότε θα σε φορολογήσουν σαν να είχες ετήσιο εισόδημα 3.500€, άσχετα αν δηλώνετε μικρότερο ενοίκιο.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξεις είναι να παίρνεις το ενοίκιο.

Η παραπάνω πρακτική με το τεκμαρτό μίσθωμα και την αντικειμενική δεν ισχύει πλέον.

Ο φόρος που μπαίνει στο ενοίκιο είναι 10% από το 1ο ευρώ αν μιλάμε για κάτω από 12..000 και κάπου 30% για πάνω από 12.000 ευρώ εισόδημα από ενοίκιο. Στον φόρο αυτόν επιβάλλεται ένας συμπληρωματικός φόρος για το ακίνητο αναλόγως την επιφάνειά του (κοντά στο 3% νομίζω) και τέλος σε όλο αυτό το ποσο επιβάλλεται προκαταβολή για το επόμενο έτος 50 ή 55%, άρα επι του πρακταίου, οτιδήποτε εισόδημα από ενοίκιο και να δηλώσεις ο τελικός φόρος που θα εισπράξει η εφορία είναι 15 με 18% του εισοδήματος που θα λάβεις. Στα 100 ευρώ το μήνα η εφορία θα πάρει τα 15-18 ευρώ.

Δημοσ.

Καταργήθηκε αυτό με τις αντικειμενικές πλέον και την ποσόστωση τους...βάζεις ότι νοίκι θέλεις...11% είναι η φορολογία για τα πρώτα 12χιλ ευρώ και από κει και πάνω είναι 33% στο ποσό που τα υπερβαίνει. 

Εγώ έχω πχ σπίτι σε συνοριακό χωριό το οποίο νοικιάζω με ένα συμβολικό ποσό (20 ευρώ τον μήνα) σε οικογένεια μεταναστών που δουλεύουν σαν αγρότες μόνο και μόνο για να είμαι καλυμμένος για χρησικτησία καθώς δεν έχω ποτέ σκοπό να το χρησιμοποιήσω αλλά δεν θέλω να το χάσω κιόλας ή να το έχω άδειο και να σαπίζει. Έτσι μένει μια οικογένεια με μηδενικό κόστος και το σπίτι μένει σε άριστη κατάσταση... (πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί που το είδα πριν 2 χρόνια τελευταία φορά) ούτε εγώ δεν θα το είχα σε τέτοια καλή κατάσταση αν έμενα. Φρεσκοβαμένοι τοίχοι και παράθυρα...με τον περιποιημένο τον μπαχτσέ του στον κήπο..μπασκετούλα αυτοσχέδια...κούνιες...στην πένα. 

• Like 1
Δημοσ.

Καταργήθηκε αυτό με τις αντικειμενικές πλέον και την ποσόστωση τους...βάζεις ότι νοίκι θέλεις...

Πότε ακριβώς καταργήθηκε αυτό? Πριν 3 μήνες περίπου ερωτήθηκε λογιστής για το ελάχιστο ποσό ενοικίου σε κατάστημα που θέλει να το δουλέψει ο υιός που έχει την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία την έχει ο πατέρας, και αυτός απάντησε αυτό που έγραψα παραπάνω. Είσαι σίγουρος ότι έχει καταργηθεί? Έχεις υπόψη με ποιο νόμο ή τουλάχιστον κάποιο σχετικό άρθρο?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...