_chris_ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 ακούμε ανα διαστήματα ότι έπεσε πχ ο κατώτατος μισθός στα 500€ (δε ξέρω πόσο είναι) ποιο είναι το νόημα του κατώτατου μισθού? ότι για εργασία 8ωρο δε μπορεί κάποιος να αμείβεται με χαμηλότερο μισθό; έχω ακούσει από γνωστούς ότι πάνε για δουλειά και ο εργοδότης τους προτείνει για μισθό πολύ λιγότερο από 500€ (πραγματικό παράδειγμα πριν 2 μήνες) οπότε ποιο το νόημα; απλά να έχουμε να λέμε; είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να δίνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό; αυτό δεν έχω καταλάβει
viper2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 ακούμε ανα διαστήματα ότι έπεσε πχ ο κατώτατος μισθός στα 500€ (δε ξέρω πόσο είναι) ποιο είναι το νόημα του κατώτατου μισθού? ότι για εργασία 8ωρο δε μπορεί κάποιος να αμείβεται με χαμηλότερο μισθό; έχω ακούσει από γνωστούς ότι πάνε για δουλειά και ο εργοδότης τους προτείνει για μισθό πολύ λιγότερο από 500€ (πραγματικό παράδειγμα πριν 2 μήνες) οπότε ποιο το νόημα; απλά να έχουμε να λέμε; είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να δίνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό; αυτό δεν έχω καταλάβει Ναι πρεπει να στο δώσει. Τον βασικό. Επίσης, ο βασικός μισθός υπαρχει για να αυξάνει τα επίπεδα ανεργίας. =]
_chris_ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 δηλαδή θεωρητικά κανείς δε πρέπει να αμείβεται με λιγότερο από τον βασικό. είναι παράνομο. σωστά;
mphxths Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 δηλαδή θεωρητικά κανείς δε πρέπει να αμείβεται με λιγότερο από τον βασικό. είναι παράνομο. σωστά; ακριβως , για πληρες 8ωρο δεν μπορει να σου κολησει ενσημα που θα αντιστοιχουν σε χαμηλοτερο μισθο απο τον κατωτερο... απο κει και περα υπαρχει και το part-time..με τον αναλογουντα μισθο.... με "μαυρα" προφανως και μπορει να γινει οποιαδηποτε συμφωνια που να μην εχει καμμια σχεση με τον νομιμο κατωτατο μισθο.
GreyHorse Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 ακούμε ανα διαστήματα ότι έπεσε πχ ο κατώτατος μισθός στα 500€ (δε ξέρω πόσο είναι) ποιο είναι το νόημα του κατώτατου μισθού? ότι για εργασία 8ωρο δε μπορεί κάποιος να αμείβεται με χαμηλότερο μισθό; έχω ακούσει από γνωστούς ότι πάνε για δουλειά και ο εργοδότης τους προτείνει για μισθό πολύ λιγότερο από 500€ (πραγματικό παράδειγμα πριν 2 μήνες) οπότε ποιο το νόημα; απλά να έχουμε να λέμε; είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να δίνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό; αυτό δεν έχω καταλάβει Ναι υποχρεωμένος είναι.
_chris_ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 ξεκίνησα το θέμα γιατί είχαμε μια συζήτηση με κάποια άτομα. δουλεύουν κανονικά 8ωρο νόμιμα και τα λεφτά που παίρνουν στο χέρι είναι . 400€, μια κοπέλα 24 ετών 500€, ένας άνω των 25 επίσης γνωστή πήγε για δουλειά (8ωρο) και της πρότειναν 350€ (μου το είπε φίλος αυτό, δε ξέρω αν ισχύει) γι αυτό μου γεννήθηκε η απορία, τότε τι νόημα έχει ο βασικός μισθός αφού παίρνουν λιγότερα.
GreyHorse Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 ξεκίνησα το θέμα γιατί είχαμε μια συζήτηση με κάποια άτομα. δουλεύουν κανονικά 8ωρο νόμιμα και τα λεφτά που παίρνουν στο χέρι είναι . 400€, μια κοπέλα 24 ετών 500€, ένας άνω των 25 επίσης γνωστή πήγε για δουλειά (8ωρο) και της πρότειναν 350€ (μου το είπε φίλος αυτό, δε ξέρω αν ισχύει) γι αυτό μου γεννήθηκε η απορία, τότε τι νόημα έχει ο βασικός μισθός αφού παίρνουν λιγότερα. Δεν ξέρω πόσο είναι τώρα ο κατώτατος, παίζει ρόλο και η ηλικία, άλλον κατώτατο έχει ο 40άρης, άλλον ο 20άρης. Κάτω των 25 νομίζω είναι το όριο. Αν παίρνουν λιγότερα από τον κατώτατο δεν είναι νόμιμο και ας μην το δέχονταν.
kage Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Υπαρχουν συλλογικες(τεχνιτες, εμπορουπαλληλοι, εγσσε κτλ) συμβασεις αλλα και επιχειρηματικες συμβασεις.. Με μειωμενο δηλωμενο ωραριο ο καθενας δεινει οτι θελει γιατι εχει καλυψει τα νομιμα...
qsis Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Επίσης, ο βασικός μισθός υπαρχει για να αυξάνει τα επίπεδα ανεργίας. =] τι εννοείς δηλαδή; διαφωνείς με την ύπαρξη κατώτατου μισθού όσο ξεφτιλά κι αν είναι αυτός; ξεκίνησα το θέμα γιατί είχαμε μια συζήτηση με κάποια άτομα. δουλεύουν κανονικά 8ωρο νόμιμα και τα λεφτά που παίρνουν στο χέρι είναι . 400€, μια κοπέλα 24 ετών 500€, ένας άνω των 25 επίσης γνωστή πήγε για δουλειά (8ωρο) και της πρότειναν 350€ (μου το είπε φίλος αυτό, δε ξέρω αν ισχύει) γι αυτό μου γεννήθηκε η απορία, τότε τι νόημα έχει ο βασικός μισθός αφού παίρνουν λιγότερα. θα είναι ή μάυρη εργασία ή θα είναι δηλωμένοι για μικρότερο ωράριο από 8ωρο Υπαρχουν συλλογικες(τεχνιτες, εμπορουπαλληλοι, εγσσε κτλ) συμβασεις αλλα και επιχειρηματικες συμβασεις.. Με μειωμενο δηλωμενο ωραριο ο καθενας δεινει οτι θελει γιατι εχει καλυψει τα νομιμα... όχι τελείως βέβαια
_chris_ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 θα είναι ή μάυρη εργασία ή θα είναι δηλωμένοι για μικρότερο ωράριο από 8ωρο όχι, 8ωρο κανονικό δηλωμένοι απλά ο ένας δουλεύει 6ωρό παρότι είναι 8ωρο δηλωμένος, γι αυτό παίρνει και 500. η κοπέλα δουλεύει κανονικά 8ωρο με 400. έχω ακούσει κι άλλους που παίρνουν λιγότερα απλά τα συγκεκριμένα άτομα τα ξέρω προσωπικά γι αυτό και αναφέρω μόνο αυτούς
qsis Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 το μαύρο ή λιγότερες ώρες δηλωμένες το είπα για την πρόταση που γράφεις στο τέλος για 350€ και 8ωρη θέση αυτό είναι πέρα για πέρα παράνομο.- με λίγα λόγια αυτό που ισχύει είναι ότι ο 8ωρος άνω των 25 παίρνει 490€ καθαρά και ο 8ωρος κάτω των 25 παίρνει 427€ καθαρά επίσης μπορεί να παίρνεις παραπάνω αν είσαι παντρεμένος ή όχι και ανάλογα τη προϋπηρεσία σου αν την αναγνωρίζει ο άλλος από κει και πέρα αν μιλάμε για 6 ή 4 ώρες κάνε τους υπολογισμούς σου
koulkos Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Αυτή τη στιγμή, ο κατώτατος μισθός είναι 510,95 για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών, χωρίς να υπολογίζουμε προϋπηρεσία. Για εργαζόμενο άνω των 25 ετών, ο κατώτατος είναι 586,08. Τα παραπάνω είναι σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Προϋπηρεσία (τριετίες), επίδομα γάμου, επίδομα πτυχίου και άλλα επιδόματα υπολογίζονται όταν προβλέπονται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ή την εκάστοτε συλλογική σύμβαση. Συλλογικές συμβάσεις είναι συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων (συνδικαλιστικά όργανα) και εργοδοτών με τις οποίες καθορίζονται οι όροι εργασίας.Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθορίζει τον ελάχιστο μισθό και κάποιους ευρύτερους όρους εργασίας. Μπορεί όμως να μαζευτούν όλοι οι τραπεζίτες (εργαζόμενοι και εργοδότες) και να αποφασίσουν διαφορετικούς μισθούς από αυτούς της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Μπορούν να καθορίσουν υψηλότερο μισθό αλλά όχι κατώτερο από εκείνον την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Γενικότερα οι συλλογικές συμβάσεις έχουν ( ή τουλάχιστον πρέπει να έχουν) ως στόχο να καθορίζουν συγκεκριμένα πράγματα για τον κλάδο τους που ως επί το πλείστον έχουν ευνοϊκότερους όρους από εκείνους της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στην ουσία από το κράτος. Σε άλλα κράτη καθορίζεται αλλιώς ή δεν υπάρχει κατώτατος μισθός. Από τη στιγμή που καθορίζεται από το κράτος, παίζει μεγάλο ρόλο η εθνική εισοδηματική πολιτική. Φυσικά, ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού είναι σύνθετη συνάρτηση με πολλές μεταβλητές. Το νόημα του είναι διττό. Από τη μία εξασφαλίζει εσένα ως εργαζόμενο και από την άλλη εξασφαλίζει το κράτος όσον αφορά στα έσοδα του από τις εισφορές και τη φορολογία (αναφέρω μόνο το κράτος και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί εδώ και δεκαετίες το κράτος σώζει τα τελευταία). Σκέψου για παράδειγμα να μην υπήρχε κατώτατος μισθός. Ο εργοδότης θα σου έκανε πρόσληψη με 100 ευρώ, θα πλήρωνε εισφορές βάσει αυτού του ποσού και θα σου έδινε άλλα 200 μαύρα. Και οι δύο χαμένοι. Στη θεωρία όλα αυτά γιατί στην πράξη σε προσλαμβάνει με ημιαπασχόληση, σου "κολλάει" δυο ένσημα,δουλεύεις full time και δεν σε/τον ελέγχει κανείς.Ή σε έχει στο full μαύρο. 4
NikosKallithea Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Αυτή τη στιγμή, ο κατώτατος μισθός είναι 510,95 για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών, χωρίς να υπολογίζουμε προϋπηρεσία. Για εργαζόμενο άνω των 25 ετών, ο κατώτατος είναι 586,08. Τα παραπάνω είναι σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Προϋπηρεσία (τριετίες), επίδομα γάμου, επίδομα πτυχίου και άλλα επιδόματα υπολογίζονται όταν προβλέπονται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ή την εκάστοτε συλλογική σύμβαση. Συλλογικές συμβάσεις είναι συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων (συνδικαλιστικά όργανα) και εργοδοτών με τις οποίες καθορίζονται οι όροι εργασίας.Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθορίζει τον ελάχιστο μισθό και κάποιους ευρύτερους όρους εργασίας. Μπορεί όμως να μαζευτούν όλοι οι τραπεζίτες (εργαζόμενοι και εργοδότες) και να αποφασίσουν διαφορετικούς μισθούς από αυτούς της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Μπορούν να καθορίσουν υψηλότερο μισθό αλλά όχι κατώτερο από εκείνον την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Γενικότερα οι συλλογικές συμβάσεις έχουν ( ή τουλάχιστον πρέπει να έχουν) ως στόχο να καθορίζουν συγκεκριμένα πράγματα για τον κλάδο τους που ως επί το πλείστον έχουν ευνοϊκότερους όρους από εκείνους της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στην ουσία από το κράτος. Σε άλλα κράτη καθορίζεται αλλιώς ή δεν υπάρχει κατώτατος μισθός. Από τη στιγμή που καθορίζεται από το κράτος, παίζει μεγάλο ρόλο η εθνική εισοδηματική πολιτική. Φυσικά, ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού είναι σύνθετη συνάρτηση με πολλές μεταβλητές. Το νόημα του είναι διττό. Από τη μία εξασφαλίζει εσένα ως εργαζόμενο και από την άλλη εξασφαλίζει το κράτος όσον αφορά στα έσοδα του από τις εισφορές και τη φορολογία (αναφέρω μόνο το κράτος και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί εδώ και δεκαετίες το κράτος σώζει τα τελευταία). Σκέψου για παράδειγμα να μην υπήρχε κατώτατος μισθός. Ο εργοδότης θα σου έκανε πρόσληψη με 100 ευρώ, θα πλήρωνε εισφορές βάσει αυτού του ποσού και θα σου έδινε άλλα 200 μαύρα. Και οι δύο χαμένοι. Στη θεωρία όλα αυτά γιατί στην πράξη σε προσλαμβάνει με ημιαπασχόληση, σου "κολλάει" δυο ένσημα,δουλεύεις full time και δεν σε/τον ελέγχει κανείς.Ή σε έχει στο full μαύρο. Ετσι μπραβο, γιατι τοσες αερολογίες δεν εχω ξαναδιαβασει ...και οποιος θελει περισσότερα εδω http://ergatika.gr/sse/egsse/ Εδιτ Επίσης ο βασικος μισθος συνδέεται με αποζημιώσεις, συντάξεις εφάπαξ επιδόματα κλπ για αυτο τρώγονται με τον βασικό
_chris_ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Αυτή τη στιγμή, ο κατώτατος μισθός είναι 510,95 για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών, χωρίς να υπολογίζουμε προϋπηρεσία. Για εργαζόμενο άνω των 25 ετών, ο κατώτατος είναι 586,08. Τα παραπάνω είναι σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Προϋπηρεσία (τριετίες), επίδομα γάμου, επίδομα πτυχίου και άλλα επιδόματα υπολογίζονται όταν προβλέπονται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ή την εκάστοτε συλλογική σύμβαση. προφανώς εννοείς μικτά. οκ παιδιά λύθηκε η απορία μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα