viper2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Αυτή τη στιγμή, ο κατώτατος μισθός είναι 510,95 για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών, χωρίς να υπολογίζουμε προϋπηρεσία. Για εργαζόμενο άνω των 25 ετών, ο κατώτατος είναι 586,08. Τα παραπάνω είναι σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Προϋπηρεσία (τριετίες), επίδομα γάμου, επίδομα πτυχίου και άλλα επιδόματα υπολογίζονται όταν προβλέπονται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ή την εκάστοτε συλλογική σύμβαση. Συλλογικές συμβάσεις είναι συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων (συνδικαλιστικά όργανα) και εργοδοτών με τις οποίες καθορίζονται οι όροι εργασίας.Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθορίζει τον ελάχιστο μισθό και κάποιους ευρύτερους όρους εργασίας. Μπορεί όμως να μαζευτούν όλοι οι τραπεζίτες (εργαζόμενοι και εργοδότες) και να αποφασίσουν διαφορετικούς μισθούς από αυτούς της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Μπορούν να καθορίσουν υψηλότερο μισθό αλλά όχι κατώτερο από εκείνον την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Γενικότερα οι συλλογικές συμβάσεις έχουν ( ή τουλάχιστον πρέπει να έχουν) ως στόχο να καθορίζουν συγκεκριμένα πράγματα για τον κλάδο τους που ως επί το πλείστον έχουν ευνοϊκότερους όρους από εκείνους της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στην ουσία από το κράτος. Σε άλλα κράτη καθορίζεται αλλιώς ή δεν υπάρχει κατώτατος μισθός. Από τη στιγμή που καθορίζεται από το κράτος, παίζει μεγάλο ρόλο η εθνική εισοδηματική πολιτική. Φυσικά, ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού είναι σύνθετη συνάρτηση με πολλές μεταβλητές. Το νόημα του είναι διττό. Από τη μία εξασφαλίζει εσένα ως εργαζόμενο και από την άλλη εξασφαλίζει το κράτος όσον αφορά στα έσοδα του από τις εισφορές και τη φορολογία (αναφέρω μόνο το κράτος και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί εδώ και δεκαετίες το κράτος σώζει τα τελευταία). Σκέψου για παράδειγμα να μην υπήρχε κατώτατος μισθός. Ο εργοδότης θα σου έκανε πρόσληψη με 100 ευρώ, θα πλήρωνε εισφορές βάσει αυτού του ποσού και θα σου έδινε άλλα 200 μαύρα. Και οι δύο χαμένοι. Στη θεωρία όλα αυτά γιατί στην πράξη σε προσλαμβάνει με ημιαπασχόληση, σου "κολλάει" δυο ένσημα,δουλεύεις full time και δεν σε/τον ελέγχει κανείς.Ή σε έχει στο full μαύρο. καθαρα?
qsis Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 βγάλε 16.5% που είναι οι εισφορές του ασφαλισμένου
mphxths Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 586,08 μικτα βλεπω στην μισθολογικη μου κατασταση , κρατησεις 96,70 , καθαρα 489,38... (ειμαι στο ανω των 25) αρα ναι ειναι 16,5% κρατησεις...
koulkos Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Μικτα. Αφαιρεις 15,5% (απο 1-7-2014 μειωθηκε) για τις ασφαλιστικες εισφορες του εργαζομενου.
NikosKallithea Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 καθαρα? Τα καθαρα δεν ειναι για ολους ιδια, εξαρτάτε απο τις απαλλαγές που εχει ο καθε ενας, οικογένεια προστατευόμενα μελη κλπ.
Silverage Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Οι κλαδικές, τί διαφορά έχουν με τις συλλογικές συμβάσεις;
NikosKallithea Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Οι κλαδικές, τί διαφορά έχουν με τις συλλογικές συμβάσεις; Ειναι οι συλλογικές και επανω εκει στέκονται οι κλαδικές, δηλαδη εισαι στην δεη με συλλογική σύμβαση αλλα εισαι και εναερίτης που σε καλύπτει με κλαδική
eidikos33 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Μικτα. Αφαιρεις 15,5% (απο 1-7-2014 μειωθηκε) για τις ασφαλιστικες εισφορες του εργαζομενου.16,5 η 15,5 ειναι; 1
qsis Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 16,5 η 15,5 ειναι; ναι έχει αλλάξει, είχα μείνει στο προηγούμενο
Γιάννης Platano Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Ειναι οι συλλογικές και επανω εκει στέκονται οι κλαδικές, δηλαδη εισαι στην δεη με συλλογική σύμβαση αλλα εισαι και εναερίτης που σε καλύπτει με κλαδική Στη ΔΕΗ ολοι καλύπτονται από τις Ειδικές – Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας Προσωπικού ΔΕΗ. Αναλογα το αντικειμενο εργασιας υπαρχουν επιδόματα .Οι εναεριτες δεν εχουν άλλη δικη τους καλδικη συμβαση . http://sptmte-dei.gr/?page_id=764 Μικτα. Αφαιρεις 15,5% (απο 1-7-2014 μειωθηκε) για τις ασφαλιστικες εισφορες του εργαζομενου. Επι πλεον τυχον ΦΜΥ που προκυπτει .Ο οποιος βεβαια συμψιφιζεται με τον φορο εισοδήματος στην φορολογικη δηλωση.
Liverpool89 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Να ρωτησω, οταν σου λενε θα σε παρω σε θεση προισταμενου, αλλα στην συμβαση λεει μονο την.ειδικοτητα σου, αλλα οχι τι θεση εχεις στην.εταιρια τι γινεται; Αυτο το κανε για να γλιτωσει λεφτα; Στην δουλεια που μαι, οι απλοι εργατες και αλλοδαποι που δεν εχου τελειωσει σχολειο, παιρνουν τα ιδια με μενα που χω πτυχιο και ταχα ειμαι και υψηλοβαθμος τους. Ενα ποιντ ειναι οτι εγω εκει ειμαι ενα χρονο συν αλλα αυτοι πανω απο δεκα
qsis Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Το πτυχίο δεν υποχρεώνει κανένα εργοδότη να σου δώσει περισσότερα Επι πλεον τυχον ΦΜΥ που προκυπτει .Ο οποιος βεβαια συμψιφιζεται με τον φορο εισοδήματος στην φορολογικη δηλωση.Με 500€ που συζητάμε εδώ δεν υπάρχει ΦΜΥ
Liverpool89 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Αρα καλυτερα να ελεγα οτι εχω βγαλει λυκειο να.παιρνα τα ιδια και να μην ειχα και τοσες ευθυνες
Γιάννης Platano Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Να ρωτησω, οταν σου λενε θα σε παρω σε θεση προισταμενου, αλλα στην συμβαση λεει μονο την.ειδικοτητα σου, αλλα οχι τι θεση εχεις στην.εταιρια τι γινεται; Αυτο το κανε για να γλιτωσει λεφτα; Στην δουλεια που μαι, οι απλοι εργατες και αλλοδαποι που δεν εχου τελειωσει σχολειο, παιρνουν τα ιδια με μενα που χω πτυχιο και ταχα ειμαι και υψηλοβαθμος τους. Ενα ποιντ ειναι οτι εγω εκει ειμαι ενα χρονο συν αλλα αυτοι πανω απο δεκα Είναι "κολπο" για να δουλευεις παραπανω χωρις να το πληρωνεσαι νομιζω.Το επιδομα πτυχίου και θεσης είναι στην ελευθεριοτητα κάθε επιχείρησης νομιζω .Φυσικα εξαρτάται και από τον εργοδοτη . Στον ΔΕΔΔΗΕ το επιδομα πτυχίου είναι υποχρεωτικο αλλα το επιδομα ευθύνης που παιρνω εγω μπορουν αναν πασα στιγμη να μου το κοψουν. Το πτυχίο δεν υποχρεώνει κανένα εργοδότη να σου δώσει περισσότερα Με 500€ που συζητάμε εδώ δεν υπάρχει ΦΜΥ Εισαι σιγουρος ??? Νομιζω ότι ο μηνιαιος μισθος αναγαγεται σε 12μηνη βαση και αν προκυπτει φορος (500*12=6000 που εχει φορο αν δεν κανω λαθος) σου παρακρατουν ΦΜΥ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα