The_Judas Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα δουλειά βρίσκεις μόνο με γνωριμίες. Το βύσμα όμως διαφέρει. Πχ το να σε συστήσει κάποιος σε έναν επιχειρηματία δεν το θεωρώ και απολύτως κακό. Το να μπεις όμως με ένα πλαστό πτυχίο σε μια δημόσια υπηρεσία με το απαραίτητο σπρώξιμο νομίζω πως είναι λίγο κάπως... Σαφώς και υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα το βύσμα. Στο εξωτερικό που υπάρχει πληθώρα θέσεων, παίζει ρόλο το reference. Αν έχεις γνωστό στην εταιρεία να σε προτείνει μετράει. Γλιτώνουν έτσι χρόνο και χρήμα για την αναζήτηση μέσω μεσιτικών υπηρεσιών. Στην σημερινή Ελλάδα απλά γίνεται σφαγή. εγω δεν του γουσταρω το θεμα με το γνωστο.εχω χασει τοσες δουλειες απο γνωστους τελευταια στιγμη.μαλλον οι δικοι μου γνωστοι δεν ειναι αρκετα καλοι ασε που και να καταφερει καποιος να πιασει μια δουλεια θα νιωθει υποχρεωση και αντε ας πουμε οτι δεν εχει στον ηλιο μοίρα αν ομως ειναι σαν το παλικαρι με πτυχια που ετσι και αλλιως λογικα θα την αξιζει τη δουλεια? αλλα το χειροτερο ειναι οτι λογω των βυσματων δεν μπορω να κανω τη δουλεια μ.πας να παρεις ενα καφε να αγορασεις κατι να κανεις μια δουλεια και πεφτεις συνεχως σε ατομα που δεν ξερουν που πανε τα τεσσερα στο αντικειμενο που δουλευουν.τη μια το λες σύμπτωση τη δευτερη το λες γκαντεμια ε τη τριτη δεν θελει και πολυ σκεψη.. Σε τέτοιου είδους θέσεις εργασίας (πωλήσεις λιανικής) δεν τους ενδιαφέρουν τα πτυχία ή οι γνώσεις. Για παράδειγμα στο πλαίσιο απλά σε βάζουν να προωθείς τα turbo-x. πήγα να πάρω web camera και με κοιτούσε παράξενα η πωλήτρια γιατί ζήτησα logitech και όχι turbo-x!
Kostasspil Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Ε οι συμφωνούντες γιατί να μπινελικώσουν; Οκ βλέπω ότι αρκετοί κατάλαβαν πως το εννοούσα και έχουν ξεχωρίσει επίσης τα 2 είδη ας πούμε
*nenya* Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δεν γουστάρω τα βύσματα (έχω αν ήθελα, αλλα δεν το χρησιμοποίησα ποτέ). Καλό ειναι με το σπαθί μας να διεκδικούμε πράγματα και να παλεύουμε με την αξία μας. Προσωπικά ποντάρω σε καλα reference letters σε συνδυασμό με τα πτυχία μου κάθε φορά αν θέλω να βρω δουλεια. Απορώ με μερικές κ μερικούς που ονειρεύονται μόνο ένα βόλεμα, όλα έτοιμα δηλαδή. Αυτή η νοοτροπία μας έχει ρίξει στα σκατά. Επίσης, να είμαστε διατεθειμένοι στην ανάγκη να κάνουμε διάφορες δουλειές αντί να τα ξινουμε περιμένοντας κάποιον θείο να μας χώσει σε θεσούλα. Sent from a galaxy far faaar away. 2
kpanos1980 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Παιδες να πω κατι που συνεβη πριν 5 χρονια οταν δουλευα εξωτερικο και συγκεκριμενα βαλτιμορη ,μιλαμε με ενα γιατρο και μου ελεγε τι κανεις εδω ,η ελλαδα ειναι το πιο ομορφο μερος στο κοσμο !!Του αναφερα την κατασταση που εχει ποσταρει ο ts και απλα μ πε οτι εδω δεν υπαρχει κατι τετοιο if u got the skills u got the fucking job ...
LongTom Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Βύσμα υπάρχει παντού,και αυτό το εννοώ. Σε εταιρείες όπως η BMW δεν μπαίνεις δίχως...μπάρμπα(το λεν reference και συστατική επιστολή από τα "σωστά" άτομα για να είναι νομοταγείς),αλλά η ουσία είναι η ίδια. Οι θέσεις που κρατούνται για τα "δικά" μας παιδιά είναι πάμπολες και ευρέως διαδεδομένες παντού στον κόσμο,στον ιδιωτικό τομέα ιδίως και στο Δημόσιο σε κάποιες χώρες. Απλά γίνεται ποιο..κόσμια(μπαίνουν άτομα που έχουν τα βασικά προσόντα,απλά λιγότερα από ότι έναν "ξένο", και όχι ζαγάρια όπως στο Ελλάντα) και περισσότερο νομότυπα. Τώρα εφόσον κάποιος μπορεί να το κάνει έτσι,να έχει δηλαδή τα τυπικά προσόντα και απλά να "σπρώξει" την δουλειά,προσωπικά δεν έχω πρόβλημα.Δεν ζούμε σε ουτοπίες και έτσι λειτουργεί ο κόσμος. Από την άλλη να μπαίνει ο πρώην ψιλικατζής,απόφοιτος Δημοτικού και 45+ ετών, σαν προϊστάμενος-αλεξιπτωτιστής στο τμήμα Η/Υ και Μηχανογράφησης σε Δ.Υπηρεσία(όπως έχει γίνει στο "χωριό" μου),ε τότε λες άντε και.... 4
tomasss Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Βύσμα σε δημόσιο= ρουσφέτι. Βύσμα σε ιδιωτικό τομέα= σύσταση. Και αν στο δημόσιο μεσολαβεί μια στις τόσες ΑΣΕΠ , στον ιδιωτικό μπαίνει καμμιά "αυστηρή" συνέντευξη αξιολόγησης αναλόγως με το πόσο σοβαρή εταιρία είναι....χμμμ ....Και μπαίνεις σε site γνωστών πολυεθνικών ή ελληνικής αλυσιδας σουπερμαρκετ να κανεις αιτηση εργασίας online και σου λέει (με μικρές διαφοροποιήσεις): "Έχετε κάποιο γνωστό άτομο που δουλευει για την εταιρια μας;" Και αν ναι γραψτε επωνυμο κ θεση. Για να κλείσω είμαι 29 με πτυχίο ΤΕΙ, επιπλέον κατάρτιση στα λογιστικά και προσεχώς κάτοχος ΜΒΑ. Από εργασία: πρακτικες με ψίχουλα , μαύρες δουλειες του ποδαριού μέχρι και εθελοντική εργασία για να μάθω-αμισθί. Ένσημο γιοκ! Στα 29! Καταλαβαίνεις λοιπόν ts πώς νιώθω όταν ακούω για ιστορίες με βύσματα , αλλά και όταν διαβάζω (και εδω μέσα) για διαμαχες μεταξυ δημοσιων κ ιδιωτικων υπαλληλων. Οταν για να δουλεψεις νομιμα με πληρη απασχοληση πχ σε ενα everest , πρέπει να έχεις την "σύσταση". Αποστολή από το GT-I9070 με τη χρήση Insomnia App
Basilhs23___ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Ναι γι αυτό είπα πως είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Στην περίπτωση που αναφέρω βέβαια, πρόκειται για άτομο με πτυχίο από ΠΑ.ΠΕΙ και μεταπτυχιακό/master στην Αγγλία. Καταλαβαίνω το "γαμώτο" που νιώθει. αλλά θεωρώ ότι θα μετρήσει, τι πραγματικά θέλει. Αν θέλει να μείνει Ελλάδα, αναγκαστικά θα το κάνει. Το βύσμα είναι απαραίτητο δυστυχώς και παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία μας την εξέλιξή μας κυρίως επαγγελματικά και γενικά στην ζωή μας. Απαραίτητο φυσικά δεν είναι αλλά βοηθάει. Δεν μιλάω φυσικά για περιπτώσεις όπως είπε ο panos2171 με πλαστά πτυχία και τίτλους, αλλά η ύπαρξη γνωριμιών απλά. Ο ξάδερφός μου ανήκει στην κατηγορία των ατόμων που λες, τελείωσε το ΠΑ.ΠΕΙ πήγε αγγλία όπου ξεσκίστηκε για να τελειώσει ένα μεταπτυχιακό στο Durham, τελικά επειδή εκεί δεν μπόρεσε να βρει δουλειά γύρισε πάλι εδώ όπου μέσω φίλου του από την σχολή βρήκε δουλειά με πολύ καλό μισθό για τα τωρινά δεδομένα και για νέο άνθρωπο. Ακόμα μου λέει οτι είναι πολύ τυχερός που κατάφερε και βρήκε την δουλειά μέσω γνωριμίας...
Kostasspil Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Εντάξει μην κολλάτε στη λέξη ρε παιδιά. Πείτε το βύσμα, πείτε το reference, πείτε το κοτομπέικον. Την νοοτροπία θέλω να σχολιάσουμε, αν συμφωνείτε με το να ψάξετε κάποια άκρη, ακόμα κι αν είστε εσείς αυτοί που αξίζουν τη θέση. Κι απ ότι είδα αρκετοί (θα) το κάναμε, είτε αναγκαστικά είτε για άλλο λόγο
Miracle Worker Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον, το βύσμα σε βάζει αλλά μετά πρέπει να αποδείξεις ότι αξίζεις(όχι πάντα φυσικά). Στον δημόσιο τομέα βλέπω κάτι μπαρμπάδες με άιφον που νομίζουν ότι είναι το κράτος και τρελαίνομαι.
forgotten Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον, το βύσμα σε βάζει αλλά μετά πρέπει να αποδείξεις ότι αξίζεις(όχι πάντα φυσικά). Στον δημόσιο τομέα βλέπω κάτι μπαρμπάδες με άιφον που νομίζουν ότι είναι το κράτος και τρελαίνομαι. το χω ζησει και στις δυο πλευρες στον ιδιωτικο τομεα με διωξαν απο δουλεια που παρηγαγα γιατι η αλλη εργαζομενη ηταν φιλη της γυναικας του αφεντικου και οποτε μονο εγω πηρα ποδι,ενω στο δημοσιο εχω εργατη μονιμο που δεν κανει τπτ και γυρευει να λουφαρει και αν και του κανα επιστολη καμια αντιδραση
Basilhs23___ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2014 Εντάξει μην κολλάτε στη λέξη ρε παιδιά. Πείτε το βύσμα, πείτε το reference, πείτε το κοτομπέικον. Την νοοτροπία θέλω να σχολιάσουμε, αν συμφωνείτε με το να ψάξετε κάποια άκρη, ακόμα κι αν είστε εσείς αυτοί που αξίζουν τη θέση. Κι απ ότι είδα αρκετοί (θα) το κάναμε, είτε αναγκαστικά είτε για άλλο λόγο Να σου πω, προσωπικά δεν θα έψαχνα μόνος μου για μέσον, αλλά αν ερχόταν κανένας συγγενής φίλος κτλ και με συμβούλευε αυτός να έρθω σε επαφή με κάποιον που ξέρει για δουλειά τότε θα το έκανα κατά 90%. Και πιστεύω θα το έκανε και η πλειοψηφία, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μια φορά είχα βρει τυχαία έναν γείτονα που είχα να τον δω 10-11 χρόνια γιατί είχε φύγει, ξαφνικά με βλέπει και χάρηκε αρχίζουμε διάλογο και μόλις του λέω τι σπούδασα μου λέει "αα εδω είμαστε γνωρίζω τον τάδε σου δίνω κάρτα του στειλε βιογραφικό εκεί θα του μιλήσω και μπλά μπλά" εγώ προτίμησα να μην στείλω, τώρα αν μου το έλεγε η μάνα μου ή κάποιο άτομο που είχαμε στενότερες επαφές θα το κυνηγούσα.
george_gr1 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 To να σε προτεινει καποιος σε μια εταιρια επειδη γνωριζει οτι εισαι αξιο ατομο δεν ειναι καθολου βυσμα, αντιθετως ειναι προς τιμη σου. Βυσμα θεωρω μονο του δημοσιου οπου παρακαμπτεις πιο αξια ατομα για να μπεις, εφοσον μετα δεν μπορουν να σε βγαλουν (μονιμοτητα). Σε εταιριες χωρις μονιμοτητα δεν υφισταται το βυσμα, γιατι εκει αν εισαι αναξιος θα φυγεις σε ενα μηνα. Στις ιδιωτικες εταιριες δεχομαι το εσωτερικο βυσμα. Εκει που κοπελια μπορει να πηδιεται με τον προισταμενο και να τυγχανει ιδαιτερης μεταχειρισης οπως και ο νεαρος γνωστος του διευθυντη που ως ρουφιανακι του εχει καλυτερη θεση. Επισης προσλαμβανει τον ανηψιο του φιλου του και αναγκαστικα απολυει καποιον πατερα. Αυτο σημαινει οτι εαν καταργηθουν οι αποζημιωσεις και καθιερωθουν ελευθερες απολυσεις οι μονοι που ευνοουνται ειναι τα ΒΥΣΜΑΤΑ. Γενικως τα πραγματα ειναι παρα πολυ περιπλοκα στον εργασιακο χωρο. 2
FilipposMD Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Παιδιά, άλλο το βύσμα με την έννοια του ελληνικού δημοσίου και άλλο οι γνωριμίες που σε διευκολύνουν να βρεις δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Σε μερικά από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου -μπορεί και σε όλα, αλλά προφανώς δεν ξέρω για τα υπόλοιπα- στο λένε ξεκάθαρα ότι βασικό κομμάτι των μεταπτυχιακών σπουδών σου είναι το networking. Αν προκηρυχθεί μια θέση και σε πάρει τηλέφωνο ο πρώην συμφοιτητής/εργοδότης/καθηγητής σου γιατί ξέρει ότι είσαι καλός και σου πει να κάνεις αίτηση, αυτό δεν είναι βύσμα! Είναι μια διάσταση της επαγγελματικής σου φήμης. Η διαφορά είναι ότι στο εξωτερικό αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα προτιμηθείς έναντι κάποιου με παρόμοια προσόντα που δεν έχει γνωστό, ενώ στην Ελλάδα ότι θα μπει ο απόφοιτος γυμνασίου αντί για τον τύπο με μεταπτυχιακό. Το πρώτο είναι networking και το βρίσκω αυτονόητο, το δεύτερο είναι βύσμα και αναξιοκρατία. 7
Anorymous Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Το να έχεις γνωστό για μια θέση που έχεις τα προσόντα πχ διδακτορικό νομίζω είναι ικανότητα στην ουσία μπορείς να κάνεις γνωριμίες ενώ κάποιος άλλος όχι φυσικά αλλο άλλοκάνω γνωριμίες με τα δικά μου φρύδια μέσα από το αντικείμενο μου και άλλο είναι φίλοι του μπαμπά.... Τα από πάνω στον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο το 99% πρέπει να μπαίνει με την αξία του το άλλο ένα τις εκατό είναι για εξαιρετικές περιπτώσεις όπως πχ ένας που έχει ένα ανάπηρο παιδί και δεν βρίσκει δουλειά με τίποτα εκεί το ρουσφέτι έχει κοινωνικό χαρακτήρα βέβαια είναι ρουσφέτι αλλά άλλο όπως είπα να έχεις τεράστια ανάγκη και να σε βάλουν στο δημόσιο βοθρατσι και άλλο επειδή είσαι παιδί του κομματιού σωλήνα και ξέρεις ότι έχει μια θεσουλα να σε περιμένει.
LongTom Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2014 Παιδιά, άλλο το βύσμα με την έννοια του ελληνικού δημοσίου και άλλο οι γνωριμίες που σε διευκολύνουν να βρεις δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Σε μερικά από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου -μπορεί και σε όλα, αλλά προφανώς δεν ξέρω για τα υπόλοιπα- στο λένε ξεκάθαρα ότι βασικό κομμάτι των μεταπτυχιακών σπουδών σου είναι το networking. Αν προκηρυχθεί μια θέση και σε πάρει τηλέφωνο ο πρώην συμφοιτητής/εργοδότης/καθηγητής σου γιατί ξέρει ότι είσαι καλός και σου πει να κάνεις αίτηση, αυτό δεν είναι βύσμα! Είναι μια διάσταση της επαγγελματικής σου φήμης. Η διαφορά είναι ότι στο εξωτερικό αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα προτιμηθείς έναντι κάποιου με παρόμοια προσόντα που δεν έχει γνωστό, ενώ στην Ελλάδα ότι θα μπει ο απόφοιτος γυμνασίου αντί για τον τύπο με μεταπτυχιακό. Το πρώτο είναι networking και το βρίσκω αυτονόητο, το δεύτερο είναι βύσμα και αναξιοκρατία. Συγνώμη κιόλας,αλλά δεν νομίζω να το δει ο καλύτερος υποψήφιος που θα του "φας" την δουλειά έτσι. Είπαμε γίνεται και είναι κατανοητό σχεδόν απ'όλους,αλλά δεν είναι ούτε ιδιαίτερα δίκαιο(το networking είναι ουσιαστικά η δημιουργία κλίκας μην το ξεχνάμε τούτο),ούτε εξασφαλίζει τον καλύτερο δυνατό υπάλληλο για την εταιρεία. Καλό είναι να τα ξεχωρίζουμε. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα