Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υπαρχει ενα οικοπεδο που μεσα εχει δυο σπιτια το ενα διπλα απο το αλλο, και τα δυο βλεπουν στον δρομο. Στο ενα σπιτι μενει ο Θειος μου και στο αλλο εμενε η γιαγια μου. Το οικοπεδο ειναι εντος σχεδιου αλλα ειναι εξ αδιαιρετου.

Απο αποδοχη κληρονομιας εχει ο θειος μου το 50% εχω εγω το 25% και το αλλο 25% η αδερφη μου, ο λογος που εχουμε απο 25% ειναι γιατι δεν ειχε κανει αποδοχη ο πατερας μου και το 50% το δικο του αφου πεθανε περασε στα δυο παιδια του.

Δεν υπαρχει καθετη συσταση γιατι εγω πληρωσα ΕΝΦΙΑ και για τα δυο σπιτια και το συμβολαιο που εχω γραφει οτι μου ανηκει το 25% απο ενα οικοπεδο 151 μετρα με δυο σπιτια 64 και 42 ΤΜ.

Λογικα το σπιτι που εχτισε ο θειος μου οταν ζουσε η γιαγια μου η το εκανε παρανομα η η αδεια ειχε βγει στο ονομα της γιαγιας μου γιατι οπως ξερω δεν μπορεις να φτιαξεις σπιτι στο ονομα σου σε οικοπεδο που δεν ειναι δικο σου. Αν το ειχε κανει νομιμα στο ονομα του τοτε εγω δεν θα ειχα κληρονομησει μεριδιο απο το δικο το σπιτι σωστα;

Παμε στις ερωτησεις τωρα.

Θελει να κανουμε καθετη συσταση δηλαδη να παρεις αυτος το σπιτι που μενει και εμεις της γιαγιας.

Λογικα η καθετη συσταση δεν πρεπει να γινει στα τρια 50-25-25 λογω οτι ειναι 3 τα φυσικα προσωπα; μπορει να γινει 50% αυτος 50% εμεις;

Αν κανουμε καθετη συσταση ξερω οτι ο καθενας μπορει να κανει οτι θελει στο κομματι του, μπορει ομως να το πουλησει; μπορει να διαιρεσει το οικοπεδο στα δυο να σπασει αυτο που λενε εξ διαιρετου;

Εγω δεν θελω να κανω καθετη συσταση λογω οτι οι μοναδικοι συγγενεις που εχει ειμαι εγω και η αδερφη και θελω να ειμαι ο κληρονομος ενω αυτος μια λεει θα το πουλησει μια θα το γραψει σε μια Ρουμανα κλπ.

Μπορει να με υποχρεωσει να κανω καθετη συσταση; μπορει να με υποχρεωσει να πουλησω κατω απο την αντικειμενικη αξια;

Δημοσ.

Έχεις ανοίξει πολύ μεγάλο θέμα που δεν αναλύεται μέσα από ένα forum, όπως αυτό που μας φιλοξενεί.

Για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ ότι σε ένα επιστημονικό forum, όπως πχ το michanikos.gr θα διάβαζες σελίδες για το συγκεκριμένο θέμα και θα έπαιρνες αναλυτικές απαντήσεις στα ερωτήματά σου.

Γεν γνωρίζω το ιστορικό του συγκεκριμένου οικοπέδου και των οικοδομών που έχουν ανεγερθεί σ' αυτό, αλλά θα περιοριστώ στο ότι με την κάθετη ιδιοκτησία οι συνιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να "κόψουν" το αρχικό οικόπεδο σε μικρότερα, εάν αυτό δεν επιτρέπεται από τους αντίστοιχους όρους δόμησης και τα όρια κατάτμησης αλλά έχουν τη δυνατότητα της χρήσης κάθε τμήματος που τους ανήκει. Επίσης, το αρχικό οικόπεδο λογίζεται σαν ενιαίο στην περίπτωση επέκτασης των υφιστάμενων οικοδομών ή ανέγερσης νέων.

Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσετε αυτά τα θέματα μεταξύ σας και μετά να προσχωρήσετε σε ενέργειες.

Φυσικά, ο κύριος κάθε τμήματος μπορεί να το μεταβιβάσει σε τρίτο.

Δημοσ.

Να ξεκαθαρισω κατι το σπιτι που μενει ο θειος μου ειναι κανονικο σπιτι και αυτο που εμενε η γιαγια μου απορω πως δεν εχει πεσει ακομα.

Δεν εχει γινει καποια ανεργεση οικοδομης κλπ απλα αγορασε ο παππους μου ενα οικοπεδο στο μισο εφτιαξε μια μονοκατοικια και το αλλο μισο το ειχε για να φυτευει λαχανικα και αργοτερα οταν πεθανε ο παππους στο αδειο οικοπεδο εφτιαξε και ο θειος μου μια μονοκατοικια.

Δεν ξερω καν αν εχει δικο του ρολοϊ νερου η ειναι κοινο με της γιαγιας, για ρευμα το καθε σπιτι εχει το δικο του ρολοϊ.

Εγω ΔΕΝ θελω να κανω καθετη συσταση γιατι αυτος αμα θελει το πουλαει υστερα το σπιτι του γιατι ειναι κανονικο σπιτι ενω της γιαγιας ειναι για γκρεμισμα και ετσι λιγο δυσκολο εγω μαζι με την αδερφη μου να πουλησουμε ενα οικοπεδο 75 ΤΜ.

Δηλαδη τον εκβιαζω κατα καποιον τροπο. Η το πουλαμε ολο μαζι και περνει ο καθενας το ποσοστο του η τιποτα.

Δημοσ.

Ειμαι. Ο θειος μου ειναι μονος του η γυναικα του εχει πεθανει και παιδια δεν εκαναν ποτε οποτε οι ποιο κοντινοι συγγενεις ειναι εγω και η αδερφη μου. ΜΙλαμε για φυσικους κληρονομους γιατι μπορει να αφησει διαθηκη και να γραψει το 50% που εχει στην Εκκλησια η σε μια Ρουμανα που του κανει τα γλυκα ματια ασχετα αν ειναι πανω απο 75 ετων ο μπαρμπας.

Για να υπαρχει μια ποιο πληρη εικονα αυτο ειναι το σχεδιο απο τα δυο σπιτια.

image.jpg

Δημοσ.

Το θέμα σου είναι πολύπλοκο, καλύτερα να μιλήσετε και να προσπαθήσετε να τα βρείτε, σίγουρα πάντως θα χρειαστείς ένα δικηγόρο και ένα μηχανικό εμπιστοσύνης. Ο μηχανικός θα σου πει τι μπορεί να γίνει με το οικόπεδο, και ο δικηγόρος πως θα το εφαρμόσεις.

Δεν ξέρω πόσο παλιό είναι το σπίτι, δες και το θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών, έχεις διορία μέχρι Φλεβάρη. Τα πρόστιμα (αν υπάρχουν) βαρύνουν όλους τους συνιδιοκτήτες.

Επίσης οποιοσδήποτε από τους συνιδιοκτήτες μπορεί να κάνει αγωγή διανομής με την οποία ουσιαστικά καλείται το δικαστήριο να μοιράσει την περιουσία αν δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους.

Υ.Γ Αν όπως λες είστε εξ’ αδιαίρετου ιδιοκτήτες δεν υπάρχει σπίτι του θείου και σπίτι δικό σας, είναι και τα δυο δικά του αλλά και δικά σας. Δηλαδή έχεις κάθε δικαίωμα να πας να μείνεις κι εσύ στο σπίτι που μένει τώρα ο θείος και να το κάνετε κοινόβιο! Γι αυτό σου λέω ή βρείτε τα ή αλλιώς δικηγόρο και μηχανικό οπωσδήποτε.

Δημοσ.

Στις σωστές, κατά τα άλλα, γενικές συμβουλές, έχω να παρατηρήσω ότι ο TS έχει δηλώσει ότι αφενός ΔΕΝ θέλει να κάνει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας αφετέρου δεν θέλει να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για την υπόθεση αυτή αλλά θέλει να αποφύγει είτε την πώληση είτε την κληρονομιά του 50% εξ αδιαιρέτου σε τρίτο/ους. Επομένως, δεν τον ενδιαφέρει η νομιμοποίηση/τακτοποίηση των υφιστάμενων οικοδομών, ακόμη και αν είναι αυθαίρετες, που κανείς τους δεν γνωρίζει, από ότι κατάλαβα.

Επίσης, η λύση της διανομής που προτείνεις είναι αφενός χρονοβόρα αφετέρου κοστοβόρα δεδομένου ότι το δικαστήριο θα ζητήσει διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και ο επισπεύδων (προφανώς εννοείς ο TS) θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δαπάνες όχι μόνο του δικηγόρου αλλά και του μηχανικού που θα ορίσει το δικαστήριο.

Δημοσ.

Οτιδήποτε αφορά δικαστήρια (και πολεοδομίες) είναι χρονοβόρο στο Ελλάντα :-)

Πιο πολύ τα αναφέρω γενικά όπως είπες για να ξέρουν τι παίζει, αλλά και γιατί μπορεί να τους κάνει την αγωγή ο θείος και να ισχυριστεί μάλιστα ότι τόσα χρόνια φροντίζει αυτός το σπίτι και να μπλέξουν!

Αλλά ας μη δίνουμε ιδέες …, το καλύτερο είναι όπως είπα να τα βρείτε και στα λόγια αλλά και στα χαρτιά. Κάποιο κόστος θα υπάρχει, ακόμα και να τα βρείτε στα λόγια θα πρέπει να αποτυπώσετε τη συμφωνία στα χαρτιά για να είστε καλυμμένοι ότι δε θα αλλάξει γνώμη αργότερα.

Αν έχει μη τακτοποιημένες αυθαιρεσίες δε θα μπορείτε να το πουλήσετε – μεταβιβάσετε, τουλάχιστον όχι τυπικά και σύννομα!

Δημοσ.

Την αποδοχη κληρονομιας την καναμε το 2008 τοτε με το κτηματολογιο για να ενταχθει σε αυτο. Συσταση καθετου δεν θελω να κανω γιατι εκτος απο οτι δεν θελω να πληρωσω το 25% απο οσο κανει η συσταση και ο θειος μου ειπε 5.000 οτι θελουν. Να δωσω μαζι με την αδερφη μου 2.500 για ποιον λογο για να μπορεσει ο θειος να το πουλησει η να το γραψει σε εναν τριτο;

Αν και δεν καταφερα να μαθω αν σε μια συσταση καθετου μπορει παραδειγμα ο θειος να παρει το ενα σπιτι και εμεις οι δυο το αλλο σπιτι; δεν θα πρεπει να γινει 3 κομματια;

Για να μπει στο κτηματολογιο δεν θα επρεπε να ειναι νονιμο;

Εχθες που τσακωθηκα με τον θειο μου ειπε "εγω εχω χαρτια οτι το σπιτι ειναι δικο μου" πως εχει χαρτια; και εγω τοτε πως εχω μεριδιο απο το σπιτι του;;; πως εφτιαξε σπιτι στο ονομα του χωρις το οικοπεδο να ειναι στο ονομα του;

Το σπιτι της γιαγιας ειναι κλειστο δεν μενει κανεις απλα εγω με την αδερφη μου πληρωνουμε τα χαρατσια φωτα κλπ.

Απο τον νομο ξερω οτι απο την στιγμη που εχουμε το 50% απο το σπιτι που μενει ο θειος εγω και η αδερφη μου οτι μπορουμε μεχρι και νοικι να ζητησουμε.

(Το ξερω γιατι η πεθερα μου εχει το 66% απο το σπιτι που μενει και το αλλο 33% ο αδερφος της και το δικαστηριο την εχει βαλει να του πληρωνει νοικι)

Στο χαρτι που εχω εγω απο την εφορια γραφει οτι και τα δυο τα σπιτια ειναι του 1977 αλλα σιγουρα της γιαγιας ειναι ποιο παλιο το 77 εφτιαξε ο θειος το δικο του και μαλλον το εχει φτιαξει στο ονομα της γιαγιας και εβαλαν οτι και της γιαγιας το εφτιαξαν τοτε μαλλον για να μην ειναι παρανομο.

Αυτο ειναι απο τον ΕΝΦΙΑ

image.jpg

Παντως στην εφορια ο θειος πρεπει να ειναι παρανομος γιατι εχει δηλωσει μονο το σπιτι που μενει και μονο το δικο του ρολοϊ της ΔΕΗ, εγω οταν πηγα στον λογιστη μου του πηγα το συμβολαιο απο το υποθηκοφυλακειο και δηλωσα και τα δυο ρολογια της ΔΕΗ.

Δημοσ.

1. Το κτηματολόγιο δεν εξετάζει νομιμότητα οικοδομών αλλά ιδιοκτήτες του οικοπέδου και το εμβαδόν του. 

2. Το πως κτίστηκαν οι οικοδομές δεν το ξέρεις και θέλει μεγάλη (και δύσκολη) έρευνα στην πολεοδομία για να το βρεις και, φυσικά, αν υπάρχουν αρχεία της εποχής εκείνης. Ατό που γράφει στο χαρτί της Εφορίας είναι ότι δηλώθηκε τότε και δεν έχει καμία αξία για ενέργειες νομιμοποίησης/τακτοποίησης που, ενδεχομένως, μπορούν να γίνουν. Γι' αυτές χρειάζεται οικοδομική άδεια και αν δεν υπάρχει έρευνα από μηχανικό σε αεροφωτογραφίες (αν υπάρχουν για τη συγκεκριμένη περιοχή).

3. Μπορείς να ζητήσεις ότι θέλεις από το δικαστήριο αλλά α) έχει έξοδα η διαδικασία και β) δεν ξέρεις τι χαρτιά έχει ο θείος, για να υποστηρίξει τις θέσεις του και, επομένως, μπαίνεις σε μια διαδικασία χρονοβόρα που δεν ξέρεις τι αποτέλεσμα θα σου δώσει.

Edit

Οι εικόνες που ανεβάζεις δεν ανοίγουν

Δηλαδή, θέλεις να πεις ότι πληρώνετε χαράτσι, ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ εις διπλούν;  

Δημοσ.

Μαλλον λεω μαλλον το σπιτι του θειου δεν ειναι ακριβως στο 50% του οικοπεδου αλλα εχει φαει και απο το υπολοιπο 50% σε αυτη την περιπτωση τι κανουμε;

@Makfil εγω αυτο που θελω ειναι να μην μπορει να με εξαναγκασει να κανουμε συσταση καθετου, οχι μονο αυτος αλλα και ο τριτος που θα κληρονομησει η θα αγορασει το μεριδιο του.

Θελω ο τριτος που θα μπει μεσα να του πω "φιλε απο αυτο εχω μεριδιο και θελω νοικι"

Μεχρι πριν λιγο δουλευαν οι εικονες δεν ξερω τι επαθαν;

Δεν ξερω τι πληρωνει ο θειος μου εγω για το δικο του σπιτι που ειναι 64ΤΜ πληρωσα 46.70 και για της γιαγιας που ειναι 42.88ΤΜ πληρωσα 31.28 για το 25% που εχω.

Δημοσ.

--Αν και δεν καταφερα να μαθω αν σε μια συσταση καθετου μπορει παραδειγμα ο θειος να παρει το ενα σπιτι και εμεις οι δυο το αλλο σπιτι; δεν θα πρεπει να γινει 3 κομματια;--

Το σπίτι δεν μπορεί να σπάσει σε κομμάτια, μόνο αν έχει πολλούς ορόφους. Τα κομμάτια δεν είναι υποχρεωτικό να είναι 50, 25, 25.

Είτε συμφωνείτε μεταξύ σας και το χωρίζετε όπως θέλετε είτε κάποιος από τους δυο προσφεύγει στο δικαστήριο και το χωρίζει αυτό για εσάς όπως αποφασίσει. Το πρώτο έχει μικρότερο κόστος και μπλέξιμο. Μέχρι τότε αφού είναι εξ’ αδιαιρέτου έχετε από κοινού τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

--εγω αυτο που θελω ειναι να μην μπορει να με εξαναγκασει να κανουμε συσταση καθετου, οχι μονο αυτος αλλα και ο τριτος που θα κληρονομησει η θα αγορασει το μεριδιο του.--

δεν μπορείς να το εξασφαλίσεις αυτό

Δημοσ.

Ισογειες μονοκατοικιες ειναι και τα δυο οποτε οχι μονο δεν υπαρχει οροφος αλλα ειναι ετσι η κατασκευη που και να θελει καποιος να φτιαξει σε καποιο απο τα δυο σπιτι οροφο δεν μπορει.

@41ex μπορει το δικαστηριο να πει εσυ θειε παρε το σπιτι που μενεις που μπορει να ειναι το 55% εσυ Δωρα παρε της γιαγιας που ειναι το 35% και εσυ Λευτερη παρε την αυλη που ειναι το 10% απο την στιγμη που οπως λες και λογικο το βλεπω το σπιτι δεν μπορει να σπασει σε κομματια;

Δημοσ.

@LLLefteris

Η σημερινή κατάσταση του ιδιοκτησιακού, στο συγκεκριμένο οικόπεδο, είναι (αν είναι) συνιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου, κατά τα ποσοστά που αναφέρονται στο συμβόλαιο. Το εάν ένας ή και περισσότεροι από τους συνιδιοκτήτες χρησιμοποιούν μία ή/και δύο οικοδομές ως κατοικία, αυτό αποτελεί είτε γραπτή είτε σιωπηρή (άτυπη) συμφωνία μεταξύ τους που την αποδέχονται. Εάν κάποιος συνιδιοκτήτης δεν την αποδέχεται είτε καλεί τον άλλον για συζήτηση και συμφωνία είτε τραβάει στα δικαστήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, ο πραγματογνώμονας που θα αναλάβει θα πρέπει να λάβει υπόψη τα πάντα (θέση οικοδομών, χρήση των οικοδομών και από ποιους, συντελεστές δόμησης και υπολοιπόμενη δόμηση κλπ) και να προτείνει τη/τις λύση/εις που είναι δυνατές να εφαρμοστούν, αλλά και τα ποσά που, ενδεχομένως, πρέπει να καταβάλουν οι μεν στους δε, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή αυτούσια διανομή, και το δικαστήριο θα αποφασίσει

Κανένας δεν θα σε υποχρεώσει να κάνεις σύσταση καθέτου, εκτός από το δικαστήριο με σχετική (και αμετάκλητη) απόφαση, μετά από αίτημα ενός από τους συνιδιοκτήτες.

Τέλος, στο ερώτημά σου πως έκτισε ο θείος σε "ξένο" οικόπεδο, αυτό δεν αποτελεί πολεοδομική παράβαση, αν βέβαια, ζητήθηκε άδεια τότε ή η οικοδομή κτίστηκε χωρίς άδεια. Μην ξεχνάμε και τα χιλιάδες αυθαίρετα που κτίστηκαν σε όλη την Ελλάδα την περίοδο εκείνη.

Edit

Έγραφες την ώρα που έγραφα και εγώ αλλά απάντησα στα ερωτήματα που έβαλες τώρα

Δημοσ.

Αν ο θειος εχει χαρτια οτι το σπιτι ειναι δικο του ασχετα αν το εκτισε σε ξενο οικοπεδο τοτε εγω πως κληρονομησα κατι που ανηκει σε αλλον; γιατι το συμβολαιο που εχω δεν λεει οτι εχω το 25% απο το ταδε οικοπεδο και εχω και ποσοστο απο το ενα (συγκεκριμενο) σπιτι και μου γραφει οτι εχω και απο τα δυο; Συν απ΄οτι οπως ξερω το οικοπεδο τρωει το σπιτι.

Το αν εχει χαρτια οτι πληρωσε την αδεια οτι πληρωσε τους οικοδομους κλπ εμενα δεν μου λεει κατι! Και εγω πληρωσα το αμαξι που εχω αλλα εχει η γυναικα μου το 95% και το αλλο 5% ο πεθερος μου εγω δεν υπαρχω πουθενα.

Εκτισε ενα σπιτι νομιμα-παρανομα σε ενα οικοπεδο που πλεον εχω μεριδιο.

Παραδειγμα εχω ενα οικοπεδο στα Τρικαλα στο χωριο της μανας μου που εχω να παω πανω απο 15 χρονια αν καποιος κτισει ενα σπιτι αγνωστος ξενος μου τρωει αυτος το οικοπεδο η εγω το σπιτι;

Το τρεχω το θεμα γιατι οταν κληρονομησαμε την μπανανα του ειπαμε "γιατι ρε θειε να πληρωσουμε μισα μισα τα εξοδα απο την στιγμη που εσυ θα παρεις το φαγητο και εμεις την φλουδα;"  η απαντηση του ηταν "κανονικα ολα εσεις θα επρεπε να τα πληρωσετε γιατι και το δικο μου οταν πεθανω εσεις θα το παρετε"

Πληρωσαμε τα εξοδα μισα μισα και τωρα θελει να παρουμε την φλουδα απο την μπανανα και το δικο του να το γραψει σε μια ξενη μονο και μονο για να λεει στον αλλο κοσμο που θα παει οτι εγω στα 75 μου ειχα γκομενα.

Σημερα που πηρε τηλεφωνο την αδερφη μου του ειπε στεγνα "Οπως οταν εσυ βρηκες τον πατερα μου σε δυσκολη οικονομικη κατασταση προσπαθησες να του φας το 50% τζαμπα με ενα ποσο των 5.000 ευρω ενω η αντικειμενικη αξια ηταν 48.000 ευρω (48χιλ για το 50% και μιλαμε προ κρισης το 2002) ετσι και εγω θα προσπαθησω να σου φαω το σπιτι για να το γραψω στον ανηψιο μου"

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...