Προς το περιεχόμενο

Το βινύλιο δεν είναι νεκρό


mary

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για να ακούσεις ήχο από βινύλιο και να καταλάβεις διαφορά θέλεις:

 

1) Καλά ηχεία. Στα ηχεία του υπολογιστή σου ή στα ακουστικά δεν θα ακούσεις τίποτα διαφορετικό.

 

2) Αυτιά που να μπορούν να καταλάβουν την διαφορά. 

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ σε τί συχνότητες γίνεται η δειγματολειψία και τί συχνότητες είναι δυνατό να αναπαράγει το CD σου και μάλιστα με μέτριας ποιότητας DACs?

 

Υπαρχουν και ανωτερα ψηφιακα μεσα απο το cd.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδη ο αδερφος μου εχει βινυλια hard rock-metal (πανω απο 1500) εχω να πως τα εξης.

 

Καταρχην ως ενα σημειο τα εχει για λογους συλλεκτικους πιστευω. Ακουει κιολας βεβαια αλλα πιστευω αυτο ειναι δευτερευων. Εχει εξαλλου και βινυλια απο συγκροτηματα που δεν του αρεσουν αλλα ειναι συλλεκτικα-σπανια.

 

Επειτα σε καποιες κατηγοριες μουσικης και σε fun συγκεκριμενου ειδους το βινυλιο κυριαρχει.

ΟΛΟΙ οι fun καποιων συγκεκριμενων ειδων μουσικης (μιλαω για φανατικους που εχουν πραγματικη γνωση της μουσικης και στενο κυκλο, οχι την ευρεια μαζα) αγοραζουν ΜΟΝΟ βινυλια.

 

Υπαρχουν βινυλια για πεταμα με 3 ευρω οπως ειπαν μερικοι αλλα υπαρχουν και βινυλια που αξιζουν 500 ευρω ή παραπανω (δεν χρειαζεται να ειναι βινυλιο των ...beatles για να αξιζει τοσο. Μπορει να ειναι απο συγκροτημα που δεν το ξερει ουτε η μανα του...)

 

Σε rock-metal π.χ. δεκαετιας 80-90 καποια βινυλια εχουν εξωπραγματικες τιμες, ενω τα cd ειναι σε εξεφτελιστικες τιμες και ειναι για πεταμα.

Το ονομα και το μεγεθος του συγκροτηματος δεν παιζει τοσο ρολο στην αξια του βινυλιου. Ενα βινυλιο των iron maiden π.χ. μπορει να μην αξιζει τιποτα και ενα βινυλιο ενος συγκροτηματος (εντελως αγνωστο στο ευρυ κοινο) που εβγαλε ενα καλο δισκο και να εξαφανιστηκε να εχει 20πλασια τιμη ή και παραπανω.

 

Ενας γνωστης της μουσικης μπορει να φτιαξει μια μικρη περιουσια με σωστες κινησεις (οχι βεβαια πως οι fun το κανουν αποκλειστικα για αυτο τον λογο...)

 

Η αξια της δισκοθηκης του αδερφου μου π.χ. πρεπει να εχει πενταπλασιαστει τουλαχιστον απο τις αρχικες τιμες που της πηρε και οσο παει μεγαλωνει... Ειτε γιατι αγοραζε βινυλια παλια σε τιμες ευκαιριας ή και απο νεα συγκροτηματα οταν πρωτοεβγαλαν δισκο και μετα απο μια τριετια π.χ. το βινυλιο εχει δεκαπλασιασει την τιμη του.

 

Μου εχει πει χαρακτηριστικα πως εχει αγορασει απο μοναστηρακι 3 κομματια βινυλιο που τα πηρε 20 ευρω το καθενα ενω η αξια τους ηταν 200. Πουλησε τα 2 και κρατησε το ενα για αυτον... Ή αγορασε καινουργιο βινυλιο ενος συγκροτηματος (underground συγκροτημα, αγνωστο στο ευρυ κοινο) 15 ευρω και η αξια του τωρα ειναι δεκαπλασια.

 

Για να το κανεις αυτο βεβαια προυποθετει να εχει απιστευτη γνωση της μουσικης που ακους. Ο αδερφος μου στο ειδος που ακουει ξερει σχεδον τα παντα.

 

Ρεζουμε.

Η αγορα βινυλιου σε καποια συγκεκριμενα ειδη μουσικης ειναι τεραστια και εχει το μεγαλυτερο αν οχι ολο το μεριδιο της πιτας. Ακομα και σε νεα συγκροτημα οχι μονο τα παλια...

Σε ενα μεγαλο βαθμο τα βινυλια εχουν συλλεκτικο χαρακτηρα.

Τα χρηματα που αξιζουν καποια βινυλια ειναι τεραστια. Τα 3ευρα που ακουστηκαν ειναι για βινυλια της πλακας.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε σωστο ηχοσυστημα κι οχι στα σκουπιδοlogitech/creative 5.1 των 50 εως 250 ευρω που παιζουν με onboard καρτα ηχου που εχουν οι μισοι εδω μεσα, η ηχητικη διαφορα βινυλιου-ψηφιακου μεσου ειναι απο αισθητη εως χαοτικη, αναλογως το album.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπαρχουν και ανωτερα ψηφιακα μεσα απο το cd.

 

No shit Sherlock!

 

Και πόσο κοστίζει για το σπίτι κάτι τέτοιο που είναι αξιόλογο ξέρεις?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

^Η διαφορά στις τιμές έχει να κάνει με τη σπανιότητα ή υπάρχουν και ποιοτικές-κατασκευαστικές διαφορές από βινύλιο σε βινύλιο?

Νομιζω η σπανιοτητα μαζι την απηχηση που εχει ενα συγκροτημα εστω και σε περιορισμενο αριθμο ανθρωπων παιζει τον σημαντικοτερο ρολο στην τιμη.

 

Ενα βινυλιο των maiden π.χ. στο οποιο ειναι διαθεσιμες χιλιαδες κοπιες και εχει επανακυκλοφορησει 2-3 φορες μπορει να εχει τιμη π.χ. 15 ευρω ενω το βινυλιο ενος συγκροτηματος παντελως αγνωστο στο ευρυ κοινο (το οποιο ομως εχει απηχηση εστω και σε μικρη μεριδα ανθρωπων) μπορει να κυκλοφορησε ενα δισκο στην ιστορια του  και να εβγαλε 500-1000 κοπιες μπορει να παιζει στα 500 ευρω.

 

Η σπανιοτητα απο μονη της βεβαια δεν μπορει να εκτοξευσει την τιμη. Πρεπει το συγκροτημα κατι να αξιζει εστω και για περιορισμενο κοινο. Αν το συγκροτημα ειναι σαβουρα δεν προκειται να παρει τιμη ποτε.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να ακούσεις ήχο από βινύλιο και να καταλάβεις διαφορά θέλεις:

 

1) Καλά ηχεία. Στα ηχεία του υπολογιστή σου ή στα ακουστικά δεν θα ακούσεις τίποτα διαφορετικό.

 

2) Αυτιά που να μπορούν να καταλάβουν την διαφορά. 

 

  Ιδιαιτέρως το 2ο που γράφεις! Διότι αν κάποιος δεν διαθέτει την ικανότητα αυτή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα θεωρήσει τον δίσκο ισάξιο με το compact disc. Ή, χειρότερα, θα εξακολουθήσει να υπερεκτιμά το CD.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνετε αναγωγή στο κόστος. Αυτός που θέλει να ακούσει καλή μουσική πρέπει να την πληρώσει, αυτός που θέλει να τρέχει με ασφάλεια και με πολλά χιλιόμετρα πρέπει να αγοράσει το ανάλογο αυτοκίνητο. Δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο μπλέντερ. Μη ξεχνάτε οτι στη ψηφιακή μορφή ο ήχος είναι συμπιεσμένος και απουσιάζει μεγάλο μέρος ηχητικής πληροφορίας ωστε να μειωθεί ο όγκος του αρχείου. Προφανώς υπάρχουν βινύλια που έχουν χειρότερη απόδοση από αντίστοιχες ψηφιακές υλοποιήσεις. Αλλά πρέπει να συγκρίνουμε, όπως έγραψα ποιο πάνω, όμοιες τεχνολογίες. Δεν μπορώ χάριν ταχύτητας και ευκολίας να θυσιάζω τα πάντα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η γνώμη μου είναι πως παίζει περισσότερο ρόλο τα μηχανήματα που έχεις και μετά τα αρχεία ήχου, δηλαδή αν έχεις τα συνηθισμένα "υπολογιστικά" ηχεία με τυπική onboard κάρτα ήχου desktop ή ακόμα χειρότερα laptop υπολογιστή και flac 32/192 να του βάλεις σε σχέση με τα mp3 128 θα έχεις μια κάποια απροσδιόριστη υποψία ότι ίσως το flac είναι καλύτερο, ίσως στο βάθος κάτι παραπάνω μπορεί να υπάρχει αλλά δε μπορείς να το ακούσεις. Τα ηχεία που πουλάνε οι συνηθισμένες εταιρίες (Creative, Logitech) για υπολογιστή είναι ακατάλληλα για μουσική.

Βινύλιο δεν είχα ποτέ, αλλά έχω ακούσει μερικές φορές. Για μένα δεν αξίζει να επενδύσω σε αυτό, είναι πολύ άβολο, είναι ογκώδες, πρέπει να το καθαρίζεις, να προσέχεις πολύ, να σηκώνεσαι να αλλάζεις πλευρά στο δίσκο ή για να το ξαναβάλεις να παίζει, να αλλάζεις βελόνες πικάπ, ζυγοσταθμίσεις κλπ. Πάντως είμαι χαρούμενος που υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεράκι και απολαμβάνουν τον ήχο του που έχει ιδιαιτερότητες, δε θα ήθελα σε καμμία περίπτωση να εξαφανιστεί.

Φυσικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν ψηφιακά αρχεία καλύτερης ποιότητας από το cd, μερικά κυκλοφορούν και σε μορφή δίσκου.

Κάποιος είπε πριν ότι μερικά είδη ή υποείδη μουσικής έχουν μερική ή σχεδόν ολική απουσία στα cd, δε γνωρίζω κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή μπορείς να βρεις κάτι μόνο σε βινύλιο, δε το έχω δει ποτέ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...