EXARXEIA_CITY Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Δεν το έχεις πιάσει. Όλο το σύμπαν έχει τις ίδιες διαστάσεις, όσες κι αν είναι, το θέμα είναι πως έχει εξελιχθεί ο εγκέφαλος να καταλαβαίνει το σύμπαν. λειτουργεί ο εγκέφαλος. διαστάσεις. Δηλαδή πχ τα όντα εκεί είναι φτιαγμένα μόνο με μήκος και πλάτος, επίπεδα σώματα. Οπότε αν παρατηρούσαμε από μια γωνιά θα βλέπαμε πράγματι έναν τρισδιάστατο κόσμο και έναν ακόμη με δύο διαστάσεις, επίπεδα πλάσματα και όντα, που ενώ ζουν και υπάρχουν μέσα σε τρισδιάστατο περιβάλλον έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν μόνο με δύο διαστάσεις. Εναν άνθρωπο δηλαδή 3D που πηδά την γραμμή χρησιμοποιώντας το ύψος, και έναν 2D άνθρωπο που δεν μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί την έννοια του ύψους. Με μπερδεύεις λίγο. Σύμφωνα με το πρώτο που λες, δεν θα έπρεπε να βλέπουμε δυο 3d ανθρώπους ασχέτως πόσες διαστάσεις αντιλαμβανονται ; Όσο για την σκιά, του 3d κόσμου στο 2d κόσμου από που δημιουργείτε ; κάτω από ποιο φως ; Ομοίως και για την σκιά του τετραδιαστατου σύμπαντος(χωρικές πάντα) σε μας που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.
frenzy Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 To φαγητό στον δισδιάστατο κόσμο φέρνει κόψιμο. Στα δύο. Συνεχίστε, απλά έκανα ένα συνειρμό.
GreyHorse Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Με μπερδεύεις λίγο. Σύμφωνα με το πρώτο που λες, δεν θα έπρεπε να βλέπουμε δυο 3d ανθρώπους ασχέτως πόσες διαστάσεις αντιλαμβανονται ; Όσο για την σκιά, του 3d κόσμου στο 2d κόσμου από που δημιουργείτε ; κάτω από ποιο φως ; Ομοίως και για την σκιά του τετραδιαστατου σύμπαντος(χωρικές πάντα) σε μας που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Όχι. Ο άνθρωπος του 2D κόσμου, είναι flat, επίπεδος. Ο δισδιάστατος κόσμος χρησιμοποιεί μόνο δύο χωρικές διαστάσεις, και η ζωή έχει εξελιχθεί βάση αυτών των δύο. Η τρίτη διάσταση υπάρχει, απλά ο κόσμος αυτός εξελίχθηκε και η ζωή σ'αυτόν χωρίς το ύψος. Και όσον αφορά τη σκιά τι εννοείς; Υπάρχουν πολλά φώτα; Υπόψιν ότι πάντα μιλάμε υποθετικά, δεν ισχυρίζεται κανείς ότι εκεί έξω υπάρχει κόσμος 2D
Bspus Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 http://www.thegreatcourses.com/courses/superstring-theory-the-dna-of-reality.html Υπάρχει σε torrent, αξίζει να τα δείτε. Ειδα το πρωτο lecture και φαινεται καταπληκτικο. Ψαχνω και για αλλες συλλογες διαλεξεων απο την ιδια εταιρεια γιατι απ'οτι φαινεται εχει πολλα ενδιαφεροντα θεματα 1
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Ναι μιλάμε για ένα από τα παραδείγματα του video. Το ίδιο θα ήτανε αν μιλάγαμε για 3d η 4d κόσμο. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι, μπορεί σε ένα τρισδιάστατο σύμπαν να υπάρχει ένας κόσμος σε 2 διαστάσεις, απο την στιμγη που το σύμπαν έχει τρεις ; Δεν θα έχει όσες έχει και το σύμπαν ; Ο αρχικός προβληματισμος μου είναι, όταν πιάνω στα χεριά μου έναν κυβο, άσχετα με το τι αντιλαμβανομαι εγω, και αν υποθέσουμε αρχικά οτι εχουμε 4 χωρικές διαστάσεις στο συμπαν μας, ειναι ο κυβος ενα τεσσερακτιο που απλα εγω δεν μπορω να δω ;
GreyHorse Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Ναι μιλάμε για ένα από τα παραδείγματα του video. Το ίδιο θα ήτανε αν μιλάγαμε για 3d η 4d κόσμο. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι, μπορεί σε ένα τρισδιάστατο σύμπαν να υπάρχει ένας κόσμος σε 2 διαστάσεις, απο την στιμγη που το σύμπαν έχει τρεις ; Δεν θα έχει όσες έχει και το σύμπαν ; Ο αρχικός προβληματισμος μου είναι, όταν πιάνω στα χεριά μου έναν κυβο, άσχετα με το τι αντιλαμβανομαι εγω, και αν υποθέσουμε αρχικά οτι εχουμε 4 χωρικές διαστάσεις στο συμπαν μας, ειναι ο κυβος ενα τεσσερακτιο που απλα εγω δεν μπορω να δω ; Ναι θεωρητικά μπορεί, αν η ζωή έχει φτιαχτεί ώστε να χρησιμοποιεί μόνο τις δύο διαστάσεις.Θεωρητικά, γιατί στην πράξη η τρίτη διάσταση είναι απαραίτητη για τη ζωή. Τώρα όσον αφορά τις έξτρα διαστάσεις, εκεί ναι είναι πιθανά να συμβαίνουν. Και ο κύβος να είναι ένα τεσσαράκτιο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να το αντιληφθεί με καμία του αίσθηση, όχι απλά μόνο με την όραση. Εξάλλου οι αισθήσεις είναι τελείως απατηλές. Αυτά που βλέπουμε είναι μόνο ένα μικρό φάσμα αυτών που υπάρχουν, πολλές φορές βλέπουμε "πράγματα" που δεν υπάρχουν, το άγγιγμα είναι μία τελείως απατηλή αίσθηση αφού ποτέ δεν υπάρχει επαφή δύο αντικειμένων, κτλ Επεξ/σία 4 Δεκεμβρίου 2014 από GreyHorse
mphxths Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2014 Yπαρχουν διαφορες θεωριες και για το μπινγκ μπανγκ και για τις "διαστασεις" ειναι απο εκεινες τις χαριτωμενες που τις ακους , τις σκεφτεσαι και αν θες τις πιστευεις ή οχι για το μπινγκ μπανγκ ειναι το λεγομενο "πρωταρχικο στοιχειο"...δεν θυμαμαι πως λεγεται στα αγγλικα ..ακουγεται πιο εντυπωσιακο εκει Τι λεει με λιγα λογια αυτη η θεωρια... Πριν απο οοοολα..υπηρχε ενα και μονο στοιχειο...τι ειδους τι διαστασεων κλπ..δεν κατεχω Και κινειται (ερωτησεις του στυλ ποτε..και τι το ωθησε να κινηθει ειναι ανυποστατες...ειναι πριν την αρχη των παντων....αρα δεν υπαρχει χρονος αρα δεν ρωταμε ποτε ξεκινησε..και γιατι ) Μιας και δεν υπαρχει το συμπαν , δεν υπαρχουν και οι κανονες του..αρα το σωματιδιο αυτο κινειται με ΑΠΕΙΡΗ ταχυτητα...αρα καταληγει να υπαρχει σε πολλα σημεια ταυτοχρονα...και ετσι αρχισε να δημιουργει..τα παντα..πλανητες..γη..χωμα..αερα...διαστημα..αντικειμενα..Τ Α Π Α Ν Τ Α. Οπου "περνουσε" πολλες φορες..αυτο που δημιουργοταν ηταν πιο "πυκνο"..ενω απο κει που περνουσε λιγοτερες φορες..ηταν πιο "αιθεριο" Αρα για να κλεισω αυτην την θεωρια..οταν λεμε για να βαλεις την μπαλα στο καλαθι...ΓΙΝΕ Η ΜΠΑΛΑ..τωρα βγαζει νοημα...γιατι ολοι μας αποτελουμαστε απο το ιδιο και ενα και μοναδικο σωματιδιο Παμε τωρα στις διαστασεις , χωρικες και μη. Αρχικα να πω το κλισε οτι ο χρονος δεν υπαρχει ..αν δεν υπαρχει χρονος δεν υπαρχει χρονικη διαρκεια και αν δεν υπαρχει χρονικη διαρκεια ...δεν υπαρχει κινηση. Στην ουσια υπαρχουν απειρες παραλληλες διαστασεις (πραγματικοτητες ας πουμε για να μην το μπερδευουμε με τις ααααλλες διαστασεις) που ειναι στατικες..σαν ΚΑΡΕ απο φιλμ...και αλλαζουμε απο παραλληλη πραγματικοτητα σε παραλληλη πραγματικοτητα δισεκατομμυριες φορες το δευτερολεπτο..και ετσι μας δημιουργειται η ψευδαισθηση της κινησης. Απο την στιγμη που θα κουνησετε το χερι...εχετε βρεθει σε διαφορετικο δωματιο...στην ουσια σε παραλληλη πραγματικοτητα σε δωματιο ιδιο με αυτο που ησασταν πριν κουνησετε το χερι.... Αυτη η θεωρια εχει και προεκτασεις που δεν ειναι του παροντος.... (οι παραλληλες αυτες πραγματικοτητες..διαφερουν ουσιαστικα..στην συχνοτητα τους.....αναλογως ποια συχνοτητα οικειοποιουμαστε με την συμπεριφορα μας , επιλογες μας , πραξεις κλπ...εναλλασομαστε αναλογα) Απο την στιγμη που δεν υπαρχει ο χρονος..ειναι το κλασικο που λεμε οτι τα παντα συμβαινουν στο ΤΩΡΑ...ολη η υπαρξη ζει σε ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ..δεν υπαρχει παρελθον , παρον και μελλον..ολα ειναι ΤΩΡΑ..αυτο ειναι το λεγομενο φαινομενο της συγχρονικοτητας....οπου ολα συμβαινουν την ιδια στιγμη... Ο λουσιφερ στην προηγουμενη σελιδα ανελυσε τις "διαστασεις" πολυ πετυχημενα , περιγραφοντας στην ουσια το φαινομενο της συγχρονικοτητας..και στην ουσια οσο "αντιλαμβανομαστε" τις παραπανω διαστασεις τοσο αντιλαμβανομαστε την συγχρονικοτητα...οτι ολα συμβαινουν ΤΩΡΑ. Τελος να πω οτι υπαρχει αλλη μια θεωρια που λεει οτι οι συντεταγμενες x,y,z (συμβατικα) ενος αντικειμενου στο συμπαν ειναι ιδιοτητες του ιδιου του αντικειμενου. Δηλ αν με καποιο τροπο μπορεσω να αλλαξω τις συντεταγμενες του πληκτρολογιου μου αυτην την στιγμη σε καποιες που αντιστοιχουν π.χ. σε εναν βραχο πανω στην Σεληνη , τοτε αναγκαστικα αυτο το πληκτρολογιο οφειλει να "εμφανιστει" εκει πανω. Το πως μπορει να γινει κατι τετοιο..δεν εχω την παραμικρη ιδεα.... Αυτα
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 μάλιστα, ωραία πράγματα. θα κοιτάξω μήπως βρω κανένα βιβλίο εκλαικευμενης επιστήμης πάνω στο θέμα, έχει κάνεις να προτείνει κανένα ; Εν το μεταξύ στο τρίτο απόσπασμα του video https://www.youtube.com/watch?v=NwabdbvzBFY μιλάει για κάποιον herny moore, ποιος είναι ακριβώς ; για μια "ουσιώδη πυκνότητα", την λέει και στα αγγλικά; αλλά δεν ξέρω πως γράφεται για κάνω αναζήτηση και για ένα εγχειρίδιο το metafysico; αυτό πάλι τι είναι ; αν ξέρει κανείς περισσότερα.
GreyHorse Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 μάλιστα, ωραία πράγματα. θα κοιτάξω μήπως βρω κανένα βιβλίο εκλαικευμενης επιστήμης πάνω στο θέμα, έχει κάνεις να προτείνει κανένα ; Εν το μεταξύ στο τρίτο απόσπασμα του video https://www.youtube.com/watch?v=NwabdbvzBFYμιλάει για κάποιον herny moore, ποιος είναι ακριβώς ; για μια "ουσιώδη πυκνότητα", την λέει και στα αγγλικά; αλλά δεν ξέρω πως γράφεται για κάνω αναζήτηση και για ένα εγχειρίδιο το metafysico; αυτό πάλι τι είναι ; αν ξέρει κανείς περισσότερα. http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_MoreEssential spissitude Δεν είναι αγγλικά, λατινικά είναι ή κάποια ιταλική διάλεκτος, δεν ξέρω σε ποια γλώσσα έγραψε ο τύπος. Φιλόσοφος ήταν όχι φυσικός. Καλά το βιντεάκι τα έχει τα μαργαριτάρια του, μελανή οπή η μαύρη τρύπα....ποιος έλληνας την ονομάζει έτσι; Την λένε έτσι οι έλληνες φυσικοί την μαύρη τρύπα; Που ok να το δεχτώ ότι τις λένε, αφού γυρίζεις ντοκιμαντέρ για τον απλό κόσμο που ο απλός κόσμος μαύρες τρύπες τις ξέρει, τι διάολο μου τις ονομάζεις "μελανές οπές" μάγκας ή μεγάλος και τρανός το παίζεις;
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 ok ευχαριστώ. Βρήκα το Enchiridion metaphysicum δωρεάν σε ebook αλλά είναι γραμμένο στα λατινικά ή ισπανικά
antonl Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 [...] Καλά το βιντεάκι τα έχει τα μαργαριτάρια του, μελανή οπή η μαύρη τρύπα....ποιος έλληνας την ονομάζει έτσι; Την λένε έτσι οι έλληνες φυσικοί την μαύρη τρύπα; Που ok να το δεχτώ ότι τις λένε, αφού γυρίζεις ντοκιμαντέρ για τον απλό κόσμο που ο απλός κόσμος μαύρες τρύπες τις ξέρει, τι διάολο μου τις ονομάζεις "μελανές οπές" μάγκας ή μεγάλος και τρανός το παίζεις; Όντως ονομάζεται κι έτσι. Ίσως γιατί αρχικά είχε αυτό το όνομα, ίσως γιατί ακούγεται πιο «επιστημονικό», ίσως γιατί παραλληλίζεται ή είναι μέλαν σώμα.
GreyHorse Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 ok ευχαριστώ. Βρήκα το Enchiridion metaphysicum δωρεάν σε ebook αλλά είναι γραμμένο στα λατινικά ή ισπανικά Λατινικά είναι. Έχει κυκλοφορήσει και αγγλική μετάφραση https://openlibrary.org/works/OL2744918W/Enchiridion_metaphysicum σε καμιά βιβλιοθήκη θεολογικής ή φιλοσοφικής σχολής θα υπάρχει. Αλλά ο Moore δεν ήταν φυσικός, θεολόγος/φιλόσοφος ήταν και φιλοσοφούσε πανω στη δική του αντίληψη όσο αφορά τον κόσμο και τον Θεό. Όντως ονομάζεται κι έτσι. Ίσως γιατί αρχικά είχε αυτό το όνομα, ίσως γιατί ακούγεται πιο «επιστημονικό», ίσως γιατί παραλληλίζεται ή είναι μέλαν σώμα. Δεν αντιλέγω ότι λέγεται και έτσι, η ένστασή μου είναι στο ότι όταν προσπαθείς να κάνεις κατανοητό κάτι στον απλό κόσμο, χρησιμοποιείς απλές εκφράσεις και λέξεις. Μελανή οπή αν ακούσεις δεν πάει ο νους σου σε μαύρη τρύπα, πως να το κάνουμε. Εκτός και αν έχεις ακούσει ξανά τον όρο. Ή αναφέρεις ότι ονομάζεται και μαύρη τρύπα να καταλάβει ο άλλος για τι μιλάς.
IntelInside Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 Κατα την άποψη μου μακράν το καλύτερο ντοκιμαντέρ πάνω στο αντικείμενο , μαζί με το αρχικό του carl sagan http://www.imdb.com/title/tt2395695/
nvel Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2014 Δεν αντιλέγω ότι λέγεται και έτσι, η ένστασή μου είναι στο ότι όταν προσπαθείς να κάνεις κατανοητό κάτι στον απλό κόσμο, χρησιμοποιείς απλές εκφράσεις και λέξεις. Μελανή οπή αν ακούσεις δεν πάει ο νους σου σε μαύρη τρύπα, πως να το κάνουμε. Εκτός και αν έχεις ακούσει ξανά τον όρο. Ή αναφέρεις ότι ονομάζεται και μαύρη τρύπα να καταλάβει ο άλλος για τι μιλάς. οι λέξεις μέλας και οπή δεν είναι όροι της φυσικής αλλά λέξεις στα ελληνικά, αν ο απλός κόσμος δεν γνωρίζει την γλωσσά του προφανώς δεν μπορεί να τις καταλάβει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα