Προς το περιεχόμενο

Macbook pro 13 retina: 16GB RAM vs 256GB SSD

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας, καθώς έχω βάλει ένα μέγιστο στο χρηματικό ποσό, θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας τι να προτιμήσω για το λαπτοπ, να βάλω 16GB μνήμη ή 256 GB σκληρό?

Βασικό μοντέλο που θέλω να πάρω (συν την αποπάνω αναβάθμιση): 13 retia i5 2,6GHz 8GB RAM 128GB SSD

Χρήση: φωτογραφίες: lightroom, Capture One,

βίντεο: κυρίως iMovie για το κόψιμο, ίσως Final Cut ή Premiere, Davinci Lite (colour grading) --> κυρίως 1080p AVCHD, ίσως XAVC-S μελλοντικά. transcoding σε ProRes.

Θα ήθελα να έχει προδιαγραφές να επεξεργαστώ μελλοντικά 4K ανάλυση (σε 2-3 χρόνια) ή S-LOG βίντεο (θα αντέχει αυτό το μηχανάκι?).

Σκεφτόμουν μνήμη 16GB και να έχω τα αρχεία σε εξωτερικό USB 3.

Γίνεται να εγκαταστήσω και προγράμματα σε εξωτερικό σκληρό?

Είδα τις απαιτήσεις του Final Cut Pro: http://support.apple.com/kb/SP624

Τι είναι αυτό το VRAM? Και πόσο έχει το λαπτοπακι που κοιτάζω?

ξέχασα να αναφέρω ότι έχω και εξωτερική οθόνη 24άρα IPS οπότε δεν με ενοχλεί το μικρό μέγεθος οθόνης του 13.

Απλά με ενδιαφέρει να έχω και την καλή φορητότητα γιατι συχνά πυκνά είμαι στο δρόμο

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ 15,4 ίντσες windows λαπτοπ που είναι πολύ αργό για αυτό που χρειάζομαι.

Δημοσ.

Είδα τις απαιτήσεις του Final Cut Pro: http://support.apple.com/kb/SP624

Τι είναι αυτό το VRAM? Και πόσο έχει το λαπτοπακι που κοιτάζω?

ειναι video ram που σημαινει μνημη καρτας γραφικων το 1GB recommended for 4K  σημαινει πως καλο θα ηταν να εχεις 1GB vram.

οσο για την απλη ραμ λεει για 8GB recommended for 4K

αν θυμαμαι καλα καποια ρετινα μοντελα δεν παιρνουν αναβαθμιση σε ραμ οποτε μηπως να βαλεις ραμ?

ο σσδ μπαινει και στο μελλον.

Δημοσ.

Σίγουρα τη RAM, μια που ό,τι βάλεις τώρα μ´ αυτό θα μείνεις.

Τα video προγράμματα και τα format που αναφέρεις είναι απαιτητικά και θα ζορίζουν το μηχανάκι αλλά θα τα καταφέρει με εξαίρεση το 4k LOG που μάλλον θα κωλώσει (ανάλογα την κάμερα, τον codec και το BitRate).

Θα υστερεί σε ταχύτητα σε δουλειές τύπου render, transcoding κλπ. λόγω i5. Αυτές οι δουλειές θέλουν i7.

Το USB 3 είναι απλώς "ok". Το σωστό είναι το Thunderbolt αλλά φαντάζομαι δεν υπάρχει budget για δίσκο.

Δημοσ.

επέλεξα το i5 για δύο λόγους:

1) χρήματα (μαξ 1600+). συν ότι στο 13άρι δεν φαίνεται να μπορώ να πάρω quad-core i7 που θα έκανε πραγματική διαφορά.

2) hardware h.264. Τα μηχανάκια αυτά έχουν υλοποιημένο h.264 encoder/decoder σε hardware και φαίνεται πως όλα τα προγράμματα του Μακ το χρησιμοποιούν (κάτι που δε συμβαίνει στα windows).

Δοκίμασα σε macbook air καθώς και το μοντέλο χωρίς retina (νομίζω είχε την Intel HD 4000 ή την HD 5000) σε μαγαζί και έπαιζαν το 4Κ .mov από μία panasonic gh4 χωρίς πρόβλημα με το Quick Player!!! Μάλιστα έγινε σε χρόνο dt εισαγωγή του στο iMovie (βεβαια το μετέτρεψε κατευθείαν σε 1080p που ήταν το timeline του, αλλά φαντάζομαι σε μελλοντική έκδοση του προγράμματος θα δημιουργεί και 4Κ timeline.

Θα ξαναπάω να δοκιμάσω με περισσότερο χρόνο για πιο σίγουρα.

Οπότε εν κατακλείδι, πείστηκα πως το i5 σε συνδυασμό με την αποδοτικότητα του λειτουργικού συστήματος, θα με κάλυπταν.

Μην ξεχνάμε πως δεν βγάζω χρήματα από αυτό. Χόμπυ είναι αλλά αυτή τη στιγμή παράγω το πολύ ένα βίντεο το μήνα και δίνω σε φίλους, γνωστούς, ή στο youtube λόγω περιορισμών στο hardware που χρησιμοποιώ. ταλαιπωρούμαι πολύ με το χρέπι που έχω.

Στα ίδια λεφτά βρίσκω i7 σε windows λαπτοπ αλλά σε εκμετάλλευση πόρων θεωρώ πως είναι πιο πίσω (για αυτό κοιτάζω για Μακ). Άσε που εκεί δεν υπάρχει αξιοπρεπές πρόγραμμα τύπου iMovie να έρχεται με το λειτουργικό. Πρέπει είτε να πληρώσεις για κάτι αντίστοιχο (οπότε καλύπτεται η όποια διαφορά χρημάτων), είτε να βάλεις επαγγελματικό πειρατικό πρόγραμμα που συνήθως γονατίζει το μηχάνημα.

Και επαγγελματικό αν θέλω να βάλω, το Final Cut πιο φτηνό είναι από τα αντίστοιχα των Windows με βάση τις δυνατότητες (sony vegas pro, adobe premiere pro).

ειναι video ram που σημαινει μνημη καρτας γραφικων το 1GB recommended for 4K  σημαινει πως καλο θα ηταν να εχεις 1GB vram.

δηλαδή?

που βλέπω πόση vram έχει το Macbook που κοιτάζω???

άσε το βρήκα:

http://support.apple.com/en-us/HT3246

Apple computers using Intel Iris Graphics as the primary GPU dynamically allocates up to 1.5 GB of system memory. 

Products with Intel Iris Graphics: 

• MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2013)
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, Mid 2014)
  • Mac mini (Late 2014) with 2.6GHz, 2.8GHz, or 3.0GHz processor

Οπότε είμαι μια χαρά και με το 13άρι φαίνεται.

Δημοσ.

Αν μπορείς απόφυγε το h264 για επεξεργασία. Το ProRes είναι ο φίλος σου. H264 μόνο για viewing εκτός αν γράφει η κάμερα σε H264, που και πάλι εγώ τα μετατρέπω σε κάτι πιο professional όπως ProRes ή DNxHD.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...