Joshua21 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 12 χρόνια? Αφού άλλαξε ο νόμος και πήγε στα 3. Τα 3 χρόνια είναι η ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης, το δικαίωμα του ενοικιαστή για 12ετή παραμονή στο ενοικιαζόμενο κατάστημα παραμένει. Και γιατί να μην μπορώ να του κάνω έξωση? Αφού ο νέος νόμος αναφέρει πως αποτελεί περίπτωση που μπορεί να καταγγελθεί η συμφωνία και εντός της 3ετίας αν χρειαστεί.Δεν βγάζει νόημα η πρόταση σου, τι ακριβώς είναι αυτό που αποτελεί περίπτωση για καταγγελία? Κατά την γνώμη μου κακός νόμος αλλά γιατί ΔΕΝ θα συναινέσουν? Καταστατικό δεν ξέρω αν έχουν. Δεν τους ρωτησα ακόμα αλλά αποθήκη με τρόφιμα θα γίνει, τι τους πειράζει?Μου έχει τύχει περίπτωση που δεν συναίνεσαν στο να γίνει ψιλικατζίδικο, με την αιτιολογία αν ξινίσει το γάλα που θα πουλάει θα μυρίζει. Δεν υπάρχει λόγος να προτρέχεις όμως, πρώτα από όλα δες τι λέει ο κανονισμός της πολυκατοικίας.
funbreaker Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Τα 3 χρόνια είναι η ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης, το δικαίωμα του ενοικιαστή για 12ετή παραμονή στο ενοικιαζόμενο κατάστημα παραμένει. Αν δεν θέλει ο ιδιοκτήτης να παραμείνει, μετά τα 3 χρόνια μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση και μετά από 3 επιπλέον μήνες ο ενοικιαστής να φύγει. Αυτό που λες εσύ δεν το βρήκα στον νέο νόμο, αντιθέτως βρήκα το αντίθετο το οποίο και παραθέτω παρακάτω. Δεν βγάζει νόημα η πρόταση σου, τι ακριβώς είναι αυτό που αποτελεί περίπτωση για καταγγελία? Sorry ίσως να μην την διατύπωσα καλά. Έλεγα ακόμη και κατά την διάρκεια των 3 ετών ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστης μπορούν να καταγγείλουν την σύμβαση αν συντρέχει "σπουδαίος λόγος" κατά τα λεγόμενα του νόμου. Ως σπουδαίος λόγος προφανώς θεωρείται το να μην σε πληρώνει, να σου καταστρέφει το μίσθιο ή από την πλευρά του ενοικιαστή να μην του επιτρέπεις να μπει. Στον παλιό νόμο υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις "σπουδαίων λόγων" όπως η ιδιόχρηση και η ανοικοδόμηση οι οποίες καταργήθηκαν και αναφέρονται αναλυτικά στον νέο νόμο μέρος του οποίου παραθέτω: Οι τροποποιήσεις του ν.4242/2014 επί των εμπορικών μισθώσεων Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μετά την λήξη του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρία έτη, καθένα συμβαλλόμενο μέρος έχει το δικαίωμα της καταγγελίας οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς καμία αποζημίωση με την υποχρέωση του εκμισθωτή και αντίστοιχη του μισθωτή για παράταση τριών μηνών (και καταβολής των αντίστοιχων μισθωμάτων) μετά την κοινοποίηση. Ωστόσο κατά τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, δεν καταργείται η δυνατότητα της καταγγελίας της μίσθωσης για σπουδαίο λόγο όταν σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών η συνέχιση της διαρκούς αυτής ενοχικής σχέσης γίνεται υπέρμετρα δυσβάσταχτη είτε και για τα δύο μέρη, είτε μόνον για το ένα μέρος. Η καταγγελία αυτή γίνεται οποτεδήποτε και τα έννομα αποτελέσματά της επέρχονται άμεσα από την κοινοποίηση. Επίσης καταργήθηκε σωρεία ειδικών διατάξεων για την δυνατότητα καταγγελίας των εμπορικών μισθώσεων είτε από την πλευρά του εκμισθωτή, είτε του μισθωτή. Συγκεκριμένα καταργήθηκαν [τα άρθρα παραπέμπουν στο Π.Δ.34/1995]: α) Η καταγγελία του εκμισθωτή για ιδιόχρηση ή ανοικοδόμηση, καθώς και οι σχετικές διατάξεις για την αποζημίωση λόγω της καταγγελίας αυτής (άρθρο 16-18, 20-26, 27 παρ.2, 28-36), β) Η καταγγελία του εκμισθωτή για ιδιοκατοίκηση και οι σχετικές διατάξεις αποζημίωσης (άρθρο 37), γ) Η καταγγελία του εκμισθωτή για δημιουργία κύριας κατοικίας (άρθρο 38), δ) Η καταγγελία του εκμισθωτή για κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος (άρθρο 39), ε) Η καταγγελία του εκμισθωτή λόγω της πτώχευσης του μισθωτή (άρθρο 40), στ) Η δυνατότητα του μισθωτή να καταγγείλει την σύμβαση πριν τον συμβατικό χρόνο λήξης της, καταβάλλοντας την αντίστοιχη αποζημίωση του ενός μηνός μετά από τρεις μήνες (το γνωστό 3+1, άρθρο 43). Εξακολουθούν και ισχύουν ως καταγγελίες εκείνες που αφορούν σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι καταγγελίες Δήμων ή ΟΤΑ ή Δημοσίου για την εγκατάσταση υπηρεσιών. http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/18432 Μου έχει τύχει περίπτωση που δεν συναίνεσαν στο να γίνει ψιλικατζίδικο, με την αιτιολογία αν ξινίσει το γάλα που θα πουλάει θα μυρίζει. Δεν υπάρχει λόγος να προτρέχεις όμως, πρώτα από όλα δες τι λέει ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Εντάξει τραγικό. Γι αυτό λέω πως δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από τον κάθε κομπλεξικό γείτονα αλλά από νομοθεσία.
Joshua21 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Αν δεν θέλει ο ιδιοκτήτης να παραμείνει, μετά τα 3 χρόνια μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση και μετά από 3 επιπλέον μήνες ο ενοικιαστής να φύγει. Sorry, ούτε αυτή η πρόταση βγάζει νόημα. Αυτό που λες εσύ δεν το βρήκα στον νέο νόμο, αντιθέτως βρήκα το αντίθετο το οποίο και παραθέτω παρακάτω. Sorry ίσως να μην την διατύπωσα καλά. Έλεγα ακόμη και κατά την διάρκεια των 3 ετών ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστης μπορούν να καταγγείλουν την σύμβαση αν συντρέχει "σπουδαίος λόγος" κατά τα λεγόμενα του νόμου. Ως σπουδαίος λόγος προφανώς θεωρείται το να μην σε πληρώνει, να σου καταστρέφει το μίσθιο ή από την πλευρά του ενοικιαστή να μην του επιτρέπεις να μπει. Στον παλιό νόμο υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις "σπουδαίων λόγων" όπως η ιδιόχρηση και η ανοικοδόμηση οι οποίες καταργήθηκαν και αναφέρονται αναλυτικά στον νέο νόμο μέρος του οποίου παραθέτω: Έχε υπόψιν ότι ο νεώτερος νόμος τροποποιεί, δεν καταργεί το παλαιότερο νόμο. Εφόσον ο νέος νόμος δεν αναφέρει τίποτα για μια συγκεκριμένη διάταξη του παλιού νόμου, εννοείται πως η συγκεκριμένη διάταξη συνεχίζει να ισχύει. Επίσης αυτά που έκανες παράθεση δεν είναι ο νέος νόμος, είναι μια μικρή λίστα με όσα καταργήθηκαν(κατά την άποψη του συντάκτη πάντα), και το κάθε ένα στη λίστα έχει απλά παραπομπή στον παλιό νόμο. Δες τι γράφει κάποιος άλλος συντάκτης: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Δεν θίγεται το δικαίωμα του μισθωτή για 12ετή παραμονή στο μίσθιο, αν η συμβατική διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη, ούτε φυσικά στις μισθώσεις με μεγαλύτερη συμβατική διάρκεια. Όμως κατά τη λήξη της 12ετίας δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση του εκμισθωτή να καταβάλει αποζημίωση 24 μηνιαίων μισθωμάτων (για την δήθεν «άυλη εμπορική αξία» του μισθωτή), ούτε και ισχύει πλέον η 4ετής αυτόματη παράταση της διάρκειάς της. Επίσης ΜΟΝΟ ο εκμισθωτής(ενοικιαστής) έχει δικαίωμα να καταγγείλει πρόωρα τη σύμβαση εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στους νόμους. Το αν συντρέχει "σπουδαίος λόγος" δεν είναι γραμμένο κατά λέξη σε κανέναν νόμο, είναι όμως κάτι σαν δεδικασμένο. Και φυσικά μόνο το δικαστήριο μπορεί να κρίνει αν συντρέχει σπουδαίος λόγος, όχι εγώ και εσύ. Και υπόψιν, όλα αυτά ισχύουν ΜΟΝΟ στα σπίτια, όχι στις επαγγελματικές μισθώσεις.
krom281 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Joshua και εγώ είχα την εντύπωση πως ισχύουν ακόμα τα 12 χρόνια αλλά σύμφωνα με αυτά που λένε τα link στο post 11 ίσως έχει καταργηθεί.Αυτό που παραθέτεις εσύ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Δεν θίγεται το δικαίωμα του μισθωτή για 12ετή παραμονή στο μίσθιο, αν η συμβατική διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη, ούτε φυσικά στις μισθώσεις με μεγαλύτερη συμβατική διάρκεια. Όμως κατά τη λήξη της 12ετίας δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση του εκμισθωτή να καταβάλει αποζημίωση 24 μηνιαίων μισθωμάτων (για την δήθεν «άυλη εμπορική αξία» του μισθωτή), ούτε και ισχύει πλέον η 4ετής αυτόματη παράταση της διάρκειάς της. το αναφέρει στα συγκεκριμένα link αλλά αναφέρεται σε υφιστάμενες μισθωσεις και όχι νέες.Θα ρωτήσω το απόγευμα φίλο μου δικηγόρο να δούμε τι θα πει
funbreaker Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Sorry, ούτε αυτή η πρόταση βγάζει νόημα. Δεν ξέρω αν δεν βγάζει νόημα η πρόταση ή εσύ. Ας συλλαβήσουμε: Αν δεν θέλει ο ιδιοκτήτης να παραμείνει (ο ενοικιαστής), μετά τα 3 χρόνια (από την αρχή της σύμβασης) μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση και μετά από 3 επιπλέον μήνες ο ενοικιαστής να φύγει. Αν αδυνατούσες να υποθέσεις τις παρενθέσεις, οκ. Αν συνεχίζεις να μην βγάζεις νόημα, πάλι οκ και το αφήνουμε. Σημειώνω πως δεν γνωρίζω αν ισχύει το νόημα που δεν έβγαζες στην πρόταση. Έχε υπόψιν ότι ο νεώτερος νόμος τροποποιεί, δεν καταργεί το παλαιότερο νόμο. Εφόσον ο νέος νόμος δεν αναφέρει τίποτα για μια συγκεκριμένη διάταξη του παλιού νόμου, εννοείται πως η συγκεκριμένη διάταξη συνεχίζει να ισχύει. Επίσης αυτά που έκανες παράθεση δεν είναι ο νέος νόμος, είναι μια μικρή λίστα με όσα καταργήθηκαν(κατά την άποψη του συντάκτη πάντα), και το κάθε ένα στη λίστα έχει απλά παραπομπή στον παλιό νόμο. Δες τι γράφει κάποιος άλλος συντάκτης: Επίσης ΜΟΝΟ ο εκμισθωτής(ενοικιαστής) έχει δικαίωμα να καταγγείλει πρόωρα τη σύμβαση εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στους νόμους. Το αν συντρέχει "σπουδαίος λόγος" δεν είναι γραμμένο κατά λέξη σε κανέναν νόμο, είναι όμως κάτι σαν δεδικασμένο. Και φυσικά μόνο το δικαστήριο μπορεί να κρίνει αν συντρέχει σπουδαίος λόγος, όχι εγώ και εσύ. Και υπόψιν, όλα αυτά ισχύουν ΜΟΝΟ στα σπίτια, όχι στις επαγγελματικές μισθώσεις. Πιθανώς να έχεις δίκιο λοιπόν και να μου τα είπαν λάθος. Προσπαθώ στον νόμο 34/1995 να βρω το σημείο που έψαξες και βρήκες ότι δεν τροποιποιείται από τον 4242/2014 και επειδή το έψαξες και το βρήκες είπες πως ισχύει και η δυνατότητα του ενοικιαστή να παραμείνει για 12 χρόνια. Επειδή δεν το βρίσκω μπορείς να μας επισημάνεις το άρθρό? Επίσης επειδή όπως είπες έψαξες και βρήκες ότι αυτά αυτά ισχύουν μόνο για σπίτια και πως ΜΟΝΟ ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να καταγγείλει πρόωρα την σύμβαση και επειδή δεν βρίσκω που αναφέρονται αυτά μπορείς να μας επισημάνεις και αυτά τα άρθρα αφού τα βρήκες ήδη?
Joshua21 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Δεν ξέρω αν δεν βγάζει νόημα η πρόταση ή εσύ. Ας συλλαβήσουμε: Αν δεν θέλει ο ιδιοκτήτης να παραμείνει (ο ενοικιαστής), μετά τα 3 χρόνια (από την αρχή της σύμβασης) μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση και μετά από 3 επιπλέον μήνες ο ενοικιαστής να φύγει. Αν αδυνατούσες να υποθέσεις τις παρενθέσεις, οκ. Αν συνεχίζεις να μην βγάζεις νόημα, πάλι οκ και το αφήνουμε. Σημειώνω πως δεν γνωρίζω αν ισχύει το νόημα που δεν έβγαζες στην πρόταση. Αν και η πρόταση συνεχίζει να είναι λάθος διατυπωμένη, με τις προσθήκες στις παρενθέσεις κατάφερα να βγάλω νόημα. Στην ουσία τώρα, δεν ξέρω πως ακριβώς αντιλαμβάνεσαι εσύ την "καταγγελία", αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί να κάνεις μια καταγγελία κάπου και αυτόματα σε 3 μήνες θα σου έχει αδειάσει τη γωνιά. Αν ο ενοικιαστής αρνηθεί να παραδώσει το μίσθιο στο τέλος της τριετίας θα χρειαστεί να του κάνεις αγωγή(κατά συνέπεια δικαστήριο). Η διαδικασία αυτή έχει αρκετό κόστος, μπορεί να πάρει και χρόνια, έχει αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς επίσης είναι πιθανό να αναγκαστείς να πληρώσεις στον ενοικιαστή αποζημίωση. Πιθανώς να έχεις δίκιο λοιπόν και να μου τα είπαν λάθος. Προσπαθώ στον νόμο 34/1995 να βρω το σημείο που έψαξες και βρήκες ότι δεν τροποιποιείται από τον 4242/2014 και επειδή το έψαξες και το βρήκες είπες πως ισχύει και η δυνατότητα του ενοικιαστή να παραμείνει για 12 χρόνια. Επειδή δεν το βρίσκω μπορείς να μας επισημάνεις το άρθρό? Ρε συ είναι δυνατόν να βρεις σε έναν νόμο που γράφτηκε το 1995 αναφορά για οτιδήποτε αφορά νόμο που γράφτηκε το 2014? Εκτός αν πάλι δεν κατάλαβα καλά και λες κάτι άλλο. Επίσης επειδή όπως είπες έψαξες και βρήκες ότι αυτά αυτά ισχύουν μόνο για σπίτια και πως ΜΟΝΟ ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να καταγγείλει πρόωρα την σύμβαση και επειδή δεν βρίσκω που αναφέρονται αυτά μπορείς να μας επισημάνεις και αυτά τα άρθρα αφού τα βρήκες ήδη? Δες εδώ: http://www.spitogatos.gr/gr/articles/symvoules_protaseis/misthosi-katoikias-kai-sychna-erotimata/3 Ο μισθωτής μπορεί όμως να καταγγείλει μια αστική μίσθωση πριν την συμβατική της λήξη ΜΟΝΟ στις εξής περιπτώσεις: α) αν δεν του παραχωρήθηκε η χρήση ή αν του αφαιρέθηκε αργότερα (βλ.585 ΑΚ) β) αν η χρήση του μισθίου συνεπάγεται σπουδαίο κίνδυνο της υγείας του μισθωτή ή των συνοικούντων οικείων του (βλ. 588 ΑΚ), γ) αν ο μισθωτής είναι δημόσιος υπάλληλος και μετατεθεί (άρθρ. 613 ΑΚ) δ)στις μισθώσεις εφ` όρου ζωής ή συμβατικού χρόνου πέραν της 30ετίας, αν πέρασε 30ετία (βλ. 610 ΑΚ). Επίσης έχει κριθεί νομολογιακά ότι ο μισθωτής μπορεί να αποχωρήσει αν συντρέχει "σπουδαίος λόγος". Το συγκεκριμένο άρθρο, είτε το ίδιο ακριβώς είτε παρόμοιο, θα το βρεις σε δεκάδες site.
krom281 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Μιλησα με τον φιλο μου τον δικηγορο και μου επιβεβαιωσε οσα ελεγαν τα αρθρα στο post 11. Με λιγα λογια... Τα 12 χρονια ΔΕΝ ισχυουν πλεον για νεες μισθωσεις. Ισχυουν ΜΟΝΟ για τις υφισταμενες. Ελαχιστος χρονος μισθωσης ειναι η τριετια. Μετα την τριετια (αν τριετια ειναι ο χρονος του συμβολαιου φυσικα...) ο ιδιοκτητης μπορει να βγαλει τον ενοικιαστη πλεον εφοσον το επιθυμει. Μονο για νεες μισθωσεις επαναλαμβανω. Για τις παλιες μισθωσεις που εγιναν πριν τον νεο νομο ισχυει κανονικα η 12ετια.
funbreaker Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Αν και η πρόταση συνεχίζει να είναι λάθος διατυπωμένη, με τις προσθήκες στις παρενθέσεις κατάφερα να βγάλω νόημα. Στην ουσία τώρα, δεν ξέρω πως ακριβώς αντιλαμβάνεσαι εσύ την "καταγγελία", αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί να κάνεις μια καταγγελία κάπου και αυτόματα σε 3 μήνες θα σου έχει αδειάσει τη γωνιά. Αν ο ενοικιαστής αρνηθεί να παραδώσει το μίσθιο στο τέλος της τριετίας θα χρειαστεί να του κάνεις αγωγή(κατά συνέπεια δικαστήριο). Η διαδικασία αυτή έχει αρκετό κόστος, μπορεί να πάρει και χρόνια, έχει αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς επίσης είναι πιθανό να αναγκαστείς να πληρώσεις στον ενοικιαστή αποζημίωση. Έτσι ακριβώς αντιλαμβάνομαι την καταγγελία. Προφανώς και θα πήγαινε δικαστικά το θέμα, δεν θα τον έδερνες. Αυτό όμως αφορά την καταγγελία προ της 3ετίας. Πιο συγκεκριμένα αυτό που λέω πως μου είπαν είναι πως: 1) Εντός της 3ετίας μπορείς να κάνεις καταγγελία για "σημαντικο λόγο" ωστε ο ενοικιαστής να φύγει όταν και αν ο λόγος θεωρηθεί όντως σοβαρός και άρα παρθεί η δικαστική απόφαση υπέρ σου. 2) Μετά την 3ετία που είναι και ο ελάχιστος χρόνος σύμβασης και αν η σύμβαση είναι 3ετής αν κάνεις καταγγελία η απόφαση θα είναι σίγουρα υπέρ σου γιατί απλά θα έχει λήξει η σύμβαση. Δεν μπορεί να μείνει 12 χρόνια με το ζόρι επειδή πλέον ο ελάχιστος χρόνος σύμβασης είναι 3. Έχει όμως 3 μήνες περιθώριο παράτασης. Τα παραπάνω ισχύουν για νέες συμβάσεις. Εσύ διαφώνησες ως προς το 2) και μου είπες πως παρότι ο ελάχιστος χρόνος σύμβασης είναι 3 χρόνια, αν η σύμβαση λήξει στα 3 χρόνια ενδέχεται η απόφαση να βγει υπέρ του ενοικιαστή και να μείνει μέχρι τα 12. Σε ρώτησα να το στοιχειοθετήσεις αυτό με παραπομπές στον νόμο γιατί εγώ δεν κατάφερα να βρω αυτά που λες. Ρε συ είναι δυνατόν να βρεις σε έναν νόμο που γράφτηκε το 1995 αναφορά για οτιδήποτε αφορά νόμο που γράφτηκε το 2014? Εκτός αν πάλι δεν κατάλαβα καλά και λες κάτι άλλο. Έχουμε προβλημα επικοινωνίας ή με τρολάρεις. Σε ρωτησα να μου πεις ποια είναι στον νόμο 34/1995 τα σημεία εκείνα στα οποία στηρίζεται η άποψη που εξέφρασες και τα οποία σημεία δεν έχουν μεταβληθεί από τον νόμο 4242/2014. Οπότε ο λογικός νους αντί να με ρωτησει αυτό το πράμα μου με ρώτησες ξαφνιασμένος, θα πήγαινε να δει πρώτα στον νόμο του 2014 ποιες διατάξεις του νόμου του 1995 τροποποιούνται και μετά θα έβλεπε αν τα άρθρα του 1995 στα οποία στήριξε την άποψή του περιλαμβάνονται στα τροποποιηθέντα. Αν δεν περιλαμβάνονταν θα μας τα ανέφερε. Δες εδώ: http://www.spitogatos.gr/gr/articles/symvoules_protaseis/misthosi-katoikias-kai-sychna-erotimata/3 Το συγκεκριμένο άρθρο, είτε το ίδιο ακριβώς είτε παρόμοιο, θα το βρεις σε δεκάδες site. Αυτό το άρθρο είναι του 2011. Ο τροποποιητικός νόμος είναι του 2014 οπότε το άρθρο δεν μας βοηθάει. Μιλησα με τον φιλο μου τον δικηγορο και μου επιβεβαιωσε οσα ελεγαν τα αρθρα στο post 11. Με λιγα λογια... Τα 12 χρονια ΔΕΝ ισχυουν πλεον για νεες μισθωσεις. Ισχυουν ΜΟΝΟ για τις υφισταμενες. Ελαχιστος χρονος μισθωσης ειναι η τριετια. Μετα την τριετια (αν τριετια ειναι ο χρονος του συμβολαιου φυσικα...) ο ιδιοκτητης μπορει να βγαλει τον ενοικιαστη πλεον εφοσον το επιθυμει. Μονο για νεες μισθωσεις επαναλαμβανω. Για τις παλιες μισθωσεις που εγιναν πριν τον νεο νομο ισχυει κανονικα η 12ετια. Κι εμένα έτσι μου είπε δικός μου φίλος δικηγόρος. Απλά επειδή ο Joshua21 το αμφισβήτησε αναφερόμενος μάλιστα στον νόμο, του ζήτησα να μας πει σε ποια άρθρα του νόμου στηρίζει την άποψή του, για να το δούμε κι εμείς γιατί εγώ δεν κατάφερα να βρω κάτι που να με οδηγεί στα συμπεράσματα που έβγαλε.
kirileman Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2015 Αν και τα νομικά δεν είναι το φόρτε μου, οπουδήποτε και αν κοιτάξετε θα δείτε ότι για τις νέες μισθώσεις καταργούνται τα 12 έτη και ισχύει πια η 3ετία ως ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης. Εϊναι γνωστό πια στην αγορά εδώ και μήνες. http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/18432 Καταργούνται τα άρθρα 5-6 του Π.Δ. 34/1995, που αφορούσαν στην ελάχιστη ισχύ των εμπορικών μισθωτικών συμβάσεων, που καθορίζονταν στα 12 έτη, ανεξαρτήτως της συμβατικής διάρκειας (δηλ. της διάρκειας που καθορίστηκε από την σύμβαση), με δυνατότητα παράτασης, ακόμη και με μονομερείς ενέργειες του μισθωτή (άρθρο 6). Σύμφωνα με τον νέο νόμο κατά το άρθρο 13 παρ1. εδ.β’, οι νέες μισθώσεις ισχύουν για τρία έτη μόνον, ακόμη και εάν έχουν συμφωνηθεί για μικρότερο χρονικό διάστημα. http://www.pomida.gr/misthoseis/misthoseis-emporikes-main.html http://www.dspatras.gr/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=3938:2014-03-10-08-48-30&catid=106:news&Itemid=633 • Η διάρκεια των νέων μισθώσεων καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους. Ως ελάχιστο χρονικό διάστημα προστασίας της μίσθωσης τίθεται η 3ετία, όπως και στις μισθώσεις κατοικιών. Αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα της 3ετίας δεσμεύει τόσο τον εκμισθωτή όσο και τον μισθωτή. • Η καταγγελία από τον εκμισθωτή ή το μισθωτή, μετά τη λήξη του συμβατικού τους χρόνου, ή της νόμιμης τριετίας αν έχει συμφωνηθεί για μικρότερο χρονικό διάστημα, γίνεται εγγράφως και η μίσθωση λύνεται τρεις (3) μήνες από την κοινοποίησή της. Άρα, δε βλέπω πώς μπορεί να ισχύει αυτό (για νέες μισθώσεις): το δικαίωμα του ενοικιαστή για 12ετή παραμονή στο ενοικιαζόμενο κατάστημα παραμένει. 1
Joshua21 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Έτσι ακριβώς αντιλαμβάνομαι την καταγγελία. Ωραία, απλά ήθελα να καταλάβεις τη διαφορά του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή στο θέμα της "καταγγελίας". Ο πρώτος για να καταγγείλει τη μίσθωση για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να κάνει δικαστικό αγώνα(με ότι συνεπάγεται αυτό), ενώ ο δεύτερος απλά παραδίδει τα κλειδιά και φεύγει. Προφανώς και θα πήγαινε δικαστικά το θέμα, δεν θα τον έδερνες. Αυτό όμως αφορά την καταγγελία προ της 3ετίας. Λάθος, αυτό αφορά την καταγγελία ΜΕΤΑ την 3ετία. Πριν περάσει η 3ετία δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα, αυτό ακριβώς το νόημα έχει η ελάχιστη διάρκεια των τριών ετών στις μισθώσεις. Πιο συγκεκριμένα αυτό που λέω πως μου είπαν είναι πως: 1) Εντός της 3ετίας μπορείς να κάνεις καταγγελία για "σημαντικο λόγο" ωστε ο ενοικιαστής να φύγει όταν και αν ο λόγος θεωρηθεί όντως σοβαρός και άρα παρθεί η δικαστική απόφαση υπέρ σου. 2) Μετά την 3ετία που είναι και ο ελάχιστος χρόνος σύμβασης και αν η σύμβαση είναι 3ετής αν κάνεις καταγγελία η απόφαση θα είναι σίγουρα υπέρ σου γιατί απλά θα έχει λήξει η σύμβαση. Δεν μπορεί να μείνει 12 χρόνια με το ζόρι επειδή πλέον ο ελάχιστος χρόνος σύμβασης είναι 3. Έχει όμως 3 μήνες περιθώριο παράτασης. Τα παραπάνω ισχύουν για νέες συμβάσεις. Εσύ διαφώνησες ως προς το 2) και μου είπες πως παρότι ο ελάχιστος χρόνος σύμβασης είναι 3 χρόνια, αν η σύμβαση λήξει στα 3 χρόνια ενδέχεται η απόφαση να βγει υπέρ του ενοικιαστή και να μείνει μέχρι τα 12. Σε ρώτησα να το στοιχειοθετήσεις αυτό με παραπομπές στον νόμο γιατί εγώ δεν κατάφερα να βρω αυτά που λες. Όσο για το 1: Το έγραψα και στο προηγούμενο post, ο ενοικιαστής(=μισθωτής) είναι αυτός που μπορεί σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ή αν συντρέχει "σπουδαίος λόγος" να σπάσει μονομερώς το μισθωτήριο, όχι ο εκμισθωτής(=ιδιοκτήτης). Σου έδωσα και το σχετικό link που ζήτησες. Τώρα αν αμφισβητείς όσα γράφει στο link ψάξε μόνος σου τους νόμους και τις τροποποιήσεις του, δεν πρόκειται να το κάνω εγώ. Όσο για το 2: Είχα αντιγράψει από κάπου το "το δικαίωμα του ενοικιαστή για 12ετή παραμονή στο ενοικιαζόμενο κατάστημα παραμένει", δεν είχα προσέξει όμως ότι αφορά υφιστάμενες και όχι νέες μισθώσεις. Λάθος μου.
funbreaker Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Ωραία, απλά ήθελα να καταλάβεις τη διαφορά του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή στο θέμα της "καταγγελίας". Ο πρώτος για να καταγγείλει τη μίσθωση για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να κάνει δικαστικό αγώνα(με ότι συνεπάγεται αυτό), ενώ ο δεύτερος απλά παραδίδει τα κλειδιά και φεύγει. Σύμφωνα με φίλο δικηγόρο, και χωρίς να γνωρίζω προσωπικά, εντός της 3ετίας ο ενοικιαστής δεν μπορεί να σπάσει την σύμβαση όποτε του καπνίσει αλλά μπορεί να το κάνει μόνο για σπουδαίο λόγο ο οποίος φυσικά και θα κριθεί. Εσύ αυτό που λες με βεβαιότητα το στηρίζεις σε κάποιο άρθρο του νόμου το οποίο διάβασες και μπορείς να μας το παραθέσεις? Λάθος, αυτό αφορά την καταγγελία ΜΕΤΑ την 3ετία. Πριν περάσει η 3ετία δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα, αυτό ακριβώς το νόημα έχει η ελάχιστη διάρκεια των τριών ετών στις μισθώσεις. Ο φίλος δικηγόρος μου είπε πως πριν την 3ετία και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση οποιαδήποτε από τα 2 μέρη υπό την προυπόθεση σπουδαίου λόγου. Επίσης το ίδιο λέει και εδώ, που το αμφισβήτησες αν και φαίνεται εγκυρότατο site, χωρίς όμως να παραθέσεις τα σημεία του νόμου που διάβασες και κατέληξες στα αντίθετα συμπεράσματα όπως σου ζήτησα: Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μετά την λήξη του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρία έτη, καθένα συμβαλλόμενο μέρος έχει το δικαίωμα της καταγγελίας οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς καμία αποζημίωση με την υποχρέωση του εκμισθωτή και αντίστοιχη του μισθωτή για παράταση τριών μηνών (και καταβολής των αντίστοιχων μισθωμάτων) μετά την κοινοποίηση. Ωστόσο κατά τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, δεν καταργείται η δυνατότητα της καταγγελίας της μίσθωσης για σπουδαίο λόγο όταν σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών η συνέχιση της διαρκούς αυτής ενοχικής σχέσης γίνεται υπέρμετρα δυσβάσταχτη είτε και για τα δύο μέρη, είτε μόνον για το ένα μέρος. Η καταγγελία αυτή γίνεται οποτεδήποτε και τα έννομα αποτελέσματά της επέρχονται άμεσα από την κοινοποίηση. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Όσο για το 1: Το έγραψα και στο προηγούμενο post, ο ενοικιαστής(=μισθωτής) είναι αυτός που μπορεί σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ή αν συντρέχει "σπουδαίος λόγος" να σπάσει μονομερώς το μισθωτήριο, όχι ο εκμισθωτής(=ιδιοκτήτης). Το 1 αναφέρεται στον χρόνο προς της 3ετίας. Στο 1ο quote του post λες πως ο ενοικιαστής όποτε του καπνίσει φεύγει απλά παραδίδοντας τα κλειδιά ενώ εδώ λες πως ο ενοικιαστής είναι ο μόνος που μπορεί κάνει καταγγελία για σπουδαίο λόγο. Αν μπορεί να φύγει έτσι κι αλλιώς όποτε θέλει ο ενοικιαστής παραδίδοντας τα κλειδιά τι νόημα έχει η ύπαρξη δυνατότητας καταγγελίας. Στην περίπτωση που στο 1ο quote αναφέρεσαι στον χρόνο μετά την 3ετία, έχεις πει: Όσο για το 2: Είχα αντιγράψει από κάπου το "το δικαίωμα του ενοικιαστή για 12ετή παραμονή στο ενοικιαζόμενο κατάστημα παραμένει", δεν είχα προσέξει όμως ότι αφορά υφιστάμενες και όχι νέες μισθώσεις. Λάθος μου. = μετά την 3ετία για τις νέες μισθώσεις άμα θέλει ο ιδιοκτήτης μπορεί να λύσει την σύμβαση όποτε θέλει άνευ σπουδαίου λόγου. Επίσης το ίδιο λέει και εδώ, που το αμφισβήτησες αν και φαίνεται εγκυρότατο site, χωρίς όμως να παραθέσεις τα σημεία του νόμου που διάβασες και κατέληξες στα αντίθετα συμπεράσματα όπως σου ζήτησα: Σου έδωσα και το σχετικό link που ζήτησες. Τώρα αν αμφισβητείς όσα γράφει στο link ψάξε μόνος σου τους νόμους και τις τροποποιήσεις του, δεν πρόκειται να το κάνω εγώ. Αν διάβασες αυτό που έγραψα, έλεγε πως το link ήταν παλιό και γράφτηκε πριν την τροποποίηση του νόμου άρα δεν το αμφισβητώ, απλά δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Επειδή όπως λες δεν πρόκειται να ψάξεις τον νόμο και τις τροποποιήσεις του, αλλά από την άλλη εκφράζεις απόψεις με απόλυτη βεβαιότητα σαν να έχεις ήδη ψάξει τους νόμο και τις τροποποιήσεις του θα ήθελα να σε ρωτήσω: Τα γνωρίζεις με κάποιο τρόπο με βεβαιότητα αυτά που λες χωρίς να χρειαστεί να διαβάσεις τους νόμους και τις τροποιήσεις τους ή πρόκειται για μια εικόνα που έχεις για το ζήτημα για την οποία δεν είσαι και σίγουρος? Δεν σε ρωτάω κακοπροαίρετα σε καμιά περίπτωση, σε ρωτάω για να ξέρω πως να αντιμετωπίσω τις απόψεις σου.
Joshua21 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Σύμφωνα με φίλο δικηγόρο, και χωρίς να γνωρίζω προσωπικά, εντός της 3ετίας ο ενοικιαστής δεν μπορεί να σπάσει την σύμβαση όποτε του καπνίσει αλλά μπορεί να το κάνει μόνο για σπουδαίο λόγο ο οποίος φυσικά και θα κριθεί. Εσύ αυτό που λες με βεβαιότητα το στηρίζεις σε κάποιο άρθρο του νόμου το οποίο διάβασες και μπορείς να μας το παραθέσεις? Αυτό το "φυσικά και θα κριθεί", πως προκύπτει? Αν ο ενοικιαστής σπάσει τη μίσθωση επαγγελματικής χρήσης όποτε του καπνίσει, αυτόματα δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Για να κριθεί θα πρέπει πρώτα εσύ(ο ιδιοκτήτης) να του κάνεις αγωγή, και απαραίτητες προϋποθέσεις για να του κάνεις αγωγή είναι πρώτον να περιμένεις να περάσει η τριετία, και δεύτερον να ΜΗΝ έχεις ξανανοικιάσει το μαγαζί μέχρι τότε. Αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθείς... αυτός θα ισχυριστεί πως το έκλεισε επειδή δεν πήγε καλά η δουλειά και έχανε λεφτά. Αλλά και να δικαιωθείς... θα μπορέσεις να του αποσπάσεις οτιδήποτε? Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! Για όλα τα παραπάνω, προσωπικά πιστεύω πως πιό σωστό θα ήταν να έγραφες "μπορεί και να κριθεί". Ελπίζω να μην χρειαστεί να στο κάνω ακόμα πιό λιανά. Τα υπόλοιπα θα στα απαντήσω άλλη στιγμή, πρέπει να φύγω τώρα.
funbreaker Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Αυτό το "φυσικά και θα κριθεί", πως προκύπτει? Αν ο ενοικιαστής σπάσει τη μίσθωση επαγγελματικής χρήσης όποτε του καπνίσει, αυτόματα δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Για να κριθεί θα πρέπει πρώτα εσύ(ο ιδιοκτήτης) να του κάνεις αγωγή, και απαραίτητες προϋποθέσεις για να του κάνεις αγωγή είναι πρώτον να περιμένεις να περάσει η τριετία, και δεύτερον να ΜΗΝ έχεις ξανανοικιάσει το μαγαζί μέχρι τότε. Αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθείς... αυτός θα ισχυριστεί πως το έκλεισε επειδή δεν πήγε καλά η δουλειά και έχανε λεφτά. Αλλά και να δικαιωθείς... θα μπορέσεις να του αποσπάσεις οτιδήποτε? Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! Για όλα τα παραπάνω, προσωπικά πιστεύω πως πιό σωστό θα ήταν να έγραφες "μπορεί και να κριθεί". Ελπίζω να μην χρειαστεί να στο κάνω ακόμα πιό λιανά. Τα υπόλοιπα θα στα απαντήσω άλλη στιγμή, πρέπει να φύγω τώρα. Μάλιστα, οκ σε ευχαριστώ. Είναι σαφή αυτά που λες αλλά δυστυχώς παρά την εκτεταμένη ανάλυση εγώ έχω καταλήξει μπερδεμένος γιατί τα 3 διαφορετικά άτομα που έχω ρωτήσει μαζί με σένα μου έχουν δώσει 3 διαφορετικές εκδοχές. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί πάντως να τα αντιμετωπίσω όλα αυτά αν και καλό θα ήταν να γνωρίζω από πριν τι προβλέπεται. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Αυτό που με καίει περισσότερο πάντως αυτή την στιγμή είναι το πως να κινηθώ με τον λογαριασμό ύδρευσης. Θα γίνει επανασύνδεση, μιας και είχε διακοπεί και θέλω να γίνει στο όνομα του ενοικιαστή. Συνηθίζεται κάτι τέτοιο ή γίνεται μόνο για το ρεύμα και αν του το προτείνω θα φρικάρει? (γιατί θα πρέπει να πληρώσει και τα τέλη επανασύνδεσης στην εταιρία ύδρευσης) Γνωρίζει κανείς πόσο είναι τα τέλη επανασύνδεσης στην ΕΥΑΘ? ΓΙατί έπαιρνα τηλ σήμερα και δεν απαντούσαν.
Joshua21 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Μάλιστα, οκ σε ευχαριστώ. Είναι σαφή αυτά που λες αλλά δυστυχώς παρά την εκτεταμένη ανάλυση εγώ έχω καταλήξει μπερδεμένος γιατί τα 3 διαφορετικά άτομα που έχω ρωτήσει μαζί με σένα μου έχουν δώσει 3 διαφορετικές εκδοχές. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί πάντως να τα αντιμετωπίσω όλα αυτά αν και καλό θα ήταν να γνωρίζω από πριν τι προβλέπεται. Αν θέλεις πες σε ποιο σημείο ακριβώς είναι διαφορετικές οι άλλες δύο εκδοχές που σου έχουν δώσει σε σχέση με όσα γρἀφω εγώ. Αυτό που με καίει περισσότερο πάντως αυτή την στιγμή είναι το πως να κινηθώ με τον λογαριασμό ύδρευσης. Θα γίνει επανασύνδεση, μιας και είχε διακοπεί και θέλω να γίνει στο όνομα του ενοικιαστή. Συνηθίζεται κάτι τέτοιο ή γίνεται μόνο για το ρεύμα και αν του το προτείνω θα φρικάρει? (γιατί θα πρέπει να πληρώσει και τα τέλη επανασύνδεσης στην εταιρία ύδρευσης) Γνωρίζει κανείς πόσο είναι τα τέλη επανασύνδεσης στην ΕΥΑΘ? ΓΙατί έπαιρνα τηλ σήμερα και δεν απαντούσαν. Η κάθε υπηρεσία φαντάζομαι έχει τα δικά της, αυτά που ξέρω εγώ είναι για την ΔΕΥΑΠ(Πάτρα) που ανήκω. Εδώ λοιπόν οι απλήρωτοι λογαριασμοί νερού βαρύνουν το ακίνητο(συνεπώς τον ιδιοκτήτη), και όχι αυτόν που είναι στο όνομα του η σύνδεση. Δε αντίθεση με ΔΕΗ, ΟΤΕ, NOVA και δξ τι άλλο που τα χρέη βαρύνουν μόνο αυτόν που έχει στο όνομα του τη σύνδεση. Επίσης τα τέλη επανασύνδεσης τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης, και όχι ο ενοικιαστής. Όσο για το ύψος αυτών είμαι ενήμερος μόνο για ΔΕΥΑΠ, και είναι τα εξής: ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΔΡΟΜΕΤΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ Για υδρόμετρα που έχουν αφαιρεθεί μετά από αίτηση ιδιοκτήτη(ταυτότητα απαραίτητη), για την ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ η χρέωση θα είναι: α) Ποσό επανασύνδεσης => 22,14€ β) και 12,30€ για κάθε τετράμηνο που έχει περάσει μέχρι και το έκτο τετράμηνο. γ) από το έκτο τετράμηνο μέχρι την δεκαετί το ποσό παραμένει ίδιο δ) και πέραν της δεκαετίας το ποσό της επανασύνδεσης ανέρχεται στο ποσό των 185,00€(περίπου) (βάση της τιμολογιακής πολιτικής, το παραπάνω ισχύει από 1/7/2011) Το παραπάνω πινακάκι το προμηθεύτηκα πρόσφατα από ΔΕΥΑΠ. Στην υπηρεσία που ανήκεις εσύ ενδέχεται να ισχύει κάτι διαφορετικό.
funbreaker Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2015 Αν θέλεις πες σε ποιο σημείο ακριβώς είναι διαφορετικές οι άλλες δύο εκδοχές που σου έχουν δώσει σε σχέση με όσα γρἀφω εγώ. Οι άλλες εκδοχές έχουν κοινή συνισταμένη ότι δεν δικαιούται ο ενοικιαστής να σπάσει μονομερώς την σύμβαση προ της 3ετίας επειδή έτσι του κάπνισε και πως αν το κάνει αυτό εσύ θα έχεις το δικαίωμα να καταγγείλεις την σύμβαση και να κινηθείς δικαστίκά εναντίον του και να δικαιωθείς. Η σύμβαση προ της 3ετίας μου είπαν πως μπορεί να σπάσει είτε από τον ενοικιαστή είτε από τον ιδιοκτήτα ΜΟΝΟ αν συντρέχει σπουδαίος λόγος (τον οποίο και θα κρίνει το δικαστήριο αν είναι σπουδαίος). Επίσης για νέες συμβάσεις, η κοινη συνισταμένη των άλλων απόψεων που μου είπαν είναι πως αν η σύμβαση έχει υπογραφεί για 3ετία, μόλις περάσει η 3ετία μπορεί να λυθεί χωρίς καμιά συνέπεια και για τους δύο και πως υπάρχει μόνο μια 3μηνη παράταση που δικαιούται η κάθε πλευρά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα