Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 120
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πολύ φασαρία για το τίποτα η συζήτηση περι ελευθερίας λόγου. Πολλοί συγχέουμε την δυνατότητα που έχει ένας άνθρωπος να λέει κάτι ή μια άποψη έτσι γενικά και αόριστα (σε φίλο, στο σπίτι, δουλειά, γραφείο, δημοσίως κτλ) και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν με το τι επιτρέπει ο νόμος ενός κράτους να κάνεις. Για άλλους το όλο θέμα έχει καθαρά νομικό χαρακτήρα ενω άλλοι σχολιάζουν την προσωπική αντίδραση του καθενός μας από αυτά που ακούμε από τους άλλους συμπολίτες μας. Θεωρώ οτι νομικά πρέπει να υπάρχει ελευθερία του λόγου, αλίμονο αν οι αρχές ενός κράτους (αστυνομίες, δικαστήρια) ασχολούνταν όλη την μέρα με απόψεις που τις είπε κάποιος και πρέπει να τιμωρηθεί επειδή απαγορεύονται να τις λέει.

 

Από εκεί και πέρα θεωρώ σωστότερο ο καθένας να μπορεί να πει αυτό που θέλει αλλά ταυτόχρονα να είναι έτοιμος να αναλάβει και τις συνέπειες που ενδέχεται να υπάρξουν από τα λεγόμενά του. Οι απόψεις μας παίζουν ρόλο στην καθημερινότητά μας και μας επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά. Αναλόγως που τις λέμε λοιπόν υπάρχει και η αντίστοιχη αντιμετώπιση. Στον κολλητό μου μέσα στα σπίτια μας μπορεί να πω οτι θεωρώ την ομοφυλοφιλία ως ανωμαλία, οτι ο τάδε πολιτικός είναι χοντρέλας, οτι είμαι άθεος, οτι είμαι φασίστας, οτι είμαι αναρχοκουμούνι και βγαίνω σε πορείες για να κάνω μπάχαλα, οτι την Κυριακή ήπια με την γκόμενα στο bar και μέθυσα. Αν ήμουν με τον κολλητό μέσα σε ΜΜΜ θα απέφευγα να πω αρκετά από αυτά. Στον εργοδότη μου ή σε συνάδελφο μέσα στην δουλειά δεν θα έλεγα τίποτα, διαφορετικά θα μιλήσω ή θα αυτοπεριοριστώ αν θέλω να τα πω στους γονείς μου ή σε μια ομάδα ατόμων π.χ σε μια συγκέντρωση γνωστών και φίλων μου.

Τώρα αν θέλω να μιλάω και να τα λεω όλα χωρίς φόβο, δικαίωμά μου αλλά να μην γκρινιάζω μετά αν πέσει απόλυση στην δουλειά, αν γίνω αιτία κοτσομπολιού και δαχτυλοδεικτούμενος στους συναδέλφους μου, αν κακοχαρακτηριστώ και φάω κράξιμο από μερικούς φίλους και γνωστούς μου, αν πεταχτεί κανείς και με βρίσει ή αρχίσει τσαμπουκά στο λεωφορείο. Εδώ χρειάζεται ο αυτοπεριορισμός λοιπόν για να μας προφυλάξει από αρνητικά φαινόμενα, δεν χρειάζεται κανένας νόμος του κράτους να με περιορίσει και να με τιμωρήσει.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν αν προτιμήσω να διαδώσω τις απόψεις μου μέσω της τέχνης, τραγούδι, ζωγραφική, λογοτεχνία, υποκριτική, κινηματογράφος κτλ. Οι ενέργειες που έκαναν οι φανατικοί μουσουλμάνοι και σκότωσαν σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνται, αλλά ο κάθε μουσουλμάνος στην Γαλλία έχει το δικαίωμα να κριτικάρει το περιοδικό για αυτό που δημοσίευσε εφόσον προσβάλλεται. Φυσικά και λέμε όχι στον φανατισμό αλλά όχι και να απαγορεύσεις στον θιγόμενο να εκφραστεί με οποιονδήποτε τρόπο στα πλαίσια της νομιμότητας.

  • Like 1
Δημοσ.

2) μπορείς να πιστεύεις ότι θέλεις αλλά αυτό δεν σε νομιμοποιεί να κοροιδεύεις όλους τους άλλους και να τους βγάζεις μαλάκες επειδή πιστεύουν κάτι άλλο.

 

Μέχρι τη δικάσιμο, εξάρχεια κι έτσι ναούμ.

  • Like 3
Δημοσ.

Δεν ήξερα ότι το να είναι κάποιος άθεος ή ένθεος εξαρτάται από τον τόπο διαμονής ή καταγωγής του.

 

Μπορεί να μην εξαρτάται αλλά πιθανότατα υπάρχει ισχυρό (στατιστικά σημαντικό) correlation.

Δημοσ.

Μέχρι τη δικάσιμο, εξάρχεια κι έτσι ναούμ.

 

Ποιά δικάσιμο?

 

1) Και τόλεγα ότι θα με ματιάσουν :mad:  Αν χαλάσει θα ξέρω ποιός φταίει :P Ο Κώστας.

2) You started the flame :-)

 

End of off topic.

 

Σιγά το flame... :-)

Δημοσ.

Θάθελες να μπεις στην friend list μου;

Για παν ενδεχόμενο. Αν στραβώσει το πράγμα , καλό είναι να έχεις ευσεβείς φίλους. Ίσως πουν καμιά καλή κουβέντα. ;)

Δημοσ.

Θάθελες να μπεις στην friend list μου;

Για παν ενδεχόμενο. Αν στραβώσει το πράγμα , καλό είναι να έχεις ευσεβείς φίλους. Ίσως πουν καμιά καλή κουβέντα. ;)

 

Εγώ λέω επειδή παραέγινε offtopic όποιος έχει ερώτηση ας μου στείλει pm γιατί νομίζω πιο πολύ ασχολείστε με μένα :P παρά με το topic.

Λούσιφερ ποια δικάσιμο λες,δεν είμαι δικηγόρος...

 

 

 

Δημοσ.

Ναι ρε παιδί μου,φάση ''εγώ ξέρω καλύτερα'' κι έτσι.Σας ξέρω,εξάρχεια χρόνια και ζαμάνια,είσαι ο μόνος νομίζεις?

 

μπάτσος είσαι;

Δημοσ.

Εγώ δεν θα πω αν θα γίνει τπτ και λοιπα , αλλά θα σας πω ότι αν νομίζεται ότι δεν υπάρχει λογοκρισία και στην Ευρώπη , πλανάστε πλάνην οικτράν.

 

Στην Ελλάδα φυλακίζετε κόσμος για τον Παστιτσιο , αλλα δεν είδα κανέναν να μιλάει τότε , και ξαφνικά όλοι βγήκανε και Je suis Charlie.....

 

Στα διαλα......

 

Στην Ελλάδα υπάρχει νόμος περί προσβολής των θείων, δεν ξέρω κατά πόσο υφίσταται κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες. Πάντως το θεωρώ προσβολή να υπάρχει σάτιρα προς τα θεία, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν σε αυτά.

Δημοσ.

Αναφέρομαι στο "νομιμοποιεί".

 

Α εντάξει,γιατί γενικώς παίζουν πολλές δίκες τώρα τελευταία και μπερδεύτηκα. ;)

 

Παιδιά όποιος θέλει τι επάγγελμα κάνω,τι φαγητό μου αρέσει κτλ ,pls pm,ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΤΑ

 

 

 

μπάτσος είσαι;

 

 

Κοντά έπεσες.CTU LA :P

Δημοσ.

Παιδιά δε σας είπε κανείς να 'στε ντε και καλά κουλ με ό,τι θεωρείτε προσβολή. Να μην αντιδράτε σαν κοκότες σας είπαμε, προσβάλλετε κι εσείς τον δαρβίνο και όλα κομπλέ, δεν κάνουν μελανιές οι προσβολές.

  • Like 9
Δημοσ.

Στην Ελλάδα υπάρχει νόμος περί προσβολής των θείων, δεν ξέρω κατά πόσο υφίσταται κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες. Πάντως το θεωρώ προσβολή να υπάρχει σάτιρα προς τα θεία, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν σε αυτά.

Και όταν τα θεία προσβάλουν εσένα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...