Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και που να δεις πως καταπολεμείται το ελικοβακτηρίδιο του στομάχου. Για 1 μήνα, ταυτόχρονα τρεις (3) τούμπανο αντιβιώσεις.... 

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω μαζι σου. Εξηγουμαι.

1. Διαγνωση της πνευμονιας = κλινικο συνδρομο και παρουσια πυκνωσης στην ακτινογραφια θωρακος. Αν υποψιαστηκε ο γιατρος πνευμονια, σαφως και καλα εκανε και ζητησε ακτινογραφια. Και εγω το ιδιο θα εκανα. Μαλιστα θα εκανα 2 μαζι. Face + profil. Θα εκανα πιθανοτατα και αιματολογικες εξετασεις (CRP + γενικη αιματος + ουρια), και φυσικα θα καλυπτα με αντιβιοτικα πριν καν δω τις εξετασεις. Γιατι? Γιατι η πνευμονια μπορει να σκοτωσει ακομα και εναν νεο, υγιη ανθρωπο. Οι διεθνεις οδηγιες λενε οτι ο ασθενης με πνευμονια που μπαινει στο νοσοκομειο πρεπει να παρει αντιβιοτικα την πρωτη ωρα της εισαγωγης του, δηλαδη απο το τμημα επειγοντων. Για πνευμονια που παει στο σπιτι, απαραιτητα εναρξη αντιβιοτικων οσο πιο γρηγορα γινεται, εννοειται εντος 4 ωρων.

2. Θεραπεια της πνευμονιας της κοινοτητας στην Ελλαδα. Επειδη ακριβως εχουμε αντοχη σε αντιβιοτικα, το εμπειρικο θεραπευτικο σχημα που προτεινουν οι οδηγιες του ΚΕΕΛΠΝΟ ειναι αμοξικιλλινη και μακρολιδη (περιπου οτι πηρε και ο topic starter δηλαδη). Αμεση εναρξη και διαρκεια χορηγησης 1 εβδομαδα.

3. Οσον αφορα την ακτινοβολια απο τις ακτινογραφιες, ειναι πραγματικα αμελητεα με τα συγχρονα μηχανηματα. Δεν θα εκανα χωρις λογο, αλλα αν υπαρχει λογος δε θα το σκεφτομουν καθολου. Προσωπικα, σε νεους ασθενεις με πνευμονιες που πηγαν καλα κλινικα, κανω τουλαχιστον 4 (2+2) ακτινογραφιες, ετσι λενε και ολες οι οδηγιες - guidelines. Η επιβαρυνση ειναι ελαχιστη και το κερδος απο τον ελεγχο της νοσου τεραστιο για τον ασθενη.

Προφανως ουτε εγω τα λεω απο το γκουγκλ, ειμαι γιατρος και ασχολουμαι με το αντικειμενο. Οτι θες το συζηταμε.

Συμφωνω σε αυτα που λες . Αν εκρινε οτι μπορει να πασχει απο πνευμονια ο ts καλα εκανε και προτεινε οτι προτεινε. Θα βοηθουσε να λυθει αυτη η ''διαφωνια '' αν μας ελεγε οτι ts τα συμπτωματα που ειχε. Η ενσταση μου με τον συγκεκριμενο γιατρο ειναι οτι εξακολουθει να δινει αντιβιοση ενω η εξετασεις βγηκαν ειχε χαμηλα λευκα φανταζομαι και crp . Βy the way η ουρια δεν θεωρειται και πολυ αξιοπιστος δεικτης . Δεν ξερω τι θεωρεις σαν γιατρος παντως προσωπικα θεωρω οτι ειναι λαθος να παιρνει προληπτικα καποιος αντιβιωση για μια απλη ιωση . Και το βλεπω να το κανει παρα πολυς κοσμος , μολις αρρωστησει με βηχα πυρετο απο την πρωτη , δευτερη μερα αρχιζει αντιβιοση . 

Δημοσ.

Η διαφωνία μας δεν έχει νόημα, έχεις δίκιο. Ο άνθρωπος πήγε σε γιατρό, τον εξέτασε, του έκανε εξετάσεις, έκρινε ότι έπρεπε να πάρει μια αγωγή. The end.

Το παιδί δεν πήρε προληπτικά αντιβίωση από μόνος του, αυτό προσπαθώ να πω. Πήρε εμπειρικό σχήμα μετά από ιατρική εξέταση. Σωστά δηλαδή. Αν έπαιρνε από μόνος του ότι του κατέβαινε, Ναι, θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου.

Όσο για τα λευκά και την ουρια. Υπάρχουν πάρα πολλές πνευμονίες με φυσιολογικά λευκά, αυτές που Παλιά έλεγαν άτυπες. Τα λευκά λοιπόν δεν είναι κριτήριο. Η CRP είναι χρήσιμη αλλά κυρίως για την παρακολούθηση, όχι για τη διάγνωση, και αξιολογούνται οι μεταβολές της CRP και όχι μια μόνο τιμή. Η ουρια είναι απαραίτητος δείκτης στην πνευμονία καθώς αποτελεί μέρος προγνωστικού αλγόριθμου που προβλέπει θνητότητα.

Πίστεψε με, ξέρω τι σου λέω.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι πολλοι γιατροι δινουν δυο αντιβιωσεις μαζι αν χρειαστει, δεν ειναι κατι που προβληματιζει. Οταν ειχα μπει με μικροβιο στο νοσοκομειο μεχρι να βγουν τ αποτελεσματα των εξετασεων και να ταυτοποιηθει, επαιρνα δυο αντιβιωσεις μαζι.

Δημοσ.

Εγώ πάντως επειδή διάλεξα στην τύχη να συνεχίσω την augmentin προβληματίζομαι μήπως δεν είναι αυτή που χρειάζεται γι αυτό που με προσέβαλε και χρειαζόταν η claripen και τελικά με ξαναπιάσει.

Τις τελευταίες 2 μέρες έχουν προκύψει παραγωγικός βήχας, δεν ξέρω αν αυτό δείχνει ότι περνάει ή ότι χειροτερεύει.

Δημοσ.

Πάντως γενικότερα στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αμάθειας σχετικά με τις αντιβιώσεις... Ίσως θα έπρεπε να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή (και να τηρείται όπως στο εξωτερικό) διότι ο περισσότερος κόσμος τις παίρνει σαν καραμέλες....

Πρόσφατα άκουσα το εξής από μια κοπέλα και μου έπεσαν τα μαλλιά " Είχα πονοκέφαλο και μου είχαν τελειώσει τα ντεπόν  ε και πήρα αντιβίωση γιατί φοβάμαι ότι μάλλον θα μου το γυρνούσε σε κρυολόγημα" 

Πόσα facepalm απαιτούνται ; 

Πάλι καλά είχαμε στο λύκειο ένα Βιολόγο που μας έλεγε συνέχεια " Στην ίωση δε παίρνουμε αντιβίωση" και μου έχει κολλήσει σαν ποιηματάκι στον εγκέφαλο....

• Like 3
Δημοσ.

Εγω εχω γνωστή που για το οτιδήποτε παίρνει αντιβίωση

Απο περίοδο μέχρι γρίπη . Και έχει φτάσει σε σημείο να μην την πιάνει τίποτα και όταν αρρωσταίνει πέφτει στο κρεβάτι για 2 εβδομάδες , και αυτό λόγω της αντιβιοαντοχής .

Δημοσ.

ακριβως αυτο , μονο με συνταγη γιατρου θα επρεπε να δινουν τα φαρμακεια αντιβιωσεις. Η αντιβιωση στο κρυολογημα ειναι τοσο γελοια οσο τα ομοιοπαθητικα στον καρκινο . 

Δημοσ.

ακριβως αυτο , μονο με συνταγη γιατρου θα επρεπε να δινουν τα φαρμακεια αντιβιωσεις. Η αντιβιωση στο κρυολογημα ειναι τοσο γελοια οσο τα ομοιοπαθητικα στον καρκινο . 

Νομίζω ότι είναι χειρότερη :)

Δημοσ.

Και τα δυο δεν σε βοηθαν σε καμια περιπτωση να ξεπερασεις την ασθενεια. Η εναλακτικη ιατρικη ειναι ενα αλλο θεμα το οποιο εχει στοιχισει πολλες ζωες δυστυχως και στοιχιζει 

Δημοσ.

Δεν ξέρω πόσο συχνά το συναντάς αυτό, αλλά σ' εμένα προσωπικά, όπως και στο στενό οικογενειακό μου περιβάλλον, δεν έχει συμβεί ποτέ, οποιοσδήποτε γιατρός κι αν μού έχει συνταγογραφήσει φάρμακο, οπουδήποτε κι αν βρισκόταν το ιατρείο του. Ποτέ όμως... 

κι όμως..

Πολλές φορές.

Η συνήθης ατάκα είναι, 'αυτό θα το βρεις εκεί σίγουρα'..

Η αμέσως επόμενη, 'πήγαινε πάρτα να τα ξεκινήσεις αμέσως. Έχει κι εδώ απέναντι/κοντά/στον τάδε δρόμο φαρμακείο να τα πάρεις να μην ταλαιπωρείσαι'.

Φυσικά δεν ισχύει πάντα.

Δημοσ.

Σε όλους εσάς που σας φαίνεται υπερβολή οι δύο αντιβιώσεις, απλά θα σας ευχηθώ να μην διασταυρωθούν οι δρόμοι σας με σταφυλοκοκκο Panton-Valentine ποτέ στην ζωή σας.

Άντε γιατί γίνατε όλοι επαγγελματίες υγείας μέσω internet. 

Και ναί, η ακτινογραφία θώρακος είναι πλέον 0 ακτινοβολία.

• Like 1
Δημοσ.

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία δεν δίδονται από τα φαρμακεία χωρίς μια ειδική γνωμάτευση γιατρού, κάτι σαν συνταγή δηλαδή, το συγκεκριμένο χαρτί μάλιστα το κρατάει ο φαρμακοποιός μετά. Ένα φάρμακο που ξέρω και χρειάστηκε να το πάρω 2 φορές με αυτό το χαρτί, για μια βαριά ουρολοίμωξη και για λοίμωξη στο παχύ έντερο είναι το citroxin. Υπάρχουν βέβαια και άλλα φάρμακα που μπορείς να τα πάρεις χωρίς κανένα χαρτί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...