marouli1234 Δημοσ. 7 Απριλίου 2015 Δημοσ. 7 Απριλίου 2015 Καλησπέρα παιδιά και καλώς σας βρήκα. Εδώ και κάποιες εβδομάδες με απασχολεί η ιδέα του να ανοίξω δικό μου ρακομελάδικο. Η ιδέα σαν ιδέα υπήρχε μέσα μου εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια αλλά καθαρά και μόνο σαν ένα όνειρο. Τώρα τελευταία μόνο άρχισα να το σκέφτομαι έντονα. Να πω αρχικά πως δεν έχω καμιά εμπειρία στο θέμα της εστίασης και γενικά της ''πιάτσας'' αλλά πολύ μεράκι (φοβάμαι όμως ότι αυτό δεν φτάνει). Μένω σε μια επαρχία με πάνω από 10.000 φοιτητές (ένα μεγάλο +). Το κεφάλαιο μου είναι 15.000 και με μια μικρή προοπτική για δάνειο από τράπεζα μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος (γιατί αλλιώς δε μου δίνουν, είμαι 24 ετών χωρίς ακίνητα στο όνομά μου). Πριν φτάσω όμως στο θέμα του δανείου θα ήθελα να μου πει όποιος ξέρει τα βήματα για το άνοιγμα (κυρίως στο κομμάτι των εξόδων). Για τις διαδικασίες και τη χαρτούρα έχω έναν πολύ καλό λογιστή που ξέρει και μπορεί να με καθοδηγήσει. Το θέμα μου είναι το ΚΟΣΤΟΣ όλων αυτών. Προσπαθώ να κάνω ένα πλάνο για να δω κατά πόσο στέκει η ιδέα με το budget μου (έστω και πρόχειρα στην αρχή), αρχικά έξοδα καθώς και μηνιαία αλλά λόγω απειρίας είμαι σίγουρη πως θα αφήσω πολλά έξω. Το μαγαζί θα είναι του στυλ καφενείο με ψάθινες καρέκλες και ξύλινα τραπέζια, κρασί, ρακόμελο και τα συναφή και από φαγητά απλούς μεζέδες, όχι κρέατα της ώρας και ψαρικά. Ωράριο από τις 8 το απόγευμα μέχρι ξημέρωμα με πρόγραμμα έντεχνο, λαϊκό και ρεμπέτικο (και κάποιες βραδιές live). Ένα καθαρά φοιτητικό στέκι σαν αυτά που μου άρεσαν εμένα όταν ήμουν φοιτήτρια και τα προτιμώ ακόμα. Φλυάρησα αρκετά νομίζω Θα εκτιμούσα πολύ όποια συμβουλή και να έχετε.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 7 Απριλίου 2015 Super Moderators Δημοσ. 7 Απριλίου 2015 Το κόστος να ανοίξεις (από πλευράς λογιστικής, φορολογικής και νομικής) μια επιχείρηση δεν είναι μεγάλο. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι μηδαμινό σε σχέση με το κόστος αρχικού ανοίγματος και, στη συνέχεια, διατήρησης της επιχείρησης. Υπολόγισε ως κόστος τα ακόλουθα: ενοίκιο, ΔΕΗ-νερό-τηλέφωνο, εξοπλισμός καταστήματος (από το κουταλάκι του καφέ έως ψυγεία-μηχανήματα-παρασκευαστήρια), άδεια μουσικής, προμηθευτές των ειδών που θα πουλάς, εφορία (ΦΠΑ). Βάλε μέσα στα παραπάνω και το κόστος των εργαζομένων που θα έχεις (αφού, όπως λες, δεν έχεις εμπειρία) και ένα κόστος αρχικής χασούρας μέχρι να "δέσει" το κατάστημα. Καλή αρχή. 2
zio10 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Είναι μικρό το κεφάλαιο που έχεις, δες αν μπορείς να βρεις κι άλλα χρήματα για αρχή
katz Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Oταν λες τα βηματα? Πας οπως λες σε εναν λογιστη για τα φοροτεχνικα-οικονομικα, και σε εναν μηχανικο για αδειες κλπ.. Εσυ δεν κανεις τπτ Συνηθως ειναι κανα 1000αρι ολες οι διαδικασιες για την αδεια. Μετα ρωτας το λογιστη σου κοστος για να γραφτεις τεβε κτλ. δεν θυμαμαι ποσο Το αν ειναι πολλα η λιγα τα λεφτα που διαθετεις εξαρταται απο το καταστημα σου αν ειναι μικρο ή μεγαλο, αν ηταν και πριιν μαγαζι παρομοιο ή οχι. Αν οχι, δυσκολο το βλεπω να φτανουν.. Αν ναι, οριακα αλλα δεν ξερω τα νοικια σου κτλ. Παντως τα μηνιαια εξοδα δεν ειναι κατι αλλο απο τα προφανη. Νοικι, τεβε, λογαριασμοι(κανα 200-400αρι το μηνα), ικα υπαλληλων(25 το ενσυμο) Αυτα. Το φπα δεν ειναι εξοδο οπως λεει ο φιλος πιο πανω, ειναι κατι που το βαζεις στην ακρη απο τα εσοδα σου, ισως και να μην χρειαστει βεβαια καθως στην αρχη θα εχεις αρνητικο λογιστικο υπολοιπο και δεν θα πληρωνεις. Αδεια μουσικης την πληρωνεις αρχη του χρονου για ολο το χρονο και εξαρταται απο το μεγεθος του μαγαζιου σου. υπολογιζω κανα 500αρι αφου λες για καφενειο ή και λιγοτερο Οσον αφορα τα εξοδα εξοπλισμου εκει πρεπει να δεις τι εργασιες θα χρειαστουν , ποσα τραπεζια καρεκλες, εχε στο νου σου οτι η κουζινα ειναι αρκετα ακριβη...για ψυγειο μιλα με προμηθευτη αναψυκτικων, θα σου δωσει τσαμπα αρκει να δινεις μονο το προιον του. Επισης μιλα με πωλητες πχ μπυρα κρασι για προσφορες καλυτερες τιμες κτλ. Το πιο βασικο. Γνωριμιες εχεις? Ή ετσι ντουγρου και οτι βγει. Χωρις γνωριμιες πουθενα δεν πας. Αφου εισαι απειρη οπως λες βαλε συνεταιρο καποιον που ξερει ακομα και χωρις να εχει βαλει φραγκο δωσ του πχ το 10% αν εχεις βεβαια ατομο εμπιστοσυνης..Αλλιως δυσκολα. Εισαι και 24χρονων. Και γυναικα. Θα εισαι και βραδυ οποτε δυσκολα.. Αμα πιει καμια παρεα και μαλωσουν τι θα γινει? Γι αυτο πρεπει να εχεις 1-2 ατομα εμπειρα και μεγαλυτερα για τον χωρο που σκεφτεσαι
Basilhs23___ Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Αν δεν είσαι πολύ καλός/η στον τομέα της εστίασης, πράγμα που σημαίνει εμπειρία γνώση της πιάτσας, πολύ καλές γεύσεις για να προτιμήσουν εσένα και διάφορα άλλα, από μόνος/η σου βγαίνεις εκτός αγοράς πλέον.
zio10 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Αν δεν είσαι πολύ καλός/η στον τομέα της εστίασης, πράγμα που σημαίνει εμπειρία γνώση της πιάτσας, πολύ καλές γεύσεις για να προτιμήσουν εσένα και διάφορα άλλα, από μόνος/η σου βγαίνεις εκτός αγοράς πλέον. Καλά οι φοιτητές που θέλει να είναι το κοινό της δεν είναι ιδιαίτερα εκλεκτικοί στο φαΐ και το ποτό...δουλεύουν αρκετά μαγαζιά με χάλια ποιότητα. Άλλα κοιτάνε πρώτα αυτοί (κόσμο, τιμές, ποσότητα) 3
Backpacker Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Το βασικό σε αυτά τα μαγαζιά είναι το PR...αν δεν έχεις γνωριμίες ότι και να κάνεις δεν πρόκειται να πιάσει. Και σε αυτό χρειάζεσαι κάποιον συνέταιρο που να ξέρει. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Καλά οι φοιτητές που θέλει να είναι το κοινό της δεν είναι ιδιαίτερα εκλεκτικοί στο φαΐ και το ποτό...δουλεύουν αρκετά μαγαζιά με χάλια ποιότητα. Άλλα κοιτάνε πρώτα αυτοί (κόσμο, τιμές, ποσότητα) Δεν ξέρω τι παίζει ακριβώς για το είδος μαγαζιού εστίασης του ts, αλλά προσωπικά δεν νομίζω να τραβήξει πολλούς φοιτητές μαγαζί στύλ καφενείου με μερικά απλά είδη καφέδων και κρασί, αν είναι καφετέρια με σνακς και εξεζητημένους καφέδες ή σουβλατζίδικο/ψητοπωλείο να πω οκ. Πάντως θείος μου που παλαιότερα είχε ταβέρνα και τα τελευταία χρόνια διατηρούσε μαγαζί που έκανε snacks (μπουγάτσες τυρόπιτες κρουασάν) και τέτοια είδη, αυτό μου είπε, κακή ποιότητα = κλείσιμο αργά ή γρήγορα εκτός αν έχεις πολλά λεφτά στην άκρη για να σου καλύπτουν την χασούρα ή να κάνεις άλλες λαμογιές.
zio10 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Το βασικό σε αυτά τα μαγαζιά είναι το PR...αν δεν έχεις γνωριμίες ότι και να κάνεις δεν πρόκειται να πιάσει. Και σε αυτό χρειάζεσαι κάποιον συνέταιρο που να ξέρει. Απ'την άλλη ο συνέταιρος είναι περίεργη ιστορία... Δεν ξέρω τι παίζει ακριβώς για το είδος μαγαζιού εστίασης του ts, αλλά προσωπικά δεν νομίζω να τραβήξει πολλούς φοιτητές μαγαζί στύλ καφενείου με μερικά απλά είδη καφέδων και κρασί, αν είναι καφετέρια με σνακς και εξεζητημένους καφέδες ή σουβλατζίδικο/ψητοπωλείο να πω οκ. Πάντως θείος μου που παλαιότερα είχε ταβέρνα και τα τελευταία χρόνια διατηρούσε μαγαζί που έκανε snacks (μπουγάτσες τυρόπιτες κρουασάν) και τέτοια είδη, αυτό μου είπε, κακή ποιότητα = κλείσιμο αργά ή γρήγορα εκτός αν έχεις πολλά λεφτά στην άκρη για να σου καλύπτουν την χασούρα ή να κάνεις άλλες λαμογιές. Τσιπουράδικα - ρακομελάδικα μπορούν να γίνουν φοιτητικά στέκια. Το θέμα είναι μην την πατήσει και μαζευτούν τα παππούδια της γειτονιάς!
pournaras Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Καλησπέρα παιδιά και καλώς σας βρήκα. Εδώ και κάποιες εβδομάδες με απασχολεί η ιδέα του να ανοίξω δικό μου ρακομελάδικο. Η ιδέα σαν ιδέα υπήρχε μέσα μου εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια αλλά καθαρά και μόνο σαν ένα όνειρο. Τώρα τελευταία μόνο άρχισα να το σκέφτομαι έντονα. Να πω αρχικά πως δεν έχω καμιά εμπειρία στο θέμα της εστίασης και γενικά της ''πιάτσας'' αλλά πολύ μεράκι (φοβάμαι όμως ότι αυτό δεν φτάνει). Μένω σε μια επαρχία με πάνω από 10.000 φοιτητές (ένα μεγάλο +). Το κεφάλαιο μου είναι 15.000 και με μια μικρή προοπτική για δάνειο από τράπεζα μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος (γιατί αλλιώς δε μου δίνουν, είμαι 24 ετών χωρίς ακίνητα στο όνομά μου). Πριν φτάσω όμως στο θέμα του δανείου θα ήθελα να μου πει όποιος ξέρει τα βήματα για το άνοιγμα (κυρίως στο κομμάτι των εξόδων). Για τις διαδικασίες και τη χαρτούρα έχω έναν πολύ καλό λογιστή που ξέρει και μπορεί να με καθοδηγήσει. Το θέμα μου είναι το ΚΟΣΤΟΣ όλων αυτών. Προσπαθώ να κάνω ένα πλάνο για να δω κατά πόσο στέκει η ιδέα με το budget μου (έστω και πρόχειρα στην αρχή), αρχικά έξοδα καθώς και μηνιαία αλλά λόγω απειρίας είμαι σίγουρη πως θα αφήσω πολλά έξω. Το μαγαζί θα είναι του στυλ καφενείο με ψάθινες καρέκλες και ξύλινα τραπέζια, κρασί, ρακόμελο και τα συναφή και από φαγητά απλούς μεζέδες, όχι κρέατα της ώρας και ψαρικά. Ωράριο από τις 8 το απόγευμα μέχρι ξημέρωμα με πρόγραμμα έντεχνο, λαϊκό και ρεμπέτικο (και κάποιες βραδιές live). Ένα καθαρά φοιτητικό στέκι σαν αυτά που μου άρεσαν εμένα όταν ήμουν φοιτήτρια και τα προτιμώ ακόμα. Φλυάρησα αρκετά νομίζω Θα εκτιμούσα πολύ όποια συμβουλή και να έχετε. Κανα χιλιαρικο με εναμισι η χαρτουρα. Το πως θα φτιαξεις το βασικο χωρο, δεν μπορει να στο υπολογισει αλλος, παιζει ρολο τι χωρος ειναι, τι γνωσεις εχεις εσυ απο καμμια τεχνη, τι γνωστους συγγενεις εχεις (που ισως σε βοηθησουν πιο οικονομικα στο στησιμο), και τελος στο ποσο τυχερη θα εισαι στο να βρεις μεταχειρισμενο εξοπλισμο. Διοτι καινουριο εξοπλισμο δεν αξιζει να παρεις κλεινουν τοσα πολλα που δυσκολα να μη βρεις. Απο κει και περα πρεπει να διαχωρισεις τι εννοεις μεζεδες, διοτι εκει ειναι και ο διαχωρισμος του καταστηματος οσον αφορα το υγειονομικο και το τι θα ζητησει να εχεις στην κουζινα απο θεμα εξοπλισμου, και βασικα εκει ειναι και τα χοντρα εξοδα. Απ'την άλλη ο συνέταιρος είναι περίεργη ιστορία... Τσιπουράδικα - ρακομελάδικα μπορούν να γίνουν φοιτητικά στέκια. Το θέμα είναι μην την πατήσει και μαζευτούν τα παππούδια της γειτονιάς! Τα παπουδια της γειτονιας αφηνουν πολλα περισσοτερα απο τους φοιτητες στις πιο πολλες περιπτωσεις. Καλυτερα καμποσα παπουδια που θα πιουν απο 3-4 τσιπουρακια και μεχρι τις 10-11 θα εχουν παει σπιτι, παρα ενα τσουρμο φοιτητες να σου παραγγειλουν απο ενα ρακομελο, να το τυραννανε κανα τριωρο και να σε κρατανε μεχρι τις 3 το πρωι.
bluesattack Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Τσιπουράδικα - ρακομελάδικα μπορούν να γίνουν φοιτητικά στέκια. Το θέμα είναι μην την πατήσει και μαζευτούν τα παππούδια της γειτονιάς! Με deep purple θα φυγουν 2
zio10 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Κανα χιλιαρικο με εναμισι η χαρτουρα. Το πως θα φτιαξεις το βασικο χωρο, δεν μπορει να στο υπολογισει αλλος, παιζει ρολο τι χωρος ειναι, τι γνωσεις εχεις εσυ απο καμμια τεχνη, τι γνωστους συγγενεις εχεις (που ισως σε βοηθησουν πιο οικονομικα στο στησιμο), και τελος στο ποσο τυχερη θα εισαι στο να βρεις μεταχειρισμενο εξοπλισμο. Διοτι καινουριο εξοπλισμο δεν αξιζει να παρεις κλεινουν τοσα πολλα που δυσκολα να μη βρεις. Απο κει και περα πρεπει να διαχωρισεις τι εννοεις μεζεδες, διοτι εκει ειναι και ο διαχωρισμος του καταστηματος οσον αφορα το υγειονομικο και το τι θα ζητησει να εχεις στην κουζινα απο θεμα εξοπλισμου, και βασικα εκει ειναι και τα χοντρα εξοδα. Τα παπουδια της γειτονιας αφηνουν πολλα περισσοτερα απο τους φοιτητες στις πιο πολλες περιπτωσεις. Καλυτερα καμποσα παπουδια που θα πιουν απο 3-4 τσιπουρακια και μεχρι τις 10-11 θα εχουν παει σπιτι, παρα ενα τσουρμο φοιτητες να σου παραγγειλουν απο ενα ρακομελο, να το τυραννανε κανα τριωρο και να σε κρατανε μεχρι τις 3 το πρωι. Ναι αλλά άλλο μαγαζί θέλει να ανοίξει...
bluesattack Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Ο pournaras εχει δικιο, οι μαζεδες ειναι ο αγνωστος χ.Αλλο μερικα σαλαμακια , λουκανικα , μπυρες και αλλο ποικιλιες , πιατα και ιστοριες .Τα αλλα ειναι ευκολα και ψιλοφθηνα αν θελει να ειναι φοιτητικο στεκι.
pournaras Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Ναι αλλά άλλο μαγαζί θέλει να ανοίξει... Το τι θελει να ανοιξει καποιος με το τι τελικα θα γινει, δεν ειναι μονο στο δικο της χερι, αλλα και στο ειδος των φοιτητων, την οικονομικη τους κατασταση, το πως εχουν μαθει να λειτουργουν σε αυτα τα μαγαζια κλπ. Μπορει λοιπον στο μυαλο της να εχει μια καποια εικονα, αλλα να δει απο τον πρωτο μηνα κιολας, οτι το να εχεις ενα μαγαζι γεματο, δε σημαινει απολυτα και γεματο ταμειο. 1
ParhsG Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Δημοσ. 8 Απριλίου 2015 Το βασικό σε αυτά τα μαγαζιά είναι το PR...αν δεν έχεις γνωριμίες ότι και να κάνεις δεν πρόκειται να πιάσει. Και σε αυτό χρειάζεσαι κάποιον συνέταιρο που να ξέρει. Περιπου.Δηλαδή το είχα συζητήσει με έναν του χώρου και απλά έβρισκε mainstream άτομα ως υπεύθυνους κτλ με γνωριμίες ώστε να φέρουν κοσμο,αλλά είχε τα λεφτά να πληρώνει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα