Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μονο που δεν σκεφτηκαν οτι τα μικρα νησια εχουν πολυ κακο internet με απειρες διακοπες στις συνδεσεις. Πώς θα δουλευουν τα μηχανακια των καρτων αν γινει αυτο; Με 3g που δεν υπαρχει;

Μακαρι παντως να γινει παντου.

• Απαντ. 386
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σωστο μετρο. Μακαρι καρτουλα για ολα.

Πας καφετερια ποσο κανουν, παρε καρτα οχι οτι δεν γινεται και σημερα αλλα να ειναι υποχρεωτικο.

\Ακομα και του καθενα τον καφε αμα δεν κερναει πχ. ενας την παρεα του ας χτυπαει 4-5 διαφορετικες καρτες με ενα φορητο μηχανημα, ουτε ρεστα ουτε θα σου φερω κτλπ.

Αμα θελουν tip να αφησουν να της λενε το ποσο και να τους το δειχνει για επιβεβαιωση.

Δημοσ.

Μαρεσει που σε αρκετα ποστ υπαρχει ο κουτοπονηρος τροπος να γλυτωσει το μαγαζι να κοψει την αποδειξη, ενω σκεψεις πως θα μπορουσε να επιβληθει η εκδοσης αποδειξης ουτε καν.

Αλλα αμα ετσι εχεις μαθει απο παντα, δυσκολο να αλλαξεις. 

Eξηγησε μου πως με τον τροπο που λεω διαπραττεται το αδικημα της φοροδιαφυγης.

Δημοσ.

ας παρουμε ενα ακραιο παραδειγμα. Ειμαι ο Τακης και ειμαι μεγαλο μουτρο, φοροδιαφευγω και κανω οτι μπορω για να ζω σε βαρος των αλλων. Παω το καλοκαιρι και δουλευω σε μπαρακια στη μυκονο και με τα λεφτα που παιρνω (μαυρα) αγοραζω iphone και macbook, αλλα επειδη ειμαι και ψονιο τα παιρνω μονο καινουργια. Εισοδημα δηλωνω μονο αυτο του ταμειου ανεργιας και παιρνω οτι προγραμμα βγαζει το υπουργειο για τις ευαισθητες ομαδες, προκειμενου να φαω ακομη περισσοτερα.

Μεχρι προσφατα δεν με επιανε κανεις και τιποτα.

Τωρα ομως παω να αγορασω τo iphone και μου λενε στο καταστημα "Μονο με καρτα"

Πλερω ο τακης με καρτα.

Παω την αλλη μερα για το macbook "Μονο με καρτα"

πλερω ο τακης μονο με καρτα

παω την αλλη μερα για το ipad "μονο με καρτα"

πλερω ο τακης μονο με καρτα

κτλ

παω να κανω φορολογικη δηλωση, δηλωνω μονο το ταμειο ανεργιας φυσικα.

Βλεπει το κρατος τη δηλωση μου και το τι αγορασα, με καλει λοιπον μια μερα.

Παω και μου λενε "Πως αγορασες ολα αυτα αφου δεν εχεις εισοδηματα?"

τι να πει ο τακης, την πατησε...

πλερω προστιμο ο τακης για ψευδη φορολογικη δηλωση και κατα συνεπεια και φοροδιαφυγη.

Τελος καλο ολα καλα για ολους εκτος απο τον τακη.

ακραιο και γελοιο το παραδειγμα, αλλα εμεσα θα μειωθει κατα το δυνατον η φοροδιαφυγη.

:P :P :P

Ναι είναι ακραίο αλλά λογικό/πιθανό.

Ξεκινάμε ότι μιλάμε ότι όταν αγοράσεις ipad καινούργιο το ΦΠΑ κα τον φόρο εισοδήματος του πωλητή και ιστις δύο περιπτώσεις θα το έχεις πιάσει (γιατί και πριν θα κοβόταν απόδειξη ... γιατί αν δεν κοβόταν τότε δεν αλλάζει τίποτα).

Όντως σε αυτή τη περίπτωση πιάνεις "τον Τάκη" στην ουσία δηλαδή δεν πιάνεις την φοροδιαφυγή της συναλλαγής αλλά δημιουργείς ένα εναλλακτικό "αντικειμενικό κριτήριο". Ας δεχθούμε λοιπόν ότι τα αντικειμενικά κριτήρια είναι αποδεκτός τρόπος φορολόγησης (και άρα σταματάμε και την κλάψα για τα αυτοκίνητα, παιδιά-τεκμήρια κλπ). Επίσης δεχόμενοι την λογική «αφού τα πλήρωσες = τα έβγαλες» άρα πρέπει να φορολογηθείς γι αυτά, τότε το λογικό θα είναι ότι θα πρέπει να αποτελούν τεκμήριο ΟΛΕΣ οι καταγεγραμμένες πληρωμές σου, όπως πχ σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΚΙΝΗΤΟ, ΕΥΔΑΠ, εισιτήρια αεροπλάνων, γηπέδων (μιας και για την καταπολέμηση της βίας θα υπάρχει traceability, τα εμβόλια των παιδιών σου (που επίσης μπορεί να υπάρχει traceability) κλπ.

Ξεκινάμε επίσης με την παραδοχή ότι το «αντικειμενικό κριτήριο» αυτό θα προβλέπεται από τη διάταξη αυτή (που μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί).

Τοτε …

… Ναι, δε λέω ότι δε μπορεί να έχει κάποιες εφαρμογές και πρακτικά αποτελέσματα σε μερικές περιπτώσεις αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος εφαρμογής του, τουλάχιστον όπως το βλέπω. Πέρα από αυτό ακόμα και έτσι όλα είναι θέμα κόστους-οφέλους, τι και πόσο θα κερδίσει το κράτος πιάνοντας τον "άνεργο" Τάκη και πόσο θα χάσει από τις στρεβλώσεις που μπορεί να εισαγάγει ένα μέτρο (κόστη, αλλαγή επιλογών, ταλαιπωρία).

Ξεπερνάμε επίσης το θέμα ότι βάζοντας το όριο στα 70 ευρώ μαζί με τον Τάκη που θέλει να αγοράσει το ipad θα ταλαιπωρεί και κάποιον που απλά θα πάει μια φορά σε ένα εστιατόριο ή την κυρά Κατίνα που θέλει να πάρει ένα δώρο στον ανιψιό της και θα πρέπει να το κάνει με κάρτα, να φοβάται μη ξεχάσει pin, μην την χρεώσει άλλο αντί άλλο κλπ (δεν είναι απαραίτητα λογικοί φόβοι αλλά υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι τριγύρω μας ) γιατί είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Τάκης έχει τόσες πολλές «κάψες» για καινούργια gadget των 70ευρώ που θα τον πιάσει το σύστημα.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το μέτρο γίνεται πανελλαδικό και άρα ο Τάκης δεν έχει πλέον την επιλογή απλά να μη το αγοράσει από νησί (δηλαδή δεν δημιουργείται κα σοβαρό disadvantage στους πωλητές των νησιών). Έλα λοιπόν στη θέση του Τάκη που για τον Χ,Υ λόγο θέλει το ipad καινούργιο και τι να κάνει το πληρώνει με κάρτα. Ας πούμε επίσης ότι είναι τόσες οι αγορές του σε "ipad" (ή άλλα προϊόντα) που φοβάται ότι θα "χτυπήσει καμπανάκι". Τι θα κάνεις πρώτα ???

Εγώ στη θέση του Τάκη το 1ο πράγμα που θα σκεφτόμουν είναι να περιορίσω όσο το δυνατό άλλες αγορές που θα αθροιστούν. Έτσι ας πούμε αν αγόραζα τώρα κάτι με απόδειξη (πχ ρούχα, ένα τραπέζι σε εστιατόριο, αν φέρω έναν μάστορα) με τη λογική ότι θα βάλω την απόδειξη στην δήλωσή μου τώρα μπορεί και να μη το κάνω και να χαθεί από εκεί κάτι. Θα περιορίσει δηλαδή ο Τάκης την λήψη αποδείξεων στο βέλτιστο γι’ αυτόν επίπεδο.

Αλλά ας πούμε ότι δεν αλλάζει αυτό, ότι πριν δεν έκοβα καμία απόδειξη γι αυτό το λόγο ή ότι τέλος πάντων είναι άσχετο ζήτημα και ας πούμε ότι επειδή είμαι πατριώτης δεν αγοράζω το ipad από κάποιο eshop του εξωτερικού με μια giftcard/paypal klp (και άρα να χάσει και ο μαγαζάτορας) ή ότι το αποτελεσματικό ελληνικό κράτος είναι ικανό να παρακολουθήσει τις συναλλαγές μου παγκόσμια. Ας κάνουμε ένα μικρό brainstorming:

Όπως το βλέπω πχ

-       Αν οι «Τάκηδες» είναι πολλοί και το κίνητρό τους πολύ ισχυρό, άρα και η “μπίζνα” σημαντική (= ο Τάκης αγοράζει 12.000 του «αφορολογήτου» σε ipads τον χρόνο), η λογική λέει ότι θα δημιουργηθεί μια «παρα-αγορά» ipads … αν είναι λίγοι δεν αξίζει το κόπο το μέτρο

-       Όπου είναι δυνατό θα κόβονται πολλαπλές αποδείξεις (πχ αν ο τάκης αντί για ipad γούσταρε κάτι που μπορεί να «κοπεί» σε πολλά μικρότερα)

-       Η έστω μικρή αυτή δια νόμου επιβεβλημένη προμήθεια της τράπεζας είναι στην ουσία ένας φόρος … κάθε φόρος δημιουργεί αναποτελεσματικότητες

Και άλλα

* btw :

Τον τάκη θα έπρεπε να τον "τσακώσουν" οι ελεγκτές, αν είναι να κάνουμε το skynet γιατί δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους επειδή δε λειτουργεί ο μηχανιμός ελέγχου

1- Τι σε κάνει αισιόδοξο ότι θα λειτουργήσει ο άλλος μηχανιμός

2- Δε θα πρέπει να απολυθούν ως μη έχοντες αντικέμινο πλέον ή ως αναποτελεσματικοί?

Ε, σε αυτο το θεμα δεν φταιει το συστημα καρτων, αλλα καποιος αλλος.... :ph34r:

Ναι ΟΚ αλλά αυτό δεν είναι λογική ...

στη τελική και ο άλλος τμήμα της αλυσίδας της κάρτας είναι ... .δεν λειτουργούν οι κάρτες μόνες τους ... δεν είπε κανεις ότι φτάινε να μόρια πλαστικού πάνω στη κάρτα.

Κάθε υπηρεσία κρίνεται στο σύνολό της και στη πράξη , όχι πως και ΕΑΝ ήταν ΕΤΣΙ και ΑΝ ήταν όλοι computeράδες ... δε λύνουμε ασκήσεις σε διαγώνισμα όταν αποφασίζουμε πως θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ένα καθημερινό σύστημα.

Σωστο μετρο. Μακαρι καρτουλα για ολα.

Πας καφετερια ποσο κανουν, παρε καρτα οχι οτι δεν γινεται και σημερα αλλα να ειναι υποχρεωτικο.

\Ακομα και του καθενα τον καφε αμα δεν κερναει πχ. ενας την παρεα του ας χτυπαει 4-5 διαφορετικες καρτες με ενα φορητο μηχανημα, ουτε ρεστα ουτε θα σου φερω κτλπ.

Αμα θελουν tip να αφησουν να της λενε το ποσο και να τους το δειχνει για επιβεβαιωση.

1. Έχεις δουλέψει ποτέ γκαρσόνι ?

2. Εαν προτείνεις αυτό υποχρεωτικά, ποιά θα είναι η χρησιμότητα των μετρητών ? δε θα πρέπει να καταργηθούν να μη χαλάμε και χαρτί?

Δημοσ.

Ναι ΟΚ αλλά αυτό δεν είναι λογική ...

στη τελική και ο άλλος τμήμα της αλυσίδας της κάρτας είναι ... .δεν λειτουργούν οι κάρτες μόνες τους ... δεν είπε κανεις ότι φτάινε να μόρια πλαστικού πάνω στη κάρτα.

Κάθε υπηρεσία κρίνεται στο σύνολό της και στη πράξη , όχι πως και ΕΑΝ ήταν ΕΤΣΙ και ΑΝ ήταν όλοι computeράδες ... δε λύνουμε ασκήσεις σε διαγώνισμα όταν αποφασίζουμε πως θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ένα καθημερινό σύστημα.

O ΄΄αλλος΄΄ ομως το μονο που εχει να κανει ειναι να σπαταλησει κατι λιγοτερο απο 1 second για να πατησει το κουμπι και να γινει η πληρωμη μεσω καρτας....

Αν και αυτο ειναι τοσο δυσκολο, τι να πω..... :shock:

Σε ορισμενα καταστηματα λιανικης στη ΝΥ και στο Ldn, ουτε καν χρειαζεται να πατησει το κουμπι, απλα περνας την καρτα απο πανω ή την βαζεις στο ματζαφλικι και αναγνωριζεται αυτοματα η πληρωμη μεσω καρτας.

Το βασικο θεμα απο οτι εχω καταλαβει ειναι οτι τετοια συστηματα στην Ελλαδα θα αργησουν πολυ να ερθουν και ακομα δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι τοσο δυσκολο.....  αντι να κανουμε την ζωη ευκολοτερη οπως ειναι σε αρκετες χωρες του κοσμου, εμεις επιμενουμε παλαιομοδιτικα....

Δημοσ.

O ΄΄αλλος΄΄ ομως το μονο που εχει να κανει ειναι να σπαταλησει κατι λιγοτερο απο 1 second για να πατησει το κουμπι και να γινει η πληρωμη μεσω καρτας....

Σε ορισμενα καταστηματα λιανικης στη ΝΥ και στο Ldn, ουτε καν χρειαζεται να πατησει το κουμπι, απλα περνας την καρτα απο πανω ή την βαζεις στο ματζαφλικι και αναγνωριζεται αυτοματα η πληρωμη μεσω καρτας.

Το βασικο θεμα απο οτι εχω καταλαβει ειναι οτι τετοια συστηματα στην Ελλαδα θα αργησουν πολυ να ερθουν και ακομα δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι τοσο δυσκολο.....  αντι να κανουμε την ζωη ευκολοτερη οπως ειναι σε αρκετες χωρες του κοσμου, εμεις επιμενουμε παλαιομοδιτικα....

Συγκρίνεις Νέα Υόρκη και Λονδίνο με Ελλάδα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη κλπ;

Υποτίθεται πάντως ότι στις νέες ανέπαφες κάρτες της εθνικής για μέχρι 25 ευρώ συναλλαγή δεν χρειάζεσαι pin. Το μόνο μηχάνημα όμως για ανέπαφες συναλλαγές που έχω δεί ήταν στο εκτπωτικό χωριό McArthurglenn αλλά δεν είχα τη μαζί.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι γιατί στο athens δεν έχουμε ανέπαφες συναλλαγές

Πόσο μπροστά ζείτε/ζούνε εκεί στα εξωτερικά!

Δημοσ.

Συγκρίνεις Νέα Υόρκη και Λονδίνο με Ελλάδα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη κλπ;

Aντε Ιταλια.....  :P

Δεν εκανα συγκριση βρε, απλα ηθελα να τονισω οτι ειναι πολυ απλο αυτο με την καρτα, σε συναρτηση με αυτο που ειπε ο DrLo για αυτον που ''χειριζεται'' το ματζαφλικι.  :-)

Δημοσ.

Τώρα τι το απλό ακουμπάς την κάρτα στο μηχανηματάκι και η πληρωμή σου ολοκληρώθηκε,ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΡΤΑ.

Betaalpas_en_logo_contactloos_betalen_-_

• Like 1
Δημοσ.

Ως σχεδιαστής προϊόντων που λες πως είσαι θα πρέπει να ξέρεις καλύτερα από εμάς ότι ρόλο δε παίζει πως έχει "υπολογίσει" ο δημιουργός πως πρέπει να χρησιμοποιεί ο χρήστης ένα προϊόν αλλά πως πραγματικά το κάνει ... όπως πολύ γραφικά δείχνει η γνωστή πλέον φωτο

Επίσης καλό είναι να μη σκεφτόμαστε μόνο μα βάση τι βρίσκουμε ΕΜΕΙΣ βολικό και να μη σκεφτόμαστε με ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ τύπο πελάτη χρήστη προϊόντος/υπηρεσίας. Κανείς δεν είπε ότι οι κάρτες δεν είναι ευκολία για πολλούς, απλά λέμε ότι δε μπορεί να είναι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ επιλογή..

Το σχόλιο για την ΝΥ το κρίνω άστοχο, μιλάμε πως θα εφαρμοστεί κάτι ΕΔΩ και ΤΩΡΑ (όχι σε κάποιο άλλο περιβάλλον ή χρόνο). Γιατί με την ίδια λογική αν κάτι λειτοργεί παντού όπως στην ΝΥ (που επίσης δεν είναι υποχρεωτική η κάρτα) θα έπρεπε να λειτουργεί και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

• Like 1
Δημοσ.

1. Έχεις δουλέψει ποτέ γκαρσόνι ?

2. Εαν προτείνεις αυτό υποχρεωτικά, ποιά θα είναι η χρησιμότητα των μετρητών ? δε θα πρέπει να καταργηθούν να μη χαλάμε και χαρτί?

1.Εχω δουλεψει γκαρσονι και μου την εδινε οταν ο γαλλος,γερμανος, ελληνας, αγγλος ή αθηναιος :-D ζηταγε αποδειξη απο μενα και δεν του ειχα φερει γιατι το αφεντικο ελεγε επιλεκτικα οι αποδειξεις αμα δεις κανεναν κουστουματο ή περιεργο.

Οι πελατες εμενα κοιτουσαν σαν τον "τακη" που λεμε και στα παραδειγματα, με αποτελεσμα no tip.

2. Τα μετρητα θα ειναι χρησιμο αμα θελω να παρω κανενα οπλο στην μαυρη αγορα απο τον Ιγκορ στη Βουλγαρια, κανενα ναρκωτικο κτλπ.

Θελω να τα βαζουν στον serial number μου (στην καρτα δλδ) και μεσω εφαρμογης να μου λεει ποσα εβγαλα την ταδε ωρα μεσω log.

θα τα εσπαγε!!!

Δημοσ.

Ως σχεδιαστής προϊόντων που λες πως είσαι θα πρέπει να ξέρεις καλύτερα από εμάς ότι ρόλο δε παίζει πως έχει "υπολογίσει" ο δημιουργός πως πρέπει να χρησιμοποιεί ο χρήστης ένα προϊόν αλλά πως πραγματικά το κάνει ... όπως πολύ γραφικά δείχνει η γνωστή πλέον φωτο

Επίσης καλό είναι να μη σκεφτόμαστε μόνο μα βάση τι βρίσκουμε ΕΜΕΙΣ βολικό.

Το σχόλιο για την ΝΥ το κρίνω άστοχο, μιλάμε πως θα εφαρμοστεί κάτι ΕΔΩ και ΤΩΡΑ (όχι σε κάποιο άλλο περιβάλλον ή χρόνο). Γιατί με την ίδια λογική αν κάτι λειτοργεί παντού όπως στην ΝΥ (που επίσης δεν είναι υποχρεωτική η κάρτα) θα έπρεπε να λειτουργεί και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Δεν ειναι ευχρηστο και πανευκολο δηλαδη το contactless συστημα ?

O καθε σχεδιαστης δεν του κατεβαινει ετσι μια ιδεα και την υλοποιει εννοειται.... πρωτα περναει ολο το πραγμα απο S&D και επειτα ξεκιναει.....  Για ολα τα προιοντα υσχυει αυτο, απο ενα μολυβι, μεχρι ενα διαστημοπλοιο.

To θεμα ειναι οτι δεν το βρισκω μονο εγω βολικο, αλλα εκατομμυρια ατομα ανα τον κοσμο...

Εσενα δηλαδη, δεν σε βολευει να μην κουβαλας cash και παντου να πληρωνεις με contactless ?

tip: υπηρξα product designer, αλλα πλεον εχουμε ανεβει level σε bigger stuff... :-)

Δημοσ.

Μονο που δεν σκεφτηκαν οτι τα μικρα νησια εχουν πολυ κακο internet με απειρες διακοπες στις συνδεσεις. Πώς θα δουλευουν τα μηχανακια των καρτων αν γινει αυτο; Με 3g που δεν υπαρχει;

Μακαρι παντως να γινει παντου.

Μαζι με αυτο, πρεπει να υπολογισουμε οτι τα περισσοτερα μηχανακια που ειναι ηδη εγκατεστημενα, λειτουργουν ακομη με απλη τηλεφωνικη γραμμη (κανουν κληση με κλασικο μοντεμ). Εκει να δεις ταχυτητες...

Δημοσ.

Επίσης καλό είναι να μη σκεφτόμαστε μόνο μα βάση τι βρίσκουμε ΕΜΕΙΣ βολικό και να μη σκεφτόμαστε με ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ τύπο πελάτη χρήστη προϊόντος/υπηρεσίας. Κανείς δεν είπε ότι οι κάρτες δεν είναι ευκολία για πολλούς, απλά λέμε ότι δε μπορεί να είναι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ επιλογή..

Οπως εχω ξαναναφερει στο thread, δεν ειπα να καταργηθουν τα μετρητα.... αλλα να προωθηθουν οι καρτες...... :-)

Στην Ελλαδα μονο τα μετρητα ξερουν...... βλεπουν καρτα και χλωμιαζουν...... δεν ειναι λογικο....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...