Scullbag Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Καλησπέρα!Το θέμα μου είναι το εξής, θέλω να παραγγείλω ένα δοκίμιο το οποίο έχει εκδοθεί στην Αμερική και δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν είναι καταχωρημένο σε καμία λίστα στα μεγάλα βιβλιοπωλεία.Επειδή δεν έχω τη δυνατότητα να το παραγγείλω μέσω ίντερνετ. Ξέρετε αν γίνεται να το παραγγείλω μέσω κάποιου βιβλιοπωλείου, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν το έχουν φέρει ποτέ?Μπορεί να είναι ηλίθια η ερώτηση αλλά δεν μου έτυχε ποτέ αντίστοιχο περιστατικό και δεν έχω γνώση του πως λειτουργούν οι συνεργασίες των βιβλιοπωλείων με τους εκδοτικούς ή με άλλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων του εξωτερικού. Αν γνωρίζει κανείς ας μοιραστεί τη γνώση του μπας και βγάλω άκρη!
Iris_89 Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Στα Public γίνεται αυτό. Έψαχνα ένα συγκεκριμένο βιβλίο -ιατρικό- και μου είπαν πως αν τους πω ποιο είναι θα το παραγγείλουν εκείνοι. 1
haris_216 Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Έχοντας εργασθεί αρκετά χρόνια σε μεγάλο βιβλιοπωλείο με αρκετά μεγάλο τμήμα παραγγελιών από εξωτερικό για πελάτες να σου πω ότι αν και σαφώς γίνεται να το παραγγείλεις το markup (ουσιαστικά το περιθώριο κέρδους) για τα βιβλία των ατομικών παραγγελιών είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα βιβλία που θα βρεις στο ράφι. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η εξάπλωση του ιντερνετ μαζί με amazon, κλπ έχει περιορίσει λίγο τις extreme καταστάσεις που υπήρχαν παλαιότερα αλλά και πάλι υπάρχει διαφορά. Αν και ήδη έχεις αναφέρει ότι δεν παίζει να το πάρεις ιντερνετικά θα σου έλεγα να το ψάξεις μήπως και πχ κάποιος φίλος σου θα μπορούσε να το κάνει για σένα (και τον κερνάς την διαφορά σε...σουβλάκια!!!)
Scullbag Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Αυτό δεν το περίμενα. Βέβαια τώρα που το λες έχει μια λογική (ειδικά τις εποχές που δεν υπήρχε το ίντερνετ, σαφώς και αυτή η διαδικασία έφερνε μεγαλύτερα κέρδη στα βιβλιοπωλεία, όχι μόνο επειδή ήταν ο αναγκαίος μεσάζοντας για να φτάσει το βιβλίο στα χέρια του πελάτη, αλλά και επειδή δεν υπήρχε η πληροφόρηση που υπάρχει σήμερα μέσω ίντερνετ οπότε ήταν και μεγαλύτερη η ζήτηση βιβλίων).Μου δημιουργείς όμως την εξής απορία: προς τι η πρόσφατη (νομίζω) μόδα που έχουν τα μεγάλα βιβλιοπωλεία να αλλάζουν όλο το στοκ από τα ράφια τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο? Αυτό μοιάζει να είναι η απόλυτη χασούρα, και για το βιβλιοπωλείο αλλά και για τον εκδοτικό...
haris_216 Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Αν νομίζεις ότι αυτό που λες είναι χασούρα να σου περιγράψω μια άλλη τακτική. Το Χ βιβλιοπωλείο έχει αγοράσει από τον Ψ εκδοτικό οίκο του εξωτερικού κάποια βιβλία. Τα βιβλία αυτά δεν πουλήθηκαν για κάποιο λόγο (δεν υπήρξε ενδιαφέρον, βγήκε νεότερη έκδοση, κλπ). Τότε το βιβλιοπωλείο ζητάει να τα επιστρέψει και να πιστωθεί για το ποσό. Νομίζεις ότι τα βάζει σε μια κούτα και τα στέλνει πίσω; Όχι. Είτε σκίζει τα εξώφυλλα, είτε σκίζει τις πρώτες εσωτερικές σελίδες (του τίτλου μαζί με το ISBN) και επιστρέφει αυτά στον εκδοτικό οίκο. Ο λόγος; Το βιβλίο χωρίς εξώφυλλο ή εσωτερική σελίδα τίτλου δεν μπορεί (απαγορεύεται) να πουληθεί κι έτσι πετιέται και οι δύο εμπλεκόμενοι (βιβλιοπωλείο, εκδοτικός) γλυτώνουν τα έξοδα αποστολής τα οποία είναι μεγάλα αφού, ως γνωστόν, το βιβλίο είναι αρκετά βαρύ σαν προϊόν. Έτσι αντί να επιστραφούν 100 βιβλία που μπορεί να ζυγίζουν 40 κιλά, επιστρέφονται 100 ή 200 σελίδες με βάρος (και κόστος) ελάχιστο. (αν έχεις γνωστό σε βιβλιοπωλείο με ξένα βιβλία μπορεί να αποκτήσεις δωρεάν εδνιαφέροντα βιβλία που κανονικά θα κατέληγαν στον κάδο) 1
Scullbag Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Πόνεσε αυτό. Αυτή η τακτική ισχύει μόνο για τους εκδοτικούς του εξωτερικού? Γιατί καλά να ναι penguin, πολύ που τους νοιάζει, με τους ελληνικούς εκδοτικούς τι γίνεται? Αυτοί υποτίθεται ότι λόγο περιορισμένου αναγνωστικού κοινού (σε σχέση με τους αγγλόφωνους) τυπώνουν λίγα βιβλία και μάλιστα με μια Α ποιότητα χαρτιού, δεσίματος κ.τ.λ. Δεν είναι ουσιαστικά αυτοκτονία να ξεφορτώνονται όσα βιβλία δεν πουλάνε με τέτοιες διαδικασίες?P.S Μάλλον ήρθε η ώρα να αναθερμάνω τις σχέσεις μου με εκείνη τη φίλη που έπιασε δουλειά στα public
haris_216 Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Δημοσ. 8 Μαΐου 2015 Δυστυχώς μόνο με τους οίκους εξωτερικού (και όχι όλους) για ευνόητους λόγους (κόστος επιστροφών και ποιος θα το "φεσωθεί").
dacourt Δημοσ. 9 Μαΐου 2015 Δημοσ. 9 Μαΐου 2015 Αν νομίζεις ότι αυτό που λες είναι χασούρα να σου περιγράψω μια άλλη τακτική. Το Χ βιβλιοπωλείο έχει αγοράσει από τον Ψ εκδοτικό οίκο του εξωτερικού κάποια βιβλία. Τα βιβλία αυτά δεν πουλήθηκαν για κάποιο λόγο (δεν υπήρξε ενδιαφέρον, βγήκε νεότερη έκδοση, κλπ). Τότε το βιβλιοπωλείο ζητάει να τα επιστρέψει και να πιστωθεί για το ποσό. Νομίζεις ότι τα βάζει σε μια κούτα και τα στέλνει πίσω; Όχι. Είτε σκίζει τα εξώφυλλα, είτε σκίζει τις πρώτες εσωτερικές σελίδες (του τίτλου μαζί με το ISBN) και επιστρέφει αυτά στον εκδοτικό οίκο. Ο λόγος; Το βιβλίο χωρίς εξώφυλλο ή εσωτερική σελίδα τίτλου δεν μπορεί (απαγορεύεται) να πουληθεί κι έτσι πετιέται και οι δύο εμπλεκόμενοι (βιβλιοπωλείο, εκδοτικός) γλυτώνουν τα έξοδα αποστολής τα οποία είναι μεγάλα αφού, ως γνωστόν, το βιβλίο είναι αρκετά βαρύ σαν προϊόν. Έτσι αντί να επιστραφούν 100 βιβλία που μπορεί να ζυγίζουν 40 κιλά, επιστρέφονται 100 ή 200 σελίδες με βάρος (και κόστος) ελάχιστο. (αν έχεις γνωστό σε βιβλιοπωλείο με ξένα βιβλία μπορεί να αποκτήσεις δωρεάν εδνιαφέροντα βιβλία που κανονικά θα κατέληγαν στον κάδο) έξυπνο..!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα