Pa0ki Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 σε καταλαβαίνω απόλυτα....αυτό έχει καταλάβει και "ο δικός μου", οτι δεν μου το επιτρέπει η οικονομική μου κατάσταση να απευθυνθώ σε δικηγόρο, ξέρω ότι η επιθεώρηση απλά θα κάνει συστάσεις ή θα συντάξει μια έκθεση χωρίς να πάρει θέση. Παίρνει θέση
insomnia888 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Ήσουν υπάλληλος γραφείου μου λες οπότε πράγματι δεν υπάγεται ο τομέας στα ελ επαγγέλματα. Δεν έγινε πρόσληψη όμως, δεν υπογράφηκε δηλαδή σύμβαση εργασίας όταν έπιασες δουλειά εκεί;;; Το δελτίο είναι άκυρο εφόσον εκδίδεται εξοφλητική αναφορά. Δεν έγινε καμία πρόσληψη, η συμφωνία ήταν προφορική. Για κάποιο διάστημα μας είχε στείλει και σπίτια μας να εργαζόμαστε από εκεί με εταιρικό υπολογιστή, εταιρικά κινητά, skype, ώστε αν γινόταν έλεγχος στο γραφείο να μην μας βρει κανείς. Τί εννοείς οτι το δελτίο είναι άκυρο? Τί είναι η εξοφλητική αναφορά?
sargio01 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Το κακό είναι πως η επιθεώρηση εργασίας από μόνη της δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα στον εργοδότη. Μόνο συστάσεις μπορεί να του κάνει για να συμμορφωθεί επειδή δεν είναι νόμιμος στις υποχρεώσεις του απέναντι στον εργαζόμενο. Μου έχει τύχει να πάω τον εργοδότη στην επιθεώρηση εργασίας επειδή με απέλυσε και αρνήθηκε να με αποζημιώσει, επίσης αρνήθηκε να μου δώσει το πρωτότυπο της απόλυσης που υπέγραψα (με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω αίτηση για ταμείο ανεργίας) και ενώ στην επιθεώρηση εργασίας ο δικηγόρος του τους διαβεβαίωσε πως όλα θα λυθούν ομαλά, με το που πέρασα από το γραφείο με έβριζαν και αρνήθηκαν να με αποζημιώσουν και πάλι. Μόνο με δικηγόρο θα βγάλεις άκρη... δυστυχώς πολλοί εργοδότες βασίζονται στο ότι ο εργαζόμενος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να προσλάβει δικηγόρο (όπως στην περίπτωσή μου) και συμπεριφέρονται έτσι. σε καταλαβαίνω απόλυτα....αυτό έχει καταλάβει και "ο δικός μου", οτι δεν μου το επιτρέπει η οικονομική μου κατάσταση να απευθυνθώ σε δικηγόρο, ξέρω ότι η επιθεώρηση απλά θα κάνει συστάσεις ή θα συντάξει μια έκθεση χωρίς να πάρει θέση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εργαζόμενοι ΔΕΝ γράφονται στα σωματεία τους!! Τα σωματεία και σε καθοδηγούν σε τέτοιες περιπτώσεις και σου προσφέρουν νομική υποστήριξη... έλεος πια με την καραμέλα του ότι δεν χρειάζονται τα συνδικάτα!!! edit: Παααα ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ;;; ( ) Την πάτησες! Είναι δυνατόν να ξεκινάς να δουλεύεις και να μην ξέρεις τα βασικά;; Για να δουλέψει κάποιος έμμισθος, πρέπει να υπογραφεί σύμβαση εργασίας("συμβόλαιο" με τους όρους της απασχόλησης, υποχρεώσεις και δικαιώματα δηλαδή). Αυτή η σύμβαση, κατοχυρώνει ΚΑΙ στις δυο πλευρές το ότι δεν θα πάει κάτι στραβά κατά το διάστημα που ισχύει. Στην περίπτωση ατασθαλείας ή αθέτησης των όρων της σύμβασης, αυτή καταγγέλεται στην επιθεώρηση εργασίας. Για να καταλάβεις για τι πράγμα μιλάω, είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που τόσος ντόρος γίνεται μεταξύ ΣΕΒ και ΠΑΜΕ... Η ώρα είναι 12:20, προλαβαίνεις άνετα να πας στο σωματείο σου και να αναφέρεις το θέμα σου. Εκεί θα σου πούν και το τι μπορείς να κάνεις... Site: Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων edit 2: Εφόσον μιλάμε για έμμισθη εργασία σε συγκεκριμένη έδρα, δεν ισχύει η έκδοση και υπογραφή δελτίου (στην εργασιακή ορολογία, εννοούμε το δελτίο παροχής υπηρεσιών) για το συγκεκριμμένο έξοδο του εργοδότη και έσοδο του υπαλλήλου. Εξοφλητική αναφορά είναι το χαρτί που ενημερώνει τον μισθωτό για τις αποδοχές που είχε για τον τελευταίο μήνα απασχόλησης, εκδίδεται αμέσως μετά απο την μισθοδοσία και παραδίδεται απο το λογιστήριο της εταιρίας που εργάζεσαι...
liopyr Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Έχει κανονιστεί συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας σε λίγες μέρες και σήμερα με πήρε κάποιος δικηγόρος του τύπου. Δεν μου έκανε καμία αναφορά σε ΟΑΕΕ αλλά με απείλησε οτι αν δεν αποσύρω την καταγγελία...το αφεντικό θα μου κάνει μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή...θίχτηκε! Στην ερώτησή μου ποιός ο λόγος να με απειλεί αφού πιστεύει οτι θα θριαμβεύσει και θα την βγάλει καθαρή στο ραντεβού με την επιθεώρηση εργασίας και με το ΙΚΑ, μου απάντησε οτι ο πελάτης του είναι ενοχλημένος. Ο τύπος που σε πήρε τηλέφωνο μάλλον ο μπατζανάκης του ο τυρέμπορας από την Κοζάνη είναι, δικηγόρος που να μην ξέρει τι σημαίνει συκοφαντική δυσφήμιση δύσκολο μου φαίνεται. 1
insomnia888 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Αυτό συμβαίνει γιατί οι εργαζόμενοι ΔΕΝ γράφονται στα σωματεία τους!! Τα σωματεία και σε καθοδηγούν σε τέτοιες περιπτώσεις και σου προσφέρουν νομική υποστήριξη... έλεος πια με την καραμέλα του ότι δεν χρειάζονται τα συνδικάτα!!! edit: Παααα ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ;;; ( ) Την πάτησες! Είναι δυνατόν να ξεκινάς να δουλεύεις και να μην ξέρεις τα βασικά;; Για να δουλέψει κάποιος έμμισθος, πρέπει να υπογραφεί σύμβαση εργασίας("συμβόλαιο" με τους όρους της απασχόλησης, υποχρεώσεις και δικαιώματα δηλαδή). Αυτή η σύμβαση, κατοχυρώνει ΚΑΙ στις δυο πλευρές το ότι δεν θα πάει κάτι στραβά κατά το διάστημα που ισχύει. Στην περίπτωση ατασθαλείας ή αθέτησης των όρων της σύμβασης, αυτή καταγγέλεται στην επιθεώρηση εργασίας. Για να καταλάβεις για τι πράγμα μιλάω, είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που τόσος ντόρος γίνεται μεταξύ ΣΕΒ και ΠΑΜΕ... Η ώρα είναι 12:20, προλαβαίνεις άνετα να πας στο σωματείο σου και να αναφέρεις το θέμα σου. Εκεί θα σου πούν και το τι μπορείς να κάνεις... [link=http://www.oiye.gr/]Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων[/lin Δεν νομίζω οτι έχει νόημα να συνταχθεί σύμβαση εργασίας που να λέει οτι ένας εργαζόμενος θα εργάζεται με συγκεκριμένο ωράριο ως υπάλληλος δεχόμενος εντολές για το πώς θα κάνει την εργασία του χωρίς η εταιρεία να είναι υποχρεωμένη να τον ασφαλίσει.... αυτό θα ήταν θηλιά για τον εργοδότη. Η συμφωνία μπορεί να είναι γραπτή ή προφορική. Το ζουμί είναι οτι δεν έγινε αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ και φυσικά ούτε ασφάλιση στο ΙΚΑ. Θα μου πεις γιατί δέχτηκα? Επειδή όλοι γνωρίζουμε οτι οι δουλειές σήμερα στον τόπο μας είναι είδος υπό εξαφάνιση και η εναλλακτική λύση ήταν να μαζεύω γόπες από το δρόμο. Και τώρα που εγώ απαιτώ ένσημα, δώρα/επιδόματα, υπερωρίες ο εργοδότης θα προσπαθήσει να με παρουσιάσει ως ελεύθερο επαγγελματία...δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρει, και φυσικά μου πετάει και απειλή για μήνυση επειδή τον.... έθιξα...
sargio01 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Μα ρε φίλε, γι αυτό δεν υπογράφηκε σύμβαση!! Γιατί ήξερε ότι ΔΕΝ θα πάρεις ένσημα, δώρα κλπ!!!! Εσύ δεν το 'ξερες και έπαιρνες τον ύπνο του δικαίου... Το κόλλημά του είναι τα ένσημα, τα δώρα κλπ, ΑΝ δεν ήταν θα υπογράφατε σύμβαση. Σε μια σύμβαση εργασίας, συνήθως οι υποχρεώσεις του εργοδότη αναφέρονται στο ποσό του μισθού που συμφωνήσατε να παίρνεις για την δουλειά που κάνεις, τα ένσημα, τα δώρα που θα εισπράτεις, τα επιδόματα κλπ, όχι στο πως θα σκουπίζεις! Σε εκλιπαρώ, πήγαινε στο σωματείο σου να συζητήσεις. Θα βοηθηθείς και στο θέμα σου.......
insomnia888 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Σε εκλιπαρώ, πήγαινε στο σωματείο σου να συζητήσεις. Θα βοηθηθείς και στο θέμα σου....... είναι πολύ καλή η ιδέα σου, θα πάω αύριο πρωί πρωί, δημοσίευσα το θέμα μου όχι μόνο επειδή χρειάζομαι τις γνώσεις, εμπειρίες, γνώμες σας και να βγάλω ένα συμπέρασμα, αλλά και για να το διαβάζουν και άλλοι που σίγουρα αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις... 1
sargio01 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Tώρα το 'πιασα! Ενώ προφορικά συμφώνησες να μην σου κολλάει ένσημα, να μην σου πληρώνει δώρα κλπ, τώρα γυρνάς και απαιτείς αυτά;;; Εδώ φίλε μου είσαι φάουλ...
DrLo Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Θα σου μιλήσω ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ. Είμαι μηχανικός. Έκανα έναρξη επαγγέλματος το 2003 όταν ξεκίνησα την 1η full-time δουλειά μου ως μηχανικός. Εμπειρία 1 Ξεκινάω να "συνεργάζομαι" με εταιρεία. - Είχα σύμβαση που η εραιτεία νόμιζε ότι την εξασφάλιζε (παροχής υπηρεσιών) - Με πλήρωνε μέσω τραπέζης - Είχα κόψει κάποια ΔΠΥ (τότε δε ίσχυε ότι κόβεις 1δετλίο/πληρωμή) που το σύνολο ήταν μεγαλύτερο από τις πληρωμές (απλά στο ένα είχα γράψει "με πίστωση") - Η σύμβαση έλεγε ένα Χ ποσό "κατ' ελάχιστο" όταν τα "σπάσαμε" ΄πήγα επιθεώρηση εργσίας, έκανα καταγγελία ας εξαρτημένης εργσίας κανονικά, έδωσα έναν πίνακα "χρωστουμένων" με βάση το πραγματικό συμφωνημένο ποσό (όχι το κατ' ελάχιστον), ΤΣΜΕΔΕ, δώρα κλπ Τα δικαστήρια τα κέρδισα Εμπειρία 2 Εργαζόμουν σε ΚΞ χωρίς σύμβαση. Όταν τα σπάσαμε έκανα την ίδια διαδικασία. Είπα εγώ τι είχαμε συμφωνήσει προφορικά. Ζήτησα τα ίδια με "1" Μάρτυρας στην δικη ήταν η μητέρα μου. Το διαστήριο το κέρδισα. Συμπέρασμα: Μη μασάς πολύ. Το ότι δεν έχεις σύμβαση δε λέει τίποτα (αντίθετα είναι υπέρ σου). Κάνε καταγγελία αν θες και πες τη δική σου θέση και υποστήριξέ το ότι υπήρχε διευθυντικό δικαίωμα άσχετα με μπλοκάκαια ξε-μπλοκάκια και παπαριές. Ίσα ίσα το ότι αυτός είχε τα μπλοκάκια μαρτυρά εξηρτημένη εγασία (ποιός ελ. επαγγελαμτίας υπογραφει σε αποδείξεις άλλου και όχι σε δικά σου παραστατικά). Δε παίζουν ρόλο αυτά. Φέρε μάρτυρες και στοιχεία που αποδεικύπουν ότι "εκτελούσες εντολές" (=ήσουν υπάλληλος). Ασε τον αυτόν να αγχωθεί ... μη νομίζεις ότι δε το ξέρουν ότι αν στριμωχτούν τα δικασ΄τηρια 99% βγαίνουν υπέρ του εργαζόμενου. Την ίδια συμβουλή μου είχαν δώσει παλαιότεροι στη δουλειά όταν τους ρώταγα και την "εμπειρία 1" που για μένα τότε έμοιαζε "χαμένη υπόθεση" ... μου λέγανε, το διακστήριο στο τέλος θα το κερδίσεις ... λεφτά δε θα πάρεις γιατί η εταιρεία έχει φουντάρει (όπως και έγινε). Στα σεμιναρια που καναμε, ηταν και ενα μαθημα σχετικα με τα εργασιακα δικαιωματα. Μας εκανε μαθημα μια δικηγορος, ειδικευμενη στο εργασιακο. ΚΑι σε ενα άλλο μαθημα, μια απο επιθεωρηση εργασιας. Το συμπερασμα ηταν πως αποδειξη για εναν που δουλευε μαυρα ειναι ακομα και να γνωριζει τα ενδοτερα του εργασιακου χωρου που δουλευε, μεχρι τη γειτονισσα που τον εβλεπε να πηγαινε, τον πατερα του που ηξερε οτι δουλευε εκει κλπ. Επισης, μπορει να λενε πως και ο εργαζομενος τη πληρωνει, αλλά σπανια γινεται. Αν πεσει προστιμο απο επιθεωρηση εργασιας στον εργοδοτη, τότε θα ναι σιγουρα μεγαλο της ταξης καποιων χιλιαδων ευρω. Γνωμη μου, κυνηγησε το θεμα και μη κωλωνεις στις απειλες. Δουλευες εκει μαυρα και το ξερουν και άλλοι που δουλεουν εκει μεσα. Ακριβώς αυτό. Στη 2η περίπτωση πχ το "εξαρτημένο" της εργασίας μου (πέρα από κάποια στοιχεία που είχα εγώ) το κατέθεσε η μητέρα μου που ήξερε ότι ήμουν υπάλληλος εκεί. Επίσης το πόσο είχα συμφωνήσει με τον εργοδότη μου το κατέθεσε η μηέρα μου (είχα και ένα χαρτί τρίτου επίσης). Διάλογος : - Δικαστής: Και πόσος ήταν ο μισθός του γυιού σας - Μητέρα μου : Χ - Δικαστής : Που το ξέρετε - Μητέρα μου : τον είχα ρωτήσει σε μια άσχετη στιγμή - Δικηγόρος του εγοδότη : Μα στο προηγούμενο έργο όπου είχε κόψει ΔΠΥ έπαιρνε Υ (<Χ) - Μητέρα μου : Ναι, πήρε αυξηση επειδή άλλαξε έργο. - Δικηγόρος μου : +ότι το προηγούμενο έργο είχε άλλον εργοδότη (άλλη ΚΞ) 2
insomnia888 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Tώρα το 'πιασα! Ενώ προφορικά συμφώνησες να μην σου κολλάει ένσημα, να μην σου πληρώνει δώρα κλπ, τώρα γυρνάς και απαιτείς αυτά;;; Εδώ φίλε μου είσαι φάουλ... δεν συμφώνησα κάτι τέτοιο, το αφεντικό μου είχε πει ότι έχει κάποιες δυσκολίες και τους πρώτο καιρό θα είμαι μαύρα μέχρι να ταχτοποιήσει και για ότι χρειαστώ "θα τα βρούμε". Μόλις ξεκίνησα όμως κατάλαβα οτι με δούλευε κανονικά επειδή το χρήμα έρεε με τη σέσουλα (προπληρωμές μεγάλων ποσών σε προμηθευτές κλπ.). Όταν ξεκίνησα να κάνω νύξεις πολύ ευγενικά, το ¨"θα τα βρούμε" έγινε "ετσι είναι εδώ, αν δεν σου αρέσει πες το μου να βρω άλλον στη θέση σου". Αλλά έστω και οτι ο εργαζόμενος δέχεται να μην του κολλάει ένσημα κλπ, το ΙΚΑ δίνει το φάουλ στον εργοδότη και όχι στον εργαζόμενο. Μοναδική περίπτωση να πληρώσει και ο εργαζόμενος είναι να δουλεύει μαύρα και παράλληλα να παίρνει επίδομα ανεργίας.
sargio01 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 @DrLo Eίχες τα παραστατικά και έδειξες. Συνεργάστηκες ως ελεύθερος επαγγελματίας με έναρξη επιτηδευματία κλπ όμως... σε έμμισθη υπηρεσία δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο @insomnia888 Α, άκυρο τότε το τελευταίο μήνυμα
DrLo Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 @DrLo Eίχες τα παραστατικά και έδειξες. Συνεργάστηκες ως ελεύθερος επαγγελματίας με έναρξη επιτηδευματία κλπ όμως... σε έμμισθη υπηρεσία δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο Είχα παραστατικά και σύμβαση "παροχής υπηρεσιών" Δεν είχα "πρόσληψη" Δεν μου κολλούσαν ένσημα (απλα΄είχαμε συμφωνήσει να μου πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ ---> απέδειξα ότι είχα "εξαρτημένη σχέση εργασίας" και "κέρδισα" δώρα/.αποζημείωση κλπ κλπ πρόσληψη θεωρήθηκε η προφορική συμφωνία μας και οι όροι της (=μισθός) αυτό που είχαμε συμφωνήσει και όχι αυτό που αναγραφόταν ως "κατ' ελάχιστον" στη σύμβαση. Η εταιρεία "νόμιζε" ότι συνεγαζομουν ως ελέυθερος επαγγελαμτίας πράγμα που δε δέχθηκε το δικαστήριο. Το ότι υπάρχουν ΔΠΥ δε σημαίνει ότι δεν είσαι "έμμισθος". Ίσα ίσα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να το αποδικνούουν (όταν πχ κόβονται σε τακτά χρονικά διασ΄τηματα) 1
insomnia888 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Ο τύπος που σε πήρε τηλέφωνο μάλλον ο μπατζανάκης του ο τυρέμπορας από την Κοζάνη είναι, δικηγόρος που να μην ξέρει τι σημαίνει συκοφαντική δυσφήμιση δύσκολο μου φαίνεται. το θέμα είναι αν και μίλαγε πολύ δικηγορίστικα, με ρητορική κλπ, μου επανέλαβε και το επίθετό του, αλλά δεν βρήκα κάτι με το όνομα του στα μέλη του ΔΣΑ ή του ΔΣ Πειραιά, που αναρτώνται online, οπότε αυτό μου πέρασε και μένα από το μυαλό...αλλά έμεινε η απειλή μηνύσεων.
sargio01 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Δημοσ. 12 Μαΐου 2015 Είχα παραστατικά και σύμβαση "παροχής υπηρεσιών" Δεν είχα "πρόσληψη" Δεν μου κολλούσαν ένσημα (απλα΄είχαμε συμφωνήσει να μου πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ ---> απέδειξα ότι είχα "εξαρτημένη σχέση εργασίας" και "κέρδισα" δώρα/.αποζημείωση κλπ κλπ πρόσληψη θεωρήθηκε η προφορική συμφωνία μας και οι όροι της (=μισθός) αυτό που είχαμε συμφωνήσει και όχι αυτό που αναγραφόταν ως "κατ' ελάχιστον" στη σύμβαση. Η εταιρεία "νόμιζε" ότι συνεγαζομουν ως ελέυθερος επαγγελαμτίας πράγμα που δε δέχθηκε το δικαστήριο. Το ότι υπάρχουν ΔΠΥ δε σημαίνει ότι δεν είσαι "έμμισθος". Ίσα ίσα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να το αποδικνούουν (όταν πχ κόβονται σε τακτά χρονικά διασ΄τηματα) Αυτή την ιδιαιτερότητα δεν την ήξερα. Οπότε λογικά και ο insοmnia888 αν προσκομίσει τα "δελτία", κάτι να μπορεί να γίνει... Παρ' όλα αυτά θεωρώ πως έπαιξε τον ρόλο της και η ιδιότυπη σύμβασή σας. Πιθανών να μετρήσει για τον ts η μαρτυρία των συναδέλφων του, που δύσκολα θα δεχθεί κάποιος ενώ είναι ακόμα εργαζόμενος. Γενικά για 'μένα το ζουμί στην περίπτωση που κάποιος πρόκειται να εργαστεί για πρώτη φορά στην ζωή του ή απλά να ξεκινήσει σε νέο τομέα ή κλάδο, πρίν απ' όλα είναι να συζητήσει το θέμα του με το αντίστοιχο σωματείο για ενημέρωση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα