Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα παιδιά,

Μόλις τελείωσα το 3ο έτος σε σχολή πληροφορικής του ΕΚΠΑ και ξεκίνησα πρακτική σε ένα software startup ως developer με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 290 ευρω/μήνα για 3 μήνες. Ο εργοδότης μου αρχικά μου είχε υποσχεθεί επιπλεον πληρωμή και μελλοντικά μόνιμη θέση αλλά τώρα που πέρασε ένας μήνας μου τα μασάει (για την πληρωμή όχι την θέση). 

Διαβάζω στο internet ότι ο εργοδότης έχει δικαίωμα να μην πληρώσει εφ'όσον η πρακτική είναι καθαρά προς όφελος του εκπαιδευόμενου, ο supervisor ουσιαστικά διδάσκει τον εκπαιδευόμενο και ο εκπαιδευόμενος δεν παράγει έργο από το οποίο έχει οικονομικό όφελος ο εργοδότης. Έγω ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα εργαζόμουν σε ένα project απο το οποίο θα βγάλει λεφτά (και υποψιάζομαι πολλά) η εταιρία με δικές μου γνώσεις και με ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με τον supervisor παρα μόνο για την ανάθεση των tasks. 

Έχει αντιμετωπίσει κάποιος ανάλογη κατάσταση? Ξέρετε που μπορώ να απευθυνθώ;

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Παραπάνω ώρες δεν έχω κάτσει εκτός απο ένα σ/κ που δούλεψα απο το σπίτι. Εγώ σκαλώνω γιατί ο τύπος έχει οικονομικό όφελος απο τη δουλειά μου με χρήματα του κράτους και χωρις να με διδάσκει. Επίσης μου ζήτησε να υπογράψω non-disclosure agreement απο Δευτέρα

Δημοσ.

Μίλα με την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΟΑΕΔ. Μην υπογράψεις τίποτα.

Βασικό πολύ βασικό. Μήλα με αυτούς πρώτα και μην υπογραψεις τίποτα και μην δώσεις κανένα χαρτί γιατί εγώ έτσι τη πάτησα.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις guys. Θα επικοινωνήσω με επιθεώρηση εργασίας, ο ΟΑΕΔ δεν νομιζω να βοηθησει γιατί δεν είμαι απόφοιτος είμαια κόμα φοιτητής.

Βασικό πολύ βασικό. Μήλα με αυτούς πρώτα και μην υπογραψεις τίποτα και μην δώσεις κανένα χαρτί γιατί εγώ έτσι τη πάτησα.

Έχω υπογράψει ένα συμφωνητικό ανάμεσα σε εμένα και το Πανεπιστήμιο, με την εταιρία δεν έχω υπογράψει τίποτα ακόμα. Εσένα τι σου έκαναν ακριβώς για να είμαι προετοιμασμένος :P

Δημοσ.

Και εγώ το 2010-2011 είχα κάνει πρακτική μέσω ΕΣΠΑ. Έπαιρνα κάπου 300 από το ΕΣΠΑ και άλλα 300 από τον εργοδότη.

Πριν ξεκινήσω όμως ο καθηγητής που επέβλεπε τις πρακτικές μου είχε ξεκαθαρίσει ότι στις πρακτικές μέσω ΕΣΠΑ ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει έξτρα μισθό στον πρακτικάριο. Τότε μου είχε πει ότι μόνο σε πρακτική μέσω ΟΑΕΔ ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει ο εργοδότης όλο το νόμιμο μισθό του πρακτικάριου νομίζω τότε ήταν το 80% του βασικού και θα έπαιρνε κάποια λεφτά πίσω από τον ΟΑΕΔ. Στο ΕΣΠΑ ήταν στην καλή θέληση του εργοδότη.

Δημοσ.

Και εγώ το 2010-2011 είχα κάνει πρακτική μέσω ΕΣΠΑ. Έπαιρνα κάπου 300 από το ΕΣΠΑ και άλλα 300 από τον εργοδότη.

Πριν ξεκινήσω όμως ο καθηγητής που επέβλεπε τις πρακτικές μου είχε ξεκαθαρίσει ότι στις πρακτικές μέσω ΕΣΠΑ ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει έξτρα μισθό στον πρακτικάριο. Τότε μου είχε πει ότι μόνο σε πρακτική μέσω ΟΑΕΔ ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει ο εργοδότης όλο το νόμιμο μισθό του πρακτικάριου νομίζω τότε ήταν το 80% του βασικού και θα έπαιρνε κάποια λεφτά πίσω από τον ΟΑΕΔ. Στο ΕΣΠΑ ήταν στην καλή θέληση του εργοδότη.

Είχε όφελος ο εργοδότης σου απο τη δουλειά σου ή ήταν απλή εξάσκηση για σένα μόνο;

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι το αν έχει όφελος ή όχι ο εργοδότης μετράει.

Φυσικά θα έχει όφελος, αλλιώς δεν θα έβαζε την αγγελία για πρακτικάριους.

Το πνεύμα της πρακτικής είναι να έχεις και εσύ όφελος μέσα από τα projects που ασχολείσαι. Για να τα βάλεις στο βιογραφικό σου αργότερα για παράδειγμα. Μην ξεχνάς ότι η πρακτική άλλωστε είναι μέρος της εκπαίδευσης της σχολής που είσαι.

Εγώ απλά ήθελα να σου αναφέρω αυτή τη διάκριση μεταξύ πρακτικής ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ που μου είχε επισημανθεί τότε.

Η συμβουλή μου θα ήταν πριν πας στην επιθεώρηση εργασίας, να πας στη σχολή σου και να αναφέρεις το γεγονός. Μπορεί ο εργοδότης να είπε και σε αυτούς ότι θα σε πληρώνει, οπότε μπορεί να σε βοηθήσουν ή έστω να αλλάξεις εταιρία, αν για σένα είναι απαραίτητο να σε πληρώνει και ο εργοδότης.

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι το αν έχει όφελος ή όχι ο εργοδότης μετράει.

Σε ξενόγλωσσα άρθρα που διαβάζω είναι βασικός όρος του unpaid internship, επίσης το διάβασα και Link.png Site: εδώ που λέει ξεκάθαρα:

Ο μαθητευόμενος ή ο πρακτικά ασκούμενος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απασχολείται για τους παραγωγικούς σκοπούς της επιχείρησης, αλλά μόνο για την δική του τεχνική και επαγγελματική επιμόρφωση.

Το non-disclosure agreement σε τι αναφέρεται; Στο project που έχεις φτιάξει;

Ναι

Δημοσ.

Σε ξενόγλωσσα άρθρα που διαβάζω είναι βασικός όρος του unpaid internship, επίσης το διάβασα και Link.png Site: εδώ που λέει ξεκάθαρα:

Ο μαθητευόμενος ή ο πρακτικά ασκούμενος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απασχολείται για τους παραγωγικούς σκοπούς της επιχείρησης, αλλά μόνο για την δική του τεχνική και επαγγελματική επιμόρφωση.

Καλά αυτό νομίζω το λένε για να το πούνε.

Πώς ακριβώς μπορείς να "επιμορφωθείς" στο software development και να μην εμπλακείς στους "παραγωγικούς σκοπούς"; Μόνο αν απλά κάθεσαι πάνω από το κεφάλι κάποιου και βλέπεις χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο πέραν αυτού.

Η πραγματική όμως "τριβή" και επιμόρφωση θα έρθει όταν πιάσεις να κάνεις κάτι, με κάποιον να σε ελέγχει/καθοδηγεί βέβαια. Το οποίο όμως τότε σίγουρα θα οφελήσει την όποια επιχείρηση (πολύ ή λίγο ανάλογα με τη δουλειά σου.)

• Like 1
Δημοσ.

Υπάρχει σοβαρή προοπτική σε αυτή την εταιρεία; έχει και άλλους προγραμματιστές;  αμείβονται καλά;

Σε διαφορετική περίπτωση, το ερώτημα είναι ποιος τον εμποδίζει να σε απολύσει μετά από το τέλος του project και να το κρατήσει χωρίς να έχει δώσει ούτε ευρώ...

Δημοσ.

θεωρητικά αν κάνεις ό,τι κάνει και ένας άλλος υπάλληλος τότε πρέπει να σε πληρώνει όσο και τον άλλο, η πρακτική ειναι μέρος του προγράμματος σπουδών και πρέπει να έχεις ακαδημαϊκο όφελος απο αυτήν. 

Στην πράξη ελαχιστες είναι οι θέσεις πρακτικής που όντως μαθαινεις κάτι...

Δημοσ.

Καλά αυτό νομίζω το λένε για να το πούνε.

Πώς ακριβώς μπορείς να "επιμορφωθείς" στο software development και να μην εμπλακείς στους "παραγωγικούς σκοπούς"; Μόνο αν απλά κάθεσαι πάνω από το κεφάλι κάποιου και βλέπεις χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο πέραν αυτού.

Η πραγματική όμως "τριβή" και επιμόρφωση θα έρθει όταν πιάσεις να κάνεις κάτι, με κάποιον να σε ελέγχει/καθοδηγεί βέβαια. Το οποίο όμως τότε σίγουρα θα οφελήσει την όποια επιχείρηση (πολύ ή λίγο ανάλογα με τη δουλειά σου.)

Δηλαδή ουσιαστικά ο τύπος παίρνει έμμεσα χρηματοδότηση απο το κράτος για να επεκτείνει την επιχείρισή του. Εκπαίδευση δεν μου έχει κάνει καθόλου μου έδωσε ενα framework έκατσα το έμαθα και γράφω κώδικα βασισμένο στις δικές μου γνώσεις.

Να σημειώσω ότι την συγκεκριμένη εταιρία την βρήκα εγώ και εγώ τους πρότεινα το ενδεχόμενο της συγχρηματοδότησης το οποίο και δέχτηκαν. Δηλαδή υποθέτω ότι αν δεν τους το είχα προτείνει θα με είχαν τσάμπα. Βρίσκουμε δηλαδή τον φοιτητή στην ανάγκη και τον εκμεταλλευόμαστε.

Υπάρχει σοβαρή προοπτική σε αυτή την εταιρεία; έχει και άλλους προγραμματιστές;  αμείβονται καλά;

Σε διαφορετική περίπτωση, το ερώτημα είναι ποιος τον εμποδίζει να σε απολύσει μετά από το τέλος του project και να το κρατήσει χωρίς να έχει δώσει ούτε ευρώ...

Η εταιρία έχει "παράρτημα" και στην Αγγλία, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα ένας προγραμματιστής που δουλεύει remotely και δεν τον έχω δει ποτέ. Με φυσική παρουσία είμαι ο μοναδικός developer και τον προηγούμενο μήνα έβγαλα αρκετή δουλειά πάνω στο project

θεωρητικά αν κάνεις ό,τι κάνει και ένας άλλος υπάλληλος τότε πρέπει να σε πληρώνει όσο και τον άλλο, η πρακτική ειναι μέρος του προγράμματος σπουδών και πρέπει να έχεις ακαδημαϊκο όφελος απο αυτήν. 

Στην πράξη ελαχιστες είναι οι θέσεις πρακτικής που όντως μαθαινεις κάτι...

Ναι θεωρητικά εργάζομαι σαν υπάλληλος και όχι ως intern

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...