toketog Δημοσ. 19 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2015 Λοιπόν, θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Θέλω να συνδέσω ασύρματα 2 απομακρυσμένα σημεία έτσι ώστε να μπορέσω να μεταφέρω ίντερνετ απο σπίτι στο χωριό σε ένα χωράφι στο οποίο υπάρχει φ/β πάρκο. Τα σημεία έχουν οπτική επαφή και η απόσταση τους είναι στα 3.21 χλμ. Μεταξύ των σημείων δεν παρεμβάλλονται άλλα ασύρματα δίκτυα, εκτός από ένα το οποίο είναι το hotspot του δήμου του οποίο το σήμα φτάνει σε όλο το χωριό αλλά και στα χωράφια (βλέπε εικόνα παρακάτω), ωστόσο στα χωράφια το σήμα είναι λιγοστό. Οπότε δεν γνωρίζω αν θα χρειαστεί να παίξω στην μπάντα των 5 GHz, αν και δεν το νομίζω. Το δεύτερο μου πρόβλημα, είναι ο εξοπλισμός ο οποίος θα χρησιμοποιήσω. Δεν είμαι παντελώς άσχετος από δίκτυα, αλλά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στους εξοπλισμούς που δεν γνωρίζω οπότε είμαι λίγο μπερδεμένος. Για το set της Tp-Link έχω καταλήξει στο TL-WA7210N το οποίο σύμφωνα με την εταιρία είναι εξοπλισμένο με κεραία 12dBi και η ισχύς μετάδοσης ανέρχεται στα 27dBm με την εταιρία να υποστηρίζει ότι η απόσταση κάλυψης μπορεί να φτάσει στα 5+ χλμ. . Η επόμενη επιλογή, είναι της Ubiquiti και συγκεκριμένα το μοντέλο Ubiquiti NanoStation Loco M2. Σε αυτό το μοντέλο η κεραία είναι στα 8dBi (πιο μικρή σε σχέση με αυτή των Tp-Link) με την εταιρία να υποστηρίζει ότι η απόσταση κάλυψης φτάνει και εδώ στα 5+ χλμ.Έχω βρει και το Ubiquiti NanoStation Loco 2, το οποίο βρήκα μόνο σε 1 κατάστημα του skroutz και πουθενά αλλού, κάτι που με παραξένεψε). Για ρίξτε μια ματιά και σε αυτό.Το θέμα τώρα είναι ποιό από αυτά θα διαλέξω και γιατί;Ευχαριστώ προκαταβολικά
poulinos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 a.σιγουρα 5 ghz και οχι tp link για σοβαρες δουλειες.
toketog Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 <p>5 GHz λόγω απόστασης ή λόγω του Hotspot ; Εννοείται ότι τα προϊόντα της ubiquiti ειναι κλάσης ανώτερα σε σχέση με αυτά της tp-link</p>
poulinos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 οχι λογω αποστασης αφου τα 2,4 λενε οτι φτανουν πιο μακρυα στα ιδια mw αλλα: α.λογω οτι παιζουν πολλα wifi στα 2,4 ghz οποτε να μην εχεις παρεμβολες ειτε απο Hot spot ειτε απο κατι αλλο. αν και εκει ειναι καλυτερα αφου δεν ειναι αθηνα με 100000 wifi αλλα παλι καλυτερα τα 5. β.μπορεις να πας παραπανω απο τα 100mw που επιτρεπεται στα 2,4 Ghz.νομιζω επιτρεπεται μεχρι 1000mw πολυ καλυτερα τα ubiquiti ή τα Mikrotik απο τα tp link.
toketog Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 δηλαδη μπορώ σε μηχάνημα της Ubiquiti (πχ locoM2) να φτασω τα 1000mw ?
poulinos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 καποια ειναι Hp = high power.απο εκει και περα στο manual πρεπει να δεις.δεν σημαινει οτι χρειαζεται να πας υποχρεωτικα στα 1000mw για να γινει το Link.απλα το αναφερω .
toketog Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Στο πάρκο αυτη την σιτγμή υπάρχει σύνδεση cosmote 3g, για την οποία πληρώνω 25αρια κάθε μήνα. Το θέμα είναι οτι οι ανάγκες του πάρκου σε bandwith ειναι ελάχιστες...Η σύνδεση στο ίντερνετ είναι απαραίτητη για να στέλνει το dataloger τα δεδομένα απο τους Inverter σε έναν server και να μπαίνω που και που στο καταγραφικό. Φαντάσου οτι πληρώνω για 2gb που ειναι το ελαχιστο, και καταναλώνει μονο 300-400mb τον μήνα. Οπότε σκέφτηκα οτι δεν αξίζει να πληρώνω την cosmote, μιας και ουτε τα mb καταναλώνονται ούτε το δίκτυο είναι σταθερό (οι συνδέσεις-αποσυνδέσεις είναι απειρες μέσα σε μια ημέρα). Αφου λοιπόν υπάρχει οπτική επαφή με το χωριό το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να στήσω ενα λινκ και να μου δίνει λίγο ίντερνετ ενας γνωστός. Τώρα δεν ξέρω αν όντως χρειάζομαι τα 5Ghz για ενα λίνκ τέτοιου τύπου, αφού οι ανάγκες για bandwith είναι ελάχιστες. Γιατι υπάρχει και μια διαφορά στην τιμή του εξοπλισμού. Για τα 2,4 Ghz ο εξοπλισμός θα μου στοιχήσει 116€ + τα utp + τις βάσεις, ενω για τα 5Ghz 152€ + τα utp + τις βάσεις
poulinos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 τα θεωρω μικρη διαφορα τα λεφτα.αν θες καντο και σε 2,4 αλλα εγω θα προτιμουσα τα 5.
jkoukos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 To Nanostation Loco 2, είναι παλιό (και καταργημένο) μοντέλο στους 2,4GHz 11b/g (μέχρι 54Mbps) και προφανώς τους έχει ξεμείνει στοκ. Όλα τα ΑΡ που έγραψες, θα κάνουν δουλειά, αλλά καλύτερα είναι να διαλέξεις ένα με όσο το δυνατόν στενότερη δέσμη. Αυτά που ανέφερες έχουν περίπου 60° άνοιγμα εκπομπής και τζάμπα θα σκορπά στον ορίζοντα, εξασθενίζοντας την ζεύξη. Υπάρχουν ΑΡ (π.χ. Airgrid, Nanobeam κλπ) που θα σε καλύψουν καλύτερα. Λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα στους 2,4GHz, αλλά για σιγουριά θα έπαιζα στους 5GHz με 2 AirGrid M5.
toketog Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα μου; Ότι στο σπίτι που θα βάλω την μια κεραία, φοβάμαι οτι οσο πιο μεγάλη θα είναι η κεραία (στο μάτι) τόσο ποιο πολύ θα ανησυχήσουν αυτοί που μένουν στο σπίτι για ακτινοβολίες κτλ. Ενώ το Nanostation ή το Nanobeam είναι πιο compact και δεν θα τους ανησυχήσω τόσο...νομιζω..
poulinos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 α.τι ειναι αυτο στην ταρατσα?δορυφορικο πιατο . β.η ακτινοβολια ειναι μεσα στα ορια κανεις δεν μπορει να σου πει κατι.ο καθενας που οκ φοβατε με αυτα θα μας πει οτι δεν εχει και κινητο?αλλωστε ειναι κατευθυντικο.
toketog Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2015 <p>Μπερδεύτηκες, δεν μιλάω για τους γείτονες αλλα για αυτούς που θα τους βάλω την κεραία στο σπίτι και θα μου δίνουν Ίντερνετ</p>
poulinos Δημοσ. 21 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2015 α οκ.τους λες οτι ειναι κατευθυντικη οτι εκπεμπει οσο ενα ρουτερ του σπιτιου απλα βαζεις κατι κατευθυντικο για να φτασει το σημα μεχρι εκει που πρεπει.νομιζα οτι θα εμπαινε στο δικο σου σπιτι και θα εδινες μεχρι το παρκο.και οτι ειναι κατευθυντικο αρα παει προς μια κατευθυνση αρα δεν υπαρχει λογος να ανησυχουν.τωρα θα μου πεις οι αλλοι το πανε πολλες φορες με το μεγεθος την κεραιας αλλα ενταξει.υπαρχουν πολλοι ξεροκεφαλοι και ημιμαθεις που ακουσαν οτι αυτα εχουν ακτινοβολια και φοβουνται.για τα κινητα βεβαια που τα χρειαζονται ουδεν λογως ανησυχιας.
toketog Δημοσ. 21 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2015 οκ, αυτο θα τους πω...και μαλλον θα επιλέξω το Nanobeam M5-16 γιατι είναι πιο compact σε σχέση με το Airgrid και δεν θα τους ανησυχήσει τοσο πολύ το μέγεθος Πάντως, όντως μια τέτοια κεραία έχει την ίδια ακτινοβολία που έχει και μια απλη κεραία 3dbi σε ένα συνηθισμένο router ?
poulinos Δημοσ. 21 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2015 η δεσμη/ακτινοβολια ειναι κατευθυντικη λογω της antenna.οχι οτι δεν υπαρχει και καποια τριγυρω αλλα ο κυριος ογκος να το πω ετσι παει προς One direction. β.ΝΟΜΙΖΩ εχει να κανει με την ισχυ που θα βγαλει δηλαδη ποσα mw και με τα dbi της antenna.οπως βλεπω φτανει μεχρι 26 dbm και εχει gain 16dbi οποτε ναι εχει παραπανω απο ενα απλο οικιακο ρουτερ που παιζει στα 20 dbm που ειναι 100mw και 2-3 Dbi κεραια. απλα στα 5ghz επιτρεπεται μεχρι 1000 mw. 26 dbm = 400 mw οποτε εισαι μακρυα απο το οριο.δεν θα χρειαστει καν να πας στα 400mw αφου ειναι κατευθυντικη.θα μειωνεις να δεις που σε βολευει και που το Link ειναι ενταξει.No reason να ειναι στο τερμα.απλα καλο σεταρισμα διοτι λογω κατευθυντικου θα πρεπει να την σεταρεις λιγο ακριβως για να παρεις το Max. δεν ξερω πως βγαινει το συνολικο αποτελεσμα δηλαδη τα dbm μαζι με την dbi της antenna .ας πει καποιος που τα εχει καλυτερα αυτα. πχ στο tp link 5210 σε αφηνε 20dbm να βαλεις και εχει antenna 12dbi.μετα ομως απο το Firmware update για να μην ξεπερνας το νομιμο σου δινει max 8 dbm+ 12 της κεραια = 20 κανω copy paste το θεμα http://www.insomnia.gr/topic/515594-tp-link-tl-wa5210g/ οποτε τα 26 Dbm ισως να ειναι 26+16 της antenna ????η να φτανει τα 26 μαζι με αυτα της antenna? ειναι 26+16 το Max αφου τα 26 ειναι το ποσο εκπεμπει και τα 16 ειναι τα dbi της antenna 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα