Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πολλές οι σχετικές συζητήσεις και σκέψεις, ειδικά με τις εξελίξεις στον μεταναστευτικό τομέα, και επειδή έχω μαλώσει με αρκετό κόσμο για το θέμα θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις για μερικές απόψεις/σκέψεις:

Καταρχάς απ' ότι είδα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν την νοητική ικανότητα να αντιληφθούν την έννοια του ρατσισμού και εξηγώ:

Ρατσισμός: Μισώ τον Μπαρμπαμπρίλιο. Ο λόγος που το κάνω είναι ότι είναι μαύρος, κίτρινος, πράσινος με ρόζ ραβδώσεις, κατάγεται από τον Άρη, έχει 3 χέρια κτλπ. Σε περίπτωση που κάποιος διέπεται από τον ρατσισμό, μισεί και τους λαθρομετανάστες.

Η μία συμπεριφορά όμως δεν είναι απαραίτητα αλληλένδετη με την άλλη και συνεχίζω να εξηγώ:

Μίσος προς τους λαθρομετανάστες: Εκτός από την παραπάνω περίπτωση, μπορεί να μισώ τον Μπαρμπαμπρίλιο διότι αυτός χωρίς να με ρωτήσει ήρθε και εγκαταστάθηκε, έστω και προσωρινά, στο σπίτι μου. Δεν σέβεται τους κανόνες που έχω θέσει για την ορθή λειτουργεία του και επιθυμεί/απαιτεί να του παρασχεθούν, με δική μου φυσικά επιβάρυνση, τα απαραίτητα για να ζήσει. Άμεσα λοιπόν προκύπτει ότι η ανωτέρω έννοια/συμπεριφορά ουδεμία σχέση με τον ρατσισμό έχει. Το γεγονός ότι είναι διαφορετικός σωματικά ή πολιτιστικά είναι τυχαίο. Δεν με ενδιαφέρει το πως είναι, ποιός είναι και από πού προέρχεται ο Μπαρμπαμπρίλιος. Και αδερφός μου να ήταν το ίδιο μου κάνει. Συμπάσχω μεν για την κατάστασή του, αλλά δεν την προκάλεσα εγώ, και στην περίπτωση των περισσοτέρων συμπολιτών μας δεν έχω την ευχέρεια και την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσω. Το πρόβλημά μου είναι ότι αυτός δεν σέβεται τα όρια του σπιτίου μου και τους κανόνες τους οποίους έθεσα για την λειτουργία του. Άμεση συνέπεια αυτού είναι πως το "μίσος" ορισμένων συμπολιτών μας για τους λαθρομετανάστες είναι λογικό και αιτιολογημένο.

Ψευτοανθρωπισμός: Το γεγονός ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι πάνω απ' όλα και με κάθε κόστος πρέπει οι λαθρομετανάστες να βοηθηθούν είναι μια ευρέως διαδεδομένη άποψη στον ουτοπικό και ηθικό κόσμο που εξωτερικεύουμαι. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι θέμα ταμπού για έναν ηθικό και "καλό" άνθρωπο να μιλήσει για την αντίθετη πλευρά, με κίνδυνο άμεσα να χαρακτηριστεί "ρατσιστής", "ναζί" κτλπ. Η υποστήριξη δε τέτοιων (ψευτοανθρωπιστικών) απόψεων γίνεται ακόμη πιό εύκολη όταν το πρόβλημα δεν αγγίζει την δικιά μας τσέπη, ή δεν μας αφορά τοπικά και η μόνη ουσιώδης υλοποίηση της άποψής μας αυτής, είναι το να μοιραζόμαστε αντίστοιχα θέματα/εικόνες στο facebook. Αυτή είναι η πιό βασική μορφή του ψευτοανθρωπισμού, είναι η "αναμενόμενη" και "απαιτούμενη" συμπεριφορά από τα στάνταρντ της πολιτισμένης κοινωνίας μας.
Το όλο αυτό concept όμως (με την άμεση συνέπεια προβολής ενός καλού προσώπου), φυσικό είναι, να το έχουν εκμεταλλευτοί στα άκρα πολιτικοί, ιδεολόγοι, ΜΜΕ, επιχειρήσεις κτλπ.
Ταυτόχρονα με αυτή την κακή πλευρά του ζητήματος, υπάρχουν και αυτοί που συμμετέχουν ενεργά στην βοήθεια, χωρίς να κάνουν ουσιαστικά τίποτα.... Για να μην επεκταθώ θυμίζω την γνωστή σύγκριση μεταξύ του να δώσεις σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι για να φάει μία ημέρα, και του να του μάθεις να ψαρεύει. Κάνοντας αυτό που μακροπροπρόθεσμα δεν επιφέρει τίποτα, κάποιοι νιώθουν ότι εκτέλεσαν το "ανθρωπιστικό" χρέος τους προς τους πάσχοντες. Σίγουρα βέβαια προσφέρουν προσωπική εργασία/χρόνο/κτλπ, αλλά πολλές φορές αυτό γίνεται απλά και μόνο για την ικανοποίηση αυτού του συναισθήματος ή/και την προσωπική τους προβολή.
Συνολικοί απομένοντες με ειλικρινή και ουσιαστική βοήθεια: ελάχιστοι.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση και να αναφέρω το τί προσωπικά πιστεύω πως είναι μία κοινωνία: Η κοινωνία είναι ένα σύνολο ατόμων που κατοικεί/δρα σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικά σημείο. Όλοι όσοι ανήκουν στην κοινωνία είναι μία ομάδα, και προσφέρουν (μέσω φορολογίας, εργασίας, ιδεών, ψήφου κτλ) στην κοινωνία (η οποία οργανώνεται, δρά και παίρνει μορφή μέσα από το κράτος) με στόχο την βελτιστοποίηση αυτής. Όσα άτομα δεν προσφέρουν στην κοινωνία (όπως οι λαθρομετανάστες) και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν επιθυμούν να το κάνουν, ή ακόμη χειρότερα δεν σέβονται την κοινωνία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τα μέλη της, ΔΕΝ ανήκουν σε αυτήν. Η κοινωνία θα πρέπει να τους αποβάλλει και να μην φροντίσει για αυτούς, ιδίως στην περίπτωση που έχει τα δικά της σοβαρά προβλήματα και αδυνατεί να το πράξει:

Όλα όμορφα και ωραία λοιπόν, μέχρι που ερχόμαστε (λόγω της γνωστής κατάστασης) στην στιγμή που λέμε "ή εμείς, ή αυτοί". Εκεί λοιπόν τί γίνεται? Τι γίνεται όταν η ταυτόχρονη επιβίωση και εμού και του Μπαρμπαμπρίλιου δεν είναι εφικτή?

Η δική μου απάντηση είναι ότι δεν έχουμε καμία ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε όταν:
α) δεν έχουμε προκαλέσει εμείς το πρόβλημα
β) δεν υπάρχει η δυνατότητα βοήθειας χωρίς την δημιουργία προβλημάτων και ελλείψεων στην κοινωνία μας
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα τους σκοτώσουμε, επειδή ακριβώς είναι άνθρωποι. Για μένα σημαίνει ότι θα έπρεπε να αδιαφορήσουμε, φυλάσσοντας ταυτόχρονα τα δικά μας συμφέροντα. Η ανάμειξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό θα έπρεπε να σταματά στην αποτροπή εισόδου των λαθρομεταναστών από τα σύνορα με την συμμετοχή του στρατού (τείχος θα είναι στον Έβρο? τείχος πλοίων στο Αιγαίο? δεν ξέρω). Ας βρούνε όσοι θέλουν άλλο δρομολόγιο για να πάνε στην χώρα που επιθυμούν (αν όντως δεν επιθυμούν να μείνουν).

Αφήνωντας λοιπόν την άποψη αυτή (τρόποι λύσεις του προβλήματος έχουν χιλιοσυζητηθεί) θέλω να συνεχίσω αναφερόμενος στην παράνοια που έχει επιφέρει ο ψευτοανθρωπισμός, με την δράση ορισμένων ατόμων αλλά και του ίδιου του κράτους να είναι εις βάρος των μελών της κοινωνίας, αφού ξεχνά τα προβλήματά τους μπροστά στο δράμα των λαθρομεταναστών ενώ ορισμένες φορές λειτουργεί ρατσιστικά εις βάρος των ίδιων των Ελλήνων. Τα πράγματα έχουν ξευφύγει κάπου από κάθε όριο όπως το ακόλουθο παράδειγμα:
- Χτίστηκαν λυόμενα για την υποδοχή/προσωρινή παραμονή των λαθρομεταναστών. Αλήθεια με τους άστεγους συμπατριώτες μας τι ακριβώς έχει γίνει? Τα δε λυόμενα φέρουν και air condition διότι όπως άκουσα σε ρεπορτάζ οι συνθήκες θα ήταν απάνθρωπες... Δεν το καταλαβαίνω αυτό και δεν μπορώ να το διανοηθώ! 10 χρόνια μένω στην Αθήνα και κλιματιστικό δεν μου έχει παράσχει κανείς! Δεν τολμάω καν να το βάλω όχι μόνο λόγω του κόστους της συσκευής αλλά και για το λογαριασμό της Δ.Ε.Η. Ποιός πληρώνει για όλα αυτά? Γιατί εγώ, ως μέλος της κοινωνίας που προσφέρει σε αυτήν αντιμετωπίζω διακρίσεις και έχω χειρότερη αντιμετώπιση από τον κάθε άσχετο? Ποιός θα γκρινιάζει όταν αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. διότι δεν θα μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας της?
Ακόμη και στην θρησκεία να καταφύγουμε, που την επινοήσαν αγράμματοι άνθρωποι πριν χιλιάδες χρόνια, αυτή λέει πως ο έχων 2 χιτώνες θα πρέπει να δώσει τον ένα στον συνάνθρωπό του. Όχι αυτός που δεν έχει κανέναν να πάρει δάνειο για να αγοράσει χιτώνιο και να το δωρίσει...

Αυτά, sry για το "δοκίμιο" αλλά ειλικρινά κοντεύω να σαλτάρω με αυτά που ακούω και βλέπω... Παράλογα είναι όσα λέω?
Θέλω να διευκρινήσω τέλος ότι σκοπός του κειμένου ΔΕΝ είναι να βρεθεί λύση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αλλά να συζητηθεί:
α) το πόσο ψεύτικο είναι το ενδιαφέρον μας για το ανθρώπινο κομμάτι του προβλήματος
β) το πόσο εύκολα χρησιμοποιούμε τον όρο “ρατσισμός”
γ) ο άμεσος χαρακτηρισμός ατόμων που δεν επιθυμούν την παρουσία των λαθρομεταναστών ως “φασίστες”, “ναζί” και δεν ξέρω εγώ τι άλλο
δ) ο σωρός σχετικών ρεπορτάζ/εικόνων/ποστ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μας βάλει καθημερινά.
ε) ο κίνδυνος που υπάρχει να υπερχρεωθούμε για άλλη μια φορά και να αδιαφορήσουμε για τα δικάς μας προβλήματα, βάζοντάς τα σε δεύτερη μοίρα, παριστάνοντας τους φιλάνθρωπους.

• Like 16
  • Απαντ. 306
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Τα είπες όλα,είδα σήμερα να έχουν κλείσει έναν δρόμο στην Κω και να διμαρτύρονται έντονα επειδή δεν περνούν τα χαρτιά τους γρήγορα,τραγικό

Δημοσ.

Ακριβως ετσι ειναι, σωστα τα λες αλα θα στο σβησουν το θεμα γιατι εδω δε καμει να συζηταμε ευαισθητα σημαντικα θεματα, εκτως αν εχουν 4 πυρηνες και ραμ

Συμφονοντας με το κειμενο σου να προσθεσω οτι προσωπικα σε ανθρωπινο και ατομικο επιπεδο θα ηθελα να τους βοηθησω σχεδον ολους ( αλλα χωρις να δικαιουμαι να παιρνω τα λεφτα του γειτονα για να το κανω αυτο). Σε επιπεδο μαζων/ κρατων και γενικα οταν το βλεπεις το θεμα απο ψηλα οπως θα επρεπε να το δει ενας προθυπουργος θα επρεπε να κανει την καρια του πετρα, ψυχρη σα τη λαπωνια και να σταματαει καθε αποπειρα παραβιασης των συνορων ακομα και με σφαιρες, παραδειγματικες τιμωριες κτλπ. Ο σκοπος αγιαζει τα μεσα. Αν ημασταν ρατιστες δε θα θελαμε κανεναν εγχρωμο σε αυτη τη χωρα ουτε και τους μισους μισους. Απαξ και δεχομαστε εναν παει να πει οτι δεν ημαστε ρατσιστες.

Χωρις να ειναι απαραιτητα κακο να εισαι ρατισστης. Ολα πανε αναλογα με το συμφερον σου/ της κοινωνιας στην οποια ζεις

• Like 3
Δημοσ.

Μη λάλει προς ηδονήν. (Ηράκλειτος)

- Βρισκόμαστε σε ένα φόρουμ

- το φόρουμ είναι ένας χώρος γραπτής συζήτησης

- όσοι έχουν έρθει εδώ, το έχουν πράξει με σκοπό την συζήτηση

- ακριβώς επειδή η συζήτηση γενικότερα τους αρέσει

- η συμμετοχή αλλά και ανάγνωση μιας συγκεκριμένης συζήτησης είναι προαιρετική και μάλιστα αυτό τονίζεται από την μη αυτόματη προβολή των θεμάτων και την χρήση τίτλων

Τα χαιρετίσματά μου στον Ηράκλειτο λοιπόν, ο οποίος δεν πετάχτηκε από τον ύπνο του φωνάζοντας αυτή την φράση όπως θα έκανε με το "εύρηκα", αλλά την είπε μέσα σε κάποιο context αναφερόμενος στην ανούσια πολυλογία και τα τετριμένα θέματα της καθημερινότητας στα οποία αναφέρονται οι άνθρωποι (όπως π.χ. το κουτσομπολιό) επειδή δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν (πράγμα για το οποίο η ενότητα ΜΠΛΑ-ΜΠΛΑ ενδείκνυται παρεπιπτώντως). Δεν αναφέρθηκε στην συζήτηση και ανάλυση απόψεων και ιδεών.

• Like 3
Δημοσ.

Ρατσισμός είναι αυτό που βλέπουμε.

Και αυτό το λαθρο, παρατυπος κλμ είναι μαλακιες. Ο συριος ο πακιστανος κλπ, δεν μπορούν να έρθουν Ευρώπη με νόμιμο τρόπο. Τι να κάνουμε, είναι μια πραγματικότητα το να φεύγει κόσμος από φτωχες χώρες προς τις πλούσιες. Το ζούμε και εδώ. θα πει ο άλλος, «ναι αλλά εμείς πάμε νομιμα», το οποίο είναι αστείο. Ο μέσος έλληνας μετανάστης μπορεί να μην φεύγει με τα πόδια, αλλά και πάλι είναι λαθρο ή όπως λέμε αλβανός τουρίστας. Για να πας να δουλέψεις σε άλλη χώρα, θα πρέπει πρώτα να έχεις κάνει συμβόλαιο, κάτι το ο οποίο κάνουν ελάχιστοι έλληνες μετανάστες. Στη πλειοψηφία μιλάμε για έλληνες τουρίστες .

Και ξαναλεω, ότι αυτό που ζούμε είναι ρατσισμός. Δεν γίνεται να τα ρίχνεις στον λαθρο ενώ ουσιαστικά το φταίξιμο είναι στη ψήφο σου. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Σου είπαν την πολιτική που θα ακολουθήσουν με το θέμα.

Δημοσ.

Κάτω όλες οι επίπλαστες διαιρέσεις της ανθρώπινης εμπειρίας.

Παγκόσμια κ καθολική κατάργηση συνόρων.Συστηματικός, μεθοδικός κ προπαγανδιστικός εξευτελισμός επίπλαστων κ κίβληδων εννοιών τύπου ''έθνος'',''πατρίδα'' κοκ. Ακραίος εξευτελισμός,περιθωριοποίηση κ κατά μέτωπο επίθεση διαιρετικών θρησκευτικών δογμάτων.Καταστρατήγηση κ σκύλεμα κοινωνικού συντηριτισμού.

• Like 4
Δημοσ.

Παγκόσμια κ καθολική κατάργηση συνόρων.Συστηματικός, μεθοδικός κ προπαγανδιστικός εξευτελισμός επίπλαστων κ κίβληδων εννοιών τύπου ''έθνος'',''πατρίδα'' κοκ. Ακραίος εξευτελισμός,περιθωριοποίηση κ κατά μέτωπο επίθεση διαιρετικών θρησκευτικών δογμάτων.Καταστρατήγηση κ σκύλεμα κοινωνικού συντηριτισμού.

Εννοεις αναρχια η μου φαινεται?

Δημοσ.

αυτο σε 10 50 100 500 χρονια οδηγει μαθηματικα βεβαια στο να ειμαστε ολοι καφε και ιδιοι. απο θεμα εμφανισης μιλαω γιατι σε θεμα κοινωνικης καταστασης κανεις δε ξερει.

εγω δε το θελω να γινει ετσι. μου αρεσει η διαφορετικοτητα και μου αρεσει που ειμαι διαφορετικος απο καποιους που δεν ειναι σα και μενα (εμφανισιακα). μου αρεσει που ακομα και μεχρι τωρα λιγο πολυ καθε λαος εχει συχνα καποια χαρακτηριστικα στην εμφανιση του. και θελω να μεινει ετσι. ειμαι ρατσιστης γιατρε μου?

• Like 1
Δημοσ.

Αναφέρομαι στις επίπλαστες διαιρέσεις:Κράτη,έθνη,θρησκείες κ λοιπά κουλά.Πρώτα ο άνθρωπος ,άσπρος,μαύρος,κίτρινος,κοκκινομάλης,τζίντζερ,γκέι,τρανς όσο διαφορετικός κ αν είναι χωρίς τις κίβδηλες,πλαστές κ φτιαχτές διαιρέσεις που δίνουν βήμα για κυρήγματα περί ''λαθραίων'' , ''αλλόθρησκων'' , ''εισβολέων'' κοκ.

Δημοσ.

Ρατσισμός είναι αυτό που βλέπουμε.

Και αυτό το λαθρο, παρατυπος κλμ είναι μαλακιες. Ο συριος ο πακιστανος κλπ, δεν μπορούν να έρθουν Ευρώπη με νόμιμο τρόπο. Τι να κάνουμε, είναι μια πραγματικότητα το να φεύγει κόσμος από φτωχες χώρες προς τις πλούσιες. Το ζούμε και εδώ. θα πει ο άλλος, «ναι αλλά εμείς πάμε νομιμα», το οποίο είναι αστείο. Ο μέσος έλληνας μετανάστης μπορεί να μην φεύγει με τα πόδια, αλλά και πάλι είναι λαθρο ή όπως λέμε αλβανός τουρίστας. Για να πας να δουλέψεις σε άλλη χώρα, θα πρέπει πρώτα να έχεις κάνει συμβόλαιο, κάτι το ο οποίο κάνουν ελάχιστοι έλληνες μετανάστες. Στη πλειοψηφία μιλάμε για έλληνες τουρίστες .

Και ξαναλεω, ότι αυτό που ζούμε είναι ρατσισμός. Δεν γίνεται να τα ρίχνεις στον λαθρο ενώ ουσιαστικά το φταίξιμο είναι στη ψήφο σου. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Σου είπαν την πολιτική που θα ακολουθήσουν με το θέμα.

Σαφως και φταει το κρατος,και εγω θελω να παω καναδα αλλα δεν παιρνω το αεροπλανο γιατι θα με δωσουν μπουλο χωρις βιζα...δυο μπουλους θα με δωσουν αν διαμαρτυρηθώ να χω και για το δρομο.

Δημοσ.

Οταν οι 'τοξοβολοι' βριζουν Εθνοι,πατριδες,θρησκειες...ολα ειναι καλα!Αν καποιος αντιδρασει,ειναι ο κακος φασιστας ετσι?

Με την διαφορά οτι δεν στρέφομαι απέναντι σε άτομα ή ομάδες αλλά σε έννοιες,αξιώματα κ ξεφτιλισμένες πλαστές διαιρέσεις γενικότερα της ανθρώπινης εμπειρίας.Δεν κάνω επίθεση σε κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανός ή ελληνας αλλά στο δόγμα του χριστιανισμού ή στο ψευδεπίγραφο του ελληνισμού.Ούτε κάνω condone την βία πχ.Aπό την άλλη η πόλωση ειδικά σε τέτοια θέματα διαλόγου για μένα είναι πρόσφορη κ θεμιτή κάποιες φορές,όπως κ η προπαγάνδα εξάλλου.

Δημοσ.

Με την διαφορά οτι δεν στρέφομαι απέναντι σε άτομα ή ομάδες αλλά σε έννοιες,αξιώματα κ ξεφτιλισμένες πλαστές διαιρέσεις γενικότερα της ανθρώπινης εμπειρίας.Δεν κάνω επίθεση σε κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανός ή ελληνας αλλά στο δόγμα του χριστιανισμού ή στο ψευδεπίγραφο του ελληνισμού.Ούτε κάνω condone την βία πχ.Aπό την άλλη η πόλωση ειδικά σε τέτοια θέματα διαλόγου για μένα είναι πρόσφορη κ θεμιτή κάποιες φορές,όπως κ η προπαγάνδα εξάλλου.

Λες να καταργηθούν κράτη έθνη κτλ.. να ξεχάσουμε την ιστορία μας και να γίνουμε όλοι ένα.. και αφού έχεις αυτή την άποπψη γιατί κατηγοριοποιείς τον εαυτό σου έχοντας για σημαία σου τη σημαία των LGBTs; Να αφήσουμε την Ελλάδα μας λες πάνω κάτω αλλά τη σημαιούλα σου εσύ την αφήνεις εδώ.. δυό μέτρα και δυό σταθμά σαν να λέμε.

• Like 3
Δημοσ.

Δεν πρεπει να μισουμε καποιον επειδη γεννηθηκε μαυρος καφε κιτρινος γυφτος χαζος αναπηρος κλπ

Απο την αλλη δεν μπορει μια χρεωκοπημενη χωρα να γινει ξεφρφαγο αμπελι και να ερχεται εδω οποιος γουσταρει χωρις κανονες και ελεγχους οπως ισχυουν σε αλλες πολιτισμενες χωρες

Οταν η χωρα δεν χρειαζεται εργατικα χερια και κυριως παρανομων, οταν υπαρχει τεραστιο προβλημα ανεργιας δεν επιτρεπεται καμια εισοδος ξενων ειτε νομιμων ειτε παρανομων

Σα να πεινανε τα παιδια μου και να καλω στο σπιτι αλλα 300 ατομα για φαγητο

Προσωπικα δε μου αρεσει να γινω μειοψηφια στη χωρα μου και σιγα σιγα να εξαφανιστουμε σα λαος, χαρακτηριστικα ηθη εθιμα κλπ

• Like 5
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...