zeniath Δημοσ. 25 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2015 Οι γάτες μπορεί υπό συνθήκες να προκαλέσουν πρόβλημα σε έγκυες γυναίκες ΑΝ είναι host για τοξόπλασμα. Για να γίνει αυτό πρέπει να το έχει κολλήσει η γάτα από ποντίκια/αρουραίους. Δεν το έχουν από γεννησιμιού τους. Οπότε για αρχή όλες οι οικόσιτες γάτες είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι αδέσποτες παίζει, αλλά από την άλλη μόνο οι έγκυες έχουν θέμα. Οι άντρες όχι, με κανένα τρόπο εκτός αν τους σκίσουν με τα νύχια την αρχ***σακούλα, πράγμα αδύνατο, που και πάλι το σώζεις. 1
akpe Δημοσ. 25 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2015 Οι γάτες μπορεί υπό συνθήκες να προκαλέσουν πρόβλημα σε έγκυες γυναίκες ΑΝ είναι host για τοξόπλασμα. Για να γίνει αυτό πρέπει να το έχει κολλήσει η γάτα από ποντίκια/αρουραίους. Δεν το έχουν από γεννησιμιού τους. Οπότε για αρχή όλες οι οικόσιτες γάτες είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι αδέσποτες παίζει, αλλά από την άλλη μόνο οι έγκυες έχουν θέμα. Και πάλι και με τις αδέσποτες δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, πρέπει το τοξόπλασμα να ωριμάσει την πρώτη φορά που θα κολλήσει το γατί και μετά από μέρες ο άνθρωπος να κολλήσει εμμέσως από τα κόπρανα αν αυτά μείνουν στο ίδιο σημείο για μέρες. Και μιας και τα γατιά συνήθως τα θάβουν, μάλλον πρέπει να προσπαθήσει κάποιος για να κολλήσει συγκεκριμένα με αυτόν τον τρόπο Πώς μεταδίδεται; Η μετάδοση του παρασίτου στον άνθρωπο γίνεται: α) με τις “κύστεις” του παρασίτου, όταν καταναλώνεται ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας μόσχου, προβάτου, χοίρου κ.ά. (κιμάς, γύρος, σουβλάκι κ.ά.). Στη χώρα μας είναι μολυσμένα σχεδόν ένα στα δύο βοοειδή, ένα στα τέσσερα πρόβατα, αίγες κ.α. β) με τις ώριμες ωοκύστεις του παρασίτου, όταν καταναλώνονται άπλυτα ή ατελώς πλυμένα μολυσμένα φρούτα, λαχανικά, χόρτα. γ) με τα μεροζωΐδια του παρασίτου, που βρίσκονται στο αίμα της εγκύου (ανθρώπου και ζώου) και το γάλα της μητέρας και είναι δυνατόν να μολύνουν αντίστοιχα, τα έμβρυα και τα νεογέννητα. Πώς σχετίζεται η γάτα με τη μετάδοση; Η γάτα ΔΕΝ σχετίζεται άμεσα με τη μόλυνση του ανθρώπου ή των ζώων με το παράσιτο, επειδή το κρέας της δεν καταναλώνεται στη χώρα μας. Η γάτα διασπείρει μόνο τις άωρες ωοκύστεις του παρασίτου στο περιβάλλον. Όταν η γάτα μολύνεται για πρώτη ή δεύτερη φορά με το παράσιτο (οι γάτες χωρίς ιδιοκτήτη με την κατανάλωση ωμού κρέατος, με τρωκτικά κ.ά.) αποβάλλει σε λίγες εβδομάδες μαζί με τα κόπρανά της στο περιβάλλον τις άωρες ωοκύστεις του παρασίτου, οι οποίες καθίστανται ώριμες σε διάστημα 2-4 ημερών (όταν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του περιβάλλοντος είναι άριστες). Ο άνθρωπος και τα ζώα μολύνονται μόνο με τις ώριμες ωοκύστεις. Όταν η γάτα μολύνεται για δεύτερη ή τρίτη φορά με το παράσιτο, τότε αναπτύσσεται σε αυτή ανοσία, με αποτέλεσμα να διακόπτεται ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου και να μη αποβάλλονται άωρες ωοκύστεις στο περιβάλλον. Συνολικά η γάτα σε ολόκληρη τη ζωή της αποβάλλει άωρες ωοκύστεις του παρασίτου για 2-20 ημέρες. Στη χώρα μας η συχνότητα μόλυνσης της γάτας που τρέφεται με ωμό κρέας, ποντίκια κ.α. είναι μόνο 0.9%, ενώ η κατοικίδια γάτα έχει ελάχιστες πιθανότητες να μολυνθεί με το παράσιτο, επειδή συνήθως δεν καταναλίσκει ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας, ποντίκια κ.α. Του Σ. Θ.Χαραλαμπίδη, τ.Καθηγητή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κτηνιατρική Σχολή, Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων. http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2000:2011-03-12-08-27-07 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα