Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μιας και είδα το τόπικ να κάνω μια έτσι σύντομη ερώτηση γιατί σκάλωσα σε μια εξέταση και μου μύρισε παγίδα.

Αν σε 2 κλάδους εργασίας, το ποσοστό των γυναικών είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των αντρών.

Τότε το συνολικό ποσοστό των γυναικών και στους 2 κλάδους είναι μεγαλύτερο από αυτό των αντρών ή δε μπορούμε να αποφανθούμε ;

Υπήρχαν και άλλες 2 επιλογές ότι τα ποσοστά είναι ίσα ή ότι το ποσοστό των ανδρών είναι μεγαλύτερο αλλά δε νομίζω ότι έχουν ουσία.

Μεταξύ των πρώτων 2 είναι το σωστό πιστεύω.

έτσι απλά που το σκεφτόμουνα και δεδομένου πως μιλάμε για επιλογή Ή Αντρας Ή γυναικά τότε αφού το ποσοστό είναι μεγαλύτερο και στους δύο κλάδους σημαίνει ότι και στους 2 κλάδους υπάρχει έστω και μία γυναίκα περισσότερη από τους άντρες και άρα αν αθροίσουμε τις γυναίκες του ενός κλάδου με τις γυναίκες του άλλου κλάδου και τους άντρες του ενός κλάδου με τους άντρες του άλλου κλάδου οι γυναίκες θα είναι έστω και κατά 2 περισσότερες άρα και το συνολικό ποσοστό έστω και οριακά μεγαλύτερο.

Σκεφτόμουν ότι μπορεί να παίζει παγίδα καθώς δεν γνωρίζουμε τα μεγέθη του κάθε κλάδου, πχ μπορεί ο ένας κλάδος να έχει 1 εκ άτομα και ο άλλος κλάδος να έχει 5 άτομα, αλλά όπως και να έχει αφού οι γυναίκες είναι ποσοστιαία περισσότερες και στους 2 κλάδους θα έιναι και σε απόλυτο αριθμό περισσότερες και στους 2 κλάδους οπότε άσχετα από το μέγεθος του δείγματος το τελικό άθροισμα των γυναικών θα είναι μεγαλύτερο.

Τι να πω ελπίζω να μην λέω ασυναρτησίες, δεν είχα προλάβει να πιω καφέ... :-D

Αν έχουμε κανέναν στατιστικολόγο....

Δημοσ.

Απλά και χωρίς ίχνος σκέψης,

Έστω στον 1ο κλάδο είναι 51 γυναίκες 49 άντρες και 

στον 2ο κλάδο 50 γυναίκες 50 άντρες (δηλαδή ίσο ποσοστό)

Τότε στο άθροισμά τους (σε 2 κλάδους) το ποσοστό των γυναικών είναι μεγαλύτερο παρότι στον 2ο κλάδο είναι ίσο

Edit : αν κατάλαβα καλά, ρωτάς το αντίθετο, αν

Όταν το άθροισμα των ποσοστών ειναι μεγαλύτερο αν μπορεί τα επιμέρους ποσοστά να μη είναι , δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα, ας απαντήσει κάποιος πιο...

Δημοσ.

Απλά και χωρίς ίχνος σκέψης,

Έστω στον 1ο κλάδο είναι 51 γυναίκες 49 άντρες και 

στον 2ο κλάδο 50 γυναίκες 50 άντρες (δηλαδή ίσο ποσοστό)

Τότε στο άθροισμά τους (σε 2 κλάδους) το ποσοστό των γυναικών είναι μεγαλύτερο παρότι στον 2ο κλάδο είναι ίσο

Ναι έτσι απλά το σκέφτηκα και εγώ απλά έκανα δοκιμή και με ακραίες περιπτώσεις μήπως κάτι μου διαφεύγει.

Πάντως το ποσοστό έλεγε των γυναικών είναι μεγαλύτερο και στους 2 κλάδους άρα δε χρειάζεται να πάρεις την περίπτωση του ίσου.

Γενικά, απλά δεν κόλλαγε κάπως η ερώτηση στην εξέταση καθώς μου φαινόταν απλοική κάπως και σκεφτόμουν ότι κάποια παγίδα πρέπει να παίζει, δε γίνεται να είναι τόσο απλό.

Έλεγε η ερώτηση ότι στο κλάδο της μόδας και στο κλάδο της ενημέρωση πχ το ποσοστό των γυναικών είναι μεγαλύτερο από αυτό των αντρών.

Το συνολικό ποσοστό των γυναικών και στους 2 κλάδους θα είναι 

Α) Μεγαλύτερο από το συνολικό ποσοστό των αντρών

β)Μικρότερο από το συνολικό ποσοστό των αντρών

γ) Ίσο με το  συνολικό ποσοστό των αντρών

δ) Δεν μπορούμε να αποφανθούμε

Απέριψα το β και το γ κατευθείαν και πήγα προς το Α απλά για κάποιο λόγο μου βρωμούσε παγίδα ότι ίσως είναι το Δ ότι δλδ δε μπορούμε να αποφανθούμε ίσως επειδή δε ξέρουμε τα μεγέθη των δειγμάτων και άρα στο συνολικό μπορεί και να υπάρχει η περίπτωση να είναι ίσα τα ποσοστά αλλά ακόμα και σε ακραία σενάρια που σκεφτόμουν θα πρέπει και στους 2 κλάδους για να είναι το ποσοστό μεγαλύτερο των γυναικών να υπάρχει έστω και μία γυναίκα περισσότερη οπότε και το αθροιστικό ποσοστό δε μπορεί παρά να είναι μεγαλύτερο, εκτός αν μου διαφεύγει κάτι γιατί ξαναλέω η ερώτηση ήταν λίγο άκυρη με την εξέταση και ή ήταν παγίδα ή απλά για να δώσει κανά βαθμό πιο εύκολα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...