Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έβαλα γνωστό μου δικηγόρο να τους κάνει ένα τηλέφωνο και να τους πει να αποκαταστήσουν μόνο τις ζημιές.
Αυτοί δεν παραδέχτηκαν τις ζημιές παρότι έχω φωτογραφίες σταλμένες σε αυτούς ηλεκτρονικά την ημέρα παράδοσης.
Ο δικηγόρος επίσης τους είπε πως αν δεν αποκαταστήσουν τις χαμηλού κόστος ζημιές έχει εντολή να προχωρήσει δικαστικά όχι μόνο για τις ζημιές αλλά για αποζημίωση λόγω της μονομερούς παραβίασης της 3ετούς σύμβασης από την πλευρά τους.

Προφανώς ήταν μόνο μια απειλή καθώς δεν με συμφέρει οικονομικά ένα τέτοιο μπλέξιμο. Τα λαμόγια δεν μάσισαν όμως γιατί είναι μάλλον συνηθισμένα να φεσώνουν.

Αυτά που θέλω να ρωτήσω τώρα είναι τα εξής:

• Για να σταματήσει να φαίνεται νοικιασμένο και να πληρώνω φόρο τι ενέργεια πρέπει να κάνω? Θυμάμαι πως όταν ξεκίνησε το συμβόλαιο το δηλώσαμε ηλεκτρονικά μέσω taxisnet. Τώρα πως το ξεδηλώνουμε?
  • Αν δεν το ξεδηλώσω και φαίνονται αυτοί πως το έχουν ακόμα, μπορώ να χαρίσω στην εφορία τα χρέη τους που θα μαζευτούν στους επόμενους 3-4 μήνες και να το ξεδηλώσω τότε? Έτσι για σπάσιμο, αφού μου φέρθηκαν έτσι. Αυτό γίνεται με μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία ή έχει δικαστικές εμπλοκές?

edit:
Βρήκα αυτό:

Πώς το βλέπετε εσείς? Να το κάνω ή δεν έχει νόημα χωρίς δικαστικές αποφάσεις?

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Η παραχώρηση ενοικίων στην εφορία γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του εκμισθωτή η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ μαζί με τα αποδεικτικά έγγραφα που υπάρχουν κατά περίπτωση.
Μεταξύ άλλων ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, είναι απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα: ▪ Το συμφωνητικό εκμίσθωσης του ακινήτου
▪ Η εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ή πρόσκληση καταβολής μισθωμάτων
▪ Η αγωγή απόδοσης του μισθίου ή μη καταβολής των μισθωμάτων
▪ Η δικαστική απόφαση απόδοσης του μισθίου και καταβολής μισθωμάτων
Επισημαίνετε ότι για να γίνει αποδεκτή η δήλωση παραχώρηση ενοικίων δεν απαιτείται σε κάθε περίπτωση να συνυποβάλλονται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά αλλά όσα εξ’ αυτών υπάρχουν. Εξαίρεση αποτελεί η υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 που συνυποβάλλεται σε κάθε περίπτωση. Με την δήλωση αυτή ο εκχωρών βεβαιώνει ότι εκτός από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά δεν έχει στην κατοχή του άλλα αποδεικτικά έγγραφα. Επίσης δεν απαιτείται από τον νόμο να είναι εκκαθαρισμένες οι απαιτήσεις (προσφυγή ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση) που εκχωρούνται στο Δημόσιο. ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

[...]

▪ Η αίτηση παραχώρηση ενοικίων πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ εντός του οικονομικού έτους που τα εισοδήματα από τα μισθώματα φορολογούνται, δηλαδή μέχρι την 31.12 του επόμενου έτους. (π.χ. οφειλόμενα μισθώματα του 2011 πρέπει να εκχωρηθούν μέχρι 31.12.2012). ▪ Ανείσπρακτα μισθώματα προηγουμένων ετών δεν μπορούν να εκχωρηθούν μετά την λήξη του οικονομικού έτους που φορολογούνται. ▪ Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση μέρους των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο. (π.χ. δεν επιτρέπεται η εκχώρηση των μισθωμάτων του Ά εξαμήνου μόνο). ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ▪ Στην περίπτωση που η δήλωση παραχώρηση ενοικίων υποβληθεί στην αρμόδια εφορία πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τότε τα εκχωρηθέντα μισθώματα δεν θα περιληφθούν καθόλου σε αυτήν και δεν θα φορολογηθούν ▪ ▪ Στην περίπτωση που η δήλωση παραχώρησης ενοικίων σης υποβληθεί στην αρμόδια εφορία μετά την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τότε τα εκχωρηθέντα μισθώματα θα περιληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα φορολογηθούν και όταν κατατεθεί η δήλωση εκχώρησης θα διενεργηθεί νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να επιστραφεί ο φόρος που αναλογεί. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ▪ Η διαδικασία παραχώρηση ενοικίων ολοκληρώνεται με την μονομερή δήλωση του εκμισθωτή, χωρίς να απαιτείται αναγγελία στον οφειλέτη των μισθωμάτων. Επιπλέον δεν απαιτείται η κοινοποίηση αντιγράφου της δήλωσης παραχώρησης ενοικίων προς τον οφειλέτη από την αρμόδια εφορία . ▪ Ευθύνη του εκχωρητή είναι να αποδείξει έμπρακτα την (με βάσει τα δικαιολογητικά που κατατίθενται) ύπαρξηαπαίτησης και όχι τυχόν φερεγγυότητα του οφειλέτη. ▪

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αδρανεί στην πρόσκληση της ΔΟΥ ή δεν αποδείξει εγγράφως ότι έχει εξοφλήσει το χρέος του, τότε η ΔΟΥ βεβαιώνει την οφειλή εις βάρος του οφειλέτη. ▪ Παρέχεται ωστόσο η δυνατότητα στον οφειλέτη να ασκήσει ανακοπή κατά της πρόσκλησης της ΔΟΥ. ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ▪ Εφόσον υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση η οποία προβλέπει ότι δεν οφείλονται τα μισθώματα αυτά, διότι δεν έγινε η χρήση του μισθίου λόγω νομικού ελαττώματος. ▪ Στην περίπτωση που μεταγενέστερα διαπιστωθεί δικαιολογημένα ότι οι εκχωρούμενες απαιτήσεις δεν υπήρχαν. Στις ανωτέρω περιπτώσεις τα μη συνυπολογισθέντα – εκχωρηθέντα εισοδήματα προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του εκχωρητή κατά το χρόνο φορολογίας του, προκειμένου να υπολογισθεί ο συνολικός φόρος.

www.dikaiologitika.gr

Δημοσ.

Αν δεν κανεις εστω μια εξωδικη αγωγη για αποδοση μισθιου νομιζω ότι δεν μπορεις να κανεις τιποτα άλλο από το να διεκδικείς ότι σου χρωστανε με αγωγη.

Αν κανω λαθος οποιος γνωστης να με διορθωσει .

Δημοσ.

Αν δεν κανεις εστω μια εξωδικη αγωγη για αποδοση μισθιου νομιζω ότι δεν μπορεις να κανεις τιποτα άλλο από το να διεκδικείς ότι σου χρωστανε με αγωγη.

Αν κανω λαθος οποιος γνωστης να με διορθωσει .

Δεν θέλω να μπω καθόλου σε δικαστικά έξοδα γιατί δεν αξίζει.

Απλά στο παραπάνω κείμενο βλέπω πως λέει πως δεν είναι απαραίτητο να προσκομίσω δικαστικές αποφάσεις και πως όταν κάνω την παραχώρηση, αν ο ενοικιαστής διαφωνεί με τα χρέη τότε πρέπει αυτός να προσκομίσει αποδεικτικά της εξόφλισης ή δικαστικές αποφάσεις πως δεν υποχρεούται να εξοφλήσει. (είναι το 2ο κόκκινο κείμενο)

Επίσης γενικά με ποια διαδικασία γίνεται η διακοπή ενός συμβολαίου?

Δημοσ.

Απλά στο παραπάνω κείμενο βλέπω πως λέει πως δεν είναι απαραίτητο να προσκομίσω δικαστικές αποφάσεις και πως όταν κάνω την παραχώρηση, αν ο ενοικιαστής διαφωνεί με τα χρέη τότε πρέπει αυτός να προσκομίσει αποδεικτικά της εξόφλισης ή δικαστικές αποφάσεις πως δεν υποχρεούται να εξοφλήσει. (είναι το 2ο κόκκινο κείμενο)

Το ξερω ότι δεν αξιζει αλλα δυστυχως δεν ξερω αν υπαρχει ανέξοδος τροπος να εισαι κατοχυρωμένος .Όταν πηγα και εκανα πριν μηνες παραχωρηση στο Δημοσιο ανεισραχτα ενοικια ηθελαν αν και ειχα κι αλλα χαρτια τουλάχιστον το εξωδικο που ειχα στειλει .

Δημοσ.

Το ξερω ότι δεν αξιζει αλλα δυστυχως δεν ξερω αν υπαρχει ανέξοδος τροπος να εισαι κατοχυρωμένος .Όταν πηγα και εκανα πριν μηνες παραχωρηση στο Δημοσιο ανεισραχτα ενοικια ηθελαν αν και ειχα κι αλλα χαρτια τουλάχιστον το εξωδικο που ειχα στειλει .

Με βάση όμως αυτά που λέει το παραπάνω άρθρο, τα ζητάνε μεν, αλλά δεν τα απαιτούν και γράφεις στην αίτηση πως δεν έχεις άλλα χαρτιά και πως αν μετά ο ενοικιαστής θέλει να αμφισβητήσει το χρέος πρέπει να προσκομήσει είτε τις αποδείξεις είτε δικαστική απόφαση με την οποία δεν χρωστάει.

Μου φαίνεται πολύ δίκαιο αν είναι έτσι καθώς ούτε μπορείς να εκμεταλευτείς κάποιον που δεν σου στην πραγματικότητα δεν σου χρωστάει (καθώς θα έχει τις αποδείξεις) ούτε αναγκάζεσαι να τρέχεις εσύ στα δικαστήρια αν όντως σου χρωστάει.

Δημοσ.

Η εφορία δεν θα δεχτεί τη δήλωση εκχώρησης μισθωμάτων αν δεν της δείξεις κάποιο αποδεικτικό αγωγής ή έστω εξώδικο. Εκτός βέβαια αν κάνεις ψευδή υπεύθυνη δήλωση(που και πάλι δεν είμαι σίγουρος αν θα τη δεχτούν), αλλά έτσι διακινδυνεύεις να υποστείς τις συνέπειες αυτής.

Επίσης σου διέφυγε αυτό:

"Στην περίπτωση που μεταγενέστερα διαπιστωθεί δικαιολογημένα ότι οι εκχωρούμενες απαιτήσεις δεν υπήρχαν.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις τα μη συνυπολογισθέντα – εκχωρηθέντα εισοδήματα προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του εκχωρητή κατά το χρόνο φορολογίας του, προκειμένου να υπολογισθεί ο συνολικός φόρος."

Κανονικά υπογράφοντας και οι δύο ένα χαρτί λύσης μισθωτηρίου με κοινή συναίνεση.

Εναλλακτικά, απλώς δεν θα συμπεριλάβεις στη δήλωση σου τα μισθώματα που δεν εισέπραξες.

Δημοσ.

Η εφορία δεν θα δεχτεί τη δήλωση εκχώρησης μισθωμάτων αν δεν της δείξεις κάποιο αποδεικτικό αγωγής ή έστω εξώδικο. Εκτός βέβαια αν κάνεις ψευδή υπεύθυνη δήλωση(που και πάλι δεν είμαι σίγουρος αν θα τη δεχτούν), αλλά έτσι διακινδυνεύεις να υποστείς τις συνέπειες αυτής.

Να δηλώσω ψευδώς τι?

Αφού λέει στο παραπάνω άρθρο πως ναι ζητάνε κάποιο δικαστικό έγγραφο αλλά αν δεν υπάρχει δεν είναι απαραίτητο και πάλι μπορείς να κάνεις την παραχώρηση δηλώνοντας στην αίτηση πως δεν έχεις άλλα έγραφα.

(εκτός αν δεν τα λέει σωστά το άρθρο)

Επίσης σου διέφυγε αυτό:

"Στην περίπτωση που μεταγενέστερα διαπιστωθεί δικαιολογημένα ότι οι εκχωρούμενες απαιτήσεις δεν υπήρχαν.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις τα μη συνυπολογισθέντα – εκχωρηθέντα εισοδήματα προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του εκχωρητή κατά το χρόνο φορολογίας του, προκειμένου να υπολογισθεί ο συνολικός φόρος."

Ε ναι, να διαπιστωθεί δικαιολογημένα. Ας δώσουν αποδείξεις πως τα εισέπραξα, δεν θα έχουν οπότε πως θα διαπιστωθεί δικαιολογημένα?

Κανονικά υπογράφοντας και οι δύο ένα χαρτί λύσης μισθωτηρίου με κοινή συναίνεση.

Εναλλακτικά, απλώς δεν θα συμπεριλάβεις στη δήλωση σου τα μισθώματα που δεν εισέπραξες.

Αφού ηλεκτρονικά γίνεται η σύναψη του συμβολαίου στο taxisnet πως θα λυθεί τώρα γραπτώς?

Επίσης αν τελικά λύνεται ηλεκτρονικά με κοινή συνέναιση στο taxisnet δεν θα έπρεπε να είχαν κάνει την κίνηση? Τώρα που δεν μου απαντάνε καν σε τηλέφωνα πως θα γίνει?

Δημοσ.

Να δηλώσω ψευδώς τι?

Αφού λέει στο παραπάνω άρθρο πως ναι ζητάνε κάποιο δικαστικό έγγραφο αλλά αν δεν υπάρχει δεν είναι απαραίτητο και πάλι μπορείς να κάνεις την παραχώρηση δηλώνοντας στην αίτηση πως δεν έχεις άλλα έγραφα.

(εκτός αν δεν τα λέει σωστά το άρθρο)

Αυτό που ΔΕΝ λέει το άρθρο είναι το ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να δεχτεί η εφορία την εκχώρηση θα πρέπει πρώτα να τα διεκδικήσεις με οποιοδήποτε τρόπο, έστω και με ένα εξώδικο. Δεν ξέρω ποιος είναι ο επίμαχος νόμος, ξέρω όμως στην πράξη από πρώτο χέρι τι ζητάει η εφορία για να δεχτεί την εκχώρηση.

Επίσης το άρθρο δεν λέει ότι δηλώνεις στην αίτηση πως δεν έχεις άλλα έγγραφα, αλλά σε ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση. Εικάζω πως εννοεί ότι πρέπει να δηλώσεις πχ ότι του έχεις στείλει εξώδικο ή του έχεις κάνει αγωγή είσπραξης μισθωμάτων αλλά δεν έχεις στην κατοχή σου αποδεικτικά για αυτά. Εκεί πάει το "αν κάνεις ψευδή δήλωση" που έγραψα.

Ε ναι, να διαπιστωθεί δικαιολογημένα. Ας δώσουν αποδείξεις πως τα εισέπραξα, δεν θα έχουν οπότε πως θα διαπιστωθεί δικαιολογημένα?

Δεν χρειάζεται να δώσουν αποδείξεις ότι εισέπραξες κάτι που δεν σου χρωστούσαν. Εσύ μπορείς να αποδείξεις με κάποιο τρόπο ότι δεν σου είχαν παραδώσει το μίσθιο κατά το διάστημα που θέλεις να κάνεις την εκχώρηση?

Επίσης "απαίτηση" από μέρους σου υπάρχει όταν τα απαιτήσεις επίσημα με κάποιο νόμιμο μέσο, εσύ από ότι λες δεν έχεις σκοπό να χαλάσεις ούτε ευρώ γιατί δεν αξίζει.

Αφού ηλεκτρονικά γίνεται η σύναψη του συμβολαίου στο taxisnet πως θα λυθεί τώρα γραπτώς?

Επίσης αν τελικά λύνεται ηλεκτρονικά με κοινή συνέναιση στο taxisnet δεν θα έπρεπε να είχαν κάνει την κίνηση? Τώρα που δεν μου απαντάνε καν σε τηλέφωνα πως θα γίνει?

Καμία σχέση, ηλεκτρονικά γίνεται η "δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας" και μόνο για φορολογικούς λόγους, το μισθωτήριο δεν χρειάζεται να πάει καν στην εφορία.

Ούτε λύνεται ούτε δένεται ηλεκτρονικά το μισθωτήριο. Απλά μελλοντικά ίσως(λέμε τώρα) να σου έρθει έλεγχος και σου ζητήσει το λόγο που δεν έχεις δηλώσει τα μισθώματα μέχρι το τέλος του μισθωτηρίου. Αν έχεις χαρτί λύσης μισθωτηρίου το δείχνεις, αν δεν έχεις λες ότι ο ενοικιαστής απλά το άφησε και εξαφανίστηκε.

Δημοσ.

Χμ, ίσως έχεις δίκιο σχετικά με αυτό που εννοεί για το εξώδικο.

Σκέφτομαι μήπως του στείλω ένα σε λίγο καιρό.

Είναι πάντως τραγικό να μην υπάρχει δωρεάν δικαιοσύνη γιατί έτσι ουσιαστικά δεν υπάρχει δικαιοσύνη.

Επίσης αν τελικά δεν κάνω καμία ενέργεια, θεωρητικά δεν μπορώ να το νοικιάσω σε άλλον με νέο συμβόλαιο επειδή θα ισχύει το παλιό μιας και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να σταματήσει να ισχύει?

Δηλαδή τυπικά θα πρέπει να τα σκάσω για να καταγγείλω το παλιό συμβόλαιο?

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ρώτησα έναν φίλο εκπαιδευόμενο λογιστή και μου είπε πως,

για να δηλώσεις χρέη στην εφορία πρέπει ο άλλος να είναι μέσα στο ακίνητο και όχι να έχει φύγει και απλά να τρέχει το συμβόλαιο,

και πως το ότι έχει φύγει μπορεί να αποδειχθεί από την ΔΕΗ.

Ισχύει?

Δημοσ.

Παιδιά με 100 περίπου Ευρώ το χρόνο ξενοιάζετε από τετοια θέματα . Νομική και οικογενειακή προστασια σε εξειδικευμένες εταιρείες. 

www.arag.gr

www.das.gr

Δεν ειμαι ασφαλιστής oύτε ασχολούμαι καθολου με τον χώρο αυτό, απλά εχω ενα τέτοιο συμβόλαιο σε μια απο τις εταιρείες αυτές (ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες) και εχω βρεί την ησυχία μου.  Δυο φορές τους χρειάστηκα, (η πρώτη ήταν για ανάλογο θέμα) ανέλαβαν την υπόθεση και δεν πλήρωσα τιποτα ούτε για αμοιβές δικηγόρων ούτε για δικαστικά έξοδα (Ισχύει για υποθέσεις μέχρι 20000 Ευρώ περιπου)

Δημοσ.

Παιδιά με 100 περίπου Ευρώ το χρόνο ξενοιάζετε από τετοια θέματα . Νομική και οικογενειακή προστασια σε εξειδικευμένες εταιρείες. 

www.arag.gr

www.das.gr

Δεν ειμαι ασφαλιστής oύτε ασχολούμαι καθολου με τον χώρο αυτό, απλά εχω ενα τέτοιο συμβόλαιο σε μια απο τις εταιρείες αυτές (ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες) και εχω βρεί την ησυχία μου.  Δυο φορές τους χρειάστηκα, (η πρώτη ήταν για ανάλογο θέμα) ανέλαβαν την υπόθεση και δεν πλήρωσα τιποτα ούτε για αμοιβές δικηγόρων ούτε για δικαστικά έξοδα (Ισχύει για υποθέσεις μέχρι 20000 Ευρώ περιπου)

Νομική προστασία εννοούμε ότι σου παρέχουν δικηγόρο;

• Like 1
Δημοσ.

Ναι είναι καλή φάση όντως.

Δεν πληρώνεις ούτε καν δικαστικά έξοδα?

Αν το κάνω τώρα προφανώς δεν θα με καλύψουν γιατί η υπόθεση τρέχει ήδη ε?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...