EXARXEIA_CITY Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 Καλησπέρα, που μπορώ να βρω βίντεο από εργαστήριο που να δείχνει το πείραμα της διπλής σχισμής με παρατήρηση και χωρίς ; Όλα όσα βλέπω το μοτίβο είναι πολλές παράλληλες γραμμές, δηλαδή χωρίς παρατηρητή ; Το θέμα είναι σε ένα video ενώ υπάρχει παρατηρητης μετά την διπλή σχισμή πάλι φαίνονται πολλές παράλληλες γραμμές αντί για δυο μόνο, όπως βλέπω σε animation βίντεο.
redhotstef Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 Εχει να κανει με την θεωρια των κβαντων, υπαρχει στο youtube αλλα δεν μπορω να στο δειξω τωρα
spikegr Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 @exarxia_city Μπορεις να βαλεις το βιντεο που δεν ειναι animation?
Lucifer Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα το video. Δεν θα δεις ποτέ τις ρίγες ή τα σημεία να εμφανίζονται, αφού ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός. Ίσως υπάρχει κάποιο slideshow ή βίντεο που δείχνει το πως τα μεμονωμένα σημεία σιγά σιγά αρχίζουν να σχηματίζουν το μοτίβο του κύματος, αλλά και πάλι, τι παραπάνω θα καταλάβεις.
spikegr Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2015 Ζητησα το βιντεο για να καταλαβω ακριβως τι θεωρει οτι βλεπει διαφορετικο σε σχεση με ενα βιντεο animation. Δεν καταλαβαινω τι εννοεις οτι δεν θα φαινονται τα σημεια επειδη τα ηλεκτρονια ταξιδευουν με την ταχυτητα του φωτος. Στο πειραμα δεν παρατηρεις το ηλεκτρονιο να ταξιδευει αλλα που πεφτει. Δεν ξερω πως ακριβως το κανουν σε πειραμα αλλα εντελως απλοικα μπορω να σκεφτω μια επιφανεια οπου οταν πεφτει σε ενα σημειο της, ενα ηλεκτρονιο, φωτιζει(οπως δουλευαν καποιες αρχικες οθονες). Επειδη ετσι απλα θα βλεπεις σημεια, αν θες να τα κανεις γραμμες μπορεις να βαλεις μια καμερα με ανοιχτο διαφραγμα που θα καταγραψει ολα τα σημεια που στο συνολο τους θα σχηματιζουν τις γραμμες.
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός. Βλέποντας το παρακάτω video, θέλω να δω το πείραμα και στην πραγματικοτητα, στο εργαστήριο. Τα μόνα που βρίσκω είναι το μοτίβο στην πλάκα να είναι πολλές παράλληλες γραμμές, όταν σύμφωνα με το παραπάνω βίντεο, δεν υπάρχει παρατηρητης. Θέλω να δω σε εργαστήριο να δείχνει την πλάκα με 2 γραμμές μόνο, όταν υπάρχει παρατηρητης, στο βίντεο είναι στο 4:00. 1
4saken Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Διαβαζοντας τον τιτλο ειχα μεγαλυτερες προσδοκιες....Φευ! 4
παπι Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Ψάξε υλοποίηση του πειράματος με φως. Στο yt έχει κάτι "σπιτικά" πειράματα με λέιζερ και βελόνα.
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Το έχω γράψει παραπάνω. Αυτά δείχνουν μόνο το ένα μέρος του πειράματος...
redhotstef Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός. Βλέποντας το παρακάτω video, θέλω να δω το πείραμα και στην πραγματικοτητα, στο εργαστήριο. Τα μόνα που βρίσκω είναι το μοτίβο στην πλάκα να είναι πολλές παράλληλες γραμμές, όταν σύμφωνα με το παραπάνω βίντεο, δεν υπάρχει παρατηρητης. Θέλω να δω σε εργαστήριο να δείχνει την πλάκα με 2 γραμμές μόνο, όταν υπάρχει παρατηρητης, στο βίντεο είναι στο 4:00. θέλω να δω το πείραμα και στην πραγματικοτητα, στο εργαστήριο. Τα μόνα που βρίσκω είναι το μοτίβο στην πλάκα να είναι πολλές παράλληλες γραμμές, όταν σύμφωνα με το παραπάνω βίντεο, δεν υπάρχει παρατηρητης. Θέλω να δω σε εργαστήριο να δείχνει την πλάκα με 2 γραμμές μόνο, όταν υπάρχει παρατηρητης, στο βίντεο είναι στο 4:00. Αυτο, και εγω θελω να το δω. Ο παρατηρητης βασικα θελω να δω ποιος ειναι..
spikegr Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Τον να κανεις ενα πειραμα που να φαινονται οι ριγες ειναι ευκολο για αυτο βρισκεις βιντεο. Οι συνθηκες για να κανεις την περιπτωση με τιν παρατηρητη χρειαζοντι οπως ειπες ειδικο εξοπλισμο. Σε αυτο το πειραμα δεν ξερω αν η πλακα που θα δημιουργουνται οι δυο γραμμες θα ειναι τετοια ωστε να φαινονται τα σημαδια. Πιο λογικο μου φαινεται οτι θα ειναι ενας αισθητηρας που θα σου λεει σε ποιο σημειο επεσε το καθε σωματιδιο. Οποτε και σε αυτη την περιπτωση απλα θα δεις ενα αποτελεσμα και οχι κατι που θα ειχε νοημα να το δεις σε βιντεο. Ασχετα με αυτο θα ηθελα και εγω να ρωτησω αν καποιος ειναι πιο σχετικος και γνωριζει, να πει πως οριζεται η παρατηρηση στην κβαντομηχανικη.
VonLoutsos Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Μα το θέμα δεν είναι αν υπάρχει η όχι παρατηρητης μετά την σχισμή αλλά το γεγονός οτι παρατηρείς τις σχισμές οι οποίες έχουν και διαφορετική ένταση μεταξύ τους. Το πείραμα των σχισμών σχετίζεται με την διπλή φύση του φωτός( σωμάτιο και κύμα ) και πρέπει να έχουν πάχος συγκρινόμενο με το μήκος κύματος της ακτινοβολίας που προσπίπτει. Ο παρατηρητής είσαι εσύ, βάζεις το φως να περάσει από τις σχισμές και παρατηρείς το αποτέλεσμα πίσω από αυτές σε ένα κομμάτι χαρτί στην πιο απλή των περιπτώσεων. Δεν υπάρχει σε αυτό το πέιραμα κάποιος εξωτερικός παρατηρητής ώστε να αλλάζει κάτι. Και στην κβαντομηχανική ο παρατηρητής εξαρτάται ακαι απο το σύστημα στο οποίο βρίσκεται ( αν κινείται σε σχέση με το σύστημα προς μελέτη) αλλά εκεί το σύστημα τον περιορίζει με βάση την Αρχή Αβεβαιότητας του Heisenberg.
opera Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Τον να κανεις ενα πειραμα που να φαινονται οι ριγες ειναι ευκολο για αυτο βρισκεις βιντεο. Οι συνθηκες για να κανεις την περιπτωση με τιν παρατηρητη χρειαζοντι οπως ειπες ειδικο εξοπλισμο. Σε αυτο το πειραμα δεν ξερω αν η πλακα που θα δημιουργουνται οι δυο γραμμες θα ειναι τετοια ωστε να φαινονται τα σημαδια. Πιο λογικο μου φαινεται οτι θα ειναι ενας αισθητηρας που θα σου λεει σε ποιο σημειο επεσε το καθε σωματιδιο. Οποτε και σε αυτη την περιπτωση απλα θα δεις ενα αποτελεσμα και οχι κατι που θα ειχε νοημα να το δεις σε βιντεο. Ασχετα με αυτο θα ηθελα και εγω να ρωτησω αν καποιος ειναι πιο σχετικος και γνωριζει, να πει πως οριζεται η παρατηρηση στην κβαντομηχανικη. Από όσο γνωρίζω παρατήρηση θεωρείται ότι είναι η μέτρηση και γίνεται με όργανα.
VonLoutsos Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Και μην ξεχναμε οτι μπορει η Κβαντομηχανική να ασχολειται με το τι γίνεται στον μικρόκοσμο αλλά από κάποιο σημείο και μετά είναι Στατιστική και έχουμε πολλές παραδοχές για να βγάλουμε κάποιο κοντινό στην αλήθεια αποτέλεσμα
tomato9 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 θελω κι εγω να παρατηρησω το πειραμα της διπλης σχισμης με οργανα, πού θα γινει? 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα