Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, που μπορώ να βρω βίντεο από εργαστήριο που να δείχνει το πείραμα της διπλής σχισμής  με παρατήρηση και χωρίς ;  Όλα όσα βλέπω το μοτίβο είναι πολλές παράλληλες γραμμές, δηλαδή χωρίς παρατηρητή ; 

Το θέμα είναι σε ένα video ενώ υπάρχει παρατηρητης μετά την διπλή σχισμή πάλι φαίνονται πολλές παράλληλες γραμμές αντί για δυο μόνο, όπως βλέπω σε animation βίντεο.

Δημοσ.

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα το video. Δεν θα δεις ποτέ τις ρίγες ή τα σημεία να εμφανίζονται, αφού ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός.

Ίσως υπάρχει κάποιο slideshow ή βίντεο που δείχνει το πως τα μεμονωμένα σημεία σιγά σιγά αρχίζουν να σχηματίζουν το μοτίβο του κύματος, αλλά και πάλι, τι παραπάνω θα καταλάβεις.

Δημοσ.

Ζητησα το βιντεο για να καταλαβω ακριβως τι θεωρει οτι βλεπει διαφορετικο σε σχεση με ενα βιντεο animation.

Δεν καταλαβαινω τι εννοεις οτι δεν θα φαινονται τα σημεια επειδη τα ηλεκτρονια ταξιδευουν με την ταχυτητα του φωτος. Στο πειραμα δεν παρατηρεις το ηλεκτρονιο να ταξιδευει αλλα που πεφτει. Δεν ξερω πως ακριβως το κανουν σε πειραμα αλλα εντελως απλοικα μπορω να σκεφτω μια επιφανεια οπου οταν πεφτει σε ενα σημειο της, ενα ηλεκτρονιο, φωτιζει(οπως δουλευαν καποιες αρχικες οθονες). Επειδη ετσι απλα θα βλεπεις σημεια, αν θες να τα κανεις γραμμες μπορεις να βαλεις μια καμερα με ανοιχτο διαφραγμα που θα καταγραψει ολα τα σημεια που στο συνολο τους θα σχηματιζουν τις γραμμες.

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός. Βλέποντας το παρακάτω video, 

θέλω να δω το πείραμα και στην πραγματικοτητα, στο εργαστήριο. 

Τα μόνα  που βρίσκω είναι το μοτίβο στην πλάκα να είναι  πολλές παράλληλες γραμμές, όταν σύμφωνα με το παραπάνω βίντεο, δεν υπάρχει παρατηρητης.

Θέλω να δω σε εργαστήριο να δείχνει την πλάκα με 2 γραμμές μόνο, όταν υπάρχει παρατηρητης, στο βίντεο είναι στο 4:00.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός. Βλέποντας το παρακάτω video, 

Τα μόνα  που βρίσκω είναι το μοτίβο στην πλάκα να είναι  πολλές παράλληλες γραμμές, όταν σύμφωνα με το παραπάνω βίντεο, δεν υπάρχει παρατηρητης.

Θέλω να δω σε εργαστήριο να δείχνει την πλάκα με 2 γραμμές μόνο, όταν υπάρχει παρατηρητης, στο βίντεο είναι στο 4:00.

Αυτο, και εγω θελω να το δω. Ο παρατηρητης βασικα θελω να δω ποιος ειναι.. 

Δημοσ.

Τον να κανεις ενα πειραμα που να φαινονται οι ριγες ειναι ευκολο για αυτο βρισκεις βιντεο. Οι συνθηκες για να κανεις την περιπτωση με τιν παρατηρητη χρειαζοντι οπως ειπες ειδικο εξοπλισμο. Σε αυτο το πειραμα δεν ξερω αν η πλακα που θα δημιουργουνται οι δυο γραμμες θα ειναι τετοια ωστε να φαινονται τα σημαδια. Πιο λογικο μου φαινεται οτι θα ειναι ενας αισθητηρας που θα σου λεει σε ποιο σημειο επεσε το καθε σωματιδιο. Οποτε και σε αυτη την περιπτωση απλα θα δεις ενα αποτελεσμα και οχι κατι που θα ειχε νοημα να το δεις σε βιντεο.

Ασχετα με αυτο θα ηθελα και εγω να ρωτησω αν καποιος ειναι πιο σχετικος και γνωριζει, να πει πως οριζεται η παρατηρηση στην κβαντομηχανικη.

Δημοσ.

Μα το θέμα δεν είναι αν υπάρχει η όχι παρατηρητης μετά την σχισμή αλλά το γεγονός οτι παρατηρείς τις σχισμές οι οποίες έχουν και διαφορετική ένταση μεταξύ τους. Το πείραμα των σχισμών σχετίζεται με την διπλή φύση του φωτός( σωμάτιο και κύμα ) και πρέπει να έχουν πάχος συγκρινόμενο με το μήκος κύματος της ακτινοβολίας που προσπίπτει.

Ο παρατηρητής είσαι εσύ, βάζεις το φως να περάσει από τις σχισμές και παρατηρείς το αποτέλεσμα πίσω από αυτές σε ένα κομμάτι χαρτί στην πιο απλή των περιπτώσεων. Δεν υπάρχει σε αυτό το πέιραμα κάποιος εξωτερικός παρατηρητής ώστε να αλλάζει κάτι.

Και στην κβαντομηχανική ο παρατηρητής εξαρτάται ακαι απο το σύστημα στο οποίο βρίσκεται ( αν κινείται σε σχέση με το σύστημα προς μελέτη) αλλά εκεί το σύστημα τον περιορίζει με βάση την Αρχή Αβεβαιότητας του Heisenberg.

Δημοσ.

Τον να κανεις ενα πειραμα που να φαινονται οι ριγες ειναι ευκολο για αυτο βρισκεις βιντεο. Οι συνθηκες για να κανεις την περιπτωση με τιν παρατηρητη χρειαζοντι οπως ειπες ειδικο εξοπλισμο. Σε αυτο το πειραμα δεν ξερω αν η πλακα που θα δημιουργουνται οι δυο γραμμες θα ειναι τετοια ωστε να φαινονται τα σημαδια. Πιο λογικο μου φαινεται οτι θα ειναι ενας αισθητηρας που θα σου λεει σε ποιο σημειο επεσε το καθε σωματιδιο. Οποτε και σε αυτη την περιπτωση απλα θα δεις ενα αποτελεσμα και οχι κατι που θα ειχε νοημα να το δεις σε βιντεο.

Ασχετα με αυτο θα ηθελα και εγω να ρωτησω αν καποιος ειναι πιο σχετικος και γνωριζει, να πει πως οριζεται η παρατηρηση στην κβαντομηχανικη.

Από όσο γνωρίζω παρατήρηση θεωρείται ότι είναι η μέτρηση και γίνεται με όργανα.

Δημοσ.

Και μην ξεχναμε οτι μπορει η Κβαντομηχανική να ασχολειται με το τι γίνεται στον μικρόκοσμο αλλά από κάποιο σημείο και μετά είναι Στατιστική και έχουμε πολλές παραδοχές για να βγάλουμε κάποιο κοντινό στην αλήθεια αποτέλεσμα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...