Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μου φαίνεται πως εσύ δεν ξέρεις πως μοιράζονται τα φιλοδωρήματα. Στα εστιατόρια το φιλοδώρημα που αφήνει ο καθένας, μαζεύονται και μοιράζονται ΣΕ ΟΛΟ το προσωπικό. Σερβιτόρους, βοηθούς, κουζίνα. Ασχετοσύνη...

η ετσι νομιζεις γιατι εχω φιλους που κανουν χρονια το επαγγελμα και αυτο που κυριαρχει ειναι ο σερβιτορος παιρνει τα τιπς και ΑΝ θελει και δεν ειναι μαλακας θα δωσει στον βοηθο του και στον μπαρμαν(και εννοειται οτι ακομα και να τους λενε μοιραστε τα ο σερβιτορος αν εχει μπολικα θα δωσει λιγοτερα να μοιρασουν και τα υπολοιπα τσεπη).

Και εχω ακουσει πανπολες φορες να λενε βρε την πορνη 50ευρω μπουρμουρια εβγαλε και δεν εδωσε τιποτα ,που πολλες φορες σε μαγαζια με εναν μπαρμαν αυτος ειναι που τρωει ολη την ψωλη αλλα δεν παιρνει τιποτα

  • Like 1
  • Sad 1
  • Απαντ. 445
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

στην πωλήτρια ρούχων που μπορεί να μπει η κάθε μία μέσα να κατεβάσει ότι υπάρχει σε όλα τα νούμερα απλά και μόνο για να περάσει η ώρα της και μετά το δουλικό να διπλώνει μία ώρα ,της αφήνουν τιπς; ΌΧΙ.

(άλλο που στο εξωτερικό σε μεγάλες αλυσίδες έχουν άτομα μόνο για να διπλώνουν τα ρούχα στο κλείσιμο του καταστήματος αλλά που τέτοια εδώ)

 

Εδω που τα λεμε...Εκτος αν ειναι απο αυτες που ξερουν οτι το μαγαζι κλεινει στις 12 πχ αλλα στις 12 παρα 5 παραγγελνουν δυο πιτογυρα στην αλλη ακρη της πολης.Καποιος θα βρεθει να κανει ''υπερωρια'' , ετσι δεν ειναι.. :-D

Δημοσ.

Μου φαίνεται πως εσύ δεν ξέρεις πως μοιράζονται τα φιλοδωρήματα. Στα εστιατόρια το φιλοδώρημα που αφήνει ο καθένας, μαζεύονται και μοιράζονται ΣΕ ΟΛΟ το προσωπικό. Σερβιτόρους, βοηθούς, κουζίνα. Ασχετοσύνη...

 

 

Σορυ οχι.

Δεν εχω δουλεψει πουθενα που να παιρνει η κουζινα εστω και ποσοστο απο τα φιλοδωρηματα. Ουτε εχω ακουσει κατι τετοιο απο τους περισσοτερους γνωστους μου.

Η λογικη ειναι αυτη που ειπαν πιο πισω. Παλιοτερα οι μαγειρες εβγαζαν καλα λεφτα και οι σερβιτοροι ελαχιστα, οποτε με τα tips μπορουσαν να την παλεψουν.

Καλως ή κακως ειναι αλλη κουβεντα.

Υπαρχουν καποια εστιατορια που δινουν ενα ποσοστο στην κουζινα, αλλα ειναι η εξαιρεση στον κανονα.

  • Like 2
Δημοσ.

Πάντως μιας και αναγνωρίζει ο topic starter ότι είναι τσιγκούνης να του πω ότι υπάρχουν πολλά levels τσιγκουνιάς.

Δηλαδή γνωρίζω άτομο που εκτός από tip δεν έχει δώσει ποτέ στη ζωή του λεφτά και για άλλα πράγματα. 

  • Super Moderators
Δημοσ.

Ρε... δεν εχετε ιδεα πως μοιραζονται αυτα τα λεφτα. Εσυ μπορει να τα δινεις γιατι εχεις καποιον σερβιτορο στο μυαλο σου αλλα αυτος ο συγκεκριμενος να μην παρει τιποτα η τα λιγοτερα. Αν σου αρεσε το φαγητο τι αφηνεις φιλωδοριμα στους σερβιτορους? πανε δωστο στο προσωπικο στην κουζινα.

Απλα...για ακομα μια φορα απλα ακολουθειτε μια μοδα, τιποτα αλλο. Πραξεις χωρις σκεψη για τα ματια του κοσμου.

 

Βασικά ...your bad weather! :P

 

Άκου μόδα τα tips λες και βγάζουμε ανακοίνωση ότι αφήνουμε χρήματα στο τραπέζι (μη σου πω πως τα κρύβω κιόλας). Από τη στιγμή που εγώ νιώθω πως πρέπει να το κάνω (εκει που αξίζει όπως είπα απο την αρχή), θα το κάνω είτε κάποιος δεν συμφωνεί, είτε το θεωρεί μόδα και ...εφέ!  

 

Ο ντελιβεράς τα παίρνει γιατί θεωρώ πως αυτό που κάνει πληρώνεται με ψίχουλα και απο τη στιγμή που το μαγαζί του δεν ξέρει πόσα θα του δώσω, δεν μπορεί να τα μοιράσει αλλού. Σε εστιατόρια φροντίζω να τα πάρει ο υπάλληλος που με εξυπηρετεί και όχι όποιος περάσει απλά από το τραπέζι αφού φύγω. Σε πληρωμές με κάρτα, υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσεις το ποσό για το tip στο χαρτάκι της κάρτας και να αφαιρεθεί και αυτό από την κάρτα χωρίς να αφήσεις μετρητά. Αν το κατάστημα είναι σοβαρό τα tips μοιράζονται όπως πρέπει. Αν δεν είναι "σοβαρό" δεν θα υπάρχει και λόγος να αφήσεις κάτι.

 

:)

Δημοσ.

αν και τρελό offtopic :P

 

"ίδια" φάση με τις Κυριακές, έγινε χαμός για να μην ανοίξουν τα καταστήματα, αλλά για τα υπόλοιπους που δουλεύουν κανονικά Κυριακές κι αργίες στα @@ μας, αυτά έκει κι αλλιώς "πρέπει" να δουλεύουν κι αυτές τις μέρες...

 

Πανω σε αυτο το θεμα εχω τσακωθει με φιλο μου πολυ θρησκοληπτο που ηταν φανατικος να μην ανοιγουν τα καταστηματα τις κυριακες λογω θρησκειας. Οταν του ειπα οτι θα δικαιουτω να το υποστηριζει αυτο ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ολες τις κυριακες δεν χρησιμοποιουσε κανενα καταστημα και καθοταν ολη μερα σπιτι ή επερνε το αμαξι και πηγαινε για πικ νικ στο βουνο, αν ομως αγορασει εστω και μια τσιχλα απο περιπτερο ή κατσει σε μια ταβερνα να φαει δεν πρεπει να εχει αυτη την αποψη γιατι αυτοι που θα τον εξυπηρετησουν θα ειναι εργαζομενοι που ειναι στην δουλεια τους κυριακη. Δηλαδη γι'αυτους δεν ισχυει η αποψη να μην ανοιγουν κυριακες γιατι ειναι "θρησκευτικη αργια";

  • Like 2
Δημοσ.

Σορυ οχι.

Δεν εχω δουλεψει πουθενα που να παιρνει η κουζινα εστω και ποσοστο απο τα φιλοδωρηματα. Ουτε εχω ακουσει κατι τετοιο απο τους περισσοτερους γνωστους μου.

Η λογικη ειναι αυτη που ειπαν πιο πισω. Παλιοτερα οι μαγειρες εβγαζαν καλα λεφτα και οι σερβιτοροι ελαχιστα, οποτε με τα tips μπορουσαν να την παλεψουν.

Καλως ή κακως ειναι αλλη κουβεντα.

Υπαρχουν καποια εστιατορια που δινουν ενα ποσοστο στην κουζινα, αλλα ειναι η εξαιρεση στον κανονα.

 

Σόρρυ φίλε αλλά η παραγωγή δεν δικαιούται να πάρει τίποτα. Το σκίσιμο, τα μούτρα, τη μίρλα, τη μαλακία του καθένα ή ακόμα και τη μαλακία της ίδιας της παραγωγής το ίδιο πρόσωπο θα τα ακούσει (δηλαδή ο σερβιτόρος) και γι αυτό έχει και την έξτρα "ευθύνη" του καρπαζοεισπράκτορα. Εχει πάρα πολύ κόσμο που έχει σοβαρότατα ψυχολογικά ή απλά είναι ηλίθιος που τα βγάζει στον εύκολο στόχο (τον σερβιτόρο) για το οτιδήποτε. Επίσης η δουλειά της παραγωγής είναι -πάντα- η ίδια. Μόνο ο όγκος αλλάζει. Για τον σερβιτόρο η δουλειά δεν είναι -ποτέ- η ίδια, ούτε και ο όγκος. Μπορεί να έχω 5 τραπέζια και να τρέχω σαν πούστης ή να έχω 10 τραπέζια και να πηγαίνουν σχετικά νορμάλ. 

 

Ετσι για το γαμώτο της υπόθεσης θα σου πω απλά ένα από τα δεκάδες περιστατικά που μου τυχαίνουν κάθε μέρα. Κορασίδα πήγε και έκανε ολόκληρο σαματά στο boss μου επειδή...τόλμησα να της αρνηθώ να φέρω τη σακούλα της με τα ψώνια της και την τσάντα της στο τραπέζι της (τα παράτησε στην είσοδο του καταστήματος). 

  • Like 1
Δημοσ.

Η έννοια του φιλοδωρήματος αντικατόπτριζε ανέκαθεν, στον μεγαλύτερο της βαθμό, την ποιότητα εξυπηρέτησης που ένιωθε ο πελάτης, αλλά όχι αποκλειστικά. Υποτίθεται ότι στην Αμερική μέσω φιλοδωρημάτων βοηθάς όσους βρίσκονται στον πάτο της εργασιακής πυραμίδας και το έχουν πραγματικά ανάγκη, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστείς χαμηλής τάξης αν δεν αφήσεις. Εδώ δεν πιστεύω ότι επικρατεί ανάλογη κουλτούρα, στον συγκεκριμένο βαθμό τουλάχιστον. 

 

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν άγραφοι νόμοι. Στο καζίνο είναι σύνηθες να αφήνει κανείς φιλοδώρημα στον κρουπιέρη αν φύγει με κέρδη. Από τους σερβιτόρους θα πρέπει να περιμένεις ανθρώπινη εξυπηρέτηση, το συνεχές χαμόγελο δεν είναι φυσικό. Η ορθοστασία και το πήγαινε-έλα στα τραπέζια είναι λόγος για να δώσεις. Ο barman παίρνει το δικό του από το game που έχει πάνω στη δουλειά, μην του αφήνετε. Αν κάποιος το αξίζει εξ ορισμού είναι ο deliverάς, κυρίως επειδή σε αντίθεση με τους σερβιτόρους (πέρα από περιστασιακά σκηνικά αγενών πελατών) δε δουλεύει σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Τρώει στη μάπα τον καιρό, πληρώνει πολλές φορές τη βενζίνη από την τσέπη του και τρώει το φταίξιμο αν αργήσει το μαγαζί, ρισκάρει τη ζωή του στους δρόμους για να φέρει στο πιάτο σου ένα κομμάτι παράδοσης. Οι deliverάδες είναι σύγχρονοι λαμπαδηδρόμοι.

  • Like 3
Δημοσ.

η ετσι νομιζεις γιατι εχω φιλους που κανουν χρονια το επαγγελμα και αυτο που κυριαρχει ειναι ο σερβιτορος παιρνει τα τιπς και ΑΝ θελει και δεν ειναι μαλακας θα δωσει στον βοηθο του και στον μπαρμαν(και εννοειται οτι ακομα και να τους λενε μοιραστε τα ο σερβιτορος αν εχει μπολικα θα δωσει λιγοτερα να μοιρασουν και τα υπολοιπα τσεπη).

Και εχω ακουσει πανπολες φορες να λενε βρε την πορνη 50ευρω μπουρμουρια εβγαλε και δεν εδωσε τιποτα ,που πολλες φορες σε μαγαζια με εναν μπαρμαν αυτος ειναι που τρωει ολη την ψωλη αλλα δεν παιρνει τιποτα

ισχυει και το ορθο ειναι να τα μοιραζονται ολοι μιας και ολοι δουλεψαν για αυτα δεν ειναι μονο το service ειναι και η κουζινα-το μπαρ

Δημοσ.

Ετσι για το γαμώτο της υπόθεσης θα σου πω απλά ένα από τα δεκάδες περιστατικά που μου τυχαίνουν κάθε μέρα. Κορασίδα πήγε και έκανε ολόκληρο σαματά στο boss μου επειδή...τόλμησα να της αρνηθώ να φέρω τη σακούλα της με τα ψώνια της και την τσάντα της στο τραπέζι της (τα παράτησε στην είσοδο του καταστήματος). 

 

Από περιέργεια, τι της απάντησε;

Δημοσ.

Σόρρυ φίλε αλλά η παραγωγή δεν δικαιούται να πάρει τίποτα. Το σκίσιμο, τα μούτρα, τη μίρλα, τη μαλακία του καθένα ή ακόμα και τη μαλακία της ίδιας της παραγωγής το ίδιο πρόσωπο θα τα ακούσει (δηλαδή ο σερβιτόρος) και γι αυτό έχει και την έξτρα "ευθύνη" του καρπαζοεισπράκτορα. Εχει πάρα πολύ κόσμο που έχει σοβαρότατα ψυχολογικά ή απλά είναι ηλίθιος που τα βγάζει στον εύκολο στόχο (τον σερβιτόρο) για το οτιδήποτε. Επίσης η δουλειά της παραγωγής είναι -πάντα- η ίδια. Μόνο ο όγκος αλλάζει. Για τον σερβιτόρο η δουλειά δεν είναι -ποτέ- η ίδια, ούτε και ο όγκος. Μπορεί να έχω 5 τραπέζια και να τρέχω σαν πούστης ή να έχω 10 τραπέζια και να πηγαίνουν σχετικά νορμάλ. 

 

Ετσι για το γαμώτο της υπόθεσης θα σου πω απλά ένα από τα δεκάδες περιστατικά που μου τυχαίνουν κάθε μέρα. Κορασίδα πήγε και έκανε ολόκληρο σαματά στο boss μου επειδή...τόλμησα να της αρνηθώ να φέρω τη σακούλα της με τα ψώνια της και την τσάντα της στο τραπέζι της (τα παράτησε στην είσοδο του καταστήματος). 

 

Τι λέτε ρε που ο μάγειρας/ψήστης δεν δικαιούται τίποτα, ενώ λιώνει στην ζέστη της κουζίνας... μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

 

Όσο για την συναναστροφή με τον κόσμο, έχει και τα «τυχερά» της ενίοτε, αρκεί να είσαι λίγο κοινωνικός/περιποιημένος.

 

Δεν είχες καμία υποχρέωση να κάνεις τον κουβαλητή της κορασίδας (ισότητα και ιπποτισμός είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα), εκτός αν σου έδινε κάτι ως αντάλλαγμα...

Δημοσ.

αν και τρελό offtopic :P

 

"ίδια" φάση με τις Κυριακές, έγινε χαμός για να μην ανοίξουν τα καταστήματα, αλλά για τα υπόλοιπους που δουλεύουν κανονικά Κυριακές κι αργίες στα @@ μας, αυτά έκει κι αλλιώς "πρέπει" να δουλεύουν κι αυτές τις μέρες...

 

 

 

Δεν είναι το ίδιο.

Η κυριακάτικη αργία, πέρα από το γεγονός πως είναι κεκτημένο εργατικό δικαίωμα εδώ και έναν αιώνα (ξύλινη γλώσσα, αλλά δεν γίνεται να εκφραστεί αλλιώς), είναι άκρως επιθετική (ανταγωνιστικά) στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις μεγαλύτερες με το κακοπληρωμένο πολυπληθές προσωπικό, τα ελαστικά ωράρια κλπ.

 

Έχει προεκτάσεις πολύ μεγαλύτερες από το "άσε μας κυρά μου, να πας να ψωνίσεις Παρασκευή".

 

Υπάρχουν (και πάντα υπήρχαν) δουλειές που δεν γίνεται να τηρούν την Κυριακάτικη αργία, άλλες για προφανείς λόγους (π.χ γιατροί), άλλες για λιγότερο προφανείς ( π.χ περίπτερα, καφετέριες κλπ.)

 

Οπότε η υποτιθέμενη δικαιολογία "αφού και οι άλλοι δουλεύουν", μάντεψε, δεν είναι καθόλου καινούρια.

:P

  • Like 2
  • Super Moderators
Δημοσ.

Δεν είναι το ίδιο.

Η κυριακάτικη αργία, πέρα από το γεγονός πως είναι κεκτημένο εργατικό δικαίωμα εδώ και έναν αιώνα (ξύλινη γλώσσα, αλλά δεν γίνεται να εκφραστεί αλλιώς), είναι άκρως επιθετική (ανταγωνιστικά) στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις μεγαλύτερες με το κακοπληρωμένο πολυπληθές προσωπικό, τα ελαστικά ωράρια κλπ.

 

Έχει προεκτάσεις πολύ μεγαλύτερες από το "άσε μας κυρά μου, να πας να ψωνίσεις Παρασκευή".

 

Υπάρχουν (και πάντα υπήρχαν) δουλειές που δεν γίνεται να τηρούν την Κυριακάτικη αργία, άλλες για προφανείς λόγους (π.χ γιατροί), άλλες για λιγότερο προφανείς ( π.χ περίπτερα, καφετέριες κλπ.)

 

Οπότε η υποτιθέμενη δικαιολογία "αφού και οι άλλοι δουλεύουν", μάντεψε, δεν είναι καθόλου καινούρια.

:P

Ούτε εγώ είμαι της άποψης να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή, αλλά λόγω μισθών της πούτσας (ο "αυξημένος" της Κυριακής δεν τα αξίζει ούτε για αστείο) και γαμησιάτικων ωραρίων (κι ότι δεν πρόκειται να δίνουν άλλο ρεπό μέσα στη βδομάδα), η "γκρίνια μου" είναι ότι για τους άλλους που δουλεύουν κανονικά δεν ανοίγει ρουθούνι και ζητάνε αλληλεγύη μόνο για την πάρτυ τους...

 

Παρομοίως αν και δίνω tips, "γκρινιάζω" που μόνο οι σερβιτόροι/deliverάδες το "δικαιούνται" κι όχι κι άλλες θέσεις που έχουν παρόμοιους μισθούς/ωράριο/κούραση, αλλά γι' αυτούς στα @@ μας πάλι όπως και για τα επαγγέλματα που δουλεύουν έτσι κι αλλιώς Κυριακή...

  • Like 1
Δημοσ.

Από περιέργεια, τι της απάντησε;

 

Δεν ξέρω, το μόνο που ξέρω είναι ότι στο τέλος είδα ένα 20% έκπτωση στο τραπέζι τους και ένα μικρό κατσάδιασμα από μεριάς αφεντικού προς το μέρος μου. Δεν ήμουν μπροστά στο παράπονο της κορασίδας αλλά μπορώ να υποθέσω με ασφάλεια ότι το γλύψιμο πήγαινε και ερχόταν. 

Τι λέτε ρε που ο μάγειρας/ψήστης δεν δικαιούται τίποτα, ενώ λιώνει στην ζέστη της κουζίνας... μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

 

 

Κανείς από την παραγωγή δεν δικαιούται, συμπεριλαμβάνεται και ο μάγειρας/ψήστης σε όλο αυτό. Η δουλειά του πάντα η ίδια θα είναι και πάντα το ίδιο θα κάνει με διαφοροποίηση στον όγκο. Κανείς από την παραγωγή δεν θα ακούσει καντήλια, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να είναι ευγενικός/χαμογελαστός/παίζει μαλάκας, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μην μπορεί να δουλέψει σε αυτό από μια ηλικία και έπειτα. Η κουζίνα επίσης έχει ωράριο λειτουργίας. Δεν ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους. 

 

Γι αυτό δεν δικαιούνται. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...