Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αγαπητοί συμφορουμήτες και συμφορουμήτησες χρειάζομαι την γνώμη σας και τα φώτα σας!

Σε Bar-καφε θέλω να στήσω δωρεάν WiFi για τους πελάτες. Ο χώρος είναι περίπου 400τ.μ. με 3 ενδιάμεσες κολόνες στο κέντρο και χωρίς κανένα άλλο εμπόδιο. Η γραμμή internet είναι ADSL 2 και κλειδώνει στα 16Mbps (για το σύστημα παραγγελιών υπάρχει ανεξάρτητο setup και γραμμή το οποίο δεν πρόκειται να το πειράξω). Οι συσκευές που υπολογίζω σαν μέγιστο αριθμό σε βραδιές που είναι full ανέρχονται γύρο στις 100 (στάνταρ λιγότερες αλλά ας πούμε ένα ωραίο στρογγυλό νούμερο).

Χαρακτηριστικά που χρειάζονται:

1. Ένα κοινό password για όλους. Θα αλλάζει τακτικά μέσα από το interface.

2. Για κάθε συσκευή που συνδέεται θα πρέπει να υπάρχει bandwidth limitation στα 800Kbps.

3. Καμία συσκευή του HotSpot δεν πρέπει να μπορεί να ανακαλύπτει τις άλλες.

4. Προαιρετικά αν το router το επιτρέπει να φτιαχτούν 2 VLAN. 1 για το HotSpot με τα προηγούμενα χαρακτηριστικά και 1 για 2 δικτυακούς εκτυπωτές (υποστηρίζουν μόνο wifi) και 1 wifi network αν έρθει κάποιος προμηθευτής κ.τ.λ. να μπορεί να εκτυπώσει να δώσω αρχεία να δώσει αρχεία.

Επειδή οι εποχές δεν είναι για DELL router και RADIUS (άλλωστε δεν απαιτείται για τόσο «απλή» δουλειά) εσείς τι θα προτείνατε σαν setup σε λογικά πλαίσια;

Δηλαδή 1 modem router, x APs και προφανώς θα χρειαστεί και κανένα switch.

Έχω δει πολλά θετικά σχόλια για τα Draytek και τα Ubiquiti.

Αυτό που έχω σκεφτεί σαν setup εγώ είναι:

1. Vigor2830 modem router

2. 5x Ubiquiti PicoStation, 4 για το HotSpot και 1 για τους εκτυπωτές προμηθευτές

3. 1x Cisco SF100D-08 για να πατήσουν πάνω τα APs του Hotspot.

Επειδή δεν έχω πιάσει στα χέρια μου ποτέ τα πρώτα 2 και ότι έχω δει είναι από τα manual τους οι απορίες μου είναι οι εξής:

1. Το bandwith limit το ορίζω από το router ή από το AP;

2. Στο Ubiquiti PicoStation 2 υπάρχει επιλογή για το μέγιστο αριθμό των συνδεδεμένων συσκευών;

3. Το να μην ανακαλύπτει η μία συσκευή την άλλη από που θα το ορίσω; (στα manual τους δεν το βρήκα αλλά στα specs του vigor το αναφέρει).

4. Μπορώ να ορίσω στο Vigor την ETH1 π.χ. ως VLAN1 και την ETH2+3+4 ως VLAN2;

5. Στο setup του Ubiquiti PicoStation 2 αναφέρει ότι το καρφώνεις πάνω στο router, πας στην 192.168.1.20 και μπαίνεις στο interface. Αν έχω 4-5 και αυτά είναι καρφωμένα πάνω στο switch πώς θα μπω στο interface τους;

6. Αυτό το setup το σκέφτηκα βάση όσων έχω διαβάσει γενικότερα. Αν υπάρχει πρόταση για άλλα μηχανήματα σας παρακαλώ αναφέρετέ την.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Επεξ/σία από naknak
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η λύση δεν μου αρέσει ιδιαίτερα για τους παρακάτω λόγους:

1. Τα Access Point που επιλέγεις δεν είναι MiMo  
  2. Τα Access Point που επιλέγεις λειτουργούν αυτόνομα το κάθε ένα (Εκτός εν περάσεις Mod Firmware και τα μετατρέψεις σε UniFi). WPA Key του Wireless θα θέλεις να αλλάξεις και θα πρέπει να  κάνεις την αλλαγή σε κάθε μια συσκευή.
  3.  Θα χρησιμοποιήσεις διαφορετικές Συσκευές για το HotSpot, και άλλη για την παραγγεοληψία. Θα μπορούσες να χρησημοποιησεις συσκευές που να υποστηρίζουν VirtualAP και με την ίδια συσκευή να εξηπηρετήσεις με 1 συσκευή 2 διαφορετικά δίκτυα.

Εγώ θα σου πρότεινα μια λύση με συσκευές MikroTik και ποιο συγκεκριμένα:

1. 1x Router Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN
  2. 4x Access Point Mikrotik RB951Ui-2HnD
  3. 1x PoE Switch Mikrotik RB750-UP (για τροφοδοσία των 4 Access Point)

Το Κεντρικό Router θα χρησιμοποιεί το Router του παρόχου σε Bridge Mode, έχει την δυνατότητα μελλοντικά να δεχτεί και περισσότερες γραμμές με Load Balance. Παράλληλα θα στηθεί CAPSMAN (Controller για τα Access Point) με κεντρική διαχείριση και 2 SSID (Διαφορετικά δίκτυα), 1 για τους πελάτες και ένα για την παραγγελιοληψία με τις ίδιες συσκευές. Οι δυνατότητες Bandwith Managment, καθώς και η διαχείριση του HotSpot είναι απεριόριστες, αρκεί να έχεις φαντασία (Και γνώσεις).

Επεξ/σία από Ledis
Δημοσ.

Στην πρόταση του Ledis θα άλλαζα τα 4 RB951, με 2 Unifi. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται PoE switch.

Καλύπτουν άνετα όλο τον χώρο και αρκετά περισσότερους χρήστες από τους 100 που αναφέρθηκε.

Επίσης το καθένα μπορεί να παίξει σε έως 4 SSID, οπότε αρκεί ένα από αυτά να έχει και 2ο ενεργό.

Θα κρατούσα το RB2011 για κύριο router ή για μικρότερο κόστος το ίδιας ισχύος RB951Ui-2HnD, μέσω του οποίου θα γίνει ο έλεγχος όλου του δικτύου.

Δημοσ.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και για τις προτάσεις σας!

Ledis:

1. Από την τηλεφωνική γραμμή έως το τερματικό, το σύστημα παραγγελιοληψίας είναι άλλο δίκτυο και δεν θα πειραχτεί ή συγχωνευθεί περισσότερο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο (μην κρεμάσει το δίκτυο, μην καταφέρει κάποιος και μπει και αρχίσει να σκαλίζει και για λόγους εγγύησης και δικαιώματος support). Άρα το αφήνουμε εκτός συζήτησης.

2. Θα φτιαχτεί ένα άλλο δίκτυο με άλλη γραμμή internet και σε αυτό 2 VLAN. Tο VLAN1 θα είναι μόνο για το HotSpot και το VLAN2 θα είναι μόνο για 2 wifi δικτυακά πολυμηχανήματα (δεν αφορούν το σύστημα παραγγελιοληψίας), τον λογιστή, managers και αν έρθει κάποιος προμηθευτής κ.τ.λ. να μπορεί να μπει internet και να στείλει εκτύπωση.

3. Τα Mikrotik τα έψαξα (γι αυτό άργησα να απαντήσω) αλλά βρήκα διάσπαρτες πληροφορίες όσον αφορά τις ρυθμίσεις τους και για να είμαι ειλικρινής δεν πολυκατάλαβα... Υπάρχει κάπου κάποιο αναλυτικό manual για το γραφικό interface ή κάποιο βιβλίο για το consol interface που μπορώ να αγοράσω και να καταλάβω τις ρυθμίσεις;

4. Γιατί να βάλω για switch το RB750UP που έχει ως επιπρόσθετη ρύθμιση το switching ενώ ως default το routing και να μην βάλω ένα απλό switch; Δεν το ρωτάω για να μειώσω το κόστος. Το ρωτάω από την άποψη του ότι δεν θέλω να «πειράζω» περισσότερες ρυθμίσεις από ότι χρειάζεται και να ψάχνω μετά τι παίζει κουτουλιές με τι. Το switch το έβαλα στο «πακέτο» ώστε αν μαζέψω όλα τα APs να βγαίνουν από 1 ETH, ώστε να την κάνω VLAN και να ξεμπερδεύω (να μην λέω και η τάδε ETH και η τάδε) και για να έχω την δυνατότητα να προσθέσω APs στο μέλλον χωρίς να πειράζω τις ρυθμίσεις και του router.

5. Όσον αφορά το RB951Ui-2HnD προβληματίζομαι πολύ. Καταρχήν έχει 2.5dpi κεραία. Οπότε δεν έχει «δύναμη». Είναι καθαρά για μέσα. Άρα και να το βάλω στις 4 γωνίες, για το κέντρο της σάλας προσευχόμαστε (αν υπάρχει πληρότητα). Και αν τα 2 μπροστινά APs δεν καλύπτουν τον εξωτερικό χώρο και πρέπει να βάλω άλλα 2, θα πρέπει να πάω σε άλλα μοντέλα που να είναι και λίγο πιο «ανθεκτικά» στους εξωτερικούς χώρους (δεν εννοώ ότι θα τα εκθέσω σε καιρικά φαινόμενα, αλλά δεν θα τα βάλω και σε μονωμένα ηλεκτρολογικά κουτιά για να μην βραχυκυκλώσουν). Προτιμότερο δεν είναι 1 μοντέλο όλα; Επίσης δεν παίρνει εξωτερική κεραία. Οπότε βάση του προηγούμενου πιθανού σεναρίου δεν μπορώ να βάλω 2 κατευθυντικές ώστε να μην πιάνει και όλη η γειτονιά και αρχίσει η «κατάχρηση». Μήπως θα ήταν καλύτερο το BaseBox 2 (θέλω να εκπέμπουν στα 2.4GHz για να υποστηρίζουν όλες τις συσκευές); Αυτά μπορούν να «παίξουν ομαδικά»; Σε αυτά περνάει το CAPSMAN;

6. Αυτή την ρύθμιση που δεν βρήκα αν υποστηρίζεται, είναι αν υπάρχει κάπου κάποια ρύθμιση ή «διακόπτης» ώστε να μην επιτρέπω στις συσκευές να ανακαλύπτουν η μία την άλλη. Αυτό θα ορισθεί από τα APs ή από το router; Υπόψιν ότι στο VLAN2 θέλω να ανακαλύπτει η μία συσκευή την άλλη, γιατί αλλιώς θα έχω πρόβλημα με τους εκτυπωτές.

Jkoukos:

1. Το κόστος είναι ένα θέμα αλλά θα πρέπει πάνω απ’ όλα να στηθεί κάτι σωστό με scalability γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αλλαχθεί το ένα και το άλλο. Οπότε θα γίνει μία φορά οργανωμένα και σωστά. Άρα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το bouget και στο μπροστινό το τι πρέπει να γίνει. Άρα αν είναι καλύτερο το RB2011UiAS-2HnD-IN και για μελλοντική επέκταση προς τα εκεί θα κινηθούμε.

2. Το CAPSMAN είναι μία πολύ ωραία ιδέα. Αλλά τα PicoStation2 έχουν καλύτερη φήμη (φήμη, όπως προανέφερα δεν τα έχω πιάσει στα χέρια μου). Εσύ σε πιο μοντέλο αναφέρεσαι; Στο απλό UAP; Γιατί μου φαίνεται ότι είναι το ίδιο πράγμα με το PicoStation2 όσον αφορά το λειτουργικό και τις δυνατότητες μόνο που το UPA έχει ωραίο diseing και app για mobile. Αλλά και πάλι αν δεν έχει εξωτερική κεραία δεν είμαι σίγουρος ότι θα με καλύψει.

3. Αντέχουν τα Unifi τόσο πολύ όγκο (50 συσκευές) ώστε με 2 να ειμαι καλυμένος;

4. Έχουν κάποια ρύθμιση για bandwidth limitation;
Δημοσ.

Η δική μου πρόταση δοκιμασμένη σε ξενοδοχείο.

1) μόντεμ σε bridge mode δίνει σε RB2011UiAS-2HnD-IN και για μελλοντική επέκταση

2) από εκεί σε Unifi UAP που αντέχουν πολύ όγκο (50+ συσκευές) ώστε με 2 να είσαι καλυμμένος;

και έχουν ρύθμιση για bandwidth limitation και 2 SSID και καμία συσκευή του HotSpot δεν θα μπορεί να ανακαλύπτει τις άλλες.
Δημοσ.

1. Από την τηλεφωνική γραμμή έως το τερματικό, το σύστημα παραγγελιοληψίας είναι άλλο δίκτυο και δεν θα πειραχτεί ή συγχωνευθεί περισσότερο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο (μην κρεμάσει το δίκτυο, μην καταφέρει κάποιος και μπει και αρχίσει να σκαλίζει και για λόγους εγγύησης και δικαιώματος support). Άρα το αφήνουμε εκτός συζήτησης.

Αυτό είναι καθαρά επιλογή σου.

2. Θα φτιαχτεί ένα άλλο δίκτυο με άλλη γραμμή internet και σε αυτό 2 VLAN. Tο VLAN1 θα είναι μόνο για το HotSpot και το VLAN2 θα είναι μόνο για 2 wifi δικτυακά πολυμηχανήματα (δεν αφορούν το σύστημα παραγγελιοληψίας), τον λογιστή, managers και αν έρθει κάποιος προμηθευτής κ.τ.λ. να μπορεί να μπει internet και να στείλει εκτύπωση.

Γίνετε. Με το CAPSMAN δεν χρειάζεται καν να μπεις σε αυτή την διαδικασία. Ορίζεις διαφορετικό Bridge για κάθε VirtualAP και δεν σχολίασε περαιτέρω. 

3. Τα Mikrotik τα έψαξα (γι αυτό άργησα να απαντήσω) αλλά βρήκα διάσπαρτες πληροφορίες όσον αφορά τις ρυθμίσεις τους και για να είμαι ειλικρινής δεν πολυκατάλαβα... Υπάρχει κάπου κάποιο αναλυτικό manual για το γραφικό interface ή κάποιο βιβλίο για το consol interface που μπορώ να αγοράσω και να καταλάβω τις ρυθμίσεις;

Τα MikroTik έχουν πολλές δυνατότητες, αλλά θα πρέπει να εξοικειωθείς μαζί τους. Υπάρχουν πολλά Guides και Youtube Videos σχετικά με πολλά Configurations.  

4. Γιατί να βάλω για switch το RB750UP που έχει ως επιπρόσθετη ρύθμιση το switching ενώ ως default το routing και να μην βάλω ένα απλό switch; Δεν το ρωτάω για να μειώσω το κόστος. Το ρωτάω από την άποψη του ότι δεν θέλω να «πειράζω» περισσότερες ρυθμίσεις από ότι χρειάζεται και να ψάχνω μετά τι παίζει κουτουλιές με τι. Το switch το έβαλα στο «πακέτο» ώστε αν μαζέψω όλα τα APs να βγαίνουν από 1 ETH, ώστε να την κάνω VLAN και να ξεμπερδεύω (να μην λέω και η τάδε ETH και η τάδε) και για να έχω την δυνατότητα να προσθέσω APs στο μέλλον χωρίς να πειράζω τις ρυθμίσεις και του router.

Ο λόγος που προτείνω το RB750-UP, είναι διαχειριστικός και αισθητικός. Υποστηρίζει PoE Out (Pasive PoE 24V) και μέσο αυτού θα τροφοδοτήσεις της συσκευές σου, θα μπορείς να ελέγχεις την τροφοδοσία τους απομακρυσμένα και το Κυριότερο θα γλυτώσεις από το καλωδιομανί χρησιμοποιώντας PoE Injectors. 

5. Όσον αφορά το RB951Ui-2HnD προβληματίζομαι πολύ. Καταρχήν έχει 2.5dpi κεραία. Οπότε δεν έχει «δύναμη». Είναι καθαρά για μέσα. Άρα και να το βάλω στις 4 γωνίες, για το κέντρο της σάλας προσευχόμαστε (αν υπάρχει πληρότητα). Και αν τα 2 μπροστινά APs δεν καλύπτουν τον εξωτερικό χώρο και πρέπει να βάλω άλλα 2, θα πρέπει να πάω σε άλλα μοντέλα που να είναι και λίγο πιο «ανθεκτικά» στους εξωτερικούς χώρους (δεν εννοώ ότι θα τα εκθέσω σε καιρικά φαινόμενα, αλλά δεν θα τα βάλω και σε μονωμένα ηλεκτρολογικά κουτιά για να μην βραχυκυκλώσουν). Προτιμότερο δεν είναι 1 μοντέλο όλα; Επίσης δεν παίρνει εξωτερική κεραία. Οπότε βάση του προηγούμενου πιθανού σεναρίου δεν μπορώ να βάλω 2 κατευθυντικές ώστε να μην πιάνει και όλη η γειτονιά και αρχίσει η «κατάχρηση». Μήπως θα ήταν καλύτερο το BaseBox 2 (θέλω να εκπέμπουν στα 2.4GHz για να υποστηρίζουν όλες τις συσκευές); Αυτά μπορούν να «παίξουν ομαδικά»; Σε αυτά περνάει το CAPSMAN;

Κοίταξε, δεν ξέρω πώς είναι ο χώρος που ενδιαφέρεσαι να καλύψεις, Αν μιλάμε για ένα γήπεδο, ναι θα έχουμε θέμα. Σε Εσωτερικό χώρο, αν δεν έχει εμπόδια, δεν θεωρώ ότι χρειάζεται πάνω από 1 συσκευή.

Μεγάλες κεραίες (κυρίως ΟΜΝΙ) και μεγάλη ισχύς εκπομπής ΜΟΝΟ κακό κάνει, και στο τέλος θα φτάσεις οι ίδιες σου οι συσκευές να δημιουργούν προβλήματα Θορύβου στις διπλανές τους. 

Για έξω μπορείς να χρησημοποιησεις το SXT-G-2HnD που είναι εξωτερικής χρήσης και έχει κεραία Sector 10dB/60 degrees.

Όλα MikroTik που έχουν wlan μπορούν να λειτουργήσουν ως cAPs

Για μία σωστή εγκατάσταση χρειάζεται πάντα Site Survey, πριν αποφασίσεις τις θέσεις και τον αριθμό των Access Point.

6. Αυτή την ρύθμιση που δεν βρήκα αν υποστηρίζεται, είναι αν υπάρχει κάπου κάποια ρύθμιση ή «διακόπτης» ώστε να μην επιτρέπω στις συσκευές να ανακαλύπτουν η μία την άλλη. Αυτό θα ορισθεί από τα APs ή από το router; Υπόψιν ότι στο VLAN2 θέλω να ανακαλύπτει η μία συσκευή την άλλη, γιατί αλλιώς θα έχω πρόβλημα με τους εκτυπωτές.

Τι Υποστηρίζει.

Αν χρησιμοποιήσεις  CASMAN, μπορείς να το ορίσεις για κάθε Configuration χωριστά ( Κάθε VirtualAP). Αν δεν χρησιμοποιήσεις, το Ορίζεις πάνω σε κάθε Access Point

Δημοσ.

1. RB2011UiAS-2HnD-IN και RB951Ui-2HnD έχουν ακριβώς τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Εκεί που υπερτερεί το 2011 είναι ότι έχει επιπλέον 5 πόρτες Gigabit (πλέον των 5 Fast Ethernet που έχει και το 951) και ίσως καλύτερη κάλυψη WiFi λόγω των 2 εξωτερικών κεραιών.

Άρα αν σκοπεύεις να βάλεις ξεχωριστό switch, δεν έχουν σημασία οι περισσότερες πόρτες, αλλά και σε WiFi θα καλυφθείς ουσιαστικά από τα ΑΡ. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεσαι ξεχωριστό switch και αν σου φθάνουν οι θύρες οποιουδήποτε Mikrotik, μένεις μόνο με αυτές. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο να κάνεις την ρύθμιση.

2. Δεν έχουν σχέση τα Picostation με τα Unifi (έστω και τα απλά). Μπορεί τα δεύτερα να έχουν εσωτερική κεραία, αλλά είναι απόλυτα σίγουρο ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη κάλυψη και σταθερότητα έναντι των πρώτων.

3. Ναι τα Unifi αντέχουν δοκιμασμένα (και είναι από τα ελάχιστα σε λογικό κόστος) που αντέχουν παραπάνω από 50 χρήστες, ανάλογα το περιβάλλον που θα δουλέψουν.

4. Το bandwidth management, γίνεται μέσω του Unifi Controller αλλά δεν χρειάζεται. Όλα θα τ' αναλάβει το κύριο Mikrotik router που έχει σαφώς περισσότερες δυνατότητες routing.

Αρχικά μίλησες για 400 τμ χώρο κάλυψης και όλοι θεωρήσαμε ότι ήταν ενιαίος εσωτερικός. Χοντρικά δηλαδή μια επιφάνεια 20x20 μέτρα, που εύκολα μπορεί να καλυφθεί.

Τώρα αναφέρεσαι και για εξωτερικό. Τελικά πως έχουν τα πράγματα διότι αλλάζουν τα δεδομένα και οι απαιτούμενες συσκευές.

Πόσος είναι ο εσωτερικός και πόσο ο εξωτερικός χώρος και αν πρόκειται για ενιαίο ή με γωνίες και "κρυφές" περιοχές.

Πληροφορίες για τα Mikrotik μπορείς να βρεις στο Wiki, στο βιβλίο "RouterOS by Example", στο demo site και σε εκατοντάδες οδηγούς και παραδείγματα στο διαδίκτυο. Π.χ. στο γειτονικό ADSLgr υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία με ότι χρειάζεται για την αρχική (και όχι μόνο) ρύθμιση της συσκευής.

Δημοσ.
Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που Κυριακάτικα καθίσατε να γράψετε τόσο αναλυτικά και να απαντήσετε στις απορίες  μου!

Προφανώς δεν έδωσα αρκετές πληροφορίες ως προς το χώρο. Ο εσωτερικός χώρος είναι παραλληλόγραμμος (σχεδόν τετράγωνος) και ενδιάμεσα στο εσωτερικό υπάρχουν 3 κεντρικές κολώνες 40cmx60cm στο μήκος του μαγαζιού (παράλληλα με την πρόσοψη) και είναι στο μέσο του οικοδομικού τετραγώνου (αριστερά, δεξιά πίσω τοίχος χωρίς παράθυρα). Το ταβάνι έχει ύψος περίπου 6m, είναι καλυμμένο με γυψοσανίδα και είναι ευθύ. Στο βάθος και κέντρο βρίσκεται η μόνη μπάρα του μαγαζιού και από δίπλα της μία μικρή κατασκευή (σαν dj stand) και εκεί είναι το ταμείο και όλα τα άλλα μηχανήματα διακόπτες και πρίζες. Μπροστά υπάρχει τζαμαρία 24m που τα 2/3 είναι ανοιγόμενα. Επίσης υπάρχει και μία μαρκίζα 1,5m ύψος x 24m πλάτος από δυπλή γυψοσανίδα εξωτερικού χώρου. Μπροστά από το μαγαζί υπάρχει χώρος για τραπέζια.  Είναι 2 σειρές τραπέζια και ο χώρος είναι περίπου 22m x 2,5m. Τον χειμώνα δεν κάθονται και πολύ απ’έξω. Και γενικότερα όλη την σεζόν το max των ατόμων δεν μεταβάλλεται πολύ.

Ledis:

Τα BaseBox 2 τα ανέφερα γιατί φαίνονται πιο μικρά και μαζεμένα. Και για κεραία έλεγα 2 απλές Mikrotik AC/SWI 2.4GHz 2dBi OMNI Swivel Antenna όσον αφορά τον εσωτερικό χώρο. Είναι τόσο δυνατές ώστε να δημιουργήσουν τόσο πρόβλημα;

Μετά από το τελευταίο μήνυμά σου και του jkoukos και από τη στιγμή που λες ότι το Virtual θα γίνεται από τα APs και αν είναι μόνο 4, λέω να παραλείψω το Switch (ένα μηχάνημα να ρυθμίζω λιγότερο και 1 μηχάνημα να ανησυχώ λιγότερο) και να βάλω και τα 4 APs πάνω στις ETH 10/100. Και να μην βάλω 5ο AP για το δίκτυο της επιχείρησης και να χρησιμοποιήσω τις κεραίες του router αντ’αυτού. Πώς σου ακούγεται σαν setup; Πιστεύεις καλύτερα, αν δεν πάω σε Unifi UAP, να πάω σε RB951Ui-2HnD και όχι σε BaseBox 2; (Δηλαδή να πάω σε mikrotik λόγο του CAPSMAN για να αλλάζω ευκολότερα τι ρυθμίσεις και ειδικά τον κωδικό).

Jkoukos:

Είδα τις διαφορές. Μάλλον μιλάμε για το RB2011UiAS-2HnD-IN γιατί καλύτερα να περισσέψουν παρά να μη φτάσουν...

Όσο αφορά τα Unifi AUP αυτά υποστηρίζουν ρύθμιση Virtual Network και «ενώνονται» μεταξύ τους ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζω ρυθμίσεις σε κάθε ένα ξεχωριστά;

ipso33:

Εννοείται ότι χρειάζονται 2 SSID. 1 Για το HotSpot και 1 για την επιχείρηση. Αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι μέσα στο HotSpot να μην μπορεί να ανακαλύπτει η μία συσκευή την άλλη.
  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω το εχω το rb 951 αλλα δε το εχω δοκιμασει σε τοσους.

Επεξ/σία από rfc
Δημοσ.

εχει δοκιμασει κανεις τα basebox 2 η τα rb951ui-2hnd να σηκωνουν τοσους χρηστες οπως τα unifi uap indoor-outdor απλα μοντελα 2.4ghz?

951Ui-2HnD

Το έχω δουλέψει σε εγκατάσταση με 60-70 clients και την "άκουγε" κανονικά.

Το έχω δουλέψει σε άλλη εγκατάσταση με 30-40 clients και ήταν ΟΚ.

Εκεί που δεν μου έπαιξε το 951 ..έβαλα 1 UAP και δεν ασχολήθηκα ξανά.

Τα mikrotik έχουν 2 βασικά προβλήματα κατα την ταπεινή μου γνώμη.

1) Τα μοντέλα που δεν έχουν εξωτερικές κεραίες...απλά δεν κάνουν για πιο ζόρικες καταστάσεις.

2) Ο driver που χρησιμοποιεί η mikrotik για τα atheros δεν είναι και οτι καλύτερο.

Τον τελευταίο 1 χρόνο έχω γυρίσει στα UAP.

Μπορεί να mtik να είναι καλά χρυσά ωραία κλπ αλλα πάρε ενα UAP να τελειώνεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...