Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ειμαι μηχανικος υπολογιστων απο ΑΕΙ και σκεφτομουν να κανω στρατο τωρα και μετα μεταπτυχιακο. Με κατι παιδια που ειχα συζητησει απο την σχολη μου που ηταν και αυτοι στην ιδια φαση λεγανε οτι σκεφτονται να κανουν μεταπτυχιακο πανω σε MBA ετσι ωστε να εχουν δυνατοτητα να μπουν σε καποια επιχειρηση και αργοτερα να γινουν και στελεχοι ξερω γω... Εχει νοημα αυτο το πραγμα? Να προσθεσω οτι το πτυχιο μου αναγνωριζεται πλεον και σαν master τα 2 τελευταια χρονια...

Δημοσ.

1) Έχει νόημα, για να μην το τραβήξω μακρυά και πω ότι είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό θα έπρεπε να κάνεις, εφόσον δεν θέλεις να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα. 

2) Το σαν τι αναγνωρίζεται το πτυχίο σου αφορά το δημόσιο και τα επαγγελματικά σου δικαιώματα στην Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι γράφουν στα @@ τους την εν λόγω "αναγνώριση", εφόσον μιλάς καθαρά για προπτυχιακό.

edit: τι είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις στην ζωή σου επαγγελματικά?

Δημοσ.

1) Έχει νόημα, για να μην το τραβήξω μακρυά και πω ότι είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό θα έπρεπε να κάνεις, εφόσον δεν θέλεις να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα. 

2) Το σαν τι αναγνωρίζεται το πτυχίο σου αφορά το δημόσιο και τα επαγγελματικά σου δικαιώματα στην Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι γράφουν στα @@ τους την εν λόγω "αναγνώριση", εφόσον μιλάς καθαρά για προπτυχιακό.

edit: τι είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις στην ζωή σου επαγγελματικά?

Να σου πω την αληθεια δεν εχω να σου πω 100% τι θελω να κανω... Αν μπορουσα να ειμαι σε μια εταιρια και να παιρνω λεφτα αυτο θα ηθελα :P Αλλα θα σου πω σε τι ειμαι καλος... Γενικα ειμαι καλος στον προγραμματισμο και απο ιστοσελιδες ξερω, και γι αυτο τον λογο σκεφτομουν μεταπτυχιακο πανω σε HPC( Ηigh performance computing) στο Εδιμβουργο, αλλα σκεφτομουν και το MBA μονο και μονο επειδη το λεγαν οι φιλοι μου, αλλα ενταξει να πω την αληθεια αυτοι ειναι σε αλλη φαση γιατι εχουν και τους πατερας τους με κονε κτλ Οποτε γι αυτο ρωταω τι θα μπορουσα να κανω με ενα MBA. Aπλα με προβληματησε επειδη δεν θελω να ειμαι σε ολη μου την ζωη ο "καμμενος" που θα γραφει κωδικα κτλ Θελω καποια στιγμη να ειμαι εγω αυτος που θα δινει την δουλεια σε αλλους, οσο και arrogant και αν ακουγεται αυτο :P

Δημοσ.

Οκ να σου πω 2-3 πράματα. Ο λόγος που στα λέω είναι γιατί έχω πτυχίο ΑΕΙ πληροφορικής, έχω MBA, και είμαι "αυτός που δίνει την δουλειά σε άλλους" αυτή την στιγμή.

Όχι ότι ότι λέω είναι νόμος, αλλά είναι μια άποψη από κάποιον που έχει την εμπειρία που ζητάς. 

• ξεκαθάρισε όσο πιο σύντομα γίνεται σχετικά με το τι θέλεις να κάνεις στην ζωή σου. Αυτό πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένο στο λύκειο, είναι προβληματική κατάσταση να έχει τελειώσει κάποιος πανεπιστήμιο και να αναρωτιέται. Στην Ελλάδα είναι ο κανόνας όχι η εξαίρεση βέβαια. Το αν θα το πετύχεις η όχι είναι άλλη συζήτηση, αλλά προσπάθησε να είναι συγκεκριμένα τα πράματα στο μυαλό σου.
  • Προγραμματιστής =/= μεταπτυχιακό. Περαιτέρω εξειδίκευση στην πληροφορική πέρα του προπτυχιακού ενισχύει την ακαδημαϊκή σου καριέρα, μπορεί και να κάνεις και την καύλα σου αν είσαι καμένος computerας αλλά επαγγελματικά δεν θα σου δώσει κάτι παραπάνω αν θέλεις να γίνεις προγραμματιστής. Εκεί μετράει τι κώδικα γνωρίζεις να γράφεις (που είναι θέμα προσωπικής ενασχόλησης κυρίως) και σε τι project έχεις συμμετάσχει. Το πτυχίο ΑΕΙ σου είναι υπερ αρκετό για proggrammer και συναφή (QA, sys admin, deployment engeneer κτλ)
  • Το MBA σου ανοίγει τους ορίζοντες στην διοίκηση επιχειρήσεων. Πέρα των αντιρεαλιστικών επαγγελμάτων (CEO, CIO, director κτλ), ενισχύει πολύ τα τυπικά προσόντα σου σε ρεαλιστικές middle - upper μανατζμεντ θέσεις στην πληροφορική όπως project manager, product manager, head of product development. 

για τους παραπάνω λόγους εγώ θα ξανάκανα ότι έκανα στο παρελθόν, δηλαδή μεταπτυχιακό που δεν έχει σχέση με πληροφορική. Εξαίρεση όπως είπα αν θέλεις να κάνεις ακαδημαϊκή καριέρα η αν θέλεις να κάνεις ερευνητική καριέρα (σε στυλ RnD) σε κάποιο επιστημονικό τομέα της πληροφορικής που σχετίζεται άμεσα με ένα συγκεκριμένο μεταπτυχιακό.

• Like 1
Δημοσ.

Και εγω το ιδιο δίλημμα ειχα αλλα αποφασησα να κανω msc πανω στα networks

Αυτο το θεμα βεβαια ειναι τι σου αρεσει να κανεις, με το ΜΒΑ θα διοικείς , ενω με το msc θα παιρνεις εντολες  :P

Δημοσ.

• Το MBA σου ανοίγει τους ορίζοντες στην διοίκηση επιχειρήσεων. Πέρα των αντιρεαλιστικών επαγγελμάτων (CEO, CIO, director κτλ), ενισχύει πολύ τα τυπικά προσόντα σου σε ρεαλιστικές middle - upper μανατζμεντ θέσεις στην πληροφορική όπως project manager, product manager, head of product development.

Ένα elaborate θέλω από σένα που είσαι και θεούλης

(πως το εννοείς κτλ)

Δημοσ.

Ένα elaborate θέλω από σένα που είσαι και θεούλης

(πως το εννοείς κτλ)

Ελπίζω να μην παίζει ειρωνεία, ότι λέω το λέω για να βοηθήσω :/ 

Οταν μόλις έχει πάρει κάποιος πτυχίο καλό είναι να βάζει επαγγελματικούς στόχους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμούς. Οι επαγγελματικές κινήσεις πρέπει να εξυπηρετούν και τους δύο στόχους, και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι να οδηγούν στους μακροπρόθεσμους στόχους. 

Ο στόχος "θέλω να γίνω CEO σε εταιρία πληροφορικής" είναι οκ ως μακροπρόθεσμος στόχος αλλά βραχυπρόθεσμα για ένα νέο πτυχιούχο είναι αντιρεαλιστικός, όπως είναι για ένα παιδί του δημοτικού να λέει "θέλω να γίνω αστροναύτης" (οι πτυχιούχοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές περισσότεροι από τις εταιρίες πληροφορικής, και κάθε εταιρία πληροφορικής έχει ένα CEO). 

Αυτό που εννοούσα είναι ότι το MBA σαν επιλογή είναι σωστό και για βραχυπρόθεσμους και για μακροπρόθεσμους στόχους, και υπονοούσα ότι η λογική "τι να το κάνω το MBA στην Ελλάδα όλοι βαράνε σφραγίδες, δεν έχω γνωριμίες κτλ" είναι λάθος. 

Δημοσ.

Δεν ήταν ειρωνικό αφού θυμάμαι ότι κατά 90% τεκμηριώνεις τη θέση σου
(το υπόλοιπο 10% αφορά στιγμές χιουμορ)

Συμφωνώ σε αυτά που λες. Απλά πριν το πήγες ήδη ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι αυτοί οι ρόλοι είναι αντι-ρεαλιστικοί για τον ίδιο τον TS. Το σημείο της θέσης του TS που αυτονόητα πρόσθεσες στη συμβουλή σου είναι κάτι που (κατά λάθος) ψιλοαφαίρεσα από την εξίσωση

Άσχετα με το που βρίσκεται ο TS, πήρα την εντύπωση ότι αυτές οι θέσεις (CEO, CIO, director, κτλ) είναι γενικά εκτός πραγματικότητας. Οπότε έκανα το εξίσου αυτονόητο, να ρωτήσω τον οπτική σου

Για τον TS τώρα εντύπωση μου κάνει που λέει για MBA ενώ μάλλον δεν έχει εργασιακή εμπειρία. Μπορεί να χάνω κάτι, αλλά θυμάμαι χαρακτηριστικά για τα MBAs ότι ένα από τα κριτήρια που προϋποθέτουν είναι να έχει δουλέψει ο άλλος. Υποθέτω ότι υπάρχει η πιθανότητα να το κάνει σαν postgraduate απλά δεν ξέρω πως θα τον ωφελήσει αφού ούτε ο ίδιος ξέρει τι θέλει να κάνει (με την έννοια ότι έχει 2-3 ενδιαφέροντα αλλά αυτά μεταξύ τους δεν συμβαδίζουν ιδιαίτερα)

Δημοσ.

Για τον TS τώρα εντύπωση μου κάνει που λέει για MBA ενώ μάλλον δεν έχει εργασιακή εμπειρία. Μπορεί να χάνω κάτι, αλλά θυμάμαι χαρακτηριστικά για τα MBAs ότι ένα από τα κριτήρια που προϋποθέτουν είναι να έχει δουλέψει ο άλλος. Υποθέτω ότι υπάρχει η πιθανότητα να το κάνει σαν postgraduate απλά δεν ξέρω πως θα τον ωφελήσει αφού ούτε ο ίδιος ξέρει τι θέλει να κάνει (με την έννοια ότι έχει 2-3 ενδιαφέροντα αλλά αυτά μεταξύ τους δεν συμβαδίζουν ιδιαίτερα)

αυτό ισχύει κατά κόρον έξω αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά προγράμματα, "Μεταπτυχιακό στην Διοίκηση επιχειρήσεων - ΜΒΑ" που είναι απλά το μεταπτυχιακό της συγκεκριμένης σχολής και δεν απαιτεί εργασιακή εμπειρία, αλλά νομίζω έχει και ιδιωτικά μεταπτυχιακά που μπορείς να κάνεις μετά το πτυχίο. 

Συμφωνώ ότι ο TS πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα τι θέλει ο ίδιος να κάνει γιαυτό και το αναφέρω.

Δημοσ.

Για μένα που έχω τελειώσει Διοίκηση Επιχειρήσεων πρώτο πτυχίο και έχω κάνει master στα Πληροφοριακα συστήματα, θα σου πω οτι ΜΒΑ αξίζει μόνο άν έχεις ήδη προυπηρεσία σε κάποια εταιρεία και σε προορίζουν για executive θέση. Υπάρχουν μονοετή master μόνο για executives. Πραγματικά είναι τόσοι πολλοί οι τομείς στη Πληροφορική που μπορείς να απασχοληθείς και τόσα τα μεταπτυχιακά (μπορείς να δεις κάτι σε project management φαντάζομαι εξωτερικό) που δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι τέτοιο πριν δουλέψεις κάποια χρόνια. Δε μπορεί κάτι ανάμεσα σε τόσους τομείς θα σου αρέσει. Και συνήθως να ξέρεις τα αφεντικά δε προσλάμβανουν αποφοίτους MBA για να τους πουν πως να διοικήσουν την επιχείρηση τους- αυτά γίνονται σε πολυεθνικές που έχουν στελέχη απο Χαρβαρντ και Λονδίνο με μαστερ και στην οικονομία ταυτόχρονα. Κανένα MBA δε σου μαθαίνει project management που επιθυμείς εσυ για να "διοικείς " μια ομάδα συναδέλφων σου προγραμματιστών. Με την έννοια τη καθαρά προγραμματιστική προφανώς (code development/workflow) - project management υπαρχει σε MBA.

Εντελώς φιλικά και καλόπροαίρετα όλα αυτα απο κάποιον που έχει φοιτήσει και στα δύο αντικείμενα.

Δημοσ.

Πρωτα απ'ολα ευχαριστω για τις απαντησεις και απο ατομα που εχουν καποια εμπειρια σε αυτα. Γενικα εχω το μυαλο του μηχανικου και εχω δουλεψει και πανω σε κωδικα κτλ οποτε ξερω και την πραξη (οχι ομως σε πραγματικη εργασια αλλα μεσα απο projects του πανεπιστημιου). Οποτε αυτο που θελω μακροπροθεσμα ειναι να ειμαι σε μια εταιρια οχι ο CEO, αλλα καποιος που να εχει καποια δοιηκητικη θεση, σαν executive. Το ξερω οτι κανενας στην αρχη δεν θα παρει ενα ατομο που δεν εχει δουλεψει ποτε στην ζωη του να δουλεψει ετσι και γι αυτο λεω μακροπροθεσμα, στην αρχη λογικα θα ψαζω για δουλεια που ζηταει graduate.Οποτε η ερωτηση μου για να πετυχω αυτο που ειπα ποια θα ηταν η πορεια που θα επρεπε να ακολουθησω? Επειδη εχετε και εμπειρια στον χωρο εργασιας και βλεπετε τι γινεται στην πραγματικοτητα, γιατι απο θεωριες ξερω πολλα :P

@mad_professor αυτο που ειπες το καταλαβαινω αλλα φαντασου οτι δουλευεις ηδη καπου σαν προγραμματιστης η κατι αλλο, οταν δουλευεις ηδη 8ωρα και 10ωρα πως θα κανεις αργοτερα project management, θα πρεπει να απολυθεις για να το κανεις και να εχεις χρονο. Αυτα νομιζω τα κανεις τωρα που εχεις τον χρονο και εγω ειμαι 23 στα 24..

Επισης @alex_000 δουλευεις εξωτερικο η Ελλαδα?

Δημοσ.

Επισης @alex_000 δουλευεις εξωτερικο η Ελλαδα?

Ενδιάμεσα, Κύπρο. Η εταιρία είναι πολυεθνική όμως. 

Γινεται αν αρχισω να δουλευω καπου μετα να κανω μεταπτυχιακο MBA ή θελει απο τωρα?

Γίνεται μια χαρά. Έτσι συνηθίζεται 

Δημοσ.

Ενδιάμεσα, Κύπρο. Η εταιρία είναι πολυεθνική όμως. 

Γίνεται μια χαρά. Έτσι συνηθίζεται 

Αυτο προυποθετει να παραιτηθεις ή γινεται και ταυτοχρονα? Καπου ακουσα οτι πολλες εταιριες στο εξωτερικο ομως σου πληρωνουν και το MBA οι ιδιοι αλλα φανταζομαι αυτο θα γινεται σε ελαχιστες περιπτωσεις..

Οποτε τι πιστευετε οτι ειναι καλυτερα να κανω ενα μεταπτυχιακο να εμβαθυνω και αλλο σε καποιο τομεα και να βρω δουλεια και αργοτερα για MBA ή να ψαξω για δουλεια με το υπαρχον bachelor και μετα απο καποια χρονια εμπιεριας στην εργασια να κοιταξω για MBA?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...