Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υπολογιστές, tablets, κινητά, και δεν ξέρω ακόμη τι άλλο.

Για την τηλεόραση δεν ειμαι σιγουρος, καθως συνηθως παρακολουθουμε απο μεγαλυτερη αποσταση.

Θελω ομως εδω να συγκεντρωσουμε πληροφοριες, και να ανταλλαξουμε αποψεις, για τον επηρεασμό της όρασης προς το χειρότερο, από την συχνη, παρατεταμενη, πολυωρη, καθημερινή, χρήση οθονών στη ζωή μας.

Η κοντινή απόσταση, η συνεχή εστίαση των ματιών σε συγκεκριμένη κοντινή απόσταση, καθώς και τα pixels που ειναι φωτεινά και μαλλον τρεμοπαιζουν χωρις να το καταλαβαινουμε όταν κοιτάζουμε την οθονη, νομιζω, συμφωνα με διάφορα άρθρα που εχω διαβασει κατα καιρους, αλλα και απο προσωπική εμπειρία πολλων χρονων, οτι επιβαρυνουν την οραση μας, με αναπτυξη μυωπιας/αστιγματισμου.

Το θετικο των τελευταίων δέκα ετών είναι οτι με της επίπεδες tft/lcd εχουμε πλεον καλυτερης ποιοτητας οθονες σε σχεση με τις crt του παρελθοντος. Απο την αλλη πλευρα ομως, παλια ειχαμε μονο την οθονη του υπολογιστη να μας επιβαρυνει, ενω τωρα εχουμε και κινητο, και tablet κλπ.

Περιμενω τις αποψεις σας για το θεμα, και να δουμε πως και αν αντιμετωπιζεται, δεδομενου οτι η ιδια μας η ζωη ειναι πλεον συνυφασμενη με τα ηλεκτρονικά, αλλα ομως, οφειλουμε να προσέχουμε και τα μάτια μας....σαν τα μάτια μας!

Δημοσ.

Όλη μου τη ζωή την έχω περάσει κοιτώντας μια οθόνη/τηλεόραση σε πολύ κοντινή απόσταση και δεν έχω πάθει τίποτα.Υπήρξαν εποχές που έπαιζα παιχνίδια 10+ ώρες την ημέρα σε CRT τηλεόραση και πάλι τίποτα.

Όχι μόνο αυτό αλλά η όραση μου είναι σχεδόν 20/8 που είναι παραπάνω από το κανονικό.

για σύγκριση μέσος άνθρωπος είναι 20/15-20,ο αετός 20/2 και το γεράκι 20/5

Δημοσ.

Όλη μου τη ζωή την έχω περάσει κοιτώντας μια οθόνη/τηλεόραση σε πολύ κοντινή απόσταση και δεν έχω πάθει τίποτα.Υπήρξαν εποχές που έπαιζα παιχνίδια 10+ ώρες την ημέρα σε CRT τηλεόραση και πάλι τίποτα.

Όχι μόνο αυτό αλλά η όραση μου είναι σχεδόν 20/8 που είναι παραπάνω από το κανονικό.

για σύγκριση μέσος άνθρωπος είναι 20/15-20,ο αετός 20/2 και το γεράκι 20/5

Καλα, παιζει ρολο και η ηλικια. Αν καποιος 'ολη μου τη ζωη' εννοει απο τα 13 μεχρι τα 18, ok, no problem.

Αλλα αν αυτο το κανεις απο τα 15 ως τα 40, καμια σχεση η σωρευτικη επιβαρυνση, πολυ μεγαλυτερη.

Δημοσ.

Θελω ομως εδω να συγκεντρωσουμε πληροφοριες, και να ανταλλαξουμε αποψεις, για τον επηρεασμό της όρασης προς το χειρότερο, από την συχνη, παρατεταμενη, πολυωρη, καθημερινή, χρήση οθονών στη ζωή μας.

νομιζω, συμφωνα με διάφορα άρθρα που εχω διαβασει κατα καιρους, αλλα και απο προσωπική εμπειρία πολλων χρονων, οτι επιβαρυνουν την οραση μας, με αναπτυξη μυωπιας/αστιγματισμου.

Είναι θέμα υγείας... άρα μήπως να ρωτούσες κανένα γιατρό καλύτερα;

Δημοσ.

νομιζω, συμφωνα με διάφορα άρθρα που εχω διαβασει κατα καιρους,  οτι επιβαρυνουν την οραση μας, με αναπτυξη μυωπιας/αστιγματισμου.

Το αντίθετο δε λένε, ότι η μυωπία είναι γενετικά προδιαγεγραμμένη και δεν επηρεάζεται από το τί κοιτάς;

Αυτό που συμβαίνει σίγουρα είναι ότι οι μυς του ματιού συνηθίζουν στην κοντική απόσταση και δυσκολεύονται μετά να δουν μακριά και δίνεται έτσι η εντύπωση μυωπίας.

Το καλοκαίρι όταν πηγαίνεις διακοπές και κοιτάς παραπέρα από τους 4 τοίχους και τις οθόνες, παρατήρησε πως επανέρχεται η όραση σου.

Δημοσ.

εχω 10 μυωπια κι οταν μου ανεβαινε ως παιδι δεν υπηρχαν οθονες παντου, τωρα που υπαρχουν δεν εχει κουνηθει ρουπι. βγαλε συμπερασμα.

Δημοσ.

Από την στιγμή που η τεχνολογία άφησε πίσω τις CRT, οι οθόνες έχουν ελάχιστη συνεισφορά στην μυωπία.

Μακαρι να ταν ετσι.

Αλλα δεν ειναι, οπως φαινεται.

Ριξτε μια ματια. Και φυσικα δεν υπαρχει καπνος χωρις φωτια.

http://endmyopia.org/stop-tablet-significantly-increasing-myopia/

http://www.chinapost.com.tw/taiwan/arts-and-leisure/2011/07/06/308777/Overuse-of.htm

Δημοσ.

Πάντως, για εμάς που φοράμε γυαλιά, υπάρχουν ειδικές επιστρώσεις τις οποίες παραγγέλνουμε όταν αγοράζουμε γυαλιά και φακούς. Δεν έχουν καμία διαφορά οπτικά (ούτε πιο σκούρα είναι ούτε τίποτα), αλλά όντως κάνουν πολύ πιο ξεκούραστη τη χρήση υπολογιστών και λοιπών συσκευών. Έχω απλά γυαλιά όρασης, χωρίς επιστρώσεις, και αν φοράω αυτά απλά χάνομαι από τον πονοκέφαλο, λόγω των πολλών ωρών στον υπολογιστή καθημερινά. Παίζει τεράστιο ρόλο η ποιότητα των φακών και αξίζουν με το παραπάνω τη διαφορά στην τιμή, ενώ προστατεύουν και τα μάτια μας καλύτερα, αφού δεν τα κουράζουν.

Δημοσ.

Επειδή εμφάνισα μυωπία σε σχετικά μεγάλη ηλικία (στα 17) που ανέβαινε συνεχώς και ταυτόχρονα δούλευα με υπολογιστές (εκείνους τους αρχαίους με την οθόνη-γκουμούτσα και την άθλια ανάλυση), είχα ρωτήσει γι'αυτό το θέμα τον οφθαλμίατρό μου.  Μου είπε ότι η μυωπία είναι γεννετικά προκαθορισμένη, δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να κάνω ή να μην κάνω για να επηρεάσω την εξέλιξή της, ούτε υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί.  Μου είπε επίσης ότι το να φορέσω γυαλιά δεν θα χειροτερέψει τη μυωπία μου - μια άποψη διαδεδομένη τότε που τη συναντώ ακόμα και σήμερα. 

Τελικά η μυωπία μου συνέχισε ακάθεκτη ν'αυξάνεται μέχρι που έπιασε τους 6 βαθμούς πριν λίγα χρόνια.  Αυτό ήτανε το peak της απ'ότι φαίνεται.  Τώρα πια στα 44 μου έπεσε κατά 0,25 (αλλά δυστυχώς άρχισε η πρεσβυωπία). 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...