Προς το περιεχόμενο

Website Development Startup

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους/όλες,
το αντικείμενο μου δεν είναι το web development ή το web design. Όμως έχω κάποιες βασικές γνώσεις εμπειρικά από το παρελθόν και εδώ και ένα μήνα δουλεύω πάνω στο νεο μου web project (PHP, MYSQL, Javascript, HTML, CSS) βρίσκοντας τις απαντήσεις στο πως μπορώ να κάνω αυτά που θέλω και δοκιμάζοντας να βρω λύσεις που σιγά σιγα τα καταφέρνω. Θεωρώ πως θα μπορέσω να το υλοποιήσω μέσα στους επόμενους μήνες ίσως και πριν μπούμε στο 2016 και να το τρέξω αρχικά σε δοκιμαστική περίοδο (Alpha) αλλά ξέρω μέσα μου ότι θα υπάρχουν κάποια κενά λόγω κυρίως του ότι δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις και θα κάνω λάθοι. Προφανώς θα χρειαστώ κάποιον γνώστη αλλά για την ώρα λόγω οικονομικών δεν ;έχω την δυνατότητα. 

Αρχικά αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο θα είναι να βρω επενδυτή από την στιγμή που είμαι μόνο εγώ σε αυτό το project για την ώρα αφού από τι έχω δει συνήθως θέλουν ένα team για να υπάρχουν πιθανότητες. Ισχύει αυτό ή υπάρχουν εξαιρέσεις... Γνωρίζει κανένας εκτός του openfund κανά άλλο για Ελλάδα αρχικά?

Επίσης θα έχω πιθανότητες αν ξεκινήσω από τώρα να παρουσιάζω το project σε επενδυτικές εταιρείες να πάρω κάποια επιδότηση ώστε να μπορέσω να βρω τα κατάλληλα άτομα και να το τρέξω δυνατά από την αρχή? Αν όχι στην περίπτωση που ειναι σε δοκιμαστική περίοδο πχ. Alpha θα φαντάζει πιο ολοκληρωμένο? Πως διασφαλίζεις την ιδέα σου όταν την παρουσιάζεις αφού NDA δεν υπογράφουν οι επενδυτές?

Σε ποιές περιπτώσεις θα ασχολιόσασταν σε ένα startup project και θα δεχόσασταν να ασχοληθείτε παίρνοντας ένα ποσοστό ως co founder για να αναλάβετε το web development έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι ο μελλοντικός συνεργάτης σας πλην της ιδέας του θα συμμετέχει και ο ίδιος στην δημιουργία? 

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Σε ποιές περιπτώσεις θα ασχολιόσασταν σε ένα startup project και θα δεχόσασταν να ασχοληθείτε παίρνοντας ένα ποσοστό ως co founder για να αναλάβετε το web development έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι ο μελλοντικός συνεργάτης σας πλην της ιδέας του θα συμμετέχει και ο ίδιος στην δημιουργία?

Δεν ξέρω τι εννοείς "περιπτώσεις", εγώ θα σου πω προϋποθέσεις. Δύο:

1) Να είμαι πεπεισμένος, έχοντας κάνει τον λογαριασμό μου πάνω σε μετρήσιμα στοιχεία, ότι στο τέλος οι απολαβές μου θα καλύψουν τουλάχιστον τον κόπο μου

2) Να μου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθώ με αυτό σαν side project, διότι αν οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που να χρειαστεί να παρατήσω την "πρωινή μου δουλειά", τότε εγώ και η οικογένειά μου θα τρώμε... αέρα κοπανιστό μέχρι να έρθουν τα ποσοστά.

• Like 1
Δημοσ.

Μόνο αν έχω γνωρίσει προσωπικά τους υπόλοιπους founders και θεωρώ ότι

• με έχουν πείσει ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα που ζορίζει κόσμο με λεφτά και το οποίο θα λύσουμε
  • η ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ μας μπορεί να ευωδώσει
  • τα skills και οι διασυνδέσεις τους συμπληρώνουν τα δικά μου χωρίς να μένουν εμφανή κενά
  • είναι όλοι τους all in στο startup

IMO οτιδήποτε λιγότερο ίσον τζάμπα δουλειά και χαμένος χρόνος.

Τώρα, σε σχέση μ' αυτό που περιγράφεις...

1. To "web development"? Δηλαδή τεχνολογικά το venture δεν έχει καμία απολύτως απαίτηση και απλά θα κάνουμε website για να υπάρχουμε?
  2. Αν ναι, δε χρειάζεσαι cofounder.
  3. Αν όχι τότε χρειάζεσαι όντως technical cofounder, στην οποία περίπτωση πάρτο απόφαση ότι οι τεχνικές αποφάσεις θα παίρνονται από αυτόν και στάσου στην άκρη για να μην ενοχλείς (όπως το αντιλαμβάνομαι το τεχνικό σου επίπεδο δεν είναι εκεί που χρειάζεται).

Να μου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθώ με αυτό σαν side project, διότι αν οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που να χρειαστεί να παρατήσω την "πρωινή μου δουλειά", τότε εγώ και η οικογένειά μου θα τρώμε... αέρα κοπανιστό μέχρι να έρθουν τα ποσοστά.

FWIW κατά την άποψή μου startup + side project = guaranteed fail

• Like 1
Δημοσ.

Μόνο αν έχω γνωρίσει προσωπικά τους υπόλοιπους founders και θεωρώ ότι

• με έχουν πείσει ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα που ζορίζει κόσμο με λεφτά και το οποίο θα λύσουμε
  • η ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ μας μπορεί να ευωδώσει
  • τα skills και οι διασυνδέσεις τους συμπληρώνουν τα δικά μου χωρίς να μένουν εμφανή κενά
  • είναι όλοι τους all in στο startup

IMO οτιδήποτε λιγότερο ίσον τζάμπα δουλειά και χαμένος χρόνος.

Τώρα, σε σχέση μ' αυτό που περιγράφεις...

1. To "web development"? Δηλαδή τεχνολογικά το venture δεν έχει καμία απολύτως απαίτηση και απλά θα κάνουμε website για να υπάρχουμε?
  2. Αν ναι, δε χρειάζεσαι cofounder.
  3. Αν όχι τότε χρειάζεσαι όντως technical cofounder, στην οποία περίπτωση πάρτο απόφαση ότι οι τεχνικές αποφάσεις θα παίρνονται από αυτόν και στάσου στην άκρη για να μην ενοχλείς (όπως το αντιλαμβάνομαι το τεχνικό σου επίπεδο δεν είναι εκεί που χρειάζεται).

FWIW κατά την άποψή μου startup + side project = guaranteed fail

Συμφωνώ σε αρκετά, για website μιλάω αλλά όχι για κάτι πολύ απλό. Το τεχνικό μου επίπεδο είναι σε θέση να κατανοεί αρκετά γιατί έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά και στο παρελθόν με τις γλώσσες που ανάφερα και μόνο + ότι έχω ασχοληθεί και με design κάνω παράλληλα και το web design.  Πολύ απλά όμως δεν είμαι σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσα να το κάνω ασφαλές, γρήγορο και να το τελειοποιήσω στο χρονικό διάστημα που θέλω. Ίσως και να τα καταφέρω δεν ξέρω, βλέπω ότι είναι εφικτό αλλά είναι πολλά ακόμα που πρέπει να κάνω.

Όσον αφορά το θέμα συνεργασίας δεν είναι μόνο οι γνώσεις του άλλου αλλά και πόσο πολύ τον εξιτάρει η ιδέα και η υλοποίηση της και πόσο όρεξη έχει. Για μένα ιδέες όλοι έχουμε... το θέμα είναι να τις υλοποιούμε αλλιώς παραμένουν ιδέες... Συν ότι πολλές τις έχουν σκεφτεί σκέφτονται και άλλοι... Οπότε ή το κάνεις την κατάλληλη στιγμή ή θα λές πάντα ότι είχες μια ιδέα! :)

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι έννοεις με το ότι δεν έχει το venture καμμιά απολύτως απαίτηση? Δηλαδή αν έχω πληροφορίες και μια παρουσίαση γραπτή του project και της λειτουργίας του χωρίς όμως να το έχω ολοκληρωμένο δηλαδή να λειτουργεί,  μπορώ να καταφέρω να βοηθηθώ οικονομικά με επιδότηση απο πριν δηλαδή να πείσω κάποιον χρηματοδότη? 

Δημοσ.

Όπως τα λέει ο defacer...

Οι πιο πολλοί νομίζουν ότι απλά επειδή έχουν την ιδέα θα τους προσκυνάνε όλοι και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο...

Όμως, αυτό είναι εντελώς λάθος. Πέρα από την απάντηση στην ερώτηση: "Ωραία, εγώ γιατί να σου σκάσω τα χρήματα να κάνεις το προϊόν και, εάν στα σκάσω, ποιοι θα πληρώσουν για να τα πάρω πίσω;" που ΟΦΕΙΛΕΙΣ να έχεις μελετήσει ΠΟΛΥ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΑ και να έχεις ΣΟΒΑΡΗ απάντηση, χρειάζεται σωστή και σοβαρή τεχνική γνώση για να ξέρεις από πριν πώς θα γίνει το προϊόν σου, πόσο θα κοστίσει η κατασκευή του, πόσο χρόνο θα πάρει, με πόσα άτομα και τι τεχνικού επιπέδου άτομα. 

Μετά, βλέπεις την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάχυσης και εισχώρησης στην αγορά, την αντιμετώπιση των copy cats και την επέκταση αυτού που έχεις κάνει εσύ. 

Και όλο αυτό με νούμερα και μελετημένα. 

Για να γίνει αυτό χρειάζεσαι αρκετή δουλειά και μία ιδέα δεν φτάνει, δεν πα να είναι το next big thing after Facebook. 

Όμως, εάν το κάνεις τότε όντως παίρνεις λεφτά. Π.χ., παίζει το EGG στο οποίο έχω φίλο/συνεργάτη που μπήκε. Παίζουν και άλλα clusters (εάν σε ψήνει). Πέρα από αυτά, παίζουν και αρκετοί VCs οι οποίοι θα δώσουν λεφτά εάν όντως έχεις κάτι solid να προτείνεις. Αλλά εσύ δεν έχεις. 

Δημοσ.

Όπως τα λέει ο defacer...

Οι πιο πολλοί νομίζουν ότι απλά επειδή έχουν την ιδέα θα τους προσκυνάνε όλοι και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο...

Όμως, αυτό είναι εντελώς λάθος. Πέρα από την απάντηση στην ερώτηση: "Ωραία, εγώ γιατί να σου σκάσω τα χρήματα να κάνεις το προϊόν και, εάν στα σκάσω, ποιοι θα πληρώσουν για να τα πάρω πίσω;" που ΟΦΕΙΛΕΙΣ να έχεις μελετήσει ΠΟΛΥ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΑ και να έχεις ΣΟΒΑΡΗ απάντηση, χρειάζεται σωστή και σοβαρή τεχνική γνώση για να ξέρεις από πριν πώς θα γίνει το προϊόν σου, πόσο θα κοστίσει η κατασκευή του, πόσο χρόνο θα πάρει, με πόσα άτομα και τι τεχνικού επιπέδου άτομα. 

Μετά, βλέπεις την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάχυσης και εισχώρησης στην αγορά, την αντιμετώπιση των copy cats και την επέκταση αυτού που έχεις κάνει εσύ. 

Και όλο αυτό με νούμερα και μελετημένα. 

Για να γίνει αυτό χρειάζεσαι αρκετή δουλειά και μία ιδέα δεν φτάνει, δεν πα να είναι το next big thing after Facebook. 

Όμως, εάν το κάνεις τότε όντως παίρνεις λεφτά. Π.χ., παίζει το EGG στο οποίο έχω φίλο/συνεργάτη που μπήκε. Παίζουν και άλλα clusters (εάν σε ψήνει). Πέρα από αυτά, παίζουν και αρκετοί VCs οι οποίοι θα δώσουν λεφτά εάν όντως έχεις κάτι solid να προτείνεις. Αλλά εσύ δεν έχεις. 

Επειδή βλέπω ότι αλλού πάει. Ρωτάω ξανά απλά και όμορφα αλλά πιο αναλυτικά. Έχω την ιδέα, δουλέυω το λειτουργικό της, έχω το brand, έχω έγγραφα με ανάλυσεις για το τι λειτουργεί πως και γιατί, οι τρόποι εσόδων αλλά και μελλοντικά πλάνα επέκτασης και στόχων και FAQ για να λύνονται όλες οι ενδερχόμενες απορίες που αφορούν συγκεκριμένα κομμάτια του project αλλά δεν έχω team, προσωπικό και χρήματα για να το στήσω και να το τρέξω έτσι όπως πρέπει. Μπορώ λοιπόν να βρω χρηματοδότη σε αυτήν την περίπτωση ενω΄δεν έχω τελειώσει το λειτουργικο?

Και ας μην μπούμε σε συζητήσεις του τύπου είναι solid ή δεν ειναι, διότι απλά δεν μπορείς να γνωρίζεις τι είναι για να κρίνεις.

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Επειδή βλέπω ότι αλλού πάει. Ρωτάω ξανά απλά και όμορφα αλλά πιο αναλυτικά. Έχω την ιδέα, δουλέυω το λειτουργικό της, έχω το brand, έχω έγγραφα με ανάλυσεις για το τι λειτουργεί πως και γιατί, οι τρόποι εσόδων αλλά και μελλοντικά πλάνα επέκτασης και στόχων και FAQ για να λύνονται όλες οι ενδερχόμενες απορίες που αφορούν συγκεκριμένα κομμάτια του project αλλά δεν έχω team, προσωπικό και χρήματα για να το στήσω και να το τρέξω έτσι όπως πρέπει. Μπορώ λοιπόν να βρω χρηματοδότη σε αυτήν την περίπτωση ενω΄δεν έχω τελειώσει το λειτουργικο?

Και ας μην μπούμε σε συζητήσεις του τύπου είναι solid ή δεν ειναι, διότι απλά δεν μπορείς να γνωρίζεις τι είναι για να κρίνεις.

Ευχαριστώ!

Μιλάμε για πολλά λεφτά; Έχεις κοιτάξει μήπως συμφέρει να δανειστείς έστω αλλά να το προχωρήσεις μόνος σου;

Δημοσ.

Το θέμα είναι ότι μόνος μου δεν μπορώ να το τρέξω όταν θα είναι έτοιμο γιατί χρειάζεται να έχω ανθρώπους να δουλεύουν σε διάφορους τομείς ώστε η ιδέα να μπορεί να αποδώσει και για αρχή 4 servers. Δάνειο το ξεχνάω δεν μπορώ να πάρω, δεν έχω τις προδιαγραφές. Το project απευθύνεται παγκόσμια και όχι στην Ελλάδα. 

• Like 1
Δημοσ.

Συμφωνώ σε αρκετά, για website μιλάω αλλά όχι για κάτι πολύ απλό. Το τεχνικό μου επίπεδο είναι σε θέση να κατανοεί αρκετά γιατί έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά και στο παρελθόν με τις γλώσσες που ανάφερα και μόνο + ότι έχω ασχοληθεί και με design κάνω παράλληλα και το web design.  Πολύ απλά όμως δεν είμαι σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσα να το κάνω ασφαλές, γρήγορο και να το τελειοποιήσω στο χρονικό διάστημα που θέλω. Ίσως και να τα καταφέρω δεν ξέρω, βλέπω ότι είναι εφικτό αλλά είναι πολλά ακόμα που πρέπει να κάνω.

Το θέμα είναι πως αν/όταν με το καλό ξεκινήσει κάτι να γίνεται, θα υπάρξουν περιπτώσεις που πρέπει να γίνει κάτι χθες. Επίσης περιπτώσεις που θα έχεις κάτι στο μυαλό σου τρεις έντεκα τρεις δώδεκα θα παλέψω θα το κάνω (και όντως θα το κάνεις) αλλά το αποτέλεσμα δε θα είναι πρακτικά εφαρμόσιμο σε business scale. Και από την άλλη μεριά, περιπτώσεις που ξέροντας πράγματα σε τεχνικό επίπεδο μπορείς να πάρεις μια ενημερωμένη business απόφαση ενώ αν δεν ξέρεις τα συγκεκριμένα που χρειάζονται για εκείνη την περίπτωση θα πάρεις λάθος δρόμο.

Για όλους αυτούς τους λόγους συν άλλους που προκύπτουν απο κει (με ποιά κριτήρια θα καταλάβεις εσύ αν ο τάδε είναι κατάλληλος για συνεργάτης? τι απαντάς στην ερώτηση "ποιός απο σας είναι που καλύπτει το τεχνικό κομμάτι"?) τα δικά σου skills ίσως (μάλλον?) δεν είναι αρκετά.

Όσον αφορά το θέμα συνεργασίας δεν είναι μόνο οι γνώσεις του άλλου αλλά και πόσο πολύ τον εξιτάρει η ιδέα και η υλοποίηση της και πόσο όρεξη έχει. Για μένα ιδέες όλοι έχουμε... το θέμα είναι να τις υλοποιούμε αλλιώς παραμένουν ιδέες... Συν ότι πολλές τις έχουν σκεφτεί σκέφτονται και άλλοι... Οπότε ή το κάνεις την κατάλληλη στιγμή ή θα λές πάντα ότι είχες μια ιδέα! :)

Φυσικά αλλά κι αυτό δεν αρκεί γιατί είναι υπερβολικά ρομαντικό. Πάνω απ' όλα το αν μπορείς να τα βρεις με τον άλλο σαν άνθρωπος. Ίσως να μη τον παντρευτείς technically αλλά η σχέση που θα έχετε και στα πλαίσια της οποίας πετυχαίνετε ή αποτυγχάνετε μαζί είναι up there with it.

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι έννοεις με το ότι δεν έχει το venture καμμιά απολύτως απαίτηση? Δηλαδή αν έχω πληροφορίες και μια παρουσίαση γραπτή του project και της λειτουργίας του χωρίς όμως να το έχω ολοκληρωμένο δηλαδή να λειτουργεί,  μπορώ να καταφέρω να βοηθηθώ οικονομικά με επιδότηση απο πριν δηλαδή να πείσω κάποιον χρηματοδότη?

Λάθος μου, έφαγα το "τεχνικής φύσης" απαίτηση. Εννοώντας ότι το venture είναι κάτι άσχετο και το τεχνικό κομμάτι που χρειάζεται για να υποστηριχτεί δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο (το δίνεις και σε τρίτο να το κάνει τον πληρώνεις και τέλος).

Γραπτή παρουσίαση του project κλπ να μη σε αποθαρρύνω αλλά δε σημαίνει και πολλά, ΟΛΟΙ έχουν.

Το θέμα είναι ότι μόνος μου δεν μπορώ να το τρέξω όταν θα είναι έτοιμο γιατί χρειάζεται να έχω ανθρώπους να δουλεύουν σε διάφορους τομείς ώστε η ιδέα να μπορεί να αποδώσει και για αρχή 4 servers. Δάνειο το ξεχνάω δεν μπορώ να πάρω, δεν έχω τις προδιαγραφές. Το project απευθύνεται παγκόσμια και όχι στην Ελλάδα.

4 servers είναι κλάιν μάιν τους νοικιάζεις από AWS (εδώ τώρα το πώς και το γιατί => technical cofounder) αλλά αν χρειάζονται άνθρωποι να δουλεύουν που λες τα πράγματα είναι απλά, θα πρέπει οι founders να κάνουν όλη τη δουλειά σε πρώτη φάση (πριν δηλαδή υπάρξουν επενδύσεις ή κέρδη με τα οποία θα μπορείς να πληρώνεις άλλους).

Επίσης, γιατί 4 συγκεκριμένα servers? Το πολύ συγκεκριμένο του αριθμού μου δημιουργεί ανησυχητικά συναισθήματα που σχετίζονται μ' αυτά που έγραψα στην αρχή (απουσία του απαιτούμενου tech skill οδηγεί σε μη βέλτιστες αποφάσεις).

Δημοσ.

γνωστός μου που είναι η δουλειά του μου είχε πει ότι θα χρειαστώ 3 serves για αρχή + backup. Τέσπα παιδιά ευχαριστώ. Θα δω τι θα κάνω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...